VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech kampt nog met te veel projecttegenvallers

Het verleden drukt nog altijd op Imtech. Nu de acute financiële nood grotendeels is geledigd, moet het bestuur zich richten op de projectuitvoering. Daar vallen nog veel tegenvallers uit oudere opdrachten te bespeuren.

Projecten die enkele jaren geleden zijn binnengehaald, werken nog altijd door in de cijfers van het Goudse bedrijf.

Imtech ziet vooral in de Benelux en Duitsland te veel projecten waar verlies op wordt geleden.

‘Fundamenteel'
Nu de financiële reddingsoperatie met de tweede claimemissie van vorige maand achter de rug lijkt, hebben Van de Aast en zijn financiële man Hans Turkesteen de handen vol aan het verbeteren van de projectuitvoering.

Die projectuitvoering bepaalt uiteindelijk de gezondheid van de onderneming. Imtech moet weer geld gaan verdienen met technische diensten bij de bouw van kantoren, fabrieken, tunnels of boten.

‘Een fundamenteel probleem', zei Van de Aast over enkele projectverliezen tijdens de analistenbijeenkomst waar hij de derde kwartaalcijfers toelichtte.

De projectuitvoering is volgens hem ‘nog niet op peil'. Dat geldt niet alleen voor de moeizame Duitse activiteiten, maar ook voor enkele Nederlandse werken in uitvoering.

Zo liepen in Duitsland aan het begin van het jaar nog ongeveer vijftig oude projecten die op een verlies stonden, door financieel directeur Hans Turkesteen legacy projecten genoemd.

Inmiddels ligt dat aantal volgens Turkesteen op zo'n tien tot vijftien. Bij de jaarafsluiting moet dat op vijf liggen.

Boosdoeners
Projectverliezen, overcapaciteit en te hoge indirecte kosten zijn de boosdoeners. Om herhaling te voorkomen is volgens Van de Aast sinds vorig jaar een nieuw aanname- en selectiebeleid (tenderprocedure) ingesteld.

Behalve door een gebrekkige uitvoering is die eerste fase waarin een projectbedrijf een mogelijke opdracht gaat doorrekenen op winstgevendheid en kasstromen veelal bepalend voor het uiteindelijke projectresultaat. 

Als in de voorcalculaties al een misrekening zit, kan dat gaandeweg het project nauwelijks worden gecorrigeerd.

Ook kijkt het bedrijf scherper naar de inkoop van materialen, de logistiek, planning en de kwaliteit van de mensen.

Ondanks de tegenvallers kon Imtech in het derde kwartaal wel het operationele verlies (ebitda) verder terugdringen. Dat kwam uit op een min van 5,6 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat verlies 8,7 miljoen euro.
Voor het huidige boekjaar staat de teller op een operationeel verlies van ruim 30 miljoen euro.

Minder orders
‘Op termijn' willen Van de Aast en Turkesteen een operationele winstmarge halen van vier tot zes procent.

Van de Aast zei eerder al dat een goede projectuitvoering ‘geen rakettechnologie' is, maar wel dat het operationele herstel wat meer voeten in de aarden blijkt te hebben dan het bestuursduo eerder dacht.

Kopwind ondervindt Imtech namelijk ook bij het bijschrijven van nieuwe projecten in het orderboek. Dat duurt langer dan voorheen door de onrust rond het bedrijf en onzekerheid bij mogelijke klanten over de financiële positie.

‘Sinds het tweede kwartaal bemerkte een aantal divisies dat de onzekerheid en rumoer rond het bedrijf een negatieve invloed had op de pijplijn van nieuwe projecten', aldus Van de Aast.

Hij houdt er rekening mee dat ook in de komende maanden dit nog kan doorwerken in de cijfers.




Gerelateerde artikelen