VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beeldenstormer, buitenbeentje, enfant terrible. Over James Montier heeft iedereen in de financiële wereld wel een mening. Voor de één is hij een held die in een wereld vol kuddegedrag nog enigszins onafhankelijk zijn mening lijkt te kunnen verkondigen. Voor de ander is-ie een notoire zwartkijker die rücksichtslos alles en iedereen die met beleggen bezig is, kan neersabelen.

In navolging van grootheden als Warren Buffett en Joel Greenblatt is Montier een fervent aanhanger van het waardebeleggen: de kunst om goedkope, ondergewaardeerde pareltjes op te pikken en geduldig te wachten totdat de massa ze (her)ontdekt. Montier voegt daar zijn eigen accenten aan toe. Hij mengt ‘harde’ cijfers en analyses met elementen uit de behavioral finance (gedragseconomie). Veel beleggers onderkennen de verstorende invloed van het menselijke brein op beleggingsbeslissingen. De remedie die Montier heeft tegen deze irrationele gedragingen is in één woord samen te vatten: discipline. Beleggers moeten zorgen voor duidelijke processen en structuren om zich niet te laten meevoeren door massahysterie en hypes. “De enige factor in een beleggingsproces die altijd werkt, is nauwkeurig de waarderingen van beleggingsobjecten uitpluizen”, aldus Montier.

Shorter
James Montier heeft zijn visie op beleggen vertaald in een aantal strategieën. Hier gaat het om zijn shortstrategie, een tactiek waarbij gespeculeerd wordt op koersdalingen. Montier is een liefhebber van scherpe bedrijfsanalyses, een praktijk die zogenoemde shortsellers in zijn optiek bovengemiddeld beheersen. Dat moet ook wel want shortsellers lopen, meer dan andere beleggers, het risico op een ongelimiteerd verlies als hun beleggingsstrategie faalt.Bekijk hier de Portefeuille & strategie

undefined

Deze grafiek toont de resultaten van een mandje aandelen dat de VEB selecteerde op basis van een aantal criteria. Deze criteria vloeide voort uit de beleggingsstrategie van James Montier, zoals beschreven in het boek '12 Formidabele Beleggers'. Het betreft hier een cumulatief rendement.