VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: GrandVision

IMCD en Grandvision: blik op opkomende markten, maar slaan in 2015 grootste slag in de VS
IMCD en Grandvision: blik op opkomende markten, maar slaan in 2015 grootste slag in de VS
16-03-2016

IMCD en Grandvision, twee relatieve nieuwkomers aan de beurs, spiegelden beleggers bij hun beursgang groei in opkomende markten voor. Ze hebben dat in 2015 beiden laten zien, maar deden daarnaast ook overnames in de VS. En vanuit het oogpunt van winstgevendheid is dat misschien nog niet zo gek.

Lees verder
Brede prijsrange bij beursgang optiekketens Grandvision
26-01-2015

Tussen nu en 5 februari kan worden ingeschreven op de beursgang van Grandvision, bekend van optiekketens als Peals en Eyewish. De zeer brede prijsrange is een punt van aandacht voor beleggers.

Lees verder

Fondsnieuws

Beursblik: GrandVision mogelijke overnameprooi Luxottica
13-09-2016

(ABM FN-Dow Jones) GrandVision zou een overnameprooi kunnen worden voor het Italiaanse Luxottica. Dit menen analisten van Deutsche Bank.

Wel zou een overname door ’s werelds grootste brillenfabrikant en retailer, bekend van brilmerken als Ray-Ban en Oakley en winkelketens als LensCrafters en Sunglass Hut, volgens de analisten de nodige uitdagingen met zich meebrengen.

De Nederlandse optiekketen, voor een belangrijk deel nog altijd in handen van investeringsmaatschappij HAL, is volgens Deutsche Bank geografisch complementair aan Luxoticca, maar de positionering van de twee bedrijven is "erg verschillend". In tegenstelling tot Luxottica is GrandVision in Europa juist actief op de eindmarkt voor consumenten, waar Luxottica vooral werkt als een toeleverancier voor de detailhandel.

Tot op heden had Luxottica volgens Deutsche Bank geen interesse in een positionering als die van GrandVision, maar dit kan volgens de analisten de komende tijd wel eens veranderen.

Ook valt slechts een klein deel van het assortiment van GrandVision in het hogere marktsegment, waarin Luxottica vooral actief is, en bestaat er een groot risico tot kannibalisatie door GrandVision winkelketens van het groothandelskanaal van het Italiaanse concern, aldus de marktvorsers.

Deutsche Bank heeft een koopaanbeveling op GrandVision met een koersdoel van 31,00 euro. Ook Luxottica staat op de kooplijst van de Duitse bank, met een koersdoel van 52,00 euro.

Op een licht lager Damrak won het aandeel GrandVision dinsdag 0,7 procent op 24,82 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: GrandVision niet geraakt door tijdelijke tegenwind
22-08-2016

GrandVision was de enige exploitant van optiekketens die in het afgelopen kwartaal niet geraakt werd door tijdelijke tegenwind in de sector. Dit schreven analisten van de Britse zakenbank Bryan Garnier maandag.

Hoewel de toekomstperspectieven voor de sector voor brillen en zonnebrillen volgens de marktvorsers rooskleurig zijn, was er de afgelopen tijd wel sprake van tijdelijke tegenslagen. De analisten wezen op tegenvallende weersomstandigheden in de Verenigde Staten en een vertraging van de verkopen van zonnebrillen in China.

In Europa en Zuid-Amerika heeft de sector volgens Bryan Garnier over de gehele breedte goede prestaties geleverd.

De analisten stelden dat de omzet en winstgevendheid van GrandVision duidelijk verbeterde in het tweede kwartaal en het bedrijf was de enige in de sector die niet geraakt werd door interne of externe tegenwind. Essilor, Luxottica en Safilo hadden in de afgelopen verslagperiode te kampen met dalende marges, maar dit was bij GrandVision niet het geval. De EBITDA-marge van het bedrijf verbeterde met 20 basispunten tot 16,3 procent.

Volgens Bryan Garnier was GrandVision dankzij het sterke tweede kwartaal de enige van de door hen onderzochte bedrijven die in het eerste halfjaar beter dan verwacht presteerde. De marktvorsers rekenen op een positieve tweede helft voor het bedrijf.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel GrandVision aan het eind van de ochtend 0,9 procent hoger op 26,20 euro.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: GrandVision profiteert van strategische focus
08-08-2016

GrandVision heeft zich in het tweede kwartaal goed hersteld van een zwak eerste kwartaal en kon dat doen dankzij een goede strategische focus. Dit schreven analisten van Bryan Garnier maandag in een rapport over de vrijdag gepresenteerde kwartaalcijfers van de exploitant van optiekketens.

De analisten merkten op dat GrandVision goed profiteert van zijn keuze voor een groeiende exclusieve merkenportefeuille voor brillen en lenzen, de concurrerende prijsstrategie, gestroomlijnde kosten- en efficiencyverbetering en uitbreiding uitbreiding van het omni-channel concept naar Duitsland.

De marktvorsers stelden verder dat de integratie van het in december 2015 overgenomen For Eyes in de Verenigde staten goed op schema ligt.

De analisten constateerden verder dat het management er vertrouwen in heeft de doelstellingen voor de middellange termijn, met een autonome omzetgroei van meer dan 5 procent en een hoge enkelcijferige toename van de EBITDA, te kunnen realiseren.

Ze hebben er vertrouwen in dat GrandVision voldoende kritische massa heeft om marktaandeel te winnen, in een sterk gefragmenteerde markt, door houdbare autonome groei en acquisities.

De analisten merkten nog op dat het aandeel, ondanks een stijging van 7 procent op vrijdag, nog steeds aantrekkelijker geprijsd is dan de grootste concurrent Fielmann. Daarom wordt het koopadvies gehandhaafd met een koersdoel van 28,00 euro.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel GrandVision maandagmorgen 1,2 procent hoger op 25,39 euro.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update: Volumegroei GrandVision verhoogt halfjaaromzet en winst
05-08-2016

Grandvision heeft met autonome groei en acquisities in het eerste halfjaar van 2016 een hoger dan verwachte groei van omzet, bedrijfsresultaat en winst gerealiseerd. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de halfjaarrapportage van de exploitant van optiekketens.

Het sinds 6 februari 2015 beursgenoteerde concern, waarin investeringsmaatschappij HAL Trust nog altijd een belang heeft van bijna 77 procent, realiseerde omzet- en resultaatsgroei in alle regio's waarin het actief is.

In de afgelopen zes maanden steeg de omzet op jaarbasis met 3,7 procent naar 1.670 miljoen euro. Autonoom steeg de omzet met 2,3 procent.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) voor eenmalige posten nam met 5,3 procent toe tot 272 miljoen euro. De aangepaste EBITDA-marge steeg met 20 basispunten naar 16,3 procent. De aan aandeelhouders toewijsbare nettowinst steeg met 7,9 procent naar 117 miljoen euro. De winst per aandeel steeg met 8,0 procent naar 0,46 euro.

Het tweede kwartaal droeg 867 miljoen euro bij aan de omzet, waarbij het aangepaste bedrijfsresultaat uitkwam op 150 miljoen euro. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een 3,8 procent hogere kwartaalomzet van 858,4 miljoen euro en een 5,2 procent hoger aangepast bedrijfsresultaat van 143,1 miljoen euro.

Het aantal winkels in Europa, Noord- en Latijns Amerika, Azië en het Midden-Oosten is gestegen naar 6.211 per 30 juni, tegen 6.110 filialen eind 2015. In de Benelux is GrandVision met 750 winkels van de formules Pearle, Eye Wish en GrandOptical is GrandVision marktleider.

Het concern gaf geen concrete outlook voor de rest van 2016 af. Voor de middellange termijn streeft GrandVision een omzetgroei tegen constante wisselkoersen van meer dan 5 procent per jaar na, in combinatie met een hoge enkelcijferige groei van de EBITDA. De schuldratio (nettoschuld/EBITDA) mag niet de 2,0 overschrijden. Aan het einde van juni bedroeg deze ratio 1,7 tegen 1,8 een jaar geleden.

Analist Tijs Hollestelle van ING was aangenaam verrast door de beter dan verwachte cijfers over het tweede kwartaal een wees daarbij op de veel zwakkere resultaten van sectorgenoten Fielmann, Safilo en Luxottica. 

Analist Cédric Rossi van zakenbank Bryan Garnier wees erop dat de vergelijkbare omzetstijging van 3,6 procent in het tweede kwartaal vooral te danken was aan de sterke prestaties in West-Europa en opkomende markten. De verbetering van het operationeel resultaat was volgens de analist het gevolg van een gunstigere verkoopmix met meer eigen merken die werden verkocht, in combinatie met efficiencyverbeteringen.

Beide analisten houden een koopadvies op GrandVision.

"Onze strategische prioriteiten zijn onder meer een aanhoudende vergelijkbare omzetgroei, het winkelnetwerk optimaliseren, uitbreiding in bestaande markten door autonome groei en acquisities, en nieuwe geografische markten betreden", zei bestuursvoorzitter Theo Kiesselbach in een toelichting aan analisten.

GrandVision keert geen interim dividend uit. Op een groen Damrak noteerde het aandeel vrijdag 6.7 procent hoger op 24,99 euro.

Update: om informatie, toelichting CEO en commentaar analisten toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: GrandVision presteert boven verwachting
05-08-2016

GrandVision heeft beter dan verwachte resultaten gerapporteerd, waarbij er een duidelijke verbetering was in het tweede kwartaal ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dit meldde analist Cédric Rossi van zakenbank Bryan Garnier vrijdag in een rapport over de halfjaarcijfers van de exploitant van optiekketens.

De marktvorser merkte op dat de vergelijkbare omzetstijging van 3,6 procent vooral te danken was aan West-Europa en de opkomende markten. De markt rekende gemiddeld slechts op een groei van 2,3 procent, aldus Rossi. de verbetering van het operationeel resultaat was volgens de analist vooral te danken aan een gunstigere verkoopmix, met meer eigen merken die werden verkocht, in combinatie met efficiencyverbeteringen.

Rossi maakte de kanttekening dat de resultaatsverbetering deels negatief werd beïnvloed door kosten voor de integratie van het eind 2015 overgenomen For Eyes in de Verenigde Staten.

Bryan Garnier heeft op GrandVision een koopadvies met een koersdoel van 28,00 euro. Op een groen Damrak noteerde het aandeel vrijdag 6,7 procent hoger op 24,96.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: halfjaarcijfers GrandVision beter dan verwacht
05-08-2016

De halfjaarcijfers van GrandVision zijn zowel qua omzet als bedrijfsresultaat beter dan de markt had verwacht. Dit zei analist Tijs Hollestelle van ING desgevraagd tegen ABM Financial News, in reactie op de vrijdag voorbeurs gepubliceerde halfjaarcijfers van de exploitant van optiekketens.

De marktvorser van ING verwacht dat het aandeel vrijdag hoger zal openen, omdat de markt aangenaam verrast zal zijn over de cijfers, na de zwakkere resultaten van sectorgenoten Fielmann, Safilo en Luxottica.

ING heeft op GrandVision een koopadvies met een koersdoel van 29,00 euro. Het aandeel sloot donderdag 0,9 lager op 23,42 euro.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Volumegroei GrandVision verhoogt omzet en winst
05-08-2016

Grandvision heeft met autonome groei en acquisities in het eerste halfjaar van 2016 een hoger dan verwachte groei van omzet, bedrijfsresultaat en winst gerealiseerd. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de halfjaarrapportage van de exploitant van optiekketens.

Het sinds 6 februari 2015 beursgenoteerde concern, waarin investeringsmaatschappij HAL Trust nog altijd een belang heeft van bijna 77 procent, realiseerde deze groei in alle regio's waarin het actief is.

In de afgelopen zes maanden steeg de omzet op jaarbasis met 3,7 procent naar 1.670 miljoen euro. Autonoom steeg de omzet met 2,3 procent.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) voor eenmalige posten nam met 5,3 procent toe tot 272 miljoen euro. De aan aandeelhouders toewijsbare nettowinst steeg met 7,9 procent naar 117 miljoen euro.

Het tweede kwartaal droeg 867 miljoen euro bij aan de omzet, waarbij het aangepaste bedrijfsresultaat uitkwam op 150 miljoen euro. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een 3,8 procent hogere kwartaalomzet van 858,4 miljoen euro en een 5,2 procent hoger aangepast bedrijfsresultaat van 143,1 miljoen euro.

Het aantal winkels in Europa, Noord- en Latijns Amerika, Azië en het Midden-Oosten is gestegen naar 6.211 per 30 juni, tegen 6.110 filialen eind 2015. In de Benelux is GrandVision met 750 winkels van de formules Pearle, Eye Wish en GrandOptical is GrandVision marktleider.

Het concern gaf geen concrete outlook voor de rest van 2016 af.

Het aandeel is donderdag 0,9 procent lager gesloten op 23,42 euro, waar het aandeel het jaar begon op 27,66 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: GrandVision winst hoger op gestegen kwartaalomzet
04-08-2016

GrandVision heeft in het tweede kwartaal een hoger bedrijfsresultaat op een gestegen omzet geboekt. Dat is de gemiddelde verwachting in een consensus van twaalf analisten die bijdroegen aan de consensus voor de uitbater van optiekketens.

De analisten voorzien gemiddeld een 3,8 procent hogere kwartaalomzet van 858,4 miljoen euro en een 5,2 procent hoger bedrijfsresultaat (EBITDA) van 143,1 miljoen euro.

Aanalist Tijs Hollestelle van ING meldde in een vooruitblik redelijk terughoudend te zijn in zijn verwachtingen, omdat sectorgenoten Fielmann, Safilo en Luxottica recent met zwakker dan verwachte resultaten naar buiten kwamen.

De marktvorser van ING merkte verder op dat de economische omstandigheden in sommige eindmarkten van GrandVision in het afgelopen kwartaal niet erg sterk waren.

Hollestelle verwacht dat GrandVision in de jaren tot en met 2018 een vrije kasstroom van circa 300 miljoen euro per jaar zal genereren, wat volgens hem voldoende is om investeringen, acquisities, autonome groei met nieuwe winkels en dividenduitkeringen te financieren.

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities voorziet na een zwak eerste kwartaal een sterker tweede kwartaal. Daarbij voorziet de marktvorser ondanks negatieve wisselkoerseffecten betere resultaten dan een jaar geleden als gevolg van kalendereffecten en dankzij promotiecampagnes.

De analist van KBC Securities is benieuwd naar de door het bedrijf uit te spreken verwachting voor de tweede helft van het jaar. In zijn rapport wees Vandenberghe daarbij op de eerder uitgesproken ambitie van een groei van de identieke omzet van tenminste 5 procent per jaar, in combinatie met een hoge enkelcijferige groei van het operationeel resultaat.

Zowel ING als KBC Securities heeft een koopadvies op GrandVision, dat vrijdag voorbeurs met de kwartaalcijfers komt.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel GrandVision donderdag 0,3 procent lager op 23,57 euro.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: UBS geeft GrandVision koopadvies
19-05-2016

UBS start het volgen van optiekketen GrandVision met een koopadvies. De analisten gaven het fonds donderdag verder een koersdoel van 26,50 mee.

Sectorgenoot Fielmann kreeg een verkoopadvies en een koersdoel van 55,00 euro.

Analist Benedikt Orzelek merkte daarbij op dat UBS GrandVision verkiest boven Fielmann, onder meer vanwege een groter potentieel voor omzetgroei als gevolg van betere geografische posities. Bovendien voorziet de marktvorser voor Fielmann risico van marge-erosie als gevolg van demografische ontwikkelingen en voor GrandVision juist potentie voor margeverbetering door schaaleffecten en een verbetering van de efficiency.

GrandVision is wereldwijd actief en kan profiteren van de aanwezigheid in opkomende markten, waar de hoogste groeicijfers worden behaald. De optiekketen realiseert bovendien groei door uitbreiding van het aantal winkels en overnames.

De focus van Fielmann ligt op de Europese markt, waar sterke marges worden behaald, maar de omzetgroei gering is. UBS verwacht dan ook dat de activiteiten van Fielmann zullen stagneren en de uitbreiding naar Italië moeilijk zal zijn en lage marges met zich mee zal brengen.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel GrandVision donderdagochtend 0,2 procent lager op 23,66 euro.


Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Aandeelhouders GrandVision keuren dividend goed
29-04-2016

De aandeelhouders van GrandVision hebben vrijdag ingestemd met de voorgestelde dividenduitkering over 2015 van 0,28 euro per aandeel. Dit maakte het optiekconcern vrijdagmiddag bekend na afloop van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Na betaling van een interimdividend van 0,14 euro per aandeel, volgt nog een einddividend van 0,14 euro per aandeel.

De aandeelhouders keurden ook alle overige agendapunten goed, waaronder de herbenoeming van Willem Eelman als lid van de raad van commissarissen.

Op een rood Damrak noteert het aandeel GrandVision vrijdagmiddag 0,8 procent lager op 24,26 euro. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: onderliggende resultaten GrandVision goed
29-04-2016

GrandVision heeft in de eerste drie maanden van 2016 onderliggend goede resultaten laten zien. Dit zei analist Craig Abbott van Kepler Cheuvreux naar aanleiding van de kwartaalrapportage van de uitbater van optiekketens.

Abbott wees erop dat vooral als gevolg van minder verkoopdagen en de vroege Pasen de vergelijkbare omzet slechts met 0,9 procent toenam, tegenover een groei van 5,5 procent een jaar geleden. De consensus voor afgelopen kwartaal lag op 2,2 procent.

De aangepaste EBITDA-marge van 15,3 procent kwam 0,32 procentpunt lager uit, wat 5 procent afweek van de consensusverwachting.

Abbott zei te verwachten dat GrandVision in het tweede kwartaal een meer robuuste vergelijkbare omzetgroei zal laten zien, dankzij drie extra verkoopdagen en een licht gunstigere vergelijkingsbasis.

Kepler Cheuvreux heeft een koopadvies op GrandVision met een koersdoel van 26,00 euro. Op een rood Damrak noteerde het aandeel vrijdag 0,2 procent hoger op 24,49 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: GrandVision resultaten beneden verwachting
29-04-2016

GrandVision heeft in het eerste kwartaal wat beneden de verwachting gepresteerd. Dit stelde analist Tijs Hollestelle van ING vrijdag.

Hollestelle wees onder meer op de veel lager dan verwachte vergelijkbare omzetgroei van 0,9 procent, waar hijzelf had gerekend op 3,3 procent. Daarbij lag het bedrijfsresultaat (EBITDA) van GrandVision van 123 miljoen euro 2,4 procent onder de verwachting van de analist. Aan deze laatste tegenvaller droegen alle divisies volgens de marktvorser bij.

ING tekende daarbij aan dat de vergelijkbare groei in Europa tegenviel, waar de divisie Amerika's en Azië juist beter dan verwacht presteerde.

Verder merkte Hollestelle op dat er een periode met een wat lagere consumentenvraag is aangebroken, maar de analist maakt zich daar evenwel geen zorgen over.

GrandVision is goed gepositioneerd om te profiteren van de consolidatie in de nog sterk gefragmenteerde eindmarkten en heeft ook de ervaring en de balans om dat te kunnen doen, meent de analist.

ING heeft op GrandVision een Koopadvies met een koersdoel van 29,00 euro. Op een rood Damrak noteert het aandeel vrijdag 0,4 procent hoger op 24,55 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: kwartaalresultaten GrandVision wat teleurstellend
29-04-2016

De kwartaalresultaten van GrandVision zijn in alle opzichten licht zwakker dan verwacht en daarmee enigszins teleurstellend. Dit zei analist Alan Vandenberghe van KBC Securities tegenover ABM Financial News.

De analist wees op een tegenvallende ontwikkeling van omzet en het operationeel resultaat in alle regio's, waardoor de cijfers licht onder zijn verwachting uit kwamen. De omzet steeg met 2,5 procent naar 803 miljoen euro, terwijl het aangepast operationeel resultaat (EBITDA) met 0,3 procent steeg tot 123 miljoen euro.

Vandenberghe merkte op dat het kwartaal in vergelijking met de goede prestaties een jaar geleden "nogal uitdagend" was. Bovendien hadden eenmalige effecten zoals minder verkoopdagen en het vroeg vallen van Pasen een negatief effect, aldus de marktvorser.

De analist liet zich positief uit over de ten opzichte van eind 2015 met 0,4 procent gedaalde nettoschuld van 937 miljoen euro, wat resulteerde in een verhouding tussen de nettoschuld en het bedrijfsresultaat (EBITDA) van 1,8.

KBC Securities hanteert een Kopen advies met een koersdoel van 29,50 euro voor GrandVision. Het aandeel sloot donderdag 1,9 procent hoger op 24,45 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

GrandVision kwartaalomzet en operationeel resultaat gestegen
29-04-2016

GrandVision heeft in het eerste kwartaal van 2016 een licht gestegen operationeel resultaat en een hogere omzet gerealiseerd, maar zag de de identieke omzetgroei in vergelijkbare winkels net als de marge lager uitkomen. Dit maakte de exploitant van optiekketens vrijdag voorbeurs bekend.

De kwartaalomzet van het op Schiphol gevestigde optiekconcern steeg met 2,5 procent naar 803 miljoen euro. De identieke omzetgroei in vergelijkbare winkels bedroeg evenwel slechts 0,9 procent tegen 5,5 procent in de eerste drie maanden van vorig jaar. GrandVision weet de lagere identieke omzetgroei mede aan een op jaarbasis minder aantal verkoopdagen en een matige omzetontwikkeling in Europa.

Tegen constante wisselkoersen bedroeg de omzetgroei in het afgelopen kwartaal 4,9 procent.

De Verenigde Staten droeg voor het eerst bij aan de omzet van het eerste kwartaal, nadat het concern met de afronding van de acquisitie van For Eyes in december 2015 de Noord-Amerikaanse markt betrad. De vergelijkbare groei in de regio Amerika's en Azië nam mede hierdoor met 8,5 procent toe.

De totale omzet in Europa steeg slechts licht met 0,4 procent naar 702 miljoen euro.

Het aangepaste operationeel resultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, nam met 0,3 procent toe tot 123 miljoen euro. De aangepaste EBITDA-marge daalde met 32 basispunten naar 15,3 procent.

Het aantal winkels nam in vergelijking met eind 2015 met 11 toe tot 6.121 filialen. 

De cijfers kwamen in grote lijnen overeen met de verwachtingen van analisten van Barclays en KBC Securities, die ook een hogere omzet en een gestegen operationeel resultaat hadden voorzien, maar tevens uitgingen van een minder hoge identieke omzetgroei.

Outlook

Het concern herhaalde de financiële doelstellingen voor de middellange termijn, met een jaarlijkse omzetgroei van tenminste 5 procent en een jaarlijkse groei van het aangepaste bedrijfsresultaat met hoog enkelcijferige percentages.

Het aandeel GrandVision sloot donderdag 1,9 procent hoger op 24,45 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: GrandVision omzet en operationeel resultaat hoger
27-04-2016

GrandVision zal vrijdag voorbeurs een hogere omzet in het eerste kwartaal bekendmaken, maar ook een lagere identieke omzetgroei in vergelijkbare winkels. Dat is de verwachting van enkele analisten in aanloop naar de kwartaalrapportage van de uitbater van optiekketens.

GrandVision zal in zijn trading update naar verwachting omzetcijfers en een cijfer voor het terugkerende operationeel resultaat (REBITDA) bekendmaken.

Analisten van Barclays voorzien een niet nader gekwantificeerde hogere kwartaalomzet dan een jaar geleden, toen Grandvision een omzet van 784 miljoen rapporteerde. Ze verwachten dat de omzetstijging in vergelijkbare winkels 2,8 procent zal zijn, waar dat een jaar geleden 5,6 procent was.

Ze voorzien een margedaling, als gevolg van de investering in de acquisitie van For Eyes, waarmee het optiekconcern de Amerikaanse markt betrad. De analisten gaan ervan uit dat GrandVision aanvullende investeringen in de VS zal doen om daar marktaandeel te winnen.

Net als Barclays gaat ook KBC Securities uit van een lagere vergelijkbare omzetstijging op jaarbasis. Analist Alan Vandenberghe houdt het op een identieke omzetgroei van 2,2 procent.

Hij voorziet een 4,5 procent hogere kwartaalomzet van 819 miljoen euro en een terugkerend operationeel resultaat van 127 miljoen, 4 procent hoger dan de 122 miljoen een jaar eerder. Dat resulteert in een marge van 15,5 procent, tegen 15,6 procent een jaar geleden.

Vandenberghe is, net als de Barclays-analisten, positief over de ontwikkeling van de sector en de leidende rol die het concern vanwege zijn schaalgrootte kan spelen in de verwachte consolidatie daarin.

KBC hanteert een koopadvies bij een koersdoel van 29,50 euro.  Barclays hanteert voor GrandVision een overwogen-advies en een koersdoel van 30 euro.

Het aandeel GrandVision noteerde woensdagmiddag 0,5 procent hoger op 24,25 euro op een groen Damrak.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Fielmann boekt minder winst en omzet
20-04-2016

Uitbater van optiekketens Fielmann heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder winst op een licht gedaalde omzet behaald, maar besloot wel om het dividend op te schroeven. Dit maakte de Duitse rivaal van GrandVision woensdag bekend. 

De geconsolideerde omzet daalde van 317 miljoen naar 316 miljoen euro. Fielmann zei 1,87 miljoen brillen te hebben verkocht en zijn marktaandeel te hebben uitgebreid. Pasen viel vroeg dit jaar volgens de onderneming, en het kwartaal bevatte een winkeldag minder dan een jaar eerder. 

De winst voor belastingen daalde van 62,8 miljoen naar 54,1 miljoen euro. De nettowinst daalde stevig van 44,5 miljoen naar 38,2 miljoen euro. Het bedrijf merkte op dat de winstresultaten in dezelfde periode een jaar terug positief beïnvloed werden door eenmalige wisselkoerseffecten.

Fielmann zei positief gestemd te zijn over de rest van het jaar. De Duitsers blijven zich richten op uitbreiding en groei van het marktaandeel. In Italië gaat de retailer bovendien meer winkels openen. 

Aandeelhouders van Fielmann kunnen over 2015 een dividend van 1,75 euro per aandeel tegemoet zien, een verhoging vergeleken met het dividend van 1,60 euro per aandeel over 2014. 

Volgens KBC Bolero zijn de cijfers zwak, vanwege een terugval van 2 procent in de kernmarkten. 

Het in Nederland genoteerde Grandvision informeert de markten over het eerste kwartaal op 29 april voorbeurs.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Vijf AEX-fondsen hebben vennootschap in Panama?
06-04-2016

Van de grote Nederlandse beursfondsen hebben de vijf AEX-fondsen Akzo Nobel, Boskalis, DSM, Philips en Unilever meer dan tien dochtervennootschappen in landen die als belastingparadijs te boek staan, waaronder tenminste één Panamese vestiging. Dit bleek uit een dinsdag gepubliceerde studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

De publicatie komt enkele dagen nadat een internationaal journalistencollectief de 'Panama Papers' onthulde: een datalek van meer dan elf miljoen documenten van het Panamese trustkantoor Mossack Fonseca, dat door media en politici is onthaald als een mogelijke doorbraak in de internationale strijd tegen belastingontwijking.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dinsdag voor televisiezender RTL-Z dat de internationale gemeenschap landen als Panama zal moeten gaan isoleren als die zich blijven onttrekken aan nieuwe internationale standaarden voor fiscale rapportages.

De onafhankelijke Amsterdamse stichting SOMO onderzocht in opdracht van vakbond FNV belastingdruk en belastingstructuren bij 151 beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde Nederlandse multinationals, en trof bij 58 ondernemingen in totaal 388 dochtervennootschappen aan in landen die door de Amerikaanse autoriteiten als belastingparadijzen worden beschouwd.

Midkap-fonds Fugro spant volgens SOMO de kroon, met 47 vennootschappen, gevolgd door Akzo Nobel, Philips en Unilever, met ieder tenminste twintig dochterondernemingen in belastingvriendelijke contreien. Ook chemiereus DSM gooide hoge ogen met negentien dochters, net als SBM Offshore en Boskalis, met samen meer dan dertig dochterbedrijven in zogeheten offshore-belastingjurisdicties.

Ruim driehonderd van de 388 vennootschappen werden gevonden in vijf landen die bekendstaan om hun gunstige belastingtarieven, of, in de woorden van SOMO, "notoire belastingparadijzen": Zwitserland, Singapore, Hong Kong, Ierland en Luxemburg. Deze landen spelen “waarschijnlijk een belangrijke rol in de belastingstrategieën van Nederlandse bedrijven”, stelden de onderzoekers.

In totaal zijn er bij de 151 onderzochte bedrijven 12 vennootschappen in Panama aangetroffen, meldde het onderzoek. Aanwezigheid in dat land is "op zijn minst een indicatie van belastingontwijking", volgens SOMO. Datzelfde geldt voor de vijf dochterbedrijven van Fugro op de Bahama’s plus één op de Britse Maagdeneilanden en voor de vijf dochterbedrijven op de Kaaimaneilanden van Akzo Nobel.

De auteurs van het SOMO-rapport, Indra Romgens en Vincent Kiezebrink, kunnen in al deze gevallen niet aantonen dat er sprake is van belastingontwijking. Dit kan volgens hen alleen door diepgravend onderzoek naar individuele bedrijven worden vastgesteld. De door de onderzoekers gebruikte database loopt tot en met 2014.

De zes genoemde bedrijven zeggen allemaal in hun jaarverslag of andere gepubliceerde verklaringen de zogeheten Oeso-principes om belastingontwijking tegen te gaan te ondersteunen of te verwelkomen.

Boskalis benadrukte dat de aanwezigheid van het baggerbedrijf in belastingvriendelijke oorden geheel is gebaseerd op echte bedrijfsactiviteiten, aldusde maritieme dienstverlener, zoals bij het Panamakanaal en op de Malediven, of bijvoorbeeld omdat diverse schepen van Boskalis onder Cypriotische vlag varen. Het is dan ook "misleidend om als onderzoeksbevinding te melden dat Boskalis een bedrijf is met meer dan tien dochterondernemingen in belastingparadijzen", stelde het baggerconcern in een uitgebreide reactie aan Somo.

Ook Philips heeft naar eigen zeggen geen juridische entiteiten in landen zonder economische of commerciële activiteiten, puur om belasting te vermijden. “Zo hebben wij bijvoorbeeld een fabriek op Costa Rica en een belangrijke shared services center in Panama voor onze activiteiten in Latijns-Amerika”, aldus het medische elektronicaconcern tegenover Somo.

DSM en Unilever verklaarden eerder al uitdrukkelijk geen belastingparadijzen te gebruiken om belasting te ontwijken. Akzo Nobel heeft aangegeven niet te streven naar belastingontwijking via kunstmatige structuren in belastingparadijzen, en zijn winst toe te wijzen aan de landen waar de waarde gecreëerd wordt, zoals de Oeso-principes voorschrijven.

SBM Offshore en Fugro lijken terughoudender in hun eerdere publieke verklaringen. SBM Offshore benadrukte, naast de steun aan de Oeso-principes, dat belastingen kosten zijn die beheerst en geoptimaliseerd moeten worden om effectief te wereldwijd te kunnen concurreren. Fugro wees in zijn jaarverslag op een toenemend risico van belastingcontroverses, gezien de blootstelling aan complexe belastingsystemen en het risico dat initiatieven zoals van de Oeso in verschillende landen verschillend kunnen worden geïnterpreteerd.

Drie andere Nederlandse bedrijven met meer dan tien vennootschappen in belastingparadijzen die het Somo-onderzoek noemt zijn TNT Express, dat nu nog onderdeel uitmaakt van de AEX, maar dat zal worden overgenomen door het Amerikaanse FedEx, het Midkap-fonds Grandvision en het niet-beursgenoteerde SHV Holdings. Deze bedrijven hebben geen Panamese vennootschap maar wel ieder een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden of een van de Britse Kanaaleilanden.

Grandvision zegt in zijn jaarverslag de Oeso-richtlijnen te volgen en belasting te betalen waar waarde wordt gecreëerd. De uitbater van optiekketens wees daarbij op een relatief hoge effectieve belastingdruk van 31 procent in 2015. Het familiebedrijf SHV Holdings, statutair gevestigd op Bonaire,verwees in zijn jaaroverzicht niet naar de Oeso-principes. Pakketbezorger TNT Express doet dat ook niet.

SOMO laat verder zien dat vier AEX-fondsen samen ruim 11 miljard euro aan eigen vermogen hebben gestald in België, wat zou zijn ingegeven door de mogelijkheid die het buurland biedt om fictieve rente af te trekken van de belastingen. Zwaargewicht Unilever stalde 20 procent van het groepsvermogen in Belgie, DSM en ASML iets minder dan de helft en Randstad zelfs meer dan 70 procent.

SOMO telde bij de 151 onderzochte Nederlandse multinationals in totaal 1.752 dochterondernemingen met patenten of handelsmerken. Het betalen van royalty's over het gebruik van intellectueel eigendom, zoals patenten en handelsmerken is ook een bekende manier om belasting te ontwijken.   

Volgens het SOMO-onderzoek loopt de Nederlandse schatkist 1,5 miljard euro winstbelasting per jaar mis door belastingontwijking en aangeboden fiscale voordelen. Het bedrag, dat een ruwe schatting is, komt overeen met 10 procent van de totale opbrengst van de Nederlandse vennootschapsbelasting.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: Degroof Petercam zet GrandVision op verkooplijst
17-03-2016

Degroof Petercam heeft woensdag het advies voor GrandVision verlaagd van Houden naar Reduceren en stelde het koersdoel daarbij neerwaarts bij van 27,00 naar 25,00 euro.

 

Volgens analist Fernand de Boer waren de woensdag gepresenteerde jaarcijfers van GrandVision "iets teleurstellend", hetgeen volgens de marktvorser ook bij voorgaande kwartaalcijfers al het geval was.

 

"De cash generatie kwam wat lager binnen, terwijl de nettoschuld hoger uitviel", merkte De Boer op. De analist van Degroof Petercam noemde het aandeel verder "vrij hoog gewaardeerd", ondanks dat de optiekketen profiteert van de vergrijzing van de bevolking en de aanwezigheid in opkomende markten.

 

Het aandeel GrandVision opende donderdag op een groen Damrak 0,8 procent hoger op 25,00 euro.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: ING verhoogt koersdoel GrandVision
17-03-2016

ING heeft donderdag het koersdoel voor GrandVision verhoogd van 28,50 naar 29,00 euro met een onveranderd koopadvies, maar besloot wel om het aandeel van de favorietenlijst te halen nadat het in de afgelopen twaalf maanden flink beter dan de AEX presteerde.

 

Analisten van ING rekenen voor GrandVision op een omzetgroei van circa 5 procent en een geleidelijke verbetering van de marge als gevolg van schaalvoordelen en een verdere verbetering van efficiency.

 

Ook voorzien de marktvorsers een "sterke" vrije kasstroom tussen 2016 en 2018, wat de hoge investeringen en het "stevige" dividend ondersteunt. Belangrijker is volgens de analisten evenwel dat de kasstroom GrandVision in staat stelt om de overnamestrategie in de nog altijd zeer gefragmenteerde markten waarin het opereert, verder door te zetten. Deze strategie maakt de uitbater van optiekketens volgens ING aantrekkelijk.

 

Op een groen Damrak sloot GrandVision woensdag, na het openen van de boeken, 4,7 procent lager op 24,81 euro.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: tegenvallende winstgevendheid GrandVision
16-03-2016

De winstgevendheid van GrandVision in 2015 is tegenvallend. Dit stelden analisten van JPMorgan Cazenove woensdag nadat de uitbater van optiekketens voorbeurs met de jaarcijfers kwam.

 

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) lag met 512 miljoen euro 2 procent lager dan voorzien. De tegenvaller schreven de analisten volledig toe aan de activiteiten in Latijns-Amerika en Azië. De nettowinst van GrandVision steeg met 32 procent naar 213 miljoen euro, maar kwam daarmee nog altijd 5 procent lager uit dan waarop JPMorgan rekende. Vooral eenmalige kosten in verband met overnames drukten volgens de analisten op de winstontwikkeling.

 

De omzetcijfers gaven geen verrassingen, aldus de analisten van de Amerikaanse zakenbank, maar daarvoor had GrandVision in januari ook al voorlopige cijfers afgegeven.

 

JPMorgan Cazenove hanteert een Neutraal advies op GrandVision, dat woensdag op een groen Damrak 4,8 procent inleverde op 24,78 euro.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.