VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Balans
Back >>

AkzoNobel heeft een degelijke balans. Het bedrijf is in staat in iets meer dan een half jaar haar schulden af te lossen. De nettoschuld-ebitda-ratio bedraagt 0,569.

De balans is sterk ten opzichte van AkzoNobel’s eigen verleden, de branchegenoten en andere Damrak-bedrijven. Door de degelijke balans zal AkzoNobel niet snel in de financiële problemen komen als de economie gaat haperen. Omgekeerd is de interesse van het Amerikaanse PPG mogelijk te verklaren door het feit dat AkzoNobel wel erg ruim in haar jasje zit. In theorie zou PPG een groot deel van de overnamesom kunnen betalen met schulden die het direct op de “luie” balans van AkzoNobel kan parkeren.

Topman Büchner heeft wel duidelijk gemaakt dat hij na een lange periode van stilte op dit front kansen ziet voor overnames in de verf en coatingsector, al zijn de waarderingen niet altijd even aantrekkelijk. Analisten hinten op een overname van het Amerikaanse coatingsbedrijf Axalta (omzet circa vier miljard euro). Februari 2016 deed AkzoNobel al een overname van enig formaat. Dat was de aankoop van het coatingsonderdeel (omzet 300 miljoen euro) van het Duitse chemieconcern BASF voor 475 miljoen euro.

AkzoNobel krijgt van Moody’s S&P en Fitch een kredietoordeel van repectievelijk Baa1, A- en BBB+. De zogeheten outlook is bij alle drie de partijen “stabiel”.