VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Haperingen in economie remmen renteplannen van de Fed

Fed-baas Janet Yellen bracht de boodschap over die beleggers wilden horen. Een spoedig eerste rentestap is onvermijdelijk, maar daarna zal het minder hard gaan dan eerder aangegeven.

Normaal gesproken wordt de aankondiging van een renteverhoging met weinig enthousiasme begroet door de aandelenbeurzen.

Maar toen de Amerikaanse Fed woensdag een rentestap op korte termijn bevestigde schoten de koersen omhoog.
Het enthousiasme onder beleggers zit vooral in de verlaging door de Fed van het verwachte patroon van toekomstige rentestappen. Daarop dook de dollarkoers omlaag.

De dure dollar vormde de grootste plaaggeest de laatste tijd voor de Amerikaanse aandelenbeurzen.

Niet meer ‘geduldig'
Zoals verwacht gebruikte Yellen in haar toelichting op het rentebesluit niet meer het woord ‘patience', oftewel ‘geduldig' waar het gaat om de eerste renteverhoging sinds eind 2008.

De markt had dat alom verwacht. De Amerikaanse economie draait immers goed met steeds meer Amerikanen die werk kunnen vinden. Het huidige Fed Funds tarief van 0-0,25 procent past daar niet meer bij.

Wel zijn de laatste tijd haperingen in de groei. Zo zijn de Amerikaanse consumenten wat minder positief geworden en vielen de bestedingen recent ook tegen en datzelfde geldt voor de industriële productie en de laatste cijfers over de huizenmarkt.

Redenen voor de markt het toch wel snelle pad van renteverhoging zoals eerder door de Fed uiteengezet in twijfel te trekken. Het stelsel van centrale banken heeft deze nu ook meer in lijn gebracht met de marktverwachting.

De Fed gaat nu gemiddeld per lid uit van een rentestand van 0,625 procent eind dit jaar waar dat afgelopen december nog 1,125 procent was. Dat scheelt 50 basispunten.

Dollar en inflatie
Behalve de dure dollar is de hardnekkige lage inflatie een punt van zorg voor de Fed. Net als de ECB streeft de Fed naar een inflatie van circa 2 procent als smeerolie voor de economie.

De sterke dollar helpt hier ook niet bij. Dat zorgt immers voor goedkopere invoer van goederen en diensten. Daarnaast legt de goedkope olie veel gewicht in de schaal, een effect dat er door de tijd uitloopt.

De haperingen in de groei en geringe inflatie brachten de Fed-leden ertoe het eerder uitgestippelde pad voor toekomstige renteverhogingen wat te temperen.

Yellen noemde niet hardop de dure dollar als pijnpunt, maar sprak wel over een verzwakking van de export.

De monetaire beleidsmakers willen nog meer bevestiging zien over de verbetering op de arbeidsmarkt, die door
bovengenoemde zaken onder druk kan komen. Ook wil de Fed zich comfortabeler voelen bij het bereiken van het inflatiedoel op middellange termijn.

Onzekerheid

Marktvorsers verwachten vanaf nu meer onrust op de financiële markten rondom het toekomstige Fed-beleid. Het is nu immers ongewis wanneer de eerste renteverhoging zal volgen.

Yellen maakte wel duidelijk dat dit waarschijnlijk niet al in april zal zijn. Per keer zal worden bekeken of een renteverhoging opportuun is. Juni en september zijn de volgende vergaderdata.

Het zal vooral wachten zijn op een verdere verkrapping van de arbeidsmarkt en hogere lonen. Onderliggend zal ook de ontwikkeling van de dollar een belangrijke rol spelen.

Het lukte Yellen nu de dollar omlaag te praten, maar gezien het aan de Fed contraire monetaire beleid elders in de wereld lijkt een aanhoudende opwaartse druk op de dollar waarschijnlijk.

Dat zou een eerste rentestap mogelijk pas in september aannemelijker maken net als een verdere verlaging van het lange termijn rentepad, want de huidige Fed-aannames liggen nog altijd hoger dan de markt heeft inprijsd.