VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: Royal Dutch Shell B

Fondsnieuws

Uitgelicht: Shell profiteert van verrassend OPEC akkoord
02-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell was deze week de grootste stijger in de Amsterdamse hoofdgraadmeter nadat oliekartel OPEC onverwacht een overeenkomst sloot voor het verminderen van de olieproductie, waar ook Rusland aan mee wil werken.

Voorafgaand aan de bijeenkomst afgelopen woensdag in Wenen bestond er aardig wat twijfel in de markt over de haalbaarheid van het voorstel. Tussen de olie-exporterende landen leek het nodige verschil van mening te bestaan over het plan om minder olie op te pompen.

De productie zal worden verlaagd met 1,2 miljoen vaten per dag naar 32,5 miljoen vaten per 1 januari 2017. Daarmee verlaagt de OPEC voor het eerst in acht jaar tijd de productie. Van deze verlaging neemt Saoedi-Arabië, het belangrijkste kartellid, bijna 0,5 miljoen vaten voor zijn rekening.

De productieverlaging kon volgens OPEC ook rekenen op steun van enkele grote producenten die niet zijn aangesloten bij het kartel. In totaal zullen deze landen hun productie in totaal met 0,6 miljoen vaten per dag terugbrengen, waarbij Rusland zich volgens OPEC al heeft gecommitteerd aan een verlaging van 0,3 miljoen vaten.

"Een grote stap voorwaarts en een historisch moment", aldus Mohammed Bin Saleh Al-Sada van het kartel woensdag.

Het is volgens analist Colin Smith van Panmure Gordon & Co de eerste keer sinds 1998 dat niet-OPEC landen formeel betrokken worden bij een productieverlaging.

Sommige marktvolgers zijn sceptisch over de uitvoer van de plannen. Analist Hans van Cleef van ABN AMRO zei tegenover ABM Financial News dat de markt eerst wil zien of de OPEC ook daad bij het woord voegt. Van Cleef had gemengde gevoelens over de deal en wees erop dat de vermindering met 1,2 miljoen vaten minder groot was dan de markten hadden verwacht.

Olieprijzen stegen in ieder geval sterk in reactie op de deal. Woensdag sloot de januari-future West Texas Intermediate maar liefst 9,3 procent in het groen, om vervolgens donderdag verder te stijgen.

“Hoewel het afwachten is wat er uiteindelijk wordt gedaan, zijn de vooruitzichten voor een stabilisering of verkrapping [van de oliemarkten] volgend jaar scherp toegenomen”, concludeerde Smith van Panmure Gordon & Co.

Analist Jon Rigby van UBS zei ook dat het de vraag nu is of de olieproducenten zich aan de afspraken zullen houden. Maar Rigby is tegelijkertijd benieuwd naar de reactie van Amerikaanse producenten van schaliegas en keek vast vooruit naar de bijeenkomst van OPEC in mei, waar zal worden besloten of de productievermindering met zes maanden wordt verlengd.

Volgens UBS heeft de OPEC ervoor gezorgd dat er beter zicht is op de ontwikkeling van de oliemarkten, waarmee het voor de koersontwikkeling van individuele oliebedrijven nu in toenemende mate belangrijker is geworden hoe zij hun strategie vormgeven.

Shell is momenteel verwikkeld in het proces om de activiteiten van het overgenomen BG Group te integreren en heeft tevens zijn strategische plannen bekendgemaakt voor de komende jaren. Zo wil de energiereus in de volgende drie jaar voor 30 miljard dollar aan bezittingen afstoten. Tussen 2019 en 2021 verwacht de Brits-Nederlandse onderneming een vrije kasstroom te genereren van 20 miljard tot 30 miljard dollar per jaar, uitgaande van een olieprijs van 60 dollar per vat. Daarbij rekent de energiereus in de genoemde periode op een rendement op het geïnvesteerd vermogen van ongeveer 10 procent, waar dit gedurende 2013 tot en met 2015 nog 8 procent was. De vrije kasstroom lag toen op gemiddeld 12 miljard dollar per jaar, bij een gemiddelde olieprijs van 90 dollar per vat.

Volgens UBS gaven de resultaten in het tweede kwartaal genoeg redenen om deze doelstellingen van Shell in twijfel te trekken, maar het derde kwartaal stelde daarentegen gerust.

Het is volgens analist Rigby nu zaak voor Shell om een staat van dienst op te bouwen voor efficiënte en duurzame investeringen, wat traditioneel de Achilleshiel is voor de onderneming. Een succesvolle uitvoering van de plannen om onderdelen af te stoten is in de ogen van UBS essentieel om de schuldenlast te verlagen en ter ondersteuning van de dividenduitkering. Rigby, die een koopadvies heeft op Shell, denkt dat de vooruitzichten voor Shell goed zijn.

Het aandeel Shell steeg op weekbasis 3,0 procent tot 24,36 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Idemitsu Kosan stelt aankoop belang Showa Shell voor derde keer uit - media
14-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse oliedistributeur Idemitsu Kosan heeft maandag besloten de eerder voorgenomen overname van een belang in zijn kleinere rivaal Showa Shell Sekiyu uit te stellen tot eind januari. Dit meldde het Japans financieel-economische dagblad Nikkei Shimbun maandag.

Het Japanse olie- en chemiebedrijf is tot dit besluit gekomen als gevolg van de langdurige beoordeling van de Japan Fair Trade Commission van het fusieplan van de twee bedrijven, aldus de Japanse krant.

Het is de derde keer dat wordt afgezien van de aankoop van de Showa Shell aandelen, na uitstel in juni en september.

Idemitsu is nog steeds van plan het 33,24 procent belang in Showa Shell over te nemen, schrijft Nikkei Shimbun. In de zomer van 2015 bereikte Royal Dutch Shell een akkoord met Idemitsu over de verkoop van het belang voor omgerekend circa 1,4 miljard dollar. Na de verkoop zou Shell nog een belang overhouden in Showa Shell Sekiyu van 1,8 procent.

Begin augustus werd echter bekend dat Shosuke Idemitsu, het familiehoofd van de oprichters van Idemitsu Kosan, 400.000 Showa Shell aandelen heeft gekocht voor iets minder dan 400 miljoen Japanse yen. Daardoor zouden de gelieerde partijen een gecombineerd belang van 33,34 procent in Showa Shell verkrijgen, mits de verkoop van het 33,24 procent belang doorgaat.

Volgens de Japanse wet moet een bedrijf een formeel bod indienen bij de aankoop van meer dan een derde van het uitstaand aandelenkapitaal van een ander bedrijf. Tijdens eerdere fusiebesprekingen werd dit echter verworpen door Showa Shell, aangezien dit volgens hen in strijd is met een fusie van gelijken. In plaats daarvan werd besloten tot een onderhandse verkoop.  

De familie Idemitsu heeft zich van meet af aan tegen een fusie verzet, vanwege de totaal verschillende culturen bij de twee bedrijven. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update: Royal Dutch Shell boekt hoger resultaat
01-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal van 2016 een hoger aangepast resultaat geboekt dan verwacht op een lagere omzet. Dit bleek dinsdag tijdens de publicatie van de resultaten van het derde kwartaal van de Brits-Nederlandse energiereus.

Met de resultaten wist de energiereus de neerwaartse trend van de voorgaande kwartalen te doorbreken, waarmee de strategie om de zwakke olieprijs te compenseren door een verlaging van de kosten zijn vruchten afwerpt.

CEO Ben van Beurden sprak in de toelichting op de cijfers van betere resultaten, als gevolg van sterke operationele prestaties en kostbeheersing. "Maar de lagere olieprijzen blijven een belangrijke uitdaging voor het bedrijf en de vooruitzichten blijven onzeker", aldus Van Beurden.

"Onze investeringsplannen zijn sterk gericht op het hervormen van Shell op alle punten van de olie-prijs-cyclus, door middel van sterkere rendementen en een verbetering van de vrije kasstroom per aandeel", voegde de topman toe. "We boeken goede vooruitgang in de richting van deze doelstellingen in weerwil van de huidige omstandigheden. De integratie van Shell en BG is grotendeels gerealiseerd en is voor op schema afgerond."

Daarnaast wijst de bestuurder erop dat het bedrijf zich parallel met de integratie blijft richten op het verminderen van de kosten en investeringen, de uitvoer van zijn desinvesteringsplannen en het opstarten van nieuwe projecten.

Royal Dutch Shell kondigde eerder aan in de komende drie jaar voor 30 miljard dollar aan assets af te willen stoten in een poging de kosten van de BG-overname te beheersen. Tot dusver staat de teller voor dit jaar op slechts 1,7 miljard dollar. Het bedrijf meldde momenteel actief te werken aan de verkoop van zestien bezittingen.

De Brits-Nederlandse energiereus boekte in het derde kwartaal een aangepaste CCS-winst, de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, van 2,8 miljard dollar, versus 2,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Tien door Dow Jones Nieuwsdienst vooraf geraadpleegde economen rekenden op een CCS-winst, exclusief eenmalige items, van 1,8 miljard dollar.

Onder de streep boekte Shell een nettowinst van 1,4 miljard dollar, tegen een verlies van liefst 7,4 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet daalde van 68,7 miljard dollar in het derde kwartaal van 2015 naar 61,9 miljard dit jaar.

In het derde kwartaal steeg de productie op jaarbasis met 25 procent tot 3,595 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Shell stelt voor het derde kwartaal een dividend voor van 0,47 dollar per aandeel.

Analisten zijn vrijwel unaniem positief over de resultaten van Royal Dutch Shell. Volgens Numis was het aangepast resultaat fors beter dan verwacht, terwijl het dividend met 0,47 dollar per aandeel conform de verwachting is. De analisten wezen met name op het feit dat de integratie met BG er in wezen op zit en dat de gezamenlijke kapitaaluitgaven in 2016 van 29 miljard dollar 38 procent lager zijn dan 2015. Een punt van zorg is volgens de analisten de waarschuwing van het concern dat de situatie in Nigeria verslechterde, waardoor de productie in het vierde kwartaal mogelijk onder druk komt te staan.

Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde dinsdag 3,2 procent hoger op 23,43 euro op een groen Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: positieve resultaten voor Royal Dutch Shell
01-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) Met een geschoonde CCS-winst van 2,8 miljard dollar heeft Royal Dutch Shell in het derde kwartaal beter dan verwacht gepresteerd, waarbij met name de prestaties bij Upstream zorgden voor een positieve verrassing. Dit concludeerde analist Quirijn Mulder van ING in navolging op de kwartaalpublicatie van het Brits-Nederlandse energiebedrijf.

Mulder wees op het break-even resultaat bij de divisie Upstream, terwijl de marktvorser aanvankelijk rekende op een verlies van 600 miljoen dollar. Andere belangrijke punten betreffen volgens de analist de verlaagde investeringen voor 2016 van 25 miljard dollar en de integratie met BG. De analist voorziet een positieve koersreactie in navolging op de kwartaalpublicatie.

ING hanteert een Houden advies voor Royal Dutch Shell. Het aandeel noteerde dinsdag op een vrijwel vlak Damrak 3,0 procent hoger op 23,38 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: resultaten Royal Dutch Shell beter dan verwacht
01-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) De resultaten van Royal Dutch Shell over het derde kwartaal zijn beter dan verwacht. Dit schreven analisten van Jefferies in reactie op de cijfers over het derde kwartaal van de energiegigant.

De geschoonde CCS-winst van 2,8 miljard dollar lag volgens Jefferies liefst 63 procent boven de consensus van 1,7 miljard dollar en 41 procent boven de eigen verwachting van 2,0 miljard dollar. De analisten spraken tevens van een sterke kasstroom in het derde kwartaal.

Meer in detail wezen de analisten erop dat de aangepaste nettowinst van de divisie Upstream met 4 miljoen dollar beter was dan verwacht. Jefferies rekende op een verlies van 304 miljoen dollar. De resultaten bij de divisie Integrated Gas vielen daarentegen tegen. Het concern rapporteerde een winst van 931 miljoen dollar, wat 11 procent onder de consensus lag. De aangepaste resultaten bij de divisie Oil Product waren daarentegen 11 procent boven consensus, terwijl de resultaten van Chemicals zelfs 41 procent boven verwachting uitkwamen.

Jefferies hanteert een Koopadvies voor Royal Dutch Shell en een koersdoel van 2.400 pence. Het aandeel noteerde in Amsterdam 3,2 procent hoger op 23,44 euro en steeg in Londen 3,2 procent naar 2.103,50 pence.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Royal Dutch Shell boekt hoger resultaat
01-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal van 2016 een hoger aangepast resultaat geboekt dan verwacht op een lagere omzet. Dit bleek dinsdag tijdens de publicatie van de resultaten van het derde kwartaal van de Brits-Nederlandse energiereus.

CEO Ben van Beurden sprak in de toelichting op de cijfers van betere resultaten, als gevolg van sterke operationele prestaties en kostbeheersing. "Maar de lagere olieprijzen blijven een belangrijke uitdaging voor het bedrijf en de vooruitzichten blijven onzeker", aldus Van Beurden. "Onze investeringsplannen zijn sterk gericht op het hervormen van Shell op alle punten van de olie-prijs-cyclus, door middel van sterkere rendementen en een verbetering van de vrije kasstroom per aandeel", voegde de topman toe. "We boeken goede vooruitgang in de richting van deze doelstellingen in weerwil van de huidige omstandigheden. De integratie van Shell en BG is grotendeels gerealiseerd en is voor op schema afgerond."

Daarnaast wijst de bestuurder erop dat het bedrijf zich parallel met de integratie focust op het verminderen van de kosten en investeringen, de uitvoer van zijn desinvesteringsplannen en het opstarten van nieuwe projecten.

De Brits-Nederlandse energiereus boekte in het derde kwartaal een aangepaste CCS-winst, de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, van 2,8 miljard dollar, versus 2,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Tien door Dow Jones Nieuwsdienst vooraf geraadpleegde economen rekenden op een CCS-winst, exclusief eenmalige items, van 1,8 miljard dollar.

Onder de streep boekte Shell een nettowinst van 1,4 miljard dollar, tegen een verlies van liefst 7,4 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet daalde van 68,7 miljard dollar in het derde kwartaal van 2015 naar 61,9 miljard dit jaar.

In het derde kwartaal steeg de productie op jaarbasis met 25 procent tot 3,595 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Shell stelt voor het derde kwartaal een dividend voor van 0,47 dollar per aandeel.

Het aandeel Royal Dutch Shell sloot maandag 1,4 procent lager op 22,71 euro op een rood Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Shell boekt vrijwel vlakke geschoonde winst in derde kwartaal
31-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal een vrijwel vlakke geschoonde winst geboekt. Dit meldden tien vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen in aanloop naar de kwartaalpublicatie van de Brits-Nederlandse energiereus op dinsdag.

De onderneming behaalde in het derde kwartaal een CCS-winst, exclusief eenmalige items, van 1,8 miljard dollar, vrijwel gelijk aan het resultaat in dezelfde periode een jaar eerder.

Royal Dutch Shell heeft eerder aangegeven dat 2016 een overgangsjaar is voor het bedrijf, vanwege de overname van circa 50 miljard dollar van BG Group. De overname zou volgens analisten tot onoverzichtelijke kwartaalcijfers kunnen leiden, vanwege herstructureringskosten en andere eenmalige items, die op de resultaten zouden kunnen drukken.

Daarnaast zal de markt kijken daar de details van het eerder aangekondigde desinvesteringsplan ter omvang van 30 miljard dollar. Hoewel Royal Dutch Shell reeds een handvol desinvesteringen heeft aangekondigd zal het bedrijf de markt tijdens de kwartaalpublicatie moeten overtuigen dat het verkoopproces aan momentum wint.

Tot slot zal Royal Dutch Shell de markt ervan moeten overtuigen dat het bedrijf de belofte waar kan maken bestand te zijn tegen de lage olieprijs door in de investeringen te snijden en kosten te verlagen. Beleggers willen zien of deze veranderingen voldoende kasstromen genereren om de activiteiten en dividenduitkering te kunnen dekken.

Het aandeel sloot vrijdag 0,8 procent lager op 23,02 euro op een verdeeld Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nigeria eist bijna 407 miljoen dollar van Royal Dutch Shell
06-10-2016

(ABM FN-Dow Jones) De Nigeriaanse overheid eist voor bijna 407 miljoen dollar van Royal Dutch Shell aan compensatie vanwege de illegale export van ruwe olie naar de Verenigde Staten in de periode 2011 en 2014. Dit schreef The Wall Street Journal.

De Nigeriaanse overheid schat dat een aantal van 's werelds grootste oliemaatschappijen in de periode 2011 en 2014 voor 12,7 miljard dollar illegaal aan ruwe olie exporteerden naar de Verenigde Staten.

Eind september werd bekend dat de Nigeriaanse autoriteiten een rechtszaak startten tegen verscheidene oliebedrijven, waaronder ook het Amerikaanse Chevron, het Italiaanse ENI, het Franse Total en Brasoil van het Braziliaanse Petrobas, vanwege de vermeende illegale export van olie.

De Nigeriaanse overheid eist van Chevron circa 463 miljoen dollar, inclusief 21 procent rente per jaar over de gederfde inkomsten.

De rechtszaak komt op een moment waarop de Nigeriaanse overheid een bredere campagne is gestart om de misstanden rond internationale bedrijven die in het land actief zijn te corrigeren. De Nigeriaanse president Muhummadu Buhari beloofde bovendien de corruptie in het Afrikaanse land te bestrijden.

Royal Dutch Shell sloot woensdag op een rood Damrak 0,8 procent hoger op 23,08 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

FNV en CNV kondigen acties aan bij raffinaderij Shell Pernis
26-09-2016

(ABM FN-Dow Jones) Circa 400 medewerkers van Royal Dutch Shell gaan woensdag actie voeren bij de raffinaderij van het Brits-Nederlandse energieconcern in Pernis. Dit meldden de FNV en CNV maandag in een gemeenschappelijk persbericht.

Met de actie willen de werknemers duidelijk maken dat ze boos zijn "en dat Shell met een beter loonvoorstel moet komen dat in lijn staat met vergelijkbare bedrijven in de sector", aldus de vakbonden.

Volgens de vakbonden is het laatste loonbod slechter dan afspraken bij collega-bedrijven. Daarbij werd gemiddeld een loonsverhoging van 1,5 procent in 2016 en 1,5 tot 1,75 procent in 2017 afgesproken", aldus de vakbonden.

"Ondanks eerder protest van de werknemers beweegt Shell niet", aldus bestuurder Egbert Schellenberg van FNV. "Bij collega-bedrijven kan er wel een fatsoenlijke cao af, dus Shell moet nu ook met een fatsoenlijke loonsverhoging, meer waardering en aanpak van de hoge werkdruk komen", voegde de bestuurder toe.

De vakbonden redeneerden dat het laatste bod van Royal Dutch Shell slechter is dan wat bij collega-bedrijven is overeengekomen. Daarnaast reageerde het concern niet op voorstellen om de hoge werkdruk aan te pakken en is sprake van een slechtere pensioenregeling voor werknemers die na 1 juli 2013 in dienst zijn getreden.

Het aandeel Royal Dutch Shell sloot 1,5 procent lager op 21,23 euro op een rood Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update: Nigeria start rechtszaak tegen olieconcerns
21-09-2016

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell is zich bewust van de rechtszaak in Nigeria tegen verscheidene oliebedrijven, maar wilde verder geen commentaar geven vanwege de lopende juridische kwestie. Dit meldde het Brits-Nederlandse energieconcern woensdag tegenover ABM Financial News.

Shell meldde zijn activiteiten in Nigeria in overeenstemming met de wet voort te zetten.

Dinsdag werd bekend dat de Nigeriaanse autoriteiten een rechtszaak starten tegen verscheidende oliebedrijven, waaronder Shell, het Amerikaanse Chevron, het Italiaanse ENI, het Franse Total en Brasoil van het Braziliaanse Petrobas, vanwege de vermeende illegale export van olie.

De Nigeriaanse overheid schat de waarde van de illegale handel naar verluidt op 12,7 miljard dollar. De zaak focust zich op olietransporten naar de Verenigde Staten tussen 2011 en 2014, maar richt zich waarschijnlijk ook op het blootleggen van de binnenlandse corruptie.

"Bij sommige scheepsladingen [van olieproducten] werd minder geregistreerd bij vertrek uit Nigeria en meer aangemeld bij aankomst in de Verenigde Staten, terwijl sommige scheepsladingen helemaal niet werden geregistreerd", meldden regeringsfunctionarissen op basis van anonimiteit.

Shell noteerde woensdag 0,8 procent hoger op 21,35 euro op een groen Damrak.

Update: Om extra informatie en commentaar Shell toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Shell wil Filipijnse divisie PSPC naar de beurs brengen
20-09-2016

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell wil het Filipijnse onderdeel Pilipinas Shell Petroleum Corporation naar de beurs brengen. Dit bevestigde de woordvoerder van de Filipijnse divisie van Shell, dinsdag.

"Wij kunnen bevestigen dat PSPC de voorbereidingen treft voor een beursgang in overeenstemming met zijn verplichtingen uit hoofde van de Downstream Oil Industry Deregulation Act", aldus Mich Villar. "De timing van de IPO moet nog vastgesteld worden."

Persbureau Reuters meldde eerder dat het concern in oktober maximaal 330 miljoen primaire en secundaire aandelen van 90 Filipijnse peso per aandeel wil uitgeven, met een notering aan de Philippine Stock Exchange die voorlopig is vastgelegd voor 10 november. In totaal wil het onderdeel daarmee 29,7 miljard peso, ofwel 629 miljoen dollar, ophalen.

De uitgifte vertegenwoordigt 18,6 procent van het aandelenkapitaal, meldde Reuters.

"PSPC bevestigt dat het op 25 juli 2016 een registratie heeft ingediend bij de US Securities and Exchange Commission (SEC) en een aanvraag voor een notering heeft ingediend bij de Philippine Stock Exchange op 27 juli", voegde de woordvoerder toe.

Het aandeel Royal Dutch Shell sloot maandag op een groen Damrak 1,4 procent hoger op 21,44 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Shell start bouw nieuwe fabriek Pernis
15-09-2016

(ABM FN-Dow Jones) Shell Pernis is begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek, de zogenoemde Solvent De Asphalter faciliteit. Dit meldde Royal Dutch Shell donderdag.

"De SDA-fabriek zal de flexibiliteit van de raffinaderij vergroten en de productie van meer lichtere, hoogwaardige producten mogelijk maken", aldus Shell.

De SDA-fabriek verwijdert zware bestanddelen uit aardolieproducten, waardoor in andere fabrieken meer lichtere, hoogwaardige producten zoals benzine en diesel kunnen worden gemaakt.

Op 8 december 2015 nam het concern het definitieve investeringsbesluit voor de bouw van de fabriek. De financiële details worden niet vermeld. De fabriek zal naar verwachting in 2018 gereed zijn.

Het aandeel noteerde 0,4 procent lager op 21,28 euro op een groen Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Shell verkoopt Deens raffinage activiteiten
15-09-2016

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell verkoopt onderdeel Dansk Shell, waarin het bedrijf zijn Deense raffinage activiteiten heeft ondergebracht, voor circa 80 miljoen dollar aan Dansk Olieselskab. Dit meldde de Brits-Nederlandse energiereus donderdag.

De Frederica raffinaderij met een capaciteit van 70.000 vaten per dag en de lokale handels- en leveringsactiviteiten zijn onderdeel van de transactie. 

Daarnaast omvat de transactie langlopende overeenkomsten voor de levering van ruwe olie en grondstoffen aan de raffinaderij, waaronder GTL, en afname-overeenkomsten van bepaalde producten van de raffinderij.

De verkoop zal naar verwachting in 2017 voltooid worden. Er werken circa 240 personen bij A/S Dansk Shell.

De desinvestering past in de strategie van Shell om de downstream-activiteiten te concentreren in gebieden waar het het meest competitief kan zijn.

Het aandeel noteerde 0,3 procent lager op 21,28 euro op een groen Damrak.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Royal Dutch Shell verlengt FPSO-contract met MODEC
01-09-2016

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft een contract met MODEC voor de exploitatie en het onderhoud van een FPSO door het Japanse bedrijf in Brazilië verlengd. Dit meldde MODEC donderdag in een persbericht.

Financiële details werden niet vermeld.

Het contract werd verlengd met ingang van augustus 2016 tot december 2020. De FPSO schip is sinds augustus 2003 actief bij de Bijupirá en Salema olievelden in het Campos Basin voor de kust van Brazilië.

Het aandeel Shell noteerde op een groen Damrak 0,4 procent lager op 21,92 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: prioriteit Royal Dutch Shell is schuldvermindering
30-08-2016

(ABM FN-Dow Jones) De verkoop van niet-kern Upstream activiteiten in de Amerikaanse Golf van Mexico voor 425 miljoen dollar is geen materiële transactie voor Royal Dutch Shell en de prijs lijkt op het eerste oog ook ietwat licht. Dit schreven analisten van Jefferies dinsdag.

"Wij zijn van mening dat Shell's prioriteit op de kortere termijn het verlagen van de schuldpositie is", aldus de marktvorsers. "In het tweede kwartaal kwam de verhouding tussen de schuld en het eigen vermogen uit op 28 procent en dat zal waarschijnlijk op autonome basis op de korte termijn oplopen".

Daarnaast wees Jefferies op berichten uit de Financial Times dat er interesse zou zijn vanuit de private equity hoek in de Noordzee activiteiten van Shell.

Jefferies hanteert een koopadvies en koersdoel van 2.400 pence.

Het aandeel Shell noteerde dinsdagochtend 0,7 procent hoger op 22,41 euro op een overwegend groen Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Fusie Idemitsu Kosan en Show Shell op de tocht
05-08-2016

De voorgenomen fusie tussen Idemitsu Kosan en Showa Shell Sekiyu stuit op tegenstand van de oprichters van het Japanse olie- en chemiebedrijf. Dit meldde Dow Jones Newswires.

In de zomer van 2015 bereikte Royal Dutch Shell een akkoord met Idemitsu over de verkoop van een belang van 33,24 procent in Show Shell voor omgerekend circa 1,4 miljard dollar. Na de verkoop zou Shell nog een belang overhouden in Showa Shell Sekiyu van 1,8 procent.

Woensdag werd echter bekend dat Shosuke Idemitsu, het familiehoofd van de oprichters van Idemitsu Kosan, 400.000 Showa Shell aandelen heeft gekocht voor iets minder dan 400 miljoen Japanse yen. Daardoor hebben de gelieerde partijen een gecombineerd belang van 33,34 procent in Showa Shell, mits de in juli 2015 aangekondigde transactie doorgaat.

Volgens de Japanse wet moet een bedrijf een formeel bod indienen bij de aankoop van meer dan een derde van het uitstaand aandelenkapitaal van een ander bedrijf. Tijdens eerdere fusiebesprekingen werd dit echter verworpen door Showa Shell, aangezien dit volgens hen in strijd is met een fusie van gelijken. In plaats daarvan werd besloten tot een onderhandse verkoop.

De belangneming van Shosuke Idemitsu leidt tevens tot een verhoging van de kosten, aangezien een overeenkomst met Showa Shell over de verkoop van het belang van 33,24 procent reeds is getekend. Een openbaar bod betekent dat het huidige contract wordt gebroken, wat kosten met zich meebrengt. Dit leidt tevens tot een hogere prijs voor de aandelen.

De familie Idemitsu heeft zich van meet af aan tegen een fusie verzet, vanwege de totaal verschillende culturen bij de twee bedrijven.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Macquarie verlaagt koersdoel Shell
02-08-2016

Macquarie Capital heeft het koersdoel voor Shell verlaagd van 23,00 naar 22,00 Britse pond bij handhaving van het Outperform advies. Dit bleek dinsdag uit een analistenrapport van de investeringsbank naar aanleiding van de kwartaalcijfers van oliemaatschappijen.

De analisten hebben op basis van de kwartaalrapportage de taxaties voor Shell voor de periode 2016 tot en met 2018 verlaagd, terwijl de taxaties voor Total juist omhoog gingen. 

Derhalve verdween Shell van de favorietenlijst van de analisten en kwam Total ervoor in de plaats. Ze merkten daarbij op dat het aandeel Total ten opzichte van Europese sectorgenoten wordt ondergewaardeerd.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel Shell dinsdag 1,3 procent lager op 22,14 euro.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Cijfers Shell een teleurstellende misser
28-07-2016

Shell heeft  teleurstellende resultaten over het tweede kwartaal gerapporteerd. Dit schrijven analisten van UBS in reactie op de cijfers van de energiereus.

Shell rapporteerde voorbeurs een aangepaste CCS-winst van 1,0 miljard dollar, 52 procent onder de consensus van 2,2 miljard dollar, benadrukten de analisten. Ook het operationeel resultaat kwam met 1,4 miljard dollar, versus een consensus van 2,4 miljard dollar, lager uit dan verwacht, evenals de vrije kasstroom en investeringen.

Daarnaast spreken de UBS-analisten van opmerkelijke missers bij Upstream en Corporate. Upstream boekte een verlies van 1,3 miljard dollar, in vergelijking tot 605 miljoen dollar een jaar eerder, waarbij sprake leek van weinig "voor de hand liggende" kostenbesparingsvoordelen. Integrated Gas en Downstream stelden volgens UBS tevens teleur, terwijl de bedrijfskosten met 314 miljoen dollar ook hoger uitkwam dan verwacht.

Tevens merkte UBS op dat het concern geen wijzigingen heeft aangebracht in zijn lange termijn outlook. Het bedrijf heeft aangegeven dat de gasproductie in het derde kwartaal beïnvloed zal worden door onderhoudswerkzaamheden en dat de liquide productie omlaag gaat vanwege sabotage in Nigeria. UBS wees met name op het ontbreken van een duidelijke vooruitgang in de winst of vrije kasstroom.

UBS hanteert een koopadvies en koersdoel van 2.100 pence.

Het aandeel noteerde 2,7 procent lager op 23,83 op een verdeeld Damrak.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update: Shell boekt fors lager resultaat
28-07-2016

Royal Dutch shell heeft in het tweede kwartaal een fors lager aangepast resultaat geboekt, vanwege de lage olie- en gasprijs. Dit bleek donderdag tijdens de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal van de energiereus.

De publicatie betreft het eerste kwartaalverslag waarin BG Group volledig is opgenomen in de cijfers, nadat Shell  de overname van circa 50 miljard dollar in februari volledig afrondde.

"De divisies Downstream en Integrated Gas blijven sterk bijdragen aan de resultaten. Echter, de lagere olieprijs blijft een grote uitdaging voor het bedrijf, met name bij Upstream", aldus CEO Ben van Beurden. "Wij beheren het bedrijf door het verminderen van de kosten in de downstream-cyclus, het leveren tegen lagere en meer voorspelbare investeringsniveau's en door desinvesteringen en het opstarten van winstgevende nieuwe projecten", voegde de topman toe.

Daarnaast meldde de bestuurder dat bij de integratie van Shell en BG sterke vooruitgang wordt geboekt en dat de operationele prestaties zich verder blijven verbeteren.

De Brits-Nederlandse energiereus boekte in het tweede kwartaal een aangepaste CCS-winst, de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, van ruim 1 miljard dollar, een daling van 72 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het concern een aangepaste CCS-winst boekte van 3,8 miljard dollar.

De CCS-winst, inclusief bijzondere posten, daalde 93 procent van 3,4 miljard, naar 239 miljoen dollar.

De lagere olie- en gasprijzen zetten vooral de aangepaste CCS-resultaten van de upstream-tak, die bestaat uit de exploratie en productie activiteiten van Shell, onder druk. Het verlies steeg van 469 miljoen vorig jaar, naar 1,3 miljard dollar het afgelopen kwartaal.

De downstream divisie, die bestaat uit de raffinage van olie en aardgas en de distributie van deze producten, boekte een aangepaste CCS-winst van 1,8 miljard, versus 3,0 miljard dollar een jaar eerder.

De divisie Integrated Gas boekte een lagere winst van 1,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder naar 868 miljoen dollar het afgelopen kwartaal.

Onder de streep boekte Shell een nettowinst van 1,2 miljard dollar, tegen 4,0 miljard dollar een jaar eerder.

De omzet daalde van 72,4 miljard naar 58,4 miljard dollar.

In het tweede kwartaal steeg de productie op jaarbasis met 28 procent tot 3,508 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Shell wil een dividend uitkeren over het tweede kwartaal van 0,47 euro per aandeel.

Het aandeel opent donderdag 3,9 procent lager op 23,57 euro.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Shell boekt fors lager resultaat
28-07-2016

Royal Dutch shell heeft in het tweede kwartaal een fors lager aangepast resultaat geboekt. Dit bleek donderdag tijdens de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal van de energiereus.

"De divisies Downstream en Integrated Gas blijven sterk bijdragen aan de resultaten. Echter, de lagere olieprijs blijft een grote uitdaging voor het bedrijf, met name bij Upstream", aldus CEO Ben van Beurden. "Wij beheren het bedrijf door het verminderen van de kosten in de downstream-cyclus, het leveren tegen lagere en meer voorspelbare investeringsniveau's en door desinvesteringen en het opstarten van winstgevende nieuwe projecten", voegde de topman toe.

Daarnaast meldde de bestuurder dat bij de integratie van Shell en BG sterke vooruitgang wordt toegevoegd en dat de operationele prestaties zich verder blijven verbeteren.

De Brits-Nederlandse energiereus boekte in het tweede kwartaal een aangepaste CCS-winst, de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, van ruim 1 miljard dollar, een daling van 72 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het concern een aangepaste CCS-winst boekte van 3,8 miljard dollar.

Onder de streep boekte Shell een nettowinst van 1,2 miljard dollar, tegen 4,0 miljard dollar een jaar eerder.

De omzet daalde van 72,4 miljard naar 58,4 miljard dollar.

In het tweede kwartaal steeg de productie op jaarbasis met 28 procent tot 3,508 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Shell wil een dividend uitkeren over het tweede kwartaal van 0,47 euro per aandeel.

Het aandeel sloot woensdag 0,7 procent lager op 24,5 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.