VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: AEX-index

Fondsnieuws

Damrak sluit hoger na ECB
20-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse hoofdgraadmeter is donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent tot 456,06 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een min resteerde van 1,1 procent.

De aandacht ging vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, maar dan met name naar de aansluitende persconferentie van voorzitter Mario Draghi. De Europese markten, met name de financiële waarden, reageerden positief op de persconferentie. Volgens marktkenners was dit omdat Draghi de zorgen wegnam dat de centrale bank na maart 2017 abrupt stopt met de huidige stimuleringen.

In Amsterdam behoorden ING Groep en Aegon tot de grootste stijgers, in Duitsland eindigde Deutsche Bank bovenaan en in Frankrijk steeg Credit Agricole. 

Volgens econoom Chris Hare van Investec is het begrijpelijk dat de ECB het opkoopprogramma van obligaties nog niet wil afbouwen. Hare wees erop dat de centrale bank heeft toegezegd vast te houden aan de kwantitatieve verruiming totdat de ECB ziet dat de inflatietrend zich richting de doelstelling begeeft van dichtbij, maar beneden de 2 procent. "Deze voorwaarde is nog lang niet behaald", concludeerde Hare. "Draghi bevestigde dit, door te zeggen dat er nog geen sprake was van een opwaartse trend in de onderliggende inflatie."

De euro/dollar schommelde behoorlijk tijdens de toespraak en noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,0932. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0958 op de borden.

Olie noteerde donderdag lager. Een november-future West Texas Intermediate daalde 2,1 procent naar 50,74 dollar, terwijl een december-future Brent ook 2,3 procent inleverde op 51,47 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 1,8 procent. Ook Aegon behoorde tot de stijgers en won 1,2 procent.

Credit Suisse kwam met een rapport over de telecomsector. De Zwitserse bank verlaagde het koersdoel voor KPN van 3,40 naar 3,20 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. De verlaging van het koersdoel volgde nadat analist Paul Sidney zijn verwachtingen voor Telefonica Deutschland, waarin KPN een belang van 15,5 procent houdt, bijstelde. KPN steeg 0,8 procent.

De Zwitserse bank verhoogde daarentegen het koersdoel voor Altice, van 14,00 naar 17,00 euro. Het Neutraal advies bleef staan. Analist Jakob Bluestone paste op basis van de halfjaarcijfers van Altice zijn taxaties, die al boven consensus lagen, opwaarts aan. Altice steeg 1,5 procent.

ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor AkzoNobel van 59,00 naar 58,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. "We menen dat het huidige management van AkzoNobel een beter bedrijf heeft gemaakt, maar vinden een Houden advies redelijk gelet op het negatieve winstmomentum", luidde het oordeel van de analisten. De koers van AkzoNobel verloor 1,3 procent.

Ook Morgan Stanley verlaagde het koersdoel voor een fonds dat woensdag met cijfers kwam. Voor ASML ging het koersdoel van 113,00 naar 109,00 euro, maar het Overwogen advies bleef van kracht, omdat het aandeel volgens de zakenbank ondergewaardeerd is. De koers sloot donderdag 0,6 procent in de min.

In de Midkap droeg Philips Lighting de rode lantaarn na een tegenvallende kwartaalupdate. De van Philips afgesplitste verlichtingstak realiseerde in het derde kwartaal een hoger aangepast bedrijfsresultaat, terwijl de omzet juist onder druk stond. De onderneming liet zich voorzichtiger uit over de eerder afgegeven verwachting van een positieve vergelijkbare omzetgroei in 2016. Philips Lighting ziet zich geconfronteerd met zwakkere marktomstandigheden in het Midden-Oosten en Turkije, maar ook in sommige Europese landen kampt het concern met tegenwind, waardoor een positieve vergelijkbare omzetgroei nu waarschijnlijk pas na de jaarwisseling wordt gerealiseerd. De koers verloor 5,0 procent.

Ook Sligro Food Group informeerde de markten over de afgelopen verslagperiode. Sligro boekte in het derde kwartaal van 2016 meer omzet, maar verwacht wel dat de winst dit jaar lager uitkomt dan in 2015. "Wij verwachten voor dit jaar dan ook duidelijk onder de recordwinst van vorig jaar uit te komen", zei CEO Slippens donderdag. NIBC verlaagde het advies van Accumuleren naar Neutraal en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 36,98 naar 35,68 euro. Theodoor Gilissen plaatste Sligro prompt na de winstwaarschuwing op de lijst voor Niet Aanbevolen aandelen. Het aandeel zakte 1,0 procent.

Air-France-KLM won daarentegen 5,3 procent, na een outlookverhoging door sectorgenoot Lufthansa.

Twee sportscholen van Basic-Fit in de regio Luik hebben dinsdag de politie over de vloer gehad in verband met een onderzoek naar een medewerker die anabolen zou hebben verhandeld. Dit bevestigde een woordvoerder van de fitnessketen tegenover ABM Financial News. Het aandeel eindigde 0,5 procent in de min.

Fugro won 0,8 procent. S&P Equity Research verhoogde donderdag het koersdoel voor Fugro van 10,00 naar 13,00 euro bij een afgezwakte verkoopaanbeveling. "In het licht van de goede vooruitgang die wordt geboekt in het terugdringen van de kosten in het derde kwartaal, stellen we ons advies op Fugro licht bij en verhogen we ons koersdoel", aldus analist Jia Man Neoh. Ook NIBC verhoogde het koersdoel voor Fugro, van 18,00 naar 19,00 euro. Kempen was wellicht nog positiever en verhoogde het advies voor de bodemonderzoeker van Verkopen naar Kopen met een koersdoel van 19,00 euro.

Lokaal meldde Esperite dat het zich gaat richten op de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Het aandeel Esperite noteerde donderdag met een winst van 5,0 procent flink hoger en was daarmee de sterkste stijger onder de lokaal genoteerde fondsen.

Coca Cola European Partners kreeg een initieel koopadvies van Kepler Cheuvreux. Analist Richard Withagen kwam tot een koersdoel van 41,00 euro. De koers steeg 0,6 procent.

RoodMicrotec benoemde Arvid Ladega tot nieuwe financieel topman en opvolger van Erwin Vrielink. Het aandeel noteerde onveranderd. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.137,32 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update: Aandeelhouders TOM onderzoeken strategische alternatieven
20-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De aandeelhouders van derivatenbeurs The Order Machine (TOM) hebben gezamenlijk besloten actief mee te zullen zoeken naar een nieuwe strategische partner om het alternatieve beursplatform een volgende stap in zijn ontwikkeling te kunnen laten zetten. Dit maakte TOM Group donderdagmiddag bekend.

Recent werd Hans Pieterse aangesteld als de nieuwe CEO, als opvolger van Willem Meijer. Pieters, afkomstig van Optiver, kreeg als taak voor TOM strategische alternatieven te onderzoeken "om een vergelijkbaar succes te creëren als met derivaten in Nederland". 

Sinds de start in 2015 is het bedrijf naar eigen zeggen erg succesvol geweest in het realiseren van zijn ambities. 

"TOM creëerde concurrentie in de handel in Nederlandse aandelen- en indexderivaten en faciliteert nu meer dan 40 procent van de Nederlandse optiehandel",  schreef het handelsplatform donderdag. "De transactietarieven zijn met meer dan 60 procent gedaald sinds TOM is begonnen, waarmee kostenbesparingen zijn gerealiseerd voor marktdeelnemers en de aandeelhouders van TOM."

De huidige aandeelhouders van TOM zijn ABN AMRO Clearing, BinckBank, IMC, Nasdaq en Optiver.

Voor BinckBank, dat nog een belang van 25,5 procent heeft in TOM, is het geen kernactiviteit, zei een woordvoerder donderdag tegen ABM Financial News. 

Dat zei BinckBank ook al in december 2012, toen de onlinebroker een deel van zijn aandelen verkocht aan de Amerikaanse beurs Nasdaq, dat daarmee zijn belang uitbreidde naar 25 procent. Nasdaq bedong indertijd dat het dit belang zou mogen uitbreiden tot 50,1 procent. De Amerikanen hebben dat vooralsnog nagelaten.

Het resterende belang van 25,5 procent staat bij BinckBank voor 1,2 miljoen euro in de boeken. Dat betekent dat een verkoopprijs van iets minder dan 5 miljoen euro nodig zou zijn om het belang zonder boekverlies te verkopen.

De vraag is wie geïnteresseerd is in het innovatieve handelsplatform, dat nog steeds verlieslatend is. BinckBank behaalde op zijn belang van 25,5 procent vorig jaar nog een negatief resultaat van 730.000 euro. Dit was wel beter dan het verlies van 1,4 miljoen euro in 2014. De inkomsten stegen in de tussentijd van 4,9 miljoen naar 6,8 miljoen euro.

CEO Pieterse wilde geen aanvullend commentaar geven op het persbericht.

Update om extra informatie toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak rondom slotnoteringen
20-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde donderdag rond de klok van elf uur nabij de slotnoteringen van woensdag. De AEX index liep 0,2 procent op naar 455,07 punten, terwijl de AMX 0,2 procent prijsgaf en de AScX vrijwel onveranderd noteerde.

De markt wacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, ofschoon de marktconsensus ook nu op een ongewijzigd renteniveau ligt en de aandacht dan ook vooral uitgaat naar eventuele aanpassingen van het inkoopprogramma.

"Het wordt een non-event", voorspelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "En dus wordt het wachten op een andere impuls die de AEX door de 458 heen moet trekken. Aandelen zijn nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd onze visie. Bedrijfsresultaten zijn tot nog toe goed", meende de vermogensbeheerder.

De macro-economische kalender bevatte in Europa drie publicaties. In het Verenigd Koninkrijk bleken de detailhandelsverkopen over september met een vlakke ontwikkeling op maandbasis minder goed dan de voorziene groei met 0,2 procent. Duitsland meldde een daling van de producentenprijzen over september die groter uitviel dan vooraf ingeschat. De lopende rekening van de eurozone over augustus liet een hoger overschot zien.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht vanmiddag uit naar de zogeheten Philly Fed index over oktober, de wekeljkse steunaanvragen, de bestaande woningverkopen over september en de leidende economische indicatoren over dezelfde maand.

Olie noteerde donderdag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,9 procent lager op 51,38 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent lager noteerde op 52,30 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0964. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0968 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX vielen de meeste koersverschillen met de slotnoteringen van woensdag onder het procent uit, met uitzondering van ArcelorMittal dat op een winst van rond een procent koerste. Vermogensbeheerder Van Eerden merkte donderdag op dat het sentiment rondom het staalconcern verbetert, maar voegde toe dat ArcelorMittal een dermate koersontwikkeling laat zien dat een fundamentele verklaring vaak onmogelijk blijkt. Gemalto was de opvallendste daler met een koersverlies van 1,9 procent, gevolgd door Aalberts Industries met een daling van 1,1 procent. AkzoNobel gaf 0,7 procent prijs na een koersdoelverlaging door ABN AMRO.

Midkapfonds Philips Lighting realiseerde in het derde kwartaal een hoger aangepast bedrijfsresultaat, terwijl de omzet juist onder druk stond. De onderneming liet zich voorzichtiger uit over de eerder afgegeven verwachting van een positieve vergelijkbare omzetgroei in 2016. Philips Lighting ziet zich geconfronteerd met zwakkere marktomstandigheden in het Midden-Oosten en Turkije, maar ook in sommige Europese landen kampt het concern met tegenwind, waardoor een positieve vergelijkbare omzetgroei nu waarschijnlijk pas na jaarwisseling wordt gerealiseerd. Het aandeel zakte 2,8 procent en noteerde daarmee onderaan.

Sligro Food Group boekte in het derde kwartaal van 2016 meer omzet, maar verwacht wel dat de winst dit jaar lager uitkomt dan in 2015. "Wij verwachten voor dit jaar dan ook duidelijk onder de recordwinst van vorig jaar uit te komen", zei CEO Slippens donderdag. NIBC verlaagde het advies van Accumuleren naar Neutraal en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 36,98 naar 35,68 euro. Het aandeel leverde donderdag 0,4 procent in na eerder op de ochtend nog stevig in het rood te hebben gestaan.

Air-France-KLM won 3,7 procent, na een outlookverhoging van sectorgenoot Lufthansa. Alle andere winnende fondsen noteerden een winst die onder het procent bleef. Aperam was daarin koploper met een winst van 0,9 procent.

Onder de kleinere fondsen kreeg Probiodrug met Biogen een nieuwe aandeelhouder met een belang van 3,33 procent. Het aandeel Probiodrug noteerde donderdag 2,4 procent hoger. Aan de rode zijde van deze index vielen Stern en Wessanen op met beiden een verlies van 1,5 procent.

Lokaal meldde Esperite dat het zich gaat richten op de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Het aandeel Esperite noteerde donderdag met een winst van 7,6 procent flink hoger en was daarmee de sterkste stijger onder de lokaal genoteerde fondsen.

RoodMicrotec benoemde Arvid Ladega tot nieuwe financieel topman en opvolger van Erwin Vrielink. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: vlakke start op Damrak
20-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag vrijwel onveranderd geopend. De AEX index noteerde nipt in het rood op 454,87 punten, terwijl de Midkap 0,1 procent bijschreef.

Onder de hoofdfondsen bleven uitschieters achterwege. ArcelorMittal was de grootste stijger met 0,8 procent, terwijl Aalberts Industries de rij sloot met een verlies van 1,0 procent. 

In de Midkap was Philips Lighting de dissonant met een verlies van 2,3 procent. De onderneming werd voorzichtiger over de eerder afgegeven verwachting van een positieve vergelijkbare omzetgroei in 2016 en stelde deze vooruit naar 2017. Cijfers van Sligro Food Group kregen eveneens een negatief onthaal met een verlies van krap twee procent. Air-France-KLM was de absolute uitblinker met 4,5 procent, na een outlook verhoging van sectorgenoot Lufthansa. 

Bij de kleinere fondsen won Probiodrug drie procent, terwijl Van Lanschot een procent lager koerste.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak start licht in het groen
20-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet, na bescheiden winsten op Wall Street woensdagavond en een overwegend positief sentiment in Azië vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Woensdag steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,3 procent.

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow merkte op dat de Amerikaanse beurzen afkwamen van hun hoogste niveau van de handelsdag, maar nog wel in de plus sloten. In combinatie met aantrekkende olie-futures en een redelijk positief sentiment in Azië, voorziet Smit dat de AEX in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank nipt hoger zal openen.

De markten zullen vandaag in het teken staan van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en dan vooral om hetgeen voorzitter Mario Draghi kan gaan zeggen over een uitbreiding van de kwantitatieve verruiming of juist inperking daarvan. Het merendeel van de markt gaat uit van een verlenging van het lopende inkoopprogramma, terwijl vrijwel niemand rekent op een aanpassing van het renteniveau.

Op Wall Street koerste chipmaker Intel met 5,7 procent fors lager na een teleurstellende outlook. Cijfers van zakenbank Morgan Stanley en oliedienstverlener Halliburton kregen daarentegen een warm onthaal en de aandelen stegen meerdere procenten. Nabeurs overtrof creditcardmaatschappij American Express de verwachtingen en het aandeel steeg in de elektronische handel 4,6 procent. Cijfers van de online marktplaats eBay werden ondanks een winst negatief ontvangen. In de handel nabeurs kelderde het aandeel 8,0 procent.

De olieprijzen kregen steun van een onverwacht daling van de Amerikaanse olievoorraden in de afgelopen week. Uit het wekelijkse gepubliceerde rapport bleek dat de voorraden met 5,2 miljoen vaten waren gedaald. Analisten gepolst door S&P Global Platts hadden juist gerekend op een stijging met 2,5 miljoen vaten olie. Een november-future op een vat West Texas Intermediate koerste 2,6 hoger naar 51,36 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0958. Woensdag stond er bij het slot in Amsterdam een koers van 1,0965 op de borden.

In Azië reageerden de beurzen onder meer op het derde en laatste presidentiële debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump, dat vannacht plaatsvond. De Nikkei index in Tokio was koploper met een stijging van 1,2 procent, terwijl de beurs in Hong Kong 0,6 procent klom. Tijdens het debat klom de Mexicaanse peso ten opzichte van de dollar, hetgeen er op kan duiden dat Clinton aan de winnende hand was. Trump heeft zich onder meer voorstander getoond van een hek om de grens met Mexico beter te bewaken. 

Naast het rentebesluit van de ECB en een stroom aan bedrijfscijfers kijken beleggers ook uit naar de bestaande Amerikaanse woningverkopen en de cijfers over de leidende Amerikaanse indicatoren.

Bedrijfsnieuws

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) van Philips Lighting steeg in het derde kwartaal op jaarbasis van 139 miljoen naar 175 miljoen euro. ING en KBC Securities rekenden op een lager resultaat van respectievelijk 160 miljoen en 169 miljoen euro. De onderneming werd echter ook voorzichtiger over de eerder afgegeven verwachting van een positieve vergelijkbare omzetgroei in 2016 en stelde deze vooruitblik uit naar 2017.

Sligro Food Group behaalde in het derde kwartaal 712 miljoen euro aan omzet. Op jaarbasis was dit een stijging van 8,1 procent en autonoom, dat wil zeggen exclusief overnames, groeiden de verkopen met 3,1 procent. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar lag de omzet autonoom 2,1 procent hoger. De onderneming verwacht wel dat de winst dit jaar lager uitkomt dan in 2015.

De nettowinst van Core Laboratories halveerde in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder naar 16,7 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat daalde 54 procent tot 21,5 miljoen dollar. Core Laboratories rapporteerde een omzetdaling van ruim 27 procent van 197,3 miljoen naar 143,5 miljoen dollar.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg woensdag 0,2 procent op 2.144,29 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,2 procent op 18.202,69 punten en de Nasdaq dikte 0,1 procent aan op 5.246,41 punten.

 

 

 

 

 

 

 

Vragen:

 

"We are more cautious about comparable sales growth, as we anticipate softer market conditions in the Middle East & Turkey as well as in some European countries to continue in the fourth quarter. This will likely delay our return to positive comparable sales growth beyond the fourth quarter into 2017"

 

 

 

I noticed a sharp reduction of the number of employees on a yearly basis. Could you tell something about the progress in productivity (cost reductions)?

 

 

In the professional division US growth and margins are much lower than the competition (sterk verliesgevend) , especially Acuity Brands. Can you tell something about the work being done to close this gap?

 

There is a strong impact the longer lifetime of LED-lamps compared to traditional lamps. Especially when the replacement cycle is largely done. When do you expect growth to become negative and how will this affect the cash flow yields. Chinese competitors.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
19-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) Fondsen uit de AEX met een notering op Wall Street zijn woensdag ten opzichte van het slot in Amsterdam overwegend lager gesloten.

Aegon (vlak)

ArcelorMittal (+0,3%)

ASML (vlak)

Galapagos (-0,7%)

ING Groep (-0,1%)

Philips (-0,2%)

RELX (-0,5%)

Royal Dutch Shell (-0,1%)

Unilever (-0,2%)

Op basis van deze koersuitslagen zou de AEX niet op 454,68, maar op 454,42 punten zijn gesloten.

Euro/dollar: 1,0968.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak sluit licht hoger
19-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger gesloten, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van donderdag, na een rustige handelsdag waar ook Wall Street weinig beweging bood.

De AEX index steeg 0,34 procent tot 454,68 punten, terwijl de AMX 0,11 procent won en de AScX 0,86 procent steeg. 

"Nadat we gisteren wat hoger waren gesloten, was de markt vandaag vooral in afwachting van de Europese Centrale Bank", zei beleggingsstrateeg Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners.

ASML, AkzoNobel en vooral Fugro boden nog enige reuring met mee- of tegenvallende kwartaalcijfers. "ASML kwam met goede cijfers en AkzoNobel was wat tegenvallend, zoals aan de koersreacties ook duidelijk was af te lezen", zei Van Leenders. Fugro kwam ook met kwartaalresultaten, eerder dan verwacht, in verband met de lancering van een converteerbare obligatie. Bij de kleine fondsen zorgde Wessanen voor groene cijfers.

Hij verwacht dat ECB-president Mario Draghi woensdag geen verlenging van het opkoopprogramma zal aankondigen, wat door de markt mogelijk als teleurstellend zal worden opgevat. Van Leenders denkt dat Draghi pas in december iets zal aankondigen, wat mogelijk geen verlenging maar slechts een aanpassing van de regels van het opkoopprogramma kan zijn.

De Amerikaanse beurzen koersten rond het sluiten van de Amsterdamse markt licht hoger, geholpen door gedaalde olievoorraden en meevallende cijfers van zakenbank Morgan Stanley.

Eerder in de middag waren er Amerikaanse woningbouwcijfers over september, met een meevallend cijfer voor de bouwvergunningen en een tegenvallend cijfer voor het aantal in aanbouw genomen woningen. "Dan is de impact per saldo natuurlijk min of meer neutraal", zei Van Leenders.

Later op de avond publiceert de Federal Reserve zijn 'Beige Book' over de huidige stand van de Amerikaanse economie. Het rapport geldt als een leidraad bij de aankomende vergadering van de centrale bank maar zet de markt volgens Van Leenders doorgaans niet in beweging. "Het is toch een beetje de rommelrubriek van de Fed, met vooral anekdotische bewijzen."   

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de investeringen in Nederland in augustus van dit jaar opnieuw zijn gestegen. In augustus lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa ruim 5 procent hoger dan in augustus 2015, net als een maand eerder. De groei viel vrijwel volledig toe te schrijven aan investeringen in woningen. 

Groeicijfers uit China woensdagochtend wezen op enige stabilisering van de economie. "Maar ten koste van wat?" vroeg Van Leenders zich af, verwijzend naar de neiging van de Chinese overheid om economische groei af te dwingen met niet altijd even rendabele overheidsinvesteringen. "Het onbehagen blijft wel." 

Een meevaller was een ongewijzigd Brits werkloosheidscijfer, dat laat zien dat het Brexit-referendum nog geen grote impact heeft op de economie aldaar.

Voor woensdag staan diverse cijfers van het CBS over de Nederlandse economie op het programma, onder andere over het consumentenvertrouwen in oktober, de consumptie door huishoudens in augustus en de werkloosheid in september. Later in de ochtend volgen de  Duitse procentenprijzen, Britse detailhandelsverkopen. 

De aandacht zal echter vooral uitgaan naar het rentebesluit van de ECB om 13.45 uur. Hierna volgen nog diverse Amerikaanse cijfers, waaronder de wekelijkse steunaanvragen en de leidende economische indicatoren. 

Olie noteerde woensdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 2,8 procent tot 51,71 dollar, terwijl een december-future Brent 2,3 procent hoger bewoog op 52,85 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0969, weinig veranderd ten opzichte van de 1,098 dinsdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.  

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdfondsen steeg ASML 2,2 procent na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Analisten van Bernstein spraken van een "uitstekend kwartaal" en een positieve outlook voor ASML. "Goede resultaten ondanks een lagere verscheping van Extreme Ultraviolet, en een bevestiging van de kracht van de onderliggende business", aldus analisten van Morgan Stanley.

Verder stegen Randstad en ArcelorMittal met respectievelijk 0,9 en 1,9 procent. De uitzender kreeg een koersdoelverhoging te verwerken van Credit Suisse van 43,00 naar 48,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies.  

Beleggers waren minder blij met de cijfers van AkzoNobel. Het aandeel daalde 2,2 procent. Volgens ABN AMRO waren de resultaten van het verf- en chemieconcern uit Amsterdam evenwel in lijn met de verwachting. Analist Stijn Demeester van ING uitte zich positief over de volumegroei bij zowel Decorative Paintings en Specialty Chemicals. Valutaire tegenwind, een verslechterde productmix en lagere volumes bij Performance Coatings onder invloed van een zwakke olie- en gasmarkt gooiden echter roet in het eten. 

In de Midkap was PostNL de grootste winnaar, met een winst van 2,2%. 

Aan de andere kant herstelde het aandeel Fugro zich van zwaardere verliezen eerder op de dag en sloot 3,4 procent lager, na  kwartaalcijfers. Dirk Verbiesen van KBC Securities vond de beter dan verwachte EBIT-marge, de goede kasstroom en de beheerste kosten niettemin geruststellend. 

Volgens ING stond de koers van Fugro vanochtend voornamelijk onder druk door de aankondiging van de uitgifte van converteerbare obligaties. "Dit zal waarschijnlijk leiden tot een verwatering van 10 tot 12 procent in oktober  wanneer de aanvullende 40 miljoen euro aan obligaties wordt uitgegeven bovenop de aangekondigde 150 miljoen euro", aldus analist Quirijn Mulder van ING. Dit betekent een lager rendement voor bestaande aandeelhouders, maar verandert ondertussen weinig aan het schuldniveau.

Ook Philips Lighting gaf met 1,6 procent wat beurswaarde prijs. Volgens portefeuillemanager Corné van Zeijl van Actiam kwam de koers onder druk te staan na zwakke cijfers van concurrent en sectorgenoot Cree. 

Onder de kleinere fondsen won Wessanen 5 procent, zonder duidelijke aanleiding, terwijl biotechfondsen Kiadis Pharma en Probiodrug respectievelijk 1,1 procent en 2 procent daalden. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak blijft dicht bij huis
19-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag gedurende de ochtend dicht bij huis gebleven. De AEX index maakte een pas op de plaats op 453,02 punten, terwijl de AMX 0,5 procent verloor en de AScX juist 0,4 procent steeg. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van weinig richtinggevend nieuws en een rustige ochtend. "Waarschijnlijk door de herfstvakantie", aldus Schutte.

Ook groeicijfers uit China werden volgens de beleggingsadviseur enkel voor kennisgeving aangenomen. Afgelopen kwartaal steeg het Chinese bruto binnenlands product met 6,7 procent op jaarbasis, gelijk aan de groei in zowel het tweede als eerste kwartaal van dit jaar. Op kwartaalbasis bedroeg de groei na seizoenscorrectie 1,8 procent. "De stimuleringsmaatregelen door de Chinese overheid lijken zijn vruchten af te werpen, al wordt het effect ervan steeds korter", aldus Schutte. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de investeringen in Nederland in augustus van dit jaar opnieuw zijn gestegen. In augustus lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,3 procent hoger dan in augustus 2015. De stijging was vrijwel gelijk aan de groei in de voorafgaande maand, toen de investeringen 5,4 procent stegen. De groei in augustus viel vrijwel volledig toe te schrijven aan hogere investeringen in woningen. 

De markt kijkt vooral uit naar het Beige Book van de Federal Reserve. De verslaglegging van de economische ontwikkelingen in de verschillende districten in Amerika geldt als een leidraad bij de aankomende vergadering van de centrale bank. Verder staan de wekelijkse olievoorraden op de rol, evenals de Amerikaanse woningbouw en bouwvergunningen in september.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 50,86 dollar, terwijl een december-future Brent 1,2 procent hoger bewoog op 52,28 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0995. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0979 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0993 op de borden.  

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdfondsen steeg ASML 3,2 procent na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Analisten van Bernstein spraken van een "uitstekend kwartaal" en een positieve outlook voor ASML. "Goede resultaten ondanks een lagere verscheping van Extreme Ultraviolet, en een bevestiging van de kracht van de onderliggende business", aldus analisten van Morgan Stanley.

Verder stegen Randstad en ArcelorMittal met respectievelijk 1,7 en 1,2 procent. De uitzender kreeg een koersdoelverhoging te verwerken van Credit Suisse van 43,00 naar 48,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies. 

Beleggers bleken minder te spreken over de cijfers van AkzoNobel. Het aandeel daalde 2,5 procent. Volgens ABN AMRO waren de resultaten van het verf- en chemieconcern uit Amsterdam evenwel in lijn met de verwachting. Analist Stijn Demeester van ING oordeelde dat de omzet beneden verwachting uit kwam, maar gaf aan dat het bedrijfsresultaat (EBIT) juist sterker steeg dan voorzien. Demeester uitte zich positief over de volumegroei bij zowel Decorative Paintings en Specialty Chemicals. Evenwel werd dit resultaat gedrukt door valutaire tegenwind, een negatieve prijs/mix-verhouding en lagere volumes bij Performance Coatings door onder meer een zwakke olie- en gasmarkt. 

Ook Galapagos en Unibail-Rodamco konden met verliezen van respectievelijk 1,3 en 0,9 procent niet in het groen komen.

In de Midkap kon Air France-KLM op bijval van beleggers rekenen. Het aandeel werd 1,0 procent meer waard, gevolgd door TomTom dat 0,9 procent bijschreef. 

Fugro bleek de gebeten hond met een verlies van maar liefst 7,6 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Toch verwachtte analist Dirk Verbiesen van KBC Securities dat de markt ietwat gerustgesteld zou zijn door de resultaten van de bodemonderzoeker, gezien de beter dan verwachte EBIT-marge, de goede kasstroom en de kosten die goed onder controle bleven. Volgens ING stond de koers van Fugro vanochtend voornamelijk onder druk door de aankondiging van de uitgifte van converteerbare obligaties. "Dit zal waarschijnlijk leiden tot een verwatering van 10 tot 12 procent in oktober  wanneer de aanvullende 40 miljoen euro aan obligaties wordt uitgegeven bovenop de aangekondigde 150 miljoen euro", aldus analist Quirijn Mulder van ING. Volgens de marktvorser betekent de uitgifte een lager rendement voor bestaande aandeelhouders, maar verandert er ondertussen weinig aan het schuldniveau.

Ook Philips Lighting gaf met 2,3 procent aanzienlijk wat beurswaarde prijs. Volgens portefeuillemanager Corné van Zeijl van Actiam kwam de koers onder druk te staan na zwakke cijfers van concurrent en sectorgenoot Cree. 

Onder de kleinere fondsen won Wessanen 3,5 procent, terwijl BinckBank en Probiodrug respectievelijk 1,0 en 1,5 procent daalden. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak opent hoger
19-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag conform verwachting hoger geopend. Kort na opening van de beurzen koerste de AEX 0,2 procent hoger op 453,85 punten, terwijl de AMX juist 0,2 procent prijsgaf. 

Onder de hoofdfondsen steeg ASML 4,1 procent na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Analisten van Bernstein spraken van een "uitstekend kwartaal" en een positieve outlook voor ASML. 

Verder stegen Randstad en ArcelorMittal met respectievelijk 1,2 en 0,6 procent. De uitzender kreeg een koersdoelverhoging te verwerken van Credit Suisse van 43,00 naar 48,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies. 

Beleggers bleken minder te spreken over de cijfers van AkzoNobel. Het aandeel daalde 2,3 procent. Volgens ABN AMRO waren de resultaten van het verf- en chemieconcern uit Amsterdam evenwel in lijn met de verwachting. 

Ook Galapagos en Unibail-Rodamco konden met verliezen van respectievelijk 2,3 en 0,8 procent niet in het groen komen.

In de Midkap kon Intertrust op bijval rekenen. Het aandeel werd 0,9 procent meer waard, gevolgd door TomTom dat 0,7 procent bijschreef. Arcadis steeg 0,5 procent. 

Fugro bleek de gebeten hond met een verlies van maar liefs 8,5 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Toch verwachtte analist Dirk Verbiesen van KBC Securities dat de markt ietwat gerustgesteld zou zijn door de resultaten van de bodemonderzoeker, gezien de beter dan verwachte EBIT-marge, de goede kasstroom en de kosten die goed onder controle bleven.

Ook Philips Lighting gaf met 2,0 procent aanzienlijk wat beurswaarde prijs. Volgens portefeuillemanager Corné van Zeijl van Actiam kwam de koers onder druk te staan na zwakke cijfers van concurrent Cree. 

Onder de kleinere fondsen won ICT Group 2,8 procent, terwijl BinckBank 0,9 procent daalde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Licht hogere opening Damrak voorzien
19-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,1 procent in de plus op 453,13 punten. 

"Amerikaanse beurzen sloten hoger en ook Azië hoger", aldus fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow. "Openingsindicatie voor Europa is dus ook hoger." Smit stelde dat de resultaten van bedrijven "de dag gaan maken". Voorbeurs kwamen onder meer ASML en AkzoNobel met de resultaten over het derde kwartaal.  

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de investeringen in Nederland in augustus van dit jaar opnieuw zijn gestegen. In augustus lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,3 procent hoger dan in augustus 2015. De stijging was vrijwel gelijk aan de groei in de voorafgaande maand, toen de investeringen 5,4 procent stegen. De groei in augustus viel vrijwel volledig toe te schrijven aan hogere investeringen in woningen. 

Wall Street sloot dinsdag in het groen. Goed ontvangen bedrijfscijfers speelden de beurzen in de kaart. Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers van onder meer Netflix en Goldman Sachs. Ook lieten de inflatiecijfers een hoger prijspeil zien. Volgens sommige analisten een extra reden voor de Federal Reserve om de rente te verhogen. 

De markt kijkt vandaag vooral uit naar het Beige Book van de Federal Reserve. De verslaglegging van de economische ontwikkelingen in de verschillende districten in Amerika geldt als een leidraad bij de aankomende vergadering van de centrale bank. Verder staan de wekelijkse olievoorraden op de rol, evenals de Amerikaanse woningbouw en bouwvergunningen in september.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op winst. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,3 procent op 17.012,02 punten en de Chinese Shanghai Composite won 0,1 procent op 3.086,89 punten. De Chinese economie groeide in het derde kwartaal van dit jaar conform verwachting. Afgelopen kwartaal steeg het Chinese bruto binnenlands product met 6,7 procent op jaarbasis, gelijk aan de groei in zowel het tweede als eerste kwartaal van dit jaar. Op kwartaalbasis bedroeg de groei na seizoenscorrectie 1,8 procent. Verder bleken de Chinese detailhandelsverkopen in september sneller gestegen, maar vertraagde de industriële productie.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent op 50,76 dollar, terwijl een december-future Brent eveneens 0,9 procent hoger bewoog op 52,12 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0981. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0979 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0993 op de borden.

Bedrijfsnieuws

ASML voldeed aan de eigen verwachtingen, waarbij zowel de omzet als de winst steeg op kwartaalbasis. De resultaten werden aangejaagd door het segment logic. Ook werd een deel van de omzet van een nieuwe EUV-machine afgelopen kwartaal al ingeboekt, hetgeen bij het vaststellen van de outlook niet was verwacht. Voor het lopende vierde kwartaal mikt ASML op een omzet van 1,7 miljard tot 1,8 miljard euro met een brutomarge tussen de 47 en 48 procent.

AkzoNobel zag in de afgelopen drie maanden de winst vlak uitvallen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, terwijl de omzet conform verwachting van analisten daalde. Het concern voorziet aanhoudende deflatie, nadelige valuta-effecten en uitdagende omstandigheden en verschillende regio's en marktsegmenten. De volumegroei bleef in het afgelopen kwartaal vlak. Wel werd het interim-dividend door AkzoNobel met 6 procent verhoogd tot 0,37 euro per aandeel. 

Fugro gaf woensdag voorbeurs inzicht in de resultaten over het afgelopen kwartaal. Daaruit bleek de omzet gedaald, terwijl de nettoschuld werd teruggedrongen. De outlook voor de rest van het jaar werd herhaald met een iets positievere verwachting voor de negatieve EBIT-marge. Afzonderlijk maakte de bodemonderzoeker bekend dat het voor maximaal 150 miljoen euro aan converteerbare obligaties uitgeeft met een looptijd tot 2021 en een optie dit uit te breiden met nog eens 40 miljoen euro. De opbrengst zal worden gebruikt om een deel van een Amerikaanse lening terug te betalen.

Verder liet MDxHealth weten een distributieovereenkomst met het High Intensity Focused Ultrasound Clinic prostaatkankercentrum te hebben gesloten voor zijn prostaatkankertest SelectMDx in Polen. Financiële details werden niet bekendgemaakt. 

Persbureau Reuters meldde dinsdag op basis van bronnen dat Royal Dutch Shell zijn raffinaderij in het Amerikaanse Martinez wil verkopen voor een bedrag van circa 900 miljoen dollar. Shell wilde tegenover Reuters niet reageren op de geruchten. De onderneming kampt met een lage olieprijs en verteert de overname van British Gas Group. De oliegigant heeft al aangekondigd dat het voor circa 30 miljard dollar aan bezittingen wil afstoten. 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot dinsdag 0,4 procent hoger op 18.161,94 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,6 procent op 2.139,60 punten en techbeurs Nasdaq dikte 0,9 procent aan tot 5.243,84 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
18-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) Fondsen uit de AEX met een notering op Wall Street zijn dinsdag ten opzichte van het slot in Amsterdam overwegend hoger gesloten.

Aegon (-0,3%)
ArcelorMittal (+0,2%)
ASML (+0,4%)
Galapagos (+0,2%)
ING Groep (0,0%)
Philips (0,0%)
RELX (-0,3%)
Royal Dutch Shell (+0,1%)
Unilever (+0,1%)

Op basis van deze koersuitslagen zou de AEX niet op 453,13, maar op 453,31 punten zijn gesloten.

Euro/dollar: 1,0980.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

AEX sluit compleet in het groen
18-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag in het groen geëindigd waarbij alle fondsen binnen de AEX in de plus sloten. De hoofdgraadmeter sloot 1,1 procent hoger op 453,13 punten, terwijl de AMX 0,6 procent steeg op 669,47 punten.

"In Europa ging vandaag de koopmotor aan en waren de winsten breedgedragen", aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx. Dit kwam volgens hem vooral door de zwakkere euro ten opzichte van de dollar, die momenteel goed blijft liggen vanwege de toegenomen kans op een renteverhoging door de Federal Reserve. 

Verder blijken veel kwartaalcijfers van grote internationale bedrijven tot nu toe beter dan verwacht. Zo steeg Netflix maandag ruim 20 procent en kwam daar dinsdag alweer zo'n 20 procent bij. Toch vindt Schaaf dat Amerika in het algemeen achterblijft. "Je ziet wel individuele uitschieters maar in het algemeen zie ik weinig ruimte voor Amerika om verder te stijgen omdat de indexen nog zo dicht bij hun all time highs zitten", aldus de beleggingsspecialist die de Amerikaanse presidentsverkiezingen momenteel als een van de grootste factoren van onzekerheid noemt voor Wall Street.

Vooruitlopend op de komende dagen zal er volgens Schaaf uiteraard veel aandacht zijn voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdagmiddag. De markt gaat er in het algemeen van uit dat de ECB wacht tot december met het aankondigen van nieuwe verruimingsmaatregelen.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag vooral aandacht voor inflatiecijfers, uit zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten. De Britse inflatie kwam in september op jaarbasis uit op 1,0 procent en dat was beter dan de 0,9 procent die werd voorzien. Op jaarbasis werd een kerninflatie van 1,5 procent genoteerd. Ook de producentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk liepen in september op, met 1,2 procent. Dit markeerde de sterkste stijging in drie jaar.

In Amerika steeg het prijspeil met 0,3 procent en dit was conform verwachting. De kerninflatie kwam op jaarbasis uit op 2,2 procent. Op maandbasis was sprake van een kerninflatie van 0,1 procent en dat was iets minder sterk dan de 0,2 procent die was voorzien. 

Woensdagochtend verschijnen Chinese groeicijfers over het derde kwartaal. Er wordt een stabiel groeipercentage van 6,7 procent voorzien. Woensdagavond komt de Fed met zijn Beige Book. De verslaglegging van de economische ontwikkelingen in de verschillende districten in Amerika geldt vaak als leidraad bij de aankomende vergadering van de centrale bank.

Olie was dinsdag aanvankelijk duurder maar noteerde rond het Europese slot vrijwel vlak. De november-future voor een vat West Texas Intermediate bewoog aan de Nymex nagenoeg onveranderd nopt onder de 50 dollar. Een december-future Brent werd 0,2 procent goedkoper verhandeld op 51,41 dollar.

De euro/dollar noteerde bij het Europese slot op 1,0996. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1000 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0998 op de borden.

Stijgers en dalers 

Alle hoofdfondsen sloten dinsdag hoger, aangevoerd door biotechfonds Galapagos dat 4,9 procent won nadat het aandeel een koopaanbeveling kreeg van Goldman Sachs. Ook ging het 20 euro omhoog naar 75,00 euro. De analisten wezen met name op de kracht van de pijplijn. 

Gemalto volgde op kleine afstand het spoor van Galapagos met een plus van 2,6 procent. De digitale beveiliger maakte dinsdag een deal met PSA Groep bekend, waarbij Gemalto miljoenen auto's gaat voorzien van een systeem waardoor de voertuigen met elkaar kunnen communiceren en waarbij onderhoud en ondersteuning op afstand mogelijk zijn.

Financiële waarden zaten dinsdag ook in de kopgroep van de AEX. ABN AMRO won 2,2 procent en ING steeg 1,7 procent.

Altice kon 1,6 procent aan beurswaarde bijschrijven nadat het van Bank of America een initieel Neutraal advies kreeg. De Amerikaanse bank startte ook met het volgen van KPN en gaf het telecombedrijf een koopadvies. Verder verlaagde KBC Securities het koersdoel voor het aandeel KPN met 0,20 euro naar 3,50 euro bij handhaving van de koopaanbeveling. KPN steeg 0,9 procent. 

AkzoNobel en ASML, die woensdagochtend de boeken openen, stegen dinsdag achtereenvolgens 0,1 en 1,1 procent. 

Onder de Midkappers kondigde Vastned de verkoop van vastgoed in Nederland aan voor ruim 65 miljoen euro, in combinatie met de aanschaf van nieuwe winkelpanden in Nederland en Frankrijk voor dik 18 miljoen euro. Het aandeel sloot 2,6 procent in de plus. TomTom en WDO volgden met een stijging van 2,0 procent.

Flow Traders kreeg van Credit Suisse een koersdoelverlaging van 40,00 naar 38,00 euro, waarbij het advies Outperform bleef. Het aandeel sloot 0,3 procent lager.

Ook Philips Lighting was onderhevig aan een waarderingsdynamiek. NIBC startte met het volgen van het aandeel en de verrichtingen van het bedrijf en zette het advies op Neutraal en het koersdoel op 23,00 euro. Het aandeel leverde 1,2 procent in en bevond zich daarmee onder het handjevol fondsen die dinsdag daalden in de AMX.

Onder de kleinere fondsen viel Ordina op met een stijging van het aandeel van 5,8 procent. Van Lanschot steeg 2,8 procent nadat bekend werd dat Rabobank het belang in de bank heeft teruggebracht tot onder de meldingsgrens van tien procent, waarmee Rabobank aan minder regelgevende verplichtingen hoeft te voldoen. 

Tussenstand Wall Street

Ook in New York kleurden de koersborden dinsdag groen. Rond het Europese slot noteerde de breed samengestelde S&P 500 0,7 procent in de plus en stegen de Dow Jones index en de Nasdaq respectievelijk 0,5 en 1,1 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak breed gedragen op winst
18-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag rond de klok van elf uur hoger. De AEX index liep 1,1 procent op naar 453,06 punten, terwijl de AMX 0,8 procent hoger noteerde en de AScX 0,7 procent aandikte.

"Er wordt dinsdag positief gereageerd op de bedrijfsresultaten die tot nog toe voor een groot deel beter zijn dan verwacht. Bovendien waren we maandag wat in mineur en heeft de hoofdgraadmeter op weekbasis nog wat meer ingeleverd. Dat zorgt voor een opwaartse correctie", zei vermogensbeheerder Marcel Van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer.

Van der Schaaf sluit met de betrekking tot de Europese Centrale Bank die donderdag het rentebesluit bekendmaakt, niet uit dat er iets extra's komt. "De in te kopen obligaties raken toch een beetje op en de vraag is dan waar de ECB naar kijkt als alternatief", aldus de marktvorser.

In het Verenigd Koninkrijk kwamen cijfers over de consumentenprijzen en producentenprijzen uit. Ten opzichte van een jaar eerder stegen de Britse consumentenprijzen met 1,0 procent, waar een toename van 0,9 procent was voorzien. Het producentenprijspeil nam in september op jaarbasis met 1,2 procent toe, tegen een plus van 0,9 procent in augustus.

De macro-economische agenda is dinsdag relatief bescheiden van omvang met enkel nog de Amerikaanse inflatie over september en de vertrouwensindex van Amerikaanse huizenbouwers over oktober.

Bedrijfsresultaten uit de Verenigde Staten zijn voorbeurs te verwachten van onder meer Johnson & Johnson, Philip Morris, UnitedHealth en Goldman Sachs. Nabeurs volgen Intel Corporation en Yahoo.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,0 procent hoger op 50,45 dollar, terwijl een december-future Brent 0,9 procent hoger noteerde op 51,95 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1018. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1000 op de borden.

Stijgers en dalers

Alle AEX-componenten noteerden op een plus. Galapagos ging aan kop met een winst van 5,4 procent nadat Goldman Sachs het aandeel op de kooplijst plaatste. Het nieuwe koersdoel ligt 20 euro hoger op 75,00 euro.

Gemalto presenteerde een deal met PSA Group, waarvoor de digitale beveiliger miljoenen auto's gaat voorzien van een systeem waarmee auto's met elkaar kunnen communiceren en onderhoud en ondersteuning op afstand mogelijk is. Het aandeel noteerde 3,0 procent hoger.

Op gepaste afstand steeg ING Groep 1,2 procent, stond SBM Offshore met een plus van 1,2 procent en dikte Royal Dutch Shell 1,4 procent aan.

KPN moest toestaan dat KBC Securities het koersdoel met 0,20 euro verlaagde naar 3,50 euro bij handhaving van het advies Kopen. Het aandeel won 0,6 procent.

Onder de Midkappers kondigde Vastned de verkoop van vastgoed in Nederland aan voor ruim 65 miljoen euro, in combinatie met de aanschaf van nieuwe winkelpanden in Nederland en Frankrijk voor dik 18 miljoen euro. VastNed noteerde dinsdag 2,1 procent hoger.

Flow Traders kreeg van Credit Suisse een koersdoelverlaging van 40,00 naar 38,00 euro, waarbij het advies Outperform bleef. Het aandeel Flow Traders noteerde dinsdag een winst van 1,1 procent.

Ook Philips Lighting was onderhevig aan een waarderingsdynamiek. NIBC startte met het volgens van het aandeel en de verrichtingen van het bedrijf en zette het advies op Neutraal en het koersdoel op 23,00 euro. Het aandeel won 0,6 procent.

Bij de Midkap waren wel enkele fondsen die in het rood noteerden, maar de minnen bleven zeer beperkt. OCI was de grootste daler met een verlies van 0,4 procent.

Onder de kleinere fondsen verkocht Rabobank een deel van zijn belang in Van Lanschot, om onder de meldingsgrens van tien procent uit te komen wat minder regelgevende verplichtingen met zich meebrengt. Rabobank verkocht een belang van 2,3 procent. Het resterende belang bedraagt 9,8 procent. Het aandeel Van Lanschot noteerde 1,8 procent hoger.

Sterkste daler betrof ICT Group met een verlies van 1,5 procent en Basic-Fit leverde 1,1 procent in. 

 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak hoger uit startblokken
18-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag conform verwachting hoger van start gegaan. Kort na de opening koerste de AEX index 0,8 procent hoger naar 451,68 punten, terwijl de Midkap 0,6 procent bijschreef.

Onder de vrijwel volledig groengekleurde hoofdfondsen was biotechnologiefonds Galapagos koploper met een stijging van 2,4 procent, met dank aan een koopadvies van zakenbank Goldman Sachs. Oliewaarden SBM Offshore en Royal Dutch Shell wonnen daarnaast ruim een procent door een herstel van de olieprijzen in de ochtendhandel. 

Randstad was de enige daler onder de hoofdfondsen. De Britse sectorgenoot Hays kampte met een lastig kwartaal als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten. 

Bij de middelgrote fondsen sprong ASM International in het oog met een winst van 2,3 procent. Air France-KLM was de grootste daler met 0,6 procent, mogelijk onder druk van de stijgende olieprijzen. 

Bij de kleinere fondsen was Basic-Fit een dissonant met een verlies van 2,1 procent. Private bank Van Lanschot won juist bijna twee procent, ondanks dat Rabobank het belang in de onderneming verkleinde.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak hoger van start
18-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet, de aandacht vooral is gericht op Amerikaanse bedrijfscijfers.

Fondsbeheerder Cees Smit van For Tommorow voorziet bij de openingsbel licht hogere koersen in Europa, na een licht lager slot op Wall Street maandagavond en hogere Aziatische beurzen vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. Met deze openingsindicatie is het verlies van maandag vrijwel geneutraliseerd.

De Amerikaanse beurzen kenden een ingetogen start van de beursweek, ingegeven door een stroom aan bedrijfscijfers in het vooruitzicht en lagere olieprijzen. Cijfers van Bank of America werden onthaald met een stijging van 0,4 procent.

Nabeurs rapporteerde IBM een nipte omzetdaling en een daling van de nettowinst. In de elektronische handel gaf Big Blue drie procent prijs. Videodienst Netflix maakte daarentegen een verrassend sterke groei van het aantal gebruikers bekend en zag daarbij de winst onverwacht flink oplopen. In de handel nabeurs won het aandeel maar liefst 20 procent. Voor vandaag staan in Amerika onder meer cijfers van de Dow Jones-componenten Goldman Sachs, Johnson & Johnson en Intel Corporation geagendeerd. 

In Europa maakte het Franse voedingsmiddelenconcern Danone vanochtend een daling van de kwartaalomzet met 1,8 procent naar 5,54 miljard euro bekend. Op identieke basis nam de omzet niettemin met 2,1 procent toe.

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie stond in New York onder druk. Afgelopen week sloten de olieprijzen nog voor de vierde opeenvolgende week hoger, maar maandag gooide met name een sterkere dollar roet in het eten. De november-future koerste 0,8 procent lager naar 49,94 dollar. In de Aziatische handel vanochtend herstelde de futures evenwel met 0,6 procent.

De dollar gaf licht terrein prijs ten opzichte van de euro en noteerde op 1,1015. Begin vorige week stond er echter nog een koers van 1,1200 op de borden en bij het slot van de Amerikaanse beurzen op maandag noteerde het muntpaar nog op 1,1004.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend eensgezind hoger, waarbij de winsten echter aan de bescheiden kant bleven. De beurzen in Tokio en Sydney klommen respectievelijk 0,2 en 0,4 procent. Hong Kong was koploper met een winst van 0,9 procent.

Naast de bedrijfscijfers kijken beleggers vandaag ook uit naar de Britse en Amerikaanse inflatie in september, laatstgenoemde van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Bedrijfsnieuws

Vastned verkocht in Nederland voor ruim 65 miljoen euro aan winkelvastgoed en kocht tegelijkertijd in Nederland en Frankrijk voor dik 18 miljoen euro nieuwe winkelpanden. 

Digitale beveiliger Gemalto gaat miljoenen auto's van PSA Group voorzien van een systeem waarmee auto's met elkaar kunnen communiceren en onderhoud en ondersteuning op afstand mogelijk is. 

Novisource houdt op dinsdag 29 november een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Aandeelhouders kunnen dan stemmen over de benoeming van een nieuwe raad van bestuur en een nieuwe raad van commissarissen. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 0,3 procent naar 2.126,50 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 18.086,47 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 5.199,82 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
17-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag drie van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten.

Aegon (0,08%)

ArcelorMittal (-0,72%)

ASML (0,17%)

Galapagos (-0,27%)

ING Groep (-0,70%)

Philips (-0,19%)

RELX (-0,42%)

Royal Dutch Shell (0,27%)

Unilever (-0,20%)

Euro/dollar: 1,1004

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 448,04 punten, zijn geëindigd op 447,46 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak lager gesloten
17-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag lager gesloten. De AEX index verloor 0,6 procent aan beurswaarde op 448,04 punten, terwijl de AMX 0,2 procent lager sloot en de ASCX 0,5 procent prijsgaf. 

Stan Westerterp van JNVB sprak van een "saaie dag met lage volumes en weinig richtinggevend nieuws". Volgens de vermogensbeheerder houden beleggers het kruid droog in afwachting van het rentebesluit door de Europese Centrale Bank op donderdag, maar ook in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve en de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de komende weken, die nog voor volatiliteit kunnen zorgen. In het algemeen gaat de markt ervan uit dat de ECB pas in december met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt. 

"Verder sijpelen zwakke cijfers van Unilever van afgelopen week nog steeds een beetje door", zo stelde Westerterp, toevoegend dat "een lagere olieprijs de beurzen ook niet in de kaart speelt".

Op macro-economisch vlak werd maandag met name gekeken naar inflatiecijfers uit de eurozone over de maand september. Het prijspeil steeg conform verwachting zowel op maand- als jaarbasis met 0,4 procent. Als het cijfer zwakker dan verwacht was geweest, had dit de Europese Centrale Bank [donderdag] mogelijk tot actie gedwongen, beweerde marktanalist James Hughes van GKFX . 

Olie noteerde maandag lager. Een november-future West Texas Intermediate koerste 1,4 procent lager op 49,65 dollar, terwijl een december-future Brent 1,3 procent lager noteerde op 51,31 dollar. Bernstein stelde in een rapport dat zij verwachten dat een vat Brent in 2017 60 dollar zal kosten, waar eerder nog werd uitgegaan van 70 dollar per vat. De analisten wezen onder andere op de recordproductie door landen binnen de OPEC en Rusland, maar ook de zwakkere economische groei wereldwijd als reden voor de neerwaartse bijstelling. 

De euro/dollar noteerde op 1,0996. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0983 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0973 op de borden. Analisten van ING sluiten toch niet uit dat het muntpaar de grens van 1,09 dollar zal testen voorafgaand aan het rentebesluit van de ECB, omdat voorzitter Mario Draghi de speculatie rondom het mogelijk afbouwen van QE de kop in zal willen drukken. 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten zes van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van AkzoNobel dat 0,8 procent bijschreef. Verder stegen ArcelorMittal en Aegon beide met 0,7 procent. 

Onder de hoofdfondsen gaf Galapagos het meest aan beurswaarde prijs. Het aandeel verloor 2,1 procent, gevolgd door Gemalto dat 1,5 procent daalde. Ook indexzwaargewicht Royal Dutch SHell kon met een min van 1,4 procent niet in het groen komen. 

Altice daalde 1,1 procent. De Franse kabelaar met een notering aan het Damrak liet maandag weten met succes de bestaande schulden van dochterbedrijf SFR te hebben geherfinancierd. Het gaat om een krediet dat omgerekend voor circa 2,3 miljard euro aan bestaande schulden zal vervangen. Als gevolg van de herfinanciering dalen de gemiddelde financieringskosten van SFR van 5,3 naar 5,2 procent en stijgt de gemiddelde aflossingstermijn van 7,3 naar 7,6 jaar. 

In de Midkap was het BE Semiconductor Industries dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,5 procent. Verder won Air France-KLM 2,0 procent en schreef ASR Nederland 0,6 procent bij. 

Het volatiele OCI droeg de rode lantaarn met een verlies van 1,5 procent. Ook Philips Lighting verloor met 1,3 procent aanzienlijk wat beurswaarde. 

Onder de kleinere fondsen won Ordina 4,7 procent, terwijl Fagron 2,7 procent daalde. De magistrale bereider meldde maandag de nodige verschuivingen op bestuurlijk niveau. Karin de Jong wordt uitvoerend bestuurder en vervangt de voormalig CFO Jan Peeters, die tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders van 9 mei 2016 al was teruggetreden. Daarnaast zal een tweetal niet-uitvoerende bestuurders terugtreden en worden vervangen door respectievelijk Marc Coucke en Marc Janssens.

Onder de lokaal genoteerde fondsen bleek SnowWorld maandag aan de winnende hand met een plus van 1,2 procent, nadat zaterdag de verlengde skibaan in Zoetermeer officieel in gebruik werd genomen. 

Tussenstanden Wall Street 

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.130,64 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Volatiliteit AEX loopt op
17-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Implied Volatility Index (IVIx) van de AEX noteerde maandagmiddag bij een stand van circa 448 punten op 16,5 procent, een stijging van 7 procent op weekbasis.

"Overwegend hogere optie volatilities en lagere aandelenkoersen op het bord vandaag. In de AEX zien we bij 19 van de 25 AEX aandelen optiefondsen een hogere optie volatility ten opzichte van vorige week maandag", aldus directeur Herbert Robijn van Finodex.

De Implied Volatility Index Percentiel van 52 procent, betekent dat 52 procent van de historische waarnemingen een lagere Implied Volatility Index laat zien.

In de AEX liet Boskalis de grootste IVIx stijging op weekbasis zien met 39 procent en een volatiliteit van 31. KPN zag de volatiliteit daarentegen dalen tot 25 procent, een afname van 6 procent in vergelijking tot een week eerder.

De data is samengesteld door Finodex, aanbieder van Smart Investment Tools voor optie-, aandelen- en turbobeleggers. Wekelijks publiceert ABM Financial News op maandag de nieuwe stand van de volatiliteitsindex.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Correctie: Beursupdate: AEX op Wall Street
17-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) AEX fondsen op Wall Street zijn vrijdag vrijwel allemaal lager gesloten ten opzichte van de slotkoersen op het Damrak, met uitzondering van Royal Dutch Shell.

Aegon (-0,4%)

ArcelorMittal (-0,4%)

ASML (-0,1%)

Galapagos (-1,1%)

ING Groep (-0,2%)

Philips (-0,3%)

RELX (-0,2%)

Royal Dutch Shell (+0,1%)

Unilever (0,0%)

Op basis van bovenstaande koersuitslagen zou de AEX niet op 450,50, maar op 450,19 punten zijn gesloten.

Euro/dollar: 1,0971

Correctie: om de juiste koersen weer te geven. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak noteert licht lager
17-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag rond de klok van elf uur licht lager. De AEX index liep 0,4 procent terug naar 448,87 punten, terwijl de AMX 0,2 procent lager noteerde en de AScX 0,3 procent inleverde.

De AEX ging maandag lager van start en voldeed met die beweging aan de verwachting vooraf. "Vandaag zal de markt zich rustig houden en zich richten op de Amerikaanse bedrijfsresultaten. Het zwaartepunt ligt in de tweede weekhelft, wanneer woensdag in Amsterdam het cijferseizoen gaat lopen en donderdag de Europese Centrale Bank weer aan zet is met het rentebesluit", zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van T&E-INMAXXA maandag.

Uit Japan kwamen vanochtend de licht neerwaarts bijgestelde industriële productiedata over augustus. Zowel op maand- als op jaarbasis moest de eerder gemelde stijging worden verlaagd.

De Italiaanse handelsbalans liet over augustus een gestegen export zien, maar een nog meer opgelopen import, waardoor het handelsoverschot terugliep.

In het eurogebied wordt uitgekeken naar de inflatie over september, in de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de Empire State Index van New York over oktober en de industriële productie over september.

Bedrijfsresultaten zijn er ook: Bank of America, Hasbro, The Charles Schwab Corporation, IBM en Netflix.

Olie noteerde maandag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent lager op 50,13 dollar, terwijl een december-future Brent ook 0,4 procent lager noteerde op 51,74 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0978. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0983 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0973 op de borden.

Stijgers en dalers

Bij de AEX-fondsen kwam Gemalto met het bericht dat het aan YunOS van de Alibaba Group connectiviteit en beveiliging gaat aanbieden. Gemalto levert zijn Allynis Trusted Service Hub, die volgens het beveiligingsbedrijf "op eenvoudige wijze gevoelige informatie beheert tijdens haar levensduur". Financiële details werden maandag niet vrijgegeven. Het aandeel Gemalto noteerde maandag  procent.

Altice heeft met succes bestaande schulden van dochterbedrijf SFR geherfinancierd. Dit maakte de Franse kabelaar met een notering op het Damrak maandag voorbeurs bekend. Het gaat om een krediet dat omgerekend voor circa 2,3 miljard euro aan bestaande schulden zal vervangen. Door de herfinanciering dalen de gemiddelde financieringskosten van SFR van 5,3 naar 5,2 procent en stijgt de gemiddelde aflossingstermijn van 7,3 naar 7,6 jaar. Altic procent.

Aegon en ING waren maandag gevraagd met koerswinsten van respectievelijk 1,6 procent en 0,9 procent. Galapagos was maandagmorgen vooralsnog de sterkste daler met een verlies van 0,9 procent.

Onder de Midkappers was Aperam de opvallendste in de rij verliezers met een koersdaling van 0,9 procent. UBS verlaagde het advies van Neutraal naar Verkopen. Het koersdoel werd verhoogd van 36,00 naar 37,00 uur.

Air France-KLM zette maandag direct bij opening al de toon met een stevige koerswinst die in de loop van de ochtend nog werd uitgebreid naar 3,5 procent. TomTom mocht herstellen met een winst van 1,3 procent. Delta Lloyd noteerde een winst van 1,4 procent en voegde zich bij het lijstje van winnende financiële waarden.

Bij de AScX-index meldde Fagron de nodige verschuivingen op bestuurlijk niveau. Karin de Jong wordt uitvoerend bestuurder bij Fagron. De Jong vervangt de voormalig CFO van Fagron, Jan Peeters, die tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders van 9 mei 2016 al was teruggetreden als uitvoerend bestuurder. Zelf was De Jong al even actief als financieel directeur. De raad van bestuur van Fagron heeft tevens kennis genomen van het terugtreden van een tweetal niet-uitvoerend bestuurders, Filiep Balcaen en Freya Loncin. Zij zullen worden vervangen door Marc Coucke en Marc Janssens.

Verder dikte Probiodrug bij een omzet van nog geen 2.000 stukken 2,9 procent aan en won Sif Holding 1,2 procent. Value8 zakte 2,8 procent, Telegraaf Media Groep 1,3 procent, maar in beide gevallen waren de volumes beperkt.

Lokaal genoteerde fondsen met opmerkelijke koersmutaties waren DPA met een koersverlies van 2,4 procent, Kardan met een  verlies van 2,8 procent en Neways dat 2,9 procent inleverde. Overige opvallende dalers kenden zeer minimale omzetten.

Aan de winnende hand waren maandag SnowWorld met een winst van 1,9 procent. Zaterdag is de verlengde skibaan in Zoetermeer officieel in gebruik genomen. De Verenigde Nederlandse Compagnie steeg 3,3 procent. 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.