VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips kreeg vrijdag de handen op elkaar voor de nieuwe doelen die het bedrijf tot 2020 heeft geformuleerd. Om die te halen is een ding wel cruciaal: voortgaande groei in China.

Philips-topman Frans van Houten presenteerde de nieuwe doelen op een dag voor investeerders in Londen. Het bedrijf wil groeien van circa 17 miljard euro omzet dit jaar naar 20 miljard euro omzet in 2020. Dat komt neer op een omzetgroei van circa vier tot zes procent per jaar.

Tegelijkertijd moet de operationele winstmarge met één procentpunt per jaar stijgen. Het rendement op geïnvesteerd kapitaal moet omhoog richting de 20 procent (was 7 procent in 2015). En Philips moet één tot 1,5 miljard euro per jaar aan vrije kasstroom genereren (325 miljoen euro in 2015).

Het omzetdoel is een belangrijke pijler onder dit geheel. Daarom is het aardig te kijken hoe solide deze voorspelling is. Interessant is dat Philips op een rij heeft gezet hoe het de ontwikkeling in verschillende regio’s ziet.

Voor een groot deel van de geografische markten verwacht Philips omzetgroei rond de vijf procent. Voor Noord-Amerika, met circa 36 procent veruit de grootste regio, verwacht Philips groei met slechts enkele procenten per jaar. Daar staat China als regio tegenover waar de omzetgroei tussen de vijf en tien procent moet komen te liggen.

Dat betekent dat, wil Philips de omzetdoelstelling halen, voortgaande groei in China nodig is. Het recente verleden laat echter zien dat dit niet iets is waar als vanzelfsprekend vanuit gegaan kan worden.

In 2014 kromp de omzet uit China bijvoorbeeld met bijna tien procent. In 2015 was sprake van herstel met een omzetgroei van 17 procent. Dit jaar tot nu toe is echter ook matig met een toename met slechts 1,7 procent over de eerste negen maanden.

Omzet Philips uit China
  2014 2015 2015
Omzet 2362 2774 1999*
Groei/krimp 90,3% 117,4% 101,8%

* Eerste negen maanden

Een factor waar nog wel rekening mee moet worden gehouden is dat de lichtdivisie in 2014 nog een groot deel van Philips uitmaakte. Een blik op het kwartaalverslag laat echter zien dat ook de zorgtak het dat jaar niet goed deed. 

De orderopname voor apparatuur die nu de hoofdmoot vormen bij het concern, kromp dat jaar ook met dubbele cijfers. “Vorig jaar maakten we ons zorgen over China. Inmiddels is China mooi hersteld. We verwachten dat dit houdbaar is voor de nabije toekomst”, zei Frans van Houten bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers vorige week.

Een recessie of nieuwe groeivertraging in China is op dit moment even niet de belangrijkste zorg van financiële markten. Een daling van de yuan tegen de dollar is zelfs min of meer onopgemerkt gebleven.

Tegelijkertijd is het koor van organisaties en economen die waarschuwen voor de grote schuldenberg van China zeker niet gekrompen. Hoe ver de toekomst die Van Houten schetst dus nog strekt is maar de vraag. Het zal in ieder geval sterk bepalend zijn voor het halen van de omzetdoelen en de andere doelen die daarvan weer zijn afgeleid.

 




Gerelateerde artikelen