VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Corporate Governance
Back >>

Beschermingsstichting prioriteit

In de stichting prioriteit zetelen alle commissarissen van AkzoNobel die niet in het audit-comité zitten. De stichting bezit 48 aandelen die elk 200 stemmen vertegenwoordigen (totaal 9600 stemmen). Aangezien er ruim 250 miljoen normale aandelen uitstaan, met even zo veel stemmen, is het onmogelijk voor de stichting om een overname te blokkeren.

Wel heeft de stichting het recht om bindende voordrachten te doen voor de raad van bestuur en commissarissen. In het geval van een vijandige overname kan de stichting er dus voor zorgen dat de bieder geen invloed heeft op de benoeming en ontslag van bestuurders en commissarissen. Doordat een overnemer zo alle zeggenschap wordt ontnomen, is de facto sprake van een beschermingsconstructie. In het jaarverslag van AkzoNobel is te lezen dat de stichting alleen onder “exceptionele omstandigheden” – wanneer de continuïteit van de onderneming op het spel staat - gebruik zal maken van het benoemingsrecht. AkzoNobel is het enige beursfonds op het Damrak met een dergelijke stichting.

 

Politiek fel gekant tegen overnames

De politiek is weinig gecharmeerd van de buitenlandse interesse voor Nederlandse overnames. Zo sprak Minister Henk Kamp van Economische Zaken zich negatief uit over een overname van Unilever en wist hij een overname van PostNL door het Belgische Bpost zelfs helemaal te frustreren. Kamp noemde het bod het bod van PPG op AkzoNobel niet in het Nederlandse belang gezien de bijdrage van het bedrijf aan duurzaamheid, R&D en “hoogwaardige werkgelegenheid”. Minister Jeroen Dijsselbloem ging een stapje verder en noemt het bod “absoluut niet in het Nederlandse belang”. Kort daarvoor bestempelde Dijsselbloem overnemende partijen zelfs als “aasgieren en hyena’s die klaarstaan om je bedrijf kapot te maken”.

Door het politieke klimaat is niet uit te sluiten dat bedrijven die interesse hebben in AkzoNobel het niet aandurven om daadwerkelijk een bod neer te leggen. Dit zou de facto betekenen dat een (potentiële) overnamepremie uit de koers loopt. AkzoNobel zou hierdoor een waardering kunnen krijgen die structureel onder het niveau ligt van vergelijkbare bedrijven die wel overgenomen kunnen worden.

 

Stabiel leiderschap bij AkzoNobel

Topman Ton Büchner is in 2016 voor een tweede termijn van vier jaar benoemd. Voor Büchner bij AkzoNobel aan de slag ging was hij topman van Sulzer, één van Zwitserlands grootste beursgenoteerde industriële ondernemingen. Büchner is ook commissaris bij de Zwitserse farmaciereus Novartis.

De raad van commissarissen van AkzoNobel is een gebalanceerde mix van lang- en kort zittende toezichthouders. De voorzitter van de raad van commissarissen is Antony Burgmans (oud-Unilever topman).

 

Dreigende kostenpost door Britse pensioenverplichtingen

De afgelopen vier jaar moest AkzoNobel meer dan een miljard euro in het pensioenfonds stoppen om gaten te dichten. Het concern geeft aan dat de zogeheten top up payments ook in de komende jaren betaald zullen moeten worden, al zal de omvang van de kapitaaluitstroom wel afnemen. Het grootste deel van de verplichtingen zijn een erfenis van de overname van verfconcern ICI uit 2008.

 

Een nieuwe accountant sinds 2016

In 2013 had de raad van commissarissen van AkzoNobel al een tender- en selectieprocedure voor een nieuwe accountant uitgevoerd. PwC werd door de aandeelhoudersvergadering in 2014 al gekozen tot nieuwe accountant vanaf boekjaar 2016.