VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Door het emissieschandaal is het aandeel Volkswagen in vijf beursdagen met dertig procent gekelderd. De Duitse autobouwer sleurde een aantal branchegenoten en toeleveranciers mee, maar er zijn ook delen van de auto-industrie die niet werden geraakt.

De grote indices voor autogerelateerde aandelen zijn afgelopen week door het Volkswagen-drama mee onderuit gegaan. De Europese Stoxx Europe 600 Automobiles and Parts zakte in een week ruim 11 procent. De wereldwijde Nasdaq Global Auto Index verloor meer dan 3,5 procent na grotere verliezen eerder in de week. 

Deze grote neerwaartse bewegingen verhullen dat er ook autogerelateerde aandelen zijn die niet zijn mee gezakt. Waar vielen de grootste klappen en welke autogerelateerde aandelen ontsprongen de dans?

Europese automakers: grootste klappen bij de Fransen
Peugeot-Citroën (PSA) verloor afgelopen week bijna 16 procent van zijn beurswaarde, Renault bijna 12 procent.

Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de Franse autoriteiten lieten weten zelf onderzoek te gaan doen naar het schandaal. BMW is in vijf beursdagen 8 procent gezakt, Daimler 9 procent.

Amerikaanse automakers: beperkte dalingen
De schade bij de Amerikaanse autobouwers is een stuk beperkter. Het aandeel GM staat ten opzichte van eind vorige week nog geen vier procent lager.

Ook Ford verloor niet exorbitant veel. Deze koersdalingen waren maar iets groter dan die van de S&P 500 in dezelfde periode: -1,35 procent..

Amerikaanse toeleveranciers: hier en daar zwakke plekken
Volgens Bank of America Merrill Lynch zijn de toeleveranciers BorgWarner en Tenneco  -beiden circa -7 procent sinds het weekend - het meest blootgesteld aan het schandaal, omdat zij betrokken zouden zijn bij de ontwikkeling van de dieselmotoren waar het allemaal om gaat. Delphi, een grote Amerikaanse toeleverancier, zakte ruim 5 procent. 

Europese toeleveranciers: ook een verdeeld beeld
De Duitse toeleverancier Continental verloor een procent of vijf van zijn beurswaarde, hoewel het vooral een leverancier van banden, remsystemen en elektronica is. De aandelen van de twee andere grote Europese bandenmakers, Pirelli (-0,5 procent) en Michelin (-3,5 procent), werden minder geraakt. Ook zij staan aan de zijlijn in dit schandaal.

Hetzelfde geldt voor het Nederlandse Kendrion. Het bedrijf dat elektromagnetische componenten levert aan de auto-industrie daalde in een week tijd circa 2 procent.

In beeld
Voor beleggers is de vraag waar nu de kansen liggen? Is dat bij de aandelen die het hardst zijn gezakt, of is dat juist bij de aandelen die amper zijn besmet door het schandaal?

De grote verscheidenheid in koersbewegingen wijst er in ieder geval op dat beleggers wel al redelijk scherp hebben gekeken welke bedrijven kwetsbaar zijn en welke niet.