VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Balans
Back >>

Akzo heeft een degelijke balans. Het bedrijf ontving miljarden uit de verkoop van de speciaalchemiedivisie waardoor er inmiddels een (tijdelijke) nettokaspositie is. De nettoschuld-ebitda-ratio was negatief. Anders geformuleerd, Akzo had per jaareinde 2018 ruim vijfenhalf maal haar bedrijfsresultaat (ebitda) in kas.

De balans is sterk ten opzichte van Akzo’s eigen verleden, de branchegenoten en andere Damrak-bedrijven. Door de degelijke balans zal Akzo op dit moment niet snel in de financiële problemen komen als de economie gaat haperen.

De nettokaspositie aan het einde van vorig jaar was overigens slechts van incidentele aard. Dit was de stand voordat Akzo overging tot het teruggeven van geld aan aandeelhouders via een superdividend en een andersoortige kapitaalteruggave in februari 2019. Eind 2020 wil Vanlancker dat de nettoschuld weer tussen de een en tweemaal het bedrijfsresultaat ligt.

Overzichtspagina Akzonobel

Naarmate de schuldratio weer wat oploopt, is Akzo wel kwetsbaarder voor tegenslagen. Zo brak in het vierde kwartaal van 2008 paniek uit toen de vraag bijna stilviel en de winst tuimelde. In dergelijke gevallen kan een forse winstval direct gevolgen hebben voor de schuldratio en het kunnen nakomen van de afspraken met de banken. In algemene zin betekent een hogere schuldgraad bovendien dat de schommelingen in dividend kunnen toenemen en beleggers een hogere risicopremie gaan eisen, met hogere kapitaalkosten voor de onderneming tot gevolg.

De komende anderhalf jaar zal topman Thierry Vanlancker waarschijnlijk geen grote overnames doen. Alleen voor kleinere (bolt on) acquisities staat het bedrijf gedurende de ombouwoperatie open al zijn de waarderingen volgens Vanlancker zelden aantrekkelijk. In februari 2016 deed Akzo voor het laatst een overname van enig formaat. Dat was de aankoop van het coatingsonderdeel (omzet 300 miljoen euro) van het Duitse chemieconcern BASF voor 475 miljoen euro.

Akzo krijgt van Moody’s, S&P en Fitch een kredietoordeel van respectievelijk Baa1, BBB1 en BBB+. De zogeheten outlook is bij alle drie de kredietbeoordelaars “stabiel”. Hiermee valt het concern in de categorie “investment grade”.

Overzicht van alle barometers