VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alle aandacht gaat in grondstoffenland uit naar de olieprijs. Ten opzichte van de andere grondstoffen heeft olie echter een sterk halfjaar achter de rug. Dat geeft te denken of de olieprijs begin dit jaar echt de bodem heeft gezien.

De leden van de OPEC komen deze week weer bijeen om te praten over het bevriezen van hun productie. De verwachtingen zijn net laag gespannen, tot nu toe is de club olieproducerende landen niet in staat gebleken tot overeenstemming te komen.

Ondanks deze verdeeldheid heeft de olieprijs een goede periode achter de rug. In februari werd een voorlopig dieptepunt neergezet van ruim 27 dollar. Daarna liep de prijs met meer dan 85 procent op tot boven de 50 dollar om daarna heen en weer te bewegen tussen grofweg de 40 en 50 dollar.

Dat is allemaal niet best in het perspectief van een paar jaar geleden. Voor de daling werd ingezet medio 2014 stond de olieprijs nog rond de 100 dollar. Maar in vergelijking met andere grondstoffen doet olie het helemaal niet zo slecht.

 

Erger

Landbouwproducten dalen net als energieproducten al een paar jaar. Graan is vanaf eind 2012 meer dan 70 procent gezakt. Soja zakte vanaf halverwege 2014 ruim 32 procent, rijst 42 procent.

   Vanaf de start van de neergang  Herstel in 2016
Olie -74% +66%
Graan -71% Geen
Soya -32% +9%
Rijst -42% Geen

 

Van piek tot dal zakte de olieprijs met 74 procent. In tegenstelling tot de landbouwproducten is olie echter ook weer flink hersteld. Olie staat nu circa tweederde hoger dan in februari. Soja staat circa 9 procent hoger, maar rijst en graan hebben hun neerwaartse beweging voortgezet.

Dat olie het uitzonderlijk goed doet is ook te zien aan de Bloomberg Commodities Index. Deze mand van grondstoffen bereikte eind januari een voorlopig laagste punt en is sindsdien slechts 16 procent gestegen.

Terwijl de olieprijs het afgelopen jaar dus herstelde, zakten andere grondstoffen verder weg of kwamen amper in beweging. Het signaal dat hiervan uitgaat is dat de neergaande markt voor grondstoffen nog niet voorbij is.

Als dat niet zo is, kan de olieprijs dan een buitenbeentje blijven? Als het antwoord ‘nee’ is, betekent dit waarschijnlijk dat olie nog een nieuwe bodem zal moeten zoeken.