VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In samenwerking met VEB organiseert Historizon het volgende evenement

Brexit in één middag

De historische kant van de vraagstukken rond Brexit

Hoelang kan de Brexit nog duren en waarom is het eigenlijk zo moeilijk?

Twee belangrijke knelpunten zijn de Ierse grens en het onafhankelijkheidsgevoel van de Britten.

De Ierse grens is een ingewikkelde kwestie. Dat begint bij de Nederlandse stadhouder Willem III die in 1690 het leger van zijn schoonvader versloeg in de Slag aan de Boyne. De moeizame verhouding tussen Ierland en Noord-Ierland die de hele 20e eeuw zou duren. Rode lijn in de geschiedenis is de grens en die kwestie verdeelt nu weer.

En hoe is de relatie van Engeland met de Europese eenwording geweest? In de jaren ’70 kon de ‘Common Market’ nog verkocht worden maar inmiddels ligt de soevereiniteitsvraag op tafel en dat is in Groot Brittannië een stuk gevoeliger.

Programma:
We beginnen om 13:30 uur in een zaal in het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam waar we drie presentaties verzorgen:

  • Dhr. W. Troost zal een presentatie geven over de Ierse kwestie. Hij schreef een proefschrift over de Ierse politiek van de stadhouder-koning Willem III. Omdat zijn vrouw uit Ierland komt kwam hij daar regelmatig en is goed op de hoogte van de Ierse geschiedenis. In zijn bijdrage gaat Troost met grote stappen door de Ierse geschiedenis tot aan de vraag die vandaag gesteld wordt: ‘Waar moet de grens komen te liggen?
  • Aan de hand van bioscoopjournalen en filmfragmenten neemt Dhr. A. Segers u mee door de Engelse politiek van na de Tweede Wereldoorlog. Van de oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, via het referendum in 1972 en de jaren met Thatcher naar de uitslag van het referendum in 2016.
  • Vervolgens neemt een gids u mee door het Belasting- en Douanemuseum. Want bij de Douane zal de grootste uitdaging komen te liggen als de Brexit, in welke vorm dan ook, werkelijkheid wordt. De collectie gaat breder dan alleen de relatie met Engeland en neemt u mee door de geschiedenis van belastingen.


Informatie:

Data:                   Donderdag 13 februari 2020 (Aanmelden niet meer mogelijk)

Start:                   13:30 uur, Belasting en Douanemuseum, Parklaan 14-16, 3016 BB Rotterdam

Prijs:                     € 27,50 p.p.

Inbegrepen:        Koffie/thee, presentaties en rondleiding

Er kunnen per datum 40 VEB leden deelnemen. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst gehonoreerd.

Goed om te weten
De VEB selecteert sponsors en derden die presentaties of lezingen voor haar leden verzorgen met de nodige zorgvuldigheid. VEB kan echter niet instaan voor de inhoud en aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor de producten of diensten van deze derden. De samenwerking van VEB met een derde impliceert op geen enkele wijze een beleggingsadvies.