VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het laatste kwartaalcijferseizoen is achter de rug, China is gestabiliseerd en de aandelenmarkt lijkt immuun voor terreurdreiging. Voor veel beleggers het teken om een eindejaarsrally te verwachten. Er zijn alleen genoeg zorgwekkende ontwikkelingen die roet in het eten kunnen gooien.

Vijf pijnpunten voor de beurs op een rij.

 

Een nieuwe daling van de olieprijs

De stroom doemverhalen over de lage olieprijs is de laatste tijd opnieuw toegenomen. De olievoorraden zouden wereldwijd op recordhoogte staan. Er zijn zelfs verhalen over een verkeersopstopping van volle olietankers voor de kust van havens waar olie geraffineerd wordt.

 

Terwijl de wereld zwemt in de olie, komt oliekartel Opec volgende maand bijeen. Vorig jaar december werden de olieproducerende landen het niet eens over een productieverlaging. Er is een kans dat zo’n verlaging er dit jaar wel komt. Mocht dat niet zo zijn zou dat kunnen leiden tot een nieuwe duikeling van de olieprijs die de aandelenmarkten mee omlaag trekt.

 

Problemen in de kredietmarkten

De lage grondstoffenprijzen leidt tot grote ellende voor alle bedrijven die afhankelijk zijn van grondstoffen. Volgens kredietbeoordelaar S&P is het aantal gevallen van wanbetaling door grote, wereldwijde bedrijven dit jaar het hoogst sinds 2009. Een openstaande vraag is nog of de ellende in de kredietmarkten in deze sector overslaat naar andere sectoren en uiteindelijk naar aandelenmarkten. Vooralsnog is dat niet gebeurd, maar de vraag is wat de impact van een verhoging van de rente door de Fed zal zijn.

 

De Fed

Die eerste renteverhoging sinds de zomer van 2006 lijkt toch nog dit jaar te komen. Ondanks een heel lange aanloopperiode is niet zeker hoe de markt gaat reageren op de feitelijke beslissing om de rente te verhogen. Het zou kunnen dat de eerste rentestap toch niet is ingeprijsd en leidt tot koersdalingen.

 

Verruiming door de ECB

In tegenstelling tot de Fed is de ECB voorlopig nog bezig om het monetair beleid te versoepelen. De verwachting is dat ECB-president Mario Draghi in december een verruiming van het opkoopprogramma voor staatsobligaties zal aankondigen. In plaats van een nieuwe rally zoals begin dit jaar, kan dit leiden tot een geval van ‘buy the rumor, sell the fact’ en dalende aandelenmarkten.

 

De markt heeft simpelweg geen ruimte naar boven meer

Na een moeilijke nazomer is de beurs in oktober sterk hersteld. De AEX-index en de S&P 500 stegen die maand ruim 8 procent. Sindsdien staan de beurzen echter min of meer stil. Bij gebrek aan bedrijfscijfers is er ook geen positieve katalysator om de koersen een nieuwe duw omhoog te geven.