VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is de afgelopen maand verder gestegen. In Nederland is er nog altijd sprake van een daling, maar dat heeft er vooral mee te maken dat subsidies voor elektrische modellen zijn weggevallen.

Op de grote automarkten was vaak zelfs sprake van sterke groei. Italië rapporteerde in september een stijging van 17,4 procent, Spanje noteerde een groei van 13,9 procent en in Duitsland was de groei 9,4 procent. Bedrijven die van de aantrekkende vraag naar auto’s profiteren zijn behalve natuurlijk de autofabrikanten zelf, de toeleveranciers van de Europese auto-industrie. 

Bandenfabrikanten als het Duitse Continental en het Franse Michelin komen nu ook bovendrijven uit onze screening met de beleggingsmethodes van topbeleggers Warren Buffett en Charles Kirkpatrick.

 

Continental – meer dan een bandenfabrikant

Continental uit Duitsland is een wereldwijd bekende toeleverancier van de auto-industrie. Sinds de overname van Siemens VDO in 2007 is Continental veel meer dan een bandenfabrikant, het bedrijf maakt tegenwoordig ook hydraulische remsystemen, rijassistentiesystemen, sensoren, brandstoftoevoersystemen en de regelsystemen voor airbags. Op de bandenmarkt is Continental wereldwijd de vierde speler.

Continental verlaagde de schulden in de afgelopen jaren fors en zal in dit tempo in 2018 zelfs beschikken over een netto kaspositie van 1,5 miljard euro. De netto schuld komt dit jaar nog uit op 2 miljard euro, dat is ongeveer 0,3 keer het verwachte bedrijfsresultaat (ebitda) van 6,5 miljard euro. Continental heeft een vrije kasstroom van ongeveer 2,5 miljard euro op jaarbasis, wat neerkomt op ongeveer 6 procent van de ondernemingswaarde.   

 

Michelin – wereldwijd nummer drie in banden

Het Franse Michelin is met een marktaandeel van 15 procent een van de wereldmarktleiders in de bandenindustrie. In tegenstelling tot Continental is dit bedrijf wel een pure speler, Michelin is actief onder diverse merken zoals Michelin, BFGoodrich en Uniroyal. 

De koers-omzetverhouding bedraagt 0,9 en daarmee is Michelin ten opzichte van andere bedrijven relatief goedkoop. Het aandeel heeft ook ‘momentum: Michelin deed het recent veel beter dan in het recente verleden en tevens werd de Stoxx600-index recent ruimschoots verslagen. 

 

In Effect 10, die vrijdag 21 oktober verscheen, leest u de volledige analyse van Continental en Michelin door Eric van den Hudding. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

 

Voordelen van het lidmaatschap