VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Veel gedoe rond de Amerikaanse maker van elektrische auto’s Tesla deze week. Een tweet van topman Elon Musk die vooral vraagtekens opriep, enkele dagen later een persbericht dat probeerde de vragen weg te nemen, maar juist de onzekerheid onder beleggers werd groter. De VEB wil graag in kaart brengen hoe Nederlandse beleggers over Tesla denken.

Het begon op 7 augustus met een bericht op Twitter waarin Elon Musk in negen woorden de mededeling deed dat hij Tesla van de beurs zou willen halen: “Am considering taking Tesla private at $ 420. Funding secured.”

Uiteraard schoot de koers van het aandeel, dat op dat moment circa 340 dollar kostte, op dit bericht fors omhoog, waarna de handel in het aandeel werd stilgelegd. Vooral die laatste twee woorden, funding secured ('financiering veiliggesteld'), waren opmerkelijk.

Later die dag kwam Musk met een bericht aan zijn werknemers, waarin hij zijn tweet enigszins toelichtte. Hierin gaf de topman aan dat het vooral de wilde bewegingen op de aandelenbeurs zijn waar hij vanaf wil. Het is bekend dat Musk een grote hekel heeft aan de vele ‘shortsellers’, die geloven dat het aandeel overgewaardeerd is. Tesla is al een tijdje het populairste Amerikaanse aandeel onder shortsellers. Volgens dataverzamelaar FactSet is meer dan en kwart van de beschikbare aandelen Tesla verkocht door beleggers zonder dat zij het in bezit hadden. Elon Musk heeft zelf ongeveer 20 procent van de aandelen in zijn bezit.

Zes dagen na Musks eerste tweet, op 13 augustus, kwam Tesla’s topman na aandringen van zijn eigen Raad van Commissarissen en van de Amerikaanse beurswaakhond SEC met een nieuwe, meer uitgebreide toelichting op zijn toekomstplannen met het bedrijf. Daarin werd duidelijk dat de woorden ‘funding secured’ prematuur waren en nu aanleiding geven tot allerlei vragen vanuit de SEC. Musk gaf aan goede hoop te hebben dat het staatsfonds van Saoedi-Arabië mee wil betalen aan het van de beurs halen van Tesla. Dat staatsfonds heeft sinds kort een belang van 5 procent in Tesla en zou Musk meerdere keren benaderd hebben om Tesla van de beurs te halen.

Het aandeel reageerde met een kleine koersstijging op deze mededeling, maar zakte al snel weer weg. Een week na Musks eerste tweet stond Tesla op ruim 350 dollar, toch flink onder de koers waartegen Musk aangaf het aandeel van de beurs te kunnen halen.

Het laatste nieuws is dat het bedrijf een commissie heeft gevormd die onderzoekt of en zo ja hoe Tesla de beurs zou kunnen verlaten. Met investeringsbank Goldman Sachs wordt onderhandeld over de advisering.

Op zakenzender CNBC werd dinsdagavond aan de SEC de vraag gesteld of Elon Musk en zijn Saoedi-Arabische vrienden geen beursregels hebben overtreden. Dat lag vooral aan de volgorde waarin de verschillende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, was het antwoord. Wordt vast vervolgd dus, deze zaak waar beleggers veel van kunnen leren.

 

De VEB wil graag in kaart brengen hoe Nederlandse beleggers in Tesla zitten en wat zij denken van de situatie

contactformulier