VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

02 maart 2015

Chinese renteverlaging blijkt geen renteverlaging

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Chinese renteverlagingen worden op de aandelenbeurzen over het algemeen positief ontvangen. Maar in China is een renteverlaging iets heel anders dan in het westen.

De People's Bank of China maakte de rentestap eind vorige week .

De rente op 1-jaars spaardeposito's en leningen gaat met een kwart procentpunt omlaag. De rentetarieven op andere looptijden worden hieraan aangepast.

Het gaat hier letterlijk om de rentetarieven die banken spaarders betalen en bedrijven in rekening brengen. Dat is dus heel anders dan als een de Fed of de ECB de rente verlaagt.

Renteverlagingen door de grote westerse centrale banken hebben immers betrekking op het rentetarief waartegen banken kort geld kunnen stallen bij de centrale bank.

Maar de Chinese renteverlaging is ook op een andere manier niet echt een renteverlaging. De rentetarieven van de PBC hebben door een hervorming van het Chinese financiële systeem de afgelopen jaren namelijk geleidelijk aan belang ingeboet.

Plafond en bodem
De depositorente was altijd een plafond waar banken niet boven mochten gaan. Er was dus een grens aan de concurrentie voor het aantrekken van spaargeld. Maar dit plafond heeft een bandbreedte gekregen. Deze bandbreedte was 20 procent en is sinds zondag verruimd tot 30 procent.

Voor de leentarieven geldt dat deze vroeger een bodem hadden. Deze bodem is echter geschrapt en banken mogen nu zelf bepalen hoeveel ze rekenen, het leningtarief van de PBC is niet meer dan een richtlijn.

Analist Ana Swanson van JL Warren dat die grotendeels symbolisch was. Het zou een geste zijn van de PBC aan de Chinese overheid die wil dat de centrale bank het monetaire beleid versoepelt.

Feitelijk was hier echter geen sprake van. Daarvoor zou de PBC volgens Swanson veel grotere rentestappen moeten zetten, effecten moeten opkopen of de kapitaaleisen aan banken moeten verruimen.

Verschil
Hoe anders de Chinese financiële wereld nog is dan die in het westen blijkt ook uit de ontwikkeling van de aandelenmarkten. Sinds maandag is het mogelijk om via Hongkong short te gaan op aandelen aan de beurs van Sjanghai.

Maar deze financiële innovatie heeft een trage start gemaakt: de eerste shortpositie moet nog worden ingenomen. De verwachting is dat de zeer strakke regels daarbij niet helpen. Een voorbeeld van zo'n regel is dat shortposities binnen een maand moeten worden afgebouwd.

De Chinese financiële markten maken een geleidelijk hervormingsproces door en gaan steeds meer lijken op die in het westen. Deze hervorming is alleen nog lang niet compleet.

Een renteverlaging is in China iets anders dan een renteverlaging in de VS of Europa. En short gaan op de beurs van Sjanghai brengt door de regelgeving extra risico's met zich mee. De belegger die investeert in het verre oosten doet er goed aan om dat in gedachten te houden.


Gerelateerde artikelen

Als Japan de verloren decennia nu achter zich laat heeft de beurs van Tokio nog ruimte om te stijgen
Als Japan de verloren decennia nu achter zich laat heeft de beurs van Tokio nog ruimte om te stijgen
17-10-2017

De Japanse beurs staat op het hoogste punt in ruim twintig jaar. Voorzichti…

Lees verder

economie japan index
Koersen grote Amerikaanse banken zijn ver vooruit gelopen op de resultaten
Koersen grote Amerikaanse banken zijn ver vooruit gelopen op de resultaten
16-10-2017

De aandelen van grote Amerikaanse banken zijn flink opgelopen dit jaar. Daa…

Lees verder

economie cijfers banken
Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Groot vertrouwen in tech-spelers
Groot vertrouwen in tech-spelers
27-09-2017

De markt toont dit jaar een merkwaardige stabiliteit. De angstindex, die ee…

Lees verder

economie index markt

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}