VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: AEX-index

Fondsnieuws

AEX lonkt naar 500 punten in drukke week
19-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers gaan opnieuw een drukke week tegemoet, met zowel een stroom aan bedrijfscijfers als de nodige macro-economische data.
Met een slotstand van iets meer dan 499 punten op vrijdag lonkt de 500 punten nadrukkelijk.

De week gaat evenwel rustig van start, met in eigen land louter de jaarcijfers van GrandVision en Wall Street dat de deuren gesloten houdt in verband met de viering van President's Day.

Wel kunnen beleggers maandag reageren op het verhoogde bod van Mediahuis en de familie Van Puijenbroek op Telegraaf Media Groep. Zij trokken na het boekenonderzoek hun aanvankelijke bod van 5,25 euro per aandeel TMG op naar 5,90 euro per aandeel. Daarmee is het bod inmiddels gelijk aan dat van Talpa, van miljardair John de Mol.

Overnameperikelen zullen de komende week ook de aandeelhouders van Unilever bezig houden, nadat vrijdag bleek dat Kraft Heinz het Brits-Nederlandse concern wil inlijven. Het bod van omgerekend 47 euro per aandeel werd door Unilever als te weinig beoordeeld, hetgeen analisten van de Duitse zakenbank Berenberg eveneens vinden. Kraft Heinz, gesteund door 3G en de befaamde belegger Warren Buffett, wil in gesprek blijven met Unilever om te zien of er toch overeenstemming kan worden bereikt over een deal.

Maandag is verder ook de dag dat de markt kan reageren op de waarschuwing van Boskalis afgelopen vrijdagavond. De maritieme dienstverlener gaf aan een afschrijving van 840 miljoen euro te doen, vooral op de kleinere schepen van het krap vier jaar geleden overgenomen Dockwise en op het zeeslepen. Overigens wordt het dividend van Boskalis niet geraakt door de impairmentlast en zal het ook bij deze afschrijving blijven, zo benadrukte een woordvoerder tegenover ABM Financial News. "We hebben goed en diep gekeken en we zijn nu klaar. Dit is de enige ronde", aldus de zegsman.

Naast de cijfers van GrandVision, dat overigens eerder al met omzetcijfers kwam, staat BAM Groep op dinsdag geagendeerd, op donderdag gevolgd door sectorgenoot Heijmans. Deze laatste bereikte recent al overeenstemming over probleemproject N23 Frisiaweg en met zijn banken ook de financiering voor de komende jaren. Uit de voorlopige resultaten kwam over 2016 een nettoverlies naar voren van ongeveer 110 miljoen euro.

Verder komen de uitgever Wolters Kluwer en RELX op respectievelijk woensdag en donderdag met cijfers. Verzekeraar ASR opent de boeken ook op woensdag en een dag later volgt sectorgenoot Delta Lloyd. Donderdag is er verder aandacht voor Besi en de biotechbedrijven MDxHealth en Galapagos. Vrijdag besluiten bodemonderzoeker Fugro en specialistische detacheerder Brunel Internatiol de week. Daarmee krijgt de markt indirect een inkijkje hoe de olie- en gasbedrijven de nabije toekomst zien.

Uiteraard zit ook het buitenland ook niet stil. Dinsdag verwachten we onder andere Wal-Mart, Home Depot, Macy's en HSBC. Woensdag zijn Airbus Group, Bayer, Lloyds Banking Group en HP Inc. enkele grote namen. Uitsmijter is Tesla Motors. Op donderdag valt Peugeot-Citroën op naast Axa, telecomspelers Bouygues en Orange, Henkel, Barclays, Glencore en Hewlett Packard Enterprise. Vrijdag zijn BASF, RBS en IAG nog het vermelden waard.

Op macro-economisch vlak is maandag in eigen land het Centraal Bureau Statistiek actief met onder meer de consumentenbestedingen en het consumentenvertrouwen. Dit laatste staat ook in de eurozone geagendeerd.

Dinsdag richt de markt zich op de inkoopmanagersindexen en woensdag is het drukte met de Duitse Ifo index, de Britse economische groei, diverse inflatiecijfers en vooral de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve.

Op donderdag speelt Amerika weer een hoofdrol met de wekelijkse steunaanvragen en de olievoorraden. maar ook huizencijfers. Verder zal de Duitse groei op aandacht kunnen rekenen.

De week wordt afgesloten met het consumentenvertrouwen in Frankrijk, Italië en Amerika.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn vrijdag alle negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten. Unilever was de uitblinker.

Aegon (+0,72%)

ArcelorMittal (+0,47%)

ASML (+0,81%)

Galapagos (+1,18%)

ING Groep (+0,68%)

Philips (+0,41%)

RELX (+0,25%)

Royal Dutch Shell (+0,28%)

Unilever (+2,64%)

Euro/dollar: 1,0608

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 499,08 punten, zijn geëindigd op 502,05 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

AEX op weekbasis hoger
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De AEX leek vrijdag het merendeel van zijn weekwinst te verliezen maar overnamenieuws rondom Unilever zette de Amsterdamse hoofdgraadmeter alsnog 1,9 procent hoger op weekbasis op een slotstand van 499,08 punten.

De hoofdindex flirtte deze week met de 500 punten maar brak daar nog niet doorheen terwijl op Wall Street het ene na het andere record op de borden kwam.

Veel aandacht ging uit naar bedrijfscijfers, maar ook de hoorzitting van de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, voor het Amerikaanse Congres.

De centraal bankier zei dat de Fed de rente waarschijnlijk tijdens één van zijn komende bijeenkomsten zal verhogen als de Amerikaanse economie zich conform de verwachting blijft verbeteren. Daardoor lijkt de kans op een renteverhoging in maart toegenomen, hoewel de markt gemiddeld uitgaat van juni.

De euro/dollar bewoog deze week in een bandbreedte van 1,05-1,07. "De dollar zit nog niet in een rally", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. De Amerikaanse munt bewoog deze week vooral op de verklaring van Yellen in het Amerikaanse Congres.

Olie bewoog volatiel maar de bandbreedte van 52,00 tot 54,00 dollar waarin een vat zich bevindt, bleef deze week in stand. De markt zoekt naar concreet bewijs dat de productiebeperkende afspraken van de OPEC en een aantal landen buiten het kartel hun vruchten afwerpen, terwijl Amerika de productie juist opvoert.

Volgende week

Onder meer GrandVision, BAM Groep, Wolters Kluwer, Heijmans en Delta Lloyd komen met resultaten over het afgelopen kwartaal. Qua buitenlandse fondsen zullen een aantal Britse banken, maar ook telecombedrijven en Wal-Mart, Airbus en Bayer met cijfers komen.

Op macro-economisch vlak is er volgende week aandacht voor een aantal inkoopmanagersindices, inflatie- en groeicijfers, de Duitse Ifo-index en de notulen van het meest recente rentebesluit van Federal Reserve. 

Stijgers en dalers

Unilever werd de grootste stijger dankzij het nieuws van vrijdag dat het Amerikaanse kraft Heinz een fusie wil tussen de twee concerns. Kraft Heinz meldde dat Unilever een dergelijk voorstel heeft afgewezen en het brits-Nederlandse levensmiddelenconcern heeft dat bevestigd. De overnameprijs lag op 50,00 dollar en dat vond Unilever te laag. Marktanalisten wezen erop dat hoewel een fusie voor beleggers van beide partijen interessant is, het samengaan van de twee concerns ook op mededingingsbezwaren zou kunnen rekenen. Op weekbasis steeg het aandeel Unilever 15,7 procent.

De kwartaalcijfers waarmee ABN AMRO deze week kwam, bevatten veel goed nieuws, volgens Kepler Cheuvreux. Met name de netto rentebaten waren sterk en zouden moeten leiden tot hogere winstramingen onder analisten, meende Benoit Petrarque van Kepler Cheuvreux. Analisten van Morgan Stanley noemden de resultaten beter dan verwacht en de stijging van de kapitaalbuffer was een meevaller, aldus de Amerikaanse zakenbank. In navolging van de cijfers verhoogden Morgan Stanley, Barclays en Deutsche Bank hun koersdoel op het aandeel, dat op weekbasis 1,3 procent won.

Heineken verkocht in het afgelopen jaar conform verwachting meer bier, wat resulteerde in een hogere geconsolideerde omzet en nettowinst. Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO sprak van beter dan verwachte resultaten op autonome basis. Het dividendvoorstel van 1,34 per aandeel viel hem iets tegen. De outlook bevatte geen verrassingen hoewel de analist van ABN AMRO niet uitsluit dat de marges onder druk komen te staan door overnames in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. "Al met al een keurige update met ruimte voor de aandelen om hoger te koersen", zo vatte Vos samen. Analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux typeerde de de door de brouwer afgegeven outlook als geruststellend. Na de cijfers verhoogde Barclays het koersdoel op het aandeel Heineken, dat op weekbasis 4,4 procent steeg.

Voor AkzoNobel viel het vierde kwartaal tegen, met een lager operationeel resultaat en een afgenomen omzet. De resultaten waren ruim onder de verwachtingen, volgens analist Martin Dunwoodie van Deutsche Bank. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vond de cijfers "iets aan de lichte kant". Na de resultaten haalde Citi AkzoNobel van zijn kooplijst met een lager koersdoel, terwijl ook UBS het koersdoel neerwaarts bijstelde. Barclays en Goldman Sachs verhoogden hun koersdoelen op het aandeel juist. Op weekbasis zag AkzoNobel 2,7 procent aan beurswaarde verdampen.

Aegon daalde 2,4 procent op weekbasis. Hoewel de resultaten in het vierde kwartaal verbeterden, bleef de solvabiliteit wat achter. Dit viel ook analisten op. KBC Securities verhoogde wel het koersdoel op het aandeel.

NN Group heeft in het vierde kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder, maar versterkte de solvabiliteit door het schrappen van een aandeleninkoop in aanloop naar de overname van Delta Lloyd. Op weekbasis stond het aandeel echter onder druk, met een verlies van 5,5 procent. Volgens analist Matthias De Wit van KBC Securities waren de cijfers iets slechter dan verwacht maar biedt de koersdaling een koopkans.

De groei van Vopak is tot stilstand gekomen, concludeerde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers vrijdag, nadat het tankopslagbedrijf voorbeurs met de jaarcijfers kwam die wel aan de eigen verwachtingen voldeden, maar ook een tegenvallende outlook gaf. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities sprak van resultaten die onder verwachting waren en NIBC verlaagde het koersdoel op het aandeel maar hield de koopaanbeveling intact. Ten opzichte van vorige week vrijdag verloor het aandeel 5,0 procent.

Air France-KLM was de sterkste stijger in de AMX, met een winst op weekbasis van 27,4 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft in het afgelopen jaar overwegend in lijn der verwachting gepresteerd, maar onderliggend zet de verslechtering door. Dit stelde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. Analisten van Davy Research waren echter positiever en noemden de cijfers een veerkrachtige start van het jaar. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel maar handhaafde zijn verkoopadvies. Hoewel Air France-KLM in het afgelopen kwartaal beter presteerde dan verwacht, zal 2017 nog steeds een turbulent jaar zijn, verwacht analist Firdaus Ibrahim.

Arcadis was de drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn en daalde 9,9 procent ten opzichte van vorige week. Het concern behaalde in het vierde kwartaal conform verwachting flink minder winst en ook over heel 2016 stonden de resultaten onder druk. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities vond de scherpe margedaling een punt van aandacht terwijl Degroof Petercam sprak van slechte resultaten waarop analisten het aandeel een verkoopadvies gaven. Theodoor Gilissen was positiever en verhoogde juist het advies van Niet Aanbevolen naar Speculatief Aanbevolen. Hoewel analist Joost van Beek zal de winst verder dalen, en dan met name in de eerste helft van het jaar, maar is het winstperspectief positief met een Braziliaanse economie die uit het dal kruipt, een herstellende bouwsector en aantrekkende infrastructuur in Amerika.

Vastned was binnen de AMX één van de verliezers. Het vastgoedfonds boekte over 2016 een lager direct resultaat, onder andere vanwege lagere netto huuropbrengsten als gevolg van desinvesteringen. Volgens analisten van JPMorgan Cazenove was dat conform verwachting, maar viel de outlook tegen. Het aandeel daalde op weekbasis 2,6 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Wessanen op. Het aandeel daalde op weekbasis 7,2 procent. Hoewel de resultaten in het vierde kwartaal stegen, waren de cijfers wel onder verwachting. Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO zag in de laatste drie maanden van 2016 maar weinig autonome groei en vond het dividendvoorstel aan de lage kant. Analisten van Berenberg waren iets positiever en noemden de kwartaalresultaten grotendeels conform verwachting en de outlook solide.

Ordina verloor ten opzichte van afgelopen vrijdag 11,6 procent. De ICT-dienstverlener heeft in het vierde kwartaal minder omzet en resultaat geboekt, maar besloot wel om de uitkering van dividend te hervatten. Volgens NIBC was de daling van de resultaten groter dan verwacht en ook ING vond de cijfers teleurstellend.

Heijmans mocht zichzelf de grootste stijger noemen onder de Smallcappers, met een plus van 6,3 procent op weekbasis. Het bouwbedrijf heeft na een flink verliesgevend jaar overeenstemming bereikt met zijn banken over een verlenging van de financiering, waardoor de continuïteit van de onderneming naar eigen zeggen is gewaarborgd. Daarnaast werd één van de probleemprojecten hervat. De markt was positief en ING verhoogde het advies van Houden naar Kopen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

AEX eindigt in het groen dankzij Unilever
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) In Amsterdam is hoofdindex AEX vrijdag dik in het groen gesloten, wat volledig te danken was aan de forse koersstijging van zwaargewicht Unilever. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg ruim 1 procent tot 499,08 punten, terwijl de AMX bijna een half procent verloor en de AScX 0,2 procent won. Alle andere grote Europese beurzen eindigden in het rood.

Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern stond vrijdag in de schijnwerpers, nadat het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz bekendmaakte een overnamebod van te hebben voorgesteld. Unilever reageerde pas een paar uur later met een verklaring, waarin gezegd werd het bod niet te accepteren, omdat het voor de aandeelhouders veel te weinig financiële, en totaal geen strategische waarde bood.

De interesse van Kraft Heinz voor Unilever is volgens analist Corné van Zeijl van Actiam "niet heel vreemd". De onderneming heeft volgens de marktvorser "een historie van private equity-achtige overnames".  Dit is volgens de analist dan ook een moment om niet short te willen zitten in Unilever, hetgeen de stijging in het aandeel zal versterken.

Volgens marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group is een fusie voor beleggers van beide bedrijven interessant. Hij wees erop dat Kraft Heinz met het bod nu mogelijk wil profiteren van een zwakker Brits pond. Nu de markt dichtbij recordniveaus staat, is het volgens de marktvorser de beste kans voor Unilever om een deal te bewerkstelligen met een gulle waarde.

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets wees op het effect van de Brexit en het dalende Britse pond. "Ik denk niet dat Kraft Heinz snel opgeeft. Dat kun je hen ook niet kwalijk nemen, want het is nu het juiste moment en goedkoop", aldus de marktvorser.

Maar analisten wezen vooral ook op de grote bezwaren die van de Europese Commissie verwacht kunnen worden Neil Wilson van ETX Capital meldde daarbij dat Kraft Heinz grote ervaringen uit de eigen megafusie in 2015 meebrengt, maar toch rekening moet houden met grote problemen bij de autoriteiten van de Europese Unie. Jasper Lawler van London Capital Group gaf aan dat de autoriteiten waakzaam zullen zijn voor de beperkingen in consumentenkeuze na een fusie. Ook hij ziet de mededingingsautoriteiten van de Europese Unie als een potentieel obstakel voor een fusie. De marktvorser voegde toe dat de prijsdominantie van het gefuseerde bedrijf enorm zou zijn.

Op macro-economisch gebied werd onder meer bekend dat de Nederlandse industrie in het vierde kwartaal van het vorige jaar meer heeft omgezet, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. De industriële omzet nam in het laatste kwartaal op jaarbasis toe met 1 procent. De afzetprijzen stegen met 2,5 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015. Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal 2014 dat de omzet in de industrie steeg.

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone is in december afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand, bleek vrijdag uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Het overschot op de lopende rekening bedroeg in december 31,0 miljard euro, vergeleken met een overschot van 36,4 miljard euro in de voorafgaande maand. 

Het consumentenvertrouwen in België is in februari gedaald, nadat in januari nog sprake was van een stijging tot het hoogste niveau sinds mei 2011, maakten cijfers van de Nationale Bank van België duidelijk. De vertrouwensindex bereikte in februari een niveau van 2 negatief, na een stand van 0 in januari. "Die afname is uitsluitend toe te schrijven aan een verslechtering van de macro-economische vooruitzichten", aldus de Nationale Bank. Zo nam de vrees voor werkloosheid aanzienlijk toe en daalde ook het vertrouwen in de economische situatie als geheel. Positief was dat de huishoudens zich "licht optimistisch" toonden over hun eigen situatie.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in januari onverwacht gedaald, meldde het Britse bureau voor de statistiek vrijdag. De detailhandelsverkopen namen in de eerste maand van het nieuwe jaar met 0,3 procent af ten opzichte van de maand ervoor. Er was door de markt een stijging van 1,0 procent voorzien. Op jaarbasis stegen de Britse detailhandelsverkopen in januari met 1,5 procent en dit was ruim onder de 3,4 procent waar geraadpleegde economen rekening mee hielden.

De index van Amerikaanse leidende economische indicatoren is in januari verbeterd ten opzichte van een maand eerder, bleek vrijdag uit cijfers van de Conference Board. De index noteerde in januari op 125,5. Dit is 0,6 procent meer dan in december. De index wordt gezien als indicatie voor de Amerikaanse economische groei in de komende drie tot zes maanden.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde  0,6 procent naar 53,05 dollar, terwijl een april-future Brent 0,4 procent lager bewoog naar 55,44 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0624. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0666 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0672 op de borden. 

Stijgers en dalers

Het grote nieuws was vrijdag zoals gezegd de bekendmaking door Kraft Heinz dat het een bod op Unilever heeft voorgesteld. Volgens Unilever biedt het bod van Kraft Heinz aan de aandeelhouders van 50,00 dollar per aandeel in een combinatie van contanten en aandelen in de nieuwe fusiemaatschappij een premie van 18 procent op de slotkoers van Unilever op 16 februari. Hiermee wordt Unilever gewaardeerd op circa 143 miljard dollar. Unilever ziet er niks in en gaat geen verdere discussie met het Amerikaanse concern aan. Analisten denken wisselend over de combinatie van de twee bedrijven en zien enerzijds grote mogelijkheden voor synergie en aandeelhouderswaarde, maar voorzien anderzijds vooral grote problemen bij de Europese mededingingsautoriteiten. Het aandeel sloot vrijdag maar liefst 13,2 procent hoger.

Aegon heeft het verlies van het voorgaande jaar in het vierde kwartaal omgebogen in een hoger dan verwachte winst van bijna een half miljard euro, geholpen door een beter onderliggend resultaat en belastingbaten, bleek vrijdag uit een rapportage van de verzekeraar. De nettowinst kwam uit op 470 miljoen euro, waar analisten gemiddeld waren uitgegaan van 416 miljoen euro. De onderliggende winst voor belasting in het vierde kwartaal van 2016 steeg van 486 miljoen naar 554 miljoen euro, waar analisten gemiddeld uitgingen van van 509 miljoen. De stijging was te danken aan sterke kostenbesparingen, lagere claims en de hogere marktrente. Aegon CEO Alex Wynaendts wees in een korte telefonische toelichting op een recordinstroom van premies en klantvermogen van 100 miljard euro in 2016. Het aandeel sloot vrijdag 4,5 procent in de min.

Vopak heeft in 2016 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet, zo bleek uit der rapportage van de resultaten van het tankopslagbedrijf. De bezettingsgraad kwam ultimo december 2016 uit op 93,0 procent, versus 94,0 procent eind september, en 92,0 procent eind 2015. Vopak boekte het afgelopen boekjaar een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 822,3 miljoen euro, tegen 811,5 miljoen euro in 2015. Vopak zei eerder zelf een "solide" resultaat te verwachten, waarbij het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zou overtreffen.

Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige items, van 534 miljoen euro, versus 282,2 miljoen euro een jaar eerder. Vopak heeft besloten circa 100 miljoen euro te investeren tot en met 2019 in nieuwe technologie, innovatieprogramma's en vervanging van de IT-systemen. Het aandeel Vopak moest 7,1 procent inleveren.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa koerste Wall Street lager. De S&P 500 verloor 0,2 procent, de Dow Jones index daalde 0,3 procent en de Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood. 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak in het rood
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,8 procent op 490,15 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent moest toestaan. De AScX noteerde een verlies van 0,4 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management signaleert vrijdag magere omzetten op een afwachtend Damrak dat zich opmaakt voor een relatief kleine optie-expiratie. "Dat lijkt het belangrijkste evenement van vandaag vooralsnog. Het zou mij niet verbazen als de index, na toch een mooie stijging, onder invloed daarvan even terugzakt naar 490 punten", aldus Montfrooij.

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone is in december afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. De detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk daalden over januari op maandbasis onverwacht. Op jaarbasis werd de kleinste stijging in drie jaar gerapporteerd.

In de Verenigde Staten komen vanmiddag alleen de leidende indicatoren over januari naar buiten.

Olie noteerde vrijdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent lager op 53,31 dollar, terwijl een april-future Brent 0,2 procent lager noteerde op 55,56 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0644. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0674 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0672 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter bleven, op de koersdaling van Vopak na, de meeste verschillen met de slotnotering van donderdag beperkt tot 1,5 procent. Randstad, eerder deze week nog sterk gewild, zakte vrijdag 1,3 procent, SBM Offshore verloor ook 1,3 procent en ArcelorMittal leverde 1,4 procent in.

De sterkste winst was weggelegd voor Heineken met een plus van 0,3 procent, waarmee de animo bij de winnaars illustratief lijkt voor het sentiment.

Vopak heeft in 2016 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Het tankopslagbedrijf stelt een dividend in contanten voor van 1,05 euro per aandeel, tegen 1,00 euro per aandeel in 2015. De bezettingsgraad kwam ultimo december 2016 uit op 93,0 procent tegen 94,0 procent eind september, en 92,0 procent eind 2015. De opslagcapaciteit bedroeg eind 2016 34,7 miljoen kubieke meter, tegen 34,3 miljoen kubieke meter eind 2015. Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige items, van 534 miljoen euro tegen 282,2 miljoen euro een jaar eerder. In de periode 2017 - 2019 voorziet Vopak volatiliteit in energie, grondstoffen en financiële markten en onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen. Het tankopslagbedrijf denkt de groei op de lange termijn voort te zetten, waarbij sprake zal zijn van een positieve ontwikkeling van de winst per aandeel. Vopak mikt verder op een bezettingsgraad van minimaal 90 procent in 2017 en denkt dat de EBITDA in 2017 het resultaat van 2016 niet zal overtreffen. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers stelt vrijdag dat de groei van Vopak tot stilstand is gekomen. Een meevaller betreft volgens Theodoor Gilissen dat het dividend door Vopak met 5 procent wordt verhoogd van 1,00 naar 1,05 euro. NIBC heeft vrijdag het koersdoel voor Vopak met 2 euro verlaagd naar 50,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel Vopak noteerde vrijdag 9,2 procent lager.

Aegon heeft in het vierde kwartaal van 2016 meer winst geboekt dan verwacht, door een stijging van het onderliggende resultaat en de belastingbaten. De nettowinst kwam uit op 470 miljoen euro, na een verlies van 580 miljoen euro een jaar eerder, toen het bedrijf een grote last nam van 1,2 miljard euro. De consensusverwachting van analisten, opgesteld door Aegon, lag op 416 miljoen euro. Aegon stelde zoals verwacht een slotdividend per aandeel voor van 0,13 euro, waarmee het jaartotaal op 0,26 euro per aandeel kwam. KBC Securities heeft vrijdag het koersdoel voor Aegon verhoogd van 3,80 naar 5,20 euro, op basis van de recente sterke stijging van de rente, maar hield wel vast aan het Houden advies. Het aandeel Aegon noteerde 0,2 procent hoger.

Goldman Sachs heeft het koersdoel op AkzoNobel verhoogd van 63,00 naar 65,00 euro. Het verwachte bedrijfsresultaat (EBITDA) in 2018 werd opwaarts bijgesteld met twee procent, onder andere op basis van een iets beter dan verwachte volumegroei bij Decorative Paints in Europa. Het advies bleef staan op Neutraal. Het aandeel verloor 0,7 procent.

Goldman Sachs heeft vrijdag het koersdoel voor DSM verhoogd van 49,70 naar 51,40 euro met een ongewijzigd Verkopen advies. Volgens de analisten zullen de onderliggende activiteiten van DSM niet in staat blijken om de tegenwind op het winstvlak dankzij de vitamineprijzen te compenseren. DSM noteerde vrijdag 0,2 procent lager.

Onder de Midkapfondsen noteerde het leeuwendeel in het rood met als belangrijkste daler Fugro waar 1,5 procent van de koers af ging. Winnaar betrof Flow Traders met een winst van 1,5 procent na de koersdaling van donderdag.

Bij de AScX-fondsen waren de verschillen met de slotstanden van donderdag wat uitbundiger dan bij de voorgaande indexen. Zo zakte Fagron 2,3 procent, leverde Ordina 7,0 procent in, en verloor Wessanen 3,1 procent. Aan de winstzijde viel vooral de plus van 6,4 procent voor Heijmans op.

Amsterdam Commodities heeft in 2016 een recordwinst van 34,4 miljoen euro behaald. Acomo profiteerde naar eigen zeggen van het niet langer toepassen van hedge accounting voor het segment Specerijen & Noten. Over de eerste jaarhelft keerde Acomo reeds een interim dividend uit van 0,40 euro per aandeel, gelijk aan de uitkering over de eerste helft van 2015. Aandeelhouders kunnen een slotdividend tegemoet zien van 0,75 euro, waarmee het totale dividend voor 2016 uitkomt op 1,15 euro per aandeel. Acomo heeft de trend van 2016 in de eerste fase van 2017 voortgezet. Hoewel Amsterdam Commodities over 2016 een recordwinst behaalde van 34,4 miljoen euro, was dit toch onder de verwachting van ING, dat een winst voorzag van 36,7 miljoen euro, aldus analist Reginald Watson van de bank. Ook de omzet van 682,3 miljoen euro was onder verwachting. Watson rekende op een omzet van 707,5 miljoen euro. De omzetgroei van 0,1 procent kwam uit onder de groei van 3,6 procent die was voorzien, "te midden van het volatiele karakter van de prijzen vanwege het El Niño effect", aldus de analist. Het aandeel Acomo noteerde vrijdag 3,5 procent hoger.

Nedap heeft in 2016 dankzij meer opdrachten een sterk hogere winst op een gestegen omzet gerealiseerd. De omzet was conform verwachting van het bedrijf, maar de winst kwam hoger uit dan verwacht dankzij lager dan geraamde eenmalige herstructureringslasten en lagere afschrijvingen op voorraden. Het concern verwacht in 2017 dat "de positieve effecten van de herinrichting geleidelijk zichtbaar zullen zijn, maar er nog sprake is van eenmalige operationele kosten". Nedap rekent voor het lopende jaar wel op verder stijgende opbrengsten. In 2018 worden "de beoogde jaarlijkse kostenbesparing van minimaal 4 miljoen euro en de balansverkorting van minimaal 10 miljoen volledig gerealiseerd." Het dividend over het afgelopen boekjaar is vastgesteld op 1,40 euro per aandeel Nedap, tegen 1,28 euro in 2015. NIBC heeft vrijdag het koersdoel voor het aandeel Nedap verhoogd van 36,00 naar 40,00 met handhaving van het advies op Accumuleren. NIBC verwacht dat diverse negatieve effecten in de loop van 2017 naar de achtergrond verdwijnen, wat zich zal vertalen in een omzetgroei van circa zes procent. Het aandeel Nedap won 1,8 procent.

Van de lokale fondsen meldde Eurocastle Investment dat het zijn belang van 27 procent in het Italiaanse vastgoedfonds Fund Investment III heeft verkocht voor een bedrag van 20,9 miljoen euro, ofwel 0,35 euro per aandeel. Eerder werd nog een intrinsieke waarde van 12,4 miljoen euro, ofwel 0,21 euro per aandeel, gerapporteerd. Het aandeel noteerde 4,9 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak vrijwel vlak van start
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag nipt lager van start gegaan. Kort na de opening koerste de AEX index 0,1 procent lager naar 493,49 punten, terwijl de Midkap onveranderd noteerde.

Onder de hoofdfondsen konden de cijfers van Aegon op goedkeuring rekenen van beleggers. De verzekeraar boekte in het vierde kwartaal van 2016 op jaarbasis een hogere onderliggende winst voor belastingen dan analisten hadden voorzien, terwijl ook de solvabiliteit verbeterde. Het aandeel won krap vier procent. Tankopslagbedrijf Vopak werd door beleggers daarentegen in de uitverkoop gedaan en koerste negen procent lager. KBC Securities noemde de resultaten "tegenvallend" en voorziet neerwaartse bijstellingen. 

Bij de middelgrote fondsen won Air France-KLM een procent, in de nasleep van de positief ontvangen cijfers donderdag, terwijl grote dalers achterwege bleven. 

Bouwer Heijmans won maar liefst ruim zeven procent nadat ING het advies verhoogde van Houden naar Kopen, waarbij het het koersdoel opwaarts werd bijgesteld van 6,50 naar 9,00 euro. Ordina en Wessanen gaven circa twee procent prijs. Acomo won drie procent na rapportering van cijfers en ook Nedap was met een plus van 3,2 procent in trek na het openen van de boeken.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak start vlak aan handelsdag
17-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street bleef donderdag dicht bij huis, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend in het rood noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. De grote aandelenmarkten in Europa sloten donderdag allemaal met bescheiden verliezen in het rood, het eerste verlies in acht handelssessies. 

Wall Street kwam donderdag per saldo amper van zijn plaats, waardoor even een pas op de plaats werd gemaakt na een langdurige rally. President Donald Trump benadrukte donderdag enthousiast dat de markten de langste winstreeks sinds decennia achter de rug hebben,  nog "zelfs voor het uitrollen van de [stimulerende] belastingplannen". Tijdens de verkiezingscampagne bestempelde Trump de aandelenmarkt evenwel nog als "it's all a big bubble", een grote zeepbel.

Volgens sales trader Gert Berendse van ING hebben de markten een "zeer sterke periode achter de rug", gedreven door onder meer financiële waarden. Berendse verklaarde het relatief rustige handelsverloop donderdag door te wijzen op President's Day, waardoor Wall Street maandag gesloten is en handelaren posities sluiten in aanloop naar een lang weekend.  Op de Europese beurzen kan de volatiliteit vanmiddag echter oplopen vanwege de opties- en futures expiratie, traditioneel op de derde vrijdag van elke maand.

Amerikaanse beleggers kregen wederom sterke macrocijfers te verwerken, die met het oog op het rentebeleid met gemengde gevoelens werden ontvangen. Onder meer het aantal afgegeven steunaanvragen afgelopen week viel lager uit dan verwacht en de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia bleek in februari verder te zijn toegenomen. 

De euro zat in de lift ten opzichte van de dollar en noteerde vanochtend op 1,0666, ten opzichte van een stand voor het muntpaar van 1,0633 donderdagochtend. De maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg daarnaast donderdag een half procent naar 53,36 dollar, een stand die ook vanochtend in Azië op de borden stond. 

In Azië deden de beurzen vanochtend een stapje terug, maar de verliezen bleven beperkt tot circa een half procent. Samsung stond in het middelpunt van de negatieve belangstelling. Persbureau Reuters meldde dat topman Jay Y. Lee vanochtend werd gearresteerd in de nasleep van een corruptieschandaal die leidde tot de afzetting van president Park Geun-hye. De smartphonemaker verloor krap twee procent van zijn beurswaarde op de beurs in Seoul.

Zowel de bedrijfsagenda- als de macro-economische agenda is vandaag vrij leeg. In Groot Brittannië worden detailhandelsverkopen vrijgegeven, terwijl in Amerika de leidende economische indicatoren staan geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

De onderliggende winst voor belasting van verzekeraar Aegon steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 486 miljoen naar 554 miljoen euro, tegen een consensusverwachting van 509 miljoen euro. De stijging was te danken aan sterke kostenbesparingen, lagere claims en de hogere marktrente. De nettowinst kwam uit op 470 miljoen euro, na een verlies van 580 miljoen euro een jaar eerder, toen het bedrijf een grote last nam van 1,2 miljard euro. De consensusverwachting van analisten, opgesteld door Aegon, lag op 416 miljoen euro. 

Tankopslagbedrijf Vopak boekte het afgelopen boekjaar een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 822,3 miljoen euro, tegen 811,5 miljoen euro in 2015. Vopak zei eerder zelf een "solide" resultaat te verwachten, waarbij het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zou overtreffen. Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige items, van 534 miljoen euro, versus 282,2 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet van technologieleverancier Nedap nam afgelopen jaar ten opzichte van 2015 met 3 procent toe van 180,9 miljoen tot 186,0 miljoen euro, dankzij gestegen verkopen in de meeste kerndivisies. De vergelijkbare omzet uit voortgezette activiteiten steeg zelfs met 5 procent. Het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, steeg met 29 procent van 11,1 miljoen naar 14,3 miljoen euro. De nettowinst na eenmalige posten kwam uiteindelijk 18 procent hoger uit op 10,8 miljoen euro.

De omzet van Amsterdam Commodities, handelaar in onder meer zaden, noten en kruiden, steeg in 2016 met minder dan een miljoen euro tot 682,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) liep echter op van 51,4 miljoen naar 55,2 miljoen euro. 

ING verhoogde het advies voor Heijmans van Houden naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 6,50 naar 9,00 euro. Volgens analist Tijs Hollestelle is Heijmans op het laatste moment ontsnapt aan een sterk verwaterende aandelenuitgifte door een oplossing te vinden voor de probleemprojecten waarmee de bouwer kampt en de financiering tot medio 2019 veilig te stellen. De analist denkt dat de kans groot is dat Heijmans, nu er wat tijd is, de marges zal zien herstellen bij de grote onderdelen Nederlandse Infra en de utiliteitsbouw.

S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor Air France-KLM van 5,20 naar 5,60 euro met een ongewijzigd Verkopen advies. Analist Firdaus Ibrahim constateerde dat de luchtvaartmaatschappij boven verwachting presteerde in het afgelopen kwartaal, maar wees wel op een "turbulent" jaar dat in het verschiet ligt met hogere brandstofprijzen en geopolitieke risico's. 

Euronext is van plan om Paulo Rodrigues da Silva aan te stellen als bestuursvoorzitter van Euronext in Lissabon.  Rodrigues da Silva is al CEO van dochtermaatschappij InterBolsa en lid van het bestuur van Euronext. Rodrigues da Silva zal Maria João Carioca opvolgen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,1 procent lager op 2.347,22 punten, de Dow Jones index eindigde net iets hoger dan vlak op 20.619,77 punten en de Nasdaq noteerde op de slotbel 0,1 procent lager op 5.814,90 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

NN onderuit op rood Damrak
16-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten, waarbij de koersval voor NN Group opviel. De AEX index daalde circa een half procent tot 493,98 punten.

In de rest van Europa gingen de aandelenmarkten ook omlaag. Marktvolgers wezen erop dat beleggers een Amerikaanse renteverhoging aan het inprijzen zijn in reactie op de woorden van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve in de Amerikaanse Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Ook zwaargewicht Shell, dat ex-dividend ging, drukte de hoofdgraadmeter omlaag.

Gedurende de middag werd bekend dat de Philly Fed index een flinke sprong maakte in februari. De index die de economische activiteit meet rond Philadelphia steeg van een neerwaarts herziene 23,6 punten in januari naar 43,3 deze maand. Er was juist rekening gehouden met een daling van de index.

De Amerikaanse overheid meldde daarnaast dat het aantal in aanbouw genomen woningen in januari daalde met 2,6 procent. De verstrekte bouwvergunningen namen evenwel toe. Tevens bleken de Amerikaanse steunaanvragen te zijn gestegen in de afgelopen week.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde een half procent naar 52,86 dollar, terwijl een april-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 55,31 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0668. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0605 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, mede aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,1 procent. KPN won zelfs 1,4 procent, ondanks plannen van minister Henk Kamp om overnames in de telecomsector te kunnen tegenhouden.

ABN AMRO profiteerde van meerdere koersdoelverhogingen, nadat de bank een dag eerder de resultaten over het afgelopen kwartaal bekendmaakte. Morgan Stanley, Barclays en Deutsche Bank stelden hun koersdoel opwaarts bij. Morgan Stanley heeft een Overwogen advies op ABN AMRO, maar Barclays en Deutsche Bank zijn voorzichtiger met een Neutraal en een Houden aanbeveling.

NN Group was de sterkste daler. De verzekeraar boekte in het vierde kwartaal minder winst dan een jaar eerder, maar versterkte de solvabiliteit door het schrappen van een aandeleninkoop in aanloop naar de overname van Delta Lloyd. De nettowinst daalde met ruim de helft van 360 miljoen euro naar 148 miljoen euro. De Solvency II-ratio verbeterde van 236 procent aan het einde van het derde kwartaal tot 241 procent ultimo 2016. Daarnaast meldde het concern dat Satish Bapat vanaf 1 april NN Investment Partners gaat leiden. Analisten van Deutsche Bank vonden de kwartaalcijfers niet geweldig en stelden dat het belangrijker was hoe NN Group er uit zal zien nadat Delta Lloyd is overgenomen. Analist Cor Kluis van ABN AMRO vond de solvabiliteitsratio eind 2016 iets tegenvallen. Het aandeel NN Group daalde 7,6 procent.

Het aandeel Royal Dutch Shell ging ex-dividend en verloor 2,6 procent.

Philips kreeg goedkeuring van Brussel voor de verkoop van zijn onderdeel Lumileds aan Apollo Global Management. Philips steeg 0,2 procent.

DSM neemt Suzhou SunShine New Materials Technology over, een Chinese producent van PV-zonnepanelen. Bovendien verhoogden analisten van Berenberg en Credit Suisse het koersdoel voor DSM. Het aandeel won 1,4 procent.

Citi Research verlaagde juist het advies voor AkzoNobel van Kopen naar Neutraal en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 75,00 naar 68,00 euro. Barclays verhoogde echter het koersdoel voor AkzoNobel van 54,00 naar 56,00 euro, maar dit was onvoldoende om het Onderwogen advies eveneens bij te stellen. Het aandeel AkzoNobel verloor 0,2 procent.

Van de middelgrote fondsen was Air France-KLM verreweg de grootste stijger met een winst van 12,6 procent. Air France-KLM zag in het afgelopen kwartaal de omzet onder druk staan, maar noemde deze resultaten wel in lijn met de eigen verwachtingen. De luchtvaartmaatschappij behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 6.086 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 6.022 miljoen euro. De operationele winst daalde van 137 miljoen naar 94 miljoen euro. Analisten van Davy Research zeiden dat de onderneming het jaar veerkrachtig is begonnen. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen beoordeelde de cijfers als redelijk.

Besi won 2,4 procent en Intertrust 2,6 procent.

Arcadis was de gebeten hond met een verlies van 11,0 procent. Het internationale advies- en ingenieursconcern behaalde conform verwachting flink minder winst in het vierde kwartaal van 2016 en ook voor het gehele jaar daalden de inkomsten. De operationele EBITA nam in het kwartaal met 49 procent af tot 34,7 miljoen euro, terwijl de marge terugliep van 10,8 tot 5,7 procent. Degroof Petercam verlaagde in reactie op de cijfers het advies op het aandeel van Houden naar Verkopen. Het koersdoel ging naar 11,00 euro. Arcadis rapporteerde over 2016 "zeer slechte" resultaten, die volgens de analisten vrijwel over de gehele breedte tegenvielen ten opzichte van de verwachtingen. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde daarentegen zijn advies voor Arcadis van Niet Aanbevolen naar Speculatief Aanbevolen. De analist was hoopvol over de verbetering van het werkkapitaal en putte tevens vertrouwen uit de hoogte van het dividend.

Grootaandeelhouders Summit Partners, Avalon en Javak plaatsten ongeveer 5,9 miljoen nieuwe aandelen Flow Traders, krap 12,7 procent, bij institutionele beleggers. Met de plaatsing steeg het aantal vrij verhandelbare aandelen van Flow Traders naar 71,3 procent. Het aandeel noteerde 5,9 procent lager.

Onder de kleinere fondsen waren Ordina en Heijmans de dalers die in het oog sprongen.

Ordina boekte in het vierde kwartaal minder omzet en resultaat, maar besloot wel om de uitkering van dividend te hervatten. De omzet over het vierde daalde 7,3 procent van 90,8 miljoen euro naar 84,2 miljoen euro. Het terugkerende bedrijfsresultaat (REBITDA) daalde van 6,8 miljoen naar 5,1 miljoen euro. Net als de voorgaande kwartalen ontbrak verder een outlook. Ook over de ontwikkelingen in januari en februari tot nog toe, wilde het management niets kwijt. Analist Johan van den Hooven van NIBC vond dat Ordina een grotere omzet- en winstdaling heeft laten zien dan hij had verwacht. NIBC heeft een Neutraal advies. Analist Marc Zwartsenburg van ING noemde de cijfers teleurstellend. Het aandeel Ordina verloor 7,9 procent.

Heijmans maakte bekend dat een aandelenuitgifte die in de lucht hing kan worden voorkomen doordat overeenstemming werd bereikt met de banken voor een verlenging van de financiering. "Door verlenging van de financiering tot juli 2019 en afbakening van risico's op alle projecten hebben we een belangrijke stap gezet voor het herstel van een Nederlands georiënteerd bouwbedrijf", zei bestuursvoorzitter Ton Hillen donderdag tegenover analisten. Het bouwbedrijf rapporteerde wel een voorlopig verlies over 2016 dat veel groter was dan verwacht. De koers verloor dan ook 6,3 procent.

Van Lanschot steeg 1,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.342,00 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak in het rood
16-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,4 procent op 494,46 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus weegt met name Royal Dutch Shell, dat ex-dividend noteerde, zwaar op de AEX, evenals NN Group, dat na publicatie van de jaarcijfers sterk onderuit ging, "hoewel het aandeel niet heel zwaar op de index weegt", aldus Schutte.

Daarnaast wees de beleggingsadviseur erop dat na de woorden van Fed-voorzitter Yellen voor achtereenvolgens de Amerikaanse Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de markt een renteverhoging in maart deels aan het inprijzen is. Daarbij zal volgens Schutte de komende weken in deze context extra aandacht uitgaan naar macro-publicaties.

Uit een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het ondernemersvertrouwen in Nederland in het eerste kwartaal is opgelopen. De index, die het ondernemersvertrouwen meet, noteerde op 14,7, liefst 5,5 punt hoger dan het vierde kwartaal van 2016 en bovendien het hoogste niveau sinds 2008.

Het aantal werklozen in Nederland daalde in januari. In januari waren er 480.000 mensen werkloos, in totaal 5,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. In december lag het aantal werklozen nog op 482.000, een percentage van 5,4 procent van de beroepsbevolking.

Vanuit Italië kwam het nieuws dat het Italiaans handelsoverschot in december op jaarbasis is gestegen van 4,2 miljard naar 5,8 miljard euro.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent op 53,22 dollar, terwijl een april-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 55,92 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0640. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0605 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,2 procent, na diverse positieve rapporten, waaronder een koersdoelverhoging van Deutsche Bank van 21,00 naar 22,00 euro met een onveranderd Houden advies. Barclays verhoogde het koersdoel van 24,00 naar 25,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

NN Group boekte in het vierde kwartaal minder winst dan een jaar eerder, maar versterkte de solvabiliteit door het schrappen van een aandeleninkoop in aanloop naar de overname van Delta Lloyd. De nettowinst daalde met ruim de helft van 360 miljoen euro naar 148 miljoen euro. De Solvency II-ratio verbeterde van 236 procent aan het einde van het derde kwartaal tot 241 procent. Daarnaast meldde het concern dat Satish Bapat vanaf 1 april NN Investment Partners gaat leiden. Het aandeel daalde 7,8 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Altice van 27,00 naar 28,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager. Goldman Sachs verhoogde verder het koersdoel voor Randstad van 55,00 naar 56,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Randstad steeg 0,1 procent.

DSM neemt Suzhou SunShine New Materials Technology over, een Chinese producent van PV-zonnepanelen. Bovendien verhoogden analisten van Berenberg en Credit Suisse het koersdoel voor DSM. Het aandeel won/verloor xx procent.

Citi Research verlaagde het advies voor AkzoNobel van Kopen naar Neutraal en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 75,00 naar 68,00 euro. Barclays verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 54,00 naar 56,00 euro, maar dit was onvoldoende om het Onderwogen advies eveneens te verhogen. Het aandeel verloor 0,5 procent.

Barclays verhoogde verder het koersdoel voor Heineken van 82,00 naar 84,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De bierbrouwer daalde 0,2 procent.

Van de Midkap-fondsen was Air France-KLM met een winst van 8,0 procent de sterkste stijger. Air France-KLM zag in het afgelopen kwartaal de omzet onder druk staan, maar noemde de resultaten in lijn met de eigen verwachting. De luchtvaarder behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 6.086 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 6.022 miljoen euro. De operationele winst daalde van 137 miljoen naar 94 miljoen euro.

Arcadis boekte conform de verwachting in het vierde kwartaal flink minder winst en ook op jaarbasis daalden de verdiensten. De operationele EBITA daalde in het vierde kwartaal met 49 procent tot 34,7 miljoen euro, terwijl de marge afnam van 10,8 tot 5,7 procent. De netto-omzet kwam 4 procent lager uit op 608 miljoen euro. De Groof Petercam zette Arcadis na publicatie van de cijfers op de verkooplijst. Het aandeel verloor 11,0 procent en was daarmee de sterkste daler onder de Midkap-fondsen.

Fugro verloor donderdag 2,2 procent, na tegenvallende cijfers van de Noorse sectorgenoot Petroleum Geo-Services.

Grootaandeelhouders Summit Partners, Avalon en Javak plaatsten ongeveer 5,9 miljoen nieuwe aandelen Flow Traders, krap 12,7 procent, bij institutionele beleggers. Met de plaatsing steeg het aantal vrij verhandelbare aandelen van Flow Traders naar 71,3 procent. Het aandeel noteerde 3,3 procent lager.

Van de AScX-fondsen was Probiodrug met een winst van 1,3 procent de sterkste stijger, gevolgd door Van Lanschot met een winst van 1,3 procent en Lucas Bols met een winst van 1,1 procent.

Ordina was met een verlies van 5,2 procent de sterkste daler van de kleinere fondsen. Ordina boekte in het vierde kwartaal minder omzet en resultaat, maar besloot wel om de uitkering van dividend te hervatten. De omzet over het vierde daalde 7,3 procent van 90,8 miljoen euro naar 84,2 miljoen euro. De terugkerende winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (recurring EBITDA) daalde van 6,8 miljoen naar 5,1 miljoen euro.

Heijmans bereikte na een flink verlieslatend jaar overeenstemming met zijn banken over een verlenging van de financiering, waardoor de continuïteit van de onderneming naar eigen zeggen is gewaarborgd. Het aandeel verloor 2,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak lager van start gegaan
16-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager van start gegaan, waarbij een ex-dividend notering van Royal Dutch Shell weegt op de koersvorming. De AEX index koerste kort na de opening 0,3 procent lager naar 495,24 punten, terwijl de Midkap 0,1 procent prijs gaf.

Onder de hoofdfondsen kregen de cijfers van NN Group een zeer negatief onthaal met een verlies van bijna zeven procent. Analist Cor Kluis van ABN AMRO stelde dat de solvabiliteitsratio van NN Group per eind 2016 iets lager is uitgevallen dan verwacht en het 'basale eigen vermogen' daalde, terwijl het onderliggende resultaat ook iets tegenviel voor de schadeverzekeraar. Royal Dutch Shell daalde daarnaast 0,36 euro, minder dan de ex-dividend notering van 0,47 dollar. 

ABN AMRO en Heineken waren de grootste stijgers in de nasleep van positief ontvangen cijfers woensdag. Beide fondsen wonnen circa een procent. 

Bij de middelgrote fondsen kreeg Air France-KLM na rapportering van cijfers de handen op elkaar van beleggers met een winst van meer dan zeven procent. Analisten van Davy Research stelden dat de luchtvaartmaatschappij het jaar verkrachtig is begonnen, ondanks de terughoudende outlook waarin wordt uitgegaan van een aanhoudende overcapaciteit in verschillende markten. 

Arcadis bungelde na rapportering van cijfers juist onbedreigd onderaan met een verlies van bijna negen procent. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers sprak in een eerste reactie tegen ABM Financial News van slechte resultaten. Ook Flitshandelaar Flow Traders stond met een verlies van meer dan drie procent onder druk. Grootaandeelhouders Summit Partners, Avalon en Javak plaatsten ongeveer 5,9 miljoen nieuwe aandelen , krap 12,7 procent, bij institutionele beleggers.

Bij de kleinere aandelen stond Heijmans in de belangstelling. De bouwer boekte volgens analist Tijs Hollestelle van ING een dramatisch verlies, maar afspraken over verlenging van de financiering en duidelijkheid over de probleemprojecten zorgen voor duidelijkheid naar de toekomst toe. Het aandeel daalde meer dan vier procent. 

Cijfers van Ordina werden positief ontvangen met een winst van twee procent. 


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak neemt gas terug na zegereeks
16-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet, nadat op Wall Street de koersenborden woensdagavond wederom groen kleurden, terwijl het beeld in Azië vanochtend juist verdeeld is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent, waarbij een ex-dividend notering van Royal Dutch Shell op de koersvorming weegt. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog met een winst van 0,4 procent naar een jaarrecord. Het was de zesde achtereenvolgende handelsdag waarop de index in het groen sloot.

Op Wall Street sloot de hoofdgraadmeter S&P 500 index zelfs voor de zevende achtereenvolgende handelsdag hoger. De afgelopen vijf handelsdagen scherpte de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen daarnaast ook de hoogste stand ooit aan. De langste recordreeks voor Wall Street in 25 jaar.

Fondsmanager Cees Smit van Today's Groep noemde het positieve sentiment op Wall Street opmerkelijk, gelet op de "daling van de olieprijs en de oplopende rente". Smit benadrukte dat Janet Yellen van de Federal Reserve deze week meerdere rentestappen in het vooruitzicht heeft gesteld en de inflatie oploopt. Normaal gesproken negatief voor aandelen, aldus Smit.

Afgelopen maand stegen de Amerikaanse consumentenprijzen in januari op maandbasis sterker dan verwacht, met 0,6 procent. De kerninflatie, die voor de Federal Reserve meer van belang is, kwam ook iets hoger uit dan voorzien, op 0,3 procent, en op jaarbasis op 2,3 procent. Daarmee beweegt de inflatie zich boven de doelstelling van de Centrale bank, terwijl op de arbeidsmarkt, het andere ijkpunt voor de bepaling van het rentebeleid, volgens de Fed sprake is van "bijna volledige werkgelegenheid". 

De aantrekkende Amerikaanse economie vertaalde zich in een stijging van de detailhandelsverkopen in januari met 0,4 procent, ruim boven de toename van 0,1 procent op maandbasis die door de markt werd voorzien. 

De markt rekent er nu op dat de Centrale Bank door middel van het rentebeleid op de rem zal trappen. "In het algemeen is de kans op een renteverhoging in maart toegenomen en we verwachten dat de Fed de rente eerder vroeger dan later zal verhogen om wat flexibiliteit te creëren", zei valutastrateeg Simon Derrick van BNY Mellon.

De maart-future op een vat Amerikaanse olie sloot woensdag na een volatiel handelsverloop 0,2 procent lager op 53,11 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future nipt verder. Ondanks de gestegen Amerikaanse rentevooruitzichten noteerde het muntpaar euro/dollar vanochtend vlak op 1,0608, ten opzichte van een stand van 1,0600 bij het sluiten van de Europese markten. 

De euforie op de Europese- en Amerikaanse aandelenmarkten kreeg vanochtend geen vervolg in Azië. De Japanse Nikkei index daalde een half procent , terwijl de Chinese beurzen enkele tienden van een procent klommen.

Vandaag kijken beleggers met name uit naar de notulen van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Philly Fed index. 

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid blijft dalen. In januari waren er 480.000 mensen werkloos, in totaal 5,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. In december lag het aantal werklozen nog op 482.000, een percentage van 5,4 procent van de beroepsbevolking. 

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van verzekeraar NN Group daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis met ruim de helft van 360 miljoen euro naar 148 miljoen euro, door een negatief resultaat op een verkocht onderdeel in Ierland. De jaarwinst daalde ook, van 1,565 miljard in 2015 tot 1,189 miljard euro. De Solvency II-ratio verbeterde van 236 procent aan het einde van het derde kwartaal tot 241 procent. Twee door ABM Financial News geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld evenwel op een sterkere stijging tot 250 procent. Satish Bapat gaat vanaf 1 april NN Investment Partners leiden en wordt bovendien lid van de managementraad van NN Group. 

Air France-KLM behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 6.086 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 6.022 miljoen euro. Daarmee kwam de omzet wel 2,5 procent lager uit dan de 6.242 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2015. De operationele winst daalde van 137 miljoen naar 94 miljoen euro. Hier hadden analisten gerekend op 37 miljoen euro. Onder de streep restte een nettoverlies van 88 miljoen euro. Vorig jaar was dit nog een nettowinst van 12 miljoen euro en analisten hadden op een plus van 16 miljoen euro gerekend.

In 2016 daalde het operationele EBITA resultaat van het advies- en ingenieursconcern Arcadis met 30 procent tot 175,5 miljoen euro. De netto operationele winst zakte met 34 procent tot 91,0 miljoen euro. De jaaromzet was met 2.468 miljoen euro 5 procent lager dan in 2015.

De omzet over het afgelopen kwartaal van Ordina daalde met 7,3 procent van 90,8 miljoen euro naar 84,2 miljoen euro. In Nederland, veruit de belangrijkste regio voor het bedrijf uit Nieuwegein, daalde de omzet in het vierde kwartaal met 10,9 procent. Overheid zag de omzet met 9,3 procent in het laatste kwartaal van 2016 afnemen. De overheid is bij Ordina goed voor circa een derde van de groepsomzet. De terugkerende winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (recurring EBITDA) daalde van 6,8 miljoen naar 5,1 miljoen euro. De bijbehorende marge daalde in het vierde kwartaal van 7,5 naar 6,1 procent. Ordina besloot om de uitkering van dividend te hervatten met een uitkering van 0,02 euro per aandeel.

Het Kabinet wil wettelijke voorwaarden voor overnames in de telecomsector. "Telecomvoorzieningen zoals telefonie, datacenters en internet zijn van vitaal belang voor de nationale veiligheid en openbare orde. Zonder deze infrastructuur raakt de maatschappij ontwricht en ontstaat economische schade."

Heijmans bereikte na een flink verliesgevend jaar overeenstemming met zijn banken over een verlenging van de financiering, waardoor de continuïteit van de onderneming naar eigen zeggen is gewaarborgd. Heijmans rapporteerde ook voorlopige cijfers over 2016 waaruit een nettoverlies naar voren kwam van ongeveer 110 miljoen euro. De impact van de probleemprojecten bedroeg circa 90 miljoen euro. Het voorlopig operationeel resultaat voor 2016 was 66 miljoen euro negatief. De onderneming maakt op 23 februari definitieve resultaten bekend.

Grootaandeelhouders Summit Partners, Avalon en Javak hebben ongeveer 5,9 miljoen nieuwe aandelen Flow Traders, krap 12,7 procent, geplaatst bij institutionele beleggers. De plaatsing van de aandelen is volgens een zogeheten accelerated bookbuilding principe uitgevoerd. Met de plaatsing is het aantal vrij verhandelbare aandelen van Flow Traders gestegen naar 71,3 procent.

Unibail-Rodamco haalde 600 miljoen euro op met een obligatie. De lening loopt tot februari 2028 en keert een coupon uit van 1,50 procent. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot woensdag 0,5 procent hoger op 2.349,25 punten, de Dow Jones index won ook 0,5 procent op 20.611,86 punten en de Nasdaq eindigde 0,6 procent in de plus op 5.819,44 punten.

 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
15-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn woensdag vijf van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten.

Aegon (+1,00%)

ArcelorMittal (-0,52%)

ASML (+0,22%)

Galapagos (+0,45%)

ING Groep (+0,21%)

Philips (-0,09%)

RELX (-0,22%)

Royal Dutch Shell (-1,55%)

Unilever (+0,73%)

Euro/dollar: 1,0604

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 496,66 punten, zijn geëindigd op 496,01 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

AEX sluit hoger na cijferregen
15-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is woensdag hoger gesloten na een stroom aan bedrijfsresultaten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg 0,4 procent tot 496,66 punten, terwijl de AMX 0,7 procent won en de AScX 0,6 procent moest laten gaan.

De hoofdindex kwam woensdag weer een stap dichterbij de psychologische grens van 500 punten. "Het zou een mooi niveau zijn om komende vrijdag op te expireren", aldus beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

Er was woensdag voldoende nieuws voor beleggers om zich op te focussen, met naast de nodige kwartaalpublicaties van enkele hoofdfondsen, ook een aantal belangrijke Amerikaanse macro-economische publicaties.

Zo stegen de consumentenprijzen in Amerika in januari op maandbasis sterker dan verwacht, met 0,6 procent. De kerninflatie, die voor de Federal Reserve meer van belang is, kwam ook iets hoger uit dan voorzien, op 0,3 procent en op jaarbasis op 2,3 procent. Verder bleek de stijging van 0,4 procent van de detailhandelsverkopen in januari ruim boven de toename van 0,1 procent die werd voorzien.

"Al met al goede cijfers die het voornemen van de Fed ondersteunen om aan te sturen op een renteverhoging in juni", zo meende marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, was woensdag rond het sluiten van de beurzen bezig aan haar tweede dag van hoorzittingen voor het Amerikaanse Congres. In het Huis van Afgevaardigden herhaalde Yellen het belang van geleidelijke renteverhogingen en verdedigde ze de huidige strenge kapitaaleisen voor grote banken. 

Olie bleef onder druk staan, nadat uit het wekelijkse Amerikaanse rapport bleek dat de olievoorraden vorige week met 9,5 miljoen vaten zijn gestegen en de benzinevoorraden met 2,8 miljoen vaten. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent op 53,01 dollar, terwijl een april-future Brent ook 0,4 procent lager bewoog op 55,76 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0600. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0566 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0577 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 fondsen ho/lager. Koploper was Heineken, gevolgd door ABN AMRO. Beide fondsen kwamen woensdag met cijfers. 

De kwartaalcijfers van ABN AMRO bevatten veel goed nieuws, volgens Kepler Cheuvreux. Met name de netto rentebaten waren sterk en zouden moeten leiden tot hogere winstramingen van analisten, meende analist Benoit Petrarque van Kepler Cheuvreux. Analisten van Morgan Stanley noemden de resultaten beter dan verwacht en de stijging van de kapitaalbuffer was een meevaller, aldus de Amerikaanse zakenbank. Het aandeel won 2,6 procent.

Heineken verkocht in het afgelopen jaar conform verwachting meer bier, wat resulteerde in een hogere geconsolideerde omzet en nettowinst. Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO sprak van beter dan verwachte resultaten op autonome basis. Het dividendvoorstel van 1,34 per aandeel viel hem iets tegen. De outlook bevatte geen verrassingen hoewel de analist van ABN AMRO niet uitsluit dat de marges onder druk komen te staan door overnames in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. "Al met al een keurige update met ruimte voor de aandelen om hoger te koersen", zo vatte Vos samen. Analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux typeerde de de door de brouwer afgegeven outlook als geruststellend. Het aandeel van de bierbrouwer steeg 3,7 procent.

Verder openden AkzoNobel en DSM woensdag de boeken over het vierde kwartaal van 2016. Voor AkzoNobel viel de verslagperiode tegen, met een lager operationeel resultaat en een afgenomen omzet. De resultaten waren ruim onder de verwachtingen, volgens analist Martin Dunwoodie van Deutsche Bank. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vond de cijfers "iets aan de lichte kant" maar was wel positief over de volume-ontwikkeling bij de onderdelen Decorative Paints en Specialty Chemicals. Verder bevatte de outlook geen verrassingen, terwijl het dividend teleurstellend was, aldus van Beek. AkzoNobel sloot de dag 2,3 procent lager.

DSM zag de resultaten in het vierde kwartaal stijgen. Voor de markt waren de cijfers in het algemeen aardig. Davy Research had op een lagere winst en omzet gerekend, terwijl het bedrijfsresultaat voor analisten van UBS juist wat onder hun verwachting uitkwam. S&P Equity Research verhoogde na de cijferpublicatie het koersdoel voor DSM van 57,50 naar 64,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel sloot woensdag 1,8 procent lager.

Vopak sloot 0,2 procent hoger, nadat KBC Securities het koersdoel verlaagde van 45,00 naar 42,00 euro en het advies handhaafde op Houden, in aanloop naar de cijferpublicatie van het tankopslagbedrijf aanstaande vrijdag. Randstad daalde 1,9 procent, nadat S&P Equity Research het koersdoel verhoogde van 58,00 naar 60,00 euro en het advies handhaafde op Houden.

Bij de fondsen in de Midkap was FlowTraders na zijn kwartaalpublicatie in trek. De winst steeg in het vierde kwartaal ten opzichte van de drie maanden ervoor dankzij hogere handelsvolumes na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. UBS noemde de cijfers boven verwachting. Het aandeel steeg 4,1 procent.

PostNL zag de beurswaarde 1,7 procent toenemen, nadat Jefferies het koersdoel verhoogde van 4,50 naar 5,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist David Kerstens stelde dat het aandeel met een korting van 33 procent verhandelt ten opzichte van Europese sectorgenoten. 

Vastned was binnen de AMX de drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn. Het vastgoedfonds boekte over 2016 een lager direct resultaat, onder andere vanwege lagere netto huuropbrengsten als gevolg van desinvesteringen. Volgens analisten van JPMorgan Cazenove was dat conform verwachting, maar viel de outlook tegen. Het aandeel daalde woensdag 3,8 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Wessanen op. Het aandeel daalde 7,0 procent en trok daarmee de index omlaag. Hoewel de resultaten in het vierde kwartaal stegen, waren de cijfers wel onder verwachting. Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO zag in de laatste drie maanden van 2016 maar weinig autonome groei en vond het dividendvoorstel aan de lage kant. Analisten van Berenberg waren iets positiever en noemden de kwartaalresultaten grotendeels conform verwachting en de outlook solide. Verder is de balans van Wessanen sterk en vinden de analisten van de Duitse zakenbank de huidige koersdaling een goed instapmoment.

Het lokaal genoteerde TIE Kinetix zag over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar de omzet en het resultaat dalen en boekte daardoor een negatief bedrijfsresultaat. NIBC verlaagde het koersdoel van 11,50 naar 11,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Volgens analist Martijn den Drijver had het besluit van TIE om de aandacht te verschuiven naar Flow een grotere impact op de omzet dan verwacht. Het aandeel verloor 8,1 procent.

Euronext heeft in 2016 zijn marges verbeterd door meer winst te boeken op minder omzet en wil als gevolg een hoger dividend voorstellen. Analisten van UBS spraken van sterke resultaten. Het aandeel sloot 1,0 procent lager.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa koerste Wall Street af op nieuwe records. De S&P 500 won 0,1 procent, de Dow Jones index steeg 0,3 procent en de Nasdaq noteerde 0,2 procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak overwegend hoger rond middaguur
15-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel overwegend hoger. De AEX index steeg 0,4 procent op 496,37 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

De markt kreeg woensdag een reeks bedrijfsresultaten over zich heen gestort. Beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx sprak van gemengde resultaten, waarbij de winsten de verliezen uiteindelijk lijken te compenseren. Per saldo beweegt het Damrak opwaarts richting het 500 punten-niveau. Volgens Van Santen is dit niveau momenteel het maximaal haalbare. De index zal volgens de marktvorser niet door stijgen richting het belangrijke weerstandsniveau van 510 punten. De beleggingsspecialist voorziet eerst consolidatie of een lichte correctie.

Focuspunt op macro-economisch vlak is de speech van Fed-voorzitter Yellen dinsdag voor de Senaat. Later op de dag verschijnt de centraal bankier voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Yellen zei dinsdag dit jaar minimaal drie renteverhogingen te voorzien. "In eerste instantie reageerde de markt licht negatief, maar uiteindelijk leek het besef dat de markt deze renteverhogingen aan kan de markt weer omhoog te trekken", aldus Van Santen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in Spanje in januari zijn gestegen met 3,0 procent, een verdubbeling ten opzichte van december, toen de inflatie uitkwam op 1,5 procent.

De Zweedse centrale bank Riksbank handhaafde de rente op 0,50 procent negatief en verwacht niet dat de benchmark de komende twee jaar boven nul uitkomt.

Tot slot werd bekend dat de Britse werkloosheid in de periode oktober tot en met december is gedaald ten opzichte van het voorgaande tijdvak. In het afgelopen tijdvak lag het werkloosheidspercentage op 4,8 procent, ten opzichte van 5,1 procent een jaar terug.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 52,87 dollar, terwijl een april-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 55,68 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0549. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0566 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0577 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Heineken met een winst van 4,6 procent, gevolgd door ABN AMRO met een winst van 2,6 procent.

Heineken verkocht in het afgelopen jaar conform de verwachting meer bier, wat resulteerde in een hogere geconsolideerde omzet en nettowinst. Heineken wil beleggers over 2016 een dividend voorstellen van 1,34 euro per aandeel, 3,1 procent meer dan de 1,30 euro uit 2015.

ABN AMRO zag in het vierde kwartaal de winst verrassend stijgen, ondanks een stevige reorganisatielast, dankzij sterker dan verwachte rente- en overige inkomsten en zeer lage voorzieningen voor slechte leningen. De nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders steeg van 272 miljoen euro een jaar eerder naar 333 miljoen euro.

Randstad daalde 1,3 procent, nadat S&P Equity Research het koersdoel verhoogde van 58,00 naar 60,00 euro en het advies handhaafde op Houden.

DSM heeft in de laatste drie maanden van 2016 meer winst behaald dan een jaar terug. De onderneming uit Geleen rapporteerde een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 315 miljoen euro in het vierde kwartaal. Een jaar terug was dit nog 261 miljoen euro. De groepsomzet steeg in het vierde kwartaal van 1.926 miljoen naar 2.015 miljoen euro. Met een verlies van 1,9 procent was het concern de op één na sterkste daler van de AEX-fondsen.

AkzoNobel realiseerde in het vierde kwartaal van 2016 een lager resultaat op een gedaalde omzet als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten, negatieve prijs/mix-effecten, en prijsdeflatie. Het aandeel verloor 3,5 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Vopak noteerde woensdagochtend 0,2 procent hoger, nadat KBC Securities het koersdoel verlaagde van 45,00 naar 42,00 euro en het advies handhaafde op Houden, in aanloop naar de cijferpublicatie van het tankopslagbedrijf vrijdag.

Van de Midkap-fondsen was Flow Traders na zijn kwartaalpublicatie met een winst van 8,8 procent de sterkste stijger. Flow Traders heeft in het vierde kwartaal van 2016 meer winst behaald dan een kwartaal eerder dankzij hogere handelsvolumes na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

PostNL won 0,7 procent, nadat Jefferies het koersdoel voor PostNL verhoogde van 4,50 naar 5,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Vastned rapporteerde voorbeurs een licht lager direct resultaat, onder andere vanwege lagere nettohuuropbrengsten door desinvesteringen. Het direct resultaat kwam uit op 2,42 euro per aandeel. Voor 2017 voorziet het concern een direct resultaat variërend van 2,10 tot 2,20 euro per aandeel. Het aandeel noteerde 2,4 procent lager. Daarmee was het concern de sterkste daler van de Midkapfondsen. Met name de outlook stelde de markt teleur.

Van de kleinere fondsen was Binckbank met een winst van 2,1 procent de sterkste stijger, gevolgd door Heijmans en Lucas Bols met winsten van respectievelijk 1,8 en 1,1 procent.

Wessanen was met een verlies van 5,9 procent de sterkste daler van de AScX-fondsen. Wessanen heeft over het vierde kwartaal van 2016 meer omzet en bedrijfsresultaat geboekt, maar zag de resultaten wel onder de verwachtingen van analisten uitkomen. De omzet steeg met 9,6 procent van 133,9 miljoen naar 146,8 miljoen euro, iets minder dan de door analisten geraamde 150 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat voor aftrek van eenmalige posten (EBITE) steeg in de laatste drie maanden van het jaar licht van 6,1 miljoen naar 6,2 miljoen euro. Geraadpleegde analisten mikten op circa 7,4 miljoen euro.

Het lokaal genoteerde TIE Kinetix zag over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar de omzet en het resultaat dalen en boekte daardoor een negatief bedrijfsresultaat. Het aandeel noteerde 8,6 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak hoger van start
15-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag conform verwachting hoger van start gegaan. Kort na de opening koerste de AEX index 0,3 procent in het groen op 496,02 punten, terwijl de Midkap 0,3 procent bijschreef.

Onder de hoofdfondsen kwamen Heineken, ABN AMRO, AkzoNobel en DSM met resultaten. Heineken was de grootste stijger met een winst van 2,9 procent, maar ook ABN AMRO zette een winst op de koersenborden neer van 1,6 procent.

De resultaten van AkzoNobel vielen niet in goede aarde en het aandeel verloor 4,5 procent. KBC Securities verlaagde zijn advies op het verf-en chemiebedrijf. Ook DSM verloor 2,1 procent, ondanks beter dan verwacht resultaten.

Bij de middelgrote fondsen steeg Flow Traders met 4,7 procent na goed ontvangen resultaten. Vastned presenteerde ook cijfers en daalde 2,2 procent, nadat het vastgoedbedrijf volgens JPMorgan Cazenove een teleurstellende outlook presenteerde.

Bij de kleinere fondsen stelde Wessanen flink teleur met een verlies van bijna 10 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Damrak verwerkt stroom aan bedrijfscijfers
15-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet in het spoor van nieuwe records op de Amerikaanse markten na een positief ontvangen getuigenis van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,5 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent in het groen op 494,62 punten.

Wall Street sloot dinsdag in het groen en scherpte daarmee de recordstanden verder aan. Beleggers reageerden positief op de speech van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve. In een getuigenis zei Yellen tegenover de Senaat dat, indien de inflatie en de werkgelegenheid zich blijven ontwikkelen als voorzien, meer renteverhogingen in aantocht zijn. "In dit geval zou een verdere aanpassing van de federal funds rate vermoedelijk gerechtvaardigd zijn", aldus Yellen.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend gemengd. De Japanse Nikkei 225 steeg 1,0 procent op 19.437,98 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,2 procent op 3.212,70 punten.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 52,87 dollar, terwijl een april-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 55,71 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0580. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0575 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0566 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO zag in het vierde kwartaal de winst verrassend stijgen, ondanks een stevige reorganisatielast, dankzij sterker dan verwachte rente- en overige inkomsten en zeer lage voorzieningen voor slechte leningen. De kernkapitaalratio steeg ook sterker dan verwacht naar 17,0 procent en de leverage ratio kwam uit op 3,9 procent. Analisten rekenden op respectievelijk 16,6 en 3,8 procent. De bank wil een dividend uitkeren van 0,44 euro per aandeel.

AkzoNobel behaalde in het vierde kwartaal van 2016 een lager resultaat op een gedaalde omzet behaald als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten, negatieve prijs/mix-effecten, en prijsdeflatie. De nettowinst aan aandeelhouders toerekenbaar daalde met 34 procent naar 133 miljoen euro, vooral als gevolg van lagere eenmalige posten ten opzichte van een jaar geleden. AkzoNobel verwacht voor 2017 "beter in  staat te zijn om kansen te benutten voor groei, waaronder acquisities. AkzoNobel handhaaft haar financiële leidraad voor 2016-2018".

Heineken verkocht in het afgelopen jaar conform verwachting meer bier en stelt beleggers een hoger dividend in het vooruitzicht. De marktomstandigheden zullen naar verwachting van de brouwer volatiel blijven, waarbij de negatieve impact van wisselkoersen even groot zal zijn als in 2016. Op autonome basis zal de winst en omzet blijven groeien, zo verwacht Heineken.

DSM behaalde in de laatste drie maanden van 2016 meer winst dan een jaar terug. De onderneming uit Geleen rapporteerde een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 315 miljoen euro in het vierde kwartaal. Een door het bedrijf zelf verzamelde consensus ging uit van een EBITDA van 311 miljoen euro. Voor 2017 houdt het chemiebedrijf vast aan zijn strategie en mikt op een hoge enkelcijferige groei van het aangepaste bedrijfsresultaat en een stijging van het rendement op kapitaalsinvesteringen (ROCE) met dubbele cijfers.

Gemalto meldde een opdracht te hebben ontvangen voor levering van beveiligingsproducten aan Com4 met betrekking tot de Internet of Things markt. De Franse digitale beveiliger met een notering op het Damrak maakte zoals gebruikelijk geen financiële details bekend.

Standard & Poor's is positiever geworden over Royal Dutch Shell en verhoogde dinsdag de outlook van Stabiel naar Positief. De kredietrating bleef staan op A. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor Randstad van 58,00 naar 60,00 euro. Het advies bleef Houden. Analist Firdaus Ibrahim vond de dinsdag gepubliceerde cijfers beter dan verwacht, waarbij vooral de groei van de operaties in Frankrijk en Duitsland opvielen.

Flow Traders behaalde in het vierde kwartaal van 2016 meer winst dan een kwartaal eerder dankzij hogere handelsvolumes na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Flow Traders realiseerde in het vierde kwartaal een nettowinst van 25 miljoen euro, 66 procent meer dan de 15 miljoen euro in het derde kwartaal. Dit was exact conform de verwachting van analisten. Over het volledige jaar werd evenwel een verlies geleden. Aandeelhouders kunnen over 2016 een dividend van 1,25 euro per aandeel tegemoet zien, een pay-out ratio van 63 procent.

Vastned boekte in 2016 een licht lager direct resultaat, onder andere vanwege lagere nettohuuropbrengsten. "We zien dat de retailmarkt verder aantrekt, het consumentenvertrouwen groeit en de consumentenbestedingen in Europa toenemen", aldus CEO Taco de Groot. Voor 2017 voorziet het concern een direct resultaat variërend van 2,10 tot 2,20 euro per aandeel.

Wessanen boekte over het vierde kwartaal van 2016 meer omzet en bedrijfsresultaat, maar zag de resultaten wel onder de verwachtingen van analisten uitkomen. De specialist in gezonde voedingsmiddelen verwacht dit jaar een lage dubbelcijferige procentuele groei in 2017. De marge voor het EBITE ten opzichte van de omzet komt naar verwachting in het lopende boekjaar boven de 8 procent uit.

Euronext heeft in 2016 zijn marges verbeterd door meer winst te boeken op minder omzet en wil als gevolg een hoger dividend voorstellen. Over heel 2016 daalde de omzet met 4,3 procent van 519 miljoen euro naar 496 miljoen euro. Daarmee overtrof Euronext de bedrijfsconsensus van 494 miljoen euro licht. In het afgelopen jaar kregen 28 bedrijven een notering aan Euronext, beduidend minder dan de 52 uit 2015. De beursuitbater meldde een dag eerder een meerderheidsbelang van 51 procent te hebben gekocht in Company Webcast voor een bedrag van 3,6 miljoen euro.

Moody's verhoogde de kredietbeoordeling voor Aperam van Ba2 naar Baa3 met een Stabiele outlook. De kredietbeoordelaar verhoogde de rating voor Aperam na de sterke operationele prestaties van de producent van roestvast staal, de robuuste kasstroomgeneratie en de succesvolle afbouw van de schuldpositie in de afgelopen drie jaar.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor PostNL van 4,50 naar 5,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist David Kerstens oordeelde dat het aandeel PostNL met een korting van 33 procent handelt ten opzichte van Europese sectorgenoten.

NSI boekte in 2016 een direct resultaat van 0,34 euro per aandeel en overtrof daarmee de eigen verwachtingen. Verder verbeterde de bezettingsgraad en trok de beleningsgraad van het vastgoedbedrijf aan. NSI kondigde aan de strategie te verleggen en zich primair te focussen op kantoren en HNK, waardoor de winkelactiviteiten in de verslaglegging verder gaan als 'beëindigde bedrijfsactiviteiten'. Om de strategiewijziging te laten doorwerken beschouwt het vastgoedbedrijf zowel 2017 als 2018 als een overgangsjaar.

TIE Kinetix rapporteerde over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een operationeel (EBIT) verlies. De omzet daalde ook, tot 4,7 miljoen euro. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,4 procent hoger op 2.337,58 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 20.504,41 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent op 5.782,57 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: AEX op Wall Street
14-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street is dinsdag slechts een van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam lager gesloten.

Aegon (+1,16%)

ArcelorMittal (+0,74%)

ASML (+0,24%)

Galapagos (+0,61%)

ING Groep (+0,44%)

Philips (0,00%)

RELX (-0,11%)

Royal Dutch Shell (+0,39%)

Unilever (+0,55%)

Euro/dollar: 1,0575

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 494,62 punten, zijn geëindigd op 495,99 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Randstad uitblinker op vlak Damrak
14-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een kleine winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent op 494,62 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Beleggers kregen een stroom aan macro-economische cijfers te verwerken. De economische groei in de eurozone kwam in het laatste kwartaal van 2016 op kwartaalbasis uit op 0,4 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een plus van 1,7 procent, iets minder de groei in het derde kwartaal toen dit 1,8 procent was. De industriële productie in de eurozone daalde in december met 1,6 procent ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis steeg de productie juist met 1,3 procent.

De Nederlandse economie groeide afgelopen kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal, toen sprake was van een groei van 0,8 procent op kwartaalbasis. "Stevige groei", oordeelde hoofdeconoom Nico Klene van ABN AMRO. "Vooral de uitvoer en de consumptie van gezinnen deden het goed", aldus de econoom.

“De Nederlandse economie groeit al bijna drie jaar krachtig door. De werkloosheid daalde het hardst sinds tien jaar, het aantal banen stijgt, consumenten geven meer uit, Nederlandse bedrijven exporteren steeds meer en de toegevoegde waarde van bijna alle bedrijfstakken neemt toe. Nederland behoort in 2016 tot de voorhoede van de eurozone”, aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken. “Economisch gezien was 2016 een jaar waar we trots op mogen zijn.”

Een tegenvaller kregen beleggers te verwerken met de Duitse ZEW-index. De index voor het economisch sentiment daalde van 16,6 in januari naar 10,4 in februari, waarbij werd gerekend op een daling tot slechts 15,0. 

De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal op kwartaal- en jaarbasis met respectievelijk 0,4 en 1,7 procent. De Duitse consumentenprijzen stegen in januari op jaarbasis conform de verwachting met 1,9 procent. 

Uit China passeerden nog cijfers over de inflatie en producentenprijzen. Het consumentenprijspeil steeg in januari op jaarbasis met 2,5 procent, van 2,1 procent in december. De producentenprijzen namen in januari op jaarbasis met liefst 6,9 procent toe, waar de stijging in december nog 5,5 procent bedroeg.

Volgens economen van Nomura was de opleving van de producentenprijzen vooral te danken aan de "lage basis" van afgelopen jaar, aangezien het stijgingspercentage op maandbasis met 0,8 procentpunt toe nam. "Aangezien het effect van de lage vergelijkingsbasis aanhoudt zullen de producentenprijzen in februari zeer waarschijnlijk met meer dan zeven procent stijgen op jaarbasis", keken de economen van de Japanse zakenbank vooruit. De toename van het consumentenprijspeil was volgens Nomura voornamelijk te danken aan de viering van Nieuwjaar in China.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 53,28 dollar, terwijl een april-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 56,05 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0577. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0615 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0598 op de borden. 

In een getuigenis zei voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve tegenover de Senaat dat, indien de inflatie en de werkgelegenheid zich blijven ontwikkelen als voorzien, dat meer renteverhogingen in aantocht zijn. "In dit geval zou een verdere aanpassing van de federal funds rate vermoedelijk gerechtvaardigd zijn", aldus Yellen. De Fed gaat gemiddeld uit van drie renteverhogingen dit jaar, bleek in december uit de 'dot plot' van het beleidscomité.

De centraal bankier benadrukte geen oordeel te willen vellen over eventuele nieuwe besluiten van de regering Trump, maar waarschuwde wel dat altijd de groei op de lange termijn in het achterhoofd gehouden moet worden en de welvaart van de Amerikanen. "Sowieso is het belangrijk te onthouden dat fiscaal beleid is slechts één van de vele factoren die de economische vooruitzichten beïnvloeden."

Woensdag wacht beleggers een stroom aan bedrijfscijfers, met onder meer de resultaten van ABN AMRO, AkzoNobel, DSM, Heineken en Flow Traders. Ook Vastned, Wessanen en Euronext openen de boeken. Het zwaartepunt van de macro-economische kalender ligt vooral in de Verenigde Staten, met cijfers over de detailhandelsverkopen en de industriële productie. Uit het Verenigd Koninkrijk volgen nog de nieuwste werkloosheidscijfers en de Zweedse Riksbank komt met het rentebesluit. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 4,0 procent. De uitzender presteerde in het vierde kwartaal boven de verwachting van analisten, met een stijging van de omzet van 4.995 miljoen naar 5.525 miljoen euro en een onderliggend operationeel resultaat (EBITA) van 268 miljoen euro, tegen 245 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analist Marc Zwartsenburg van ING sprak van erg goede resultaten. "Dit heb ik lang niet gezien. Vooral de omzettrend in januari van een groei met 5 tot 6 procent is zeer sterk. Als Randstad dat nu al laat zien, terwijl de consensus voor het hele jaar daar duidelijk onder zat, dan is dat zeer sterk", aldus Zwartsenburg.

Op gepaste afstand steeg ING Groep 0,8 procent en schreven verzekeraars Aegon en NN Group 0,7 procent bij. 

Onderaan bivakkeerde Heineken met een verlies van 1,0 procent. Ook AkzoNobel, dat woensdag voorbeurs de boeken over het laatste kwartaal van 2016 opent, kon met een min van 0,2 procent niet in het groen komen. 

In de AMX ging Air France-KLM aan kop met 2,7 procent. Prijsvechter Transavia van de luchtvaartmaatschappij meldde maandag nabeurs de activiteiten bij de Duitse hub in München eind oktober dit jaar te zullen staken, vanwege de tegenvallende prestaties en de slechte vooruitzichten. In maart 2016 startte Transavia met het aanbieden van vluchten vanuit de Zuid-Duitse stad.

Fugro rondde de aankoop van een assistentieschip af tegen aanzienlijk gunstigere voorwaarden dan een hernieuwde huurovereenkomst met eigenaar Solstad. Met de aankoop van de REM Etive versterkt Fugro de vloot in de regio Asia Pacific, wat volgens de bodemonderzoeker ook de positie van de onderneming verbetert voor toekomstige opdrachten. Het aandeel eindigde 0,6 procent hoger.

Aperam droeg met een verlies van 2,1 procent de rode lantaarn in de Midkap. De afgelopen handelsdagen was het aandeel echter flink in trek na sterke resultaten over het afgelopen vierde kwartaal. 

Onder de kleinere fondsen steeg Ordina met 4,0 procent en schreven NSI en Stern Groep respectievelijk 1,8 en 1,7 procent bij. BinckBank en ICT Group waren met een verlies van 0,8 procent de grootste dalers. 

Onder de lokale fondsen trok SnowWorld de aandacht met een winst van 3,9 procent. Grootaandeelhouder Value8 verkleinde het belang in SnowWorld van ruim twintig procent naar 12,76 procent. Tegelijk meldde Alychlo, dat gecontroleerd wordt door de Belgische miljardair Marc Coucke, een belang en stemrecht van 9,57 procent. Axxion meldde daarnaast een eerste belang van 3,30 procent met eenzelfde stemrecht in SnowWorld. Value8 sloot 4,0 procent hoger. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index fractioneel lager op 2.327,28 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde nipt in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak hervat opwaartse trend
14-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,1 procent op 494,23 punten, terwijl de AMX vlak noteerde en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een aarzelende start van de handelsdag, waarbij het Damrak nu toch de weg omhoog heeft weten te hervatten en met name de kwartaalcijfers van Randstad in het oog springen.

Schutte wijst echter op de lage handelsvolumes ten opzichte van vorig jaar, waarbij overigens opvalt dat staalgigant ArcelorMittal goed is voor 30 procent voor de handelsactiviteit. Volgens Schutte suggereert dit dat de markt momenteel niet voor sorteert op mogelijke ontwikkelingen. De beleggingsadviseur refereert tevens naar de afname van de volatiliteit. Dit suggereert volgens hem dat als die terugkomt dit heftig kan zijn. "De markt is in afwachting van een trigger", aldus Schutte. "Vandaag kijkt de markt naar de toespraak van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen voor de Amerikaanse Senaat, het is de eerste serieuze speech sinds het aantreden van president Donald Trump, waarbij Yellen inzicht kan geven in de visie van de centrale bank op het beleid van Trump", voegde hij toe.

De markt kreeg voorbeurs een reeks macro-data uit Azië te verwerken. De Japanse economie heeft in december op maand- en jaarbasis respectievelijk 0,7 en 3,2 procent meer geproduceerd. De Chinese consumentenprijzen zijn in januari op jaarbasis met 2,5 procent gestegen, terwijl de producentenprijzen met 6,5 procent toenamen.

Uit cijfers van het CBS bleek dat de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal is vertraagd tot een groei van 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De export van Nederlandse goederen is in december in opnieuw sneller gestegen dan in de voorgaande maand, terwijl de import minder sterk groeide. De export steeg met 6,1 procent en de import steeg met 2,7 procent.

De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal op kwartaal en jaarbasis met respectievelijk 0,4 en 1,7 procent. De Duitse consumentenprijzen stegen in januari op jaarbasis conform de verwachting met 1,9 procent. Op maandbasis was sprake van een daling van 0,6 procent.

De Italiaanse economie is in het vierde kwartaal van 2016 op jaarbasis met 1,1 procent gegroeid. Op kwartaalbasis groeide het bruto binnenlands product met 0,2 procent.

Britse consumentenprijzen zijn in januari op maandbasis gedaald met 0,5 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 1,8 procent. De producentenprijzen stegen op maand- en op jaarbasis met achtereenvolgens 0,6 en 3,5 procent.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent op 56,16 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 53,41 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0691. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0608 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0596 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 4,0 procent, gevolgd door Altice met een winst van 0,8 procent en Ahold Delhaize, dat 0,7 procent hoger noteerde.

Randstad was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, nadat de uitzender over het vierde kwartaal een stijging van de omzet en winst rapporteerde, waarmee het concern de verwachtingen van analisten overtrof. De omzet van Randstad steeg in het vierde kwartaal van 4.995 miljoen naar 5.525 miljoen euro. Het onderliggende operationele resultaat (EBITA) steeg van 245 miljoen naar 268 miljoen euro. Analist Marc Zwartsenburg van ING sprak van top-resultaten. "Dit heb ik lang niet gezien. Vooral de omzettrend in januari van een groei met 5 tot 6 procent is zeer sterk. Als Randstad dat nu al laat zien, terwijl de consensus voor het hele jaar daar duidelijk onder zat, dan is dat zeer sterk", aldus Zwartsenburg.

Van de Midkapfondsen was PostNL dinsdagochtend de sterkste stijger met een winst van 1,9 procent, gevolgd door Grandvision en Arcadis met winsten van 1,0 procent. Aperam was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler, gevolgd door TomTom met een verlies van 0,9 procent.

Van de AScX-fondsen was Ordina met een winst van 5,4 procent de koploper. Heijmans steeg 2,5 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger, gevolgd door Lucas Bols, dat 1,6 procent won. Basic-Fit was met een verlies van 0,7 procent de sterkste daler.

Van de kleinere fondsen noteerde Snowworld 0,9 procent hoger, terwijl Value8 5,7 procent steeg. Value8 verlaagde zijn belang van 20,07 naar 12,76 procent, terwijl Alychlo, dat gecontroleerd wordt door de Belgische miljardair Marc Coucke, een belang en stemrecht van 9,57 procent meldde. In een toelichting zei Value8 "zeer tevreden" te zijn over de ontwikkelingen van SnowWorld. Daarbij merkte het investeringsvehikel op de entree van een nieuwe aandeelhouder "positief" te vinden. Het aandeelbezit wordt hierdoor meer gespreid.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursupdate: Damrak vlak gestart aan handelsdag
14-02-2017

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag conform verwachting neutraal van start gegaan. De AEX index noteerde bijna onveranderd op 493,96 punten, terwijl de Midkap eveneens niet van zijn plaats kwam.

Onder de hoofdfondsen kregen de cijfers van uitzender Randstad met een winst van drie procent een positief onthaal. Analist Marc Zwartsenburg van ING stelde dat de uitzender alle verwachtingen overtrof, dankzij vooral een goede groei in Duitsland en Frankrijk. De andere fondsen bleven daarentegen dicht bij huis, waarbij biotechnologiefonds Galapagos met 0,8 procent de grootste daler was. 

Bij de middelgrote fondsen bungelde navigatiespecialist TomTom onderaan met een verlies van meer dan een procent. Sinds de cijfers van vorige week staat het aandeel al onder druk. Koploper was vastgoedfonds Vastned met krap een procent. 

Bij de kleinere fondsen won Ordina bijna twee procent.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.