VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waardering
Back >>

Het aandeel Heineken handelt op 11 keer het brutobedrijfsresultaat (EBITDA). Hiermee is Heineken relatief goedkoop ten opzichte van de eigen historie. 

De waardering ligt echter hoger dan sectorgenoten AB Inbev en Carlsberg (beide 10 keer), maar niet buitensporig veel. Beleggers lijken bereid een premie te willen betalen voor gezonde bedrijven die opereren in een defensieve sector als de bierindustrie en toch groeimogelijkheden hebben in opkomende landen.

Beleggers die in Heineken (willen) beleggen zouden kunnen overwegen de aandelen van Heineken Holding te kopen. Deze staan ook aan de Amsterdamse beurs genoteerd en vertegenwoordigen hetzelfde economische belang in het bedrijf. De holding wordt gecontroleerd door de familie (iets meer dan 50 procent) en bezit op haar beurt weer net meer dan de helft van de aandelen Heineken. Het is dus een beschermingsconstructie (zie het Barometer-criterium Corporate Governance).

De holding heeft verder geen activiteiten en ook geen schulden, zodat de winst per aandeel en het dividend gelijk zijn aan die van de gewone aandelen Heineken. Eigenlijk is het enige verschil met de reguliere Heineken aandelen dat de verhandelbaar een stuk minder is. Voor de kleine particuliere belegger lijkt dat geen issue.

In april 2020 lag de koers van de holding wel ruim zeven procent onder de koers van het gewone aandeel. Hierdoor is de waardering van de aandelen van de holding (iets) lager en het dividendrendement (iets) hoger.

Overzichtspagina Heineken

Overzicht van alle barometers