VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Balans
Back >>

Akzo heeft een degelijke balans. De nettoschuld-ebitda-ratio bedraagt 1,2. Eind 2020 wil Vanlancker dat de nettoschuld tussen de een en tweemaal het bedrijfsresultaat ligt.

AkzoNobel wil dat de nettoschuld eind dit jaar tussen de een en tweemaal het bedrijfsresultaat ligt. Naarmate de schuldratio weer wat oploopt, is Akzo wel kwetsbaarder voor tegenslagen. Zo brak in het vierde kwartaal van 2008 paniek uit toen de vraag bijna stilviel en de winst tuimelde. In dergelijke gevallen kan een forse winstval direct gevolgen hebben voor de schuldratio en het kunnen nakomen van de afspraken met de banken.

Overzichtspagina Akzonobel

In algemene zin betekent een hogere schuldgraad bovendien dat de schommelingen in dividend kunnen toenemen en beleggers een hogere risicopremie gaan eisen, met hogere kapitaalkosten voor de onderneming tot gevolg.

Akzo krijgt van Moody’s en S&P een kredietoordeel van respectievelijk Baa1 en BBB+. De zogeheten outlook is bij deze twee kredietbeoordelaars “stabiel”. Hiermee valt het concern in de categorie “investment grade”.

Overzicht van alle barometers