VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: Heijmans

Nieuwe topman Heijmans moet crisis bezweren
Nieuwe topman Heijmans moet crisis bezweren
25-11-2016

Ton Hillen vroeg in een interview in 2015 om anderhalf jaar om de infradivisie van Heijmans op de rails te krijgen. Vijftien maanden verder hebben de nog niet opgeloste problemen bij de infratak Heijmans in zwaar weer gebracht. Hillen is desondanks bevorderd tot de toppositie bij het bedrijf. Hij zal zich in de komende maanden voor alles moeten bewijzen als crisismanager.

Lees verder
Beleggers in bouwbedrijven zijn al blij als nieuwe tegenvallers uitblijven
Beleggers in bouwbedrijven zijn al blij als nieuwe tegenvallers uitblijven
20-08-2015

Grillige resultaten, een laag rendement op geïnvesteerd kapitaal en een historie van projecten die niet lekker lopen. Beursgenoteerde bouwers Bam en Heijmans hebben veel gemeen. Op de beurs waren ze deze week voor even elkaars tegenhangers.

Lees verder
Na Bam en Ballast Nedam geeft ook Heijmans een winstalarm
05-11-2014

Voor de optimist leek het er even op dat Heijmans dit jaar de witte raaf onder de bouwers kon worden. Maar na Bam en Ballast Nedam luidt nu ook het bedrijf uit Rosmalen de noodklok.

Lees verder

Fondsnieuws

Beursblik: ING zet Heijmans op kooplijst
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) ING heeft vrijdag het advies voor Heijmans verhoogd van Houden naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 6,50 naar 9,00 euro.

Volgens analist Tijs Hollestelle is Heijmans op het laatste moment ontsnapt aan een sterk verwaterende aandelenuitgifte door een oplossing te vinden voor de probleemprojecten waarmee de bouwer kampt en de financiering tot medio 2019 veilig te stellen. De analist denkt dat de kans groot is dat Heijmans, nu er wat tijd is, de marges zal zien herstellen bij de grote onderdelen Nederlandse Infra en de utiliteitsbouw.

"Zelfs de kleinste margeverbetering zal een substantiële impact op de operationele winst, winst en kasstroom van de groep hebben", meent Hollestelle. De analist rekent voor 2018 op een EBIT-marge van 1,7 procent en een winst per aandeel van 1,06 euro. Daarmee zou de marge flink boven de 1,0 procent liggen die de marktvorser voor 2017 voorziet.

Eerder deze week meldde Heijmans een nettoverlies over 2016 van 110 miljoen euro. Tegelijk liet de bouwer ook weten per direct weer aan de slag te gaan met het probleemproject N23 Westfrisiaweg na een schikking met de provincie Noord-Holland. Verder maakte Heijmans afspraken met zijn banken over een verlenging van de financiering tot en met de zomer van 2019.

Hollestelle rekent voor dit jaar op een nettowinst van 15 miljoen euro, die in 2018 vervolgens oploopt naar 23 miljoen euro.

Het aandeel Heijmans sloot donderdag 6,3 procent lager op 6,55 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update: Heijmans bereikt overeenstemming met banken over financiering
16-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft na een flink verliesgevend jaar overeenstemming bereikt met zijn banken over een verlenging van de financiering, waardoor de continuïteit van de onderneming naar eigen zeggen is gewaarborgd. Dit maakte het bouwbedrijf woensdag voorbeurs bekend.

Heijmans kwam in de problemen door probleemprojecten die tegen ongunstige voorwaarden werden afgesloten in de jaren na de kredietcrisis. Eind vorig jaar kondigden de CEO Bert van der Els en CFO Mark van den Biggelaar hun vertrek aan toen de verliezen bleven aanhouden. Verschillende analisten waarschuwden voor een mogelijke verwaterende aandelenuitgifte, maar dit gevaar lijkt nu van de baan te zijn.

"Door verlenging van de financiering tot juli 2019 en afbakening van risico's op alle projecten hebben we een belangrijke stap gezet voor het herstel van een Nederlands georiënteerd bouwbedrijf", zei bestuursvoorzitter Ton Hillen donderdag tegenover analisten.

"2017 staat in het teken van winstherstel en schuldreductie", voegde de topman toe.

Heijmans heeft afspraken gemaakt met zijn banken voor een verlenging van de financiering tot en met juni 2019. De oorspronkelijke afspraken liepen tot juni 2018. De onderneming heeft afgesproken om de schuld, die vorig jaar opliep tot circa 100 miljoen euro, terug te brengen. Dit moet onder andere gebeuren door de verkoop van onderdelen. 

Heijmans wordt puur Nederlandse speler

Het Duitse Franki is reeds verkocht en Heijmans kondigde een week geleden aan de Belgische onderdelen aan Besix te verkopen. Deze desinvestering moet nog wel de goedkeuring krijgen van de betreffende mededingingsautoriteiten. CEO Hillen zei te verwachten dat de afronding van de deal in het tweede kwartaal zal plaatsvinden. Heijmans is tevens het verkoopproces begonnen voor het Duitse dochterbedrijf Oevermann, maar hier wilde de CEO geen aanvullende informatie over verstrekken.

Na afronding van de desinvesteringen kan Heijmans de solvabiliteit weer opkrikken tot boven de 20 procent, wat in de markt eigenlijk als een minimum wordt gezien voor een gezond bouwbedrijf en vaak als conditie geldt bij het binnenhalen van opdrachten. De solvabiliteit kwam door de forse verliezen eind vorig jaar uit op 16 procent, wat volgens analist Tijs Hollestelle van ING op het randje is.

Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers noemde het "heel knap" hoe Heijmans zich uit de financiële problemen heeft weten te redden, maar wees ook op de prijs die het bouwbedrijf hiervoor betaalde. "Ze hebben de winstgevende activiteiten in België moeten verkopen. Alles komt er nu op aan om het in Nederland goed te doen."

Topman Hillen zei dat de verkoop van alle buitenlandse activiteiten en de draai naar een pure Nederlandse speler een bewuste keuze is geweest. Hij wees daarbij op de beperkte synergieën tussen de binnenlandse en buitenlandse activiteiten en zei ook dat juist omdat de onderdelen winstgevend waren deze goed verkoopbaar waren. 

Maatwerk afspraken met banken

Heijmans heeft van zijn banken, ABN AMRO, ING, KBC en Rabobank, de toezegging gekregen dat de convenanten in het vierde kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal van 2017 niet zullen worden getoetst, een zogenoemde waiver. In de daarop volgende drie kwartalen van dit jaar kijken de banken naar de EBITDA en de solvabiliteit. Zo moet het EBITDA resultaat in het vierde kwartaal van 2017 minimaal zijn opgelopen tot 20 miljoen euro en moet de solvabiliteit tenminste 20 procent bedragen. Vanaf 2018 gelden de oude afspraken weer met de banken.

Het bouwbedrijf wilde verder nog geen aanvullende details verschaffen, over bijvoorbeeld de rentekosten die met de nieuwe afspraken meekwamen, maar zei dit volgende week te doen bij de bekendmaking van de definitieve jaarresultaten.

Hillen zei dat de afspraken een "robuust karakter" hebben en een teken zijn dat de banken vertrouwen hebben in Heijmans, want "anders hadden ze dit niet gefinancierd."

Enorm verlies door probleemprojecten

Uit de voorlopige resultaten kwam over 2016 een nettoverlies naar voren van ongeveer 110 miljoen euro. "Enorm groot", gaf Hillen toe. Analisten hadden dan ook op veel minder gerekend. De probleemprojecten droegen maar liefst 90 miljoen euro bij aan het verlies.

Heijmans maakte woensdag nabeurs bekend voor het grote probleemproject, de N23 Westfrisiaweg, een schikking te hebben bereikt met de Provincie Noord-Holland over de onmiddellijke hervatting van het project. Het verlies op dit project bedroeg in 2016 32 miljoen euro. De topman zei dat met deze overeenkomst de risico's duidelijk zijn verminderd.

"Door nu pijn op deze projecten te nemen, wordt het risicoprofiel teruggebracht en kunnen we de projecten op basis van de nieuwe afspraken tot een goed einde brengen. Dit vormt in combinatie met de herfinanciering een belangrijke stap naar volledig herstel", aldus de bestuursvoorzitter die vorig jaar Bert van der Els opvolgde.

Heijmans heeft ook ingegrepen bij de onderdelen Infra en Utiliteit door mensen te vervangen. Het concern gaat daarnaast proberen de overhead terug te brengen, maar verwacht geen grote reorganisatie. Ook zet Heijmans sterk in op het spreiden van risico's. "Eerst deden we grote projecten 100 procent zelfstandig, maar nu doen we dergelijke opdrachten in samenwerkingsverbanden om zo minder risico te lopen", zei Hillen. 

2017

Vastgoed wordt een speerpunt voor Heijmans. De bestuursvoorzitter ziet kansen in de markt en zei dat de focus vooral op stedelijke gebieden zal komen te liggen. "Vastgoed zal fungeren als aanjager voor heel Heijmans en we zien hier dan ook een structureel groeipotentieel", zei Hillen.

Tevens gaat de bouwer aandacht besteden aan een goede balans tussen de verschillende projecten, waarbij grote projecten een kleiner aandeel in de totale groepsomzet krijgen dan eerder het geval was.

Ondanks optimisme over de toekomst, waagde Heijmans zich niet aan concrete voorspellingen voor dit jaar.

Op een rood Damrak verloor het aandeel Heijmans rond het middaguur 4,4 procent na hoger te zijn geopend.

Update: om commentaar CEO, reactie analisten en extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: positieve ontwikkelingen voor Heijmans ondank dramatisch verlies
16-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De afspraken over een verlenging van de financiering en duidelijkheid over de probleemprojecten wegen voor Heijmans zwaarder dan het veel groter dan verwachte operationele verlies over 2016. Dit schreef analist Tijs Hollestelle van ING in een reactie.

Heijmans heeft bekendgemaakt zijn financieringsafspraken met de banken te hebben verlengd tot juni 2019, wat positief is volgens ING, aangezien het bouwbedrijf nu geen verwaterende aandelenuitgifte aankondigde.

Uit de tegelijkertijd gerapporteerde voorlopige cijfers kwam volgens ING naar voren dat de verliezen groter waren dan was voorzien, als gevolg van een totaal verlies van 90 miljoen euro op de probleemprojecten. ING wees ook op de solvabiliteit die hierdoor grof gerekend verslechterde van 25 naar 16 procent, wat volgens de analist op het randje is.

Nu Heijmans voor alle probleemprojecten een schikking heeft getroffen is de kans beperkt dat er dit jaar hoge aanvullende operationele verliezen ontstaan, concludeerde de analist.

ING heeft een Houden advies met een koersdoel van 6,50 euro op Heijmans. Het aandeel sloot woensdag 1,8 procent hoger op 6,99 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Heijmans ontloopt aandelenuitgifte
16-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft dankzij een akkoord over een verlenging van financiering en een akkoord over het N23 probleemproject een aandelenuitgifte weten te voorkomen. Dit zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers donderdag tegenover ABM Financial News.

Heijmans maakte woensdag nabeurs bekend overeenstemming te hebben bereikt met de Provincie Noord-Holland over de onmiddellijke hervatting van het probleemproject N23 Westfrisiaweg en meldde donderdag met zijn banken een akkoord te hebben gesloten over een verlenging van de financiering.

"Heel knap" oordeelde Van Beek. Een aandelenuitgifte is volgend de marktvorser nu niet meer nodig. Heijmans betaalt hier volgens Van Beek evenwel een stevige prijs voor. "Ze hebben de winstgevende activiteiten in België moeten verkopen. Alles komt er nu op aan om het in Nederland goed te doen."

Ook in Duitsland heeft Heijmans zijn activiteiten van de hand gedaan. De onderneming verwacht dat de solvabiliteit, die eind 2016 op een magere 16 procent uitkwam, na de desinvesteringen verbeterd tot ruim 20 procent.

Het aandeel Heijmans sloot woensdag 1,8 procent hoger op 6,99 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Heijmans bereikt overeenstemming met banken over financiering
16-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft na een flink verliesgevend jaar overeenstemming bereikt met zijn banken over een verlenging van de financiering, waardoor de continuïteit van de onderneming naar eigen zeggen is gewaarborgd. Dit maakte het bouwbedrijf woensdag voorbeurs bekend.

Een dag eerde meldde het geplaagde concern reeds overeenstemming te hebben bereikt met de Provincie Noord-Holland over de onmiddellijke hervatting van het project N23 Westfrisiaweg. Dit was één van de laatste probleemprojecten die Heijmans afsloot in de jaren na de kredietcrisis, en die de onderneming in flinke financiële problemen bracht.  

Door de verliezen kwamen de convenanten van de bouwer in gevaar en analisten waarschuwden dat een aandelenuitgifte noodzakelijk zou kunnen zijn om het hoofd boven water te houden. Nu meldt Heijmans afspraken met zijn banken te hebben gemaakt over een verlenging van de financiering tot en met juni 2019. De kredietfaciliteit wordt daarbij gefaseerd teruggebracht tot 122 miljoen euro.

Heijmans rapporteerde ook voorlopige cijfers over 2016 waaruit een nettoverlies naar voren kwam van ongeveer 110 miljoen euro. De impact van de probleemprojecten bedroeg circa 90 miljoen euro. Het voorlopig operationeel resultaat voor 2016 was 66 miljoen euro negatief.

De onderneming maakt op 23 februari definitieve resultaten bekend.

"Met een verlies van 110 miljoen euro is 2016 een dramatisch jaar geweest. Tegelijkertijd zijn we tevreden met de afspraken die we met onze financiers hebben gemaakt. Daarmee is de financiering zeker gesteld en de continuïteit van de onderneming gewaarborgd", zei bestuursvoorzitter Ton Hillen.

De topman zei dat met de overeenkomst over het N23 project het risicoprofiel "duidelijk is verbeterd". "Door nu pijn op deze projecten te nemen, wordt het risicoprofiel

teruggebracht en kunnen we de projecten op basis van de nieuwe afspraken tot een goed einde brengen. Dit vormt in combinatie met de herfinanciering een belangrijke stap naar volledig herstel", aldus de bestuursvoorzitter die vorig jaar Bert van der Els opvolgde.

Ook de CFO Mark van den Biggelaar stapte vorig jaar op na de aanhoudende slechte resultaten. Zijn taken worden ad interim waargenomen door Age Lindenbergh.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Heijmans hervat werkzaamheden N23 Westfrisiaweg
15-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft overeenstemming bereikt met de Provincie Noord-Holland over de onmiddellijke hervatting van het project N23 Westfrisiaweg. Dit meldden het bouwbedrijf en de provincie woensdag nabeurs in een gezamenlijk persbericht.

Over de uitvoering van het project was verschil van inzicht ontstaan, dat te maken had met bodemgesteldheid, maar "intensieve gesprekken hebben ervoor gezorgd dat overeenstemming is bereikt over de voortzetting van het project", zeiden beide partijen. Met het akkoord wordt de lopende arbitragezaak eveneens opgeschort.

Er zijn afspraken gemaakt over de verdere planning en uitvoering van het project en de weg zal naar verwachting eind 2018 opengesteld worden voor verkeer. 

Heijmans zal donderdag voor opening van de beurs met meer informatie komen over de financiële aspecten rondom het project, dat te boek staat als één van de hoofdpijndossiers van de bouwer. 

Het aandeel Heijmans sloot woensdag op een overwegend groen Damrak 1,8 procent hoger op 6,99 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Henderson meldt belang in Heijmans
10-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Henderson Group heeft een eerste belang in Heijmans gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 8 februari 2017.

Henderson Group meldde een kapitaalbelang van 2,68 procent met een stemrecht van 3,05 procent.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Heijmans en Europoles definitief zeker van opdracht TenneT
09-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans en Europoles hebben van hoogspanningsbeheerder TenneT de opdracht Realisatie Wintrack II, Noordwest 380kV en Zuidwest 380kV definitief gegund gekregen. Dit maakte bouwer Heijmans donderdag bekend.

Heijmans maakte op 16 december vorig jaar al de voorlopige gunning bekend. Met de opdracht is een bedrag van circa 200 miljoen euro gemoeid. Heijmans heeft een belang van 60 procent in het samenwerkingsverband, terwijl het resterende belang op het conto van Europoles komt.

Het project omvat het ontwerp en de realisatie van de benodigde hoogspanningsmasten en fundaties op de tracés Eemshaven-Vierverlaten (Noordwest 380 kV) en Borssele-Rilland (Zuidwest 380 kV West).

De procedure rond de Rijks Coördinatie Regeling (RCR) van beide projecten loopt nog. Terwijl de voorbereidingen voor de uiteindelijke realisatie van start gaan, zal de daadwerkelijke realisatie pas beginnen als het Rijksinpassingsplan, na uitspraak van de Raad van State, onherroepelijk is geworden.

Europoles is Europees marktleider in het fabriceren van masten, kolommen en structurele systemen.

Het aandeel Heijmans noteerde donderdag op een groen Damrak 1,5 procent lager op 6,54 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: aandelenuitgifte Heijmans niet meer nodig na desinvestering
08-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Nu Heijmans 40 miljoen euro heeft opgehaald met de verkoop van zijn Belgische activiteiten is een aandelenemissie waarschijnlijk niet meer nodig. Dit schreven analisten van ABN AMRO in een reactie op de desinvestering van het bouwbedrijf.

De opbrengst van de verkoop van de onderdelen aan het Belgische bouwbedrijf BESIX zal Heijmans gaan gebruiken om de schulden te verlagen. De financiële gezondheid van het bouwbedrijf was in gevaar gekomen door probleemprojecten, waardoor analisten ervoor waarschuwden dat Heijmans mogelijk nieuwe aandelen zou moeten uitgeven.

Dit risico is volgens ABN AMRO nu van de baan, al hangt het er volgens de marktvorsers wel van af hoe groot de verliezen uiteindelijk zullen zijn op het grootste overgebleven probleemproject voor werkzaamheden aan de N23 Westfrisiaweg. ABN AMRO rekent op meer details hierover wanneer Heijmans op 23 februari bedrijfsresultaten bekendmaakt.

Op een rode beurs noteerde het aandeel Heijmans woensdag 4,8 procent hoger op 6,61 euro.  

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Heijmans verlaagt schulden met verkoop Belgische tak
08-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft met de verkoop van zijn Belgische activiteiten een belangrijke stap genomen om zijn schulden te verlagen, maar raakt tevens een solide contribuant aan zijn winstgevendheid kwijt. Dit schreef analist Dirk Verbiesen van KBC Securities in reactie op de desinvestering.

De onderdelen werden verkocht aan het Belgische bouwbedrijf BESIX voor een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro, dat gebruikt zal worden om de schuldenlast te verlagen.

Verbiesen stelde dat de verkochte onderdelen in 2015 8 miljoen euro bijdroegen aan het bedrijfsresultaat (EBIT). De desinvestering is positief voor de convenanten van het bouwbedrijf. Deze bankafspraken stellen dat de verhouding tussen de nettoschuld en het EBITDA resultaat halverwege 2017 op tenminste 2,5 moet liggen.

KBC Securities hanteert een Houden advies voor Heijmans met een koersdoel van 7,00 euro. Kort na opening steeg het aandeel woensdag 3,3 procent op 6,52 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Heijmans verkoopt Belgische activiteiten
08-02-2017

(ABM FN) Heijmans heeft zijn Belgische activiteiten verkocht aan BESIX voor een netto opbrengst in contanten van dik 40 miljoen euro. Dit maakte het Nederlandse bouwbedrijf woensdag bekend.

De opbrengst zal worden gebruikt om de schuldenlast te verlagen. De financiële gezondheid van Heijmans heeft flinke schade opgelopen onder de invloed van zogenoemde probleemprojecten die vlak in de jaren na de crisis werden afgesloten.

"De desinvestering van de Belgische activiteiten is een volgende stap op weg naar verdere schuldreductie en een structurele verbetering van de vermogensverhoudingen", zei Heijmans, daar aan toevoegend zich nu meer op zijn activiteiten in Nederland te willen richten.

Het bouwbedrijf verkoop nu al zijn aandelen in de Belgische bedrijven Heijmans Bouw, Heijmans Infra en Van den Berg. Deze ondernemingen in Vlaanderen zijn vooral actief in bouw, infra en kabel- en leidingbouw. Gezamenlijk waren de verkochte concerns goed voor een omzet van ongeveer 250 miljoen euro in 2016.

Het transactieresultaat op de desinvestering komt uit tussen 15 miljoen een 20 miljoen euro. De verkoop zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 worden afgerond.

Het aandeel Heijmans sloot dinsdag op een groen Damrak 0,3 procent lager op 6,31 euro. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Heijmans verkoop Belgische activiteiten
08-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft zijn Belgische activiteiten verkocht aan BESIX voor een netto opbrengst in contanten van dik 40 miljoen euro. Dit maakte het bouwbedrijf woensdag bekend.

De opbrengst zal worden gebruikt om de schuldenlast te verlagen. De financiële gezondheid van Heijmans heeft flinke schade opgelopen onder de invloed van zogenoemde probleemprojecten die vlak in de jaren na de crisis werden afgesloten.

"De desinvestering van de Belgische activiteiten is een volgende stap op weg naar verdere schuldreductie en een structurele verbetering van de vermogensverhoudingen", zei Heijmans, daar aan toevoegend zich nu meer op zijn activiteiten in Nederland te willen richten.

Het bouwbedrijf verkoop nu al zijn aandelen in de Belgische bedrijven Heijmans Bouw, Heijmans Infra en Van den Berg. Deze ondernemingen in Vlaanderen zijn vooral actief in bouw, infra en kabel- en leidingbouw. Gezamenlijk waren de verkochte concerns goed voor een omzet van ongeveer 250 miljoen euro in 2016.

Het transactieresultaat op de desinvestering komt uit tussen 15 miljoen een 20 miljoen euro. De verkoop zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 worden afgerond.

Het aandeel Heijmans sloot dinsdag op een groen Damrak 0,3 procent lager op 6,31 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

BAM, Heijmans en Boskalis mikken op A16 klus
02-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) BAM Groep, Heijmans en Boskalis behoren tot de partijen die zich hebben aangemeld als gegadigden voor de aanleg van de A16 Rotterdam. Dit bleek uit een persbericht van opdrachtgever Rijkswaterstaat.

BAM en Boskalis dingen mee naar de opdracht in een samenwerkingsverband met VolkerWessels. Heijmans spant samen met Fluor en Hochtief. Daarnaast zijn nog drie andere partijen in de race voor de opdracht, waaronder een consortium met Ballast Nedam en het Oostenrijkse Strabag.

Volgens Rijkswaterstaat is nu de volgende fase begonnen waarin gesprekken met de kandidaten zullen plaatsvinden om uit te vinden welke het meest geschikt is. Na deze ronde blijven drie partijen over waaruit een consortium wordt verkozen. Naar verwachting wordt pas halverwege 2018 het contract definitief toegewezen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Heijmans gaat wielerparcours aanleggen in Limburg
26-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans gaat in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen een wieleromgeving aanleggen waarmee een investeringsbedrag van 1,9 miljoen euro is gemoeid. Dit maakte het bouwbedrijf donderdag bekend.  

De bouwonderneming gaat per direct beginnen met de aanleg van het parcours en verwacht eind mei van dit jaar klaar te zijn. Het parcours krijgt een lengte van 3,2 kilometer over een totaal oppervlakte van 6 hectare.

Op een rode beurs noteerde het aandeel Heijmans donderdag 0,8 procent hoger op 6,40 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Investeringen in woningbouw zetten dit en volgend jaar door
26-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De investeringen in de Nederlandse woningbouw zetten dit jaar en volgend jaar door. Dit meldde het Economische Instituut voor de Bouw donderdag in een rapport.

Het EIB verwacht dat de investeringen bij de woningbouw dit jaar met 8 procent stijgen, voor volgend jaar gaat het Instituut uit van een stijging met 6 procent. Het zwaartepunt komt daarbij volgens het EIB te liggen bij nieuwbouw. Vooral in 2018 trekt naar verwachting de utiliteitsbouw en de grond-, water- en wegenbouw aan.

Het productievolume, dat in 2016 uitkwam op 62 miljard euro, stijgt in 2022 naar bijna 73 miljard euro in constante prijzen. Rond 2019 bereikt het productievolume van de bouwnijverheid het niveau van voor de crisis, om daarna hier bovenuit te stijgen.

Productievolume

In 2016 groeide het productievolume van de bouw met 7 procent, een toename met 4 miljard euro. De groei werd opnieuw gedragen door de woningbouw, die een stevige ontwikkeling liet zien. In twee jaar tijd zijn de investeringen in de woningbouw met 50 procent gestegen.

In 2017 en 2018 zal de werkgelegenheid met 34.000 arbeidsjaren kunnen toenemen, aldus het EIB donderdag. Daarbij wordt de verdeling over werknemers en zelfstandigen naar verwachting meer evenwichtig. In de periode 2019 tot en met 2022 zal de werkgelegenheid met nog eens 23.000 arbeidsjaren kunnen stijgen.

Op de bouwarbeidsmarkt werd het afgelopen jaar een stijging van de werkgelegenheid gerealiseerd met 10.000 arbeidsjaren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Ballast Nedam terug van weggeweest
25-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Ballast Nedam is terug van weggeweest, waardoor BAM Groep, Heijmans en beurskandidaat Volker Wessels rekening moeten houden met een toenemende concurrentie. Dit stelde analist Edwin de Jong van NIBC woensdag.

De Jong sprak zich positief uit over Ballast Nedam na enkele interviews met topman Erman Elicak in onder meer Cobouw en Het Financieele Dagblad te hebben gelezen. Uit de interviews kreeg de analist de indruk dat de bouwer een gedisciplineerde aanpak heeft om de markt te benaderen en dat is "duidelijk positief". 

Evenwel blijft het volgens De Jong nog afwachten wat de nieuwe ambities van Ballast Nedam betekenen voor andere grote bouwbedrijven als BAM Groep, Volker Wessels en Heijmans. Toch zal er door een gestroomlijnder Ballast Nedam extra concurrentie zijn voor BAM en Heijmans, zowel in het segment woningbouw maar vooral in projecten die niet bestemd zijn voor bewoning, zo verwacht de marktvorser.

"Dit is geen probleem nu de markt sterk en groeiende is, maar het valt nog te bezien wat dit betekent als de markt weer gaat krimpen", aldus De Jong. 

NIBC heeft een koopadvies op BAM Groep en Heijmans, mede vanwege de sterke Nederlandse bouwmarkt en lage waarderingen. Op een groen Damrak koerste het aandeel BAM woensdagochtend 1,5 procent hoger, terwijl Heijmans 0,3 procent verloor. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Zuidasdok omvangrijke opdracht voor Heijmans
20-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft met de Zuidasdok een omvangrijke opdracht binnengesleept, al moet de opdrachtsom wel over de looptijd van tien jaar worden uitgespreid. Dit schreef analist Dirk Verbiesen van KBC Securities vrijdag in een rapport.

Donderdagmiddag werd bekend dat een consortium tussen Heijmans, Hochtief en Fluor de voorlopige gunning heeft gekregen voor de aanleg van een tunnel van A10 Zuid en de uitbreiding van het station Amsterdam Zuid. De opdracht heeft een totale waarde van 990 miljoen euro. Daarvan is 15 procent voor Heijmans, wat neerkomt op circa 150 miljoen euro.

Verbiesen noemde het een aanzienlijke opdracht voor Heijmans, al tekent de analist hierbij wel aan dat het bedrag verspreid moet worden over de looptijd van de werkzaamheden van tien jaar. Daarmee is de impact op de resultaten per jaar dan ook beperkt, stelde Verbiesen, aangezien Heijmans in Nederlandse infrastructuur per jaar ongeveer 650 miljoen tot 700 miljoen euro omzet.

Het zou de marktvorser niet verbazen als het uiteindelijke aandeel van Heijmans groter wordt dan de vermelde 15 procent. Verbiesen denkt dat Hochtief en Fluor een relatief groot deel van hun aandeel zullen uitbesteden aan derden.

KBC Securities hanteert een Houden advies met een koersdoel van 7,00 euro. Het aandeel Heijmans daalde vrijdag 0,6 procent naar 6,47 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update: Heijmans in consortium voor wegen- en stationsproject bij Zuidas
19-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans participeert in het consortium genaamd ZuidPlus voor het project Zuidasdok, dat de A10 bij de Amsterdamse Zuidas gaat verbreden en deels ondergronds gaat brengen en het station Amsterdam Zuid gaat uitbreiden. Dit maakte het bouwbedrijf donderdag bekend.

Van de totale waarde van de opdracht van 990 miljoen euro voor het ontwerp, de constructie en onderhoudskosten gaat 15 procent naar Heijmans en de overige 85 procent voor de ene helft naar het Amerikaanse Fluor en de andere helft naar het Duitse Hochtief. Het contract bevat bovendien het onderhoud van de tunnels voor een periode van zeven jaar.

Opdrachtgevers van het project zijn de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en ProRail. Naar verwachting wordt de opdracht medio februari definitief gegund. Daarna begint de herijkingsfase, waarin het project met de opdrachtgever verder wordt uitgewerkt. Medio 2019 zullen de werkzaamheden starten en naar verwachting wordt het project rond 2028 opgeleverd.

Een consortium met BAM Groep, VolkerWessels en TBI was ook in de race voor de opdracht, maar kan nog wel bezwaar maken tegen het besluit tot voorlopige gunning aan het consortium met onder meer Heijmans. Een woordvoerder van BAM was niet direct beschikbaar voor een reactie.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel Heijmans donderdag 6,3 procent hoger op 6,59 euro, terwijl het aandeel BAM Groep 0,4 procent daalde op 4,44 euro.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Beter Bed rapporteert lager bedrijfsresultaat op gestegen omzet
19-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Beter Bed zal vrijdag voorbeurs over het vierde kwartaal en heel 2016 een hogere omzet, maar een lager bedrijfsresultaat rapporteren. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde analisten in aanloop naar de trading update. 

Analist Wim Hoste van KBC Securities voorziet voor het afgelopen kwartaal een 5,4 procent hogere omzet van 108,5 miljoen euro, maar een daling van het bedrijfsresultaat (EBITDA) van 14,9 miljoen een jaar geleden naar 13,2 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. De winst werd volgens de analist gedrukt door een stijging van de operationele kosten als gevolg van hogere personeelslasten, meer winkels, en toegenomen kosten voor marketing en logistiek.

Analist Tijs Hollestelle van ING gaat uit van een kwartaalomzet van 106,3 miljoen euro met een EBITDA van 12,4 miljoen euro. De marktvorser benadrukte daarbij de sterkere concurrentie, die Beter Bed zou dwingen tot meer investeringen in promoties en marketing.

Beter Bed zei zelf op 28 oktober bij de rapportage van de cijfers over het derde kwartaal voor de laatste drie maanden van 2016 onverminderd positieve omzettrends in de Benelux, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Zweden te verwachten. Voor zijn veruit grootste markt Duitsland voorzag het bedrijf uit Uden voor het vierde kwartaal echter een lagere omzet, maar nam wel een lichte verbetering waar.

KBC Securities heeft Beter Bed op zijn favorietenlijst voor 2017 staan. Hoste voorziet in de loop van het jaar een geleidelijke verbetering van de omzet in Duitsland, onder meer als gevolg van de modernisering van de winkelketen van Matratzen Concord en uitbreiding van het aanbod in het populaire boxspringsegment. Daarnaast verwacht de marktvorser dat de kosten voor extra investeringen zich zullen gaan uitbetalen.

De analist wees verder op de ijzersterke balans en het genereuze dividendbeleid van het bedrijf, met een uitbetalingsratio van 85 procent. KBC Securities houdt op Beter Bed een Kopen advies met een koersdoel van 22,00 euro.

Ook ING heeft voor het aandeel een koopadvies, waarbij het koersdoel op 27,50 euro staat. Hollestelle voorziet herstel van het operationeel resultaat op langere termijn, waarbij de bijdragen van recente acquisities en autonome winkelopeningen tot een niveau van circa 32 miljoen of hoger kunnen leiden.

Beter Bed zal op 17 maart de definitieve cijfers over 2016 rapporteren. Op een overwegend rood Damrak noteerde het aandeel donderdag 0,2 procent hoger op 16,44 euro.

 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Heijmans in consortium voor wegen- en stationsproject bij Zuidas
19-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans participeert in het consortium voor het project Zuidasdok, dat de A10 bij de Amsterdamse Zuidas gaat verbreden en deels ondergronds gaat brengen en het station Amsterdam Zuid gaat uitbreiden. Dit maakte het bouwbedrijf donderdag bekend.

Van de totale waarde van de opdracht van 990 miljoen euro voor het ontwerp, de constructie en onderhoudskosten gaat 15 procent naar Heijmans en de overige 90 procent voor de ene helft naar het Amerikaanse Fluor en de andere helft naar het Duitse Hochtief. Het contract bevat bovendien het onderhoud van de tunnels voor een periode van zeven jaar.

Opdrachtgevers van het project zijn de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en ProRail. Naar verwachting wordt de opdracht medio februari definitief gegund. Daarna begint de herijkingsfase, waarin het project met de opdrachtgever verder wordt uitgewerkt. Medio 2019 zullen de werkzaamheden starten en naar verwachting wordt het project rond 2028 opgeleverd.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel Heijmans donderdag 5,7 procent hoger op 6,55 euro.

 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.