VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groei
Back >>

Heineken is een van de snelst groeiende bierbrouwers ter wereld, hetgeen het gevolg is van zowel de trend naar ‘premiumization’ als toenemende export. De afgelopen vijf jaar steeg de omzet met 5 procent per jaar. Autonoom lag de groei rond de 4 procent per jaar, vooral gedragen door hogere volumes van liefst 6 procent gemiddeld per jaar.

Sinds 2012 is de volledige toename van wereldwijde bierconsumptie afkomstig van het zogeheten premium segment. Heineken schat zelf dat momenteel circa 40 procent van haar volumes afkomstig is van het premium segment, een belangrijke verklaring dus waarom het bedrijf zo fors is gegroeid de laatste jaren.

Ondanks dat het Heineken merk niet het grootste biermerk ter wereld is (nummer 8, met 2 procent marktaandeel) is het met 192 landen wel een van de meest internationale en snelst groeiende merken. In de afgelopen vijf jaar was Heineken dan ook eigenaar van maar liefst 2 van de 3 snelst groeiende biermerken – vlaggenschipmerk Heineken en het Mexicaanse merk Tecate.

Overzichtspagina Heineken

Internationaal kon Heineken daarnaast in het recente verleden profiteren van een gunstige blootstelling aan landen waar de bierconsumptie fors toenam, denk aan Vietnam, Mexico en Ethiopië - terwijl het daar ook nog eens marktaandeel won. Tegelijkertijd had Heineken minder blootstelling aan landen waar de consumptie terugliep – bijvoorbeeld Rusland, China en Japan.

In bijvoorbeeld Vietnam stijgt niet alleen de bierconsumptie maar kiest de rijker wordende middenklasse ook steeds vaker voor duurdere Heineken-merken zoals Tiger en Heineken. Dit is dan ook de achterliggende reden van de miljardenovernames van het Mexicaanse Femsa, het Singaporese Asia Pacific Breweries en Braziliaanse Kirin. In opkomende landen stijgt in tegenstelling tot Europa en de Verenigde Staten de bierconsumptie, en daarbovenop heeft de bevolking steeds meer geld te besteden voor het duurdere premium-bier.

Vietnam is samen met Mexico een van de meest winstgevende landen, beide zijn goed voor meer dan 10 procent van de jaarwinst van Heineken. En dat terwijl Heineken tien jaar geleden nog niet actief was in deze landen. Normaliter - zonder de impact van corona - zou in boekjaar 2020 ongeveer 80 procent van de winstgroei komen uit groeilanden Vietnam, Mexico en Brazilië.

De komende jaren zal Heineken zich ook meer richten op nieuwe productcategorieën zoals cider, alcoholvrij bier en speciaal bier. 'Vroeger kwam de groei van de grote merken en schaalvoordelen. Nu heb je een versplinterd assortiment nodig dat zich dynamisch richt op de consument.' aldus Van Boxmeer. Voorbeelden zijn de wereldwijde introductie van het alcoholvrije Heineken 0.0 en het Amerikaanse speciaalbiermerk Lagunitas, waarmee het ook buiten de Verenigde Staten wil groeien.

Hoewel Heineken momenteel hard geraakt wordt door het coronavirus, lijkt het bedrijf goed gepositioneert om de komende jaren flink door te groeien. Afgaande op de consensusverwachting die door Vuma Research is samengesteld in opdracht van Heineken zal de omzet na een moeilijk boekjaar de komende jaren met autonoom 5 procent toenemen, gedragen door zowel volume als prijstoenames.

Overzicht van alle barometers