VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waardecreatie
Back >>

Uit de financiële resultaten blijkt dat DSM’s rendement op het geïnvesteerd kapitaal (13 procent) hoger ligt dan de kostenvoet op kapitaal (10 procent). Dit vertaalt zich in een ROIC/WACC-ratio van 1,3.

In de laatste tien jaar is deze waardecreatie-ratio flink toegenomen. Sterker nog, in 2015 maakte DSM niet eens haar kapitaalkosten goed. Vooral de onderliggende winstgevendheid is sindsdien flink toegenomen. De aangepaste operationele winstmarge (EBIT-marge) steeg van een kleine 7 procent naar bijna 12 procent. Het geïnvesteerd kapitaal is bovendien over deze periode minder haar gestegen dan de omzet, hetgeen eveneens positief is voor de ROIC van het bedrijf.

DSM heeft zich de afgelopen jaren succesvol getransformeerd, waarbij het afscheid nam van minder renderende bulkproducten zoals caprolactam, acrylonitril en composietharsen. Op dit moment komt twee-derde van de omzet uit de divisie Nutrition en de rest van het Materials-segment. De beide DSM-onderdelen zijn op dit moment op basis van de onderliggende ROIC - volgens de definitie van DSM - waardecreerend met respectievelijk 15 en 21 procent*.

 

Overzichtspagina DSMNutrition zal echter de komende jaren het stabiele deel van het bedrijf moeten blijken. Met mogelijk verder stijgende winstmarges zet DSM haar kaarten vooral op dit onderdeel. Overnames voor groei wil DSM voornamelijk in Nutrition doen, en dan vooral in China. Als motivering noemt DSM de toegang tot deze aantrekkelijke groeimarkt en de sterke exportpositie vanuit China.

De Materials portefeuille is de afgelopen jaren sterk verbeterd en bijzonder rendabel. Een groot deel van de portefeuille blijft echter afhankelijk van cyclische eindmarkten, zoals bijvoorbeeld de auto-industrie, bouw en elektronica. Door gebrek aan kruisbestuiving - zogeheten synergiën - met Nutrition lijkt het een kwestie van tijd voor DSM afscheid neemt van dit relatief kleiner wordende onderdeel.

DSM streeft ernaar om de komende jaren bij beide onderdelen de omzet en marge verder te verbeteren. Op de jaarlijkse beleggersbijeenkomst (‘capital markets day’) in juni 2018 gaf het bedrijf aan dat dit zich zal moeten gaan vertalen in een ROIC op groepsniveau die richting 2021 met een procentpunt per jaar zal stijgen. Als de groepsomzet daarbij toeneemt met gemiddeld 5 procent per jaar zal de nu al gezonde ROIC zich vertalen in verdere waardecreatie voor aandeelhouders.

*De VEB heeft een eigen ROIC berekening die kan en zal afwijken van de berekening van het bedrijf in kwestie

Overzicht van alle barometers