VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB heeft een akkoord gesloten met Imtech en accountant KPMG over compensatie van gedupeerde particuliere aandeelhouders. Een aantal veel gestelde vragen over de bereikte schikking en afwikkeling daarvan beantwoord.

Ik ben deelnemer aan de Imtech-schikking en had aandelen op 1 februari 2013 nabeurs. Kan ik ook aan de nieuwe actie (inzake het faillissement) meedoen?
Ja, dat is mogelijk. Er van uitgaande dat u de aandelen Imtech na 1 februari 2013 nog had, heeft de VEB deelnemers aan de Imtech-schikking automatisch voor deze actie geregistreerd. U hoeft op dit moment geen verdere actie te ondernemen.

Houdt u beleggingsmagazine Effect en de VEB-website in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen in dit dossier.

Wat is de achtergrond van deze schikking? 
Begin februari 2013 kwam met een daverende klap een einde aan het zelf gecreëerde beurssprookje van Imtech. 

De technisch dienstverlener moest bekendmaken dat de grootste order ooit, een Pools pretpark, was uitgedraaid op een fiasco. De berichten over fraude leverden beleggers honderden miljoenen aan koersverlies op. 

Wie betaalt de schadevergoeding aan gedupeerde aandeelhouders?
Controlerend accountant KPMG en de aansprakelijkheidsverzekeraar van Imtech dragen het leeuwendeel bij aan het schikkingsfonds. Ook de teruggestorte bonussen van de voormalige Imtech-bestuurders komen ten goede aan gedupeerde aandeelhouders.

Door deze transacties zal de financiële impact van de schaderegeling zeer beperkt zijn voor Imtech en de huidige aandeelhouders.

Wie komen in aanmerking voor compensatie?
Compensatie is voorbehouden aan VEB-leden die Imtech-aandeelhouder waren bij het slot van de beurs op 1 februari 2013.

Hoeveel compensatie kunnen gedupeerde Imtech beleggers verwachten?
Imtech beleggers die op 6 oktober 2014 reeds VEB-lid waren kunnen naar verwachting ongeveer 1 euro per aandeel (van 1 februari 2013) compensatie ontvangen.

Imtech beleggers die op 6 oktober 2014 nog geen VEB-lid waren, kunnen maximaal de helft, dus maximaal 0,50 euro per aandeel (van 1 februari 2013), ontvangen. Daarvoor moeten zij wel voor uiterlijk 7 februari 2015 VEB-lid zijn geworden.

De definitieve hoogte van de compensatie per aandeel is afhankelijk van het aantal ingediende claims. Lidmaatschap is vereist tot de compensatie is uitbetaald.

Ik had op 1 februari 2013 nabeurs aandelen Imtech, maar ben geen lid, kan ik alsnog lid worden?
Nee, de VEB-actie Imtech is gesloten voor nieuwe leden. Imtech beleggers hadden tot 7 februari 2015 de mogelijkheid om VEB-lid te worden teneinde in aanmerking te kunnen komen voor compensatie. 

Ik ben Imtech belegger en was al voor 7 februari 2015 VEB-lid, maar heb mij nog niet gemeld als deelnemer aan de Imtech-schikking. Kan dat alsnog?
Het is niet langer mogelijk om een claim in te dienen; de deadline hiervoor was halverwege 2016. Wel kunt u zich eventueel registreren voor de nieuwe Imtech-actie inzake het faillissement. U meldt zich hiervoor gemakkelijk aan via uw online VEB-account.

Moeten beleggers VEB-lid blijven om in aanmerking te komen voor compensatie?
Ja, het lidmaatschap is vereist tot minstens het moment dat compensatie is uitbetaald. Deze vindt in twee termijnen plaats: een in 2016 en een voor eind 2018. 

Waarom heeft de VEB alleen een schikking getroffen voor haar leden?
De VEB is een vereniging. Onze leden maken het mogelijk om alle activiteiten, waaronder het voeren van collectieve acties, te ontplooien. Daarom richt de VEB zich in de eerste plaats op de belangen van haar leden.

Ook na 4 februari 2013 was het leed van Imtech beleggers nog niet geleden. Waarom worden de verliezen na deze datum niet vergoed? 
Juridisch was de positie van gedupeerde het sterkste voordat het debacle naar buiten kwam. Schade na 4 februari was in veel mindere mate toe te rekenen aan Imtech of KPMG.

Hoe is de verdeling tussen compensatie in 2016 en 2018? 
Naar verwachting zal de eerste betaling hoger zijn dan de tweede, maar de mate waarin wordt pas in de komende jaren duidelijk.

Wat zijn de gevolgen van het faillissement van Imtech voor de compensatieregeling?
Op dit moment gaat de VEB na wat de exacte impact is van het faillissement van Imtech voor aangesloten Imtech-beleggers. Het grootste deel van het schikkingsbudget is afgezonderd en onder het beheer van een stichting geplaatst. In de komende maanden worden beleggers nader geïnformeerd over de wijze waarop de Imtech-schikking wordt afgewikkeld.

Is het vereist om de aandelen Imtech in portefeuille te houden om deel te nemen aan de schikking?
Nee, dat is niet nodig. Het gaat erom dat u op 1 februari 2013 nabeurs aandelen Imtech in portefeuille had. Wel raden wij u aan om de bewijsstukken van uw transacties goed te bewaren. 

Komen beleggers in afgeleide producten op Imtech-aandelen ook in aanmerking voor compensatie?
Nee, de VEB heeft alleen een schikking bereikt voor Imtech aandeelhouders. In de regel beperken compensatieregelingen zich tot aandelenbeleggers. Dat is in dit geval niet anders, afgeleide producten zijn immers niet door Imtech zelf uitgegeven. 

Ik ontvang iedere week een nieuwsbrief van de VEB. Ben ik dan automatisch lid van de vereniging?
Nee, ook niet-leden kunnen de nieuwsbrief ontvangen. U bent daarmee niet automatisch lid van de VEB. Voor informatie over de voordelen van een VEB lidmaatschap: klik hier. 

Hoeveel compensatie ontvang ik?
De definitieve hoogte van de compensatie per aandeel is afhankelijk van het aantal ingediende claims. De verwachting is dat VEb-leden die voor 6 oktober 2014 lid waren van de VEB en dat gebleven zijn, ongeveer 1 euro per aandeel (van 1 februari 2013) compensatie ontvangen,  latere toetreders maximaal 0,50 euro.

Is de compensatie niet te laag, ik heb immers een groter verlies op mijn Imtech belegging geleden?
De VEB vindt de schikking redelijk en verdedigbaar, maar het is aan iedere belegger zelf om hierover te beslissen. 

Wie niet akkoord gaat met de schikking, staat het vrij zelf andere rechtswegen te bewandelen. De VEB kan en mag daarin geen ondersteuning bieden.