VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fonds: ASR Nederland

Met ASR is andermaal een aandeel te koop dat een even verlokkelijk als onzeker dividend zal bieden
Met ASR is andermaal een aandeel te koop dat een even verlokkelijk als onzeker dividend zal bieden
13-05-2016

Aandelen van Europese verzekeraars worden relatief laag gewaardeerd. Dit betekent dat de aandelen ASR die binnenkort in de verkoop komen een relatief hoog dividendrendement zullen bieden. De keerzijde is bekend: onzekerheid over de houdbaarheid van dat dividend door de solvabiliteitsratio.

Lees verder
Alertheid gevraagd bij beursgangen in tijden van voorspoed
01-03-2015

Het wordt weer druk op het Damrak. Na Pershing Square, Bols en Grand Vision wachten nog dit jaar de beursgangen van frisdrankproducent Refresco, verzekeraar ASR en ABN Amro. Voor beleggers is de nieuwe populariteit van de beurs een extra reden om alert te zijn.

Lees verder

Fondsnieuws

Beursblik: ABN AMRO verhoogt koersdoel voor ASR fors
05-12-2016

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft het koersdoel voor het aandeel ASR verhoogd van 23,00 euro naar 27,50 euro, met behoud van het koopadvies. Dit meldde de bank in een maandag gepubliceerd rapport.

Analist Cor Kluis zegt verschillende redenen te hebben om ASR als favoriete Nederlandse verzekeraar aan te wijzen. 

Om te beginnen verwacht de analist een aanhoudende positieve nieuwsstroom in de komende twee jaar, op basis van toenemende free float en handelsvolumes, die nu nog te laag liggen, verwachte aankondigingen van aandeleninkoopprogramma's en het zichtbaar worden van veel voordelen van de voorzichtige berekening van de kapitaalpositie.

Op basis van een uniforme rekenmethode is het Solvency II-kapitaal van ASR volgens Kluis ruim hoger dan het gemiddelde. ASR gebruikt een standaardbenadering voor zijn Solvency II-buffer, waar veel andere Nederlandse verzekeraars een afwijkende methode hanteren, gebaseerd op een gedeeltelijk intern model.

De analist van ABN AMRO noemde het ook positief dat een relatief groot deel van de waarde van het bedrijf, zo'n 43 procent, afkomstig is van aantrekkelijke bedrijfsactiviteiten, met goede marktposities, vooral in de winstgevende segmenten, en sterke kasstroom. De uitvaartverzekeringen bieden daarbij een gedeeltelijke bescherming tegen een eventuele toename van het langlevenrisico. 

Bij veel andere Nederlandse levensverzekeraars is een groot deel van de waarde besloten in gesloten portefeuilles met individuele levensverzekeringen met hoge verplichtingen, waarbij kapitaal vrijvalt terwijl deze zo efficiënt mogelijk worden afgebouwd.

Tenslotte noemde Kluis het aandeel ASR aantrekkelijk gewaardeerd. De analist komt op basis van Solvency II-kapitaal op een onderliggende waarde van 28 tot 30 euro per aandeel en op basis van de boekhoudregels IFRS op 27 tot 28 euro.

Dit bracht de analist tot zijn koersdoel van 27,50 euro dat duidelijk hoger ligt dan het gemiddelde in de markt van rond de 20 tot 23 euro.

Het aandeel ASR noteerde maandag kort na de opening 2,2 procent hoger op 19,83 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuwe kredietaanbieders maken Nederland stabieler
29-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) De risico's voor het Nederlandse financiële systeem nemen af doordat meer kredieten worden gefinancierd door andere spelers dan banken. Dat is de conclusie van een rapport dat De Nederlandsche Bank dinsdag heeft gepubliceerd.

Het aandeel van verzekeraars en pensioenfondsen op de Nederlandse markt voor woninghypotheken is sinds begin 2010 verdubbeld, tot 20 procent, terwijl dat van banken is gezakt tot 62 procent. Als ook de bancaire dochters van verzekeraars worden meegeteld, dan is dit aandeel zelfs gestegen naar 28 procent. 

Ook leningen aan grote bedrijven worden minder vaak gefinancierd door banken zelf, en vaak door middel van bedrijfsobligaties door banken en de plaatsing van onderhandse leningen bij grote beleggers. Ook op dit vlak worden Nederlandse verzekeraars actiever, stelde het DNB-rapport.

Omdat de looptijden van de verplichtingen van pensioenfondsen en verzekeraars beter aansluiten op hypotheken met een lange rentevaste periode, neemt het totale mismatch-risico op de Nederlandse financiële markt af, stelde DNB dinsdag in een presentatie van het rapport. Dit is gunstig voor de stabiliteit van het financiële systeem.

Pensioenfondsen en verzekeraars financieren hun beleggingen met een stabiele stroom premie-inkomsten en zijn in dat opzicht veiliger financierders van hypotheken dan banken, die het risico lopen hun kortetermijnfinanciering kwijt te raken, lichtte DNB toe.

DNB wijst ook op risico's: zo kunnen kredietrisico's zich opstapelen bij nieuwe spelers die onvoldoende verstand hebben van risicobeheersing.

Ook zet de concurrentie de marges voor banken onder druk. Door de concurrentie is de brutomarge voor nieuwe hypotheekleningen bij banken voor looptijden van langer dan tien jaar met ongeveer een derde gedaald, van circa 3 procentpunt in 2012 en 2013 tot circa 2 procentpunt in 2015 en 2016. Voor kortere rentevasteperiodes schommelt de marge inmiddels rond 1,5 procentpunt, wat voor de looptijden van vijf tot tien jaar in de periode 2009-2013 ongeveer de helft hoger was.  

Een oorzaak voor de sterkere concurrentie op de hypothekenmarkt is de lage rente, waardoor pensioenfondsen en verzekeraars op zoek moesten naar beleggingen met hoger rendement dan staatsleningen.

Ook de verwachte hogere kapitaaleisen voor banken spelen een rol. De kapitaaleisen voor hypotheken waren in het verleden relatief gunstig voor banken, maar worden door nieuwe regels juist gunstiger voor verzekeraars. Zo krijgen hypotheken die groter zijn dan de woningwaarde krijgen voor banken straks een standaardweging van 75 procent, terwijl dat in de interne modellen die grote Nederlandse banken toepassen nu nog gemiddeld slechts zo'n 20 procent is. Voor pensioenfondsen blijft de vergelijkbare risicoweging 35 procent en voor verzekeraars is het tussen 20 en 50 procent, toonde het DNB-rapport.

Overigens lijken de kapitaaleisen geen doorslaggevende rol te spelen in de keuzes van verzekeraars en pensioenfondsen, stelde DNB verder. Verzekeraars en pensioenfondsen kiezen namelijk relatief vaak voor hypotheken met een NHG-garantie, hoewel zo'n garantie voor hen geen voordeel biedt op het vlak van kapitaaleisen.  Banken hoeven voor hypotheken met een NHG-garantie juist wel minder kapitaal aan te houden dan voor andere hypotheken, maar financieren desondanks relatief weinig NHG-hypotheken. 

Directeur bankentoezicht Jan Sijbrand van DNB zei dinsdag dat Nederlandse banken voldoende zijn gekapitaliseerd om een toename van de kapitaaleisen met 20 of 30 procent op te kunnen vangen, door de verwachte bijstelling van de kapitaaleisen, die wordt aangeduid als Basel 3.5 of Basel 4. "Nederlandse banken kunnen dat aan", aldus Sijbrand.  Wel zullen banken meer hypotheekrisico van hun balans afvoeren, door te securitiseren, covered bonds uit te geven en pakketten met hypotheken te verkopen aan grote beleggers, verwacht hij.

Uiteindelijk blijven banken een belangrijke rol spelen in de financiering van hypotheken en bedrijfsleningen, verwacht DNB. Verzekeraars en pensioenfondsen financieren vooral hypotheken met een lange rentevaste periode van 20 jaar.  Banken blijven dominant bij de kortere rentevaste periodes.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: HSBC verhoogt koersdoel ASR
28-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) HSBC heeft het koersdoel voor het aandeel ASR met 6 procent verhoogd van 21,10 naar 22,30 euro, met behoud van het koopadvies naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers van de verzekeraar.

De analisten van de Brits-Aziatische bank zijn positief over het feit dat de Solvency II-buffer de afgelopen drie kwartalen tamelijk stabiel bleef, schommelend tussen 185 en 191 procent, en ruim boven de doelstelling van 160 procent.

Het kasoverschot kan worden aangewend voor kleine overnames of investeringen in het bedrijf, maar ook worden teruggegeven aan de aandeelhouders. 

Analisten Steven Haywood en Kailesh Mistry van HSBC zien een kans dat ASR extra cash aan aandeelhouders gaat teruggeven middels een aandeleninkoop, mogelijk wanneer de Nederlandse Staat zijn belang verder terugbrengt.  

De Nederlandse Staat mag vanaf 11 december zijn resterende belang van 64 procent in ASR verkopen.

Het rendement op eigen vermogen van 14,6 procent over de eerste negen maanden ligt ruim boven de doelstelling voor de middellange termijn van 12 procent, merken de analisten op. Daarbij wordt van het vierde kwartaal weinig seizoensmatige wisselvalligheid verwacht.

Het aandeel ASR noteerde maandag op een rood Damrak 0,2 procent lager op 19,95 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Uitgelicht: ASR weer terug bij af
25-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel ASR is weer terug bij af, nadat de afgelopen maanden de koers juist sterk was gestegen.

Cijfers van de verzekeraar over het derde kwartaal komen beleggers evenwel niet voldoende bekoren voor een verdere koersstijging. De 'doorbraak' van vorige week, toen de verzekeraar in aanloop naar de kwartaalcijfers voor het eerst boven de 21 euro steeg, lijkt daarmee een vals signaal te zijn geweest.

Het aandeel verloor deze week 3,1 procent en eindigde op exact 20 euro.

Sinds de beursgang van begin juni had de verzekeraar aanvankelijk vooral negatief potentieel laten zien. Na de eerste weken te zijn blijven steken rond de introductieprijs van 19,50 euro duikelde de koers na het Brexit-referendum tot een dieptepunt op iets meer dan 17 euro, om vervolgens weer op te krabbelen.

Op 20 juli maakte de koers een sprongetje, nadat de banken die betrokken waren bij de beursgang een serie positieve rapporten over de beursnieuweling uitstuurden.

Vanaf begin oktober werd de weg omhoog echt ingeslagen, waarna de stijging versnelde na de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november.

Aandelen van zowel banken als verzekeraars zaten in de lift na de verrassende verkiezingsuitslag, die geen paniek veroorzaakte op de financiële markten, ondanks het risico op een onvoorspelbare aardverschuiving in het Amerikaanse financieel-economische beleid.

De overwinning van Trump had juist een verrassend positief effect op de markt: het voorspelde meer inflatie waardoor de rentecurve zich eindelijk weer wat oprichtte, met hogere langlopende rentes tot gevolg. Dat geeft verzekeraars meer lucht.

CEO Hans van der Noordaa van Delta Lloyd greep het verbeterende renteklimaat zelfs aan om te pleiten voor een hogere waardering van zijn geplaagde verzekeringsbedrijf bij een eventuele overname door de grote rivaal NN Group.

Een echte doorbraak van de koers bleef deze week echter uit. Het Trump-effect bleek toch minder eenduidig en de koerswinsten van de verzekeraars liepen terug. ASR staat inmiddels weer rond de 20 euro die volgens sommige analisten als de "basiswaardering" voor het aandeel kan worden beschouwd.

Welke kant het nu op gaat, zal, afgezien van het allesoverheersende renteklimaat, mede afhangen van de consolidatie in de sector. Samen met NN en het kleinere Vivat, dat zich gesteund weet door een zeer kapitaalkrachtige en ambiteuze Chinese eigenaar, is ASR volgens verschillende analisten goed gepositioneerd voor de verwachte consolidatieslag onder Nederlandse verzekeraars.

NN is het goudhaantje van de sector, gezien de sterke kapitaalpositie, maar analisten betwijfelen of ASR, met zijn conservatieve berekeningsmethode en lage schuldpositie er eigenlijk niet net zo sterk voorstaat. Daarbij onderscheidt ASR zich positief met goede resultaten van het schadebedrijf, dat door een analist "ijzersterk" werd genoemd.

Autonome groei op met name de Nederlandse levensverzekeringenmarkt zit er niet echt meer in. Het dividend dat ASR aan zijn beleggers uitbetaalt, komt voor een belangrijk deel uit een gesloten portefeuille met beleggingsverzekeringen, die geleidelijk wordt afgebouwd, waardoor er kapitaal voor beleggers overblijft.

Groei moet dus komen van consolidatie. Hoewel ASR zich vooralsnog beperkte tot een groot aantal kleine overnames, zal de uitkomst van de onderhandelingen tussen NN en Delta Lloyd door ASR met veel belangstelling worden gevolgd.

"Concurrentie is van alle tijden en moet je nooit bang van zijn", zei CEO Jos Baeten bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal.  Een concentratie van de sector kan volgens Baeten resulteren in meer prijsdiscipline en betere marges. ASR kijkt zelf ook "naar kansen en kansjes" en opereert volgens de topman met "heel erg veel zelfvertrouwen".

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: KBC Securities verhoogt koersdoel ASR Nederland
18-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) KBC Securities heeft vrijdag het koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 19,00 naar 21,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. 

Volgens analist Matthias de Wit kwam de verzekeraar met solide cijfers over het derde kwartaal op de proppen, gesteund door sterke prestaties bij de tak Schade en een robuuste solvabiliteit van 188 procent. Het operationele resultaat daalde op jaarbasis met 8 procent tot 150 miljoen euro, flink meer dan de door De Wit geraamde 126 miljoen euro. 

De marktvorser stelde het koersdoel voor ASR naar boven bij, gelet op de recent stevige opleving van rentes. 

Het aandeel ASR Nederland, sinds 9 juni dit jaar in bezit van een beursnotering, sloot donderdag op een groen Damrak 0,7 procent lager op 21,25 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update2: dalende solvabiliteit ASR Nederland
18-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) ASR Nederland heeft in het derde kwartaal van 2016 zoals verwacht een iets lagere solvabiliteit gepresenteerd. Dit meldde de beursnieuweling vrijdag voorbeurs.

"Onze resultaten zijn in lijn met of beter dan de doelstellingen voor de middellange termijn", aldus CEO Jos Baeten van ASR in een toelichting op de cijfers.

De voor het dividendbeleid belangrijke Solvency II-ratio kwam ultimo september uit op 188 procent, wat Baeten beoordeelde als "heel stevig". "We bewegen in het topsegment qua soliditeit."

In het tweede kwartaal verraste ASR nog met een solvabiliteitsratio van 191 procent, dankzij gunstige marktbewegingen rondom Brexit. Dit werd in het derde kwartaal deels geniet gedaan. Ook de zogeheten volatility adjuster had een minder positieve impact en was verantwoordelijk voor een daling met 8 basispunten, na een bijstelling van de Europese regels hiervoor.

Analisten van Barclays rekenden op een beperkte daling van de ratio tot 189 procent, terwijl ING vooraf mikte op 184 procent. ASR stelde zichzelf als doelstelling een Solvency-II ratio van minimaal 160 procent te realiseren.

Het operationele resultaat kwam in het derde kwartaal uit op 150 miljoen euro, vergeleken met 163 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. ING rekende op 127 miljoen euro, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van dit jaar, terwijl Barclays mikte op 161 miljoen euro, vergelijkbaar met het tweede kwartaal van dit jaar.  

Bij de tak Schade stonden de activiteiten, gerekend over de eerste negen maanden van dit jaar, onder druk als gevolg van "het effect van schadeclaims voor de hagel- en waterschade in de eerste helft van 2016". Ondanks de lagere resultaten was er wel sprake van een positief resultaat, wat volgens Baeten niet voor alle verzekeraars het geval is. Het onderdeel Leven zag de resultaten juist aantrekken gesteund door overnames, lagere afschrijvingen op zogenoemde 'swaptions' en een hogere vrijval uit de reserve voor gerealiseerde resultaten op swaptions. 

Het operationeel rendement op het eigen vermogen bedroeg over de eerste negen maanden van dit jaar 14,6 procent, wat volgens ASR te danken was aan het "solide operationeel resultaat". Het rendementscijfer lag volgens de verzekeraar "ruim" boven de doelstelling van 12 procent. 

De bruto geschreven premies namen over de eerste negen maanden toe met 8,2 procent tot 3.518 miljoen euro. Bij Schade was volgens CEO Baeten sprake van autonome groei, terwijl de resultaten van Leven gestuwd werden door overnames. 

Het aanwezige kapitaal bedroeg eind september 6.278 miljoen euro, vergeleken met 6.076 miljoen aan het begin van dit jaar.

De gecombineerde kosten- en claimsratio van het schadebedrijf kwam uit op 94,4 procent, van 96,7 procent in dezelfde periode vorig jaar. "Een hele mooie combined ratio, daarmee onderscheiden we ons echt van de markt", aldus CEO Baeten. Analisten rekenden op 95 procent, aangezien er sprake was van een kwartaal zonder grote verliesposten. Zelf hanteert ASR een doelstelling van 97,0 procent.

Consolidatieslag Nederlandse verzekeringsmarkt

Sectorgenoten NN Group en Delta Lloyd zijn momenteel in gesprek over een mogelijk samengaan, wat voor flinke consolidatie zou zorgen op de Nederlandse verzekeringsmarkt. 

"Concurrentie is van alle tijden en moet je nooit bang van zijn", aldus topman Baeten. Een consolidatieslag is volgens de CEO echter "logisch" en "niet verkeerd" gelet op het aantal verzekeraars in een markt "die niet groeit". Een concentratie van de sector kan volgens Baeten resulteren in meer prijsdiscipline en betere marges. 

ASR kijkt volgens Baeten zelf ook "naar kansen en kansjes in de markt" en opereert volgens de topman met "heel erg veel zelfvertrouwen". 

Outlook 

Vooruitkijkend naar het vierde kwartaal zei bestuursvoorzitter Baeten er vertrouwen in te hebben de "vrij constante" prestaties in de eerste drie kwartalen een vervolg te kunnen geven, mits er "geen rare dingen gebeuren". De CEO zei evenwel "geen guidance" voor het volledige jaar af te willen geven. 

Het aandeel ASR Nederland, sinds 9 juni dit jaar  in bezit van een beursnotering, sloot donderdag op een groen Damrak 0,7 procent lager op 21,25 euro.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Update2: om commentaar CEO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Update: dalende solvabiliteit ASR Nederland
18-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) ASR Nederland heeft in het derde kwartaal van 2016 zoals verwacht een iets lagere solvabiliteit gepresenteerd. Dit meldde de beursnieuweling vrijdag voorbeurs.

"Onze resultaten zijn in lijn met of beter dan de doelstellingen voor de middellange termijn", aldus CEO Jos Baeten van ASR in een toelichting op de cijfers.

De voor het dividendbeleid belangrijke Solvency II-ratio kwam ultimo september uit op 188 procent. In het tweede kwartaal verraste ASR nog met een solvabiliteitsratio van 191 procent, dankzij gunstige marktbewegingen rondom Brexit. Dit werd in het derde kwartaal deels geniet gedaan. Ook de zogeheten volatility adjuster had een minder positieve impact en was verantwoordelijk voor een daling met 8 basispunten, na een bijstelling van de Europese regels hiervoor.

Analisten van Barclays rekenden op een beperkte daling van de ratio tot 189 procent, terwijl ING vooraf mikte op 184 procent. ASR stelde zichzelf als doelstelling een Solvency-II ratio van minimaal 160 procent te realiseren.

Het operationele resultaat kwam in het derde kwartaal uit op 150 miljoen euro, vergeleken met 163 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. ING rekende op 127 miljoen euro, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van dit jaar, terwijl Barclays mikte op 161 miljoen euro, vergelijkbaar met het tweede kwartaal van dit jaar.  

Bij de tak Schade stonden de activiteiten, gerekend over de eerste negen maanden van dit jaar, onder druk als gevolg van "het effect van schadeclaims voor de hagel- en waterschade in de eerste helft van 2016". Het onderdeel Leven zag de resultaten juist aantrekken gesteund door overnames, lagere afschrijvingen op zogenoemde 'swaptions' en een hogere vrijval uit de reserve voor gerealiseerde resultaten op swaptions. 

Het operationeel rendement op het eigen vermogen bedroeg over de eerste negen maanden van dit jaar 14,6 procent, wat volgens ASR te danken was aan het "solide operationeel resultaat". Het rendementscijfer lag volgens de verzekeraar "ruim" boven de doelstelling van 12 procent. 

Het aanwezige kapitaal bedroeg eind september 6.278 miljoen euro, vergeleken met 6.076 miljoen aan het begin van dit jaar.

De gecombineerde kosten- en claimsratio van het schadebedrijf kwam uit op 94,4 procent, van 96,7 procent in dezelfde periode vorig jaar. Analisten rekenden op 95 procent, aangezien er sprake was van een kwartaal zonder grote verliesposten. Zelf hanteert ASR een doelstelling van 97,0 procent.

Het aandeel ASR Nederland, sinds 9 juni dit jaar  in bezit van een beursnotering, sloot donderdag op een groen Damrak 0,7 procent lager op 21,25 euro.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Dalende solvabiliteit ASR Nederland
18-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) ASR Nederland heeft in het derde kwartaal van 2016 zoals verwacht een iets lagere solvabiliteit gepresenteerd. Dit meldde de beursnieuweling vrijdag voorbeurs.

"Onze resultaten zijn in lijn met of beter dan de doelstellingen voor de middellange termijn", aldus CEO Jos Baeten van ASR in een toelichting op de cijfers.

De voor het dividendbeleid belangrijke Solvency II-ratio kwam ultimo september uit op 188 procent. In het tweede kwartaal verraste ASR nog met een solvabiliteitsratio van 191 procent, dankzij gunstige marktbewegingen rondom Brexit. Dit werd in het derde kwartaal deels geniet gedaan. Ook de zogeheten volatility adjuster had een minder positieve impact, na een bijstelling van de Europese regels hiervoor.

Analisten van Barclays rekenden op een beperkte daling van de ratio tot 189 procent, terwijl ING vooraf mikte op 184 procent. ASR stelde zichzelf als doelstelling een Solvency-II ratio van minimaal 160 procent te realiseren.

Het operationele resultaat kwam in het derde kwartaal uit op 150 miljoen euro, vergeleken met 163 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. ING rekende op 127 miljoen euro, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van dit jaar, terwijl Barclays mikte op 161 miljoen euro, vergelijkbaar met het tweede kwartaal van dit jaar.  

De gecombineerde kosten- en claimsratio van het schadebedrijf kwam uit op 94,4 procent, van 96,7 procent in dezelfde periode vorig jaar. Analisten rekenden op 95 procent, aangezien er sprake was van een kwartaal zonder grote verliesposten. Zelf hanteert ASR een doelstelling van 97,0 procent.

Het aandeel ASR Nederland, sinds 9 juni dit jaar  in bezit van een beursnotering, sloot donderdag op een groen Damrak 0,7 procent lager op 21,25 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Beursblik: ogen gericht op solvabiliteit ASR
17-11-2016

(ABM FN-Dow Jones) ASR zal donderdag voor het eerst als zelfstandig beursgenoteerde onderneming cijfers over een derde kwartaal publiceren, waarbij de aandacht van beleggers zal uitgaan naar een mogelijk dalende solvabiliteit en een verwachte verbetering van het technische resultaat van de schadeverzekeraar.

De voor het dividendbeleid belangrijke Solvency II-ratio zal minder sterk dalen dan bijvoorbeeld bij Delta Lloyd of NN Group, omdat ASR volgens marktkenners minder gevoelig zou zijn voor marktbewegingen.

In het tweede kwartaal verraste ASR met een Solvency II-ratio van 191 procent, dankzij gunstige marktbewegingen rondom Brexit. Dit zal, net als bij andere verzekeraars, weer deels teniet zijn gedaan in het derde kwartaal. Ook de zogeheten volatility adjuster zal een minder positieve impact hebben, na een bijstelling van de Europese regels hiervoor.

Analisten van Barclays voorzien een beperkte daling van ASR's Solvency II-ratio in het derde kwartaal tot 189 procent, terwijl ING uitgaat van 184 procent.

De verwachtingen voor het operationele resultaat lopen uiteen. ING rekent op 127 miljoen euro, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van dit jaar, terwijl Barclays rekent op 161 miljoen euro, vergelijkbaar met het tweede kwartaal van dit jaar.  

De gecombineerde kosten- en claimsratio van het schadebedrijf verbeterde volgens de analisten vermoedelijk van 96 procent tot 95 procent, na een kwartaal zonder grote verliesposten. 

Het aandeel ASR, dat sinds 9 juni van dit jaar een beursnotering heeft, noteerde donderdagmiddag 0,3 procent lager op 21,32 euro in een verdeelde Midkap-index. Woensdag bereikte het fonds zijn hoogste notering ooit op 21,39 euro. Vrijdag voorbeurs worden de kwartaalcijfers bekend gemaakt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.