VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groei
Back >>

Door een hoge blootstelling aan Europa en door het afstoten van verschillende activiteiten verloor AkzoNobel in het laatste halve decennium gemiddeld een kleine twee procent omzet per jaar (gemiddelde omzet per aandeel).

Dit cijfer is mager ten opzichte van AkzoNobel’s eigen historie, de peers en andere Damrak-bedrijven. Nu AkzoNobel haar rendement op geïnvesteerd kapitaal op orde heeft is de vraag wanneer het concern weer omzetgroei kan laten zien.

De stevige blootstelling aan Europese bouwmarkten zette druk op de verkopen, maar nu de economie weer uit het dal klimt, is dit mogelijk een voordeel (43 procent van de verkopen komt uit Europa). Ook moet meehelpen dat AkzoNobel 45 procent van de verkopen uit snelgroeiende opkomende markten haalt. Zo heeft AkzoNobel dominante posities in China, India en Brazilië. Analisten houden rekening met een groei van de omzet in de komende jaren van tussen de drie en vijf procent. Het is niet uitgesloten dat door overnames de groei nog een tandje hoger komt te liggen.

Doordat AkzoNobel over duurzame concurrentievoordelen lijkt te beschikken, is aannemelijk dat omzetgroei waarde toevoegt voor beleggers.