VEB vraagt Kamer om kracht van collectieve schikkingspraktijk te behouden
13-12-2016 - Mogelijkheid tot tussentijdse deelschikking met grote groepen gedupeerde beleggers moet blijven bestaan
Op 15 november heeft de regering het wetsvoorstel collectieve schadevergoedingsactie (Motie Dijksma) voorgelegd aan de Tweede Kamer. De VEB is al jaren voorstander van een dergelijke procedure, maar ziet in het huidige voorstel diverse procedurele problemen. De VEB wil graag dat de huidige rechtspraktijk met haar focus en maatwerk, en de mogelijkheid tot tussentijdse deelschikking met grote groepen gedupeerde beleggers, blijft bestaan.
De VEB wil voorkomen dat de Tweede Kamer het kind met het badwater weggooit door de kracht van de huidige rechtspraktijk te laten varen. Zij wil de mogelijkheid tot het sluiten van deelschikkingen behouden. Ook wil de VEB pas na vaststelling van een schikking kunnen besluiten of zij deze accepteert. Tevens heeft de VEB nog een aantal kleinere aandachtspunten.
De VEB ziet ook een aantal positieve punten in het voorstel. Zij is tevreden dat partijen moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van organisatie, transparantie en financiering. Deze eisen zorgen ervoor dat alleen betrouwbare en stabiele belangenorganisaties aan een collectieve schadevergoedingsactie kunnen deelnemen. De VEB is bovendien content dat het voorstel een ongewenste claimcultuur in Nederland voorkomt.
Onze volledige commentaar op het wetsvoorstel vindt u in onderstaande brief.
Lees hier de brief aan de Tweede Kamer