VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waardering
Back >>

Om luchtvaartmaatschappijen te vergelijken, kijken de meeste beleggers niet naar de operationele winst voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen op bezittingen (EBITDA), maar naar het kengetal EBITDAR, waar ook de leasepenningen voor de vliegtuigen buiten beschouwing worden gelaten. Behalve kerosine- en personeelskosten is het huren van vliegtuigen doorgaans een flinke kostenpost.

De EBITDAR wordt daarom ook gebruikt om maatschappijen te vergelijken ongeacht of zij hun vloot leasen of in eigendom hebben. Dit getal wordt afgezet tegen de ondernemingswaarde, aangepast voor de gekapitaliseerde leases.

De waardering van Air France-KLM is flink opgelopen nu de koers rond de 11 euro staat. Op dit moment bedraagt de aangepaste EV/EBITDAR 3,5, hierbij is dus rekening gehouden met de toekomstige leaseverplichtingen. Het aandeel is hiermee over het geheel bezien nog altijd lager gewaardeerd dan andere grote luchtvaartbedrijven als IAG, Finnair, Lufthansa, maar ook de vier grote Amerikaanse maatschappijen Delta, American, United Continental en Southwest.

De lage waardering voor Air France KLM is terug te leiden naar de lage rendementen op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) en matige omzetontwikkeling.