VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: AEX-index

Fondsnieuws

Beursupdate: Damrak op mooie winst
07-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,8 procent op 463,21 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen. De AScX noteerde een plus van 0,4 procent.

Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensheer schreef de stevige stijging van de AEX vooral toe aan mediaberichten over een kapitaalinjectie in de Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi.

"Dat zette de financials hoger en bepaalde voor een belangrijk deel het sentiment. De AEX nestelt zich weer boven de 460 punten, maar als de voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi donderdag in zijn persconferentie niets zegt over het lopende inkoopprogramma, dan verwacht ik dat je met de graadmeter er zo weer onder zit", aldus Van der Schaaf.

Vanochtend vroeg werd er al een onverwachte krimp van de Australische economie in het derde kwartaal op kwartaalbasis gemeld. Daarnaast bleek de industriële productie van Duitsland in oktober weliswaar te zijn opgelopen, maar te zijn achtergebleven bij de verwachtingen. Het Franse handelstekort liep in oktober verder op na een gedaalde export en een gestegen import.

De industriële productie van het Verenigde Koninkrijk daalde in oktober zowel op maand- als op jaarbasis onverwacht. Naeem Aslam, marktanalist van ThinkMarkets UK, stelde woensdag dat het cijfer een belangrijke bedreiging is voor de Britse economie. De euro steeg woensdag na bekendmaking van het cijfer naar 0,8514 Britse pond.

Voor de Verenigde Staten staan kort na opening van Wall Street nog de wekelijkse olievoorraden geagendeerd en voor wacht het consumentenkrediet over oktober.

Olie noteerde woensdag verdeeld, maar de verschillen bleven gering. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent hoger op 50,98 dollar, terwijl een februari-future Brent vrijwel vlak noteerde op 53,96 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0728. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0720 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0720 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging ArcelorMittal aan kop met 3,7 procent, gevolgd door Aegon met 2,9 procent. ABN AMRO steeg 1,2 procent, NN Group won 0,6 procent en ING Groep dikte 0,3 procent aan. ING Groep gaat flink bezuinigen bij de handelsdivisie. Dit schreef Het Financieele Dagblad op basis van ingekeken documenten. Bij de afdeling financial markets wil ING jaarlijks naar verluidt tot 200 miljoen euro besparen vanaf 2020, een kostenreductie van ruim 20 procent.

Ahold Delhaize zei op schema te liggen om de beoogde synergievoordelen van de fusie van 500 miljoen euro in 2019 te realiseren en start een nieuw aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro in 2017. Het bedrijf organiseert vandaag een beleggersdag in Londen. De integratie tussen Ahold en Delhaize die deze zomer fuseerden, ligt op schema. De bekendmakingen van Ahold Delhaize voldoen grotendeels aan de verwachting van analist Matthias Maenhaut van ING. Die voorzag een update van de strategie, de kapitaalstructuur en de synergie na de fusie tussen de twee supermarktconcerns. Het aandeel noteerde een winst van 1,7 procent.

RELX en Unilever konden niet meekomen met het positieve sentiment, minnen die Van der Schaaf toe schreef aan een verminderde behoefte onder beleggers aan defensieve aandelen. RELX zakte 0,4 procent en Unilever 1,3 procent, waarbij laatstgenoemde volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus bovendien een adviesverlaging van Overwogen naar Neutraal te verwerken kreeg door JPMorgan Cazenove. Het koersdoel ging omlaag van 47,00 naar 38,00 euro.

Van de Midkapfondsen trok PostNL alle aandacht. Het bedrijf wees ook het finale bod van zijn Belgische branchegenoot Bpost af. De afwijzing door zowel de raden van bestuur en commissarissen van PostNL was unaniem. PostNL denkt dat de combinatie met de Belgen niet succesvol zal zijn. De raden achten het aannemelijk dat een overname door Bpost wijzigingen in de regelgeving met zich mee zal brengen met als verwacht gevolg significante negatieve uitkomsten voor PostNL. Het bedrijf heeft vertrouwen in de stand-alone strategie en herhaalde woensdag de verwachting om in 2017 de uitkering van dividend te hervatten. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor PostNL van 5,75 naar 3,80 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Ruben Devos stelde het koersdoel neerwaarts bij naar een waardering als 'stand-alone' postbedrijf, nadat PostNL het overnamebod van de Belgische sectorgenoot Bpost opnieuw afwees. Het aandeel PostNL noteerde woensdag 9,8 procent lager en was daarmee veruit de grootste daler.

Er waren woensdag in de AMX iets meer verliezers dan onder de hoofdfondsen. Delta Lloyd leverde 1,1 procent in en Aperam gaf 0,4 procent prijs, wat daarmee contrasteerde met de koerswinst van sectorgenoot ArcelorMittal.

Stevige plussen waren weggelegd voor Corbion met 3,5 procent en ASR Nederland met 2,9 procent.

Onder de kleinere fondsen won Fagron 2,3 procent, Sif Holding 1,3 procent en Telegraaf Media Groep 2,5 procent. Verlies was er voor Basic-Fit met een min van 1,2 procent, Kiadis Pharma dat 1,9 procent inleverde en Probiodrug waar 1,6 procent vanaf ging.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak opent hoger
07-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag conform verwachting hoger geopend. De AEX koerste kort na opening 0,7 procent hoger op 462,45 punten, terwijl de AMX juist 0,2 procent prijsgaf en de AScX een pas op de plaats maakte. 

Onder de hoofdfondsen steeg ArcelorMittal in het licht van stijgende staalprijzen met 2,3 procent. ING Groep won 1,7 procent. Het Financieel Dagblad schreef op basis van ingekeken documenten dat de bank flink gaat bezuinigen bij de handelsdivisie. Bij de afdeling financial markets wil ING jaarlijks naar verluidt tot 200 miljoen euro besparen vanaf 2020, een kostenreductie van ruim 20 procent. Aegon schreef 1,6 procent bij. 

Indexzwaargewicht Unilever gaf juist 1,1 procent prijs. JPMorgan Cazenove verlaagde het advies voor Unilever volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus van Overwogen naar Neutraal en stelde het koersdoel volgens de beleggingsadviseur daarbij neerwaarts bij van 47,00 naar 38,00 euro. Ook RELX kon met een min van 0,2 procent niet in het groen komen. 

In de Midkap was het Air France-KLM dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,0 procent, gevolgd door Vastned dat 0,9 procent hoger koerste. ASR Nederland won 0,8 procent. 

PostNL maakte een koersval van 8,0 procent, nadat het postbedrijf het nieuwe overnamebod van de Belgische sectorgenoot Bpost afwees. Delta Lloyd koerste 0,5 procent lager. 

Onder de kleinere fondsen won Sif Holding 1,6 procent, terwijl Kiadis Pharma 1,2 procent daalde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Hogere opening Damrak voorzien
07-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet, na een hoger slot op Wall Street op dinsdag en groene koersen in Azië vanochtend. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,1 procent in het groen op 459,31 punten. 

"Na een kalme dag op dinsdag, houdt het positieve sentiment woensdag aan", zo stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. Daarbij worden de beurzen volgens Schutte geholpen door een rally in grondstoffen, ondanks dat de olieprijzen "ietwat" terugzakken. 

Bovendien ziet de beleggingsadviseur ruimte bij financials om verder te stijgen, terwijl de druk op vastgoedfondsen er eveneens wat af lijkt, aldus Schutte. 

Volgens marktvorser Ron van der Does van IG Markets richt de markt zich momenteel op de rentevergadering van de Europese Centrale Bank. Deze staat morgen op de agenda. De vergadering kan volgens de analist een belangrijke wending op de aandelenmarkt geven. "Mocht de ECB besluiten het opkoopprogramma van 80 miljard euro schuldpapier na maart te verlengen dat kan dit de aandelenmarkt verder ondersteunen", aldus Van der Does. "Mocht Draghi echter het programma niet verlengen, of als alternatief gaan afbouwen, dan zal dit druk op aandelenkoersen geven."

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in onder meer de industriële productie over oktober in Verenigd Koninkrijk en Frankrijk en staan in Amerika de wekelijkse olievoorraden geagendeerd. Vanochtend werd al bekend dat de Duitse industriële productie licht steeg in oktober. De productie steeg in oktober met 0,3 procent op maandbasis, na een met 20 basispunten opwaarts bijgestelde daling van 1,6 procent in september.

Wall Street sloot dinsdag in het groen, waarbij de Dow Jones index het recordniveau van maandag overtrof. Evenwel werd het sentiment gedrukt door een lagere olieprijs en werd er volgens marktvorsers een pauze genomen na de rally van een dag eerder in reactie op het referendum in Italië. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op winst. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,7 procent op 18.496,69 punten en de Chinese Shanghai Composite won eveneens 0,7 procent op 3.222,24 punten. De Aziatische markten bouwden verder op de winsten uit Amerika, waarbij een zwakke Japanse yen de aandelen van Japanse exportmaatschappijen in de kaart speelde. Onder meer elektronicafabrikant Panasonic en autobouwer Toyota Motor wisten dit om te zetten in koerswinst op de beurs van Japan.

In Australië kwamen de economische groeicijfers "beduidend" onder de verwachtingen uit, zo merkte marktanalist Ron van der Does van IG Markets op. De Australische economie liet in het derde kwartaal een daling zien van 0,5 procent op kwartaalbasis, terwijl er gerekend was op een toename van 0,3 procent.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 50,67 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 53,73 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0726. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0722 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0720 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Pharming Group liet weten de financiering voor de terugkoop van de Noord-Amerikaanse rechten voor Ruconest te hebben afgerond. Voor de financiering maakt Pharming gebruik van drie financiële instrumenten en een claimemissie. Dit leverde een totaalbedrag op van 104 miljoen euro, voor kosten.

Het Financieel Dagblad schreef op basis van ingekeken documenten dat ING Groep flink gaat bezuinigen bij de handelsdivisie. Bij de afdeling financial markets wil ING jaarlijks naar verluidt tot 200 miljoen euro besparen vanaf 2020, een kostenreductie van ruim 20 procent. 

JPMorgan Cazenove verlaagde daarnaast het advies voor Unilever volgens Schutte van Overwogen naar Neutraal en stelde het koersdoel volgens de beleggingsadviseur daarbij neerwaarts bij van 47,00 naar 38,00 euro.

Op een beleggersdag van Ahold Delhaize in Londen heeft het fusiebedrijf de synergiedoelstelling van 500 miljoen euro herhaald in combinatie met de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. Ahold Delhaize beoogt in 2020 bovendien een verdubbeling van de online omzet ten opzichte van 2016. 

PostNL sloeg het overnamebod van Bpost opnieuw af. Het nieuwe bod dat Bpost op 30 november deed, viel uiteen in een bod in contanten van 3,201 euro per aandeel en een bod in aandelen van 0,1202 aandeel Bpost.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,3 procent hoger op 2.212,23 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 19.251,78 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent op 5.333,00 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
06-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn woensdag zeven van de negen AEX-genoteerde fondsen lager gesloten ten opzichte van het slot in Amsterdam. ArcelorMittal was met een winst van 3,6 procent de sterkste stijger en Unilever was met een verlies van 1,5 procent de sterkste daler.

 

Aegon (+1,6%)

ArcelorMittal (+3,6%)

ASML (+0,4%)

Galapagos (+1,4%)

ING Groep (+0,7%)

Philips (+0,3%)

RELX (-0,4%)

Royal Dutch Shell (+0,4%)

Unilever (-1,5%)

 

Euro/dollar: 1,0720

 

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 459,31 punten, zijn geëindigd op 460,56 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak sluit hoger
06-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,1 procent tot 459,31 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,3 procent. 

In de nasleep van het Italiaanse referendum op zondag waren het vooral de banken die dinsdag op de Europese aandelenmarkten de wind in de rug hadden. In de AEX behoorden ING Groep en ABN AMRO dan ook tot de sterkste stijgers. Maandag waren de financiële waarden ook al in trek. 

"Banken over heel Europa genoten wederom een positieve sessie, nu beleggers vrij optimistisch lijken te zijn over de ontwikkelingen in Italië", zei analist Michael Hewson van CMC Markets. 

Inmiddels verschuift de aandacht van Italië naar de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank komende donderdag. Er wordt algemeen verwacht dat ECB voorzitter Mario Draghi het opkoopprogramma voor staatsobligaties zal verlengen. 

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 2,0 procent op 50,77 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,8 procent goedkoper werd op 53,94 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0720. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0777 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0766 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 4,7 procent. ING steeg 4,4 procent. 

Morgan Stanley verhoogde dinsdag het koersdoel voor ING van 11,80 naar 13,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies. De analisten stelden de winstverwachtingen voor 2017 en 2018 met circa 4 procent opwaarts bij.

De Amerikaanse zakenbank verhoogde tevens het koersdoel voor ABN AMRO, van 22,90 euro naar 24,50 met handhaving van het advies op Overwogen. Wel haalde Morgan Stanley het aandeel van de zogeheten Favorietenlijst. 

ABN AMRO liet voorbeurs een akkoord te hebben gesloten over de verkoop van de private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan LGT, in overeenstemming met de op 16 november aangekondigde aanscherping van de strategie. 

Gemalto steeg 2,0 procent. Topman Philippe Vallée zei tegen ABM Financial News dat de markt de groeiperspectieven van de onderneming onderschat. Dit is volgens de topman de reden dat koers van het aandeel ongeveer op het laagste punt van dit jaar staat. Beleggers kijken volgens de topman te veel naar de tegenwind die Gemalto ondervindt op het vlak van SIM-kaarten. Deze markt is echter nog maar goed voor een vijfde van de groepsomzet, terwijl de andere segmenten volgens Vallée duidelijk betere groeivooruitzichten bieden. 

Het Franse kabelbedrijf Altice kreeg van Oddo Securities een initieel koopadvies met koersdoel van 23,50 euro. Volgens de analisten is de waardering van het aandeel Atlice momenteel aantrekkelijk, vooral vanwege de Amerikaanse activiteiten. Hier kan oprichter Patrick Drahi volgens Oddo zijn trucje herhalen van kostenbesparingen, zoals Altice bijvoorbeeld ook in Frankrijk doet met SRF. Altice steeg 2,8 procent. 

Boskalis verkleinde het belang in Fugro naar 24,9 procent. Het lijkt er volgens analist Edwin de Jong van NIBC op dat maritiem dienstverlener Boskalis de handdoek in de ring gooit voor wat betreft zijn plannen met Fugro, na vergeefse pogingen om de bodemonderzoeker over te nemen. Volgens de analist past Fugro evenwel uitstekend bij Boskalis. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities ziet ook duidelijke overeenkomsten tussen de twee bedrijven. Daarbij zijn beide mondiale leiders in nichemarkten. Verbiesen schatte in dat Boskalis het belang van 28,6 procent kocht voor bijna 390 miljoen euro, waarvan de eerste 19,9 procent voor 14,35 euro per aandeel en het restant voor circa 20 euro in 2015. Er kwam 3,0 procent op de koers van Boskalis bij, maar Midkapper Fugro steeg 0,5 procent.

Galapagos verloor 0,9 procent, terwijl DSM 0,3 procent in het rood eindigde net als Royal Dutch Shell.

In de Midkap was Arcadis de grootste stijger met een winst van 5,7 procent. IMCD volgde met 2,8 procent en Wereldhave steeg 2,4 procent. 

Delta Lloyd werd door ABN AMRO van de kooplijst gehaald. Het koersdoel bleef evenwel staan op 5,25 euro. De bank ziet een relatief grote kans dat het huidige overnamebod van NN Group slaagt, op 5,30 euro, terwijl een verhoging tot 5,80 of 6,00 euro een vergelijkbare kans krijgt toegewezen. Als de deal met NN afketst, dan kan het aandeel weer dalen naar vier euro.

BAM won 1,1 procent. Het bouwbedrijf heeft Walter Swinkels benoemd tot risicodirecteur. Swinkels begint met ingang van 2017 als Director Governance, Risk and Compliance.

PostNL daalde 0,2 procent. De Vereniging van Effectenbezitters eist van de directie van PostNL dat zij serieus in gesprek gaat met Bpost over het nieuwe bod van de Belgische sectorgenoot. Als de directie van PostNL hiertoe niet bereid is, wil de VEB van PostNL horen hoe het Nederlandse postbedrijf zelfstandig aandeelhouderswaarde denkt te creëren. De VEB betwijfelt of PostNL op de langere termijn daadwerkelijk kan opboksen tegen veel grotere spelers in omringende landen. 

NIBC verhoogde het advies voor Corbion van Reduceren naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 22,00 naar 29,20 euro. Analist Gerard Rijk benadrukte dat Corbion momenteel profiteert van veel rugwind uit verschillende hoeken. De analist wees onder meer op de sterke dollar, de versterking van de Amerikaanse economie, gedaalde suikerprijzen en een aantrekkende kasinstroom dankzij de opgerichte joint venture met Total. Corbion sloot 1,3 procent hoger.

ASR Nederland kocht voor 275 miljoen euro aan kantoren rondom stations. De verzekeraar motiveerde de aankoop met het argument dat kantoren rondom stations een hogere bezettingsgraad en huurprijs laten zien dan andere locaties. ASR Nederland steeg 0,2 procent.

Onder de kleinere fondsen maakte Value8 bekend dat aandeelhouders hebben ingestemd met de geagendeerde benoemingen tijdens een BAVA. Na stemming is Remko Herschel benoemd tot lid van de raad van bestuur en Annemarie van Gaal en Abel Slippens tot leden van de raad van commissarissen. Value8 steeg 2,8 procent. 

Wessanen kreeg van NIBC een koersdoelverhoging van 11,10 naar 11,40 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Aanleiding voor de verhoging was volgens analist Gerard Rijk de overname van het Spaanse voedingsbedrijf Biogran door Wessanen voor 67 miljoen euro op schuldenvrije basis. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Wessanen van 15,00 naar 15,50 euro met een ongewijzigd koopadvies en ook KBC Securities verhoogde het koersdoel voor het aandeel met een euro naar 13,50 euro. Wessanen kreeg er dinsdag 6,4 procent bij.

Kiadis Pharma presenteerde positieve resultaten met een Fase 2 studie met het medicijn ATIR101. Het aandeel noteerde 0,9 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak op bescheiden winst
06-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel licht hoger. De AEX index won 0,2 procent op 455,56 punten, terwijl de AMX een winstje van 0,1 procent liet optekenen en de AScX een plus van 0,7 procent noteerde.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Ssset Management sprak van een impulsloze dag. "Er is erg weinig reden voor beleggers om in deze nog steeds politieke markt actie te ondernemen, of het moeten de adviezen van diverse brokers zijn", aldus de vermogensbeheerder.

Van Eerden verwacht op de wat langere termijn dat de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag nog even niks zegt over de toekomstige status van het nu lopende inkoopprogramma. "Waar ik nog steeds wel rekening mee houd is een eindejaarsrally en dan in de tweede helft van de maand. De Amerikaanse economie groeit, de Europese wat minder, maar vooruitkijkend is de verwachting dat ook die in 2017 beter gaat draaien", aldus Van Eerden, toevoegend een indexniveau van 460 punten voor de AEX als belangrijk richtpunt te zien.

De Duitse fabrieksorders lieten in oktober op maandbasis een robuuste stijging zien, die met een groei van 4,9 procent op maandbasis ook veel beter uitviel dan de voorspelling.

Uit de eurozone volgen nog cijfers over de groei van de economie in het derde kwartaal en in de Verenigde Staten staan de handelsbalans over oktober en de fabrieksorders over dezelfde maand op het programma.

Olie noteerde dinsdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent lager op 51,43 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,4 procent inleverde op 54,71 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0767. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0757 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0766 op de borden.

Stijgers en dalers

Bij de hoofdfondsen waren de uitslagen bescheiden, met uitzondering van Altice dat 2,2 procent aandikte. Volgens analist Jauke de Jong van AFS startte Oddo & Cie met het volgen van de Franse kabelaar met een koopadvies. SBM Offshore verloor 1,3 procent en noteerde daarmee onderaan.

ABN AMRO sloot een akkoord over de verkoop van de private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan LGT, in overeenstemming met de op 16 november aangekondigde aanscherping van de strategie. Het aandeel ABN AMRO noteerde 0,5 procent hoger.

Boskalis heeft het belang in Fugro verkleind. Het belang in de bodemonderzoeker ging omlaag naar 24,9 procent, tegen een eerder gemelde 29,9 procent. Het lijkt er volgens analist Edwin de Jong van NIBC op dat maritiem dienstverlener Boskalis de handdoek in de ring gooit voor wat betreft zijn plannen met Fugro, na vergeefse pogingen om de bodemonderzoeker over te nemen. Volgens de analist past Fugro uitstekend bij Boskalis. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities ziet overeenkomsten op het gebied van bezittingen, kennis, kapitaalbehoefte, mondiale spreiding en klantenbasis. Daarbij zijn beide bedrijven mondiale leiders in nichemarkten. Verbiesen schatte in dat Boskalis het belang van 28,6 procent kocht voor bijna 390 miljoen euro, waarvan de eerste 19,9 procent voor 14,35 euro per aandeel en het restant voor circa 20 euro in 2015. Er kwam 0,3 procent op de koers van Boskalis bij, maar AMX-component Fugro daalde 2,3 procent en bivakkeerde daarmee onderaan.

Koploper in de AMX was Arcadis met 2,9 procent, gevolgd door Refresco Group met 1,1 procent.

NIBC verhoogde het advies voor Corbion van Reduceren naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 22,00 naar 29,20 euro. Analist Gerard Rijk benadrukte dat Corbion momenteel profiteert van veel rugwind uit verschillende hoeken. De analist wees onder meer op de sterke dollar, de versterking van de Amerikaanse economie, gedaalde prijzen voor suiker en een verbeterde kasinstroom dankzij de opgerichte joint venture met Total. Corbion noteerde 0,2 procent hoger.

ASR Nederland kocht voor 275 miljoen euro aan kantoren rondom stations. De verzekeraar motiveerde de aankoop met het argument dat kantoren rondom stations een hogere bezettingsgraad en huurprijs laten zien dan andere locaties. ASR Nederland ging met 0,4 procent omhoog.

Bij de AScX-fondsen kreeg Wessanen van NIBC een koersdoelverhoging van 11,10 naar 11,40 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Aanleiding voor de verhoging was volgens analist Gerard Rijk de overname door Wessanen van het Spaanse voedingsbedrijf Biogran voor 67 miljoen euro op schuldenvrije basis. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Wessanen van 15,00 naar 15,50 euro met een ongewijzigd koopadvies en ook KBC Securities verhoogde het koersdoel voor het aandeel. Wessanen kreeg er dinsdag 3,7 procent bij.

Kiadis Pharma presenteerde positieve resultaten met een Fase 2 studie met het medicijn ATIR101. Het aandeel noteerde 2,2 procent hoger.

Naast Wessanen en Kiadis viel ook de koerswinst van Fagron op, dat 2,9 procent aandikte. Een opmerkelijke verliezer was Basic-Fit met een min van 2,3 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: tamme start op Damrak
06-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs kwam dinsdag kort na de opening amper van zijn plaats. De AEX index noteerde onveranderd op 454,51 punten, terwijl de Midkap eveneens onveranderd van start ging.

Bij de hoofdfondsen koersten alle fondsen binnen een bandbreedte van een procent. Altice was koploper met 0,9 procent, volgens analist Jauke de Jong van AFS gesteund door een initieel koopadvies van Oddo & Cie. Aegon sloot de rij met een verlies van 0,6 procent.

Bij de middelgrote fondsen was Fugro de grootste daler met ruim twee procent. Gisteren maakte Boskalis bekend zijn belang in de bodemonderzoeker te hebben verlaagd. GrandVision ging aan kop met een stijging van een procent.

Bij de kleinere fondsen was Kiadis Pharma een uitblinker met een winst van krap vier procent. Het bedrijf meldde positieve resultaten met een Fase 2 studie met het medicijn ATIR101. Ook Wessanen was in trek onder beleggers, na koersdoelverhogingen door KBC Securities en Berenberg.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Licht hogere start Damrak voorzien
06-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting nipt hoger openen, nadat Wall Street maandagavond lichte winsten wist vast te houden.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Maandag startte de hoofdgraadmeter van het Damrak de handelsweek nog met een winst van 1,1 procent.

Fondsmanager Cees Smit van Today's Groep constateerde dat de Italiaanse banken maandag fors onder druk stonden. "Maar daar trekt [voorlopig] niemand zich iets aan", aldus Smit, die stelde dat het nu de vraag is of ook de Amsterdamse beurs, in navolging van Wall Street, opwaarts gaat uitbreken.

Net als in Europa negeerden Amerikaanse beleggers de mogelijk negatieve implicaties van de uitkomst van het Italiaanse referendum. De euro sterkte zelfs aan en marktvolgers benadrukten de sterke groei van de voor de Amerikaanse economie cruciale dienstensector. De inkoopmanagersindex van het Institute for Supply Management (ISM) verraste en steeg van 54,8 in oktober naar 57,2 in november, flink meer dan de door economen geraamde 55,5. Daarmee wijst de index al 82 maanden op rij op groei.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0750, ten opzichte van een stand van 1,0724 bij het sluiten van de markt in Amsterdam. Maandagochtend vroeg koerste het muntpaar nog naar 1,0505, in een eerst schrikreactie op de uitslag van het referendum. 

De olieprijs blijft daarnaast in de lift zitten. Volgens marktanalist Phil Flynn van The Price Futures Group zorgden koude weersomstandigheden in de Verenigde Staten voor een toename van de vraag naar olie, in aanvulling op het aanhoudend positieve sentiment volgend op de OPEC-vergadering vorige week woensdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De januari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,2 procent, op 51,79 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future evenwel met een procent.

In Azië reageerden beleggers maandagochtend nog negatief op de uitkomst van het referendum. Door de stoïcijnse reactie op de westerse aandelenmarkten later op de handelsdag hadden de Aziatische beurzen nu wat inhaalwerk te verrichten. De beurzen in Tokio en Hong Kong koersten 0,5 en 0,7 procent hoger. De beurs in Sydney won daarnaast 0,5 procent nadat de Australische centrale bank het belangrijkste rentetarief ongemoeid liet op 1,50 procent. 

Nu het referendum achter de rug is verschuift de aandacht weer naar de dagelijkse praktijk. Die wordt met name bepaald door monetaire vragen rondom de Europese Centrale Bank en zijn vooral gericht op de plannen met het inkoopprogramma van de ECB. Aanstaande donderdag komt de centrale bank weer ter vergadering bijeen. Daarnaast staat Griekenland inmiddels weer op de agenda. De ministers van financiën van de lidstaten van de eurozone willen graag dat het Internationaal Monetair Fonds deelneemt in een leningenprogramma voor Athene. Er ligt reeds een pakket maatregelen klaar dat de schuldenlast van het land tot aan 2060 met een vijfde zou moeten kunnen verminderen.

Vandaag is de macro-economische agenda karig gevuld. Beleggers kijken met name naar cijfers over de economische groei in de eurozone in het derde kwartaal en de Duitse en Amerikaanse fabrieksorders.

Vanochtend lieten de Duitse fabrieksorders al een robuuste stijging zien. De orders stegen in oktober met 4,9 procent op maandbasis. De binnenlandse orders lagen 6,3 procent hoger en de buitenlandse orders liepen met 3,9 procent op. De verwachting lag op een stijging met 0,7 procent op maandbasis.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO bereikte een akkoord over de verkoop van de private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan LGT, in lijn met de op 16 november aangekondigde aanscherping van de strategie. Door de verkoop verliest de bank ongeveer 10 procent van het klantvermogen van zijn private banking-bedrijf. Het gaat om 18,5 miljard euro aan vermogen van klanten in Singapore, Hongkong en Dubai. ABN AMRO verwacht "een aanzienlijke boekwinst" te realiseren met de verkoop.

Het Indiase Jet Airways gaat de samenwerking met Air France-KLM in Amsterdam verstevigen. Dit zei commercieel directeur Jayaraj Shanmugam van Jet Airways dinsdag tegen De Telegraaf.

ASR Nederland kocht voor 275 miljoen euro aan kantoren rondom stations. Dit bevestigde een woordvoerder van de verzekeraar dinsdag tegen ABM Financial News na berichtgevingen hierover in Het Financieel Dagblad.

Kiadis Pharma meldde positieve resultaten met een Fase 2 studie met het medicijn ATIR101. De resultaten bevestigen volgens Kiadis Pharma dat ATIR101 "veilig kan worden toegediend". Het medicijn ATIR101 betreft een potentiële immuuntherapie in de behandeling tegen diverse bloedaandoeningen, waaronder leukemie. 

Artisan Investments meldde een eerste kapitaalbelang in ING Groep van 3,01 procent.

Euronext krijgt goedkeuring van toezichthouders om een belang te nemen van 20 procent in clearingbedrijf EuroCCP voor circa 14 miljoen euro. Dit schreef The Financial Times maandag op basis van bronnen. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,6 procent naar 2.204,71 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 19.216,24 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 5.308,89 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
05-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag vijf van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten.

Aegon (0,88%)

ArcelorMittal (0,78%)

ASML (0,12%)

Galapagos (0,01%)

ING Groep (0,14%)

Philips (-0,03%)

RELX (-0,57%)

Royal Dutch Shell (-0,55%)

Unilever (-0,02%)

Euro/dollar: 1,0763

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 454,47 punten, zijn geëindigd op 454,45 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak verwerkt Italiaans referendum goed
05-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met stevige winsten gesloten, ondanks een aanvankelijk negatieve reactie op de nee-stem bij het Italiaanse referendum. De AEX index steeg 1,1 procent op 454,47 punten, terwijl de AMX een winst van 1,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,5 procent.

De Italiaanse kiezer zei bij het referendum van zondag in ruime meerderheid nee tegen het voorstel van premier Matteo Renzi om het landsbestuur slagvaardiger te maken met een grondwetswijziging. De premier kondigde daarop, zoals beloofd, zijn vertrek aan. 

"Het resultaat wordt door analisten beschouwd als een grote bedreiging voor de toekomst van de eurozone. Ondanks de onrust die volgde op het resultaat, waren de markten echter in staat om snel te herstellen", constateerde Paresh Davdra van RationalFX.

Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep betekent de uitslag geen reden voor een nieuwe financiële crisis. "De economische situatie is hierdoor niet veranderd. Het is een politiek proces waarvan we nu de uitkomst moeten afwachten", zei Dijsselbloem.

Nicola Mai, hoofd research Europese staatsleningen bij PIMCO, betoogde dat Italië de kans laat lopen om het politieke systeem slanker en ontvankelijker voor hervormingen te maken. Mai verwacht verder dat het aftreden van Renzi als premier waarschijnlijk leidt tot een periode van meer politieke onzekerheid, midden in het proces van de herkapitalisatie van de Italiaanse bankensector.

De macro-economische kalender bevatte vandaag de inkoopmanagersindexen voor de Europese dienstensector, die eensgezind wezen op een aantrekkende groei in november. De inkoopmanagersindex van de eurozone steeg van 52,8 in oktober naar 53,8 in november. Eerder deze week werd bekend dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg van 53,5 in oktober naar 53,7 in november.

Verder bleek dat de detailhandelsverkopen in de eurozone, gerekend naar volume, in oktober op maandbasis met 1,1 procent stegen. In september namen de verkopen nog met 0,4 procent af, nadat in een vorige meting nog werd gesproken van een krimp van 0,2 procent.

Olie noteerde maandag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 52,03 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 55,02 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0724. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0630 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0671 op de borden. 

"Een sterke opleving [volgend op het Italiaanse referendum], ondanks de aanvankelijke daling tot een twee-jaars dieptepunt", aldus Paresh Davdra van valutahuis RationalFX.

Volgens valutahandelaar Laurens Maartens van NBWM zaten "veel partijen short”, maar de weg omlaag werd al vlot afgesloten. "Dat leek te zorgen voor juist een oplopende vraag naar euro's, van de zijde van partijen die short zaten”, aldus Maartens. De valutahandelaar noemde de uitslag van het referendum evenwel "alleen maar negatief voor de euro" en sprak dan ook van een goed moment om weer short te gaan in de euro. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,9 procent. Financiele waarden waren eveneens in trek, met een winst van 4,0 procent voor Aegon en 2,4 procent voor ING Groep. 

NN Group dikte 1,4 procent aan. Volgens analist Matthias de Wit van KBC Securities zullen de gesprekken tussen NN en Delta Lloyd over een overname snel resulteren in een verhoogd bod, dat wordt aanbevolen door het bestuur van Delta Lloyd. Het aan de Midkap genoteerde Delta Lloyd schreef 2,2 procent bij. 

Ahold Delhaize eindigde 2,2 procent in het groen. Het fusiebedrijf presenteerde een voorstel voor een nieuwe CAO in Tsjechië voor werknemers van de lokale winkelketen Albert, zo bevestigden woordvoerders van Ahold Delhaize in Zaandam en in Praag tegen ABM Financial News. Het gaat daarbij om een voorstel met loonstijgingen van 8,5 procent in 2017 en 7,0 procent in 2018 voor de ruim 17.000 medewerkers in ruim 330 Albert-winkels in Tsjechië.

AkzoNobel verloor 0,2 procent na een adviesverlaging van Neutraal naar Underperform door Bank of America Merrill Lynch. De analisten van de Amerikaanse zakenbank stelden het koersdoel neerwaarts bij van 60,00 naar 56,00 euro.

Onderaan bivakkeerde KPN met een min van 1,4 procent. Uit het kwartaalrapport Dutch Television Market van Telecompaper bleek dat het marktaandeel van KPN op de televisiemarkt in het derde kwartaal met 0,4 procentpunt daalde tot iets minder dan een kwart, terwijl het aandeel van Ziggo juist groeide naar meer dan 59 procent. Wel groeide de kwartaalomzet van KPN uit televisiediensten dankzij hogere prijzen met bijna 4 procent, maar bij Ziggo bedroeg dit zelfs meer dan 8 procent. 

In de AMX ging ASR Nederland met een winst van 3,8 procent fier aan kop. ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor de verzekeraar van 23,00 naar 27,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Cor Kluis voorziet onder meer de komst van een aandeleninkoopprogramma, benadrukte de hoge Solvency II-ratio en wees op de aantrekkelijke waardering van het aandeel.

Ook Aperam en BE Semiconductor Industries lagen er goed bij met winsten van bijna drie procent.

TomTom gaat bij zijn consumentendivisie 60 arbeidsplaatsen schrappen, waarbij in Nederland 24 ontslagen zullen vallen. Dit meldde het navigatiebedrijf vrijdag nabeurs in reactie op eerdere mediaberichten. De ontslagen zijn onderdeel van een grootschalige reorganisatie van de consumentendivisie. Analist Martijn den Drijver van NIBC vermoedt dat de reorganisatie wordt doorgevoerd om kritische aandeelhouders tevreden te stellen en rekent op meer maatregelen, hetgeen op termijn zelfs zou kunnen uitmonden in een verkoop, indien de winstgevendheid van de divisie beneden peil blijft. TomTom steeg 1,9 procent.

Fugro was hekkensluiter in de Midkap met een min van 4,5 procent. De bodemonderzoeker staakte het desinvesteringsproces van de Aziatisch-Pacifische activiteiten aan Shelf Subsea, omdat de partijen op een aantal finale punten geen overeenstemming konden bereiken. Kort voor het sluiten van de markt meldde grootaandeelhouder Boskalis bovendien het belang in Fugro te hebben verlaagd naar 24,9 procent. 

Onder de kleinere fondsen ging Sif Holding aan kop met een winst van 3,9 procent, gevolgd door Fagron met 3,7 procent en het recent flink afgestrafte AMG Advanced Metallurgical Group met 3,5 procent. Wessanen schreef 2,8 procent bij. De onderneming bereikte overeenstemming met Nazca over de overname van het Spaanse voedingsbedrijf Biogran voor 67 miljoen euro op schuldenvrije basis.

Kiadis Pharma verloor 4,2 procent en Stern Groep eindigde 1,0 procent in het rood. De autogroep kondigde aan over het boekjaar 2016 een interim dividend van 0,25 euro per aandeel in contanten te willen uitkeren. Aanleiding voor de dividenduitkering zijn "de resultaten tot en met heden, in combinatie met een ruime oversolvabiliteit", aldus Stern. 

Onder de lokaal genoteerde aandelen trok Euronext de aandacht met een plus van 1,5 procent. De beursuitbater zag in november de handelsvolumes stabiliseren, na een stevige krimp in de voorgaande maand. 

Brill kondigde het voornemen aan om twee Duitse uitgevers over te nemen, namelijk Ferdinand Schöningh en Wilhelm Fink. De twee uitgevers publiceren op het gebied van onder andere geschiedenis, theologie en literatuur. Brill verwacht de overname per 1 januari 2017 af te ronden, afhankelijk van de uitkomst van een boekenonderzoek. De overnames hebben naar verwachting een positief effect op de winst per aandeel over 2017. Het aandeel Brill steeg 1,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.206,33 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Volatiliteit AEX loopt terug
05-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Implied Volatility Index (IVIx) van de AEX noteerde maandagmiddag bij een stand van circa 456 punten op 16,2 procent, een daling van 12 procent op weekbasis.

"De optie volatiliteit van de AEX daalt vandaag 2,4 procentpunt, terwijl de AEX bijna anderhalf procent stijgt", aldus directeur Herbert Robijn van Finodex.

De Implied Volatility Index Percentiel van 49 procent, betekent dat 49 procent van de historische waarnemingen een lagere Implied Volatility Index laat zien.

In de AEX liet KPN de grootste IVIx stijging op weekbasis zien met 10 procent en een volatiliteit van 28. Royal Dutch Shell zag de volatiliteit daarentegen dalen tot 19, een afname van 32 procent in vergelijking tot een week eerder.

De data is samengesteld door Finodex, aanbieder van Smart Investment Tools voor optie-, aandelen- en turbobeleggers. Wekelijks publiceert ABM Financial News op maandag de nieuwe stand van de volatiliteitsindex.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak op winst
05-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 1,7 procent op 457,12 punten, terwijl de AMX een plus van 1,3 procent liet optekenen en de AScX noteerde een winst van 0,6 procent.

Het belangrijkste nieuws van maandag betreft de negatieve uitslag van het Italiaanse referendum over de voorgestelde grondwetswijziging. Het Italiaanse 'Nee' betekende dat premier Matteo Renzi zijn ontslag aanbiedt.

Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer vindt het lastig in te schatten waar de reden of redenen schuil gaan voor de stijging van de AEX. "We noteerden in eerste aanleg verlies, maar de grafiek koos voor een mooie buiging omhoog naar het huidige niveau. De winsten worden bij heel aardig volumes ook breed gedragen. Mogelijk dat een en ander al in de koersen was verwerkt, want de uitslag zal menigeen niet hebben verbaasd", aldus Van der Schaaf.

Vanochtend kwam uit Azië een reeks verdeelde macrocijfers uit, waarbij het gedaalde consumentenvertrouwen van Japan over november opviel. De Japanse dienstensector liet daarentegen een stijging zien en dat voedde de gedachte dat de groei van de Japanse economie over het laatste kwartaal van 2016 nog wel eens goed zou kunnen uitvallen.

Inkoopmanagersindices uit de eurozone lieten zonder uitzondering verbeteringen zien, waarbij ook de verwachtingen werden overtroffen.

Vandaag volgen dan nog de detailhandelsverkopen van de eurozone over oktober, de samengestelde inkoopmanagersindex van de Verenigde Staten over november van Markit en dezelfde index van ISM.

Olie noteerde maandag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog 1,1 procent hoger op 52,25 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,2 procent steeg op  55,08 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0643. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0551 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0666 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was er nieuws van de zijde van Ahold Delhaize. Het bedrijf heeft vrijdag in Tsjechië in onderhandelingen met de vakbonden van werknemers van de lokale winkelketen Albert onder leiding van de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka een voorstel neergelegd voor een nieuwe CAO. Dit bevestigden woordvoerders van Ahold Delhaize in Zaandam en in Praag maandag tegen ABM Financial News. Het gaat daarbij om een voorstel met loonstijgingen van 8,5 procent in 2017 en 7,0 procent in 2018 voor de ruim 17.000 medewerkers in ruim 330 Albert-winkels in Tsjechië. Ahold Delhaize ging met 2,2 procent omhoog.

Het aandeel van KPN op de Nederlandse markt is in het derde kwartaal van dit jaar gekrompen, terwijl het aandeel van concurrent Ziggo groter werd. Dit bleek maandag uit het kwartaalrapport Dutch Television Market van Telecompaper. Het aandeel daalde maandag 0,5 procent en was daarmee de enige daler onder de hoofdfondsen.

Bank of America Merrill Lynch heeft het advies voor AkzoNobel verlaagd van Neutraal naar Underperform en paste daarbij het koersdoel aan van 60,00 naar 56,00 euro. Het aandeel AkzoNobel kreeg er 2,3 procent bij.

Mitsui & Co heeft een belang van 20 procent in vier olievelden in de Golf van Mexico gekocht van Royal Dutch Shell. Dit meldde het Japanse handelshuis maandagochtend, zonder financiële details te noemen. De vier velden bestrijken circa 93 vierkante kilometer en liggen ongeveer honderd kilometer ten zuidoosten van New Orleans. Uit de velden kunnen naar schatting honderd miljoen vaten olie gehaald worden. Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde maandag 1,0 procent hoger.

Van de vijfentwintig hoofdfondsen noteerden er zeventien een winst van 1,0 procent of meer. ArcelorMittal was de sterkste stijger met een winst van 3,0 procent.

Financials noteerden mooie plussen: ING dikte 2,0 procent aan, ABN AMRO noteerde 1,4 procent hoger, NN 1,3 procent hoger en Aegon won 2,5 procent.

Bij de Midkapfondsen beeindigde het desinvesteringsproces van de Aziatisch-Pacifische activiteiten aan Shelf Subsea stopgezet. Dit maakte de bodemonderzoeker maandag bekend. De verkoop werd op 4 augustus van dit jaar aangekondigd met de ondertekening van een akkoord voor verkoop. Naar nu bleek konden Fugro en Shelf op een aantal finale punten geen overeenstemming bereiken. Daarop besloot Fugro het verkoopproces niet langer voor te zetten. Deze beslissing heeft geen materieel effect op de financiële positie van het bedrijf. Het aandeel Fugro noteerde 0,3 procent hoger.

ABN AMRO heeft het koersdoel voor het aandeel ASR verhoogd van 23,00 euro naar 27,50 euro, met behoud van het koopadvies. Analist Cor Kluis verwacht een aanhoudende positieve nieuwsstroom in de komende twee jaar, op basis van toenemende free float en handelsvolumes, die nu nog te laag liggen, verwachte aankondigingen van aandeleninkoopprogramma's en het zichtbaar worden van veel voordelen van de voorzichtige berekening van de kapitaalpositie. ASR procent won 5,2 procent en was hier de sterkste stijger.

TomTom gaat bij zijn consumentendivisie 60 arbeidsplaatsen schrappen, waarbij in Nederland 24 ontslagen zullen vallen. Dit meldde het bedrijf vrijdag nabeurs in reactie op eerdere mediaberichten. De ontslagen zijn onderdeel van een grootschalige reorganisatie van de consumentendivisie. De reorganisatie betreft in totaal 170 werknemers, waarvan 110 personen bij andere onderdelen van het bedrijf ondergebracht zullen worden en 60 arbeidsplaatsen komen te vervallen. In totaal werken er meer dan 4.600 mensen bij TomTom. Het aandeel TomTom noteerde maandag een winst van 1,1 procent.

Het leeuwendeel van de Midkapfondsen noteerde maandag hoger. Grandvision mocht 2,3 procent bijschrijven, ASMI 2,2 procent.

Bij de AScX-fondsen overheersten de winnaars met uitschieters als AMG waar 2,7 procent bij kwam, Fagron dat 3,0 procent opliep en Sif dat 3,5 procent aandikte. Verliezen waren in enkele gevallen aardig aan de maat met 2,3 procent voor Stern en 1,9 procent voor Value8.

Van de lokale fondsen kwam Oranjewoud vrijdag met resultaten. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Dit maakte het moederbedrijf van Antea Group en Strukton vrijdag nabeurs bekend. In een toelichting op de cijfers meldde Oranjewoud dat de ontwikkeling van de omzet en het resultaat gedurende het verloop van het boekjaar wordt beïnvloedt door seizoenseffecten. Oranjewoud deed geen uitspraak over de omzet en het resultaat voor het gehele boekjaar. Er was maandag nog geen sprake van een koersmutatie.

R&S Retail roept een vergadering bijeen om de benoeming van Dieter Penninckx als nieuwe CEO ter goedkeuring voor te leggen aan de aandeelhouders van het fonds. Dit meldde de retailer vrijdag nabeurs. Maandag noteerde het aandeel ongewijzigd.

Aandeelhouders van Lavide zijn akkoord om meer kosten te maken teneinde de transactie met CS Factoring te kunnen finaliseren. Ook Lavide noteerde maandag onveranderd.

Brill wil twee Duitse uitgevers kopen, goed voor een totale omzet van 3 miljoen euro. De deal kan,na een positieve uitkomst van het nog lopende boekenonderzoek per 1 januari rond zijn, waarna voor 2017 een positieve bijdrage aan de winst per aandeel wordt voorzien. Brill won 1,7 procent.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak koerst verrassend fors hoger
05-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandagochtend na een lagere opening de weg omhoog gevonden. Rond de klok van half tien koerste de AEX index 1,5 procent hoger naar 456,32 punten, terwijl de Midkap 1,2 procent bijschreef.

Onder de hoofdfondsen wonnen ArcelorMittal en ASML bijna drie procent. De indexzwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell wonnen daarnaast 1,7 en 1,3 procent. KPN was de enige daler, met 0,2 procent.

Bij de middelgrote fondsen wonnen ASR Nederland en GrandVision ruim drie procent. TomTom won ruim twee procent na het aankondigen van een reorganisatie. Fugro was een van de weinige dalers met 0,3 procent.

Bij de kleinere fondsen stegen Fagron en AMG 3,5 procent. Basic-Fit gaf juist 2 procent prijs.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak start handelsweek lager na aftreden Renzi
05-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet, nadat een ruime meerderheid van de Italianen zondag constitutionele hervormingen afwees. Premier Matteo Renzi had zijn lot verbonden aan het referendum en kondigde aan vanmiddag af te zullen treden als regeringsleider.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,6 procent. Afgelopen week gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis al 1,8 procent prijs.

Bij een relatief hoge opkomst werden zondag de plannen voor een Italiaanse grondwetswijziging met een stemverhouding van 60 om 40 procent overtuigend afgewezen. Het aftreden van Renzi zal leiden tot nieuwe verkiezingen en daarmee mogelijk de weg plaveien voor een overwinning van de populistische anti-euro beweging van Beppe Grillo. De nee-stem betekent volgens Vincenzo Tedeschi van Binck Italië meer instabiliteit voor de Italiaanse bankensector, hetgeen ook zal overslaan naar de rest van Europa. “We hopen dat een andere Italiaan, Mario Draghi [van de Europese Centrale Bank], de situatie onder controle zal houden”, aldus Tedeschi. De euro daalde maandagmorgen op de uitslag met circa 1 procent naar 1,0569 dollar, het laagste punt in 21 maanden.

In Oostenrijk werd zondag de linkse politicus Alexander Van der Bellen van De Groenen de nieuwe president. De rechts-populistische Freiheitliche Partei Österreichs, kortweg FPÖ, accepteerde de uitslag. Vooraf werd de kans nog hoog ingeschat dat de eurosceptische en nationalistische FPÖ in Oostenrijk aan de macht zou komen.

De beurzen in Azië koersten vanochtend eensgezind lager. Naast onzekerheid over de toekomst van de eurozone zorgden ook tweets van Donald Trump voor onrust. Kritiek van China op telefonisch contact van de aankomende Amerikaanse president met de Taiwanese president Tsai Ing-wen, Taiwan wordt door China beschouwd als een afvallige provincie, werden door Trump fel gepareerd. Trump bekritiseerde onder meer de Chinese invoerheffingen op Amerikaanse producten. De Shanghai Composite koerste 1,4 procent lager, terwijl de beurs in Tokio 0,8 procent prijs gaf, ondanks een aantrekkende groei in de dienstensector. De Japanse inkoopmanagersindex steeg volgens cijfers van cijfers van Markit Economics en Nikkei van 50,5 in oktober naar 51,8 in november. In China werd een stijging geregistreerd door Caixin Media en Markit Economics van 52,4 in oktober naar 53,1 in november.

Later vandaag worden de samengestelde inkoopmanagersindexen van de eurozone en Amerika in november vrijgegeven.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag vrijwel onveranderd na de vrijgave van het banenrapport. De werkgelegenheid steeg conform verwachting en rente-futures prijzen nu met bijna 100 procent zekerheid een renteverhoging door de Federal Reserve later deze maand in. De prijs voor Amerikaans olie steeg daarnaast aan het einde van de week met 1,2 procent. In de voorafgaande twee handelsdagen koerste de olieprijs ook al circa 13 procent hoger, dankzij een overeenkomst tot een productiebeperking door oliekartel OPEC.

Rentebesluit ECB

Beleggers kijken al vooruit naar donderdag wanneer het rentebesluit van de Europese Centrale Bank staat geagendeerd. Economen van Bank of America Merrill Lynch verwachten dat de centrale bank zal besluiten tot tenminste september 2017 maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties op te blijven kopen. "Om de haviken tegemoet te komen, zou een optimistische inflatieprojectie een serieuze hint zijn om wat gas terug nemen […], mits (macro)data dit toestaan", aldus de Amerikaanse zakenbank.

Bedrijfsnieuws

Fugro zette de verkoop van de Aziatisch-Pacifische activiteiten aan Shelf Subsea stop. De verkoop werd op 4 augustus van dit jaar aangekondigd met de ondertekening van een akkoord voor verkoop. Naar nu bleek konden Fugro en Shelf op een aantal finale punten geen overeenstemming bereiken. Daarop besloot Fugro het verkoopproces niet langer voor te zetten.

Mitsui & Co heeft een belang van 20 procent in vier olievelden in de Golf van Mexico overgekocht van Shell. De vier velden bestrijken circa 93 vierkante kilometer en liggen ongeveer honderd kilometer ten zuidoosten van New Orleans. Uit de velden kunnen naar schatting honderd miljoen vaten olie opgepompt worden. 

TomTom gaat bij zijn consumentendivisie 60 arbeidsplaatsen schrappen, waarbij in Nederland 24 ontslagen zullen vallen. De ontslagen zijn onderdeel van een grootschaligere reorganisatie van de consumentendivisie.

De Vereniging van Effectenbezitters en de Stichting VEB-Actie Landis hebben schikkingen getroffen met de voormalige bestuurders en commissarissen van Landis Group en met de toenmalige accountant EY voor misleiding. Er is nu ruim 4,5 miljoen euro  beschikbaar voor compensaties, meldde de VEB.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.191,95 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 19.170,42 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent tot 5.255,65 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Politiek belangrijke factor beurshandel komende week
04-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De komende beursweek zal mogelijk voor een heel belangrijk deel worden bepaald door de politiek op zondag.

Nadat de AEX afgelopen week krap twee procent minder waard werd, staan zondag verkiezingen in Oostenrijk en het Italiaanse referendum op de rol. Vooral deze laatste wordt gezien als een nieuwe test van de eurozone.

Rob Beemster van Barcelona Valuta Experts noemde het vooral opmerkelijk hoe weinig aandacht er de afgelopen weken in de media was over het referendum in Italië.
Wellicht omdat bij een ja-stem er op korte termijn niets verandert en volgens Beemster ook bij een lichte meerderheid voor een nee-stem er weinig gevaar is. In dit laatste geval zal premier Matteo Renzi zijn ontslag indienen, maar de valutaspecialist verwacht niet dat dit zal worden geaccepteerd.

Indien er evenwel een grote meerderheid nee stemt, dan is dit "een motie van wantrouwen van de bevolking" aan het adres van Renzi, die dan met een geloofwaardigheidsprobleem zit. Dit zal maandag en daarna voor druk op de euro zorgen, zo voorziet Beemster.

De euro/dollar sloot vrijdag op 1,0688 en handelt inmiddels nog iets dichter tegen de 1,07 aan. Toch vermoedt Beemster niet dat druk op de euro na het Italiaanse referendum het muntpaar tot pariteit zal brengen. "Een brug te ver", aldus de valutaspecialist.

Naast de politiek zijn de komende week ook voldoende macro-economische data beschikbaar. Maandag start met de inkoopmanangersindexen voor de dienstensector. Ook de detailhandelsverkopen in de eurozone kunnen op aandacht rekenen.

Op dinsdag is er aandacht voor de Duitse fabrieksorders en de economische groei in de eurozone.

Halverwege de week kijken we uit naar het Japanse Tankan rapport en de Duitse industriële productie.

Donderdag zal de meeste aandacht uitgaan naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Economen van Bank of America Merrill Lynch verwachten dat de centrale bank zal besluiten tot tenminste september 2017 maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties op te blijven kopen. "Om de haviken tegemoet te komen, zou een optimistische inflatieprojectie een serieuze hint zijn om wat gas terug nemen […], mits (macro)data dit toestaan", aldus de Amerikaanse zakenbank.

Op de laatste dag van de week zijn er inflatiecijfers en een voorlopig cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. December is met alle feestdagen van groot belang voor de Amerikaanse economie, die voor een heel groot gedeelte wordt gestuurd door consumentenbestedingen. Het vertrouwenscijfer zal een indicatie geven van de koopbereidheid van Joe Sixpack.

Rustig aan bedrijfsfront

Nu de bedrijfscijfers achter de rug zijn, is de bedrijfsagenda nauwelijks nog gevuld. Aandeelhouders van Value8 komen dinsdag bijeen voor een buitengewone vergadering en op vrijdag volgen nog kwartaalcijfers van Kiadis Pharma.

Bij Value8 kunnen de aandeelhouders zich onder meer uitspreken over de benoeming van een bestuurder en twee commissarissen. Ook de benoeming van de accountant staat op de rol. Value8 wil opnieuw Mazars Paardekooper Hoffman als accountant, maar vanwege de wettelijke rotatievereisten zal Joeri Galas worden vervangen door Onno Opzitter.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
02-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn woensdag drie van de negen AEX-genoteerde fondsen lager gesloten ten opzichte van het slot in Amsterdam. ArcelorMittal is met een winst van 2,2 procent de sterkste stijger en ING is met een verlies van 0,6 procent de sterkste daler.

 

Aegon (+0,5%)

ArcelorMittal (+2,2%)

ASML (-0,3%)

Galapagos (+0,1%)

ING Groep (-0,6%)

Philips (-0,5%)

RELX (-0,5%)

Royal Dutch Shell (-0,1%)

Unilever (-0,1%)

 

Euro/dollar: 1,0666

 

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 449,60 punten, zijn geëindigd op 449,71 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

OPEC weet AEX niet in het groen te zetten
02-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is deze week in het rood geëindigd, nadat oliekartel OPEC halverwege deze week tot een akkoord kwam over een productieverlaging. Op weekbasis eindigde de AEX op 449,60 punten, een min van 1,8 procent.

Op woensdag bereikte OPEC, ondanks de vele twijfels vooraf, toch een akkoord. De dagproductie zal vanaf 1 januari worden verlaagd met 1,2 miljoen vaten naar 32,5 miljoen vaten. Daarmee verlaagt het oliekartel voor het eerst in acht jaar tijd de productie. Van deze reductie neemt Saoedi-Arabië, het belangrijkste kartellid, bijna 0,5 miljoen vaten voor zijn rekening. Analist Hans van Cleef van ABN AMRO zei tegen ABM Financial News "een gemengd gevoel" te hebben over het bereikte akkoord. De 1,2 miljoen reductie die OPEC aankondigde was volgens de analist onder de verwachting in de markt. Daarbij valt nog te bezien of de 0,6 miljoen vaten reductie die enkele grote producenten, die niet zijn aangesloten bij het kartel, beloofden, er ook daadwerkelijk komen.

Beleggers reageerden desalniettemin enthousiast op de bereikte overeenkomst. De Amsterdamse beurs steeg woensdag met een procent, waarbij vooral de oliefondsen er goed bijlagen. De olieprijzen maakten dezelfde dag een koerssprong van ruim negen procent en daar werd op donderdag nog eens 4,1 procent aan bijschreven. Op weekbasis betekende dit voor WTI een winst van circa 13,0 procent.

Ondanks het OPEC-akkoord kon de Amsterdamse beurs de week niet in het groen afsluiten. Beleggers maken zich op voor het Italiaanse referendum op zondag. Dat houdt beleggers tegen, want het kan een aardige schok opleveren als de Italianen tegen stemmen en [premier Matteo] Renzi aftreedt", zo stelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

"Het referendum houdt de Europese beurzen in bedwang", zo meende ook vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Volgens Nijkamp valt dit op te maken uit het grote gat tussen de prestaties op de Amerikaanse beurzen en de Europese beurzen. "Evenwel ligt de AEX er nog redelijk goed bij in verhouding met enkele andere Europese markten", aldus de vermogensbeheerder." Nijkamp verwacht dat de spanningen in Europa nog een tijd blijven aanhouden in het licht van de verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland die er volgend jaar aankomen.

Stijgers en dalers 

Afgelopen week ging indexzwaargewicht Royal Dutch Shell aan kop en schreef in het licht van de gestegen olieprijzen 3,0 procent bij. Oliedienstverlener SBM Offshore ging er 1,7 procent op vooruit.

Wolters Kluwer gaf daarentegen maar liefst 6,6 procent prijs en was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen. Nijkamp merkte op dat er door de stijgende rentes defensieve fondsen, zoals uitgevers, worden verkocht om de meer conjunctuurgevoelige aandelen in portefeuille te nemen.

Ahold Delhaize, dat net als Wolters Kluwer geldt aan een defensief aandeel, gaf met 7,3 procent ook aanzienlijk wat beurswaarde prijs. Het Nederlands-Belgische supermarktconcern werd daarbij ook in de afgelopen dagen geconfronteerd met een koersdoelverlaging door Goldman Sachs, een nieuwe winstwaarschuwing van de grootste Amerikaanse supermarktketen Kroger en enkele zorgelijke ontwikkelingen in Oost-Europa.

Vopak verloor 5,5 procent. Het tankopslagbedrijf profiteerde de afgelopen periode flink van de lage olieprijs, waardoor veel partijen besloten hun olie op te slaan in afwachting van een eventueel hogere verkoopprijs in de nabije toekomst.

In de Midkap steeg Arcadis met 4,5 procent, terwijl PostNL 3,3 procent bijschreef. Bpost kwam woensdag met een verbeterd bod op het Nederlandse postbedrijf. Bpost verhoogde het bod met 0,376 euro in contanten per aandeel PostNL. Daarmee komt de biedprijs uit op 3,201 euro in contanten en 0,1202 aandeel Bpost voor elk aandeel PostNL. De raad van commissarissen van PostNL buigt zich over het nieuwe bod, dat volgens de Belgen een finaal bod is. Volgens analist David Kerstens van Jefferies is het verbeterde bod nog geen garantie dat de Nederlandse overnameprooi ook daadwerkelijk in gesprek gaat met de Belgische belager. KBC Securities trok donderdag het koersdoel gelijk aan het overnamebod van Bpost, dat toen 5,75 euro waard was. Het Houden advies bleef gehandhaafd.

BE Semiconductor Industries verloor 5,9 procent, na een verrassende uitgifte van converteerbare obligaties. De Duivense toeleverancier aan de halfgeleider sector was van plan om 100 miljoen euro op te halen, maar verhoogde dit naar 125 miljoen euro vanwege de interesse voor de lening. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers stelde enigszins verbaasd te zijn over de keuze van Besi, omdat een dergelijke uitgifte "niet nodig lijkt" in het licht van de huidige kaspositie. De marktvorser noemde het evenwel geen slechte keuze. Volgens Versteeg daalde de koers van Besi, omdat beleggers bang zijn voor verwatering. "Dat lijkt in het licht van de huidige koers overdreven", aldus de marktvorser. Analist Edwin de Jong van NIBC merkte op dat de uitgifte het bedrijf beter in staat stelt om overnames te doen. Acquisities maakten altijd een belangrijk onderdeel uit van de groeiplannen van Besi, voegde De Jong daaraan toe.

GrandVision gaf afgelopen week 5,6 procent prijs. Volgens Nijkamp van Fintessa verliest de markt waarin het bedrijf opereert aan glans. "De gouden tijd lijkt voorbij en de marges staan onder druk", aldus de vermogensbeheerder.

Onder de kleinere fondsen won Beter Bed 0,3 procent, terwijl Advanced Metallurgical Group 2,1 procent daalde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak sluit lager
02-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten, in aanloop naar het referendum in Italië komend weekeinde. De AEX index daalde 0,9 procent op 450,11 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,7 procent.

"Er hing wat nervositeit in de markt vanwege het referendum in Italië dit weekeinde, maar het is nog maar de vraag of dit echt tot een zogenaamd 'event' zal leiden. Uiteindelijk vallen de verliezen reuze mee", aldus fondsmanager Cees Smit van Today's Groep.

"Daarnaast speelt de olieprijs nog een rol, waarbij verliezen eerder op de dag grotendeels werden gecompenseerd, overigens nog steeds vanwege het OPEC-akkoord", voegde Smit toe.

Het Amerikaans banenrapport was volgens de fondsmanager grotendeel in lijn met de verwachtingen en zorgde daarmee niet voor een sterke beweging. "De Federal Reserve zal zijn beleid op basis van het rapport niet wijzigen", verwacht Smit, die daarmee refereert naar de overtuiging in de markt dat de Amerikaanse centrale bank de rente later in de maand zal verhogen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in oktober zijn gedaald op jaarbasis met 0,4 procent. Op maandbasis namen de producentenprijzen in oktober evenwel met 0,8 procent toe.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek vrijdag dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november conform verwachting is gestegen. Er kwamen afgelopen maand 178.000 banen bij, waar economen geraadpleegd door Dow Jones Newswires rekenden op een groei van 180.000.

Tevens werd bekend dat het bedrijfsklimaat in de Amerikaanse stad New York in november verbeterde. De index voor de huidige mate van bedrijvigheid steeg van 49,2 naar 52,5. De deelindex voor de vooruitzichten voor de komende zes maanden verbeterde van 56,9 in oktober tot 60,8 in november.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent op 51,27 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 54,07 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0667. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0628 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0651 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 3 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 0,9 procent. Analisten van Barclays verhoogden het advies van Onderwogen naar Gelijkgewogen, met een onveranderd koersdoel van 230,00 euro. De analisten van de Britse bank waren al enige tijd positief over de onderneming, die in hun ogen de "gouden standaard" onder de Europese vastgoedfondsen is. De afgelopen tijd moest er evenwel te veel worden betaald voor het aandeel, maar na een koersdaling komt ook dit aspect beter in balans volgens de analisten.

De grootste daler was Altice, met een verlies van 3,1 procent, gevolgd door ING Groep, dat 2,7 procent goedkoper werd.

Onder de Midkapfondsen was er slechts één stijger. Sligro werd 0,1 procent duurder, terwijl Air France-KLM een duikvlucht van 2,8 procent maakte.

Bij de kleinere fondsen meldde Lucas Bols dat het de transactie met Passoã heeft afgerond door middel van de oprichting van een joint venture met het Franse Rémy Cointreau. KBC Securities verhoogde vrijdag het koersdoel voor de Amsterdamse destillateur van 17,50 naar 18,00 euro bij handhaving van het Houden advies. Het aandeel Lucas Bols sloot vrijdag 0,3 procent lager.

Kepler Cheuvreux startte het volgen van Wessanen met een koopadvies en een koersdoel van 13,00 euro. Analist Karel Zoete merkte op te verwachten dat Wessanen als marktleider met autonome groei met sterke merken en met acquisities beter dan het marktgemiddelde van 6 tot 8 procent per jaar zal presteren in de snel groeiende markt voor organische voedingsproducten. Het aandeel Wessanen sloot vrijdag 0,5 procent hoger en was daarmee één van de zeven aandelen met winst.

Kiadis Pharma deed het bij de AScX het beste met een plus van 1,6 procent. De grootste schade zat bij ICT dat 2,5 procent van zijn koers kwijtraakte.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese aandelenhandel maakte de Dow Jones een pas op de plaats, terwijl de S&P 500 en Nasdaq index enkele tienden van een procent stegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak op verlies
02-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 1,6 procent naar 446,38 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en de AScX een verlies noteerde van 0,4 procent.

Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer verklaart de daling van de AEX vooral uit de verwachting dat het Italiaanse referendum van aanstaande zondag een 'Nee' oplevert, waarmee de regering Renzi aftreedt en er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

"Kennelijk is ook nu de markt wat laat met anticiperen. Ik verwacht dat de Amerikaanse banencijfers van vanmiddag over november dit beeld niet meer rechttrekken, tenzij de verwachtingen van een groei van 180.000 banen zeer sterk worden overtroffen. Er wordt nu voor alle zekerheid even geld van tafel gehaald", aldus Van der Schaaf.

Experts, zoals die werden ondervraagd door Actiam adviseren om in december vooral Aegon in portefeuille te hebben. Ook ING Groep is geliefd. Wegblijven moeten beleggers volgens de 63 ondervraagde kenners bij met name ArcelorMittal en ook Royal Dutch Shell geldt als een aandeel om te mijden.

Vanmiddag volgt in de Verenigde Staten naast het banenrapport over november ook nog de inkoopmanagersindex van New York over dezelfde maand.

Olie noteerde vrijdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent lager op 50,68 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,8 procent daalde op 53,51 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0654. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0628 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0651 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter stonden alle fondsen in het rood, met uitzondering van Aegon dat 0,1 procent steeg. Van alle hoofdfondsen noteerden er twintig tenminste één procent lager.

ING zakte 2,4 procent, ABN AMRO 1,7 procent en NN 1,0 procent. ArcelorMittal leverde 2,1 procent in en Royal Dutch Shell 1,6 procent. Andere grote verliezers waren bij de AEX vrijdag Altice dat 3,6 inleverde en Philips waar 2,5 procent vanaf ging.

Onder de Midkapfondsen waren er drie winnaars: Intertrust dat 0,2 procent won, Sligro waar 0,9 procent op de koers bij kwam en Vastned dat 0,1 procent opliep. Fondsen met de grootste averij waren BE Semiconductor Industries met een verlies van 2,6 procent gevolgd door Aperam dat 2 procent inleverde.

Bij de AScX-fondsen meldde Lucas Bols dat het de transactie met Passoã heeft afgerond door middel van de oprichting van een joint venture met het Franse Rémy Cointreau. KBC Securities heeft vrijdag het koersdoel voor Lucas Bols verhoogd van 17,50 naar 18,00 euro bij handhaving van het Houden advies. Het aandeel Lucas Bols noteerde vrijdag 1,3 procent lager.

Kepler Cheuvreux start het volgen van Wessanen met een koopadvies en een koersdoel van 13,00 euro. Analist Karel Zoete merkte op te verwachten dat Wessanen als marktleider met autonome groei met sterke merken en met acquisities beter dan het marktgemiddelde van 6 tot 8 procent per jaar zal presteren in de snel groeiende markt voor organische voedingsproducten. Het aandeel Wessanen noteerde vrijdag 0,4 procent hoger en was daarmee één van de zes aandelen met winst.

Kiadis deed het bij de AScX het beste met een plus van 1,0 procent. De grootste schade zat bij ICT Group dat 1,5 procent van zijn koers kwijtraakte.

Van de lokale fondsen noteerden overwegend lager. Klepierre won met redelijke omzetten 1,6 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak lager geopend
02-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag lager van start gegaan in aanloop naar een weekend waarin het Italiaanse referendum en Oostenrijkse verkiezingen staan geagendeerd. Kort na de opening koerste de AEX index 1,0 procent lager naar 449,15 punten,terwijl de Midkap 0,6 procent prijs gaf.

Bij de hoofdfondsen ontsprong alleen vastgoedfonds Unibail-Rodamco de dans met een plus van 0,4 procent. Oliewaarden deden een stap terug na de opmars van de afgelopen dagen. SBM Offshore verloor 1,6 procent en Royal Dutch Shell daalde 0,8 procent. De grootste daler was evenwel staalconcern ArcelorMittal met 1,6 procent. 

Onder de middelgrote fondsen verloren Philips Lighting, Arcadis en BE Semiconductors meer dan een procent. Wereldhave noteerde nipt in het groen.

Bij de kleinere fondsen was Basic-Fit een opvallende daler met 2,7 procent. 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.