VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Balans
Back >>

Randstad heeft een sterke balans. De schuldratio (nettoschuld/ebitda) bedraagt slechts 0,7. Dit wil zeggen dat het bedrijf in staat is haar schulden binnen een jaar af te lossen. De balanspositie is desondanks relatief zwak afgezet tegen Randstad’s eigen historie, en branchegenoten zoals Adecco (0,3).

Door een trits overnames is de schuldenlast ieder jaar opgelopen tot een hoogtepunt in 2017 (toen een nettoschuld van ruim 1 miljard euro). De uitzender nam nog niet zo lang geleden het Franse consultancybureau Ausy (420 miljoen euro), de Italiaanse uitzender Obiettivo Lavoro (103 miljoen euro) en het Zweedse Proffice (186 miljoen euro) over.

Overzichtspagina Randstad

In september 2016 legde Randstad ook nog een bod neer van 429 miljoen euro op de digitale werkbemiddelaar Monster. De overnames werden grotendeels met vreemd vermogen gefinancierd en zullen zichzelf de komende jaren moeten terugverdienen.

Toch kan onmogelijk gesteld worden dat Randstad een ongezonde financiële positie heeft. Randstad streeft naar het behouden van een stabiele financiële positie. De uitzender mag van haar banken liefst 3,5 keer het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) lenen (in bijzondere omstandigheden, zoals overnames, kan deze zelfs worden opgerekt naar 4,25 keer).

Met slechts 0,7 keer ebitda gemeten over boekjaar 2019 zit Randstad ruim binnen haar convenanten, sterker nog bij een schuldratio onder de 1 keert Randstad extra dividend uit aan aandeelhouders. Randstad mikt zelf op een schuldratio tussen de 0 en 2 keer ebitda.

Hoewel het gezond is dat een cyclisch bedrijf als Randstad niet scherp aan de wind zeilt, kan gerust gesteld worden dat Randstad met een nettoschuld van 0,7 keer ebitda op dit moment in gezonde staat verkeerd.

 

Overzicht van alle barometers