VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De strategie van Charles Kirkpatrick

undefined

SELECTIECRITERIA 
1. De 50% bedrijven met de hoogste operationele winstgroei
2. Operationele winst over de laatste vier kwartalen positief
3. Uitgesloten de 10% bedrijven met de hoogste operationele winstgroei (deze groeien te hard)
4. De operationele winst nam toe over de afgelopen  5 jaar
5. Top 30% bedrijven met de laagste koers-omzetverhouding
6. Koers van het aandeel is hoger dan het 130-daags voortschrijdend gemiddelde
7. Koers van het aandeel / 130-daags voortschrijdend gemiddelde (%130d MA) is hoger dan de Stoxx Europe 600-index
8. Koers van het aandeel / 130-daags voortschrijdend gemiddelde (%130d MA) is hoger dan het sector gemiddelde

 

Volg deze portefeuille    

Terug naar het overzicht

In de lijstjes van beleggingsgoeroes is Charles Kirkpatrick (1943) een vreemde eend in de bijt. Dat heeft alles te maken met zijn specialisatie. Kirkpatrick selecteert aandelen op basis van technische analyse. Technisch analisten menen dat er patronen te ontdekken zijn in het historische koersverloop van aandelen. Aan de financiële gegevens en achtergronden van bedrijven laten ze zich doorgaans weinig gelegen liggen. Ze proberen een inschatting te maken van gunstige koop- en verkoopmomenten door te kijken naar koersgrafieken en het aantal verhandelde aandelen op de beurs. Voor sommige beleggers is technische analyse veredelde sterrenwichelarij, anderen spreken over het perfecte middel om op tijd aandelen te kopen en verkopen.

Kirkpatrick wil niks te maken hebben met voorspellingen en begint daarom zijn analyses met het verzamelen van data uit het verleden. Daarna laat hij in zijn uiteindelijke keuze de volgende factoren globaal meewegen.

1 WINST IS NOODZAAK
Alleen bedrijven die winst maken, kunnen de interesse van Kirkpatrick vasthouden. De bedrijven die erg hard groeien, worden buiten de selectie gehouden.

2 WAARDE DOOR OMZET
Om te kijken wat aandelen waard zouden moeten zijn, kijkt Kirkpatrick liever naar omzet dan winst. Alleen de aandelen met een lage koers-omzetverhouding zijn interessant voor de belegger. Bedrijven met forse winstgroei heeft hij al uitgesloten in de vorige stap.

3 STERK IN VERHOUDING
De derde stap in het globale selectieproces heeft duidelijk de signatuur van de belegger Kirkpatrick. Het gaat hier om de koers van een aandeel ten opzichte van een langere periode, de relatieve koerssterkte. Alleen de beste 10 procent, gemeten naar hun relatieve koerssterkte over de afgelopen 130 dagen, worden meegenomen in de analyse van Kirkpatrick.


Bekijk hier de Portefeuille & strategie

 

undefined

Deze grafiek toont de resultaten van een mandje aandelen dat de VEB selecteerde op basis van een aantal criteria. Deze criteria vloeide voort uit de beleggingsstrategie van Charles Kirkpatrick, zoals beschreven in het boek '12 Formidabele Beleggers'. Het betreft hier een cumulatief rendement.