VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: Vopak, Kon.

Dalende olieprijs biedt Vopak enige soelaas
11-11-2014

Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het derde kwartaal een stuk beter gepresteerd dan verwacht. Door de snel dalende olieprijs nam de behoefte aan opslag toe. Vopak blijft echter voorzichtig naar de toekomst.

Lees verder
Vopak onderuit op flink lagere winstverwachting
23-04-2014

Beleggers sturen het aandeel Vopak nog maar eens verder omlaag nadat het bedrijf een magere winstprognose voor geheel 2014 heeft afgegeven. Verbetering kan nog wel langer op zich laten wachten.

Lees verder
Nauwelijks positieve verrassingen bij Vopak
28-02-2014

Vopak waarschuwde er al eerder voor: de recordwinst uit 2012 is in 2013 niet geëvenaard. En ook voor dit jaar lijkt het onwaarschijnlijk dat nieuwe toppen gehaald worden.

Lees verder

Fondsnieuws

BlackRock meldt belang in Vopak
24-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) BlackRock heeft een eerste belang in Vopak gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 22 februari 2017.

BlackRock meldde een kapitaalbelang van 2,49 procent met een stemrecht van 3,07 procent.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: ING verlaagt koersdoel Vopak
22-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) ING heeft woensdag het koersdoel voor Vopak verlaagd van 52,50 euro naar 46,00 euro, op basis van lagere winstverwachtingen na de teleurstellende cijfers over het vierde kwartaal en de bescheiden vooruitblik van het tankopslagbedrijf, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op het aandeel.

Volgens analist Quirijn Mulder lijken de resultaten tot de aanloop naar 2019 vlakker uit te vallen dan verwacht, omdat er geen substantiële capaciteit bijkomt en de ontwikkelingskosten hoger uitvallen.

Daar staat tegenover dat al het slechte nieuws in de koers is verwerkt, zodat het koopadvies van kracht blijft, aldus Mulder. 

De tegenvallende kwartaalcijfers waren volgens de analist het gevolg van een lagere bezettingsgraad en hoge ontwikkelingskosten voor het opstarten van nieuwe projecten, onder andere in Panama, en voorbereidingen van overnames.

Het aandeel Vopak sloot dinsdag op 39,14 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Jefferies verlaagt koersdoel Vopak stevig
22-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Jefferies heeft woensdag het koersdoel voor het aandeel Vopak flink verlaagd van 54,00 naar 48,00 euro met handhaving van het advies op Kopen.

Analist David Kerstens verlaagde de winsttaxaties voor Vopak met 12 tot 14 procent en de analist wees in zijn rapport verder op de relatief hogere investeringen.

Daarnaast noemde Kerstens het zicht op capaciteitsuitbreiding, nieuwe contracten, politieke risico's, valuta en de zogeheten product flow beperkt.

De analist gaat uit van een strategie van Vopak waarin het tankopslagbedrijf zich richt op capaciteitsgroei, wat wordt gesteund door een gezonde balans, en op productiviteitsverbetering.

Kerstens vond de cijfers van Vopak over het vierde kwartaal solide, ondanks de hogere kosten. Het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITDA) groeide afgelopen met 7 procent, na een stijging van 4 procent in 2015.

Het aandeel Vopak sloot dinsdag op een groen Damrak 0,5 procent hoger op 39,14 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update2: Vopak boekt hoger bedrijfsresultaat
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in 2016 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Dit bleek vrijdag voorbeurs tijdens de publicatie van de resultaten van het Nederlandse tankopslagbedrijf.

"Met een solide basis is Vopak over het algemeen goed gepositioneerd om met succes onze strategie van gedisciplineerde groei van de capaciteit en verbetering van de productiviteit voor de periode 2017 - 2019 te realiseren", aldus CEO Eelco Hoekstra in een toelichting op de cijfers.

Wat de Europese activiteiten betreft is volgens CFO Jack de Kreij momenteel sprake van "business as usual". Hoewel de vershuiving van contango naar backwardation licht op de bezettingsgraad drukt voorziet de bestuurder in 2017 ook in Rotterdam een bezettingsgraad van boven de 90 procent.

Een belangrijk thema in China voor Vopak was en is het inspelen op de "nieuwe realiteit", waar weliswaar, na jaren van enorme hoge groei, nog steeds sprake is van groei, maar op een lager niveau", aldus De Kreij.

De Amerika's laten volgens de CFO een verdeeld beeld zien. De Kreij sprak van ijzersterke activiteiten in Houston, goede ontwikkelingen in Los Angeles en teleurstellende prestaties in Canada, terwijl de situatie in Zuid-Amerika uitermate volatiel is.

Vopak stelt een dividend in contanten voor van 1,05 euro per aandeel, tegen 1,00 euro per aandeel in 2015.

De bezettingsgraad kwam ultimo december 2016 uit op 93,0 procent, versus 94,0 procent eind september, en 92,0 procent eind 2015. De opslagcapaciteit bedroeg eind 2016 34,7 miljoen kubieke meter, tegen 34,3 miljoen kubieke meter eind 2015.

Vopak boekte het afgelopen boekjaar een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 822,3 miljoen euro, tegen 811,5 miljoen euro in 2015. Vopak zei eerder zelf een "solide" resultaat te verwachten, waarbij het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zou overtreffen.

Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige items, van 534 miljoen euro, versus 282,2 miljoen euro een jaar eerder.

Het tankopslagbedrijf boekte in 2016 een 3,0 procent lagere omzet van 1,3 miljard euro, tegen 1,4 miljard euro in 2015.

In een separaat persbericht meldde Vopak samen met partner Reatile de activiteiten in Zuid-Afrika verder uit te breiden middels de bouw van een nieuwe terminal met een capaciteit van 100.000 kubieke meter en uitbreiding van de Vopak Terminal Durban met 10 nieuwe tanks met een totale capaciteit van 162.000 kubieke meter. De financiële details werden niet vermeld.

Outlook

In de periode 2017 - 2019 voorziet Vopak volatiliteit in energie, grondstoffen en financiële markten en onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen.

Het tankopslagbedrijf is echter van mening in staat te zijn de groei op de lange termijn voort te zetten, waarbij sprake zal zijn van een positieve ontwikkeling van de winst per aandeel, waarbij de kasstroom gegenereerd uit bruto assets na belastingen (CFROGA) 9 tot 11 procent zal bedragen.

Vopak is van plan in de periode 2017 - 2019 circa 750 miljoen euro uit te geven aan het in stand houden en verbeteren van zijn dienstverlening. In een poging de winstmarges te verbeteren streeft het concern naar een verlaging van de basiskosten per 2019 van 25 miljoen euro. Vopak heeft besloten circa 100 miljoen euro te investeren in de periode 2017 - 2019 aan nieuwe technologie, innovatieprogramma's en vervanging van de IT-systemen.

Vopak mikt verder op een bezettingsgraad van minimaal 90 procent in 2017 en denkt dat de EBITDA in 2017 het resultaat van 2016 niet zal overtreffen.

Volgens analist Quirijn Mulder van ING stellen de resultaten van het tankopslagbedrijf op alle fronten teleur. De EBITDA kwam 5 procent lager uit dan verwacht. "Vergeleken met onze ramingen, bleven de resultaten van het bedrijf in alle divisies, misschien met uitzondering van het Verre Oosten, achter bij de verwachting", aldus de analist. De verwachting dat het bedrijfsresultaat over 2017 het resultaat van 2016 niet zal overtreffen is niet positief, aangezien de consensus rekende op een EBITDA-resultaat van 844 miljoen euro. Mulder hanteert een koopadvies en koersdoel van 52,50 euro.

Analist Martijn den Drijver van NIBC wees tevens op de "teleurstellende" outlook. "We denken niet dat dit het effect was van de verandering van contango naar backwardation, aangezien de spot markt slechts een erg klein deel van Vopak uitmaakt", aldus Den Drijver. De analist verlaagde zijn koersdoel met 2,00 euro naar 50,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Het aandeel Vopak noteerde vrijdag op een rood Damrak 9,0 procent lager op 38,00.

Update: om analistencommentaar toe te voegen.

Update: om commentaar CFO Jack de Kreij toe te voegen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update: Vopak boekt hoger bedrijfsresultaat
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in 2016 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Dit bleek vrijdag voorbeurs tijdens de publicatie van de resultaten van het Nederlandse tankopslagbedrijf.

"Met een solide basis is Vopak over het algemeen goed gepositioneerd om met succes onze strategie van gedisciplineerde groei van de capaciteit en verbetering van de productiviteit voor de periode 2017 - 2019 te realiseren", aldus CEO Eelco Hoekstra in een toelichting op de cijfers.

Wat de Europese activiteiten betreft is volgens CFO Jack de Kreij momenteel sprake van "business as usual". Hoewel de vershuiving van contango naar backwardation licht op de bezettingsgraad drukt voorziet de bestuurder in 2017 ook in Rotterdam een bezettingsgraad van boven de 90 procent.

Een belangrijk thema in China voor Vopak was en is het inspelen op de "nieuwe realiteit", waar weliswaar, na jaren van enorme hoge groei, nog steeds sprake is van groei, maar op een lager niveau", aldus De Kreij.

De Amerika's laten volgens de CFO een verdeeld beeld zien. De Kreij sprak van ijzersterke activiteiten in Houston, goede ontwikkelingen in Los Angeles en teleurstellende prestaties in Canada, terwijl de situatie in Zuid-Amerika uitermate volatiel is.

Vopak stelt een dividend in contanten voor van 1,05 euro per aandeel, tegen 1,00 euro per aandeel in 2015.

De bezettingsgraad kwam ultimo december 2016 uit op 93,0 procent, versus 94,0 procent eind september, en 92,0 procent eind 2015. De opslagcapaciteit bedroeg eind 2016 34,7 miljoen kubieke meter, tegen 34,3 miljoen kubieke meter eind 2015.

Vopak boekte het afgelopen boekjaar een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 822,3 miljoen euro, tegen 811,5 miljoen euro in 2015. Vopak zei eerder zelf een "solide" resultaat te verwachten, waarbij het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zou overtreffen.

Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige items, van 534 miljoen euro, versus 282,2 miljoen euro een jaar eerder.

Het tankopslagbedrijf boekte in 2016 een 3,0 procent lagere omzet van 1,3 miljard euro, tegen 1,4 miljard euro in 2015.

In een separaat persbericht meldde Vopak samen met partner Reatile de activiteiten in Zuid-Afrika verder uit te breiden middels de bouw van een nieuwe terminal met een capaciteit van 100.000 kubieke meter en uitbreiding van de Vopak Terminal Durban met 10 nieuwe tanks met een totale capaciteit van 162.000 kubieke meter. De financiële details werden niet vermeld.

Outlook

In de periode 2017 - 2019 voorziet Vopak volatiliteit in energie, grondstoffen en financiële markten en onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen.

Het tankopslagbedrijf is echter van mening in staat te zijn de groei op de lange termijn voort te zetten, waarbij sprake zal zijn van een positieve ontwikkeling van de winst per aandeel, waarbij de kasstroom gegenereerd uit bruto assets na belastingen (CFROGA) 9 tot 11 procent zal bedragen.

Vopak is van plan in de periode 2017 - 2019 circa 750 miljoen euro uit te geven aan het in stand houden en verbeteren van zijn dienstverlening. In een poging de winstmarges te verbeteren streeft het concern naar een verlaging van de basiskosten per 2019 van 25 miljoen euro. Vopak heeft besloten circa 100 miljoen euro te investeren in de periode 2017 - 2019 aan nieuwe technologie, innovatieprogramma's en vervanging van de IT-systemen.

Vopak mikt verder op een bezettingsgraad van minimaal 90 procent in 2017 en denkt dat de EBITDA in 2017 het resultaat van 2016 niet zal overtreffen.

Het aandeel Vopak noteerde vrijdag op een rood Damrak 9,6 procent lager op 37,78.

Update: om commentaar CFO Jack de Kreij toe te voegen.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: NIBC verlaagt koersdoel Vopak
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) NIBC heeft vrijdag het koersdoel voor Vopak met 2 euro verlaagd naar 50,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling, nadat het tankopslagbedrijf voorbeurs met de jaarcijfers kwam.

De resultaten van Vopak lagen in het vierde kwartaal onder de verwachting, een trend die bij alle vier de divisies zichtbaar was, en daarbij gaf de onderneming volgens analist Martijn den Drijver ook nog eens een "teleurstellende" outlook af.

"We denken niet dat dit het effect was van de verandering van contango naar backwardation, aangezien de spot markt slechts een erg klein deel van Vopak uitmaakt", aldus Den Drijver. Het opslagbedrijf gaf hier evenwel geen duidelijkheid over.

In heel 2016 haalde het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor eenmalige posten van Vopak overigens de eigen verwachtingen. De outlook voor 2017 bestempelde Den Drijver echter als "erg voorzichtig". Vopak denkt niet dat het bedrijfsresultaat dit jaar hoger zal uitvallen dan in 2016 als gevolg van hogere investeringen en desinvesteringen. "Echter, tussen de regels doorlezend lijkt het alsof de expansiekansen beperkt zijn." Dit zou ook de sterkere focus op efficiencyverbeteringen mogelijk kunnen verklaren, aldus de analist.

De verhoging van het dividend van 1,00 naar 1,05 euro per aandeel betekent dat er geen speciaal dividend wordt uitgekeerd. "Geen verrassing", aldus Den Drijver, wijzend op de mogelijke deal met Exmar, die bij doorgaan zal resulteren in een flinke kasuitstroom.

Op een rode beurs kelderde Vopak 8,4 procent op 38,07 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: prestaties Vopak in vierde kwartaal tegenvallend
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Het bedrijfsresultaat van Vopak in de laatste drie maanden van 2016 was significant lager dan verwacht. Dit stelde analist Dirk Verbiesen van KBC Securities vrijdag.

In het vierde kwartaal behaalde Vopak een bedrijfsresultaat (EBITDA) van krap 198 miljoen euro, waar de consensus rekende op 208 miljoen euro en KBC Securities mikte op 203 miljoen euro. De bezettingsgraad van 92 procent was ook minder dan de 93,5 procent waarop Verbiesen had gerekend.

Maar niet alleen de cijfers over het afgelopen kwartaal, ook de door Vopak afgegeven outlook voor 2017 kon niet tevreden stellen.

Vopak mikt voor dit jaar op een bezettingsgraad van minimaal 90 procent en denkt dat de EBITDA het resultaat van 2016 niet zal overtreffen. Verbiesen verwacht dat de outlook zal leiden tot neerwaartse bijstellingen van de winsttaxaties van analisten, terwijl ook de consensus voor 2018 wat onder druk zal komen te staan. De verwachtingen van Verbiesen zelf, zo benadrukte de analist, zijn wel in lijn de vanochtend afgegeven outlook.

KBC Securities heeft een Houden advies op Vopak met een koersdoel van 42,00 euro. Verbiesen zei zich hier prettig bij te voelen.

Het aandeel Vopak sloot donderdag op een rood Damrak 0,6 procent hoger op 41,79 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: ook geen groei voor Vopak in 2017
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De groei van Vopak is tot stilstand gekomen. Dit concludeerde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers vrijdag, nadat het tankopslagbedrijf voorbeurs met de jaarcijfers kwam.

In 2016 behaalde Vopak een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief buitengewone posten, van 822,3 miljoen euro. "Met een toename van slechts 1 procent komt de groei bij Vopak tot stilstand", aldus Versteeg, die wel opmerkte dat Vopak met dit resultaat wel aan de eigen verwachtingen voldeed.

De analist benadrukte echter ook dat Vopak voor dit jaar waarschuwde dat het bedrijfsresultaat dat van 2016 niet zal overtreffen. Het opslagbedrijf denkt dat de bezettingsgraad op tenminste 90 procent zal uitkomen. In 2016 was dit 93 procent en een jaar eerder 92 procent. "Een daling naar 90 procent is een flinke vermindering", stelde Versteeg.

Een meevaller betreft volgens Theodoor Gilissen wel dat het dividend door Vopak met 5 procent wordt verhoogd van 1,00 naar 1,05 euro. "Gezien de prima balans, de EBITDA bedraagt 2,05 keer de senior net debt, was dat goed mogelijk. Deze meevaller zal ervoor zorgen dat de koers niet al te ver zal wegzakken", denkt Versteeg.

Theodoor Gilissen Bankiers zei voorzichtig te blijven met Vopak en herhaalde het Niet Aanbevolen advies. Het aandeel sloot donderdag op een rood Damrak 0,6 procent hoger op 41,79 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Vopak boekt hoger bedrijfsresultaat
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in 2016 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Dit bleek vrijdag voorbeurs tijdens de publicatie van de resultaten van het Nederlandse tankopslagbedrijf.

"Met een solide basis is Vopak over het algemeen goed gepositioneerd om met succes onze strategie van gedisciplineerde groei van de capaciteit en verbetering van de productiviteit voor de periode 2017 - 2019 te realiseren", aldus CEO Eelco Hoekstra in een toelichting op de cijfers.

Vopak stelt een dividend in contanten voor van 1,05 euro per aandeel, tegen 1,00 euro per aandeel in 2015.

De bezettingsgraad kwam ultimo december 2016 uit op 93,0 procent, versus 94,0 procent eind september, en 92,0 procent eind 2015. De opslagcapaciteit bedroeg eind 2016 34,7 miljoen kubieke meter, tegen 34,3 miljoen kubieke meter eind 2015.

Vopak boekte het afgelopen boekjaar een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 822,3 miljoen euro, tegen 811,5 miljoen euro in 2015. Vopak zei eerder zelf een "solide" resultaat te verwachten, waarbij het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zou overtreffen.

Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige items, van 534 miljoen euro, versus 282,2 miljoen euro een jaar eerder.

Het tankopslagbedrijf boekte in 2016 een 3,0 procent lagere omzet van 1,3 miljard euro, tegen 1,4 miljard euro in 2015.

In een separaat persbericht meldde Vopak samen met partner Reatile de activiteiten in Zuid-Afrika verder uit te breiden middels de bouw van een nieuwe terminal met een capaciteit van 100.000 kubieke meter en uitbreiding van de Vopak Terminal Durban met 10 nieuwe tanks met een totale capaciteit van 162.000 kubieke meter. De financiële details werden niet vermeld.

Outlook

In de periode 2017 - 2019 voorziet Vopak volatiliteit in energie, grondstoffen en financiële markten en onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen.

Het tankopslagbedrijf is echter van mening in staat te zijn de groei op de lange termijn voort te zetten, waarbij sprake zal zijn van een positieve ontwikkeling van de winst per aandeel, terwijl de waarbij de kasstroom gegenereerd uit bruto assets na belastingen (CFROGA) 9 tot 11 procent zal bedragen.

Vopak is van plan in de periode 2017 - 2019 circa 750 miljoen euro uit te geven aan het in stand houden en verbeteren van zijn dienstverlening. In een poging de winstmarges te verbeteren streeft het concern naar een verlaging van de basiskosten per 2019 van 25 miljoen euro. Vopak heeft besloten circa 100 miljoen euro te investeren in de periode 2017 - 2019 aan nieuwe technologie, innovatieprogramma's en vervanging van de IT-systemen.

Vopak mikt verder op een bezettingsgraad van minimaal 90 procent in 2017 en denkt dat de EBITDA in 2017 het resultaat van 2016 niet zal overtreffen.

Het aandeel Vopak sloot donderdag op een rood Damrak 0,6 procent hoger op 41,79 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Vopak boekt hoger operationeel resultaat
16-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in 2016 een hoger operationeel resultaat, exclusief eenmalige items, geboekt. Dit is de verwachting van drie door ABM Financial News geraadpleegde analisten in aanloop naar de jaarcijfers van het tankopslagbedrijf.

De drie analisten verwachten dat het bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, gemiddeld bijna 830 miljoen euro zal bedragen, versus 812 miljoen euro een jaar eerder.

Tijdens de trading update over het derde kwartaal meldde Vopak zelf een "solide" resultaat te voorzien, waarbij het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zal overtreffen, "hetgeen impliceert dat het effect van de desinvestering van ongeveer 35 miljoen euro en de negatieve valuta-effecten worden gecompenseerd door positieve zakelijke ontwikkelingen", aldus Vopak.

Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO is echter bang dat de resultaten over het vierde kwartaal zullen teleurstellen, aangezien de operationele kosten in het vierde kwartaal in Nederland over het algemeen 4 miljoen euro hoger liggen ten opzichte van het derde kwartaal. De analist ziet een mogelijke verassing uit Azië, vanwege aanzienlijk hogere oliestromen in Singapore. Het is voor de richting van de koers van het aandeel volgens de analist belangrijk of Vopak een EBITDA-verwachting afgeeft voor de periode 2017 tot 2020. Berkelder ziet voor 2017 een EBITDA 805 miljoen euro, versus een consensus van 830 miljoen euro. "Als Vopak duidelijk maakt dat deze consensus-verwachting bereikbaar is kan het aandeel herstellen", aldus de analist.

Analist Quirijn Mulder van ING verwacht dat het tankopslagbedrijf solide cijfers zal rapporteren, maar geen outlook zal afgeven. "De marktomstandigheden zijn redelijk, waarbij de hoge bezettingsgraad waarschijnlijk niet is veranderd, terwijl sprake is van stabiele tot hogere prijsomstandigheden", aldus Mulder. De analist wees er tevens op dat de resultaten anderzijds worden geschaad door desinvesteringen en de waarschijnlijk gemaakte kosten voor het onderzoek naar de overname van de drijvende LNG opslag- en hervergassingsactiviteiten van het Belgische Exmar.

Vopak opent vrijdag voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. Het aandeel noteerde donderdag op een rood Damrak 0,2 procent lager op 41,51 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: KBC Securities verlaagt koersdoel Vopak
15-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) KBC Securities heeft zijn koersdoel voor tankopslagbedrijf Vopak in aanloop naar de resultaten over het vierde kwartaal vrijdag verlaagd van 45,00 euro naar 42,00 euro. Analist Dirk Verbiesen handhaafde het advies op Houden.

"Ondanks een volle bezetting sinds het vierde kwartaal van 2015 is tot nu toe geen sprake geweest van een geleidelijke opwaartse trend van het bedrijfsresultaat (EBITDA)", aldus Verbiesen. "Een verklaring zou in onze ogen kunnen zijn dat klanten druk uitoefenen tijdens de prijsonderhandelingen van contractverlengingen, zoals is gebeurd in andere segmenten in de olie en gas dienstensector", zei de analist.

Dientengevolge komen de verwachtingen van de analist voor de resultaten van Vopak over het vierde kwartaal onder de consensus uit. Verbiesen voorziet een bedrijfsresultaat van 203 miljoen euro, versus de consensus van 208 miljoen euro.

Het aandeel Vopak noteerde op een groen Damrak 0,5 procent hoger op 41,65 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Havenbedrijf Rotterdam boekt hogere winst op nagenoeg gelijke omzet
09-02-2017

(ABM FN) Havenbedrijf Rotterdam heeft in 2016 een hogere winst geboekt, ondanks een nagenoeg stabiele omzet en een daling van de goederenoverslag. Dit maakte het Nederlandse havenbedrijf donderdag bekend.

De omzet daalde met 0,2 procent ten opzichte van 2015 naar 675,4 miljoen euro, terwijl de winst met 5,0 procent steeg naar 222,2 miljoen euro. De lichte omzetdaling was vooral het gevolg van een daling van de geïnde havengelden, terwijl de hogere winst met name te danken was aan gedaalde kosten.

De havengelden namen met 2,3 procent af tot 309,1 miljoen euro, veroorzaakt door een daling van 1,1 procent in de overslag van goederen en een terugval van de gemiddelde prijs per ton en toename van kortingen voor milieuvriendelijke schepen. De inkomsten uit de verhuur van terreinen stegen met 2,4 procent naar 348,9 miljoen euro.

De operationele kosten daalden met 4,5 procent naar 227,9 miljoen euro.

Het Havenbedrijf keert 92,8 miljoen euro aan dividend uit aan de aandeelhouders, gemeente Rotterdam en de Nederlandse Staat. De gemeente is voor bijna 71 procent aandeelhouder en Nederland voor iets meer dan 29 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Uitgelicht: Vopak daler van de week
03-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Tankopslagbedrijf Vopak is de handelsweek als grootste daler geëindigd. Het Rotterdamse bedrijf kreeg een adviesverlaging van Goldman Sachs te verwerken. Daarnaast drukten mediaberichten over concurrentie uit Iran op het aandeel.

Het aandeel kwam reeds maandag onder druk te staan, nadat Goldman Sachs zijn advies verlaagde van Neutraal naar Verkopen en tevens het koersdoel neerwaarts bijstelde van 48,00 naar 40,00 euro. De zakenbank motiveerde de adviesverlaging op basis van de vlakke winstontwikkeling vanwege de verlaging van de OPEC-productie.

Door de productieverlaging van de leden van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) vindt in de futurehandel een verschuiving plaats naar backwardation, waarbij de huidige olieprijs, de spotprijs, hoger is dan de prijs voor levering in de toekomst. Volgens Goldman zal dit leiden tot een lagere vraag naar opslag, wat vervolgens een negatieve impact zal hebben op de bezettingsgraad van het tankopslagbedrijf.

De bank voorziet met name in het tweede kwartaal van 2017 een 'betekenisvolle' verlaging van het aanbod.

Gezien de hoge vaste kostenbasis voorziet de bank tevens een negatieve operationele leverage, die niet gecompenseerd zal worden door de geplande uitbreiding van de capaciteit.

Het aandeel Vopak sloot de eerste handelsdag van de week 3,5 procent lager.

Het tankopslagbedrijf kreeg het ook voor de kiezen na berichten over concurrentie uit Iran met de opening van de Qeshm haven, waar de tarieven voor het bijtanken van schepen goedkoper zou zijn dan in Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. De joint venture Vopak Horizon Fujairah, waar Vopak een belang in heeft van 33 procent, heeft met dezelfde dienstverlening in VAE een marktaandeel van 25 procent. Woordvoerder Chiel Rietvelt meldde niet op de hoogte te zijn van de laatste tarieven.

Iran benadrukte tevens dat circa 80 procent van de opgeslagen brandstoffen in Fujairah uit Iran komt. Rietveld wees echter op het internationale karakter van de havenstad en voegde toe dat de haven over "een divers pallet aan producten uit diverse regio's van de wereld" beschikt.  

Op 17 februari publiceert Vopak de bedrijfsresultaten over het afgelopen boekjaar. Over de eerste negen maanden van 2016 rapporteerde Vopak een licht hoger bedrijfsresultaat. Wat het vierde kwartaal betrof meldde CFO De Kreij weinig veranderingen te zien ten opzichte van het voorgaande kwartaal, "met dien verstande dat inmiddels behoorlijk wat contracten zijn verlengd, dus dat zijn er steeds minder voor het resterende deel van het jaar", aldus De Kreij. "Vandaar dat we inmiddels vrij zeker kunnen zeggen dat het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het resultaat van vorig jaar zal overtreffen", voegde de financieel directeur toe. In 2015 boekte Vopak een EBITDA, exclusief eenmalige items, van 812 miljoen euro.

Het aandeel Vopak leverde op weekbasis 6,4 procent in op 40,39 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Vopak krijgt concurrentie vanuit Iran
31-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Vopak moet vrezen voor concurrentie uit Iran, met de opening van de Qeshm haven.  

Het bijtanken van schepen in deze Iraanse havens zou 5 tot 7 dollar per vat olie goedkoper zijn dan dezelfde service in de haven van Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten, waar de joint venture Vopak Horizon Fujairah een marktaandeel van circa 25 procent heeft. Het Nederlandse tankopslagbedrijf heeft in dit samenwerkingsverband een belang van 33 procent.

Woordvoerder Chiel Rietvelt van Vopak kon tegenover ABM Financial News deze prijzen niet bevestigen. "We kopen en verkopen geen product en zijn daarom ook niet op de hoogte van de laatste bunkerprijzen", aldus de zegsman van het tankopslagbedrijf.

Volgens Iran zou verder circa 80 procent van de opgeslagen brandstoffen in Fujairah uit Iran zijn geëxporteerd. Hierover kon Rietvelt geen uitlatingen doen, behalve dan het internationale karakter van Fujairah te benadrukken en toe te voegen dat de haven over "een divers pallet aan producten uit diverse regio's van de wereld" beschikt. 

Fujairah geldt als 's werelds op één na grootste bijtankhaven ter wereld. De joint venture Vopak Horizon Fujairah bestaat naast Vopak ook uit Horizon Terminals, de regering van Fujairah en de Independent Petroleum Group uit Koeweit. 

"Een ongekend sterke positie in de regio", wees woordvoerder Rietvelt van Vopak op de ligging van Fujairah buiten de straat van Hormuz. "De markt kent een grote mate van liquiditeit en vrije handel."

Het aandeel Vopak noteerde dinsdag op een groen Damrak 0,5 procent hoger op 40,34 euro. Maandag stond het aandeel nog flink onder druk na een verkoopadvies van zakenbank Goldman Sachs. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Goldman Sachs verlaagt advies Vopak naar Verkopen
30-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs heeft maandag het advies voor Vopak verlaagd van Neutraal naar Verkopen en verlaagde tevens het koersdoel van 48,00 naar 40.00 euro, vanwege de verlaging van de Opec-productie, wat heeft geresulteerd in een vlakke winstontwikkeling voor het tankopslagbedrijf.

De Amerikaanse zakenbank voorziet in het tweede kwartaal een betekenisvolle verlaging in de Opec-voorraden. Dit zal volgens de analisten leiden tot een lagere vraag naar opslag en een negatieve impact hebben op de bezettingsgraad van het bedrijf. Daarnaast verwachten de analisten dat de hoge vaste kostenbasis een negatief effect zal hebben op de operationele leverage.

Dientengevolge verwacht Goldman Sachs voor de komende twee jaar een vlakke winstontwikkeling, "wat niet voldoende wordt gecompenseerd door de geplande uitbreiding van de capaciteit", aldus de analisten.

De analisten van de bank verlagen de verwachte winst per aandeel voor 2017, 2018 en 2019 met 2, 9 en 12 procent.

Het aandeel Vopak sloot vrijdag op een licht lager Damrak 0,9 procent hoger op 43,16 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: outlook ARA havens positief voor Vopak op korte termijn
17-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De outlook voor de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen is op de korte termijn positief voor Vopak. Dit schreef analist Quirijn Mulder van ING dinsdag in een rapport.

De analist kwam tot zijn conclusies na een bezoek aan Oil Tanking, het op één na grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf ter wereld.

Mulder is van mening dat de outlook voor de havens op de korte termijn positief is, omdat de bezettingsgraden hoog blijven, de prijzen waarschijnlijk zullen stijgen en de doorvoer zich ook goed lijkt te ontwikkelen. Een mogelijk terugkeer naar 'backwardation', wanneer de spotprijzen hoger zijn dan de futures, is volgens ING niet aan de orde en olieprijzen hebben volgens de bank een beperkte invloed.

Op de lange termijn is Oil Tanking volgens Mulder bezorgd over de vraag naar bunkerolie en diesel, gelet op de milieubezwaren voor dergelijke zware olieproducten op de lange termijn.

ING hanteert een koopadvies voor Vopak met een koersdoel van 52,50 euro. Op een rode beurs noteerde het aandeel dinsdag 0,4 procent hoger op 43,91 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Exmar sluit goede deal met Vopak
22-12-2016

(ABM FN) De verkoop van de LNG-activiteiten van Exmar aan Vopak is een positieve zaak voor die eerste, waarbij een beursexit een logisch vervolg lijkt, terwijl voor Vopak de overname slecht "matig positief" is. Dat stelde analist Quirijn Mulder van ING donderdag in een reactie op de deal.

Vopak en Exmar kondigden woensdag nabeurs aan een definitief akkoord getekend te hebben voor de acquisitie door Vopak van de drijvende LNG opslag- en hervergassingsactiviteiten van het Belgische Exmar. Er werden geen financiële details verstrekt.

In de inmiddels getekende overeenkomst is ook geregeld dat beide bedrijven mogelijk gaan samenwerken bij toekomstige projecten.

Volgens Mulder zal de deal vermoedelijk een waarde hebben van 650 tot 700 miljoen dollar. De analist denkt verder dat de deal mogelijk meer dan een miljard dollar zou kunnen bedragen, indien Vopak later beslist ook de belangen van de andere partners over te nemen.

Het valt volgens ING nog te bekijken of deze transactie aandeelhouderswaarde creëert bij Vopak, omdat waarschijnlijk de volle prijs wordt betaald. Met de deal kan Vopak wel de gasactiviteiten verdubbelen. 

Exmar verliest volgens de analist met de verkoop van de divisie 25 miljoen dollar aan bedrijfskasstroom (EBITDA). De vier andere divisies zullen nog goed zijn voor 40 miljoen dollar.

"In de overtuiging dat, na de deal, de aandelenmarkt Exmar niet volledig meer zal waarderen, in feite eindigend als een mini conglomeraat, denken we dat het bedrijf eerder vlot dan laat kan worden gekocht door de grootaandeelhouders", stelde Mulder.

ING behield het Houden advies voor Exmar met een koersdoel 7,20 euro en voor Vopak handhaafde Mulder het koopadvies met een koersdoel van 52,50 euro.

Het aandeel Exmar noteerde donderdag 6,0 procent hoger op 7,11 euro en het aandeel Vopak won 0,2 procent tot 44,27 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Vopak en Exmar tekenen definitief akkoord voor overname opslagactiviteiten
21-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) Vopak en Exmar hebben een definitief akkoord getekend voor de acquisitie door Vopak van de drijvende LNG opslag- en hervergassingsactiviteiten van het Belgische Exmar. Dit maakten beide bedrijven woensdag nabeurs bekend.

Beide bedrijven maakten op 2 september al bekend over deze overname in gesprek te zijn. Net als toen zijn ook nu geen financiële details verstrekt.

In de nu getekende overeenkomst is ook geregeld dat beide bedrijven mogelijk gaan samenwerken bij toekomstige projecten.

Het akkoord voorziet in een geleidelijke overdracht van de participatie die Exmar heeft in Floating Storage and Regasification Units (FSRU's) en FSRU-projecten in aanbouw. Daarbij neemt Vopak ook het daaraan verbonden deel van Exmar's organisatie over.

De overeenkomst is afhankelijk van de toestemming en de medewerking van de verschillende partijen, waaronder de mede-eigenaars van de FSRU's, en van goedkeuring van de bevoegde autoriteiten. De uiteindelijke omvang en afronding van de transactie zal afhankelijk zijn van de uitkomst van de onderhandelingen.

Op een rode beurs sloot het aandeel Vopak woensdag 0,2 procent hoger op 44,18 euro en eindigde Exmar 2,3 procent lager op 6,71 euro.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

CFO Vopak vertrekt begin 2018
15-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) Financieel directeur Jack de Kreij van Vopak treedt per 1 februari 2018 af. Dit meldde het tankopslagbedrijf dinsdag.

"Ik heb sinds januari 2003 zitting in de raad van bestuur en na een inspirerende periode en succesvolle groei van het bedrijf, acht ik het een natuurlijk moment om mijn taken na 15 jaar in 2018 over te dragen om te beginnen aan de volgende fase in mijn professionele leven", aldus De Kreij in een toelichting op zijn besluit.

De Kreij is sinds januari 2003 vice-voorzitter van de raad van bestuur en CFO van het tankopslagbedrijf.

Vopak gaf aan geïnformeerd te zijn door De Kreij over zijn voornemen per 1 februari 2018 af te treden en concludeerde zijn besluit te respecteren.

Het aandeel Vopak noteerde dinsdag op een groen Damrak 2,8 procent hoger op 43,11 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: voorzichtige outlook Vopak
07-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) Over het algemeen waren de resulaten van Vopak over het derde kwartaal solide, terwijl de outlook voor het hele boekjaar voorzichtig is. Dit concludeerde analist Martijn den Drijver van NIBC in navolging op de resultaten die het tankopslagbedrijf maandag voorbeurs publiceerde.

Vopak rapporteerde over de eerste negen maanden van 2016 een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 624,7 miljoen euro, versus 602,1 miljoen euro een jaar eerder.

De analist spreekt echter van een voorzichtige outlook voor het hele boekjaar. Vopak meldde te verwachten dat het bedrijfsresultaat van 2016 het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zal overtreffen.

"Vopak overtrof de verwachtingen op EBITDA-niveau en boekte solide vooruitgang op het nettowinst-niveau, exclusief bijzonder posten", aldus Den Drijver. "Groei onderstreept de kracht van het businessmodel." Aangezien er meer groei in het vooruitzicht ligt handhaaft de analist zijn positieve visie op het bedrijf. Den Drijver hanteert een koopadvies en koersdoel van 52,00 euro.

Het aandeel noteerde 1,5 procent hoger op 44,78 op een groen Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.