VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

“Koop het aandeel, niet het product” is onder beleggers in luxegoederen een veelgehoorde spreuk. Merken van bedrijven als Hermès en LVMH staan bekend als statussymbool waardoor ze met gemak prijzen kunnen verhogen zonder ook maar één kledingstuk, koffer of paar schoenen minder te verkopen. Toch is het ene luxemerk het andere niet. Vorige week kwamen enkele luxebedrijven met cijfers, en die liepen nogal uiteen. Hoe doen luxebedrijven het op de beurs?

1: Waar krijgt een belegger blootstelling aan in de luxesector? 
Van horloges, handtassen en petjes tot champagnes, auto’s en zelfs hotels. Het is een bonte verzameling aan producten die als ‘luxegoederen’ worden beschouwd. Indexbouwer S&P Global volgt de beursgenoteerde luxebedrijven via de S&P Global Luxury Brands Index. We nemen de grootste bedrijven uit deze index kort door. 

Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) is met een marktkapitalisatie van circa 400 miljard euro na Novo Nordisk het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf in Europa. De Fransen staan bekend om de kleding en accessoires van merken als Louis Vuitton, Dior en Hublot. De tak van fashion & leather was vorig jaar goed voor bijna de helft van de totale omzet van de groep. Daarnaast bezit LVMH drankmerken als champagnehuis Moët & Chandon en cognac-maker Hennessy. (Zie dit artikel voor een eerdere uitgebreide analyse van LVMH). 

Hermès kan geïnteresseerden – tegen een stevig prijskaartje – ook van top tot teen aankleden. Schoenen, jurken, dassen, sjaals, hoeden en riemen. Het zit allemaal in het assortiment van het Franse luxebedrijf dat wordt beschouwd als nog een tikkie exclusiever dan LVMH. Dat is ook af te lezen aan de recente kwartaalcijfers. Waar LVMH een beperkte (organische) omzetgroei van 3 procent rapporteerde, steeg de omzet van Hermès jaar-op-jaar met 17 procent. Bij Hermès waren de lederen producten, zoals de bekende Birkin-handtassen vorig kwartaal goed voor circa de helft van alle omzet.  

Modehuis Hermès heeft momenteel met ruim 10 procent de zwaarste weging in de Luxury Index van S&P Global, alhoewel het met een marktkapitalisatie van zo’n 250 miljard euro minder waard is dan LVMH (400 miljard euro). De indexuitgever zet namelijk bij de jaarlijkse herweging de waarde van elke positie op maximaal 8 procent van de totale index. Sinds het laatste herwegingsmoment heeft Hermès het op de beurs beter gedaan dan grote broer LVMH (zie kader voor meer informatie). 

Het in Zwitserland gevestigde Richemont bezit op zijn beurt verschillende merken van horloge- en sieradenmakers. Cartier is de bekendste naam uit de portefeuille van de door de Zuid-Afrikaanse zakenman Johann Rupert opgerichte investeringsmaatschappij. Volgens de meest recente kwartaalcijfers wordt circa 40 procent van de omzet van Richemont in Azië behaald. 

Daarnaast mag Ferrari – misschien wel het meest iconische automerk ter wereld – uiteraard niet ontbreken. De Italianen verkochten vorig jaar 13.663 auto’s en haalden in totaal een omzet van 5,97 miljard euro binnen. Het leeuwendeel daarvan kwam voort uit de verkoop van auto's en auto-onderdelen, maar ook de merchandise (petjes en polo’s) en de recettes van het Ferrari F1-team zorgden voor mooie inkomsten: 572 miljoen euro. Een jaar daarvoor kwam de omzet van Ferrari nog uit op iets meer dan 5 miljard euro met 13.221 verkochte auto’s.  

Andere automakers als Mercedes-Benz en BMW komen ook voor in de lijst met grootste posities. Al zal de fijnproever deze Duitse voertuigen wellicht niet als échte luxe beschouwen. 

Dan volgt nog een opvallende naam. Waar de meeste andere bedrijven in deze sector luxegoederen produceren, kunnen welgestelde consumenten bij Marriott terecht voor een luxe experience. Het Amerikaanse bedrijf bezit hotelketens als Ritz-Carlton en St. Regis. Net als de gasten hebben de aandeelhouders van Marriott weinig reden tot klagen. Vanaf de bodem tijdens de coronacrisis ging de koers van dit aandeel vier keer over de kop. 

Een overzicht van de grootste posities in de S&P Global Luxury Index 

Naam 

Weging index 

Hermès International 

10,3% 

LVMH 

7,7% 

Compagnie Financière Richemont 

7,7% 

Ferrari 

6,8% 

Mercedes-Benz 

5,8% 

Marriott International 

3,9% 

Nike 

3,8% 

Diageo 

3,4% 

Bayerische Motoren Werke 

3,4% 

Kering 

3,4% 

Bron: S&P Global. Peildatum 25/04. 

2: Wat is het rendement van de luxebedrijven? 
De rendementen van de luxemerken worden sinds 2005 door S&P Global bijgehouden. Afgezet tegen de brede wereldindex – met bedrijven uit alle sectoren – hebben de luxury-bedrijven bovengemiddeld gepresteerd. Een belegging in de luxe-index heeft sinds halverwege 2005 in totaal 519 procent opgeleverd (herbelegd). Dat is gemiddeld bijna 10 procent per jaar.  

De wereldindex is met een jaarlijks rendement van zo’n 8,5 procent op het oog niet ver achtergebleven op de luxebedrijven. Maar vanwege het effect van rente-op-rente staat het rendement van de wereldindex sinds juni 2005 op ‘slechts’ 418 procent (herbelegd).  

Toch is het niet altijd feest bij de luxemerken. De index met luxebedrijven staat momenteel een procent of 17 onder de top van eind 2021. Het Franse Kering – bekend van merken als Gucci en Yves Saint Laurent – staat symbool voor de terugval. Het aandeel handelt bij de huidige koers van 340 euro ver onder de recordstand van drie jaar geleden (bijna 800 euro).  

De koers van Kering ging in april verder onderuit na publicatie van de kwartaalcijfers. Vooral de omzetdaling van 21 procent bij Gucci kwam hard aan bij beleggers. Het blijkt dat de tassen en petjes met de kenmerkende ruiten even niet meer in trek zijn. Tijdens de recente aandeelhoudersvergadering bracht het topman François-Henri Pinault tot een knieval. Tegen zijn aandeelhouders: “u bent teleurgesteld en gefrustreerd. Weet dat ik dat ook ben”. 

Luxemerken verslaan de wereldindex op de beurs 

Bron: Bloomberg. Cumulatief rendement – inclusief dividenden - in procenten.  

3: Welke etf’s zijn te koop? 
Op het gebied van luxury-etf’s zijn er voor Europese beleggers weinig smaken. Er is slechts één tracker met een volledige focus op luxegoederen. De Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF volgt een index met  circa 80 bedrijven uit deze sector. Een nadeel is wel dat het fonds op een synthetische wijze is samengesteld. Dat wil zeggen dat de etf niet alle onderliggende aandelen daadwerkelijk heeft aangekocht. Het rendement van de index wordt nagebootst via een contract met een tegenpartij (een zogenaamde swap).  

Verder zijn er nog enkele fondsen die de sector met duurzame consumptiegoederen (consumer discretionary) volgen en daarmee ook een zekere blootstelling hebben aan luxemerken. Het gaat hier om etf’s van SPDR en iShares (zie onderstaand overzicht). In de Europese variant van deze etf’s wordt een stevige weging gegeven aan luxebedrijven als LVMH (19 procent weging), Hermès (6 procent) en Richemont (6 procent). Toch maken bedrijven als autobouwer Stellantis (van onder andere Fiat) en kledingconcern Inditex (Zara) - met elk een weging van 4 procent - ook deel uit van de consumer discretionary-trackers. Los van het commerciële succes van ondernemingen als Fiat en Zara is er - in vergelijking met merken als Ferrari en Yves Saint Laurent – veel fantasie voor nodig om ze als ‘luxe’ te beschouwen. 

Belangrijke gegevens van de beschikbare etf’s 

Naam 

ISIN 

Aantal posities 

Fondsgrootte (miljoenen euro’s) 

Jaarlijkse kosten 

Replicatie 

Dividendbeleid 

Website 

Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF  

LU1681048630 

79 

 €              526  

0,25% 

Synthetisch 

Herbeleggend 

Link 

SPDR MSCI Europe Consumer Discretionary UCITS ETF 

IE00BKWQ0C77 

50 

 €              132  

0,19% 

Fysiek 

Herbeleggend 

Link 

iShares MSCI Europe Consumer Discretionary Sector UCITS ETF 

IE00BMW42298  

50 

 €              270  

0,20% 

Fysiek 

Herbeleggend 

Link 

Bron: uitgevende instellingen. 

Hermès zorgt voor zeer exclusief rendement
  • In de categorie luxegoederen is Hermès een klasse apart. Het bedrijf heeft aandeelhouders sinds de eeuwwisseling een totaalrendement van zo’n 6000 procent opgeleverd, oftewel gemiddeld 18 procent per jaar. Ter vergelijking: een belegging in LVMH leverde in die periode ‘slechts’ 1400 procent op. Zelfs chipmachinefabrikant ASML – gezien als één van de grote succesverhalen – staat met een totaalrendement van 3100 procent sinds 2000 in de schaduw van Hermès. 

  • De producten van het Franse modehuis zijn dusdanig populair dat klanten al jaren bereid zijn om de hoofdprijs te betalen voor een handtas of sjaal. Iedere collectie slaat aan en verleidt de consument de portemonnee te trekken. 

  • De financiële resultaten laten zien waarom de beurskoers van Hermès zo is opgelopen. Vanwege de exclusiviteit kan Hermès consequent een hoge brutomarge van circa 70 procent realiseren. We moeten terug naar het jaar 1999 voor een brutomarge van minder dan 60 procent.  

  • Die hoge brutowinst is te danken aan het structureel kunnen verhogen van de prijzen, zonder dat Hermès minder producten verkoopt. De omzet groeide het afgelopen decennium met gemiddeld 13 procent per jaar. Alleen het coronajaar 2020 laat een knik zien in de omzetgrafiek, die verder stijgt met de precisie van een Zwitsers uurwerk. 

  • Al met al resulteert de succesformule in een steeds stijgende vrije kasstroom (het geld dat binnenstroomt uit de bedrijfsactiviteiten, na aftrek van investeringen). Dat geeft ruimte voor dividenduitkeringen en maakt het mogelijk dat er veel geld overblijft om te investeren in het merk. Over het boekjaar 2013 keert Hermès – inclusief een speciaal dividend – 25 euro per aandeel uit. Ter vergelijking: de jaarlijkse dividenduitkering over 2014 bedroeg nog 2,95 euro per aandeel. 

  • Ook het rendement op geïnvesteerde kapitaal (ROIC) van zo’n 25 procent per jaar laat zien dat Hermès waarde weet te creëren voor aandeelhouders. 


    Hermès presteert steeds beter
     

    Bron: Bloomberg. Linker-as: omzet in miljoenen euro’s. Rechter-as: brutomarge en ROIC in procenten. 

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap