VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 maart 11:29

Het nieuws 
Het Corona-virus mag ongrijpbaar zijn, niemand wil achteraf het verwijt krijgen werkeloos te hebben toegekeken. Ingrijpen is het devies en centrale banken hebben wat dat betreft een naam hoog te houden.  

Dit weekend was het de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, die groots uitpakte door geheel onverwacht een noodpakket te lanceren van 700 miljard dollar en een renteverlaging van 100 basispunten.  

Waarom? 
De FED wil zo iets van de liquiditeitskrapte wegnemen die ontstaan is door de enorme beursverliezen wereldwijd. Jerome Powell en zijn collega’s hopen zo te voorkomen dat professionele handelaren hun posities gedwongen moeten liquideren en daarmee de weg naar beneden verder versterken. Verder hoopt men iets van de enorme volatiliteit, die vorige week optrad in de markt voor staatsobligaties, weg te nemen. Ook de markt voor bedrijfsobligaties moet zo lucht krijgen, omdat de vraag naar minder kredietwaardige titels daar in rap tempo opdroogt 

Helpt het?  
Gegeven al deze doelen en de omvang van het pakket is het de vraag of 700 miljard dollar eigenlijk wel voldoende is. Daar komt bij dat dat de FED de 700 miljard over een periode van maanden zal aankopen, wat in het licht van de huidige marktturbulentie een eeuwigheid lijkt.  

De financiële markten geloven er vooralsnog niet in; de VIX blijft onaangeroerd en de AEX staat op moment van schrijven alweer op een verlies van 6 procent. De belegger die echter beter inzoomt, ziet dat de Amerikaanse rentecurve snel aan het vervlakken is 

Deze vervlakking maakt het voor banken mogelijk om zich minder risicovol en voor een langere periode te financieren. Dit brengt hen vervolgens in stelling om het bedrijfsleven en consumenten, ofwel de reële economie, met broodnodige kredieten te ondersteunen. Per saldo wordt hiermee de schade aan de economie beperkt, wat goed is voor de (lange termijn) belegger.