VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fondsbelegger matig geïnformeerd over doelstellingen fondsen

Aanbieders van beleggingsfondsen geven weinig inzicht in de beleggingsfondsdoelen van hun fondsen. Een overzicht van Nederlandse fondsaanbieders.

Er zijn duizenden fondsen te koop in Nederland.

De doelen die deze fondsen nastreven zijn niet altijd even duidelijk blijkt uit een steefproef van fondsen die de VEB samen met Morningstar onderzocht.

We bekeken daartoe de website, factsheet, essentiele beleggersinformatie en het prospectus van 44 bekende fondsen, verdeeld over de negen grootste Nederlandse fondshuizen.

Te vaak blijven de nagestreefde rendementen, de benchmark en het risicobeleid onduidelijk.

Vaag
Neem bijvoorbeeld BNP Paribas OBAM, een van de populairste en grootste fondsen onder particuliere beleggers in Nederland.

In de factsheet dat 'het fonds streeft naar het behalen van vermogensgroei op de lange termijn door te beleggen in beursgenoteerde aandelen uitgegeven door bedrijven over de hele wereld'.

Voor een belegger is niet duidelijk wat de termijn is. Ook de term “vermogensgroei” is redelijk vaag.

Merkwaardig is ook dat BNP de prestaties van zijn fondsen vergelijkt met een benchmark (MSCI AC World), maar niet expliciet meldt deze te willen verslaan.

De VEB en Morningstar vinden per saldo dat de doelstellingen van BNP Paribas, Delta Lloyd en Triodos ondermaats en voor verbetering vatbaar.  

Beter
Een fondshuis dat de doelen beter heeft geformuleerd in Artiam (voorheen SNS).

Het SNS Nederland Aandelenfonds bijvoorbeeld heeft als beleggingsdoel 'om binnen een vastgesteld risico, een rendement te behalen dat ten minste gelijk is aan dat van de benchmark (AEX herbeleggingsindex)'.

Uit het prospectus blijkt dat Actiam zijn doelstelling aan een concrete periode verbindt van drie jaar.

Slotsom
Het goede nieuws is dat een aantal fondshuizen vrij expliciet is over de te behalen beleggingsdoelstelling.

Maar helaas blijkt ook een aantal fondshuizen beleggers nog veel te weinig duidelijkheid te geven over hun doelstellingen.

Door duidelijk te zijn over de benchmark die moet worden verslagen, en de periode te noemen waarover dit moet gebeuren, biedt een fondshuis hun beleggers de mogelijkheid de behaalde prestaties te vergelijken met deze afgegeven doelstellingen.

Zo kan een belegger zien of hij uiteindelijk waarde heeft gekregen voor de kosten die hem door het fondshuis zijn aangerekend.