VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waardering
Back >>

De beurskoers van DSM is door de verschuiving van bulkproducten naar meer specialistische producten flink gestegen. In de afgelopen 3 jaar is de koers van DSM ruimschoots verdubbeld in waarde waardoor de EV/EBITDA nu 13 keer bedraagt.

Bij een koers van meer dan 100 euro betalen beleggers inmiddels ruim 13 keer het onderliggende bruto bedrijfsresultaat (ebitda) over het afgelopen jaar. Dat is de hoogste ‘multiple’ in meer dan tien jaar tijd voor het van oorsprong Limburgse staatsmijnenbedrijf.

Overzichtspagina DSM

Met flink uiteenlopende activiteiten van de onderdelen Nutrition en Materials – van enzymen voor yoghurt van Danone tot carterdeksels voor de motoren van Mercedes – is het lastig vergelijken met andere bedrijven.

Zo ligt de waardering van veel sectorgenoten in bijvoorbeeld Nutrition (waaronder Christian Hansen, Novozymes en Kerry) hoger dan de sectorgenoten binnen het segment Materials (denk aan Arkema, DuPont en BASF).

Om een inschatting te maken van de waardering van het bedrijf heeft de VEB dan ook gekeken naar de waardering voor de twee DSM-divisies samen, de zogeheten som der afzonderlijke delen (Engels ‘sum of the parts’). Hieruit blijkt dat beleggers in het aandeel DSM de – in hun ogen haalbare - doelstellingen voor 2021 al hebben ingeprijsd.

Het bedrijf zal dus beleggers de komende tijd positief moeten verrassen - met nog hogere omzetgroei en marges - wil er nog echt meer rendement in het vat zitten.

 

Overzicht van alle barometers