VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividend
Back >>

De dividendgroei van Randstad bedroeg over het laatste halve decennium 29 procent per jaar. Over boekjaar 2019 keert het concern liefst 4,32 euro (2,09 euro regulier, 2,23 euro speciaal) per aandeel uit tegenover 1,29 euro vijf jaar geleden.

Randstad kent tegenwoordig een ruimhartig dividendbeleid. Hierbij vloeit normaliter tussen de 40 en 50 procent van de winst via dividend naar de aandeelhouders terug. Het management heeft echter ook de optie om meer geld terug te geven als de nettoschuld minder dan 1 keer het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) bedraagt.

Overzichtspagina Randstad

Over het afgelopen jaar vloeit dan ook liefst 4,32 euro per aandeel terug naar aandeelhouders, bestaande uit 2,09 euro per aandeel regulier dividend (50 procent payout) en een speciaal dividend van 2,23 euro per aandeel omdat de nettoschuld/ebitda slechts 0,7 bedroeg.

Noemenswaardig is verder dat Randstad sinds 2017 een vrij harde dividendbodem van 1,62 euro per aandeel heeft – gebaseerd op het dividendgemiddelde over 2014, 2015 en 2016. Alleen bij extreme tegenslagen en ‘materiële verslechtering’ van de liquiditeit en solvabiliteit gaat die winstuitkering op de schop volgens het bedrijf.

Of dat waargemaakt kan worden zal moeten blijken, als cyclisch uitzendbedrijf zal er in mindere tijden minder winst binnen komen en zal moeten blijken hoe ‘hard’ de dividendbodem is.

Daarbij is het argument van Randstad ‘een bodem te leggen onder de volatiliteit, om grote aandeelhouders te laten zien dat we zeer stabiele kasstromen hebben’. Het is echter maar zeer de vraag of aandeelhouders daadwerkelijk zich iets aantrekken van de dividendbodem.

Overzicht van alle barometers