VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: ArcelorMittal

ABN Amro dupeert beleggers bij afwikkeling claimemissie Arcelor Mittal
ABN Amro dupeert beleggers bij afwikkeling claimemissie Arcelor Mittal
30-06-2016

ABN Amro heeft claims van haar klanten bij de afwikkeling van de emissie van Arcelor Mittal in maart van dit jaar als waardeloos afgeboekt. Hierdoor zijn beleggers inkomsten misgelopen. Beleggers kunnen hierover contact opnemen met ABN Amro. Zij zal de hieruit voortvloeiende klachten individueel beoordelen.

Lees verder
De claimemissie van ArcelorMittal in zes vragen en antwoorden
De claimemissie van ArcelorMittal in zes vragen en antwoorden
20-03-2016

Om de torenhoge schulden wat te dempen gaat staalgigant ArcelorMittal met de pet rond onder beleggers om 3 miljard dollar vers kapitaal op te halen. De details van die claimemissie in zes vragen beantwoord.

Lees verder
Arcelor doet zoals de rest van de industrie: klagen over Chinezen en wachten op betere tijden
Arcelor doet zoals de rest van de industrie: klagen over Chinezen en wachten op betere tijden
06-11-2015

Voor aandeelhouders van AEX-zwaargewicht ArcelorMittal is het al jaren sappelen. De koers zit in een neergaande lijn en het dividend is verdampt. Ondertussen heeft het bedrijf, net als de meeste concurrenten, eigenlijk geen ander plan dan wachten op betere tijden en roepen om importheffingen.

Lees verder

Fondsnieuws

Beursblik: ArcelorMittal blijft favoriet voor Berenberg
20-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal blijft een favoriet voor Berenberg in de Europese staalsector. Dit bleek vrijdag uit een rapport van de Duitse zakenbank die ook positief is over de Europese sectorgenoten Thyssenkrupp en Salzgitter.

De belangrijkste vraag voor beleggers is volgens Berenberg niet óf de staalprijzen zullen dalen ten opzichte van de huidige niveaus, maar met hoeveel. De analisten menen dat zelfs met dalende staalprijzen er hogere marges in het verschiet liggen in het eerste halfjaar. In het derde kwartaal voorzien de marktvorsers echter een krimp in de marges, die uiteindelijk in de laatste drie maanden weer zullen aantrekken.

Berenberg merkte ook op dat een eventuele daling van de vraag uit China, de grootste consument en producent ter wereld van staal, zal kunnen worden opgevangen door een sterkere vraag van buiten het land. Die vraag kan worden ondersteund door een herstel van de energiemarkten en mogelijke investeringen in de Amerikaanse infrastructuur.

In het rapport wijzen de analisten ook op de rol van Brazilië en Rusland in de wereldwijde staalhandel, die volgens Berenberg onderbelicht is. Beide landen behoren tot de grootste exporteurs van staal.

In zowel Rusland als Brazilië is sprake van een recessie, maar het dieptepunt in beide landen lijkt volgens Berenberg achter de rug. Mocht het herstel in 2017 plaatsvinden dan leidt dit tot meer investeringen, een hogere vraag en hogere staalprijzen in Rusland en Brazilië. Ook zullen deze landen dan minder exporteren, wat tevens positief is voor de internationale staalprijzen. 

Consolidatie Europa

De verwachte consolidatieslag onder staalbedrijven zal een positieve impact hebben op de staalprijzen, omdat hiermee volatiliteit verminderd wordt. Consolidatie kan plaatsvinden door de eventuele verkoop van de Italiaanse staalfabriek Ilva, waar ArcelorMittal voor in de race is, en door een mogelijke joint venture van Thyssenkrupp en Tata Steel.  

Berenberg stipt ook een derde scenario aan, waarin Thyssenkrupp een deal sluit met Ternium/Techint.

De analisten hanteren voor ArcelorMittal een koopadvies met een koersdoel van 9,00 euro.

Op een groene beurs noteerde het aandeel ArcelorMittal vrijdag 0,9 procent hoger op 7,68 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Commerzbank zet ArcelorMittal op kooplijst
18-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Commerzbank heeft woensdag het advies voor ArcelorMittal verhoogd van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 6,50 naar 9,50 euro. 

De analisten van de Duitse bank schroefden hun winstverwachtingen voor dit jaar op, vanwege de recente stijging van de staal- en grondstofprijzen. De hogere kosten voor grondstoffen zullen volgens de marktvorsers worden doorberekend aan klanten in de meeste regio's. Omdat ArcelorMittal zelf ook grondstoffen produceert zal de impact voor de onderneming op het bedrijfsresultaat (EBITDA) positief zijn. 

De outlook voor de korte termijn verbeterde volgens Commerzbank flink, ook vanwege de lage voorraadniveaus en de politieke bereidheid om het dumpen van staal door met name China tegen te gaan. 

Nu gaan de marktvorsers ervan uit dat de vrije kasstroom van de staalgigant dit jaar tussen de 1,5 miljard en 2,0 miljard dollar zal uitkomen. 

Er is nog veel onduidelijkheid over de plannen van de nieuwe aanstaande Amerikaanse president Donald Trump over zijn investeringen in de Amerikaanse infrastructuur, maar Commerzbank gaat hoe dan ook uit van een groeiende vraag naar staal in Europa. Wat betreft de staalverzendingen in de vrijhandelszone van Amerika, Canada en Mexico zien de analisten een "onevenredig hoog groeipotentieel". 

ArcelorMittal heeft vorig jaar zijn balans versterkt door nieuwe aandelen en desinvesteringen. Een hervatting van dividenduitkeringen zou volgens Commerzbank mogelijk zijn, evenals meer investeringen. Toch denken de marktvorsers dat de staalboer voor het moment terughoudend zal zijn met kapitaaluitgaven. 

Op een groene beurs steeg het aandeel ArcelorMittal woensdag met 1,8 procent op 7,66 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Europese aandelenmarkten sluiten lager
12-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager gesloten, na een negatieve start vanmiddag op Wall Street, waar teleurstelling overheerste over de toespraak van aankomend president Donald Trump van afgelopen woensdag. Farmaceuten werd geraakt door sterke kritiek van Trump op de sector.

De Stoxx Europe 600 index eindigde 0,6 procent lager op 362,51 punten, de Duitse DAX verloor 1,1 procent tot 11.521 punten en de Franse CAC 40 daalde 0,5 procent op 4.864 punten. De Britse FTSE 100 eindigde nagenoeg vlak op 7.292 punten. 

Volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets drukten veel handelaren woensdag al op de verkoopknop van hun biotechaandelen na de toespraak. "Trump gaat meer concurrentie creëren tussen medicijnproducenten en dat is geweldig nieuws voor consumenten, maar niet zo goed als je aandeelhouder bent."

Verder zijn de plannen voor importheffingen voor Chinese goederen het grootste gevaar in de plannen van  Trump, volgens Aslam. "Je wil geen represailles van de tweede economie van de wereld."

Donderdag bleek ook dat beleidsmakers van de Europese Centrale Bank in december verdeeld waren over het besluit om de monetaire verruimingsmaatregelen te verlengen, volgens de notulen van die vergadering. 

Vorige maand verlengde de ECB de looptijd van zijn maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties tot en met december 2017. Daarbij wordt het bedrag aan maandelijkse opkopen vanaf april dit jaar verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro. Uit de verslaglegging bleek dat een deel van het beleidscomité van de ECB het maandelijkse opkoopprogramma eigenlijk voor een langere periode wilde verlengen. Er waren echter ook enkele bestuursleden tegen een verlenging van QE vanwege de algemene scepsis over het programma. De president van de Bundesbank Jens Weidmann behoorde tot de dissidenten. 

Op macro-economisch vlak werd donderdag ook bekend dat de Duitse economie vorig jaar met 1,9 procent is gegroeid. Dit markeerde het sterkste groeitempo sinds 2011. Verder bleek dat de industriële productie in de eurozone in november met 1,5 procent is toegenomen ten opzichte van een maand eerder, terwijl de inflatie in Frankrijk in december op 0,6 procent uitkwam op jaarbasis.

Olie werd donderdag duurder na uitspraken van de Saoedische minister van Olie, die de markt vertrouwen gaven dat de afgesproken productiebeperkingen binnen het oliekartel OPEC ook echt worden nageleefd. De februari-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,3 procent op 52,92 dollar en de maart-future op een vat Brent won 1,5 procent tot 55,96 dollar.

De euro noteerde rond het slot van de Europese beurzen op 1,0660 dollar. Donderdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,0648 en woensdagavond bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op 1,0498. 

Stijgers en dalers

De biofarmaceutische sector stond onder druk na de uitspraken van Trump. Bayer verloor 1,0 procent, Sanofi leverde 1,0 procent in en Roche Holding daalde 2 procent. GlaxoSmithKline moest 0,8 procent laten gaan.

In het spoor van deze sectorgenoten stond het Deense Novo Nordisk extra onder druk vanwege het nieuws dat in Amerika een rechtszaak is aangespannen tegen het bedrijf vanwege onrechtmatige prijsafspraken. Novo Nordisk verloor 4,0 procent.

UniCredit daalde in Milaan 1,7 procent. De Italiaanse bank maakte bekend zeker 8 miljard euro aan extra voorzieningen te nemen op slechte leningen in het vierde kwartaal. Daarnaast gingen de aandeelhouders van de noodlijdende bank akkoord met een claimemissie van 13 miljard euro. Sectorgenoot Intesa Sanpaolo verloor 1,4 procent.

De Britse retailers Tesco en Marks & Spencer kwamen donderdag met kwartaalcijfers. Tesco zag de omzet in het derde kwartaal toenemen, en dit gold ook voor Marks & Spencer. Beide concerns boekten in zowel thuismarkt het Verenigd Koninkrijk als internationaal groei. Marks en Spencer steeg 1,0 procent, maar van Tesco waren beleggers minder onder de indruk en het aandeel daalde 2,3 procent.

Ook Associated British Foods kon beleggers niet bekoren, hoewel de resultaten bij het moederbedrijf van Primark wel stgen in het afgelopen kwartaal. Het aandeel leverde 4,2 procent in. 

Compagnie Financière Richemont wist 8,6 procent te stijgen na het vrijgeven van positieve omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. Het Zwitserse bedrijf, dat luxe artikelen als horloges en sieraden verkoopt, zag de omzet met 6 procent toenemen tot ruim 3 miljard euro.

Verder zaten uitzenders in de lift na een positief sectorrapport van Deutsche Bank, met onder meer een adviesverhogingen voor Randstad, dat 0,7 procent won in Amsterdam en voor het Zwitserse Adecco, dat 0,6 procent meer waard werd in Zürich. Het Britse Hays, waarvoor het advies ook verhoogd werd door de Duitse bank, daalde echter 0,7 procent.

ThyssenKrupp maakte bekend dat het een resterend belang van 49 procent in Atlas Elektronik overneemt van Airbus. Het staalconcern had al een belang van 51 procent. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het aandeel ThyssenKrupp daalde 0,7 procent en Airbus verloor 1,2 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de Dow Jones index 0,7 procent lager, daalde de S&P 500 met 0,5 procent en verloor de Nasdaq 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: prijzen basismetalen in de lift
12-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De prijzen voor basismetalen stijgen dankzij het positieve economisch sentiment en bemoedigende signalen uit grote metaalverbruikende sectoren, maar zijn ook omgeven door aanzienlijke onzekerheden. Dit stelde sectoreconoom Casper Burgering van ABN AMRO donderdag in een rapport over industriële metalen.

Een gunstige ontwikkeling noemde Burgering dat de index voor het economisch sentiment in december het hoogste niveau in vijf jaar bereikte. Deze index is een goede indicator voor de economische activiteit in de eurozone en een dergelijke sterke toename biedt een goede basis voor 2017, aldus Burgering. De Chinese economie groeit bovendien verder in 2017, maar zal de ontwikkeling met een geleidelijke groeivertraging vasthouden. ABN AMRO gaan uit van een economische groei van 6,5 procent in 2017 en mikt op 6,0 procent in 2018.

Begin 2017 hielden basismetaalprijzen volgens de econoom hun opwaartse trend vast, terwijl de prijzen van de ruwe materialen voor het maken van staal (ijzererts, cokeskolen) terrein verloren.

In de aluminiummarkt blijft de vraag volgens Burgering gunstig, met name vanuit de bouw- en automotive sector. Het hoge aanbod dempt evenwel sterke prijsstijgingen. De koperprijs houdt zijn opwaartse trend ook vast, alhoewel de grilligheid in de voorraden een obstakel vormt, aldus ABN AMRO.

In de nikkelmarkt namen in de afgelopen twee maanden de voorraden toe, met zwakkere prijzen tot gevolg. ABN AMRO denkt dat voor nikkel een prijsstijging in het vat zit door het vooruitzicht van tekorten in 2017. Door de nog relatief hoge nikkelvoorraden en de onzekerheid over de vraag naar roestvast staal zal het groeitempo wel lager liggen.

De zinkprijs stijgt verder in 2017, gezien de negatieve marktbalans en het snelle herstel in de bouwsector wereldwijd, meende ABN AMRO.

Na de piek van juni 2015, namen de voorraden van alle basismetalen op de London Metal Exchange (LME) af en werd er tot en met december 2016 gemiddeld 19 procent uitgeleverd. De sterkste afname vond plaats in de aluminiumvoorraden. Deze trend werkt volgens Burgering positief door op het marktsentiment.

De afname van de LME voorraden houdt volgens Burgering verband met de hogere opslagpremies in opslaghuizen van LME en ook de toename van investeringsconstructies, waarbij metaal uit opslaghuizen van LME wordt gebruikt als onderpand. De daling van de voorraden heeft volgens de sectoreconoom van ABN AMRO derhalve weinig relatie met het daadwerkelijk eindverbruik en kan daarom een vertekenend beeld geven.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Deutsche Bank verhoogt koersdoel ArcelorMittal
11-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Deutsche Bank heeft woensdag het koersdoel voor ArcelorMittal verhoogd van 5,50 naar 7,50 euro met een ongewijzigd Houden advies, vanwege de sterker dan verwachte economische groei in China in 2016.

De sterker dan verwachte economische groei in China in 2016 resulteerde volgens Deutsche Bank in een herstel van de winstmarges van carbonstalen naar een genormaliseerd niveau.

"Aangezien ArcelorMittal de grootste staalproducent ter wereld is, met een dominant marktaandeel in alle belangrijke markten waarin het bedrijf actief is, zijn wij van mening dat het bedrijf het best is gepositioneerd om te profiteren van de huidige staalprijsrally", aldus de analisten van de bank.

Deutsche Bank benadrukte dat in de drie belangrijkste markten van ArcelorMittal, namelijk Brazilië, Europa en de lidstaten van de North American Free Trade Agreement, sprake is geweest van een significant prijsherstel, gedreven door ruwe grondstofprijzen.

Het aandeel ArcelorMittal noteerde woensdag op een rood Damrak 1,0 procent hoger op 7,63 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

ArcelorMittal breidt contracten met Air Liquide uit
09-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Staalconcern ArcelorMittal heeft zijn contracten met Air Liquide voor de levering van industriële gassen verlengd en uitgebreid. Dit maakten de ondernemingen maandag nabeurs bekend zonder financiële details vrij te geven.

ArcelorMittal en Air Liquide verlengden de contracten voor de levering van zuurstof, stikstof en argon voor de productiefaciliteiten in de industriële havengebieden van Fos-sur-Mer en Duinkerken in Frankrijk. Daarnaast wordt Air Liquide toeleverancier van ArcelorMittal in het Belgische Gent, om te voorzien in de groeiende behoefte aan industriële gassen bij die fabriek. In het kader van dit nieuwe contract zal Air Liquide zijn netwerk van pijpleidingen in de Benelux naar Gent uitbreiden. 

In de drie genoemde faciliteiten wordt hoogwaardig staal gemaakt voor de auto-industrie, bouw en verpakkingsindustrie. 

Zuurstof, stikstof en argon zijn nodig voor veel toepassingen in de staalindustrie, zoals voor de verrijking van de lucht van hoogovens en voor staalproductie op basis van zuurstof. Door de drie gassen kan staal met minder energie worden gefabriceerd, waardoor tegelijk de uitstoot van verbrandingsgassen vermindert.

Op een rode beurs sloot het aandeel ArcelorMittal maandag 0,6 procent lager op 7,22 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Particuliere belegger overwegend positief gestemd voor 2017
02-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers van DeGiro zijn positief gestemd voor 2017. Dit bleek uit een onderzoek van de online broker.

Maar liefst 71 procent van de 5.000 respondenten rekent op een stijging van de AEX. Daarbij mikt 14 procent zelfs op een stijging van meer dan 10 procent voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter en denkt 17 procent dat de koers zal dalen.

De meest populaire aandelen voor komend jaar zijn bij klanten van DeGiro Royal Dutch Shell, Ahold Delhaize, ING Groep, ArcelorMittal en ASML. 

Wegblijven moeten beleggers bij ABN AMRO, KPN, Royal Dutch Shell, Wolters Kluwer en Aegon. 

Shell komt daarmee zowel voor op de lijst van topper als die van floppers voor 2017. “Een aandeel waar veel mensen een mening over hebben”, aldus DeGiro.

Gemeten naar handelsvolumes behoorde Shell afgelopen jaar tot de populairste aandelen bij DeGiro. Dit was ook al het geval bij online broker BinckBank, waar Shell de Top-200 van populaire aandelen aanvoerde, gevolgd door ING Groep, KPN en Aegon.

In tegenstelling tot DeGiro keek Binck naar de effectenportefeuilles van zijn klanten, waarbij het uitgangspunt was welke effecten zij in portefeuille hadden per medio december 2016.

Experts

Dit weekend maakte vermogensbeheerder Actiam bekend hoe beursexperts denken over 2017 en welke aandelen gekocht of juist gemeden moeten worden.

Volgens 102 experts die deelnamen aan de enquête zal de AEX dit jaar op 490 punten eindigen. Eind 2016 stond de koers op 483,17 punten. "Dit soort bescheiden verwachtingen komen niet vaak voor", aldus fondsmanager Corné van Zeijl, verantwoordelijk voor de maandelijkse enquête van Actiam.

De toppers voor dit jaar zijn volgens de experts Ahold Delhaize, Aegon en KPN. Als flopper werd vooral ArcelorMittal genoemd, juist het aandeel dat in 2016 zo hard steeg. Daarnaast kunnen beleggers volgens de experts beter ook wegblijven bij Unibail-Rodamco.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: beursexperts tippen dit jaar KPN, ArcelorMittal mijden
02-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Beursexperts voorzien een matig beursjaar 2017, waarin KPN als favoriet geldt en beleggers beter bij ArcelorMittal kunnen wegblijven na de koersexplosie in 2016. Dit bleek uit de maandelijkse enquête die Actiam onder 102 experts hield.

Volgens deze beursexperts zal de AEX in 2017 eindigen op 490 punten, een koerswinst van slechts een ruime procent. "Dit soort bescheiden verwachtingen komen niet vaak voor", aldus Corne van Zeijl, die verantwoordelijk is voor de maandelijkse enquete van Actiam.

Van de respondenten rekent 41 procent op een daling van de AEX.

Politiek domineert

De voornaamste reden dat de beursexperts slechts een bescheiden stijging verwachting voor dit jaar, is het grote aantal belangrijke verkiezingen in Europa.

Verder is er in de markt consensus dat de al maar dalende rente ten einde komt. Desondanks staat de rente nog altijd op een erg laag niveau en betwijfelt Van Zeijl of een iets oplopende rente nu daadwerkelijk een einde maakt aan TINA (There Is No Alternative). "Een percentage van 0,20 procent is niet echt de moeite waard", aldus de analist van Actiam.

Waar volgens de enquête ook consensus over is, is dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump een belangrijke rol gaat spelen, ook bij aandelenrendementen.

Top & flop 2017

De experts werden ook dit jaar weer gevraagd hun favoriete en minst favoriete aandelen voor 2017 te noemen. Van Zeijl constateerde dat het lijstje voor 2017 bijna het omgekeerde is van wat een belegger in 2016 had moeten hebben.

Zo moeten beleggers volgens de experts Ahold, Aegon en KPN in portefeuille hebben. Alle drie de fondsen deden het in 2016 slecht. "Na een verlies van 19 procent is dit aandeel [KPN] rijp voor herstel, zo vindt men", aldus Van Zeijl. Aegon en Ahold Delhaize gaan volgens de experts profiteren van een herstel van de dollar.

Wegblijven kunnen beleggers volgens de experts beter bij ArcelorMittal, nadat het aandeel in 2016 de topper in de AEX was. De keuze voor ArcelorMittal als flopper was volgens Van Zeijl breed gedragen.

Ook Unibail-Rodamco is volgens de experts een aandeel om niet in portefeuille te hebben. Het vastgoedfonds gaat het volgens de marktvorsers slecht doen bij een stijgende rente.

Experts sterk in 2016

Voor 2016 hadden de beursexperts het opnieuw goed gezien, zo concludeerde Van Zeijl. De afgelopen vijf jaar zaten de experts volgens de analist van Actiam steeds "redelijk dichtbij" de werkelijkheid.

Ook in de keuze van toppers en floppers deden de expert het goed. De meeste experts kozen begin 2016 ArcelorMittal als favoriet. Ook de andere toppers scoorden afgelopen jaar dubbelcijferige winsten, met uitzondering van KPN, maar dat fonds bood wel nog 10 procent aan dividend. Maar ook met dit dividend meegerekend, leverde het aandeel nog altijd een verlies van bijna 9 procent op.

Unibail-Rodamco, Gemalto en Randstad waren volgens de experts aandelen om in 2016 te mijden. De koersen daalden ook daadwerkelijk. De experts noemden echter ook Altice als flopper, terwijl het aandeel tientallen procenten meer waard werd.

Een zogenoemde long/short strategie op basis van de keuzes van de experts zou in 2016 desalniettemin een rendement van 29 procent hebben opgeleverd. "Chapeau", aldus Van Zeijl.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Uitgelicht: ArcelorMittal stijgt boven de markt uit in 2016
29-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel ArcelorMittal beleefde in 2016 een heftige achtbaanrit, wat uiteindelijk resulteerde in de beste prestatie onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Per saldo steeg de koers in het afgelopen jaar met 81,4 procent. 

Het jaar ging nog in mineur van start, toen de staalreus tegelijk met de presentatie van dieprode cijfers over 2015 een enorme aandelenemissie aankondigde. Naast de uitgifte van 1,26 miljard nieuwe aandelen voor 2,20 euro per aandeel met een totale waarde van omgerekend 3 miljard dollar, kondigde het bedrijf de verkoop aan van een belang van 35 procent in het Spaanse Gestamp voor 1 miljard dollar. Volgens Goldman Sachs zou er na deze maatregelen voldoende liquiditeit zijn om "vele jaren" aan de verplichtingen te voldoen.

Financieel directeur Aditya Mittal oordeelde in het begin van het jaar al dat de bodem in de staalindustrie eind 2015 was bereikt. De CFO rekende daarbij op een stijging van de staalprijzen, maar wel met de hulp van maatregelen door Europa en Amerika tegen de toenemende import van goedkoper staal afkomstig uit China. 

China is zowel de grootste afnemer als de grootste producent van staal ter wereld en daarmee cruciaal voor de mondiale staalmarkten. Wanneer de economie afkoelt en de capaciteit niet evenredig wordt teruggebracht, dumpen de Chinezen hun staal goedkoop in de rest van de wereld, met lagere prijzen tot gevolg.

De implementatie van anti-dumpingsmaatregelen tegen China in de Verenigde Staten en Europa zorgde gedurende het jaar voor een flinke duw in de rug voor staalprijzen en daarmee voor de winstmarges van onder andere ArcelorMittal. Behalve een verbetering van de staalprijzen, lijkt ook de Chinese staalmarkt zelf verbetering te tonen. Analisten van Macquarie stelden dat er sprake was van een "breed gedragen verbetering van de vraag en het sentiment". Dit geeft volgens de marktvorsers aan dat de vraag naar grondstoffen ook robuust zal blijven. 

De winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen speelde ArcelorMittal bovendien duidelijk in de kaart, zo meenden analisten van Morgan Stanley. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank ligt er een stijgende vraag in Amerika in het verschiet, nu er onder de nieuwe president waarschijnlijk meer zal worden geïnvesteerd in infrastructuur. De zakenbank denkt dat de vraag in de komende tien jaren met 20 procent zal toenemen.

Ondanks de enorme koerswinst, kwam er medio december een smet op de prestaties van ArcelorMittal. UBS verlaagde het advies van Kopen naar Verkopen en toonde zich somber over  2017. 

De analisten verwachten dat de marges in de staalsector volgend jaar in het licht van dalende grondstofprijzen met maar liefst 17 procent kunnen krimpen. Bovendien zullen de staalvoorraden stijgen en komt er naar verwachting circa vier miljoen ton aan extra staal de markt op, omdat tijdelijk gesloten fabrieken weer operationeel worden. Dit zal de winstgevendheid van Europese staalproducenten onder druk zetten, aldus de marktvorsers van de Zwitserse grootbank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Sterkere groei mondiale staalproductie
20-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De mondiale staalproductie is in november in een hoger tempo gestegen dan in oktober. Dit bleek dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie World Steel Association.

In totaal maakten de 66 staalproducerende landen in de afgelopen maand 132,4 miljoen ton staal, een stijging van 5,0 procent op jaarbasis. In oktober rapporteerde de brancheorganisatie een groei van 3,3 procent.

In China, wereldwijd ruimschoots de grootse gebruiker en fabrikant van staal, steeg de staalproductie afgelopen maand op jaarbasis met 5,0 procent tot 66,3 miljoen ton. Japan zag de productie echter met 1,4 procent krimpen, na een kleine groei in oktober.

In Duitsland was sprake van een daling met 4,2 procent op jaarbasis tot 3,3 miljoen ton. In Italië steeg de productie juist met 11,2 procent en in Frankrijk werd 11,8 procent meer staal gemaakt.

De Verenigde Staten produceerden in november 6,2 miljoen ton staal. Dit was 6,8 procent meer dan een jaar eerder.

De bezettingsgraad van staalproducerende landen steeg in november op jaarbasis van 67,1 naar 69,6 procent. Vergeleken met een maand eerder betekende dit een daling van 0,1 procentpunt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: UBS zet ArcelorMittal op verkooplijst
19-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) UBS heeft maandag het advies voor ArcelorMittal verlaagd van Kopen naar Verkopen en stelde het koersdoel eveneens neerwaarts bij van 5,80 naar 5,70 euro. Dit bleek maandag uit een sectorrapport van de Zwitserse bank. 

Volgens analisten van UBS zullen de marges in de staalsector in 2017 opnieuw onder druk komen te staan, hetgeen door de markt nog wordt onderschat. Als gevolg zijn de marktvorsers negatief gestemd over de Europese staalsector. 

De analisten verwachten dat de marges in de staalsector volgend jaar in het licht van dalende grondstofprijzen met maar liefst 17 procent kunnen krimpen. Bovendien zullen de staalvoorraden stijgen en komt er naar verwachting circa vier miljoen ton aan extra staal de markt op, omdat tijdelijk gesloten fabrieken weer operationeel worden. Dit zal de winstgevendheid van Europese staalproducenten onder druk zetten. 

De marktvorsers noemde ArcelorMittal daarnaast een duur aandeel. De waarde van het aandeel reflecteert een lange termijn bedrijfsresultaat (EBITDA) van 74 dollar per ton, lager dan de 85 dollar per ton dat het bedrijf zichzelf voor de middellange termijn als doelstelling heeft gesteld. UBS stelde de verwachting voor het bedrijfsresultaat in 2017 met 15 procent neerwaarts bij naar 5,4 miljard dollar. Daarmee zit de bank 17 procent onder consensus.

De Zwitserse zakenbank verwacht voor ArcelorMittal wel hogere volumes, maar dat dit niet genoeg zal zijn om de margedruk als gevolg van de lagere grondstofprijzen op te vangen. 

UBS zette vanwege de marktverwachtingen niet alleen ArcelorMittal op de verkooplijst, maar ook sectorgenoten ThyssenKrupp, Salzgitter en Voestalpine. 

Op een groen Damrak koerste het aandeel ArcelorMittal maandagochtend 3,8 procent lager op 7,17 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

ArcelorMittal gaat definitief joint venture aan in India
12-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal tekent naar verwachting nog deze maand de overeenkomst met de Indiase staalautoriteit SAIL voor een joint venture die staal gaat produceren voor de automotive sector. Dit zei de Indiase staalminister Birendra Singh maandag. 

In mei 2015 werd reeds een voorlopig akkoord getekend voor de geplande samenwerking. Onder de joint venture investeert ArcelorMittal 1 miljard dollar in de productie van edelstaal en staal dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld technische apparatuur. India is in 2025 naar verwachting de op twee na grootste autoproducent ter wereld.

Het aandeel ArcelorMittal noteerde maandagochtend op een lichtgroen Damrak 2,5 procent hoger op 7,88 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2016 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Brussel begint nieuwe onderzoeken naar dumpen staal
09-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) Brussel begint drie nieuwe onderzoeken naar het dumpen van staal door bedrijven uit China en India. Dit maakte de Europese Commissie vrijdag bekend.

Twee van deze onderzoeken zouden kunnen leiden tot nieuwe heffingen op de import van staal uit beide landen. De Europese toezichthouder heeft negen maanden de tijd om vast te stellen of er voorlopige heffingen worden ingevoerd. In de daarop volgende zes maanden moet worden bekeken of deze invoer beperkende maatregelen een definitief karakter dienen te krijgen.

Het derde onderzoek betreft een herzieningsprocedure inzake het vervallen van bestaande anti-dumpmaatregelen voor de invoer van bepaalde types buizen van roestvast staal uit China. Heffingen hierop zijn sinds 2011 in werking. Nu moet worden bepaald of de maatregelen voor een periode van vijf jaar worden verlengd, of zullen worden stopgezet.

Nog niet eerder waren er zoveel handelsbeschermingsmaatregelen in Europa van kracht, die zijn gericht op het dumpen van staal vanuit landen buiten de unie. Van de 40 anti-dumping en anti-subsidiemaatregelen die momenteel gelden zijn er 18 gericht op China. Bovendien lopen er nog 20 onderzoeken, waarbij in drie gevallen er reeds voorlopige heffingen zijn doorgevoerd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Chinese staalexport opnieuw afgenomen
08-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) China heeft in november voor de vierde maand op rij minder staal geëxporteerd. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Chinese douane.

Vorige maand daalde de export van staal met 16 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, naar 8,12 miljoen ton. In oktober was sprake van een afname van 15 procent, na dalingen in september en augustus van respectievelijk 22 en 7,4 procent. 

Gemeten over de periode januari tot en met november van dit jaar, lag de Chinese staalexport 1,0 procent lager op 100,68 miljoen ton. 

China heeft last van handelsmaatregelen in de vorm van invoertarieven die zijn opgelegd door onder meer Europa en Amerika. Het dumpen van het goedkopere staal uit China tast de marges aan van zowel Amerikaanse en Europese staalfabrikanten. 

"Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht. Het is onwaarschijnlijk dat andere landen deze beperkingen spoedig zullen opheffen dus de Chinese staalexport blijft onder druk staan", aldus econoom Rajiv Biswas van IHS. 

De impact op de vraag naar staal werd tot nu toe deels gecompenseerd door het sterke aantrekken van de Chinese huizenmarkt, maar dat zet volgend jaar naar verwachting niet door. Ondertussen voert Beijing hervormingen uit om de productiecapaciteit van staal tegen 2020 met 150 miljoen ton te hebben teruggedrongen. 

Uitgedrukt in dollars steeg de totale Chinese export in november met 0,1 procent, terwijl de uitvoer van Chinese goederen gemeten in de eigen valuta met 5,9 procent toenam op jaarbasis. De verrassende stijging in dollars was volgens economen van ANZ waarschijnlijk eenmalig en had te maken met een vertraging in de export van goederen in september en oktober.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2016 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: vooruitzichten metaalprijzen blijven gunstig
05-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De vooruitzichten voor de groeiende vraag naar industriële metalen blijven positief, ondanks dat de indicatoren voor de Chinese staalmarkt relatief ongunstig blijven. Dit schreef analist Casper Burgering van ABN AMRO maandag in een sectorrapport.

Volgens de bank hebben prijzen voor staal en andere basismetalen dit kwartaal tot nu toe een flinke groei doorgemaakt. De staalprijzen dankzij een verbetering van het sentiment, de relatief lage voorraden bij eindgebruikers en een toename van de vraag in de bouw-en automotive sector.

De metaalprijzen stegen vooral in de laatste week van oktober, toen er steeds meer goede macro-economische cijfers uit China bekend werden gemaakt, wat voor een steuntje in de rug van het sentiment zorgde. Ook de investeringsplannen van Donald Trump, die onverwacht de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, hielpen volgens ABN AMRO mee.

Burgering is dan ook positief gestemd over de vraag naar basismetalen en verwacht dat dit ook terug te zien zal zijn in de ontwikkeling van de voorraden in 2017 en 2018.

Beleggers zijn eveneens hoopvol over de plannen van de Beijing om de overproductie in het land aan te pakken. Die overproductie heeft geleid tot het dumpen van staal in de rest van de wereld, waardoor staalfabrikanten, zoals bijvoorbeeld ArcelorMittal, flink geraakt werden in hun winstgevendheid. Burgering maakte uit de indicatoren over de Chinese staalmarkten op dat het land nog niet al te veel werk heeft gemaakt van de ambitieuze plannen. De econoom wees erop dat de Chinese staalproductie nog steeds toeneemt en de import van ruwe materialen maandelijks blijft toenemen.

ABN AMRO zei wel dat de export van staal door China in de laatste drie maanden is verminderd als het gevolg van invoerbeperkende maatregelen in zowel de Verenigde Staten als Europa.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: optimisme weer terug onder beursexperts
02-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) Het optimisme onder beursexperts is weer terug, dankzij de overwinning van de Amerikaanse presidentsverkiezingen door Donald Trump. Dit bleek uit de maandelijkse enquête van Actiam.

"De fiscale stimulansen van Trump zullen goed zijn voor de economie en de beurs. Daarnaast is december meestal wel een mooie maand", aldus analist Corne van Zeijl, die namens Actiam de maandelijkse enquête verzorgt.

Over het Italiaanse referendum van dit weekend lijken de experts zich weinig zorgen te maken. "Iedereen is bang voor Italië, dus dat zal wel weer meevallen", aldus een van de experts.

De aankomende rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve werd volgens Van Zeijl door geen enkele experts zelfs maar genoemd. "Die stijging lijkt een zekerheidje. Er wordt tenslotte een 100 procent kans ingeprijsd", zo vulde de analist van Actiam aan.

Van de Europese Centrale Bank verwachten de experts dat deze zal besluiten om de maandelijkse stimuleringen met nog eens zes maanden te verlengen.

Top en flop

De experts adviseren om in december vooral Aegon in portefeuille te hebben. Ook ING Groep is geliefd. Wegblijven moeten beleggers volgens de kenners bij met name ArcelorMittal en ook Royal Dutch Shell geldt als een aandeel om te mijden.

Er deden deze maand 63 experts mee aan de enquête.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel ArcelorMittal
01-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) Berenberg heeft donderdag het koersdoel voor ArcelorMittal verhoogd van 8,00 naar 9,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

De analisten benadrukten het sterke momentum van de staalprijzen, aangewakkerd door de piek van de steenkoolprijzen halverwege het derde kwartaal en het woensdag aangekondigde akkoord van de OPEC om in de olieproductie te gaan snijden.

In reactie op deze ontwikkelingen verhoogden de analisten van Berenberg hun EBITDA-verwachting voor 2017 met 6,1 procent tot 7,3 miljard dollar. De verwachte winst per aandeel ging voor komend jaar omhoog met 18 procent tot 0,73 dollar per aandeel. Voor 2018 rekent Berenberg op een bedrijfsresultaat van 7,7 miljard dollar en een winst per aandeel van 0,88 dollar.

Het aandeel ArcelorMittal sloot woensdag 1,1 procent hoger op 7,13 euro op een groen Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Uitgelicht: vooruitzichten ArcelorMittal verbeteren
25-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) De vooruitzichten voor ArcelorMittal zijn aan het verbeteren, zoals deze week duidelijk werd uit een positieve, zij het conservatieve vooruitblik van concurrent ThyssenKrupp, terwijl ook de staalmarkten in China herstel laten zien volgens analisten. 

Het Duitse ThyssenKrupp had last van de lage staalprijzen die te laat in het afgelopen kwartaal herstel vertoonden. De nettowinst daalde in het afgelopen gebroken boekjaar met 4 procent. Voor het lopende nieuwe boekjaar gaan de Duitsers echter uit van een "duidelijke verbetering" van de nettowinst. Wat betreft het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) rekent ThyssenKrupp dit jaar op ongeveer 1,7 miljard euro, ten opzichte van 1,5 miljard euro vorig jaar.

Analisten van Jefferies noemden de outlook van ThyssenKrupp aan de conservatieve kant, gezien de aantrekkende marktomstandigheden. Maar analist Seth Rosenfield zei dat de outlook en de bewoording van een "duidelijke verbetering" wezen op hogere rendementen voor aandeelhouders in 2017. Bovendien merkte de marktvorser op dat ThyssenKrupp bekend staat om zijn conservatieve verwachtingen.

Analisten van S&P Equity Research spraken over een optimistische outlook, maar zeiden wel dat de vooruitzichten voor de staalsector matig blijven. 

China

Behalve een verbetering van de staalprijzen, lijkt ook de Chinese staalmarkt verbetering te tonen. China is zowel de grootste producent als grootste consument ter wereld als het over staal gaat. Het land beheerst al jarenlang de staalmarkten door staal wat niet in eigen land wordt gebruikt in het buitenland te dumpen, waarmee de winstgevendheid van producenten elders, zoals ArcelorMittal, onder druk is komen te staan.

Analisten van Macquarie stelden deze week dat er sprake was van een "breed gedragen verbetering van de vraag en het sentiment". Dit geeft volgens hen aan dat de vraag naar grondstoffen ook robuust zal blijven. Het sentiment op de Chinese staalmarkten toonde verbetering in november, vooral handelaren waren positiever geworden ten opzichte van oktober, stelden de analisten.

Macquarie merkten ook op dat de grondstoffenprijzen, zoals van ijzererts, deze week omhoog gingen vanwege nieuws over productiebeperkingen bij een staalfabriek in de Chinese stad Tangshan vanwege een te grote belasting op het milieu. Dat is volgens de analisten duidelijk een steun in de rug voor de staalprijzen.

Staalprijzen

Royal Bank of Canada wees er vrijdag in een rapport nog maar eens op dat de ontwikkeling van de staalprijzen leidend zijn voor de waardering van ArcelorMittal. Aanzienlijke schommelingen in de prijzen voor staal leiden tot grote volatiliteit in de resultaten. De marktvorsers zijn positief gestemd voor de staalfabrikant en trokken het advies voor het aandeel ArcelorMittal op van Sector Perform naar Outperform. Het koersdoel werd verhoogd van 6,50 naar 8,20 euro.

Het aandeel ArcelorMittal steeg deze week 9,2 procent naar 7,18.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: RBC verhoogt advies ArcelorMittal
25-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) RBC Capital Markets heeft het advies voor ArcelorMittal verhoogd van Sector Perform naar Outperform en het koersdoel gaat van 6,50 naar 8,20 euro.

De analisten stellen dat het grootste risico voor hun waardering van het staalbedrijf schuilt in de cyclische staalprijzen, vooral in Noord-Amerika en Europa. Aanzienlijke schommelingen in de prijzen kan leiden tot grote aanpassingen voor de resultaten van ArcelorMittal.

Ook de kosten voor de grondstoffen ijzererts en steenkool zijn volgens de analisten een risico, maar niet op dezelfde schaal als de staalprijzen.

Op een vlak Damrak noteerde het aandeel ArcelorMittal 0,8 procent hoger op 7,18 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Sterkere groei mondiale staalproductie
21-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) De mondiale staalproductie is in oktober in een hoger tempo gestegen dan in september. Dit bleek maandag uit cijfers van brancheorganisatie World Steel Association.

In totaal maakten de 65 staalproducerende landen in de afgelopen maand 136,5 miljoen ton staal, een stijging van 3,3 procent op jaarbasis. In september rapporteerde de brancheorganisatie een groei van 2,0 procent.

In China, wereldwijd ruimschoots de grootse gebruiker en fabrikant van staal, steeg de staalproductie afgelopen maand op jaarbasis met 4,0 procent tot 68,5 miljoen ton. Japan zag de productie met 0,6 procent stijgen, na een krimp in september.

In Duitsland was sprake van een daling met 3,7 procent op jaarbasis tot 3,5 miljoen ton. In Italië steeg de productie juist met 11,0 procent, terwijl in Spanje 10,5 procent minder staal werd gemaakt.

De Verenigde Staten produceerden in oktober 6,4 miljoen ton staal. Dit was 2,5 procent minder dan een jaar eerder.

De bezettingsgraad van staalproducerende landen steeg in oktober op jaarbasis van 68,2 naar 69,6 procent. Vergeleken met een maand eerder betekende dit een daling van 0,6 procentpunt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.