VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 december 2014

Particuliere belegger optimistisch en waakzaam richting 2015

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Nederlandse particuliere beleggers zijn optimistisch over ontwikkelingen op de beurs komende maanden. De hoogste verwachtingen hebben ze van Amerikaanse aandelen. "Nederlandse" beursfondsen zijn minder in trek.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van de VEB in samenwerking met online beleggersblad beurswijzer.com onder ruim zesduizend particuliere beleggers.

Het is de eerste van een reeks periodieke onderzoeken onder de titel "Hoe belegt Nederland? "

Ruim de helft van de ondervraagden meent dat de beurs komend jaar gaat stijgen, terwijl zo'n dertig procent rekent op min of meer stabiele koersen.

De grootste beleggingskansen liggen volgens de zesduizend deelnemers aan het onderzoek vooral in de Verenigde Staten, een regio waar de beurzen nu al op historisch hoog niveau staan.

 
© Hoe belegt Nederland, najaar '14


Opvallend is het beperkte vertrouwen in de Nederlandse beurs. Maar vijftien procent van de ondervraagden meent dat hier de beste kansen liggen.

Het kan zijn dat de fraude, omkopings- en boekhoudschandalen afgelopen jaren hierbij een rol spelen. Daarbij is het aanbod aan kwaliteitsaandelen op de Nederlandse beurs de afgelopen decennia behoorlijk uitgedund.

Een ander punt is de verdergaande globalisering. Nu andere beurzen toegankelijker worden is het voor de Nederlandse belegger een kleine stap om meer over de grens te gaan beleggen.

Toch zijn beleggers daarin nog terughoudend. Slechts één op de vijf beleggers zegt daadwerkelijk meer over de grens te zijn gaan beleggen.

Aandelen riskanter
Opvallend is dat de helft van de beleggers die meededen aan ons onderzoek obligaties als riskanter beoordeelt dan aandelen. Volgens alle leerboeken zijn (staats)obligaties veiliger dan aandelen.

© Hoe belegt Nederland, najaar '14

Dat drieduizend ervaren beleggers - 87 procent van de deelnemers aan het onderzoek belegt langer dan tien jaar - dat nu anders ziet geeft aan dat het bijzondere economische tijden zijn.

Door het ruime monetaire beleid (lees: de lage rente) zijn zowel staatsobligaties, bedrijfsobligaties als aandelen tot grote hoogte gestuwd.

Landen als Spanje en Italië, die nog steeds worstelen met grote economische problemen, kunnen tegenwoordig tegen zeer lage rente geld lenen. Dat is te danken aan maatregelen van de Europese Centrale Bank om de economie in de eurozone overeind te helpen.

Ook aandelen hebben een enorme sprong gemaakt. De huidige bullmarkt duurt al bijna 6 jaar. Maar het verschil tussen aandelen en staatsobligaties is dat het internationale bedrijfsleven de afgelopen jaren wél noodzakelijke hervormingen heeft doorgevoerd.

Veel bedrijven hebben drastisch in de kosten gesneden en maatregelen genomen om robuuster te kunnen opereren. Wanneer de groei begint aan te trekken plukt men daar de vruchten van.

© Hoe belegt Nederland, najaar '14


Blijkbaar zijn beleggers ook beducht voor de effecten die een stijging van de rente of inflatie heeft op de koersen van langlopende obligaties. Slechts een kleine stijging kan voldoende zijn om geld te ‘verliezen'.

Kostenbewustheid
Wij vroegen doe-het-zelfbeleggers, negentig procent van de ondervraagden, waarop zij gelet hebben bij de keuze voor hun bank of broker. Vier op de tien beleggers kiezen voor gemak.

Zij beleggen bij de bank waar ze ook andere rekeningen hebben. Slechts een kwart van de ondervraagden blijkt bij zijn keuze vooral naar kosten te hebben gekeken.

Die uitkomst komt overeen met eerdere onderzoeken waaruit bleek dat Nederlandse beleggers jaarlijks tot honderden euro's teveel aan kosten betalen.


Gerelateerde artikelen

Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
04-12-2017

De roep van beleggers om strengere regelgeving rond ‘reverse listings’ word…

Lees verder

VEB beurs beleggers
Value8 wil zijn portefeuille met meervoudige reverse listing in Nedsense in één klap saneren
Value8 wil zijn portefeuille met meervoudige reverse listing in Nedsense in één klap saneren
28-11-2017

Op 22 november 2017 publiceerde Value8 eindelijk de definitieve jaarrekenin…

Lees verder

VEB Aandeelhouders Value8
Passief beleggen in China is weinig populair
Passief beleggen in China is weinig populair
27-11-2017

Recente berichten over de Chinese economie overtreffen alle verwachtingen, …

Lees verder

economie china effect
Bij Altice is vooral uit de Europese onderdelen de lucht gelopen
Bij Altice is vooral uit de Europese onderdelen de lucht gelopen
21-11-2017

De implosie van het aandeel Altice van de laatste weken is vooral gedreven …

Lees verder

beurs Altice beleggers

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}