• AT&T lijft Time Warner in

  23-10-2016 01:45 - Bod van 107,50 dollar per aandeel.

  (ABM FN-Dow Jones) AT&T heeft dit weekend mediabedrijf Time Warner ingelijfd, nadat er in de media al dagenlang werd gesproken over een deal.

  Telecombedrijf AT&T betaalt 107,50 dollar per aandeel Time Warner, deels afgerekend in contanten en deels in aandelen. Met dit bod wordt Time Warner, inclusief schulden, gewaardeerd op 108,7 miljard dollar.

  De besturen van beide bedrijven staan achter de deal en AT&T verwacht dat de overname in het eerste jaar na afronding positief zal bijdragen aan zowel de aangepaste winst per aandeel als de vrije kasstroom per aandeel.

  Binnen drie jaar na afronding van de transactie beoogt AT&T een jaarlijks synergievoordeel van 1 miljard dollar te kunnen realiseren. Daarnaast verwacht de onderneming in de toekomst ook omzet te kunnen genereren die voor beide bedrijven zelfstandig opererend onhaalbaar was.

  "Een perfecte match", zei CEO Randall Stephenson van AT&T over de nieuwe combinatie. Zijn evenknie bij Time Warner, CEO Jeff Bewkes sprak van "een geweldige dag voor Time Warner en diens aandeelhouders".

  Na de deal houden de aandeelhouders van Time Warner, eigenaar van onder meer HBO, Warner Bros en CNN, een belang tussen de 14,4 en 15,7 procent in AT&T.

  De koper financiert de deal met nieuwe schulden en contanten en heeft reeds een overbruggingskrediet van 40 miljard dollar afgesloten voor een periode van anderhalf jaar.

  Alvorens de deal kan worden afgerond, moeten de aandeelhouders van Time Warner toestemming verlenen, net als de Amerikaanse toezichthoudende autoriteiten.

  Time Warner sloot vrijdag 7,8 procent hoger op 89,48 dollar. Het aandeel AT&T eindigde op 37,49 dollar, en verlies van 3,0 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Enorm drukke week op komst

  22-10-2016 01:51 - Veel bedrijfscijfers en macro-economische data.

  (ABM FN-Dow Jones) Komende week zal beheerst worden door een enorm aantal bedrijfscijfers uit zowel Nederland, Europa als de Verenigde Staten. Ook de macro-economische kalender bevat een flink aantal publicaties. 

  "De komende week is het zowel op macro- als op resultatengebied voor de liefhebbers om van te smullen", aldus ABN AMRO.

  In Nederland openen Philips en BinckBank maandag de boeken, dinsdag gevolgd door onder meer Randstad en Unibail-Rodamco. 

  Woensdag komen Heineken en ASM International met een update over het afgelopen kwartaal, gevolgd door een drukke donderdag met onder meer KPN, RELX en GrandVision. Ook de kleinere waarden Arcadis, BE Semiconductor Industries en beursnieuweling Basic-Fit openen de boeken. 

  Vrijdag sluiten Gemalto en Beter Bed de Nederlandse handelsweek af. 

  "De lijst van buitenlandse bedrijven is niet te overzien", keek ABN AMRO vooruit. 

  In het buitenland trappen de Amerikaanse fondsen T-Mobile US, Kimberly-Clark en betaalbedrijf Visa de handelsweek af. Dinsdag staan in Europa de cijfers van onder meer Renault, Orange en Novartis op de rol, later op de dag gevolgd door het Amerikaanse General Motors, Merck & Co, Caterpillar en DuPont. Nabeurs komen technologiebedrijf Apple en telecombedrijf AT&T met de cijfers over het afgelopen kwartaal.

  Woensdag geven onder meer Airbus, Bayer en PSA Group de cijfers vrij, later op de dag gevolgd door Coca-Cola, Tesla Motors en Texas Instruments. Donderdag openen de Europese grootmachten Volkswagen, Deutsche Bank en Telefónica de boeken, evenals onder meer het Amerikaanse UPS, Alphabet en Amazon. Na de recente overnamespeculaties kunnen ook de kwartaalresultaten van Twitter op belangstelling rekenen. 

  Vrijdag staan een flink aantal banken met kwartaalcijfers op de rol, waaronder UBS en BNP Paribas. Ook oliereuzen Total, Eni, Chevron en Exxon Mobil openen de boeken over het afgelopen kwartaal.

  Inkoopmanagersindexen en vertrouwenscijfers domineren macro-agenda

  De macro-economische agenda bevat op maandag de voorlopige inkoopmanagersindexen uit onder meer Japan, de eurozone en de Verenigde Staten. Dinsdag staat onder meer de Duitse Ifo-index, de Amerikaanse S&P Case-Shiller huizenprijsindex en het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board op de rol.

  Woensdag volgen cijfers over het consumentenvertrouwen in onder meer China, Duitsland en Frankrijk. Bovendien komt de voorlopige inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector naar buiten. Naast het rentebesluit van de Zweedse Riksbank, kijken beleggers op donderdag uit naar cijfers over de economische groei van het Verenigd Koninkrijk en de orders voor duurzame goederen in Amerika. 

  "Een cijfer van na het Brexit-referendum en het is interessant om na te gaan wat de invloed van het gedaalde pond en de invloed van het veranderde vertrouwen is", aldus ABN AMRO over het economische groeicijfer uit het Verenigd Koninkrijk.

  Het zwaartepunt van de handelsweek ligt op vrijdag, met nieuwe economische groeicijfers uit Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. Bovendien komen inflatiedata uit Japan, Frankrijk, Spanje en Duitsland naar buiten, evenals het consumentenvertrouwen uit de eurozone en Amerika. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • TA: technische beeld AEX positiever

  22-10-2016 11:18 - ArcelorMittal opnieuw koploper, KPN onverminderd hekkensluiter.

  (ABM FN-Dow Jones) Het technische beeld van de AEX is in de afgelopen week verbeterd. De AEX Trend Index eindigde op 68 procent, tegenover een indexstand van 56 procent vorige week. De hoofdgraadmeter in Amsterdam steeg op weekbasis 1,5 procent naar 457,40 punten.

  Een indexstand van 68 procent betekent dat 17 van de 25 fondsen uit de AEX boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde VG(40) eindigden.

  ArcelorMittal ging net als vorige week aan kop met het meest gunstige technische plaatje. De staalreus noteerde 37,0 procent boven het VG(40). Het meest sombere plaatje kwam opnieuw voor rekening van KPN met 12,1 procent onder het VG(40).

  In vergelijking tot een week eerder noteerden Randstad, RELX en NN Group weer boven het VG(40). 

  AEX Trend Index

  De AEX Trend Index (ATI) is per 1 september 2013 van start gegaan en moet beleggers een nieuw houvast bieden. De index meet het percentage van deelnemende aandelenfondsen in de AEX dat noteert boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Deze waarde wordt uitgedrukt in procenten tussen de 0 en 100.

  Staat de index op 0 procent, dan betekent dit dat alle fondsen uit de AEX in een downtrend zitten ten opzichte van het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Bij 50 procent houden de fondsen in de index elkaar in evenwicht en bij 100 procent zijn alle fondsen in een uptrend.

  Historie

  In 2011 noteerde de ATI op zijn laagste niveau op 23 september. De index noteerde toen op 4 procent. De AEX stond op 264 punten.

  De AEX Trend Index gedraagt zich "trendvolgend", constateert Rombout Kerstens van Keyword Info Systems. "Belangrijk is dat de verandering van week tot week omslagen in het sentiment detecteert", vervolgt Kerstens. Net als iedere trendvolgende indicator kunnen extreem hoge dan wel lage waarden voor beleggers een waarschuwing inhouden dat er een 'overbought' of 'oversold' situatie kan ontstaan.

  AEX Trend Index is een samenwerking tussen Keyword Info Systems en ABM Financial News. Wekelijks op vrijdag zal ABM Financial News de nieuwe stand publiceren.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • JP Morgan verkleint stemrecht in Eurocastle fors

  22-10-2016 10:19 - Stemrecht teruggebracht tot ver onder meldingsgrens.

  (ABM FN-Dow Jones) JP Morgan Chase & Co heeft een flink kleiner stemrecht in Eurocastle Investment gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 20 oktober 2016.

  JP Morgan meldde een stemrecht van 1,74 procent met een kapitaalbelang van nul procent.

  Op 19 oktober dit jaar meldde JP Morgan nog een stemrecht van 8,50 procent met een kapitaalbelang van eveneens nul procent.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • FMR verkleint belang in Wessanen

  22-10-2016 10:15 - Kapitaalbelang teruggebracht tot onder meldingsgrens.

  (ABM FN-Dow Jones) FMR heeft een kleiner belang in Wessanen gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 21 oktober 2016.

  FMR meldde een kapitaalbelang van 2,90 procent met eenzelfde stemrecht.

  Op 11 juli dit jaar meldde FMR nog een kapitaalbelang van 3,36 procent met een dito stemrecht.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Norges Bank verkleint belang in BinckBank

  22-10-2016 10:13 - Kapitaalbelang teruggebracht tot onder meldingsgrens.

  (ABM FN-Dow Jones) Norges Bank heeft een kleiner belang in BinckBank gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 20 oktober 2016.

  Norges Bank meldde een kapitaalbelang van 2,95 procent met eenzelfde stemrecht.

  Op 7 juli dit jaar meldde Norges Bank nog een kapitaalbelang van 3,53 procent met een dito stemrecht.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Norges Bank verkleint belang in Delta Lloyd

  22-10-2016 10:11 - Kapitaalbelang teruggebracht tot onder meldingsgrens.

  (ABM FN-Dow Jones) Norges Bank heeft een kleiner belang in Delta Lloyd gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 20 oktober 2016.

  Norges Bank meldde een kapitaalbelang van 2,94 procent met eenzelfde stemrecht.

  Op 18 oktober dit jaar meldde Norges Bank nog een kapitaalbelang van 3,07 procent met een dito stemrecht.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Norges Bank vergroot belang in ASMI

  22-10-2016 10:10 - Zowel kapitaalbelang als stemrecht licht verhoogd.

  (ABM FN-Dow Jones) Norges Bank heeft een groter belang in ASM International gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 20 oktober 2016.

  Norges Bank meldde een kapitaalbelang van 3,37 procent met een dito stemrecht. 

  Op 1 september dit jaar meldde Norges Bank nog een kapitaalbelang van 2,79 procent met eenzelfde stemrecht.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Update: AT&T wil Time Warner inlijven

  21-10-2016 10:32 - Apple zou ook interesse hebben gehad in Time Warner.

  (ABM FN-Dow Jones) AT&T voert vergevorderde gesprekken om Time Warner over te nemen. Dit meldde The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen.

  Een deal zou op zijn vroegst dit weekend aangekondigd kunnen worden. Welk prijskaartje aan de fusie hangt is nog niet duidelijk en de gesprekken kunnen nog stuklopen, zeiden de bronnen tegen de Amerikaanse zakenkrant.

  Mocht de overname doorgaan dan ontstaat een groot mediaconcern waarin de telecomactiviteiten van AT&T worden samengevoegd met entertainmentconcern Time Warner, waar onder meer CNN en HBO toe behoren. 

  The Wall Street Journal meldde vrijdag verder dat Apple Time Warner enkele maanden geleden ook zou hebben benaderd door een overname. Een bron meldde aan de krant dat de techreus de situatie in de gaten houdt.

  In Amerika steeg het aandeel Time Warner vrijdag bijna 8 procent en daalde AT&T ruim 3 procent. 

  Update: om extra informatie toe te voegen

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright 2016 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Beursupdate: meeste AEX fondsen hoger op Wall Street

  21-10-2016 10:29 - Aegon grootste stijger.

  (ABM FN-Dow Jones) De meeste fondsen uit de AEX met een notering op Wall Street zijn vrijdag hoger gesloten. Aegon was de grootste stijger terwijl ArcelorMittal, RELX en Philips het moesten doen met kleine verliezen. 

  Aegon (+1,2%)

  ArcelorMittal (-0,5%)

  ASML (+0,6%)

  Galapagos (+0,4%)

  ING Groep (+0,1%)

  Philips (-0,2%)

  RELX (-0,5%)

  Royal Dutch Shell (+0,2%)

  Unilever (+0,2%)

  Op basis van bovenstaande koersuitslagen zou de AEX niet op 457,40 maar op 457,66 punten zijn gesloten.

  Euro/dollar: 1,0880

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Fitch negatiever over Italie

  21-10-2016 10:24 - Outlook verlaagd.

  (ABM FN-Dow Jones) Fitch Ratings heeft de outlook voor de kredietstatus van Italië verlaagd van stabiel naar negatief. Dit meldde de Amerikaanse kredietbeoordelaar vrijdagavond.

  De rating van Italië blijft vooralsnog BBB plus, maar diverse factoren, waaronder de staat van de financiële sector, vormen een risico voor de derde economie van de eurozone, aldus Fitch.

  "Met een staat van dienst waarbij begrotingsconsolidatie telkens wordt uitgesteld, neemt de kredietwaardigheid af. We verwachten dan ook hogere begrotingstekorten in 2017 en 2018 op respectievelijk 2,4 en 1,7 procent [van het bbp]", zei het ratingbureau. 

  Fitch verwacht verder dat de Italiaanse staatsschuld eind dit jaar uit zal komen op 132,8 procent van het bruto binnenlandse product om vervolgens volgend jaar op te lopen tot 133,3 procent.

  Verder verlaagde de kredietbeoordelaar de verwachte groei voor 2016 van 1,0 procent naar 0,8 procent en voor 2017 van 1,3 procent naar 0,9 procent. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Wall Street blijft dicht bij huis

  21-10-2016 10:06 - Microsoft uitblinker maar General Electric stelt teleur.

  (ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag vrijwel onveranderd gesloten. Bij het slot in New York noteerde de breed samengestelde S&P 500 index vrijwel vlak op 2.141,16 punten, terwijl de Dow Jones index 0,1 procent daalde op 18.145,71 punten. De Nasdaq won 0,3 procent op 5.257,40 punten.

  De aandelenmarkten in Amerika wisten zich na een lagere start te herstellen. Toch reageerden beleggers teleurgesteld op de resultaten van General Electric die zwaarder wogen dan beter dan verwachte kwartaalcijfers van Microsoft.

  "Als een zwaargewicht als General Electric met een terughoudende, of misschien zelfs wel grimmige outlook komt voor de economische activiteit, dan reageren beleggers daar uiteraard negatief op", zei investeringsstrateeg Mark Luschini van Janney Montgomery Scott.

  "Ondanks een aantal sterke kwartaalpublicaties zitten we weer in een cijferseizoen dat niet bepaald een rooskleurig beeld schetst", volgens de marktvorser, die verder zei dat de markt zoekt naar een reden om omhoog te gaan. "Momenteel is die er niet".

  Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. Qua Fed sprekers liet onder andere de voorzitter van de San Francisco Fed van zich horen. John Williams herhaalde de noodzaak om de rente spoedig te verhogen. Wel pleitte hij daarbij voor geleidelijke verhogingen.

  De olieprijs sloot vrijdag hoger. De december-future voor een vat West Texas Intermediate sloot de week 0,22 dollar, of 0,4 procent hoger op 50,85 dollar. Daarmee sloot de prijs voor een vat ruwe olie voor de vijfde week op rij in de plus. De markt putte hoop uit opmerkingen van de Russische energieminister die opnieuw opriep tot gecoördineerde actie van grote olieproducenten om de markt te stabiliseren.  

  De euro/dollar koers noteerde bij de slotbel in New York op 1,0880. Bij het slot in Europa noteerde het muntpaar op 1,0870 en aan de start van de Europese handelsdag stond er een koers van 1,0905 op de borden.

  Stijgers en dalers

  Blikvanger was Microsoft dat donderdagavond met beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal kwam. Volgens de techreus waren de cloud-diensten verantwoordelijk voor de sterke resultaten, met een verdubbeling van de omzet op jaarbasis voor onderdeel Azure. Het aandeel steeg 4,3 procent tot 59,69 dollar. Eerder op de dag bereikte Microsoft een all time high van boven de 60 dollar per aandeel. 

  General Electric stelde juist teleur met zijn kwartaalpublicatie. De winst daalde in het derde kwartaal en de omzet groeide minder dan verwacht. Daarnaast werd de outlook neerwaarts bijgesteld. Het aandeel noteerde op het slot 0,3 procent lager. Daarmee werd het verlies wel grotendeels weggepoetst.

  McDonald's maakte vorige week al bekend dat het in het derde kwartaal een miljoenenafschrijving moest doen vanwege de herstructureringsplannen die de fastfoodketen doorvoert. Dus kwamen de resultaten vrijdag niet als een verrassing en was de markt bovendien positief over de stijging van de vergelijkbare omzet met 1,3 procent. Het aandeel won 3,0 procent.

  Honeywell heeft een hogere omzet in het derde kwartaal niet weten te vertalen naar meer winst. De outlook van de leverancier van elektronische controlesystemen en automatiseringssystemen was evenwel sterk, waarop het aandeel 0,8 procent steeg. 

  ManpowerGroup heeft over het derde kwartaal van dit jaar de omzet en de resultaten in constante valutakoersen op jaarbasis zien stijgen. Het aandeel sloot vrijdag 9,7 procent in de plus. Sectorgenoot Monster Worldwide, momenteel overnameprooi voor Randstad, boekte in het derde kwartaal een lage omzet en onderaan de streep resteerde een miljoenenverlies. Het aandeel won desondanks 1,2 procent.

  PayPal steeg vrijdag 10,2 procent nadat het concern donderdagavond met kwartaalresultaten kwam die aan de marktverwachtingen voldeden.

  Naast kwartaalcijfers keek de markt vrijdag ook naar fusie- en overnamenieuws. Volgens The Wall Street Journal zou AT&T vergevorderde gesprekken voeren om Time Warner over te nemen. Een deal zou op zijn vroegst dit weekend aangekondigd kunnen worden aldus bronnen. Het aandeel Time Warner steeg 7,8 procent terwijl AT&T 3,0 procent moest laten gaan. 

  Het aandeel van Coach daalde 1,0 procent. Vrijdag kwamen er berichten de markt in dat de Amerikaanse moderetailer een fusie zou overwegen met het Britse Burberry, dat in Londen ruim 3 procent hoger eindigde. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Wall Street richting vrijwel vlak slot

  21-10-2016 09:36 - Microsoft uitblinker maar General Electric stelt teleur.

  (ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste vrijdag af op een vrijwel onveranderd slot. Een half uur voor het slot in New York noteerde de breed samengestelde S&P 500 index vrijwel vlak, net als de Dow Jones index. De Nasdaq won 0,2 procent.

  De aandelenmarkten in Amerika wisten zich richting het slot te herstellen maar stonden eerder op de dag nog onder druk, onder meer vanwege teleurstellende resultaten van General Electric die zwaarder wogen dan beter dan verwachte kwartaalcijfers van Microsoft.

  "Als een zwaargewicht als General Electric met een terughoudende, of misschien zelfs wel grimmige outlook komt voor de economische activiteit, dan reageren beleggers daar uiteraard negatief op ", zei investeringsstrateeg Mark Luschini van Janney Montgomery Scott.

  "Ondanks een aantal sterke kwartaalpublicaties zitten we weer in een cijferseizoen dat niet bepaald een rooskleurig beeld schetst", volgens de marktvorser, die verder zei dat de markt zoekt naar een reden om omhoog te gaan. "Momenteel is die er niet".

  Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. Qua Fed sprekers liet de voorzitter van de San Francisco Fed van zich horen. John Williams herhaalde vrijdag de noodzaak om de rente spoedig te verhogen. Wel pleitte hij daarbij voor geleidelijke verhogingen.

  De olieprijs sloot vrijdag hoger. De december-future voor een vat West Texas Intermediate sloot de week 0,22 dollar, of 0,4 procent hoger op 50,85 dollar. Daarmee sloot de prijs voor een vat ruwe olie voor de vijfde week op rij hoger. De markt putte hoop uit opmerkingen van de Russische energieminister die opnieuw opriep tot gecoördineerde actie van grote olieproducenten om de markt te stabiliseren.  

  De euro/dollar koers noteerde een half uur voor de slotbel in New York op 1,0875. Bij het slot in Europa noteerde het muntpaar op 1,0870 en aan de start van de Europese handelsdag stond er een koers van 1,0905 op de borden.

  Stijgers en dalers

  Blikvanger was Microsoft dat donderdagavond met beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal kwam. Volgens de techreus waren de cloud-diensten verantwoordelijk voor de sterke resultaten, met een verdubbeling van de omzet op jaarbasis voor het cloud-onderdeel Azure. Het aandeel steeg 4,6 procent tot 59,85 dollar. Eerder op de dag bereikte Microsoft een all time high van boven de 60 dollar per aandeel. 

  General Electric stelde juist teleur met zijn kwartaalpublicatie. De winst daalde in het derde kwartaal en de omzet groeide minder dan verwacht. Daarnaast werd de outlook neerwaarts bijgesteld. Het aandeel noteerde richting het slot een half procent lager, waar dat eerder op de dag nog ruim 2 procent was.

  McDonald's maakte eerder al bekend dat het in het derde kwartaal een miljoenenafschrijving moest doen vanwege de herstructureringsplannen die de fastfoodketen doorvoert. Dus kwamen de resultaten vrijdag niet als een verrassing en was de markt zelfs positief over de stijging van de vergelijkbare omzet met 1,3 procent. Het aandeel won 3,4 procent.

  Honeywell heeft een hogere omzet in het derde kwartaal niet weten te vertalen naar meer winst. De outlook van de leverancier van elektronische controlesystemen en automatiseringssystemen was evenwwel sterk, waarop het aandeel 1,0 procent steeg. 

  Manpower Group heeft over het derde kwartaal van dit jaar de omzet en de resultaten in constante valutakoersen op jaarbasis zien stijgen. Het aandeel noteerde vrijdag ruim 9 procent in de plus.

  Monster Worldwide, momenteel overnameprooi voor Randstad, boekte in het derde kwartaal een lage omzet en onderaan de streep resteerde een miljoenenverlies. Het aandeel steeg een half uur voor het slot wel 1 procent.

  Naast kwartaalcijfers keek de markt vrijdag ook naar potentieel fusie- en overnamenieuws. Volgens The Wall Street Journal zou AT&T vergevorderde gesprekken voeren om Time Warner over te nemen. Een deal zou op zijn vroegst dit weekend aangekondigd kunnen worden volgens bronnen. Het aandeel Time Warner steeg bijna 8 procent terwijl AT&T 3 procent moest laten gaan. 

  Het aandeel van Coach daalde 0,7 procent. Vrijdag kwamen er berichten de markt in dat de Amerikaanse moderetailer een fusie zou overwegen met het Britse Burberry, dat in Londen ruim 3 procent hoger eindigde. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • AEX op weekbasis in de plus

  21-10-2016 09:04 - ASML positief maar AkzoNobel en Philips Lighting kunnen niet bekoren.

  (ABM FN-Dow Jones) De AEX is deze week met een slotstand van 457,40 punten op een weekwinst gesloten van circa 1,5 procent. 

  Het Damrak kon deze week aan de slag met kwartaalcijfers van onder meer ASML, AkzoNobel, Fugro en Philips Lighting, maar beleggers keken ook naar groeicijfers uit China, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en kwartaalresultaten van grote Amerikaanse bedrijven.  

  Eén van die Amerikaanse uitblinkers was Netflix, dat maandagavond de boeken opende en verraste door de sterke aanwas van nieuwe gebruikers in het derde kwartaal, waarop het aandeel fors steeg. Ook Microsoft stemde de markt positief met de resultaten, net als de Amerikaanse grootbanken die reeds de boeken openden.

  Andere factoren die de markt deze week bezig hielden waren Chinese groeicijfers, die conform verwachting uitkwamen op een stijging van het Chinese bruto binnenlands product bvan 6,7 procent in het derde kwartaal, maar ook het Beige Book van de Federal Reserve, dat geen verrassingen bevatte, en het laatste verkiezingsdebat in Amerika tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Gezien de stijging van de Mexicaanse peso ten opzichte van de Amerikaanse dollar leken de financiële markten Clinton als winnaar van dat debat uit te roepen. Ook de peilingen zijn haar gunstig gestemd.

  Het rentebesluit van de ECB liet de markt donderdag en vrijdag vertwijfeld achter. Dat het monetaire beleid ongewijzigd bleef was verwacht, maar voorzitter Mario Draghi zaaide verwarring in zijn toelichting omdat hij enerzijds benadrukte dat het maandelijkse obligatie opkoopprogramma niet zomaar wordt beëindigd, maar anderzijds ook zei dat stimuleringsmaatregelen niet eeuwigdurend zullen zijn. 

  "Het aftellen naar het einde van quantitative easing klinkt nu weer iets luider", zei macrostrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets in een reactie. Vermogensbeheerder James Athey van Aberdeen Asset Management vond dat de persconferentie van Draghi donderdag niet de 'finest hour' was van de centraal bankier. Volgens Athey wilde Draghi juist alle speculatie over 'taperen' de kop indrukken, maar deed hij eigenlijk het tegenovergestelde door juist meer verwarring te zaaien in een toch al nerveuze markt.

  Uiteindelijk leek de daling van de euro de doorslag te geven. Vrijdag zakte het muntpaar tot onder de 1,09 dollar, volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets omdat Draghi er in elk geval op gehamerd heeft dat er niet binnenkort al een eind komt aan QE. 

  Olie wist zich te handhaven boven 50,00 dollar per vat, onder meer vanwege een flinke daling van de Amerikaanse olievoorraden. 

  Volgende week zal de markt zich vooral richten op groeicijfers uit Europa en Amerika, een keur aan inkoopmanagersindexen en opnieuw een stroom aan kwartaalresultaten, waaronder die van Philips, Heineken, Randstad, KPN en Galapagos. Qua internationale fondsen zal Apple traditiegetrouw op aandacht kunnen rekenen wanneer de techreus dinsdagavond de boeken opent. 

  Stijgers en dalers

  ASML heeft beleggers afgelopen week niet teleurgesteld met de cijfers over het derde kwartaal. Het aandeel steeg op weekbasis 4,3 procent en was daarmee een van de best presterende fondsen in de AEX. Conform verwachting van analisten slaagde ASML erin de eigen doelstellingen voor het derde kwartaal te halen. Daarnaast waren analisten positief over de sterke outlook. 

  AkzoNobel boekte in het afgelopen kwartaal minder omzet, terwijl de winst vrijwel vlak uitkwam, net als de volumegroei. Voor ABN AMRO zaten er geen verrassingen in de cijfers, maar was de teleurstelling in de markt, gezien het verlies van 2,6 procent op weekbasis begrijpelijk. "Beleggers willen een hogere groei bij Akzo zien, maar de eindmarkten blijven gewoonweg zwak", zo stelde analist Mutlu Gundogan. 

  Andere opvallende koersbewegingen binnen de AEX waren er voor ArcelorMittal dat 8,6 procent steeg ten opzichte van een week geleden en Randstad, dat 5,6 procent won, ondanks dat overnameprooi Monster Worldwide afgelopen kwartaal flink rode cijfers schreef. Financiële waarden lagen er ook goed bij; ING won 4,4 procent op weekbasis en ABN AMRO steeg 2,4 procent.

  In de Midkap was het Philips Lighting dat geen potten kon breken. Het aandeel van de beursnieuweling daalde ten opzichte van vorige week met 12,2 procent. Philips Lighting waarschuwde er deze week bij publicatie van de kwartaalresultaten voor dat omzetherstel langer zal duren dan eerder was verwacht, wat zorgde voor een koersdaling. Analisten van Morgan Stanley spraken van meerdere verrassingen in de resultaten, waaronder de omzet die duidelijk lager uitviel. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers verklaarde dat zeker gezien de recente ontwikkelingen hij het aandeel momenteel niet interessant genoeg vindt voor een belegging.

  Corbion stelde ook teleur met de resultaten en mocht zich in het spoor van Philips Lighting ook één van de grootste verliezers binnen de Midkap noemen met een daling van het aandeel op weekbasis van 7,3 procent. In reactie op de cijfers, waarbij de omzet duidelijk achterbleef bij de verwachtingen van de markt, verlaagde NIBC het advies op Corbion van Neutraal naar Reduceren. 

  Fugro kwam deze week vervroegd met cijfers over het derde kwartaal vanwege een geplande uitgifte van converteerbare obligaties. In het afgelopen kwartaal daalden de omzet en het orderboek opnieuw op jaarbasis, maar bleek er een eerste herstel zichtbaar in het orderboek ten opzichte van het tweede kwartaal. Verder was Fugro iets positiever over de outlook voor dit jaar, zij het dat de bodemonderzoeker voorzichtig bleef. Voor beleggers telden de derde kwartaalcijfers minder zwaar dan de obligatie uitgifte die tot een aardige verwateringsvrees leidde en waardoor het aandeel met name woensdag onder druk stond, hetgeen op weekbasis resulteerde in een verlies van 1,2 procent. Analisten waren wel tevreden na de cijferrapportage. ABN AMRO haalde het aandeel Fugro van de verkooplijst en Kempen zette het fonds zelfs op Kopen.

  Uitblinker binnen de AMX was Air France-KLM, dat 9,0 procent steeg. Eerder deze week verhoogde sectorgenoot Lufthansa de outlook voor heel het jaar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Monster Worldwide reageert op voorgenomen uitbreiding belang MediaNews Group

  21-10-2016 09:02 - Grootaandeelhouder wil overname door Randstad dwarsbomen.

  (ABM FN-Dow Jones) Monster Worldwide heeft vrijdag gereageerd op het voornemen van grootaandeelhouder MediaNews Group om zijn belang uit te breiden tot boven de 20 procent. 

  "Dit is opnieuw een poging van MNG om de transactie van Monster met Randstad te dwarsbomen om zo de controle te krijgen over het bedrijf zonder een premie te betalen aan alle aandeelhouders van Monster", zei CEO Tim Yates. Volgens hem is het een typische activistische tactiek om een gedeeltelijk tenderbod te doen.

  MediaNews Group maakte vrijdag bekend dat het zijn belang van bijna 12 procent wil uitbreiden met 10 procent, tegen 3,70 dollar per aandeel. Randstad lanceerde eerder een overnamebod op Monster Worldwide van 3,40 dollar per aandeel, waarmee het Amerikaanse bedrijf wordt gewaardeerd op 429 miljoen dollar. 

  "In tegenstelling tot Randstad, heeft MNG geen bod gedaan om het hele bedrijf over te nemen", aldus Monster Worldwide.

  Het online vacatureplatform beloofde vrijdag verder dat het spoedig een presentatie zal houden voor aandeelhouders, waarbij het zal benadrukken dat het bod van Randstad als enige waarde kan creëren voor aandeelhouders, terwijl MediaNews Group in het algemeen geen goede staat van dienst heeft. 

  Afzonderlijk publiceerde Monster Worldwide vrijdag derde kwartaalcijfers. In het kwartaal daalde de omzet met 13 procent tot circa 145 miljoen dollar, terwijl onder de streep een verlies resteerde. Randstad, dat vrijdag niet bereikbaar was voor commentaar op de actie van MediaNews Group, komt volgende week met derde kwartaalcijfers.

  Het aandeel Randstad steeg vrijdag op een licht hoger Damrak 3 procent tot 45,70 euro. Monster Worldwide steeg in New York ruim 1 procent. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Olieprijs voor vijfde week op rij hoger

  21-10-2016 08:43 - Markt houdt toch rekening met OPEC deal.

  (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs sloot vrijdag hoger. De december-future voor een vat West Texas Intermediate sloot de week 0,22 dollar, of 0,4 procent hoger op 50,85 dollar. Daarmee sloot de prijs voor een vat ruwe olie voor de vijfde week op rij hoger.  

  De markt putte hoop uit opmerkingen van de Russische energieminister die opnieuw opriep tot gecoördineerde actie van grote olieproducenten om de markt te stabiliseren.  

  "Wat we nu meerdere malen hebben gehoord van grote olieproducerende landen, laat er weinig twijfel over bestaan dat er volgende maand tijdens de OPEC bijeenkomst een robuuste en afdwingbare deal wordt gesloten", verwacht marktstrateeg Tim Evans van Long Leaf Trading Group.

  Toch staan de opmerkingen van energieminister Novak haaks wat de CEO van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft eerder zei, namelijk dat hij niet bereid was in de olieproductie te snijden. Donderdag verklaarde de topman nog dat Rusland de capaciteit heeft om de output verder te verhogen.

  In september produceerde Rusland gemiddeld een record van 11,2 miljoen vaten per dag. Zonder de deelname van Moskou aan een productiebevriezing, kan de deal mislukken omdat de OPEC leden dan niet in hun eigen productie willen snijden om zo geen marktaandeel te verliezen. 

  Afzonderlijk keek de markt vrijdag ook naar het wekelijkse rapport van Baker Hughes over het aantal actieve boorplatforms in Amerika. Deze week steeg het aantal in gebruik zijnde olieboortorens met 11 tot 443 platforms. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Stabiele outlook Frankrijk

  21-10-2016 08:15 - Verwachte neerwaartse risico's voor kredietrating zijn niet uitgekomen volgens S&P.

  (ABM FN-Dow Jones) Standard and Poor's heeft de outlook voor Frankrijk verhoogd van negatief naar stabiel. Dit maakte de Amerikaanse kredietbeoordelaar vrijdagavond bekend. 

  "De herziening van de outlook reflecteert de geleidelijke introductie van belasting- en arbeidsmarkthervormingen door de overheid, die naar verwachting een stabiliserend effect zullen hebben op de werkgelegenheid, economische groei, concurrentievermogen en overheidsfinanciën", zei de kredietbeoordelaar. 

  Volgens S&P, dat de AA rating voor de tweede economie van de eurozone handhaafde, hebben de neerwaartse risico's die werden verwacht zich niet gemanifesteerd in de twee jaar sinds de outlook werd verlaagd. 

  S&P verwacht dat de Franse economie dit jaar met 1,3 procent groeit en volgend jaar met 1,2 procent. Parijs zelf houdt het voor dit jaar op een groei van 1,5 procent. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Uitgelicht: ASML stelt niet teleur

  21-10-2016 08:01 - Mooie koerswinst na openen boeken.

  (ABM FN-Dow Jones) ASML heeft beleggers afgelopen week niet teleurgesteld met de cijfers over het derde kwartaal. Het aandeel steeg op weekbasis 4,3 procent en was daarmee een van de best presterende fondsen in de AEX.

  Conform verwachting van analisten slaagde ASML erin de eigen doelstellingen voor het derde kwartaal te halen. De omzet kwam uit op 1.815 miljoen euro met een brutomarge van 46,0 procent. Vooraf zei de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie uit Veldhoven te mikken op een omzet van circa 1,7 miljard euro en een marge van ongeveer 47 procent. 

  In het tweede kwartaal behaalde ASML nog een omzet van 1.740 miljoen euro bij een marge van 42,6 procent.

  ASML verkocht 38 nieuwe systemen en 2 gebruikte systemen, tegen een wat hogere verkoopprijs dan in het tweede kwartaal.

  Verder merkte CEO Peter Wennink op dat een deel van de omzet van een nieuwe EUV-machine afgelopen kwartaal al werd geboekt, hetgeen bij het vaststellen van de outlook niet was verwacht. Hiervoor gecorrigeerd lag volgens analisten van Bernstein de omzet exact in lijn met de verwachtingen.

  De nettowinst bedroeg 396 miljoen euro, tegenover 354 miljoen euro in het tweede kwartaal. De orderinstroom bedroeg afgelopen kwartaal 1.415 miljoen euro, waardoor de orderportefeuille licht steeg van 3.371 miljoen naar 3.462 miljoen euro.

  Analisten reageerden zoals gezegd weinig verrast op de kwartaalcijfers. Positief noemden zij dat ASML inmiddels zes klanten heeft die betrokken zijn bij de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet.

  Outlook

  Voor het lopende vierde kwartaal mikt ASML op een omzet van 1,7 miljard tot 1,8 miljard euro met een brutomarge tussen de 47 en 48 procent. Met name dit laatste bleek voor Morgan Stanley positieve verrassing. De analisten van de Amerikaanse zakenbank rekenden slechts op 45 procent.

  Volgens CEO Wennink houden bestellingen uit zowel logic als memory ASML op schema om 2016 te eindigen met een recordomzet.

  Morgan Stanley verwacht dat de consensus voor het bedrijfsresultaat (EBIT) voor 2016 met 5 procent zal stijgen. Toch verlaagde de zakenbank wel het koersdoel voor ASML van 113,00 naar 109,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies.

  Ook Bernstein, dat een Outperform advies op ASML heeft, was goed te spreken over de vooruitzichten voor ASML. "Het 2020 droomscenario heeft nooit zo binnen handbereik gelegen", oordeelden de analisten. 

  Bij Morgan Stanley merkten de analisten op dat ze er van uitgaan dat deze omzetdoelstelling zonder het overgenomen Hermes Microvision is. De zakenbank schat de omzet van HMI over vier jaar op 600 miljoen euro.

  ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren, iets wat overigens niet iedereen als haalbaar bestempelt. 

  Analisten van Liberum schreven dat ASML liet doorschemeren dat de omzet in 2017, geschoond voor EUV, uit het geheugensegment vlak zal zijn of slechts licht stijgend, en bij logic ook vlak.

  Voor de jaren 2017 tot en met 2019 zitten de analisten van Liberum 20 tot 30 procent onder consensus. Zij hebben dan ook een verkoopadvies op het fonds met een koersdoel van 64,00 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Portugal behoudt investment grade status

  21-10-2016 07:59 - Nieuwe crisis voor Zuid-Europees land voorlopig afgewend.

  (ABM FN-Dow Jones) Kredietbeoordelaar DBRS heeft vrijdag de rating voor Portugal gehandhaafd op BBB met een stabiele outlook. Dit maakte het Canadese ratingbureau bekend.

  In een toelichting zei DBRS dat Portugal is staat is gebleken om het begrotingstekort terug te dringen. Toch zijn er evenwel "aanzienlijke uitdagingen" voor het Zuid-Europese land want de staatsschuld omvat nog altijd 130 procent van het bruto binnenlands product. Bovendien hapert de economie, gezien de groei van 0,9 procent in het tweede kwartaal die daarmee ruim onder de 1,8 procent uitkwam die Lissabon had voorzien. De groei voor heel het jaar werd onlangs ook al naar beneden bijgesteld naar 1,2 procent omdat de investeringen teruglopen, de export onder druk staat en de consumentenbestedingen slechts licht toenemen.

  Toch lijkt het handhaven van de kredietrating door DBRS een nieuwe financiële crisis voor Portugal voorlopig te hebben afgewend. Om deel te kunnen nemen aan het obligatie-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank, moet tenminste één kredietwaardigheidsbeoordelaar een zogenoemde investment grade hebben op de rating van een eurozone land. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright 2016 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Uitgelicht: resultaten Philips Lighting slecht ontvangen

  21-10-2016 07:31 - Fonds verloor deze week twaalf procent.

  (ABM FN-Dow Jones) Philips Lighting waarschuwde er deze week bij publicatie van de kwartaalresultaten voor dat omzetherstel langer zal duren dan eerder was verwacht, wat zorgde voor een koersdaling. Daarmee behoorde het aandeel tot een van de grootste dalers van de week.

  Het dit jaar naar de beurs gebrachte lichtonderdeel van Philips heeft te kampen met een moeilijke omzetontwikkeling. In het Midden-Oosten, Turkije en in verscheidene Europese landen zoals het Verenigde Koninkrijk en Duitsland vallen de verkopen tegen.

  Bij de halfjaarresultaten zei Philips Lighting nog dat de omzet in de loop van het jaar zou groeien, maar daar moest de onderneming uit Eindhoven nu op terugkomen. Omzetgroei wordt pas in 2017 voorzien. 

  Analisten van Morgan Stanley waren teleurgesteld over de inkomsten van 1.745 miljoen euro, wat volgens de Amerikaanse zakenbank vooral het gevolg was van een tegenvallende groei bij de LED-lampen. De andere tak, de traditionele verlichtingsactiviteiten, is aan het krimpen. Hoewel de krimp van vijftien procent in het derde kwartaal meeviel, was dit volgens Morgan Stanley niet voldoende om te overtuigen. 

  Winst en kasstromen wel goed

  Waar het aan de omzetkant tegenvalt, gaat het een stuk beter met de winstgevendheid. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) steeg in het derde kwartaal op jaarbasis van 139 miljoen naar 175 miljoen euro. Dit was meer dan analisten van ING en KBC Securities hadden voorzien. De EBITA marge steeg sterk van 7,5 naar 10,0 procent. 

  De winstverbetering was vooral het gevolg van lagere kosten. Lighting heeft flink in de kosten gesneden door het personeelsbestand op jaarbasis flink terug te brengen van 38.814 naar 34.251 werknemers. 

  Analisten waren bovendien positief over de kasstroomontwikkeling van het bedrijf. "Belangrijk is echter dat de vrije kasstroom herstelde van 80 miljoen euro in het derde kwartaal 2015 naar 164 miljoen euro in het afgelopen kwartaal", zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. De analist vindt overigens het aandeel niet interessant  voor een belegging "zeker gezien de recente ontwikkelingen". 

  ING denkt daar anders over en heeft een koopadvies op het aandeel. Analisten Nigel van Putten en Marc Zwartsenburg spraken van "gemengde resultaten", maar concludeerden dat hun redenen voor de koopaanbeveling onveranderd blijven. 

  Op weekbasis verloor het aandeel Philips Lighting ruim 12,2 procent. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.