VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Obligaties renderen dit jaar tot nu toe beter dan aandelen. Opvallend is dat dit geldt voor zowel het allerbeste schuldpapier als voor laagwaardig krediet. Vooral voor de laatste categorie zijn er echter signalen dat de rek eruit is.

Zoals bijna altijd bewogen aandelen en het meest kredietwaardige overheidspapier tijdens de neergang van begin dit jaar tegengesteld. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties zakte naar 1,65 procent. Hetzelfde gebeurde in de eurozone. Duitse leningen gingen van een rendement van 0,6 procent naar 0,2 procent.

Vanaf februari begon de aandelenmarkt aan herstel en liepen de rendementen op staatsobligaties weer op. Halverwege maart is echter weer een daling ingezet. Hierdoor staan Amerikaanse en hoogwaardige Europese obligaties nu opnieuw in de buurt van recordniveaus.

Sinds half februari hebben ook meer risicovolle leningen het goed gedaan. Terwijl de aandelenmarkten herstelden, liepen de rendementen op zogenaamde ‘high yield’ obligaties terug.

Ten opzichte van de jaarstart staat een index van Markit voor Amerikaanse high yield obligaties ruim 3 procent in de plus. Een soortgelijke Europese index staat bijna 2 procent hoger ten opzichte van 1 januari.

Beleggers hadden dit jaar tot nu toe dus beter in obligaties dan in aandelen kunnen zitten. De vraag is echter of dit zo blijft. Vooral wat betreft laagwaardige, vooral Amerikaanse, schuld lijken de wolken zich weer samen te pakken.

Zo constateerde S&P vorige week dat zijn gemiddelde kredietoordeel voor bedrijven nu lager is dan in 2008 en 2009. Dit is volgens de kredietbeoordelaar het gevolg van een heel ruime financieringsmarkt de afgelopen jaren.

Bedrijven met een groot kredietrisico konden relatief eenvoudig schuldpapier uitgeven. In sommige gevallen zijn hierdoor bedrijven die in de crisis van 2008 en 2009 op de rand van de afgrond stonden, overeind gehouden. Aan de soepele kredietverstrekking komt nu een einde en dit zal leiden tot een toename van betalingsproblemen en verliezen voor investeerders, denk S&P.

Moody’s kwam onlangs tot een soortgelijke conclusie. Deze kredietbeoordelaar verwacht dat het percentage van bedrijven dat in betalingsproblemen gaat komen, nu ongeveer 4 procent, in de loop van het jaar zal stijgen.

In een negatief scenario houdt Moody’s rekening met een stijging naar 14,9 procent. Daarbij is de verwachting ook dat er voor investeerders bij betalingsproblemen relatief weinig overblijft. Dit is een gevolg van een verslechtering van de schuldpositie in het Amerikaanse bedrijfsleven.

Meer betalingsproblemen, grotere verliezen voor investeerders, dan ligt het voor de hand dat de waardering van laagwaardig schuldpapier weer gaat dalen en de rendementen dus gaan stijgen. Daarmee komt dan een eind aan de huidige situatie waarin de beste obligaties en die van bedrijven die minder kredietwaardig zijn allebei goed presteren.