VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nog maar anderhalf jaar geleden werd Neil McArthur voor vier jaar herbenoemd als topman van Arcadis. Vorige week kondigde het ingenieursbureau het onmiddellijke vertrek aan van de Schot. De VEB wil opheldering over de achtergronden van het ontslag.

Het waren mooie woorden die de raad van commissarissen vorig jaar bezigde om de herbenoeming van Neil McArthur als ceo van Arcadis te onderbouwen. De Schot had volgens de commissarissen bewezen een “sterke leider van de onderneming” te zijn. “Zijn kennis van de dienstverlenende industrie, zijn strategische ervaring, alsmede zijn vaardigheid om professionals te inspireren en te leiden zijn van grote waarde gebleken”. 

 

Vragen

Mooie woorden die helaas maar een beperkte reikwijdte blijken te hebben. Anderhalf jaar na de voordracht voor een nieuwe termijn meldde Arcadis afgelopen week het onmiddellijke vertrek van McArthur vanwege verschil op ‘de wijze van aansturen van de onderneming’, zoals het persbericht vermeldt. Arcadis benadrukte dat dit meningsverschil niet zag op de strategie. Alhoewel het aansturen van de onderneming op z’n minst verband had met de strategie.

Het plotselinge vertrek van de Arcadis-topman roept veel vragen bij beleggers op, vragen die Arcadis in haar persbericht onbeantwoord laat. Daarom heeft de VEB de onderneming per brief om opheldering gevraagd. Lees hier de brief

Zo is het voor beleggers van belang om te weten wat er in anderhalf is gebeurd waardoor de mening over de ceo zo drastisch is omgeslagen. Ook wil de VEB weten op welk moment de raad van commissarissen het traject is gestart dat uiteindelijk tot het vertrek van de topman heeft geleid. 

De gang van zaken bij Arcadis roept ook vragen op over het functioneren van de raad van commissarissen. Waaraan is hun foutieve inschatting over het leiderschap van de onderneming te wijten en welke conclusies trekt de raad hier uit. 

 

Problemen

Ingenieursbureau Arcadis heeft de laatste jaren met de nodige problemen te kampen. De onderneming pleegde enkele grote overnames in Groot-Brittannië en Japan, die achteraf (te) duur betaald bleken. Ook worstelt Arcadis met oplopend werkkapitaal vanwege problemen bij afronding van opdrachten en een toename in de hoeveelheid onbetaalde rekeningen door klanten.

Begin 2016 moest Arcadis een winstwaarschuwing afgeven, nadat het even daarvoor de kredietafspraken met de banken had opgerekt. De beurswaarde van Arcadis is dit jaar al met meer dan 40 procent gedaald.  




Gerelateerde artikelen