VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: AEX-index

Fondsnieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street
20-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn vrijdag zes van de negen AEX-genoteerde fondsen hoger gesloten ten opzichte van het slot in Amsterdam.

Aegon (+0,3%)

ArcelorMittal (+0,02%)

ASML (+0,04%)

Galapagos (-1,4%)

ING Groep (+0,02%)

Philips (+0,2%)

RELX (-0,1%)

Royal Dutch Shell (-0,2%)

Unilever (+0,1%) 

Euro/dollar: 1,0697

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 485,98 punten, zijn geëindigd op 486,01 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak in wachtstand door Trump
20-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs schoot deze week in de wachtstand met de beëdiging van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president in het vooruitzicht, en een conform verwachting weinig verrassend rentebesluit van de Europese Centrale Bank geen. De hoofdindex verloor op weekbasis 0,4 procent op een slotstand van 485,98 punten op vrijdag. 

Trump mag zich vanaf nu de 45e president van de Verenigde Staten noemen. Sinds zijn onverwachte uitverkiezing was op de aandelenmarkten sprake van een rally, omdat de bekende zakenman van plan zou zijn flink te investeren in de Amerikaanse economie, en tegelijkertijd de belastingen te verlagen. In een persmoment vorige week, zijn eerste sinds de zomer, ging Trump echter niet in op mogelijke beleidsplannen en sindsdien verloor de aandelenrally aan kracht. Volgens marktkenners is het nu wachten op het daadwerkelijke beleid dat Trump gaat voeren.

"De geschiedenis leert ons dat eerdere presidenten altijd veel beloftes deden op de dag van hun inauguratie, maar dat ze er lang niet altijd in slaagden die beloftes ook in te lossen", aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "De twee dingen die momenteel overheersen onder beleggers zijn angst en verwachtingen", volgens de marktvorser.

De onzekerheid over het beleid dat de nieuwe Amerikaanse president gaat voeren, werkt ook door in het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Donderdag liet de ECB zijn belangrijkste rentestanden ongewijzigd en werd ook het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma, dat vanaf april wordt verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro, ongemoeid gelaten. In de toelichting lag de nadruk van voorzitter Mario Draghi op de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone en het benadrukken van de noodzaak van een verruimend monetair beleid. 

Volgens beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen durfde Draghi het woord taperen daarbij ook niet concreet in de mond te nemen, maar zal het niet lang duren voor de markt zich begint af te vragen hoe het QE-programma er in 2018 uit zal zien.

Het Britse pond liep deze week ten opzichte van de dollar wat op, nadat premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk in een toespraak aangaf dat, hoewel zij een volledige Brexit nastreeft, ze wel van plan is om met de Europese Unie samen te blijven werken. Het pond liep op tot 1,2370 en noteerde vrijdagmiddag rond de 1,23 dollar. 

De euro bewoog ten opzichte van de dollar volatiel. Aan het begin van de week liep de Europese munt wat op tegenover de greenback, om vervolgens weer te verzwakken tot 1,0590 tijdens de toelichting op het rentebesluit van de ECB op donderdag. Vrijdagmiddag noteerde de munt rond de 1,0660.

De olieprijs was volatiel, maar wel binnen een relatief kleine bandbreedte van tussen de 52,00 en 54,00 dollar per vat. Zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap publiceerden deze week hun maandrapporten voor de oliemarkt en waarschuwden daarin voor de toenemende output vanuit landen die niet zijn aangesloten bij oliekartel OPEC, zoals bijvoorbeeld Amerika. Omdat deze landen meer gaan produceren vanwege de hogere olieprijzen, kan het effect van de afgesproken inperking van de productie negatief worden beïnvloed.

Stijgers en dalers

ASML was de grootste stijger in de AEX en won op weekbasis 5,1 procent. De Veldhovense chipmachinefabrikant kwam deze week met cijfers over het vierde kwartaal, die door de markt goed werden ontvangen. ASML voldeed in de laatste drie maanden van 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen. Het bedrijf zei verder te rekenen op een iets lagere omzet in het lopende kwartaal, maar volgens topman Peter Wennink zetten de positieve trends door. Zowel Morgan Stanley als Theodoor Gilissen Bankiers sprak van sterke cijfers. Bryan Garnier haalde het aandeel van de verkooplijst en verhoogde het advies naar Neutraal vanwege het aantrekkende momentum. Verder kreeg het aandeel deze week koersdoelverhogingen bij JPMorgan Cazenove en Barclays. S&P haalde, net als Bryan Garnier, ASML van de verkooplijst. 

Ahold Delhaize beleefde ook een goede week met een stijging van het aandeel met 2,7 procent ten opzichte van vorige week vrijdag. De Belgisch-Nederlandse supermarktketen presenteerde de nodige cijfers over het vierde kwartaal, en die waren beter dan verwacht. In de verslagperiode kwam de pro forma omzet weliswaar lager uit, maar dit kwam vooral door een kortere verkoopperiode. KBC Securities beoordeelde de omzet als beter dan verwacht. Analisten van Jefferies waren te spreken over de volumegroei in Amerika en een sterk gestegen vergelijkbare omzet in Nederland. 

Onder de grootste dalers op weekbasis bevonden zich financiële waarden als Aegon en ING Groep, die respectievelijk 3,9 en 3,0 procent moesten laten gaan. De rode lantaarn was voor Galapagos, dat 4,5 procent daalde op weekbasis, terwijl Gemalto 4,2 procent aan beurswaarde verloor ten opzichte van afgelopen week. Donderdag kwam het aandeel van de digitale beveiliger onder druk te staan nadat Goldman Sachs het advies verlaagde van Neutraal naar Verkopen en het koersdoel van 53,00 naar 52,00 euro. De analisten van de Amerikaanse grootbank stelden een omzetkrimp van 5 procent te voorzien bij de verkoop van SIM-kaarten voor dit jaar, terwijl er ook nog het risico bestaat dat in de opkomende markten meer vertraging optreedt bij het registreren van SIM-kaarten.

In de Midkap waren de winsten op weekbasis bescheiden. ASR Nederland ging aan kop met een stijging van 2,0 procent, gevolgd door Fugro dat 1,7 procent aan beurswaarde won. Onder meer analisten van ABN AMRO en Barclays waren te spreken over ASR en verhoogden het koersdoel voor de Nederlandse verzekeraar.

Vastgoedfondsen waren de grootste verliezers, met dalingen op weekbasis van achtereenvolgens 4,8 en 3,5 procent voor Eurocommercial Properties en Vastned. GrandVision verloor 3,6 procent.

Telegraaf Media Groep viel op onder de kleinere fondsen. Het aandeel won op weekbasis 15,9 procent. Eerder deze week werd bekend dat John de Mol een belang heeft genomen in het mediaconcern. Dit belang heeft hij vervolgens uitgebreid tot ruim 20 procent. De grootste daler was Fagron. Het aandeel verloor op weekbasis 4,5 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak sluit in het groen
20-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger gesloten. De AEX won 0,3 procent op 485,98 punten, terwijl de AMX juist 0,1 procent prijsgaf en de AScX een pas op de plaats maakte. Op weekbasis verloor de hoofdgraadmeter evenwel 0,4 procent. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een rustige dag, waarbij de omzetten evenwel "aardig" te noemen waren vanwege de optie-expiratie. Volgens Schutte keek de markt vooral uit naar de inauguratie van president-elect Donald Trump en dan met name naar de speech die hij op dit moment geeft. Schutte is benieuwd hoe de financiële markten in Amerika hierop zullen reageren. 

Toch verwacht de beleggingsadviseur geen grote koersval na het verhaal van Trump. "Beleggers hebben in de afgelopen weken hier en daar wat posities afgebouwd en zitten weer met wat geld. Ik sluit niet uit dat deze partijen in de komende weken weer in de markt zullen stappen, waardoor er wat ruimte is voor een verdere stijging van de beurzen", aldus Schutte. 

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk in december zijn gestegen, maar wel minder dan verwacht. Verder stegen de Duitse producentenprijzen in de laatste maand van 2016.

Verder kwam een aantal cijfers uit China naar buiten. Afgelopen kwartaal steeg het Chinese bruto binnenlands product met 6,8 procent op jaarbasis, 0,1 procentpunt meer dan de groei in de eerste drie kwartalen van 2016. Er was voor het laatste kwartaal gerekend op een groei met 6,7 procent. Verder bleek dat de Chinese detailhandelsverkopen in december met 10,9 procent stegen op jaarbasis, na een plus van 10,8 procent in november. De industriële productie groeide in december met 6,0 procent op jaarbasis, iets minder dan de 6,2 procent groei in november.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 2,6 procent hoger op 52,63 dollar, terwijl een maart-future Brent 2,5 procent won op 55,46 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0673. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0679 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0660 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 17 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van SBM Offshore dat in het licht van gestegen olieprijzen 4,7 procent aan beurswaarde bijschreef. Bovendien werd de oliedienstverlener apart door NIBC genoemd naar aanleiding van diverse berichten in het vakblad Upstream. De koers van het aandeel steeg vrijdag volgens analist Martijn den Drijver na de openlijke aandrang door Petrobras op deelname van SBM Offshore aan het tenderproces van de Libra. Zolang de toegang voor externe partijen beperkt blijft is dit verder voor de Schiedamse oliedienstverlener als lokale speler met een eigen werf in Brazilië gunstig. 

Verder stegen Altice en Wolters Kluwer met respectievelijk 3,0 en 2,2 procent. AkzoNobel steeg 1,7 procent nadat HSBC het advies verhoogde van Reduceren naar Kopen. 

Enkele financials kregen verder een zetje in de rug door een rapport van zakenbank Kempen & Co, zei handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten. ABN AMRO kreeg een koopaanbeveling van de bank met een koersdoel van 27,00 euro. ING Groep werd op Houden gezet met een koersdoel van 14,50 euro. Sowieso vond Van der Pol de sector er vandaag goed bijliggen.

Ahold Delhaize gaf juist 2,3 procent prijs en ook Philips kon met een verlies van 1,3 procent niet in het groen komen. Philips kreeg volgens Van der Pol van Mijn-Effecten van Liberum een adviesverlaging van Kopen naar Houden met een koersdoel van 30,00 euro. Het bedrijf komt dinsdag voorbeurs met de cijfers over het afgelopen jaar en het vierde kwartaal. Een door het bedrijf samengestelde analistenconsensus gaat uit van een hoger aangepast bedrijfsresultaat en een vrijwel vlakke omzet voor Philips in het vierde kwartaal. ASML gaf 0,3 procent.

In de Midkap was het OCI dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,6 procent, gevolgd door Fugro dat 1,6 procent won nadat de bodemonderzoeker een opdracht kreeg voor bodemonderzoek in West-Afrika. Het project heeft een looptijd van zes weken en momenteel is Fugro-onderdeel Seabed Geosolutions reeds begonnen met de werkzaamheden. Financiële details werden niet genoemd. Intertrust werd 0,9 procent meer waard. 

Eurocommercial Properties moest in de AMX de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,7 procent. BE Semiconductor Industries verloor 1,5 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Stern Groep 3,0 procent, terwijl BinckBank 1,3 procent daalde. BinckBank trof met de Vereniging van Eeffectenbezitters en Vermogensmonitor een schikking van 8 miljoen euro over de afhandeling van klachten over Alex Vermogensbeheer. In 2015 trof de online broker hier al een voorziening voor van 5,25 miljoen euro.

Bij de AScX-fondsen publiceerde Beter Bed omzetcijfers. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal een beter dan verwacht, maar per saldo lager bedrijfsresultaat op een omzetgroei over de laatste drie maanden van 2016. De omzetstijging was te danken aan recente acquisities, een groter aantal winkels en sterk gestegen online verkopen. Het resultaat werd gedrukt door een lagere omzet in Duitsland, hogere kosten in Nederland en de resultaten van het recent verworven Zweedse Sängjätten. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 8,6 procent naar 111,8 miljoen euro. De identieke orderintake steeg met 4,6 procent. Beter Bed zal op 17 maart de definitieve cijfers over 2016 rapporteren. De stijging van de kwartaalomzet was volgens analist Wim Hoste van KBC Securities licht boven verwachting. Beleggers reageerden aanvankelijk positief op de omzetcijfers, maar veranderden gedurende de dag evenwel van mening. Het aandeel gaf uiteindelijk 0,8 procent prijs. 

Van de lokale fondsen kwam Docdata met de cijfers over 2016, waaruit een verlies naar voren kwam. Docdata maakte een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) bekend van 1 miljoen euro. Daarvan komt driekwart voor rekening van doorlopende operationele holdingkosten en 250.000 euro voor kosten in verband met uitgebrachte openbare biedingen. Het banktegoed van de vennootschap bedroeg op 31 december 2016 nog 0,6 miljoen euro, ofwel ruim 0,085 euro per aandeel. Docdata sloot 0,9 procent in het rood.

Tussenstanden Wall Street  

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurzen noteerde Wall Street hoger, waarbij de S&P 500 index 0,4 procent steeg, de Dow Jones index 0,5 procent won en de Nasdaq 0,4 procent hoger noteerde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak wacht op Trump
20-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel vlak. De AEX index noteerde onveranderd op 484,72 punten, terwijl de AMX ook vlak noteerde. De AScX noteerde een plusje van 0,1 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Weealth Management vindt de markt vrijdag afwachtend. "Niet zo gek natuurlijk. Beleggers willen van Donald Trump nu wel eens stappen zien. Mogelijk dat zijn inaugurele rede bij zijn beëdiging daar verder aanwijzingen voor bevat. De meeste dynamiek verwacht ik van de optie-expiratie", aldus Montfrooij.

Trump houdt aan het einde van de middag zijn inaugurele toespraak.

De detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk over december stegen, maar wel minder dan verwacht. Met dit cijfer is de macro-economische agenda van vrijdag verder leeg.

NIBC heeft Boskalis, SBM Offshore, Corbion, TomTom, Accell Group, Kendrion en Nedap geselecteerd die in de eerste zes maanden van 2017 die bovengemiddeld zouden moeten presteren.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 1,2 procent hoger op 52,75 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,2 procent won op 54,80 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0647. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0679 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0660 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter meldde Heineken in gesprek te zijn met de Japanse bierbrouwer Kirin over een mogelijke transactie inzake de activiteiten van Kirin in Brazilië. Heineken en Kirin hebben al diverse licentie- en distributie-overeenkomsten. Het aandeel Heineken noteerde vrijdag 0,2 procent hoger. Analist Nikolaas Faes van Bryan Garnier noemde het een aantrekkelijke deal die goede kansen biedt voor de Amsterdamse brouwer. Deze mening wordt gedeeld door analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux.

Philips kreeg volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten een adviesverlaging van Kopen naar Houden met een koersdoel van 30,00 euro. Het aandeel zakte 1,2 procent.

SBM Offshore werd vrijdag apart door NIBC genoemd naar aanleiding van diverse berichten in het vakblad Upstream. De koers van het aandeel lijkt vrijdag volgens analist Martijn den Drijver te stijgen na de openlijke aandrang door Petrobras op deelname van SBM aan het tenderproces van de Libra. Zolang de toegang voor externe partijen beperkt blijft is dit verder voor SBM als lokale speler met een eigen werf in Brazilië gunstig. Het aandeel SBM Offshore liep vrijdag  5,3 procent op. Daarmee was het aandeel veruit de sterkste stijger. Alle overige winnaars hielden de plussen vrijwel allemaal ruim onder het procent. Dat gold ook voor de verliezers.

Onder de Midkapfondsen kreeg ASR Nederland van ABN AMRO vrijdag een koersdoelverhoging voor van 27,50 naar 29,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Cor Kluis gaat er vanuit dat een "goede operationele prestatie" in het vierde kwartaal doorzet. ASR ging vrijdag 0,4 procent omhoog.

OCI dikte 1,6 procent aan en was daarmee het enige fonds dat meer dan een procent won. Philips Lighting, aanstaande maandag met cijfers, zakte 1,2 procent.

Bij de AScX-fondsen publiceerde Beter Bed omzetcijfers. Het bedrijf heeft in het vierde kwartaal een beter dan verwacht, maar per saldo lager bedrijfsresultaat geboekt op een omzetgroei over de laatste drie maanden van 2016. De omzetstijging was te danken aan recente acquisities, een groter aantal winkels en sterk gestegen online verkopen. Het resultaat werd gedrukt door een lagere omzet in Duitsland, hogere kosten in Nederland en de resultaten van het recent verworven Zweedse Sängjätten. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 8,6 procent naar 111,8 miljoen euro. De identieke orderintake steeg met 4,6 procent. Beter Bed zal op 17 maart de definitieve cijfers over 2016 rapporteren. De stijging van de kwartaalomzet was volgens analist Wim Hoste van KBC licht boven verwachting. Beter Bed won vrijdag 1,9 procent.

BinckBank maakte vrijdag bekend met de Vereniging van Effectenbezitters en Vermogensmonitor overeenstemming te hebben bereikt over de afhandeling van klachten over Alex Vermogensbeheer. BinckBank schikt voor 8 miljoen euro, waar het in 2015 al een voorziening van 5,25 miljoen euro voor had genomen. De extra 2,75 miljoen euro komt ten laste van het vierde kwartaal van 2016. BinckBank verloor 1,2 procent.

Heijmans heeft met de Zuidasdok een omvangrijke opdracht binnengesleept, al moet de opdrachtsom wel over de looptijd van tien jaar worden uitgespreid. Dit schreef analist Dirk Verbiesen van KBC Securities vrijdag in een rapport. Donderdagmiddag werd bekend dat een consortium tussen Heijmans, Hochtief en Fluor de voorlopige gunning heeft gekregen voor de aanleg van een tunnel van A10 Zuid en de uitbreiding van het station Amsterdam Zuid. De opdracht heeft een totale waarde van 990 miljoen euro. Daarvan is 15 procent voor Heijmans, wat neerkomt op circa 150 miljoen euro. Het aandeel Heijmans noteerde vrijdag 1,3 procent lager.

Nedap reageerde met een winst van 1,2 procent. Het fonds staat op de NIBC-toppics lijst. Nedap, ook op die lijst, kreeg er 1,2 procent bij. Verder ging Van Lanschot met 1,5 procent omhoog. Verlies was er voor Telegraaf Media Groep waar 1 procent van de koers af ging. Recent stond het aandeel positief in de belangstelling nadat John de Mol een belang van per saldo meer dan 20 procent meldde.

Van de lokale fondsen kwam Docdata met de cijfers over 2016.  Docdata heeft in 2016 verlies geleden. Docdata maakte een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) bekend van 1 miljoen euro. Daarvan komt driekwart voor rekening van doorlopende operationele holdingkosten en 250.000 euro voor kosten in verband met uitgebrachte openbare biedingen. Het banktegoed van de vennootschap bedroeg op 31 december 2016 nog 0,6 miljoen euro, ofwel ruim 0,085 euro per aandeel. Docdata  zakte 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak start kalm aan handelsdag
20-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht lager geopend in aanloop naar de inauguratie van Donald Trump. Kort na de beursgong koerste de AEX index 0,2 procent lager naar 483,63 punten, terwijl de Midkap 0,1 procent prijs gaf.

Onder de hoofdfondsen bleven echte uitschieters achterwege. Koploper was SBM Offshore met een bescheiden winst van minder dan een procent. NIBC gaf de oliedienstverlener een plekje op zijn favorietenlijst voor 2017. Philips sloot de rij met een verlies van 1 procent.

Ook de middelgrote fondsen waren de uitslagen bescheiden. BeterBed rapporteerde cijfers maar beleggers kregen het er niet warm van. Het aandeel won een half procent.

Bij de kleinere fondsen koerste BinckBank ruim een half procent lager. De broker schikte voor 8 miljoen euro als gevolg van een gebrekkige informatievoorziening bij ALEX vermogensbeheer.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Correctie: Damrak start licht hoger op dag van inauguratie Trump
20-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet in aanloop naar de de inhuldiging van Donald Trump als de 45ste president van de Verenigde Staten. Wall Street gaf donderdag terrein prijs, terwijl het beeld in Azië vanochtend gemengd is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog vrijwel onveranderd nadat de Europese Centrale Bank bij zijn rentebesluit geen verrassingen in petto had en de rentestand en het maandelijkse opkoopbeleid handhaafde.

De inauguratie ceremonie vind traditiegetrouw plaats op 20 januari en markeert de officiële start van de ambtstermijn van de nieuw president. Om 18:00 uur Nederlandse tijd vindt de officiële beëdiging plaats, wanneer Donald Trump en de aankomende vicepresident Mike Pence de ambtseed afleggen. Daarna volgt de inaugurele rede die naar verwachting circa 20 minuten zal duren.

Beleggers zullen de woorden van Trump onder een vergrootglas leggen. De Amerikaanse beurzen zijn na de verkiezingen hard vooruitgelopen op het vooruitzicht van onder meer hogere overheidsuitgaven en lagere belastingen, maar hebben de afgelopen weken juist een adempauze ingelast.  Vorige week woensdag gaf Donald Trump nog voor het eerst in zes maanden een persconferentie en beleggers reageerden toen licht teleurgesteld over het uitblijven van duidelijkheid over het economische beleid van de aankomende president.

Veel Amerikaanse beleggers zochten donderdag dan ook de zijlijn op en de Dow Jones index sloot voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag lager. "We zitten in de overgang van deze fase van hoop naar een fase waarin mensen wachten op echte actie", aldus analist Jimmy Chang van Rockefeller & Co met een reactie op de handelsdag. Hoofdgraadmeter S&P 500 index gaf 0,4 procent prijs.

Nabeurs rapporteerden de Dow Jones componenten IBM en American Express kwartaalcijfers die negatief werden ontvangen. In de handel nabeurs daalde Big Blue 2,4 procent, terwijl de financiële dienstverlener 1,5 procent inleverde.

De oliefutures vonden donderdag steun na een rapport van de International Energy Agency dat bevestigde dat de productie van de OPEC-landen is gedaald, maar de winst liep terug na cijfers die wezen op een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De februarifuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,6 procent hoger op 51,37 dollar. De dollar stond daarnaast in aanloop naar de inauguratie licht onder druk en noteerde vanochtend ten opzichte van de euro op 1,0676. Bij het sluiten van de markt in Amsterdam stond er voor het muntpaar nog een stand van 1,0631 op de borden.

Aziatische beleggers kregen vanochtend een duwtje in de rug nadat volgens voorlopige overheidscijfers de Chinese economie in het afgelopen kwartaal met 6,8 procent op jaarbasis bleek te zijn gegroeid. Analisten rekenden op een groei van 6,7 procent. Consumentenverkopen zaten daarnaast met 10,9 procent in de lift. Het enthousiasme werd evenwel getemperd door onzekerheid over het toekomstige beleid van Donald Trump, die heeft aangekondigd om handelsbarrières in te voeren indien de Amerikaanse werkgelegenheid in het geding komt.

De Japanse Nikkei index en de Shanghai Composite koersten licht hoger, terwijl de beurzen in Hong Kong en Sydney juist terrein prijs gaven.

Naast de inauguratie van Donald Trump kijken beleggers vandaag met name naar Amerikaanse bedrijfscijfers. Onder meer General Electric, Procter & Gamble en oliedienstverlener Schlumberger rapporteren voorbeurs cijfers.

Bedrijfsnieuws

BeterBed maakte bekend dat de omzet in het vierde kwartaal met 8,6 procent is gestegen naar 111,8 miljoen euro. Hiermee werd de verwachting van 107,4 miljoen euro overtroffen. Ook het bedrijfsresultaat overtrof de verwachtingen. Dit resultaat daalde ruim 9 procent naar 14,1 miljoen euro, waar door ABM Financial News geraadpleegde analisten hadden gerekend op 13,7 miljoen euro.

BinckBank bereikte met de Vereniging van Effectenbezitters en Vermogensmonitor overeenstemming over de afhandeling van klachten over Alex vermogensbeheer. BinckBank schikt voor 8 miljoen euro, waar het in 2015 al een voorziening van 5,25 miljoen euro voor had genomen. Het betrof klachten over informatievoorziening door Alex in de periode van 8 september 2012 tot en met 26 augustus 2014.

Heineken is in gesprek met de Japanse bierbrouwer Kirin over een mogelijke transactie inzake de activiteiten van Kirin in Brazilië. Dit maakte de Nederlandse bierbrouwer bekend in reactie op mediaspeculaties.

Delta Lloyd was eind vorig jaar bijna in Taiwanese handen gekomen. Dit schreef Het Financieele Dagblad op basis van anonieme ingewijden in een reconstructie. Fubon uit Taiwan haakte na vergevorderde gesprekken op het allerlaatste moment af. Het had een bod op tafel willen leggen van 5,60 euro per aandeel Delta Lloyd in contanten, toen 0,30 euro per aandeel meer dan het bod van NN Group. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde donderdag 0,4 procent lager op 2.264 punten, de Dow Jones index zakte 0,4 procent tot 19.732 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent op 5.540 punten.

Correctie: om aan te geven dat bedrijfsresultaat BeterBed daalde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak start licht hoger op dag van inauguratie Trump
20-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet in aanloop naar de de inhuldiging van Donald Trump als de 45ste president van de Verenigde Staten. Wall Street gaf donderdag terrein prijs, terwijl het beeld in Azië vanochtend gemengd is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog vrijwel onveranderd nadat de Europese Centrale Bank bij zijn rentebesluit geen verrassingen in petto had en de rentestand en het maandelijkse opkoopbeleid handhaafde.

De inauguratie ceremonie vind traditiegetrouw plaats op 20 januari en markeert de officiële start van de ambtstermijn van de nieuw president. Om 18:00 uur Nederlandse tijd vindt de officiële beëdiging plaats, wanneer Donald Trump en de aankomende vicepresident Mike Pence de ambtseed afleggen. Daarna volgt de inaugurele rede die naar verwachting circa 20 minuten zal duren.

Beleggers zullen de woorden van Trump onder een vergrootglas leggen. De Amerikaanse beurzen zijn na de verkiezingen hard vooruitgelopen op het vooruitzicht van onder meer hogere overheidsuitgaven en lagere belastingen, maar hebben de afgelopen weken juist een adempauze ingelast.  Vorige week woensdag gaf Donald Trump nog voor het eerst in zes maanden een persconferentie en beleggers reageerden toen licht teleurgesteld over het uitblijven van duidelijkheid over het economische beleid van de aankomende president.

Veel Amerikaanse beleggers zochten donderdag dan ook de zijlijn op en de Dow Jones index sloot voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag lager. "We zitten in de overgang van deze fase van hoop naar een fase waarin mensen wachten op echte actie", aldus analist Jimmy Chang van Rockefeller & Co met een reactie op de handelsdag. Hoofdgraadmeter S&P 500 index gaf 0,4 procent prijs.

Nabeurs rapporteerden de Dow Jones componenten IBM en American Express kwartaalcijfers die negatief werden ontvangen. In de handel nabeurs daalde Big Blue 2,4 procent, terwijl de financiële dienstverlener 1,5 procent inleverde.

De oliefutures vonden donderdag steun na een rapport van de International Energy Agency dat bevestigde dat de productie van de OPEC-landen is gedaald, maar de winst liep terug na cijfers die wezen op een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De februarifuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,6 procent hoger op 51,37 dollar. De dollar stond daarnaast in aanloop naar de inauguratie licht onder druk en noteerde vanochtend ten opzichte van de euro op 1,0676. Bij het sluiten van de markt in Amsterdam stond er voor het muntpaar nog een stand van 1,0631 op de borden.

Aziatische beleggers kregen vanochtend een duwtje in de rug nadat volgens voorlopige overheidscijfers de Chinese economie in het afgelopen kwartaal met 6,8 procent op jaarbasis bleek te zijn gegroeid. Analisten rekenden op een groei van 6,7 procent. Consumentenverkopen zaten daarnaast met 10,9 procent in de lift. Het enthousiasme werd evenwel getemperd door onzekerheid over het toekomstige beleid van Donald Trump, die heeft aangekondigd om handelsbarrières in te voeren indien de Amerikaanse werkgelegenheid in het geding komt.

De Japanse Nikkei index en de Shanghai Composite koersten licht hoger, terwijl de beurzen in Hong Kong en Sydney juist terrein prijs gaven.

Naast de inauguratie van Donald Trump kijken beleggers vandaag met name naar Amerikaanse bedrijfscijfers. Onder meer General Electric, Procter & Gamble en oliedienstverlener Schlumberger rapporteren voorbeurs cijfers.

Bedrijfsnieuws

BeterBed maakte bekend dat de omzet in het vierde kwartaal met 8,6 procent is gestegen naar 111,8 miljoen euro. Hiermee werd de verwachting van 107,4 miljoen euro overtroffen. Ook de operationele winst overtrof de verwachtingen. Dit resultaat steeg ruim 9 procent naar 14,1 miljoen euro, waar door ABM Financial News geraadpleegde analisten hadden gerekend op 13,7 miljoen euro.

BinckBank bereikte met de Vereniging van Effectenbezitters en Vermogensmonitor overeenstemming over de afhandeling van klachten over Alex vermogensbeheer. BinckBank schikt voor 8 miljoen euro, waar het in 2015 al een voorziening van 5,25 miljoen euro voor had genomen. Het betrof klachten over informatievoorziening door Alex in de periode van 8 september 2012 tot en met 26 augustus 2014.

Heineken is in gesprek met de Japanse bierbrouwer Kirin over een mogelijke transactie inzake de activiteiten van Kirin in Brazilië. Dit maakte de Nederlandse bierbrouwer bekend in reactie op mediaspeculaties.

Delta Lloyd was eind vorig jaar bijna in Taiwanese handen gekomen. Dit schreef Het Financieele Dagblad op basis van anonieme ingewijden in een reconstructie. Fubon uit Taiwan haakte na vergevorderde gesprekken op het allerlaatste moment af. Het had een bod op tafel willen leggen van 5,60 euro per aandeel Delta Lloyd in contanten, toen 0,30 euro per aandeel meer dan het bod van NN Group. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde donderdag 0,4 procent lager op 2.264 punten, de Dow Jones index zakte 0,4 procent tot 19.732 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent op 5.540 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

AEX sluit onveranderd
19-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is donderdag vlak gesloten. De Amsterdamse hoofdindex eindigde vrijwel onveranderd ten opzichte van woensdag op 484,64 punten, terwijl de AMX 0,4 procent verloor en de AScX 0,3 procent steeg. 

Alle aandacht ging uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB had geen verrassingen in petto en handhaafde de rentestanden en het maandelijkse opkoopbeleid. In de toelichting lag de nadruk van voorzitter Mario Draghi op de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone en het benadrukken van de noodzaak van een verruimend monetair beleid. 

"Het lijkt erop dat de ECB zeer geduldig is in het verder verlagen van het tempo waarmee activa worden opgekocht en het in bredere zin beëindigen van het accommoderende beleid", zei macrostrateeg Timothy Graf van State Street Global Markets. Hij wees op de lage kerninflatie als voornaamste reden van de ECB om de geldkraan voorlopig open te houden. 

Volgens beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen durfde Draghi het woord taperen nog niet concreet in de mond te nemen, maar zal het niet lang duren voor de markt zich begint af te vragen hoe het QE-programma er in 2018 uit zal zien.

Op macro-economisch vlak hadden beleggers verder vooral aandacht voor Amerikaanse data. De wekelijkse uitkeringsaanvragen daalden met 15.000 stuks tot 234.000. De woningbouw steeg in december met 11,3 procent op maandbasis, terwijl de bouwvergunningen met 0,2 procent daalden.

Olie zat donderdag in de lift, hoewel een deel van die winst verdween na het wekelijkse olievoorradenrapport uit Amerika. Uit de data van de Energy Information Administration bleek een stijging van de olie- en benzinevoorraden, en een afname van de voorraden stookolie. Het rapport onderstreept de zorgen van de markt over de toenemende Amerikaanse olieproductie. De afgelopen dagen waarschuwden zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap over het effect hiervan op de herbalancering van de oliemarkt.

Verder zei de Saoedische olieminister donderdag tijdens het World Economic Forum in Davos dat de OPEC de productie verder kan verlagen als dit nodig blijkt te zijn, hoewel hij hier momenteel niet van uit gaat. 

Rond het Europese slot noteerde de februari-future op een vat West Texas Intermediate 0,6 procent hoger op 51,37 dollar en werd de maart-future op een vat Brent 0,7 procent duurder op 54,29 dollar. 

De euro noteerde bij het slot in Europa op 1,0631 dollar. De munt daalde na de toelichting op het rentebesluit van de ECB even tot onder de 1,06. Donderdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0639. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 fondsen hoger. Koploper was Ahold Delhaize dat kwartaalcijfers vrijgaf. 

In het vierde kwartaal kwam de pro forma omzet lager uit als gevolg van een kortere verkoopperiode. Het supermarktconcern herhaalde de verwachting voor heel 2016 met een onderliggende operationele marge die licht boven die van 2015 uitkomt en een vrije kasstroom van circa 1,3 miljard euro. KBC Securities beoordeelde de omzet als beter dan verwacht. Analisten van Jefferies waren te spreken over de volumegroei in Amerika en een sterk gestegen vergelijkbare omzet in Nederland. Het aandeel eindigde 5,9 procent in de plus.

ING verhoogde het advies voor Philips van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 26,50 naar 32,00 euro. Analist Nigel van Putten acht Philips HealthTech in staat om de marges te verbeteren door een standvastige groei en een voorspelbare uitvoering van de operaties. De outlook van Philips oogt volgens Van Putten "helder en haalbaar". Het aandeel sloot 0,3 procent lager.

JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor DSM van 51,00 naar 53,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies. Analist Martin Evans merkte op dat DSM zich dankzij kostenbesparingen en desinvesteringen van niet-kernactiviteiten kan focussen op Nutrition als kernactiviteit. Het aandeel sloot 0,2 procent in de plus.

JPMorgan Cazenove verhoogde verder het koersdoel voor het aandeel Randstad van 46,00 naar 51,00 euro met handhaving van het Neutraal advies. De analisten stelden de taxaties voor de winst per aandeel voor 2017 en 2018 opwaarts bij met respectievelijk 6 en 10 procent. Deze verhoging houdt verband met de verbeterde economische vooruitzichten en de incorporatie van Monster en BMC. Randstad steeg 0,8 procent.

Goldman Sachs verlaagde het advies voor Gemalto van Neutraal naar Verkopen en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 53,00 naar 52,00 euro. De analisten verwachten een omzetkrimp van 5 procent bij de verkoop van SIM-kaarten voor dit jaar, terwijl er ook nog het risico bestaat dat in de opkomende markten meer vertraging optreedt bij het registreren van SIM-kaarten. Het aandeel sloot 3,3 procent in de min en was daarmee de grootste daler binnen de AEX. Galapagos volgde met een verlies van 2,3 procent.

ASML, dat woensdag nog flink steeg, moest het vandaag doen met een verlies van 0,5 procent. Volgend op de sterke kwartaalcijfers verhoogde S&P Equity Research het advies van Verkopen naar Houden en het koersdoel van 90,00 naar 115,00 euro. Barclays verhoogde het koersdoel voor ASML van 120,00 naar 130,00 euro met handhaving van het advies op Overwogen en JPMorgan Cazenove stelde het koersdoel opwaarts bij van 114,00 naar 140,00 euro met eveneens een ongewijzigd Overwogen advies.

Onder de Midkappers waren er geen opvallende stijgers of dalers, Corbion voerde de lijst aan met een winst van 2,2 procent, terwijl de spreekwoordelijke rode lantaarn voor ASM International was, dat 2,6 procent verloor.

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans 5,4 procent nadat bekend werd dat het bouwbedrijf via een consortium ZuidPlus het project Zuidasdok in de wacht heeft gesleept. Dit project richt zich op de verbreding van de A10 bij de Amsterdamse Zuidas, als ook het deels ondergronds brengen van die weg. Verder gaat het consortium station Amsterdam Zuid uitbreiden. Van de totale waarde van de opdracht van 990 miljoen euro voor het ontwerp, de constructie en onderhoudskosten gaat 15 procent naar Heijmans en de overige 85 procent voor de ene helft naar het Amerikaanse Fluor en de andere helft naar het Duitse Hochtief. 

Takeaway.com steeg 2,7 procent. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel van 30,00 naar 34,50 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De marktvorsers merkten daarbij op dat het bedrijf in het vierde kwartaal identieke omzetgroei in alle regio's realiseerde en ze verwachten dat die groei zal aanhouden. Daarnaast veronderstellen ze dat Takeaway.com dankzij groei van marktaandeel in Duitsland, België, Oostenrijk en Polen eerder dan verwacht winstgevend kan worden.

Telegraaf Media Groep won 4,6 procent nadat bekend werd dat John de Mol zijn belang in het concern verder heeft uitgebreid.

De verliezen bleven onder de kleine fondsen beperkt tot rond de 1 procent voor ForFarmers, Basic-Fit en Kiadis Pharma.

RoodMicrotec tekende een raamwerkovereenkomst met Rohde & Schwarz voor supply chain management diensten. Financiele gegevens ontbraken hierbij. Het aandeel, dat lokaal genoteerd is, sloot 2,7 procent in de plus.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street overwegend lager, waarbij de S&P 500 0,1 procent daalde, de Dow Jones index ook 0,1 procent verloor en de Nasdaq fractioneel lager noteerde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak noteert verdeeld
19-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel verdeeld. De AEX index bewoog vlak op 484,53 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent moest toestaan. De AScX noteerde op een plus van 0,1 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een afwachtende markt die uitkijkt naar de Europese Centrale Bank en dan met name naar indicaties voor inperking van het monetaire beleid. "De ECB heeft overigens al aangegeven dat wanneer de inflatie de eerste keer de doelstelling van circa 2 procent haalt, niet het moment is waarop daartoe wordt overgegaan", aldus Schutte.

De lopende rekening van de eurozone liet over november een groter overschot zien. Dit was donderdag tot nog toe het enige macrocijfer dat ertoe deed.

In de Verenigde Staten gaat het donderdag om de woningbouwdata over december, de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia over januari, de wekelijkse steunaanvragen en de wekelijkse olievoorraden.

Olie noteerde donderdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,5 procent hoger op 51,33 dollar, terwijl een maart-future Brent ook 0,5 procent duurder werd op 54,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0662. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0650 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0636 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter presenteerde Ahold Delhaize over het vierde kwartaal van 2016 als gevolg van een kortere verkoopperiode op jaarbasis een lagere pro forma omzet. Het concern herhaalde de verwachting voor heel 2016 met een onderliggende operationele marge licht boven die van 2015 en een vrije kasstroom van circa 1,3 miljard euro. KBC Securities beoordeel de omzet als beter dan verwacht. Het aandeel dikte 3,6 procent aan en ging daarmee aan kop onder de hoofdfondsen.

KPN wil Joost Farwerck voor een tweede termijn van vier jaar herbenoemen tot lid van de raad van bestuur in de functie van Chief Operations Officer (COO). De herbenoeming vindt plaats na de jaarvergadering op 12 april aanstaande. KPN zakte 0,8 procent.

ING verhoogde het advies voor Philips van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 26,50 naar 32,00 euro. Analist Nigel van Putten acht Philips HealthTech in staat om de marges te verbeteren door een standvastige groei en een voorspelbare uitvoering van de operaties. De outlook van Philips oogt volgens Van Putten "helder en haalbaar". Het aandeel noteerde 0,4 procent hoger.

JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor DSM van 51,00 naar 53,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies. Analist Martin Evans merkte op dat DSM zich dankzij kostenbesparingen en desinvesteringen van niet-kernactiviteiten kan focussen op Nutrition als kernactiviteit. De marktvorser vindt echter de overwaardering van het aandeel ten opzichte van de sector niet terecht. Het aandeel DSM steeg 0,6 procent.

JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor het aandeel Randstad van 46,00 naar 51,00 met handhaving van het advies op Neutraal. De analisten stelden de taxaties voor de winst per aandeel voor 2017 en 2018 opwaarts bij met respectievelijk 6 en 10 procent. Deze verhoging houdt verband met de verbeterde economische vooruitzichten en de incorporatie van Monster en BMC. Randstad pluste 0,1 procent.

Goldman Sachs verlaagde het advies voor Gemalto van Neutraal naar Verkopen en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 53,00 naar 52,00 euro. De analisten verwachten een omzetkrimp van 5 procent bij de verkoop van SIM-kaarten voor dit jaar, terwijl er ook nog het risico bestaat dat in de opkomende markten meer vertraging optreedt bij het registreren van SIM-kaarten. Het aandeel noteerde 3,9 procent lager en was daarmee de sterkste daler van de hoofdfondsen.

S&P Equity Research verhoogde het advies voor ASML volgend op de kwartaalcijfers van Verkopen naar Houden en stelde het koersdoel opwaarts bij van 90,00 naar 115,00 euro. Barclays verhoogde het koersdoel voor ASML van 120,00 euro naar 13,00 euro met handhaving van het advies op Overwogen. Het aandeel ASML moest 1,5 procent laten gaan.

Van de Midkapfondsen was een bericht over Arcadis. Het bedrijf maakt onderdeel uit van een consortium dat Poolse steden gaat helpen met het treffen van voorbereidingen op klimaatveranderingen. De totale opdrachtsom bedraag 6 miljoen euro, waarvan een kwart bij Arcadis terechtkomt. Het aandeel zakte 1,6 procent.

Henk Scheffers zal niet worden herbenoemd als commissaris bij BAM Groep. Scheffers was lid en vice-voorzitter van de raad van commissarissen gedurende een periode van acht jaar. Scheffers gaf te kennen niet voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. BAM Groep verloor 0,4 procent.

Bij de AScX-fondsen steeg Takeaway.com 2,9 procent. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel van 30,00 naar 34,50 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De marktvorsers merkten daarbij op dat het bedrijf in het vierde kwartaal identieke omzetgroei in alle regio's realiseerde en ze verwachten dat die groei zal aanhouden. Daarnaast veronderstellen ze dat Takeaway.com dankzij groei van marktaandeel in Duitsland, België, Oostenrijk en Polen eerder dan verwacht winstgevend kan worden.

TMG voerde de lijst met stijgers hier aan nadat John de Mol een groter belang meldde, gevolgd door Sif Holding dat 2,5 procent won.

Verliezers betroffen Van Lanschot waar 1,6 procent van de koers afging, en verder Kiadis Pharma dat 1,6 procent inleverde en Basic-Fit dat 1,8 procent lager noteerde.

RoodMicrotec tekende een raamwerkovereenkomst met Rohde & Schwarz voor supply chain management diensten. Financiele gegevens ontbraken hierbij. Het aandeel RoodMicrotec noteerde 1,4 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak hoger uit startblokken
19-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger van start gegaan. Kort na de opening koerste de AEX index 0,3 procent hoger naar 486,09 punten, terwijl de Midkap vrijwel onveranderd noteerde. 

Onder de hoofdfondsen was Ahold Delhaize uitblinker met een winst van 3,5 procent. Het supermarktconcern meldde in een trading update voorbeurs een omzet in het afgelopen kwartaal die hoger uitviel dan de inschatting van analisten. Gemalto was in negatieve zin een uitschieter met een verlies van vier procent. Alle andere fondsen bewogen binnen een bandbreedte van een procent.

Bij de middelgrote fondsen won bodemonderzoeker Fugro ruim een procent. OCI stond onder druk met een verlies van 1,1 procent.

Onder de kleinere fondsen zat Telegraaf Media Group wederom in de lift, nu met een stijging van ruim drie procent. John de Mol meldde per 17 januari zijn belang te hebben uitgebreid van 18,41 naar 20,15 procent. 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak start handelsdag in het groen
19-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet, na een verdeeld slot op Wall Street woensdagavond en een eveneens gemengd beeld in Azië vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Woensdag steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak nog met 0,6 procent, met dank aan met name positief ontvangen cijfers van chipmachinefabrikant ASML.

Wall Street bleef woensdag dicht bij huis. "Veel indicatoren wijzen erop dat de rek uit de markt is", aldus marktstrateeg Andrew Pease van Russell Investments. "Het gaat goed met de Amerikaanse economie maar dat hebben de markten al helemaal ingeprijsd." Eerder deze week zag het Internationaal Monetair Fonds nog ruimte om de groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie voor de komende jaren opwaarts bij te stellen.

De kracht van de Amerikaanse economie komt onder meer tot uiting in de inflatie. In december stegen de Amerikaanse consumentenprijzen met 0,3 procent op maandbasis en kwam de kerninflatie in dezelfde periode uit op 0,2 procent. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 2,1 procent en de kerninflatie op 2,2 procent, beide dus rond de 2,0 procent die de Federal Reserve nastreeft. 

Voorzitter Janet Yellen van de Fed hield woensdag een toespraak in Californië waarin zij zich dan ook positief uitliet over de korte termijn vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Daarnaast herhaalde zij opnieuw dat de doelstellingen van de Fed, namelijk een prijsstabiliteit van 2,0 procent en een volledige werkgelegenheid, bijna zijn bereikt waardoor renteverhogingen in het verschiet liggen.

Zover is het het in eurozone nog lang niet. Vandaag komt de Europese Centrale Bank samen om het rentebesluit te formuleren en de markt rekent niet op verrassingen. Vorige maand verlengde de ECB nog het obligatieopkoopprogramma, waardoor de rente laag blijft en de economie moet worden aangezwengeld. De oplopende inflatie kan echter leiden tot onenigheid binnen het bestuursorgaan. Woensdag bleek de inflatie in Duitsland in december op jaarbasis nog te zijn opgelopen naar 1,7 procent, dicht bij de doelstelling van de ECB.

Beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen merkte in dit verband op dat "Duitsland kent een diep gewortelde nervositeit over stijgingen van de inflatie. En als je daar de bekende antipathie van de Bundesbank ten opzichte van het onconventionele beleid van de ECB bij op telt, heb je een recept voor een grotere weerstand tegen Draghi binnen het uitvoerend bestuur van de centrale bank", aldus de beleggingsstrateeg. 

De olieprijs stond woensdag onder druk vanwege een sterkere dollar en de zorgen dat de stijgende Amerikaanse schalie-olieproductie het effect van de outputbeperking door andere grote producenten zal beïnvloeden. De februari-future op een vat West Texas Intermediate sloot aan de Nymex 1,40 dollar, of 2,7 procent, lager op 51,08 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0642, ten opzichte van een stand van 1,0679 voor het muntpaar bij het sluiten van de markt in Amsterdam.

In Azië kwam vanochtend de koers van het Japanse elektronicabedrijf Toshiba in een vrij val terecht. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei kunnen verliezen in de Amerikaanse kernenergie activiteiten van het concern oplopen tot meer dan 500 miljard yen, of 4,4 miljard dollar, waardoor het Japanse bedrijf hulp moet zoeken bij banken. Het aandeel daalde bijna 16 procent. De Nikkei index in Tokio steeg evenwel met bijna een procent, terwijl de Chinese beurzen juist licht terrein prijs gaven.

Naast het rentebesluit van de ECB kijken beleggers vandaag op macro-economisch vlak vooral naar Amerika, waar de woningbouw en bouwvergunningen, de wekelijkse steunaanvragen en de Philly Fed index staan geagendeerd. Op het bedrijfsvlak rapporteren onder meer American Express en IBM cijfers. 

In Nederland werd al bekend dat de werkloosheid in december daalde naar 482.000 mensen, 5,4 procent van de beroepsbevolking, ten opzichte van 499.000 werklozen in november. Daarnaast trekken Nederlanders steeds vaker de knip. Consumenten gaven in november 2,8 procent meer uit dan in dezelfde maand een jaar eerder, de grootste stijging in zes jaar tijd. Het consumentenvertrouwen bleek zelfs te zijn gestegen naar de hoogste stand in 9,5 jaar. 

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize realiseerde in het vierde kwartaal van 2016 als gevolg van een kortere verkoopperiode op jaarbasis een lagere pro forma omzet. De pro forma omzet, waarmee een juiste vergelijking met de gecombineerde cijfers van voor de fusie mogelijk is, daalde van 15,7 miljard naar 15,5 miljard euro. Dit cijfer was licht hoger dan de verwachting van analisten, die gemiddeld een omzet van 15,4 miljard euro hadden verwacht. Het concern zal op 1 maart de volledige rapportage over het vierde kwartaal en heel 2016 presenteren.

S&P Equity Research verlaagde het advies voor Randstad van Kopen naar Houden, maar stelde het koersdoel wel opwaarts bij van 52,00 naar 58,00 euro. Analist Firdaus Ibrahim besloot om het koopadvies te schrappen gelet op de sterke koersrally van meer dan dertig procent sinds begin oktober 2016.

Arcadis kreeg in een consortium een opdracht van 6 miljoen euro voor de voorbereiding van 44 Poolse steden op de klimaatverandering. De onderneming verdient daarvan 1,5 miljoen euro.

JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor DSM van 51,00 naar 53,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor Takeaway.com van 30,00 naar 34,50 euro met een ongewijzigd Overwogen advies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg woensdag 0,2 procent op een slotstand van 2.271,89 punten en de Nasdaq won 0,3 procent op 5.555,65 punten. De Dow Jones index zakte 0,1 procent op 19.804,72 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
18-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn woensdag zeven van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten. Kleine verliezen waren er voor ArcelorMittal en Royal Dutch Shell.

Aegon (+1,3%)

ArcelorMittal (-0,2%)

ASML (+0,5%)

Galapagos (+0,4%)

ING Groep (+0,6%)

Philips (+0,2%)

RELX (+0,3%)

Royal Dutch Shell (-0,3%)

Unilever (+0,3%)

Euro/dollar: 1,0638

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 484,75 punten, zijn geëindigd op 485,26 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak sluit overwegend hoger
18-01-2017

De Amsterdamse beurzen zijn woensdag wisselend gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 484,75 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3  procent liet zien op 688,74 punten en voor de AScX een verlies van 0,3 procent resteerde tot 851,56 punten.

Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam heeft de AEX de winst vooral te danken aan de goede prestatie van ASML. "Dat fonds weegt zo zwaar mee op die index dat het samen met enkele andere grote fondsen in staat is om de hele index mee naar boven of beneden te trekken", zei de marktvorser. "Verder viel op dat RELX behoorlijk verloor na de winstwaarschuwing van sectorgenoot Pearson", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak bleek woensdag uit cijfers van statistiekbureau Eurostat dat de consumentenprijzen in de eurozone in december op jaarbasis zijn gestegen. De inflatie kwam conform verwachting uit op 1,1 procent op jaarbasis, tegenover een stijging van het consumentenprijspeil in november van 0,6 procent. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in december met 0,5 procent, hetgeen ook was voorzien. 

De Duitse consumentenprijzen stegen harder dan die in de eurozone. Het Duitse statistiekbureau meldde dat de inflatie in december conform verwachting uitkwam op 1,7 procent op jaarbasis. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,7 procent. 

De bouwproductie in de eurozone is in november gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, bleek woensdag verder. Rekening houdend met kalendereffecten steeg de productie in november met 0,4 procent op maandbasis. In oktober was ook sprake van een toename met 0,4 procent. Op jaarbasis was de bouwproductie in de eurozone in november stabiel, na een plus van 1,8 procent in oktober.In Nederland steeg de bouwproductie volgens Eurostat met 7,0 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De Britse werkloosheid bleef in de periode van september tot en met november conform verwachting stabiel op 4,8 procent, zo bleek woensdag uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de Britse werkloosheid nog 5,1 procent. 

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in december op maandbasis gestegen, zo meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid woensdag. De consumentenprijzen stegen conform verwachting met 0,3 procent, na een stijging met 0,2 procent een maand eerder. Op jaarbasis bedroeg de inflatie in december 2,1 procent.

De Amerikaanse industrie heeft in december meer geproduceerd dan een maand eerder, meldde de Federal Reserve woensdagmiddag. De industriële productie steeg met 0,8 procent ten opzichte van november. Er was door geraadpleegde economen een toename van 0,7 procent voorzien. De capaciteitsbenutting steeg in december van 74,9 naar 75,5 procent. 

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in januari gedaald, bleek verder uit data van de National Association of Home Builders. De NAHB-huizenindex daalde van 69 in december naar 67 deze maand. Voor december werd eerder nog een vertrouwensniveau van 70 gemeld, op dat moment het hoogste niveau sinds juli 2005. 

Woensdagavond volgt nog het Beige Book van de Amerikaanse Federal Reserve.

"Wat in de macro-cijfers opviel, is dat de verschillende inflatiecijfers zich in de goede richting bewogen, maar daarbij moet worden aangetekend dat die beweging vooral te danken is geweest aan gestegen prijzen van brandstof en huizen. Bij de food retail is nog steeds sprake van deflatie", merkte Van Zeijl op.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent naar 51,76 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,2 procent neerwaarts bewoog tot 54,83 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0685. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0684 en bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0696 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ASML dat 6,7 procent bijschreef na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal.

De Veldhovense chipmachinefabrikant voldeed in de laatste drie maanden van 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen. Het bedrijf zei verder te rekenen op een iets lagere omzet in het lopende kwartaal. Volgens topman Peter Wennink van ASML zetten de positieve trends door. Zowel Morgan Stanley als Theodoor Gilissen Bankiers spraken van sterke cijfers. Bryan Garnier haalde het aandeel van de verkooplijst en verhoogde het advies naar Neutraal vanwege het aantrekkende momentum. 

ArcelorMittal schreef 3,0 procent aan beurswaarde bij. Commerzbank verhoogde het advies van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 6,50 naar 9,50 euro. De analisten van de Duitse bank schroefden bovendien hun winstverwachtingen voor dit jaar op, vanwege de recente stijging van de staal- en grondstofprijzen.

Aegon leverde met 2,2 procent het meeste in.

In de Midkap was het ASM International dat op bijval van beleggers kon rekenen. In het kielzog van ASML steeg het aandeel van de toeleverancier aan de chipindustrie 2,7 procent.

TomTom sloot de handelsdag met een winst van 0,8 procent. De navigatiespecialist maakte bekend dat het de Duitse start-up Autonomos heeft overgenomen, dat zich richt op autonoom autorijden. NIBC sprak van een acquisitie van hoge kwaliteit. Volgens analist Martijn den Drijver is TomTom beter gepositioneerd om contracten gerelateerd aan ADAS en (semi) autonoom autorijden binnen te halen.

Barclays heeft woensdag het koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 23,30 naar 26,20 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de Britse bank pasten de modellen voor het vierde kwartaal van 2016 aan, nadat ASR recent aankondigde eigen aandelen in te willen kopen. Barclays gaat uit van een toekomstige stijging van de winst per aandeel van circa 2 procent, gezien er door de terugkoop van eigen aandelen door ASR minder verhandelbare aandelen op de markt zijn. Het aandeel sloot woensdag 0,8 procent lager. 

Onder de kleinere fondsen won Heijmans 0,6 procent, nadat de bouwer liet weten de verkoop van Franki afgerond te hebben. Heijmans ontving netto 15 miljoen euro. 

Theodoor Gilissen Bankiers heeft woensdag het advies voor BinckBank verlaagd van Aanbevolen naar Niet Aanbevolen zonder koersdoel. Analist Jos Versteeg verwacht sterke cijfers voor BinckBank in het vierde kwartaal, dankzij de opleving van de aandelenmarkten. "Toch blijft het bedrijf nog altijd veel te afhankelijk van transacties", aldus de analist. Het aandeel BinckBank sloot woensdag 0,7 procent lager.

Onder de lokaal genoteerde fondsen viel MDxHealth op met een winst van 2,7 procent. Het bedrijf maakte bekend dat de Amerikaanse zorgverzekeraar Horizon Blue Cross Blue de prostaatkankertest van het Belgische biotechbedrijf in zijn dekkingspakket heeft opgenomen. Horizon BCBS is de grootste zorgverzekeraar in de Amerikaanse staat New Jersey met ruim 3,8 miljoen leden. 

SnowWorld daalde 1,3 procent. Het bedrijf boekte iets meer omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Bovendien werd het dividend verhoogd naar 0,30 euro per aandeel, 0,12 euro meer dan een boekjaar eerder. SnowWorld verwacht in het lopende jaar een hoger nettoresultaat te zullen behalen dan in het boekjaar 2015/16. Financieel directeur Wim Moerman stelde woensdag tegenover ABM Financial News dat het bedrijf onderhandelt over een samenwerking bij de ontwikkeling van een skipisteproject in Noord-Italië. 

Euronext werd net geen 0,1 procent minder waard, nadat ING het koersdoel op het beursbedrijf had verhoogd van 41,00 naar 50,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Aanleiding was de geplande overname van LCH.Clearnet SA, die de clearingactiviteiten veiligstelt en voor meer diversiteit in de omzet zorgt. De overname kan volgens analist Albert Ploegh een 'game-changer' zijn voor Euronext. De marktvorser ziet verder opwaarts potentieel in de groei van het clearingbedrijf en aanvullende overnames die waarde creëren.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerden de beurzen op Wall Street wisselend. De toonaangevende S&P 500 index stond 0,1 procent hoger op 2.269,04 punten. De Dow Jones index daalde juist 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde ook 0,1 procent in het groen.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak blijft in het groen
18-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend in het groen. Rond de klok van 11 uur won de AEX met 0,5 procent op 483,98 punten, terwijl de AMX en AScX circa 0,2 procent stegen. 

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management trok vooral ASML de kar na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. "Het is fantastisch wat die jongens doen en de vooruitzichten zijn goed. Dat wordt door beleggers beloond", aldus Vermeulen, die eveneens opmerkte dat ASM International kon profiteren van de koerswinst van ASMI. 

Verder sprak Vermeulen van een rustige markt, zonder al te veel uitschieters. Bovendien liggen de futures in de Verenigde Staten iets beter bij, maar zijn de bewegingen ook daar minimaal, aldus de vermogensbeheerder. 

Volgens Vermeulen kijken beleggers met name uit naar de inauguratiespeech van president-elect Donald Trump. Als gevolg kunnen er volgende week wat forsere bewegingen zijn.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag onder meer uit naar de inflatiecijfers uit de eurozone en de Verenigde Staten over december. Verder staan cijfers over de Amerikaanse industriële productie op de rol en komt de Federal Reserve met het Beige Book. 

Voorbeurs meldde het Duitse statistiekbureau al dat de Duitse inflatie in december conform verwachting uitkwam op 1,7 procent op jaarbasis. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,7 procent. De Britse werkloosheid bleef in de periode van september tot en met november stabiel op 4,8 procent.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 52,14 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 55,17 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0689. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0705 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0696 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ASML dat 5,3 procent bijschreef na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. ASML voldeed in de laatste drie maanden van 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen. Het bedrijf zei verder te rekenen op een iets lagere omzet in het lopende kwartaal. Volgens topman Peter Wennink van ASML zetten de positieve trends door. Zowel Morgan Stanley als Theodoor Gilissen Bankiers spraken van sterke cijfers. Bryan Garnier haalde het aandeel zelfs van de verkooplijst en verhoogde het advies naar Neutraal vanwege het aantrekkende momentum. 

Verder schreven DSM en ArcelorMittal respectievelijk 1,5 en 0,9 procent aan beurswaarde bij. Laatstgenoemde profiteerde van een adviesverhoging naar Kopen van Commerzbank.

Onder de hoofdfondsen daalde Aegon met 1,7 procent en kon ING Groep met een min van 1,2 procent eveneens niet in het groen komen. RELX verloor 1,0 procent. 

In de Midkap was het ASM International dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,4 procent, gevolgd door TomTom met een winst van 1,2 procent. De navigatiespecialist maakte bekend dat het de Duitse start-up Autonomos heeft overgenomen, dat zich richt op autonoom autorijden. NIBC sprak van een acquisitie van hoge kwaliteit. Volgens analist Martijn den Drijver is TomTom beter gepositioneerd om contracten gerelateerd aan ADAS en (semi) autonoom autorijden binnen te halen.

Intertrust bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 2,4 procent. Verder gaven GrandVision en Flow Traders tot 1,3 procent aan beurswaarde prijs. 

Onder de kleinere fondsen steeg Telegraaf Media Groep met 2,6 procent, terwijl BinckBank 1,7 procent daalde. Heijmans won 1,3 procent, nadat de bouwer liet weten de verkoop van Franki afgerond te hebben. Heijmans ontving netto 15 miljoen euro. 

Onder de lokaal genoteerde fondsen viel MDxHealth op met een winst van 1,5 procent. Het bedrijf maakte bekend dat de Amerikaanse zorgverzekeraar Horizon Blue Cross Blue de prostaatkankertest van het Belgische biotechbedrijf in zijn dekkingspakket heeft opgenomen. Horizon BCBS is de grootste zorgverzekeraar in de Amerikaanse staat New Jersey met ruim 3,8 miljoen leden. 

SnowWorld steeg 0,3 procent. Het bedrijf boekte iets meer omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Bovendien werd het dividend verhoogd naar 0,30 euro per aandeel, 0,12 euro meer dan een boekjaar eerder. SnowWorld verwacht in het lopende jaar een hoger nettoresultaat te zullen behalen dan in het boekjaar 2015/2016. Financieel directeur Wim Moerman van SnowWorld stelde woensdag tegenover ABM Financial News dat SnowWorld onderhandelt over een samenwerking bij de ontwikkeling van een skipisteproject in Noord-Italië. SnowWorld wordt volgens Moerman momenteel ook benaderd door partijen uit de Verenigde Staten en Azië. NIBC noemde de cijfers van SnowWorld "in orde".

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak opent hoger
18-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag conform verwachting hoger geopend. De AEX koerste kort na opening 0,7 procent hoger op 485,30 punten, terwijl de AMX 0,3 procent won en de AScX juist 0,5 procent daalde.

Onder de hoofdfondsen bleek ASML koploper met een winst van 4,8 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. ASML voldeed in de laatste drie maanden van 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen. Het bedrijf zei verder te rekenen op een iets lagere omzet in het lopende kwartaal. Volgens topman Peter Wennink van ASML zetten de positieve trends door. 

Verder stegen in de hoofdgraadmeter indexzwaargewicht Unilever en bierbrouwer Heineken aanzienlijk met circa 1,1 procent.

In de AEX moest Aegon de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,3 procent en ook Vopak kon met een min van 1,0 procent niet in het groen komen. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten werd het advies voor het tankopslagbedrijf door Kempen verlaagd naar Houden. 

In de Midkap was het ASM International dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,7 procent, gevolgd door BE Semiconductor Industries met 1,1 procent. Aperam won 1,0 procent. 

Intertrust bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 0,8 procent. Verder daalden Wereldhave en BAM Groep met respectievelijk 0,4 en 0,3 procent. 

Onder de kleinere fondsen steeg Van Lanschot 2,3 procent, terwijl Kendrion 0,5 procent daalde. Heijmans schreef 1,1 procent bij, nadat de bouwer liet weten de verkoop van Franki afgerond te hebben. Heijmans ontving netto 15 miljoen euro. 

Onder de lokaal genoteerde fondsen viel MDxHealth op met een winst van 4,1 procent. Het bedrijf maakte bekend dat de Amerikaanse zorgverzekeraar Horizon Blue Cross Blue de prostaatkankertest van het Belgische biotechbedrijf in zijn dekkingspakket heeft opgenomen. Horizon BCBS is de grootste zorgverzekeraar in de Amerikaanse staat New Jersey met ruim 3,8 miljoen leden. 

SnowWorld steeg 0,6 procent. Het bedrijf boekte iets meer omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Bovendien werd het dividend verhoogd naar 0,30 euro per aandeel, 0,12 euro meer dan een boekjaar eerder. SnowWorld verwacht in het lopende jaar een hoger nettoresultaat te zullen behalen dan in het boekjaar 2015/2016.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Hogere opening Damrak voorzien
18-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,5 procent in het rood op 481,77 punten. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus verwacht vandaag een "herhaling van zetten", waarbij de beurzen dicht bij huis zullen blijven. "Als er wordt gekeken naar de omzetten, dan is dit jaar opmerkelijk stil begonnen", aldus Schutte. Volgens de beleggingsadviseur houden beleggers het kruit droog in aanloop naar een nieuwe reeks bedrijfscijfers en de inauguratie van president-elect Donald Trump op vrijdag. "De inauguratiespeech van Trump kan iets meer inzicht geven in de plannen van de aanstaande president op korte termijn", aldus Schutte. 

De beleggingsadviseur vraagt zich af of de hoge niveaus wel passen bij de cijfers die bedrijven zullen laten zien. "De verschillende vertrouwensindicatoren laten een positief beeld zien, maar in de komende weken en maanden moet blijken of zich dit ook vertaalt naar meer opdrachten of orders voor bedrijven", aldus Schutte. 

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag onder meer uit naar de inflatiecijfers uit de eurozone en de Verenigde Staten over december. Verder staan cijfers over de Amerikaanse industriële productie op de rol en komt de Federal Reserve met het Beige Book.  

Voorbeurs meldde het Duitse statistiekbureau al dat de Duitse inflatie in december conform verwachting uitkwam op 1,7 procent op jaarbasis. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,7 procent.

Wall Street sloot dinsdag in het rood. Volgens hoofdinvesteerder Jack Ablin van BMO Private Bank zijn beleggers ook afwachtend, omdat er deze week veel op de planning staat. Zo is er bijvoorbeeld het World Economic Forum in Davos, waar een confrontatie tussen globalisering en populisme volop zichtbaar is, zo stelde Ablin. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op winst. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,4 procent op 18.894,37 punten en de Chinese Shanghai Composite won 0,1 procent op 3.113,01 punten. De Chinese beurzen profiteerden van de verbeterde economische verwachtingen voor het land. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de Chinese economie dit jaar met 6,5 procent kan stijgen, terwijl er eerder nog werd uitgegaan van een groei van 6,2 procent. 

Ook de Aziatische markten kijken uit naar de inauguratie van Trump. Daarbij zal er aandacht zijn voor het standpunt dat Trump aanneemt tegenover China. In een interview op vrijdag met The Wall Street Journal stelde Trump al dat de Amerikaanse dollar te sterk werd mede vanwege China, dat de waarde van zijn eigen munt laag probeert te houden. 

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent op 52,55 dollar, terwijl een maart-future Brent eveneens 0,1 procent hoger bewoog op 55,54 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0684. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0705 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0696 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

ASML voldeed in de laatste drie maanden van 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen. Het bedrijf zei verder te rekenen op een iets lagere omzet in het lopende kwartaal. Volgens topman Peter Wennink van ASML zetten de positieve trends door. 

SnowWorld boekte iets meer omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Bovendien werd het dividend verhoogd naar 0,30 euro per aandeel, 0,12 euro meer dan een boekjaar eerder. Het bedrijf verwacht in het lopende jaar een hoger nettoresultaat te zullen behalen dan in het boekjaar 2015/2016.

Galapagos benoemde Walid Abi-Saab tot Chief Medical Officer. Abi-Saab zal deel uitmaken van het directiecomité en de leiding nemen over de algemene medische strategie van Galapagos.

Mogelijk komt Vopak in beweging, zo denkt handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten, nadat Kempen het advies voor het tankopslagbedrijf verlaagde naar Houden.

MDxHealth maakte bekend dat de Amerikaanse zorgverzekeraar Horizon Blue Cross Blue de prostaatkankertest van het Belgische biotechbedrijf in zijn dekkingspakket heeft opgenomen. Horizon BCBS is de grootste zorgverzekeraar in de Amerikaanse staat New Jersey met ruim 3,8 miljoen leden. 

Dinsdagavond maakte Source Group bekend dat topman E.M.A. Prijden zijn belang in de onderneming heeft afgebouwd tot nagenoeg nul procent, vanwege "persoonlijke gronden". De topman zei evenwel "onverminderd vertrouwen" te hebben in de toekomst van de combinatie HeadFirst Source Group en aan te willen blijven als lid van het directieteam.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag met 0,3 procent naar 2.267,89 punten, de Dow Jones index verloor ook 0,3 procent tot 19.826,77 punten en de Nasdaq noteerde na de slotbel 0,6 procent lager op 5.538,73 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Correctie: beursupdate: AEX op Wall Street
18-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn dinsdag acht van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten.

Aegon (0,04%)

ArcelorMittal (0,98%)

ASML (0,48%)

Galapagos (0,03%)

ING Groep (-0,35%)

Philips (0,10%)

RELX (0,24%)

Royal Dutch Shell (0,07%)

Unilever (0,40%)

Euro/dollar: 1,0706

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 481,77 punten, zijn geëindigd op 482,38 punten.

Correctie: om in titel aan te geven dat niet alle fondsen hoger eindigden, aangezien ING ten opzichte van het slot in Amsterdam lager sloot.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak op verlies na heldere woorden Theresa May
17-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag lager gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent op 481,77 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

Volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO ligt de ondertoon er nog altijd "redelijk netjes" bij op de aandelenbeurzen en gaf de speech van premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk "wat kleur" aan de verder saaie handelsdag. 

Het Verenigd Koninkrijk mikt op een volledige en heldere Brexit. May zette in haar rede een flink aantal doelstellingen uiteen, waaronder een sterker Verenigd Koninkrijk en een brede samenwerking met derden, ook met de Europese Unie. "We kunnen geen lid zijn van de interne markt. We gaan helemaal uit de EU, maar verlaten Europa niet", aldus May tegenover diplomaten en officials.

May benadrukte de eenheid binnen het Verenigd Koninkrijk in combinatie met een grote mate aan onafhankelijkheid en controle over de eigen zaken. 

"Het pond zag je duidelijk aantrekken en dit gaf een boost voor de Europese continentale markten", vervolgde Bonsee, toevoegend dat de Britse beurzen als gevolg van de valutabewegingen juist wegzakten.

De macro-economische kalender bevatte de Duitse ZEW index. De index voor het economisch sentiment steeg in januari, maar in een minder hoog tempo dan verwacht. De ZEW-verwachtingsindex liep op van 13,8 in december naar 16,6 in januari. Er was door geraadpleegde economen evenwel gerekend op een toename tot 18,8.

Uit het Verenigd Koninkrijk kwamen verder cijfers over de inflatie en producentenprijzen. Ten opzichte van een jaar eerder stegen de Britse consumentenprijzen met 1,6 procent, waar een toename van 1,4 procent was voorzien. Het producentenprijspeil nam in december op jaarbasis met 2,7 procent toe. Economen rekenden  op een stijging met 3,0 procent.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 52,73 dollar, terwijl een maart-future Brent fractioneel hoger bewoog op 55,87 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0704. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0663 en bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag stond er een stand van 1,0605 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 0,9 procent.

ASML verloor 0,1 procent nadat Credit Suisse besloot om het volgen van het Veldhovense bedrijf weer te hervatten, met een Neutraal advies en een koersdoel van 113,00 euro. Volgens de analisten boekte ASML afgelopen jaar “significante vooruitgang” met de nieuwe technologie EUV. Woensdag voorbeurs opent ASML de boeken over het afgelopen boekjaar.

Galapagos kon niet in het groen komen en verloor 1,4 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Goldman Sachs van 75,00 naar 81,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het biotechbedrijf behoort in de Europese sector tot de favorieten van de Amerikaanse zakenbank.

Philips is door de Consumentenbond en de Stichting Consumentenclaim voor de rechter gedaagd. Dit schreef Het Financieele Dagblad. In 2012 kwam aan het licht dat verschillende grote beeldbuisproducenten als Samsung, Philips en Toshiba betrokken waren bij een wereldwijd kartel, waardoor consumenten in de periode tussen 1996 en 2006 te veel betaalden voor nieuwe televisies en computers. De bedrijven kregen al een boete opgelegd door de Europese Commissie. Gesprekken over een eventuele schikking tussen de Consumentenbond en Stichting Consumentenclaim enerzijds en Philips anderzijds zijn op niets uitgelopen, waardoor de partijen nu naar de rechter stappen. Het aandeel Philips daalde 0,8 procent.

Citigroup herbeoordeelde het advies voor NN Group en Aegon. Voor NN ging het koersdoel omlaag van 33,00 naar 28,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies, vanwege de onzekerheid rond het overnamebod op Delta Lloyd. Voor Aegon maakte het koopadvies plaats voor een Neutraal advies met een neerwaarts bijgesteld koersdoel van 6,00 naar 5,50 euro. Aegon en NN Group noteerden op het Damrak respectievelijk 0,9 procent lager en fractioneel hoger.

Onderaan bivakkeerden Heineken en ArcelorMittal met verliezen van respectievelijk 1,2 en 2,1 procent. Credit Suisse verlaagde het advies voor Heineken van Neutraal naar Underperform en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 81,00 naar 68,00 euro. Volgens de analisten staan de omzet en marges van de bierbrouwer onder druk.

In de Midkap was het Air France-KLM dat op bijval kon rekenen, met een winst van 0,6 procent. Mogelijk profiteerde de luchtvaartmaatschappij van geruchten rondom de Duitse sectorgenoot Lufthansa, waar Etihad mogelijk een belang van 30 tot 40 procent in zou willen nemen als onderdeel van plannen om het kapitaal te vergroten. Fugro was koploper met 1,1 procent.

ASR Nederland daalde 0,4 procent na een verhoging van het koersdoel door Citi Research van 22,50 naar 28,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten blijven positief over de stevige kapitaalbuffer en het bedrijfsmodel dat veel contanten genereert, terwijl er op de langere termijn potentieel is voor groei door overnames.

De Amerikaanse zakenbank verlaagde tevens het koersdoel voor Delta Lloyd, van 5,50 naar 5,40 euro. Het advies bleef Neutraal. De analisten zien weinig opwaarts potentieel ten opzichte van het overnamebod van NN van 5,40 euro, gezien de magere hoeveelheid kapitaal die Delta Lloyd zelfstandig genereert. Dat verlaagt de kans op dividend, terwijl er nog wel neerwaarts risico is als de overname zou afketsen. Delta Lloyd daalde 0,1 procent.

Refresco Group moest na de recent sterke koersprestatie het Outperform advies van Credit Suisse vaarwel zeggen en genoegen nemen met een Neutraal advies. Het koersdoel bleef ongewijzigd op 15,50 euro. Hoewel de marktvorsers verwachten dat de bottelaar ook in de toekomst waarde kan creëren door een verdere sectorconsolidatie, denkt Credit Suisse dat Refresco een pas op de plaats zal maken van zeker 6 tot 9 maanden alvorens een nieuwe overname te doen. Het aandeel steeg 0,4 procent.

In de AMX was Aperam hekkensluiter met een verlies van 1,7 procent. Ook OCI en Intertrust konden niet in het groen komen en verloren 1,4 procent.

Onder de kleinere fondsen ging Telegraaf Media Groep aan kop met 9,6 procent nadat J.H.H. de Mol een eerste kapitaalbelang meldde van 18,41 procent. Dasym Investment Strategies meldde zijn belang in Telegraaf Media Groep evenwel volledig af. Op 8 januari 2009 meldde Dasym nog een kapitaalbelang van 20,06 procent. Delta Lloyd meldde een belang van 11,24 procent in TMG tegen een eerder gemelde 7,12 procent.

Basic-Fit daalde 0,2 procent, nadat Berenberg het koersdoel verlaagde van 21,50 naar 20,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten verlaagden de taxaties voor de winst per aandeel in 2017 en 2018 in verband met hogere verwachte investeringen, na de sneller dan verwachte uitrol van fitnessclubs.

Goldman Sachs verlaagde het advies voor Takeaway.com na de sterke koersprestatie van Kopen naar Neutraal, maar verhoogde het koersdoel wel van 31,00 naar 32,00 euro. Als marktleider in de belangrijkste regio's kent Takeaway.com volgens de Amerikaanse zakenbank een "goede positionering" om te profiteren van een aantrekkende online markt. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Heijmans gaat samen met Nuon bijna 2.480 publieke laadpunten realiseren in verschillende gemeenten in Noord-Brabant en Limburg. Er werden geen financiële details over de opdracht vermeld. Heijmans sloot 0,4 procent lager.

Van Lanschot droeg onder de kleinere fondsen de rode lantaarn met een verlies van 3,0 procent. ook Fagron beleefde een moeizame dag en gaf 1,6 procent prijs.

Onder de lokale fondsen kreeg Coca-Cola European Partners een koersdoelverlaging van Credit Suisse te verwerken. Het koersdoel ging omlaag van 33,50 naar 33,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Hoewel de kans bestaat op consolidatie in de sector, zorgt extra regelgeving in Europa voor meer risico op het aandeel. Het fonds gaf 0,9 procent prijs.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.269,11 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak op verlies
17-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,5 procent op 481,84 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen. De AScX noteerde een min van 0,3 procent.

Veel van de aandacht gaat uit naar de rede van de Britse premier Theresa May die zij vandaag in Londen afsteekt. Daarin zal May naar verwachting een hard scenario voor de Brexit uiteenzetten.

"Met de recente uitspraken van Donald Trump in de media en de aanstaande speech van May dragen de financiële markten een duidelijk politiek karakter", zegt vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

Van Eerden kenschets het sentiment als terughoudend en ook een beetje bezorgd. "Beleggers zullen zich vandaag weinig aantrekken van macro-economische cijfers, zo is mijn verwachting", aldus Van Eerden.

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in januari gestegen, maar in een minder hoog tempo dan verwacht. De ZEW-verwachtingsindex steeg van 13,8 in december naar 16,6 in januari. Er was door geraadpleegde economen evenwel gerekend op een toename tot 18,8.

Britse data lieten een beter dan verwachte ontwikkeling in de consumentenprijzen zien, maar een lichte tegenvaler bij de producentenprijzen.

Later vandaag volgt in de VS nog de Empire State Index.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 1,6 procent hoger op 53,18 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,3 procent won op 56,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0675. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0641.

Wall Street was maandag dicht.

Stijgers en dalers

Het Financieele Dagblad schreef dat Philips door de Consumentenbond en de Stichting Consumentenclaim voor de rechter wordt gedaagd. Beide partijen willen voor consumenten een vergoeding voor geleden schade door prijsafspraken die verschillende beeldbuisfabrikanten maakten. Philips verloor 0,8 procent.

Heineken kreeg van Credit Suisse een advies- en koersdoelverlaging. Het advies ging van Neutraal naar Underperform, het koersdoel van 81,00 naar 67,00 euro. Het aandeel Heineken raakte 1,2 procent kwijt.

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor het aandeel Galapagos van 75,00 naar 81,00 euro en handhaafde het advies op Kopen. Galapagos verloor 0,3 procent.

Citi verlaagde het advies voor Aegon van Kopen naar Neutraal en het koersdoel van 6,00 naar 5,50 euro. Aegon zakte dinsdag 1,3 procent.

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Randstad met 1,00 euro naar 55,00 met handhaving van het advies op Neutraal. Randstad ging met 1,4 procent omlaag.

Op drie fondsen na, stonden alle AEX-componenten in het rood. ArcelorMittal voerde de lijst met dalers aan met een verlies van 2,1 procent.

Van de Midkapfondsen kreeg Refresco een adviesverhoging van Outperform naar Neutraal met een gehandhaafd koersdoel op 15,50 euro. Het aandeel Refresco noteerde dinsdag vlak.

ASR Nederland kreeg van Citi een koersdoel van 28.00 euro. Eerder was dit 22,50 euro. Het advies bleef Kopen. ASR Nederland daalde 0,8 procent.

Delta Lloyd werd door Citi verlaagd van Kopen naar Neutraal. Het koersdoel ging met 0,10 euro omlaag naar 5,40 euro. Het aandeel Delta Lloyd verloor 0,1 procent.

Ook bij de Midkap was er dinsdag sprake van overwegend verliezen onder aanvoering van TKH dat 1,7 procent inleverde en Intertrust waar 1,6 procent van de koers af ging.

Bij de AScX-fondsen meldde Dasym Investment Strategies zijn belang in Telegraaf Media Groep volledig af. Op 8 januari 2009 meldde Dasym nog een kapitaalbelang van 20,06 procent met een stemrecht van eveneens 20,06 procent. J.H.H. de Mol stapte juist in TMG met een kapitaalbelang van 18,41 procent. Delta Lloyd meldde een belang van 11,24 in TMG tegen eerder 7,12 procent. TMG noteerde een winst van 4,0 procent en was daarmee veruit de sterkste stijger bij de AScX.

Goldman Sachs verlaagde het advies voor het aandeel Takeaway van Kopen naar Neutraal en het koersdoel van 31,00 naar 32,00 euro. Takeaway zakte 1,2 procent.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Basic-Fit met 1,00 euro naar 20,50 en hield het advies op Kopen. De analisten noemen de recente zwakte van het aandeel Basic-Fit een aantrekkelijk instapmoment. Sinds eind september is het aandeel 14 procent achtergebleven bij de Midkap-index, terwijl het sinds de beursgang nog gelijke tred heeft gehouden. Het aandeel won 0,2 procent.

Heijmans gaat samen met Nuon bijna 2.480 publieke laadpunten realiseren in verschillende gemeenten in Noord-Brabant en Limburg. Financiële details werden niet verstrekt. Heijmans verloor 0,1 procent.

Bij de AScX waren er beduidend meer winnaars dan bij de AEX en de Midkap. ICT Group won 1,0 procent. Opmerkelijke dalers waren Fagron dat 1,5 procent inleverde en Wessanen waar 1,3 procent van de koers af ging.

Van de lokale fondsen waren de omzetten laag met een groot deel nog zonder koersvorming.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak lager uit startblokken
17-01-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager van start gegaan. Kort na de opening koerste de AEX index 0,4 procent lager naar 482,34 punten, terwijl de Midkap 0,3 procent lager noteerde.

Onder de hoofdfondsen ontsprong Galapagos als enige de dans met een winst van 0,5 procent. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor het biotechfonds van 75,00 naar 81,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. De grootste daler was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van krap twee procent.

De bij de middelgrote fondsen was het roestvaststaalconcern Aperam dat onderaan bungelde met een verlies van iets meer dan een procent. Air France-KLM en Flow Traders noteerden daarentegen nipt in het groen. 

Onder de kleinere fondsen was TMG een stijger met 2,6 procent na verschillende belangenmeldingen.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.