VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Corporate Governance
Back >>

Nevenfuncties
Topvrouw Nancy McKinstry heeft momenteel drie commissariaten bij: consultant Accenture, medisch bedrijf Abbott en HR-bureau Russell Reynolds. In het algemeen vraagt de VEB zich af of een CEO voldoende tijd over heeft om een bedrijf te runnen als hij of zij drie commissariaten houdt. De code staat maximaal twee commissariaten bij onder andere Nederlandse bedrijven toe voor een CEO.

Beloning
Wolters Kluwer staat bekend om haar zeer ruimhartige beloningsbeleid. Zo toucheerde topvrouw Nancy McKinstry bijna 5 miljoen euro in 2018. Dat is buitensporig veel voor een bedrijf met 4,3 miljard euro omzet. Bij evenveel vertrek kan topvrouw Nancy McKinstry een vertrekpremie toucheren die hoger ligt dan de code voor goed ondernemingsbestuur voorschrijf (meer dan twee keer het basissalaris).

Overzichtspagina Wolters Kluwer

Commissarissen
In de AvA van 2017 trad Frans Cremers toe tot de raad van commissarissen. Hij werd meteen voorzitter. Peter Wakkie zwaaide af als president-commissaris na het maximum van drie zittingstermijnen van vier jaar te hebben bereikt. 

In 2013 stapte Cremers op als commissaris bij Fugro toen geen gehoor werd gegeven aan zijn wens om de interne controle te verbeteren en de CFO te vervangen. Ook was Cremers president-commissaris tot het faillissement van Imtech in augustus 2015. 

CEO
CEO Nancy McKinstry is de langstzittende CEO op het Damrak. De topvrouw is al 15 jaar de hoogste baas van het informatieconcern. Bij de jaarcijfers 2017 gaf McKinstry aan geen plannen te hebben om te vertrekken. "Ik ben zeer opgetogen over de toekomst van Wolters Kluwer, en ik ben blij daar onderdeel van uit te maken." Desalniettemin is er bij een eventuele bestuurswinkel in de toekomst extra oplettendheid geboden voor beleggers.

Beschermingsconstructie
Stichting Preferente Aandelen kan een onwelgevallige overname van Wolters Kluwer blokkeren door een optie uit te oefenen waardoor het in een handomdraai meer dan 50 procent van de aandelen van de onderneming in handen krijgt.

Overzicht van alle barometers