VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De strategie van David Dreman

undefined

 

SELECTIECRITERIA:
1. Binnen de top 40% met de laagste koers-winstverhouding
2. De schulden ten opzichte van het eigen vermogen zijn lager dan 100%
3. De groei van de winst per aandeel  was hoger dan het sector gemiddelde
4. De winst per aandeel was positief in de afgelopen 3 jaar
5. Het dividendrendement is hoger als 1,5%

 

Volg deze portefeuille    

Terug naar het overzicht

 

 

David Dreman heeft zich in zijn columns en boeken altijd sterk afgezet tegen de efficiënte-markthypothese en alle daarvan afgeleide theorieën zoals de moderne-portefeuilletheorie, een model dat bijna een halve eeuw voor algemene waarheid werd versleten. In zijn nieuwste boek schrijft Dreman dat hij na al die jaren begrijpt hoe Galileo Galilei zich gevoeld moet hebben, de Italiaanse astronoom die verketterd werd vanwege zijn theorie dat de aarde om de zon draaide en niet andersom. Het zijn misschien ook de woorden van iemand die ervan geniet na lange tijd zijn gelijk te halen, want de meeste ideeën uit de efficiënte-markthypothese zijn inmiddels door de realiteit achterhaald. Dreman is een pionier op het gebied van behavioral finance, de gedragsleer van beleggers. Menselijk gedrag is soms heel eigenaardig als het om geldzaken gaat, en dat is terug te zien op de financiële markten. Dit zorgt ervoor dat markten in de praktijk nooit de verwachtingen uit de theorie volgen.

IN DE MODE
Zo bewegen aandelenkoersen vaak te heftig op nieuwe informatie. Er vindt continu overreactie plaats na onverwachte gebeurtenissen. Mensen zijn bijzonder slecht in het maken van kansberekeningen en te vaak op zoek naar de hoofdprijs, het volgende grote succesverhaal. Dit zorgt ervoor dat veel beleggers een voorkeur hebben voor groeiaandelen en aandelen van jonge bedrijven die nog verlies maken, maar een grote belofte zouden kunnen blijken. Veel beleggers zijn continu op zoek naar de volgende Apple. Zij worden hierbij aangevuurd door de voorspellingen van analistenvoorspellingen, die vaak weinig accuraat zijn. Analisten trekken positieve en negatieve ontwikkelingen vaak te ver door. Gevolg is dat succesvolle bedrijven overgewaardeerd zijn – en bedrijven met tijdelijke problemen te weinig geliefd.


Bekijk hier de Portefeuille & strategie

 undefined

Deze grafiek toont de resultaten van een mandje aandelen dat de VEB selecteerde op basis van een aantal criteria. Deze criteria vloeide voort uit de beleggingsstrategie van David Dreman, zoals beschreven in het boek '12 Formidabele Beleggers'. Het betreft hier een cumulatief rendement.