VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 november 2014

Imtech verdedigt berichtgeving over mogelijk nieuwe fraude

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Eind augustus al ontving Imtech signalen van mogelijke aanbestedingsfraude in Duitsland. Maar aandeelhouders hoorden pas een maand later over deze specifieke zaak. Van die gang van zaken heeft Imtech geen spijt.

Dat blijkt uit het antwoord van de technisch dienstverlener op vragen van de VEB.

De vereniging had namens beleggers over mogelijk nieuwe fraude in Duitsland, waarover Imtech op 4 november berichtte, naar aanlieding van vragen die De Telegraaf had gesteld.

Imtech moest toen melden dat een klokkenluider, een werknemer van Imtech Duitsland, zich eind augustus met nieuwe beschuldigingen van fraude had gemeld.

Beleggers reageerden verbaasd op die late melding; in het prospectus voor de aandelenuitgifte die Imtech onlangs deed was hierover geen concrete informatie terug te vinden.

Juist op dat moment, waarop beleggers opnieuw werd gevraagd om extra geld in Imtech te steken, was de noodzaak groot om alle relevante informatie beschikbaar te stellen zodat aandeelhouders een juiste afweging van belangen konden maken.

Onduidelijk
Imtech zegt nu dat er omtrent de fraudemelding destijds nog onvoldoende duidelijk was om specifieke informatie in het prospectus op te nemen.

De klokkenluider die Imtech op het spoor heeft gezet van mogelijke aanbestedingsfraude in Duitsland, kwam niet met concrete details om zijn beschuldigingen te staven. Mede daarom zag het bestuur van Imtech geen aanleiding om direct de aandeelhouders in te lichten.

Daar komt bij dat de klokkenluider, die verwikkeld is in een ontslagprocedure tegen Imtech Duitsland, al eerder bij de onderneming melding had gemaakt van mogelijke misstanden „Deze meldingen zijn allemaal onderzocht maar dit heeft niet geleid tot concrete resultaten", aldus het bedrijf.

"Opneming van enkel het feit dat deze melding was ontvangen en een onderzoek was gestart, zou slechts speculatie in de hand werken over de vraag óf er een overtreding was en wat dan wel de mogelijke consequenties daarvan zouden kunnen zijn", zo schrijft Imtech.

Ook herhaalt de onderneming dat zaken "uit het verleden opkomen". Aandeelhouders kunnen dus geconfronteerd worden met nieuwe negatieve verrassingen.

Onderzoek gaande

De interne accountants van Imtech zijn nog steeds bezig met een onderzoek naar mogelijke nieuwe malversaties in Duitsland. Als daaruit zou blijken dat de aantijgingen van de klokkenluider juist zijn dan kan dit behoorlijke negatieve gevolgen hebben voor het bedrijf. Een forse boete behoort dan tot de mogelijkheden.

Imtech mag zijn aandeelhouders dan nog een keer uitleggen waarom de algemene informatie over de risico's op nieuwe onregelmatigheden, zoals beschreven in het prospectus, voldoende was.

LEES MEER:

6 november 2014

18 november 2014

27 oktober 2014

23 oktober 2014


Gerelateerde artikelen

Paul Koster: “Meer transparantie nodig rond disruptieve ontwikkelingen bij ondernemingen”
VEB bereikt schikking met Deloitte voor VEB-leden en partners in zaak Ahold
Effect 5: Ondernemingen hebben wat uit te leggen
Effect 4: De moeizame start van de nieuwkomers op het Damrak
Effect 4: De moeizame start van de nieuwkomers op het Damrak
06-04-2018

Effect 4, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer …

Lees verder

VEB damrak effect

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}