VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tien wilde en niet zo wilde voorspellingen voor 2015

Eind december proberen banken en economen in de kristallen bol te kijken. Het is vooral een marketingtruc, maar de voorspellingen kunnen beleggers helpen om een stapje terug te doen en even na te denken over de ontwikkelingen op de financiële markten.

Een samenstelling van verschillende lijstjes met voorspellingen voor 2015 op een rij.

1. Draghi gaat weg bij de ECB
Een maand geleden kwamen speculaties op gang dat ECB-president Mario Draghi de toppositie in Frankfurt zou willen verruilen voor het Italiaanse presidentschap.

Hij zou genoeg hebben van de eindeloze strijd die hij moet voeren met de haviken bij de ECB die zich verzetten tegen het aanzwengelen van de geldpers. Onder een Duitse opvolger van Draghi zou dat mogelijk makkelijker worden.

2. De ECB besluit dollars te kopen
De discussie bij de ECB gaat over het op grote schaal opkopen van staatsobligaties. MarketWatch stelt echter een alternatief voor. De en zo de koers van de euro te drukken en Europese exporteurs een handje te helpen.

3. Op de valutamarkten gebeuren nog meer rare dingen
Saxo Bank denkt ook dat de Chinese centrale bank mogelijk zal inzetten op een afwaardering van de yuan om deflatie het hoofd te bieden. Meer economen voorspellen gerommel op de internationale valutamarkten.

Het invoeren van een negatieve rente voor banken die tegoeden stallen bij de centrale bank is ook een hoe heftig de valuta-oorlog is waar centrale banken wereldwijd in zijn verwikkeld.

4. Eindelijk inflatie in Japan
Saxo Bank noemt een percentage van 5 procent wat vooral een teken zou zijn dat de Jappanners de controle over hun munt kwijt zijn. De ineenstorting van de Japanse munt is een thema dat vaker terugkomt nu premier Abe een vervroegde verkiezing heeft gewonnen en er nog een schep Abenomics bovenop doet.

De kern daarvan is vooralsnog het aanjagen van de geldpers. De Japanse centrale bank koopt inmiddels evenveel staatsobligaties op als de Japanse overheid nieuw uitgeeft.

5. Rusland kan een nieuw bankroet niet vermijden
De Russische overheid heeft afgelopen week al een bank moeten redden, de centrale bank zet op grote schaal zijn buitenlandse tegoeden in om de roebel te ondersteunen.

Het is dus zeer de vraag of de crisis in Rusland is bezworen. Saxo Bank denkt dat dit eindigt met een bankroet van grote Russische bedrijven of de Russische overheid zelf.

6. Een vredesakkoord in Syrië

Een gevolg van deze crisis is dat Rusland geen tijd en geld meer heeft om de Syrische president Assad te steunen. Daarmee zou volgens MarketWatch de weg vrij kunnen komen voor vredesbesprekingen en zelfs een bestand in Syrië.

7. De nadelen van goedkope olie wegen zwaarder dan de voordelen
De meeste economen en economische instituten lijken er inmiddels vanuit te gaan dat de olieprijs vooral positieve gevolgen zal hebben. De voorman van de Bundesbank Jens Weidmann stelde dit weekend nog dat de Duitse economie hierdoor tot 0,4 procentpunt harder zal groeien.

De is dat de Amerikaanse olieindustrie geraakt zal worden wat zijn neerslag heeft op de rest van de Amerikaanse economie.

Groeiwonder Texas zou in een recessie kunnen zakken en de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt zou opnieuw in het slop kunnen raken. Het hangt er allemaal vanaf hoe sterk de economie van de VS afhankelijk is van de energierevolutie die zich daar heeft voltrokken.

8. De AEX verliest minstens een grote naam

Beleggers Belangen heeft een overzicht gemaakt van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die potentieel overnameprooi zijn. Vooral het de grote namen uit de AEX die op het lijstje staan zijn opvallend.

DSM staat in de interesse van het Duitse Evonik, Heineken in die van SABMiller. KPN-topman Eelco Blok zei het afgelopen jaar zelf dat KPN niet zelfstandig kan overleven. En TNT Express ligt onder vuur van activistische aandeelhouders. De kans is groot dat minstens een van deze vier in 2015 van de beurs gaat.

9. Shell neemt BP over
Dit gerucht is al jaren oud, maar dook onlangs opnieuw op. De combinatie van de lage koers van BP en de olieprijsdaling zou maken dat de tijd er nu rijp voor is. Een nieuwe oliegigant zou flink op de kosten kunnen besparen en zo de winstgevendheid op peil kunnen houden.

10. De aandelenmarkt gaat omhoog
Dat is tenminste de verwachting van alle zakenbanken op Wall Street. denkt dat de S&P500 over een jaar in de min staat. Overigens verwachten de zakenbanken elk jaar dat de aandelenmarkten zullen stijgen en zitten ze soms dus gruwelijk mis.