VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips is volgens topman Frans van Houten een aantrekkelijker en overzichtelijker bedrijf geworden voor investeerders in medische technologie. Als het bedrijf echt gewaardeerd zou worden als een medisch technologieconcern zou dat goed nieuws zijn voor aandeelhouders. Want Philips betaalt zelf veel geld voor bedrijven in deze sector.

Van Houten deed zijn uitspraken over de perceptie van investeerders van Philips bij de publicatie van de halfjaarcijfers. De bestuursvoorzitter zet Philips nadrukkelijk neer als medisch technologiebedrijf en wil ook op dit terrein sterk blijven groeien.

Overnames moeten daar een belangrijke bijdrage aan leveren en de laatste maanden is Philips dan ook nadrukkelijk op overnamepad geweest. Sinds eind mei heeft Philips in totaal zes overnames aangekondigd.

Voor niet alle aankopen zijn de financiële details gegeven. Maar op basis van de drie die eind juni werden aangekondigd is mogelijk om een idee te krijgen wat de kosten zijn om in deze sector overnames te doen. De grootste aankoop is het Amerikaanse Spectranetics waarvoor Philips circa 1,5 miljard euro neertelt. Dit bedrijf verkoopt geavanceerde katheters voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Spectranetics had in 2016 een jaaromzet van 271 miljoen dollar en leed een nettoverlies van ruim 58 miljoen dollar. Omgerekend betaalt Philips dus zes keer de omzet, die overigens wel met dubbele cijfers groeit.

Verder werd eind juni het in het Verenigd Koninkrijk genoteerde, maar in de Verenigde Staten gevestigde bedrijf Electrical Geodesics gekocht. Philips betaalt hiervoor omgerekend 33 miljoen euro. Dit is een onderneming die apparatuur maakt voor het meten en interpreteren van hersenactiviteit. Electrical Geodesics boekte in 2016 een omzet van ruim 14 miljoen dollar en leed een nettoverlies van 2,2 miljoen dollar. Dit betekent dat Philips voor dit bedrijfje ruim 2,5 keer de omzet neertelt.

En dan nam Philips ook nog een belang van 12 procent in het Canadese Profound Medical. Hiervoor betaalde het circa 7,5 miljoen Canadese dollar voor een waardering van ruim 62 miljoen dollar. Profound medical heeft nog geen echte inkomsten en boekte in 2016 circa 16 miljoen euro verlies.

De overnames die Philips zelf doet, laten dus zien dat medische technologie een groeisector is waar hoge prijzen worden betaald. Natuurlijk is een bedrijf als Philips van een totaal andere orde dan de overnameprooien, al is het alleen maar omdat het ook nog een flink deel van de omzet haalt uit elektrische tandenborstels en andere verzorgingsproducten.

Op dit moment is Philips zelf 1,7 keer de omzet waard. Als investeerders het bedrijf echt zouden gaan waarderen als medische technologie, heeft het aandeel op basis van dit kengetal nog genoeg ruimte om te stijgen.

De voorgenomen beursgang van Siemens’ medisch technologiedochter Healthineers kan meer licht laten schijnen op de waardering van investeerders voor dit soort activiteiten. Deze staat naar verluidt nog steeds voor dit jaar gepland.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen