VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De strategie van Warren Buffet

undefined

DE METHODE BUFFETT:

1. Rendement op eigen vermogen (ROE) laatste tien jaar gemiddeld meer dan 15% per jaar
2. Rendement op het eigen vermogen (ROE)  tenminste 15% in de laatste 3 jaar
3. De verhouding tussen de schuld en eigen vermogen < 50%
4. Winstmarge boven sectorgemiddelde
5. Winstmarge is tenminste 3% in de laatste 10 jaar
6. Winstmarge is in 7 van de laatste 10 jaar toegenomen
7. Positieve vrije kasstroom aan aandeelhouders

 

Volg deze portefeuille    

Terug naar het overzicht

 

Buffett dankt zijn bekendheid aan zijn wonderbaarlijke beursprestaties met Berkshire Hathaway. Sinds 1962, het jaar waarin hij voor het eerst aandelen van het toenmalige textielbedrijf aan zijn beleggingsportefeuille toevoegde, is de koers gemiddeld met ruim 20 procent per jaar gestegen. Zijn capaciteit om de beurs structureel te verslaan, is al lange tijd een onderwerp van academisch debat. Is het geluk of kunde? Als het kunde is, is het te leren. Is het geluk, dan is hij komen bovendrijven uit een vijver vol beleggers die hetzelfde hebben geprobeerd.

Maar volgens Buffett zelf is die verklaring te kort door de bocht. Hij is immers niet de enige die structureel de markt weet te verslaan. Opvallende overeenkomst tussen veel van de succesvolle beleggers is dat ze allemaal leerling zijn van de legendarische Benjamin Graham, de intellectuele vader van de beleggingsfilosofie die waardebeleggen heet.

Volgens Graham draait het bij beleggen om twee zaken: prijs en waarde. De markt is volgens Graham lang niet altijd efficiënt, en daar kunnen beleggers van profiteren. Het is de kunst om aandelen te kopen van ondergewaardeerde bedrijven, oftewel bedrijven waarbij prijs en waarde niet overeenkomen. Het is aan de waardebelegger om een inschatting te maken van de waarden. 

 

Bekijk hier de Portefeuille & strategie

undefined

Deze grafiek toont de resultaten van een mandje aandelen dat de VEB selecteerde op basis van een aantal criteria. Deze criteria vloeide voort uit de beleggingsstrategie van Warren Buffet, zoals beschreven in het boek '12 Formidabele Beleggers'. Het betreft hier een cumulatief rendement.