VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 maart 19:54

Gelukkig zit het weer mee, want voorlopig is het vooral buitensporten geblazen. Sportclubs zijn dicht en dus ook de 784 clubs van Basic-Fit in de Benelux, Frankrijk en Spanje. Bij de jaarcijferpresentatie vorige week - toen topman Rene Moos nog liet weten weinig te merken van het virus, maar de maatregelen van afgelopen dagen hebben die observatie rigoureus omgegooid. De vraag is of die andere inschatting van de sportketen wel overeind blijft: Basic-Fit denkt een shutdown van 1 á 2 maanden aan te kunnen. Vooral omdat klanten abonnementen niet zomaar kunnen opzeggen.  

Alleen de leden met een flex-contract - 6,4 procent van het totaal - kunnen hun lidmaatschap per direct opzeggen. Als de lockdown langer duurt, zullen contracten (langzaam) aflopen en niet worden verlengd. Ook nieuwe aanwas, die vanwege het flinke verloop cruciaal is, zal achterwege blijven. “Als de clubs een jaar dicht moeten blijven, dan zitten we in de problemen”, moest ceo Moos vorige week toegeven. 

Operationele hefboom  
De hoge vaste kosten maken Basic-Fit kwetsbaar. Als de omzet daalt lopen de huren en kosten voor personeel en onderhoud van machines gewoon door. Gevolg: een daling van de omzet resulteert in een hardere daling van de winst. Door openingen van clubs te stoppen en onderhoud uit te stellen hoopt Basic-Fit mogelijke omzetderving op te vangen. Dat Basic-Fit nooit vies is geweest van schulden zorgt nu voor extra tegenwind. Met de bank is afgesproken dat de schuldratio maximaal 3,5 mag bedragen, de teller staat nu op 2,5. 

Compensatie  
De uitbater van sportclubs laat weten op zoek te zijn naar een “passende compensatie”, onduidelijk is in welke vorm. Met 2,2 miljoen klanten en een standaardcontract van 19,95 euro per vier weken zou een volledige vergoeding van de schade 44 miljoen euro bedragen. Per maand. In de laatste drie werken zag Basic-Fit een miljard in beurswaarde in rook op gaan. Beleggers lijken in te prijzen dat de coronacrisis nog niet voorbij is.