VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Zuid-Europese landen die hard getroffen werden tijdens de eurocrisis leken veroordeeld tot eeuwige stagnatie en achterstand. Maar er zijn inmiddels genoeg economische signalen dat het met dit deel van Europa economisch toch de goede kant op gaat.

Mario Draghi stelde in zijn maandelijkse persconferentie dat de binnenlandse vraag op dit moment de groei in de eurozone drijft. Cijfers van Eurostat laten zien dat dit zo is. Het is echter juist in Zuid-Europa waar dit lijkt te spelen.

In de hele eurozone lagen de detailhandelsverkopen in april namelijk 2,4 procent hoger dan in 2015. De groei van de retail was echter aanzienlijker groter in Portugal met 2,9 procent, Frankrijk met 3,8 procent en Spanje met zelfs 4,3 procent. 

Dat is één lichtpunt in Zuid-Europa. Maar er zijn er nog wel meer. Vier andere economische lichtpunten uit het zuiden.

De economie herstelt, vooral in Spanje

Spanje heeft na Griekenland nog steeds het hoogste werkloosheidspercentage in de eurozone. Toch is de Spaanse economie echt bezig aan een serieuze comeback. In 2015 groeide de economie met 3,2 procent. In de laatste acht kwartalen was de groei in vijf kwartalen hoger dan in Duitsland.

In Portugal is het beeld vergelijkbaar. De Franse economie is in twee jaar minder hard gegroeid, maar steekt eigenlijk niet eens zo slecht af tegen die in Nederland.

 

 

Economische groei kw1 2014 tot kw1 2016

Duitsland

6,7%

Spanje

6,6%

Portugal

6,3%

Frankrijk

4,1%

Italie

2,9%

Nederland

4,3%

 

Toerisme naar Zuid-Europa

Door de oorlogen en aanslagen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kiezen toeristen eerder voor Europese bestemmingen. Zuid-Europa profiteert daarvan. 2016 wordt voor Spanje voor de vierde keer op rij een recordjaar. Dit heeft ook effect op de economie. Mede hierdoor daalde de werkloosheid in Spanje in mei het hardst sinds 2007.


Arbeidsmarkthervormingen in Frankrijk en Italië 

Uit Frankrijk komen op dit moment vooral berichten over overstromingen en stakingen. Het goede nieuws is dat de oorzaak van de staking ligt in arbeidsmarkthervormingen. Vorig jaar heeft de Franse overheid het al makkelijker gemaakt voor kleine bedrijven om te werken met tijdelijke contracten. Nu gaat een aantal regels voor alle bedrijven op de schop. Vooralsnog lijkt de Franse regering vast te houden aan de hervormingen die moeten leiden tot meer banen.

In Italie wordt dit najaar een referendum gehouden over een grondwetherziening. Uiteindelijk is daarvan het doel om het makkelijker te maken om hervormingen door te voeren.

 
Slechte leningen worden aangepakt

Zuid-Europese banken kampen met grote hoeveelheden slechte leningen. Vooral in Italië en Portugal is dit een belangrijk probleem. Maar het lijkt erop dat er langzaam schoon schip wordt gemaakt. Dit is belangrijk voor de economie, want banken met veel slechte leningen kunnen moeilijk nieuwe leningen verstrekken.

 

In Italië is een investeringsfonds opgetuigd dat kapitaalinjecties gaat geven aan noodlijdende banken en pakketten slechte leningen gaat opkopen. De Italiaanse centrale bankpresident Ignazio Visco was dit onlangs reden om te concluderen dat Italie op dit vlak op een keerpunt staat. Zijn Portugese collega heeft al voorgesteld het Italiaanse voorbeeld te volgen.