VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Coupang (ticker op NYSE: CPNG) is een van ’s werelds grootste online retailers. Het concern heeft een ijzersterke marktpositie, een mooie verwachte winstgroei en het aandeel is door een koersdaling redelijk geprijsd. Kortom, een interessante combinatie voor de avontuurlijke belegger.

Coupang telt ongeveer 21 miljoen actieve klanten, voornamelijk in Zuid-Korea. Het bedrijf heeft twee segmenten: Product Commerce en Developing Offerings. Onder Product Commerce (23,6 miljard dollar omzet) vallen de Zuid-Koreaanse e-commerce-activiteiten die de kern van het bedrijf vormen. Developing Offerings (789 miljoen dollar omzet) omvat bijvoorbeeld de internationale activiteiten, Coupang Eats (een soort Thuisbezorgd.nl) en Coupang Pay (de fintech-activiteiten). 

Amazon-concept 
Coupang past op de Zuid-Koreaanse markt het Amazon-concept toe en doet dat zo mogelijk nog beter dan het Amerikaanse bedrijf zelf. Zo zijn de bezorgtijden nog aanmerkelijk korter, al speelt de relatief beperkte omvang van het thuisland daarbij uiteraard ook een rol. 

Net als bij Amazon kan er ook bij Coupang geadverteerd worden, kunnen derde partijen producten aanbieden, is er een streamingdienst (Coupang Play) en een boodschappenservice (Rocket Fresh). Coupang heeft ook een eigen lidmaatschapsdienst – Rocket WOW – die klanten voordelen geeft bij alle activiteiten van het bedrijf. 

Schaalvoordelen en netwerk-effecten versterken elkaar nadrukkelijk. Coupang heeft in de loop der jaren een kostbaar distributienetwerk met meer dan honderd magazijnen opgebouwd – 70 procent van de Zuid-Koreaanse bevolking woont binnen tien kilometer van zo’n magazijn – waardoor bestellingen zeer snel bezorgd kunnen worden.  

De e-commercemarkt ontwikkelt zich vaak naar één of hooguit enkele dominante bedrijven in een bepaalde regio, en die positie geniet Coupang in Zuid-Korea, waar het goed is voor een kwart van alle bestedingen online. Met het palet aan diensten wil het concern de zogeheten lock in-effecten verder versterken. 



Winstmarge omhoog 
Met 5,2 miljard dollar aan cash en amper schulden is de balans ijzersterk. De omzet kwam afgelopen jaar uit op 24,4 miljard dollar. Over deze omzet realiseerde Coupang een bruto- en nettowinstmarge van respectievelijk 25 procent en 5,6 procent.  

Het management van Coupang verwacht dat de netto winstmarge op termijn naar 10 procent kan. Dat zou bij de huidige omzet een winst betekenen van 2,4 miljard dollar. 

Na een koersdaling van 65 procent bedraagt de beurswaarde van Coupang circa 33 miljard dollar. Bij een netto winstmarge van 10 procent zou de koers-winstverhouding uitkomen op ongeveer 14 (33 miljard dollar gedeeld door 2,4 miljard dollar). Uiteraard is het bedrijf daar nog niet, maar Coupang groeit sterk, domineert de Zuid-Koreaanse e-commercemarkt en margeverbeteringen zijn reeds zichtbaar. Aangezien de vaste kosten van met name het distributienetwerk lang niet zo hard stijgen als de omzet, is een zeer sterke verdere winstgroei te verwachten. 

Expansie 
Voor Coupang lijkt de grootste uitdaging om de slag in eigen land te winnen van concurrenten uit China, zoals Temu. Daarnaast wil het concern uitbreiden naar Taiwan. Deze expansie is ingezet in 2021, maar of dat succesvol is, moet nog blijken. Er moet eerst een kostbaar distributienetwerk worden opgebouwd. 

Coupang deed in het verleden weinig overnames, maar maakte afgelopen december wel de overname bekend van Farfetch voor 500 miljoen dollar. De noodlijdende Britse webshop verkoopt in 190 landen allerlei luxeproducten middels een platform-businessmodel. Coupang laat het bedrijf zelfstandig opereren en wil zich hiermee richten op de bloeiende luxemarkt van Zuid-Korea.  

Focus 
De missie van Coupang is ervoor te zorgen dat elke klant zich afvraagt: ‘Hoe heb ik ooit zonder Coupang kunnen leven?’. De bestuursvoorzitter en tevens medeoprichter is Bom Kim, die circa 10 procent van de aandelen bezit. 

De extreme klantfocus in combinatie met een interessant bedrijfsmodel zou uiteindelijk ook moeten lonen voor de aandeelhouders. Het is nog niet te zeggen of de overname van Farfetch gunstig gaat uitpakken, en ook het betreden van de Taiwanese markt is niet zonder gevaren. Dat Coupang eerder besloot om de Japanse markt vaarwel te zeggen na het uitblijven van succes, is niettemin als positief te zien. 

Coupang is pas sinds vorig jaar winstgevend en heeft na de beursgang problemen gekend met een brand in een magazijn en klachten over de arbeidsomstandigheden. Het bedrijf scoort op basis van de actuele cijfers nog mager op zowel de winstgevendheid (Return on Invested Capital) als waardering (Earnings Yield). Voor beleggers die wat meer risico niet schuwen, is een belegging in Coupang vanwege de uitstekende vooruitzichten desondanks wel te overwegen.  

Over de auteur
Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van waarde-beleggen en auteur van de bestseller: ‘Leer beleggen als Warren Buffett – zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk’ (www.beterinbeleggen.nl)

De auteur bezit geen aandelen Coupang.

Hendrik Oude Nijhuis kijkt net als Warren Buffett graag naar de volgende waarderingsmaatstaven:


Return on invested capital (ROIC)
Deze ratio wordt berekend door het bedrijfsresultaat te delen door het geïnvesteerde kapitaal. De ROIC geeft aan in welke mate een bedrijf uitblinkt in het verdienen van geld. Bedrijven met een hoge ROIC hebben vaak een duurzaam concurrentievoordeel.

Earnings Yield (EY)
Deze ratio wordt berekend door het bedrijfsresultaat te delen door de beurswaarde waarbij een correctie is aangebracht voor eventuele schulden en cash. Omdat gerekend wordt met het bedrijfsresultaat en gecorrigeerd wordt voor de balanspositie is de Earnings Yield een betere maatstaf om de waardering van verschillende aandelen met elkaar te vergelijken dan de meer bekende koers-winstverhouding.

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap