VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

undefined

 

SELECTIECRITERIA:
1. Huidig dividendrendement is hoger dan het gemiddelde dividendrendement in de afgelopen 5 jaar
2. Het dividend per aandeel was positief in de afgelopen 7 jaar
3. In 3 van de laatste 5 jaar groeide het dividend
4. De samengestelde jaarlijkse groei van het dividend bedroeg de afgelopen 10 jaar gemiddeld 10% per jaar
5. De dividend payout ratio is gelijk aan of lager dan 55%
6. De koers-winstverhouding is lager dan 20
7. De koers-boekverhouding is lager dan 2
8. De winst voor rente en belasting nam in 7 van de laatste 10 jaar toe
9. Er staan meer dan 5 miljoen aandelen uit
10. De verhouding van de schulden ten opzichte van het eigen vermogen is lager dan 60%
11. Er zitten tenminste 80 institutionele beleggers in het aandeel

Volg deze portefeuille    

Terug naar het overzicht

Volgens Geraldine Weiss zijn concrete uitkeringen essentieel bij beleggingen. Uiteindelijk is het dividend bepalend voor de waarde van een aandeel. De prijs van een aandeel zou gelijk moeten zijn aan de contante waarde van de toekomstige dividenduitkeringen. Dat de koers rond die evenwichtsprijs slingert, biedt beleggers volgens Weiss aantrekkelijke in- en uitstapmomenten. De mooiste aandelen zijn die van bedrijven die een lange historie hebben van dividendverhogingen. Daarnaast heeft ze een sterke voorkeur voor blue chips, kwaliteitsaandelen in bedrijven met een goed management en een sterk merk. Weiss is een waardebelegger in de beste traditie van Benjamin Graham en Warren Buffett. 

Eigenlijk zijn er twee typen waardebeleggers: zij die op zoek zijn naar absolute waarde en zij die speuren naar relatieve waarde. Geraldine Weiss is adept van de laatste school. Ze selecteert aandelen die goedkoop zijn ten opzichte van andere aandelen in dezelfde sector, maar vooral ten opzichte van zichzelf: goedkoper dan het historisch gemiddelde. Ze gelooft sterk in mean reversion, terugkeer naar de gemiddelde waardering van een aandeel over een lange periode. Aandelen met een koers-winstverhouding onder de tien of een dividendrendement van meer dan 5 procent zijn absoluut goedkoop te noemen. Een aandeel dat door de jaren heen gemiddeld twintig keer de winst noteerde, is op vijftien keer de winst echter ook goedkoop, maar dan relatief. 

Maar winst is een begrip dat kan worden gemanipuleerd. Beursdebacles als die van Enron in de VS en Ahold en Imtech in Nederland maken duidelijk dat mooie resultaten niet altijd zijn wat zij lijken. Contante dividenden zijn daarentegen harde bewijzen dat een bedrijf geld verdient voor zijn aandeelhouders. Weiss zegt: als een bedrijf geen dividend betaalt, is het geen belegging maar een speculatie. Een hoog en duurzaam groeiend dividend is in haar ogen hét kenmerk van een kwaliteitsaandeel. Weiss kijkt dus vooral naar het dividend.

En voor de aan- en verkoopmomenten kijkt ze naar de actuele hoogte van het dividendrendement en vergelijkt dat met hoe het in het verleden was. Een aandeel dat door de jaren heen een dividendrendement had tussen 3 en 6 procent, wordt bijvoorbeeld gekocht als het rendement boven de 5 procent komt, en weer verkocht als het rendement onder de 4 procent zakt. Die aan- en verkoopmomenten kunnen dus ontstaan door aanpassing in de hoogte van het (verwachte) dividend, of door een verandering van de beurskoers. Of allebei natuurlijk. Ook hier is het relatief: het kan zijn dat Weiss het ene aandeel op 4 procent dividendrendement duur vindt, terwijl ze een ander aandeel met 3 procent rendement voordelig noemt.

 

Bekijk hier de Portefeuille & strategie

 

 

 undefined

Deze grafiek toont de resultaten van een mandje aandelen dat de VEB selecteerde op basis van een aantal criteria. Deze criteria vloeide voort uit de beleggingsstrategie van Geraldine Weiss, zoals beschreven in het boek '12 Formidabele Beleggers'. Het betreft hier een cumulatief rendement.