VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividendtoppers op het Damrak blijven achter bij de AEX-index

Wie begin dit jaar de aandelen kocht van de acht beste dividendbetalers binnen de AEX heeft een slechter rendement behaald dan de index. Dat is vooral te wijten aan de tegenvallende prestaties van Fugro.

Koop jaarlijks een mandje aandelen met het hoogste dividend en je zult beter presteren dan de markt.

Tot die conclusie kwamen de Amerikanen John Slatter en Michael O'Higgins na onderzoek van de beste dividendbetalers binnen de Amerikaanse Dow Jones-Index.

Deze zogenoemde Dogs of the Dow-strategie, waarbij jaarlijks de tien beste dividendbetalers binnen de dertig Dow-aandelen worden gekocht, blijkt volgens onderzoek veel beter te presteren dan de markt.

Volgens berekeningen van O'Higgins behaalde de tien beste dividendbetalers binnen de Dow tussen 1973 en 1998 een gemiddeld rendement op van 17,9 procent per jaar. Dat is aanmerkelijk meer dan de Dow Jones-index die in dezelfde periode met 13 procent steeg.

De strategie is ook getest op andere, bredere indices zoals de S&P 500-index en blijkt ook daar te werken.

Op het Damrak
Ook op de Nederlandse beurs bleken de beste dividendbetalers gemiddeld beter te presteren dan de index.

Wij vergeleken de rendementen van acht dividendtoppers met dat van de markt (het aantal van acht aandelen correspondeert met ongeveer een derde van het aantal fondsen binnen de AEX, net zoals de Dogs of the Dow-strategie een derde van alle Dow Jones-aandelen omvat).

Vanaf eind 2002 tot eind 2013 leverden deze aandelen met het hoogste dividend rendement een cumulatief rendement van 175 procent op, tegenover 85 procent AEX-index (waarbij dividenden herbelegd worden).

Dit jaar

Het huidige jaar belooft een negatieve uitzondering te worden op de regel. blijken samen minder gerendeerd te hebben dan de AEX-index.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg in de eerste elf maanden van het jaar met 9,3 procent. Het mandje van acht ‘dividendtoppers' leverde over die periode slechts 5,3 procent aan koerswinst en dividend op.

De achterblijvende opbrengst van het mandje dividendaandelen is vooral toe te schrijven aan de dramatische prestaties van het aandeel Fugro. Begin dit jaar beloofde die nog een dividendrendement op te leveren van 4,9 procent.

Na de nodige problemen heeft de onderneming zich genoodzaakt gezien voor het eerst in het beursbestaan geen dividend uit te betalen. Bovendien daalde de koers van het aandeel met ruim 55 procent sinds 1 januari.

Ook de prestaties van Aegon en Ziggo, die eerder nog een aantrekkelijke betalers leken met een dividendrendement van respectievelijk 3,35 procent en 5,65 procent, blijven achter bij de index.

Eerder als dividendtoppers bestempelde fondsen als Corio, Wolters Kluwer, Unilever, Ahold en Shell maakten hun belofte wel waar.

 DE BELOFTES EN DE WERKELIJKE RENDEMENTEN
Dogs of the AEX Dividendrendement begin
dit jaar (29-1-'14) (%)
Rendement
t/m 1 december (%)
Corio 8,45 34,4
Ziggo 5,65 8,4
Royal Dutch Shell PLC 5,19 11,1
Fugro 4,94 -55,6
Unilever 3,69 16,6
Koninklijke Ahold 3,52 13,6
Aegon 3,35 -4,9
Wolters Kluwer 3,3 19,0
Gemiddeld - 5,3
AEX-index - 9,4
Dogs of AEX - 5,3

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen