VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • AEX begint voorzichtig optimistisch aan cijferseizoen
  13-04-2024 12:45 - Index op weekbasis licht hoger.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week licht gestegen. Met een slotstand op vrijdag van 883,45 punten steeg de index op weekbasis 0,3 procent. Vorige week sloot de AEX op 880,63 punten. Dat was toen een bescheiden verlies van 0,1 procent.

  De hoofdindex op het Damrak kruipt richting de 900 punten. Afgelopen week werd bijna 895 punten gehaald. Mogelijk wegen de winstverwachtingen voor het kwartaalcijferseizoen toch zwaarder dan de rentebewegingen, volgens investment manager Simon Wiersma van ING. 

  De obligatierentes liepen afgelopen week flink op in de Verenigde Staten, na teleurstellende inflatiecijfers. De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in maart harder dan verwacht, met 3,5 procent op jaarbasis. In februari kwam de inflatie nog uit op 3,2 procent en economen rekenden vooraf op een stijging naar 3,4 procent.

  De kerninflatie, die is gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg 3,8 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder. Er werd door economen gerekend op een lichte afname tot 3,7 procent.

  "De prijsontwikkeling van dienstverlening, zoals kappers bijvoorbeeld, exclusief huisvesting, steeg in maart van 3,9 naar 4,8 procent, een indicatie dat de loonstijging hier doorwerkt. "De inflatie voor huisvesting zelf kwam uit op een stabiele 5,7 procent, waarmee dit laatste stuk inflatie zijn stugheid bevestigt", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank in een reactie tegen ABM Financial News.

  De komende twee inflatierapporten moeten volgens Rabobank wel heel positief zijn, wil de Fed hier nog doorheen kijken. "We verwachten nu niet meer een renteverlaging in juni, maar pas in september. Hierdoor hebben we onze verwachtingen voor dit jaar ook teruggeschroefd van drie renteverlagingen, naar twee."

  De Amerikaanse producentenprijzen waren afgelopen donderdag juist een meevaller. De fabrieksprijzen stegen met 0,2 procent op maandbasis in maart, net als de kernprijzen. Dat was conform de verwachting en beduidend lager dan in februari.

  Volgens Wiersma moeten aandelenbeleggers zich niet te veel zorgen maken. "Zolang de huidige inflatie vraag-gedreven is, in tegenstelling tot de aanbod-gedreven inflatie in 2021 en 2022, en de economie goed blijft draaien, hoeft dat voor aandelen helemaal niet slecht uit te pakken."

  De stijging van de obligatierentes in de afgelopen weken, vindt de expert van ING overdreven en "een kleine correctie zou op zijn plaats zijn."

  Die kwam vrijdag ook met een daling van 8 basispunten voor de Amerikaanse tienjaarsrente, op 4,513 procent. Op weekbasis steeg de tienjaarsrente wel met 11 basispunten. De tweejarige variant steeg na de inflatiecijfers tot 4,97 procent, maar zakte vrijdag terug tot 4,89 procent.

  Marktkenners wezen erop dat beleggers de veilige havens opzochten vanwege de dreigende escalatie in het Midden-Oosten. Daardoor waren obligaties in trek en daalden de rentes.

  ECB op koers voor renteverlaging in juni

  De Europese Centrale Bank maakte afgelopen week zijn rentebesluit bekend, conform de verwachtingen zonder wijzigingen. Wel opende de centrale bank volgens ING "officieel" de deur naar een renteverlaging in juni. ING rekent op maximaal 75 basispunten aan renteverlagingen dit jaar.

  Volgens voorzitter Christine Lagarde waren er tijdens de vergadering over het rentebesluit zelfs "enkele bestuurders" die nu al voldoende vertrouwen hebben in een renteverlaging.

  Maar, zo benadrukte zij, de ECB blijft afhankelijk van de economische cijfers die de komende periode binnenkomen. "In juni hebben we veel meer informatie", aldus de ECB-voorzitter.

  Daarbij legt de centrale bank zich niet op voorhand vast op een bepaald rentetraject en is men niet afhankelijk van wat de Fed de komende maanden gaat doen.

  Volgens Deutsche Bank is het de vraag of er na een eventuele verlaging door de ECB in juni, in juli opnieuw een verlaging volgt, gezien de voortdurende voorzichtigheid van de centrale bank ten aanzien van de binnenlandse inflatie.

  De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0644 en daarmee op weekbasis bijna 2 procent lager. Het muntpaar stond na het rentebesluit van de ECB al onder druk, hoewel de centrale bank zelf geen mandaat heeft om de euro in het zadel te houden als ze eerder de rente verlagen dan de Fed.

  De Griekse bestuurder bij de ECB, Yannis Stournaras, zei vrijdag tegen persbureau Bloomberg dat het "nu het moment is om als ECB af te wijken van de Fed. De bestuurder herhaalde zijn verwachting dat de ECB dit jaar de rente vier keer verlaagt", citeerde marktanalist Stefan Koopman van Rabobank de uitspraken van Stournaras.

  Cijferseizoen trapt af

  JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo gaven afgelopen week het startschot voor het cijferseizoen. JPMorgan wist de verwachtingen te verslaan, net als Citigroup en Wells Fargo. Citigroup kondigde bovendien een reorganisatie aan, waarbij 7.000 banen verloren gaan. Verder ging JPMorgan onderuit door uitspraken over de ontwikkeling van de rentebaten dit jaar.

  Komende week openen onder meer Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Johnson & Johnson en Netflix de boeken.

  Een vat WTI-olie kostte vrijdag 86 dollar en daalde daarmee licht op weekbasis. Beleggers kijken momenteel vooral naar de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, waar een Iraanse vergeldingsactie op Israël dreigt na de recente aanslag op de Iraanse ambassade in Syrië.

  OPEC handhaafde afgelopen week zijn verwachting voor de groei van de vraag naar olie voor dit en volgend jaar. Het Internationaal Energieagentschap stelde zijn verwachting juist neerwaarts bij.

  Stijgers en dalers 

  Binnen de AEX ging Shell afgelopen week aan de leiding, met een winst van 6,2 procent. 

  Philips steeg 2,6 procent op weekbasis. De Amerikaanse rechter is akkoord gegaan met de deal die Philips sloot met de Amerikaanse Food and Drug Administration over diens slaapapneu-apparaten. "Nu deze overeenkomst is goedgekeurd […] hebben we een duidelijke routekaart om geleidelijk de activiteiten weer te herstellen en patiënten over de hele wereld te bedienen", zei CEO Roy Jakobs.

  Chippers konden beperkt profiteren van sterke omzetcijfers van TSMC. ASML steeg afgelopen week licht en Besi was zelfs hekkensluiter, met een verlies op weekbasis van 5,4 procent. ASMI steeg wel 1,1 procent. Citi verhoogde afgelopen week het koersdoel voor ASMI en ASML. UBS verhoogde ook het koersdoel voor ASML. Besi was met een koersverlies van 5,4 procent de grootste daler op weekbasis in de AEX. Adyen verloor 4,4 procent.

  ING daalde 4,2 procent op weekbasis, nadat Goldman Sachs het aandeel van de kooplijst haalde. Ook ABN AMRO verloor zijn koopaanbeveling bij de Amerikaanse bank. Wel verhoogde Goldman de koersdoelen voor beide banken. ABN AMRO verloor afgelopen week 3,2 procent.

  Onder de hoofdaandelen verloor Ahold Delhaize 3,5 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een adviesverlaging bij BNP Paribas, van Neutraal naar Underperform. Jefferies verhoogde het koersdoel licht, met een onveranderd Houden advies.

  Exor verloor licht terrein op weekbasis na cijfers, die volgens analisten overigens goed waren. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Exor van 103 naar 120 euro. De waardestijging van 33 procent naar 162,36 euro per aandeel was zo'n 5 procent meer dan de 154,60 waar Degroof op rekende. Dat was vooral te danken aan de belangen van Exor in Stellantis en Ferrari.

  Fagron was afgelopen week een van de uitblinkers in de AMX met een koerswinst van 3,3 procent na het openen van de boeken. Fagron boekte in het eerste kwartaal een recordomzet van 209 miljoen euro, een paar miljoen euro meer dan analisten hadden voorzien. De magistrale bereider mikt voor 2024 nog altijd op een hoge enkelcijferige autonome omzetgroei en een toename van de winstgevendheid op jaarbasis.

  AMG ging aan kop in de Midkap met een koerswinst van 6,4 procent op weekbasis en InPost steeg 6,2 procent. Hekkensluiter Alfen verloor op weekbasis juist meer dan 6 procent, nadat de nominatie van de nieuwe CFO een dag voor de jaarvergadering werd ingetrokken. Opnieuw slecht nieuws voor Alfen, concludeerden analisten.

  Just Eat Takeaway won op weekbasis 1,0 procent. De groei in de markt voor maaltijdbezorgers oogt solide, met ruim tien procent in 2024, maar een consolidatieslag kan dit jaar weleens het echte verhaal worden, zo schreven analisten van Barclays afgelopen week in een rapport. Ze zien "gezonde" groei en dat zal zich ook vertalen in hogere marges. UBS wees verder op de positieve ontwikkelingen rond de fees voor Grubhub in New York.

  Nedap steeg afgelopen week 0,6 procent in de AScX na cijfers over het eerste kwartaal. De omzet daalde afgelopen kwartaal met 6 procent op jaarbasis, maar Nedap verwacht in heel 2024 een verdere omzetgroei te realiseren, met name in de tweede jaarhelft.

  Kendrion steeg op weekbasis 4,0 procent, nadat bekend werd dat het bedrijf de meeste van zijn automotive-activiteiten verkoopt. Analisten reageerden positief en CEO Joep van Beurden meent dat de desinvestering de waardering ten goede zal komen.

  Verder won koploper Avantium bijna 15 procent, onder meer na een koopaanbeveling van beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten, terwijl NX Filtration ruim 16 procent daalde.

  Het lokaal genoteerde Onward Medical steeg op weekbasis bijna 23 procent en profiteerde zo van een koopadvies van Stifel.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Update: PPF vergroot belang in InPost
  13-04-2024 12:33 - Koopt pluk van 10 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) Advent International heeft een extra pluk aandelen InPost aan PPF Group verkocht en die nadert zo een belang van 30 procent. Dit meldde PPF vrijdag voorbeurs.

  Het gaat om een belang van 10 procent, dat als gevolg van een optieconstructie nu in handen is gekomen van PPF. In mei vorig jaar nam PPF op deze manier al 5 procent van de aandelen InPost van Advent over.

  Tegelijk heeft PPF met Claure Group een akkoord bereikt over een verkoop van een belang van 3 procent in InPost. "Ik ben erg blij om Marcelo Claure, een doorgewinterde techinvesteerder, te mogen verwelkomen als aandeelhouder van InPost", zei CIO Didier Stoessel van PPF.

  Na afronding van de verkoop houdt PPF een belang van 28,75 procent in InPost. En volgens het register van de AFM heeft Advent nog een belang van 15,03 procent.

  Update: om resterende belang Advent toe te voegen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX op Wall Street
  12-04-2024 22:13 - Bijna alle fondsen lager.

  (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn vrijdag zeven van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam lager gesloten. 


  Aegon (-0,79%)

  ArcelorMittal (-1,64%)

  ASML (-0,40%)

  ING Groep (-0,59%)

  Philips (-1,38%)

  RELX (+0,29%)

  Royal Dutch Shell (-1,54%)

  Unilever (-1,18%)


  Euro/dollar: 1,0641


  Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 883,45 punten, zijn geëindigd op 877,23 punten.


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Banken flink onderuit op rood Wall Street
  12-04-2024 22:08 - Beleggers zoeken veilige havens als obligaties en goud op.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager geëindigd, terwijl de spanningen in het Midden-Oosten opliepen. De S&P 500 daalde 1,5 procent op 5.123,41 punten, de Dow Jones index verloor 1,2 procent op 37.983,24 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 16.175,09 punten. 

  Op weekbasis leverden de S&P 500 en de Dow Jones index circa 1,5 tot 2,5 procent in. De techzware Nasdaq hield de schade enigszins beperkt en wist eerder deze week nog wel zijn record aan te scherpen.

  De week stond in het teken van teleurstellende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die de rentevrees aanwakkerden. Ook vrijdag was er tegenvallend nieuws op dat vlak, toen de Universiteit van Michigan bekendmaakte dat de inflatieverwachtingen voor april zijn opgelopen, terwijl het consumentenvertrouwen in de VS is gedaald.

  De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam halverwege de maand uit op 3,1 procent, tegen 2,9 procent eind maart. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar steeg van 2,8 naar 3,0 procent.

  De stijging weerspiegelt "enige frustratie over het feit dat de inflatievertraging mogelijk tot stilstand is gekomen. Per saldo wachten consumenten met een oordeel over de economie in het licht van de komende verkiezingen, die volgens veel consumenten een aanzienlijke impact kunnen hebben op het verloop van de economie", zei Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan in een toelichting.

  Na het nodige macro-economische geweld van de afgelopen dagen, keken beleggers vrijdag ook naar de start van het cijferseizoen in de VS. Het aandeel JPMorgan Chase ging na het openen van de boeken hard onderuit, vooral door uitspraken over de ontwikkeling van de rentebaten dit jaar, die veel beleggers duidelijk niet konden waarderen. Ook het aandeel Citigroup daalde, hoewel minder hard dan dat van JPMorgan. 

  Vermogensbeheerder Matt Stucky van Northwestern Mutual Wealth Management zag vooral winstnemingen bij JPMorgan. Over het algemeen heeft de bank een "net" kwartaal gedraaid, maar omdat het aandeel wordt verhandeld tegen een veel hogere multiple dan zijn sectorgenoten, zien beleggers op dit moment weinig reden om verder in te stappen, zei de beursexpert.

  De obligatierentes daalden vrijdag, na de flinke stijging eerder in de week. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 7 basispunten, tot 4,52 procent en de rente op de tweejarige Treasury Note daalde ook 9 basispunten, tot 4,90 procent. Marktkenners wezen erop dat beleggers de veilige havens opzochten vanwege de dreigende escalatie in het Midden-Oosten. Daardoor waren obligaties in trek en daalden de rentes. De goudprijs steeg naar een recordniveau.

  Volgens analisten van Société Générale is er nog weinig opwaarts potentieel voor de obligatierentes. "Met rendementen in de buurt van de hoogste waarden van het jaar en de Fed die geneigd is tot versoepeling, zien we niet veel ruimte voor een verdere verkoopgolf [van obligaties]", aldus de Franse bank.

  De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0641. De olieprijzen stegen 0,8 procent door de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

  "Niemand wil short zitten richting het weekend," zei Manish Raj van Velandera Energy Partners, vooral als het conflict tussen Israël en Iran de komende dagen escaleert.

  Volgens de laatste berichten zou er een aanval van Iran op Israëlische doelen op handen zijn als vergelding voor de aanval op de Iraanse ambassade in Syrië op 1 april, die wordt toegeschreven aan Israël. Hierbij kwamen hooggeplaatste commandanten van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde om het leven.

  Bedrijfsnieuws

  JPMorgan, Wells Fargo en Citigroup bleken in het eerste kwartaal meer winst te hebben behaald dan analisten hadden voorzien. Toch leverden JPMorgan en Citigroup respectievelijk 6,5 en 1,7 procent in. Wells Fargo daalde licht.

  BlackRock boekte in het afgelopen kwartaal een hogere winst, terwijl het beheerd vermogen ook steeg tot bijna 10,5 biljoen dollar. Het aandeel verloor toch 2,9 procent.

  Morgan Stanley verloor donderdag al meer dan vijf procent en daalde vrijdag 0,6 procent. Meerdere toezichthouders in de Verenigde Staten onderzoeken volgens de Wall Street Journal de bank over de manier waarop het klanten controleert die het risico lopen geld wit te wassen. Volgende week opent Morgan Stanley de boeken.

  Advanced Micro Devices, Micron Technology en Intel stonden vrijdag onder druk, met verliezen van 4 tot 5 procent, nadat The Wall Street Journal berichtte dat Chinese ambtenaren eerder dit jaar China's grootste telecombedrijven hebben opgedragen buitenlandse processors uit te faseren.

  Het aandeel van diergezondheidsbedrijf Zoetis daalde vrijdag met 8 procent, na een bericht in de Wall Street Journal dat de artritisspuiten Librela en Solensia van het bedrijf mogelijk katten en honden ziek hebben gemaakt.

  Amazon sloot donderdag op een record van 189,05 dollar. Vrijdag leverde het aandeel 1,5 procent in op 186,13 dollar.

  Apple won 0,9 procent. Donderdag steeg het aandeel al meer dan 4 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Geopolitieke spanningen zetten olieprijzen hoger
  12-04-2024 20:55 - Op weekbasis wel lager.

  (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn vrijdag gestegen door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Bij een settlement van 85,66 dollar op vrijdag werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 0,8 procent duurder. De prijs voor een vat Brent steeg ook 0,8 procent op ruim 90 dollar per vat. Op weekbasis daalden de prijzen wel.

  "Niemand wil short zitten richting het weekend," zei Manish Raj van Velandera Energy Partners, vooral als het conflict tussen Israël en Iran de komende dagen escaleert.

  "Het geheime wapen van Iran is het vermogen om de Straat van Hormuz te blokkeren," zei Raj verder, die stelde dat de huidige omstandigheden een WTI-prijs van 90 dollar per vat al rechtvaardigen.

  Volgens de laatste berichten zou er een aanval van Iran op Israëlische doelen op handen zijn als vergelding voor de aanval op de Iraanse ambassade in Syrië op 1 april, die wordt toegeschreven aan Israël. Hierbij kwamen hooggeplaatste commandanten van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde om het leven.

  Volgens Ole Hansen van Saxo Bank spelen verder ook de krapper wordende markt voor brandstofproducten als gevolg van verstoringen van Russische raffinaderijen na drone-aanvallen in Oekraïne een rol in het sentiment op de oliemarkten, plus de gunstiger vraagvooruitzichten, na de recente verbetering van de productie in de VS, Europa en China. 

  Bovendien heeft de OPEC zijn productiebeperkingen voortgezet, ter ondersteuning van een algemene verkrapping, zei de expert van Saxo Bank.

  "Deze ontwikkelingen sinds medio december hebben een voortdurende opbouw van speculatieve positionering in de oliemarkt ondersteund. Begin april werd hier het hoogste punt in zeven maanden bereikt", aldus Hansen.

  Daarnaast lieten de oliemarktrapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap afgelopen week uiteenlopende verwachtingen zien voor de verwachte groei van de vraag naar olie, zei de marktkenner.

  "De OPEC-analisten, die worden betaald door producenten die op zoek zijn naar een hoge en stabiele prijs, voorspellen een stijging van 2,2 miljoen vaten per dag [dit jaar]", zei Hansen, waar het IEA, "die de belangen dient van ontwikkelde landen die sterk afhankelijk zijn van energiebronnen", een groei van 1,2 miljoen vaten verwacht in 2024.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street koerst flink lager
  12-04-2024 19:30 - Beleggers zoeken veilige havens op.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag flink lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 1,6 procent op 5.115,09 punten, de Dow Jones index verloor 1,4 procent op 37.923,18 punten en de Nasdaq noteerde 1,8 procent lager op 16.152,16 punten. 

  Op weekbasis lijken de drie grote indexen ook flink in te moeten leveren, met verliezen van 1,5 tot ruim 2 procent voor de S&P 500 en de Dow Jones index. De techzware Nasdaq houdt de schade beperkt en wist eerder deze week nog wel zijn record aan te scherpen.

  De week stond in het teken van teleurstellende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die de rentevrees aanwakkerden. Ook vrijdag was er tegenvallend nieuws op dat vlak, toen de Universiteit van Michigan bekendmaakte dat de inflatieverwachtingen voor april zijn opgelopen, terwijl het consumentenvertrouwen in de VS is gedaald.

  De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam halverwege de maand uit op 3,1 procent, tegen 2,9 procent eind maart. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar steeg van 2,8 naar 3,0 procent.

  De stijging weerspiegelt "enige frustratie over het feit dat de inflatievertraging mogelijk tot stilstand is gekomen. Per saldo wachten consumenten met een oordeel over de economie in het licht van de komende verkiezingen, die volgens veel consumenten een aanzienlijke impact kunnen hebben op het verloop van de economie", zei Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan in een toelichting.

  Na het nodige macro-economische geweld van de afgelopen dagen, keken beleggers vandaag ook naar de start van het cijferseizoen in de VS. Het aandeel JPMorgan Chase ging na het openen van de boeken hard onderuit, vooral door uitspraken over de ontwikkeling van de rentebaten dit jaar, die veel beleggers duidelijk niet konden waarderen. Ook het aandeel Citigroup daalde, hoewel minder hard dan dat van JPMorgan. 

  Vermogensbeheerder Matt Stucky van Northwestern Mutual Wealth Management zag vooral winstnemingen bij JPMorgan. Over het algemeen heeft de bank een "net" kwartaal gedraaid, maar omdat het aandeel wordt verhandeld tegen een veel hogere multiple dan zijn sectorgenoten, zien beleggers op dit moment weinig reden om verder in te stappen, zei de beursexpert.

  De obligatierentes daalden vrijdag, na de flinke stijging eerder in de week. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde vrijdagavond 9 basispunten, tot 4,50 procent en de rente op de tweejarige Treasury Note daalde ook 9 basispunten, tot 4,88 procent. Marktkenners wezen erop dat beleggers de veilige havens opzochten vanwege de dreigende escalatie in het Midden-Oosten. Daardoor waren obligaties in trek en daalden de rentes. Ook de olieprijzen stegen richting het weekend.

  Volgens analisten van Société Générale is er nog weinig opwaarts potentieel voor de obligatierentes.

  "Met rendementen in de buurt van de hoogste waarden van het jaar en de Fed die geneigd is tot versoepeling, zien we niet veel ruimte voor een verdere verkoopgolf [van obligaties]", aldus de Franse bank.

  De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0642.

  Bedrijfsnieuws

  JPMorgan, Wells Fargo en Citigroup bleken in het eerste kwartaal meer winst te hebben behaald dan analisten hadden voorzien. Toch leverden JPMorgan en Citigroup respectievelijk 5,5 en 2,2 procent in. Wells Fargo daalde licht.

  BlackRock boekte in het afgelopen kwartaal een hogere winst, terwijl het beheerd vermogen ook steeg tot bijna 10,5 biljoen dollar. Het aandeel verloor toch 2,1 procent.

  Morgan Stanley verloor donderdag al meer dan vijf procent en daar kwam vrijdag bijna een procent bij. Meerdere toezichthouders in de Verenigde Staten onderzoeken volgens The Wall Street Journal de bank over de manier waarop het klanten controleert die het risico lopen geld wit te wassen. Volgende week opent Morgan Stanley de boeken.

  Advanced Micro Devices, Intel en Micron Technology stonden vrijdag onder druk, met verliezen van circa 4 procent, nadat The Wall Street Journal berichtte dat Chinese ambtenaren eerder dit jaar China's grootste telecombedrijven hebben opgedragen buitenlandse processors uit te faseren.

  Amazon sloot donderdag op een record van 189,05 dollar. Vrijdag noteerde het aandeel 1,7 procent lager.

  Apple stond fractioneel hoger. Donderdag steeg het aandeel nog meer dan 4 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen terughoudend het weekend in
  12-04-2024 18:31 - Obligatierentes dalen wel.

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag verdeeld geëindigd, waarbij winsten verdampten na opnieuw tegenvallende inflatiedata uit de VS. De Stoxx Europe 600 index steeg uiteindelijk 0,1 procent tot 505,25 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,1 procent op 17.930,32 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,2 procent lager bij een stand van 8.010,83 punten. De Britse FTSE eindigde 0,9 procent hoger op 7.995,58 punten.

  De Europese beurzen leken vrijdag lang op weg naar herstel, na een positieve sessie op Wall Street donderdag, waar vooral tech uitblonk en de Nasdaq een nieuw record bereikte, onder meer dankzij flinke winsten voor Apple, Amazon en Nvidia.

  "Daarmee lijkt AI een allesbepalende factor te blijven voor deze bullmarkt", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

  Op weekbasis leverden de Stoxx Europe 600 en DAX wel in. Het sentiment werd gedomineerd door enerzijds tegenvallende inflatiedata uit de Verenigde Staten en anderzijds een verruimingsgezinde Europese Centrale Bank, die de deur officieel openzette naar een eerste renteverlaging in juni.

  Vrijdag bleek opnieuw dat inflatiecijfers uit de VS toch ook zwaar wegen voor Europese beleggers. Uit actuele cijfers van de Universiteit van Michigan werd duidelijk dat de inflatieverwachtingen voor de komende 12 maanden en 5 jaar zijn opgelopen tussen eind maart en half april. Ondertussen daalde het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

  "Beleggers zullen nauwlettend kijken naar verdere indicaties van zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank voor richting over het toekomstige monetaire beleid, wat essentieel zal zijn voor de richting van de aandelenmarkten", meent Blekemolen.

  Vrijdag kwamen ook de eerste Amerikaanse banken met hun resultaten, die de verwachtingen wisten te verslaan maar beleggers niet echt overtuigden. Het Europese cijferseizoen komt vanaf volgende week langzaam op gang.

  Wat het sentiment vrijdag wel hielp, waren de dalende obligatierentes. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 8 basispunten, tot 4,51 procent en de rente op de Duitse tienjarige Bund daalde 12 basispunten, tot 2,345 procent. Marktkenners wezen erop dat beleggers de veilige havens opzochten vanwege de dreigende escalatie in het Midden-Oosten. Daardoor waren obligaties in trek en daalden de rentes. Ook de olieprijzen stegen flink.

  De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0644 en daarmee op weekbasis bijna 2 procent lager. Het muntpaar stond na het rentebesluit van de ECB al onder druk, hoewel de centrale bank zelf geen mandaat heeft om de euro in het zadel te houden als ze eerder de rente verlagen dan de Fed.

  De Griekse bestuurder bij de ECB, Yannis Stournaras, zei vrijdag tegen persbureau Bloomberg dat het "nu het moment is om als ECB af te wijken van de Fed. De bestuurder herhaalde zijn verwachting dat de ECB dit jaar de rente vier keer verlaagt", citeerde marktanalist Stefan Koopman van Rabobank de uitspraken van Stournaras.

  Op macro-economisch vlak werd bekend dat de export in China in maart harder dan verwacht is gedaald, wanneer uitgedrukt in dollars. De import daalde onverwacht.

  De Britse handelsbalans toonde in februari een stijging van de export en een lichte daling van de import, terwijl de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk veel harder steeg dan verwacht, met 1,1 procent.

  Inflatiecijfers uit Frankrijk en Duitsland bevestigden voor de maand maart een verdere afkoeling van de inflatie.

  Bedrijfsnieuws

  Energiebedrijven zaten vrijdag in Frankfurt in de lift. E.ON steeg 1,3 procent en RWE 3,7 procent. Aandelen van Duitse autofabrikanten stonden wel onder druk, net als Infineon, die in de DAX 2,2 procent verloor. Infineon zou bij de kwartaalcijfers nog wel eens met outlookwaarschuwing kunnen komen, waarschuwde Citi. STMicroelectronics daalde in Parijs 1,0 procent.

  Sectorgenoten ASMI en ASML deden het aanvankelijk beter in Amsterdam. Citi verhoogde de koersdoelen voor beide aandelen. Daar kwam voor ASML nog een koersdoelverhoging van UBS bovenop. Bij de slotbel leverde ASML licht in en steeg ASMI 0,3 procent.

  In Parijs deed Société Générale goede zaken, met een koerswinst van 2,1 procent en steeg TotalEnergies ook bijna 2,1 procent. Elders sloten oliereuzen als Shell en BP ook met een flinke winst. Net als in Duitsland, leverden ook in Parijs de autofabrikanten in. Stellantis belandde onderaan in de CAC 40, met een verlies van 3,2 procent. Verder beleefden aandelen van luxemerken als LVMH, Hermes en Kering een slechte dag, mogelijk door de tegenvallende Chinese handelscijfers.

  Barclays is gestart met het volgen van Randstad met een Onderwogen advies en een koersdoel van 50,00 euro, zo bleek vrijdag uit een sectorrapport van de Britse zakenbank. Het aandeel verloor 0,8 procent in Amsterdam. In tegenstelling tot Randstad kregen Adecco en Hays wel een koopaanbeveling. Adecco steeg 0,6 procent in Zürich en Hays daalde 0,5 procent in Londen.

  Just Eat Takeaway was een opvallende stijger in de Stoxx Europe 600. Analisten van UBS wezen op een voorstel van drie gemeenteraadsleden in New York, die een nieuw maximum willen stellen aan het bedrag dat platforms morgen rekenen voor het bezorgen van maaltijden van aangesloten restaurants. Als dit voorstel het haalt, dan is dit goed voor de winstgevendheid van Grubhub, de Amerikaanse tak van Just Eat Takeaway. Het aandeel steeg 3,2 procent.

  Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot een procent lager.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Video: cyclische aandelen bieden kansen
  12-04-2024 18:23 - Investment manager Simon Wiersma van ING wijst op hogere groeiverwachtingen.

  (ABM FN-Dow Jones) Hogere economische groeiverwachtingen en wat hogere inflatiecijfers betekenen dat beleggers wat meer kunnen opschuiven naar cyclische aandelen. Dit zei investment manager Simon Wiersma van ING Investment Office voor de camera van ABM Financial News.

  Klik hier voor: cyclische aandelen bieden kansen

  "Daarom hebben we de weging van nutsbedrijven verlaagd, ten gunste bijvoorbeeld van industriegoederen, maar ook de sector basismaterialen hebben we opgehoogd ten koste van een defensieve sector als gezondheidszorg", aldus Wiersma, die denkt op die manier iets meer te kunnen profiteren van de aantrekkende winsten in die sectoren.

  Bij basismaterialen noemt Wiersma als voorbeelden mijnbouwbedrijven ArcelorMittal, BHP Billiton en Rio Tinto.

  En bij IT is ING "nog steeds een grote fan" van Nvidia, Amazon en Apple. Microsoft blijft ook een "grote topper" volgens Wiersma. Tevens noemde de expert Super Micro Computer.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX weet recordkoers niet vast te houden
  12-04-2024 17:54 - Banken in het rood na start cijferseizoen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is er vrijdag niet in geslaagd om de recordkoers die vanochtend kort na de beursgong op de borden prijkte, vast te houden.

  De AEX sloot fractioneel lager op 883,45 punten, ruim onder de recordstand van 894,52 punten. Op weekbasis won de hoofdindex nipt terrein.

  Na het nodige macro-economische geweld van de afgelopen dagen, keken beleggers vandaag uit naar de start van het cijferseizoen in de VS.

  Het aandeel JPMorgan Chase ging na het openen van de boeken hard onderuit, vooral door uitspraken over de ontwikkeling van de rentebaten dit jaar, die veel beleggers duidelijk niet konden waarderen. Ook het aandeel Citigroup daalde, hoewel minder hard dan dat van JPMorgan.

  Beide Amerikaanse banken boekten overigens in het eerste kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht.

  Verder bleek in de VS dat het consumentenvertrouwen daalde, terwijl de inflatieverwachtingen stegen. En dat laatste zou kunnen betekenen dat de Federal Reserve zichzelf meer tijd zal gunnen om te besluiten of een renteverlaging gepast is.

  De Amerikaanse obligatierentes daalden vrijdag wel. Marktkenners wezen erop dat beleggers de veilige havens opzochten vanwege de dreigende escalatie in het Midden-Oosten. Daardoor waren obligaties in trek en daalden de rentes. Ook de olieprijzen stegen flink.

  De euro/dollar daalde naar 1,0644.

  Stijgers en dalers

  In de AEX was Shell de uitblinker met een koerswinst van 3,0 procent dankzij de stijgende olieprijs, nu de angst stijgt voor een tegenactie van Iran na een aanval van Israël op een Iraanse ambassade in Damascus.

  Exor en RELX wonnen 1,1 en 0,8 procent.

  Daar stonden verliezen van 2 procent en meer tegenover voor Adyen en UMG. ING daalde zelfs 3,3 procent. Goldman Sachs haalde het aandeel van de kooplijst, maar verhoogde het koersdoel wel, net als voor ABN AMRO, dat 1,5 procent daalde.

  In de AMX was Just Eat Takeaway de koploper met een koerswinst van 3,2 procent. Volgens UBS kan de winstgevendheid van Just Eat omhoog, als het Amerikaanse onderdeel Grubhub zou kunnen profiteren van een aanpassing van de zogeheten fee-caps in New York.

  Oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore werden circa 1,5 procent duurder. Allfunds daalde 2,2 procent en Basic-Fit 2,8 procent. Air France-KLM werd zelfs 4,5 procent goedkoper.

  Bij de smallcaps ging Kendrion aan de leiding met een koerswinst van 5,2 procent, nadat Kendrion de meeste van zijn automotive-activiteiten verkocht. Analisten reageerden positief en CEO Joep van Beurden meent dat de desinvestering de waardering ten goede zal komen, zei hij tegen ABM Financial News.

  BAM won 2,2 procent, mits gecorrigeerd voor een ex-dividend notering, maar Ebusco en NX Filtration daalden met 3,4 en 4,1 procent.

  Wall Street

  Aan het einde van de Amsterdamse beursdag daalden de Amerikaanse beurzen met meer dan een procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  12-04-2024 16:40 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met maandag 22 april 2024:


  MAANDAG 15 APRIL 2024

  11:00 Industriële productie - Februari (eur)

  14:30 Detailhandelsverkopen - Maart (VS)

  14:30 Empire State index - April (VS)

  16:00 Vertrouwen huizenbouwers - April (VS)

  16:00 Bedrijfsvoorraden - Februari (VS)


  DINSDAG 16 APRIL 2024

  04:00 Economische groei - Eerste kwartaal (Chi)

  04:00 Industriële productie - Maart (Chi)

  04:00 Detailhandelsverkopen - Maart (Chi)

  08:00 Werkloosheid - Februari (VK)

  11:00 Handelsbalans - Februari (eur)

  11:00 ZEW economisch sentiment - April (Dld)

  14:30 Woningbouw en vergunningen - Maart (VS)

  15:15 Industriële productie - Maart (VS)

  00:00 IMF - World Economic Outlook


  WOENSDAG 17 APRIL 2024

  00:50 Handelsbalans - Maart (Jap)

  08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Maart (VK)

  11:00 Inflatie - Maart (eur)

  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

  20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)


  DONDERDAG 18 APRIL 2024

  07:30 Werkloosheid - Maart (NL)

  14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

  14:30 Philadelphia Fed index - April (VS)

  16:00 Bestaande woningverkopen - Maart (VS)

  16:00 Leidende indicatoren - Maart (VS)


  VRIJDAG 19 APRIL 2024

  08:00 Producentenprijzen - Maart (eur)

  08:00 Detailhandelsverkopen - Maart (VK)

  08:45 Ondernemersvertrouwen - April (Fra)


  MAANDAG 22 APRIL 2024

  00:00 Consumentenvertrouwen - April (NL)

  00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Maart (NL)

  06:30 Investeringen - Februari (NL)

  14:30 Chicago Fed index - Maart (VS)

  16:00 Consumentenvertrouwen - April vlpg (eur)


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  12-04-2024 16:40 - Cijferseizoen begonnen.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met maandag 22 april 2024:


  MAANDAG 15 APRIL 2024

  13:00 Goldman Sachs - Cijfers eerste kwartaal (VS)


  DINSDAG 16 APRIL 2024

  07:00 Beiersdorf - Cijfers eerste kwartaal (Dld)

  13:00 Bank of America - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  13:00 Johnson & Johnson - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  13:00 Morgan Stanley - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  13:00 UnitedHealth - Cijfers eerste kwartaal (VS)


  WOENSDAG 17 APRIL 2024

  13:00 Abbott Laboratories - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  22:00 Alcoa - Cijfers eerste kwartaal (VS)


  DONDERDAG 18 APRIL 2024

  08:00 Deliveroo - Trading update (VK)

  08:00 Easyjet - Trading update (VK)

  13:00 Procter & Gamble - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  18:00 L'Oreal - Cijfers eerste kwartaal (Fra)

  22:00 Netflix - Cijfers eerste kwartaal (VS)

  22:00 PPG - Cijfers eerste kwartaal (VS)


  VRIJDAG 19 APRIL 2024

  13:00 American Express - Cijfers eerste kwartaal (VS)


  MAANDAG 22 APRIL 2024

  07:00 SAP - Cijfers eerste kwartaal (Dld)


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  12-04-2024 16:40 - Cijferseizoen gestart.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met maandag 22 april 2024:


  MAANDAG 15 APRIL 2024

  09:00 ForFarmers - Ex-dividend

  09:00 Nedap - Ex-dividend

  00:00 Kendrion - Jaarvergadering


  DINSDAG 16 APRIL 2024

  07:00 B&S Group - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 Fastned - Cijfers eerste kwartaal

  09:00 SBM Offshore - Ex-dividend

  00:00 PostNL - Jaarvergadering


  WOENSDAG 17 APRIL 2024

  07:00 ASML - Cijfers eerste kwartaal

  07:00 Just Eat Takeaway - Cijfers eerste kwartaal

  07:00 CM.com - Cijfers eerste kwartaal

  07:00 TomTom - Cijfers eerste kwartaal en jaarvergadering

  00:00 KPN - Jaarvergadering


  DONDERDAG 18 APRIL 2024

  07:00 NSI - Cijfers eerste kwartaal

  07:30 Sligro - Cijfers eerste kwartaal

  09:00 PostNL - Ex-dividend


  VRIJDAG 19 APRIL 2024

  09:00 KPN - Ex-dividend

  00:00 CM.com - Jaarvergadering

  00:00 NSI - Jaarvergadering


  MAANDAG 22 APRIL 2024

  00:00 ING - Jaarvergadering


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Consumentenvertrouwen VS zakt terug
  12-04-2024 16:06 - In april.

  (ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in april gedaald, terwijl de inflatieverwachting juist steeg. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan.

  De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 79,4 in maart naar 77,9 halverwege deze maand. 

  Het vertrouwen in de huidige staat van de economie verslechterde van 82,5 tot 79,3. Over de economische verwachtingen werden de ondervraagden ook iets minder optimistisch. Deze deelindex daalde van 77,4 naar 77,0.

  "Een lichte stijging van de inflatieverwachtingen in april weerspiegelt echter enige frustratie over het feit dat de inflatievertraging mogelijk tot stilstand is gekomen.Per saldo wachten consumenten met een oordeel over de economie in het licht van de komende verkiezingen, die volgens veel consumenten een aanzienlijke impact kunnen hebben op het verloop van de economie", zei Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan in een toelichting.

  De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam halverwege de maand uit op 3,1 procent, tegen 2,9 procent eind maart. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar steeg van 2,8 naar 3,0 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Barclays zet Randstad op de verkooplijst
  12-04-2024 15:43 - Koersdoel van 50 euro.

  (ABM FN-Dow Jones) Barclays is gestart met het volgen van Randstad met een Onderwogen advies en een koersdoel van 50,00 euro. Dit bleek uit een sectorrapport van de Britse zakenbank.

  In tegenstelling tot Randstad kregen Adecco en Hays wel een koopaanbeveling.

  "Je koopt deze aandelen als het sentiment op zijn laagst is, wetende dat de winsttaxaties mogelijk nog de komende 10 tot 11 maanden worden verlaagd", aldus de analisten. "We zijn van mening dat dit een van de beste momenten is om te kopen."

  Volgens Barclays zijn Hays en Adecco de duidelijke winnaars en bieden zij flink opwaarts potentieel voor wie meer cyclische namen wil toevoegen aan zijn portefeuille.

  "Beleggers krijgen een jaarlijkse winstgroei van 15 procent, een stabiel dividend van 6 tot 8 procent en de kans op extra uitkeringen in de vorm van aandeleninkopers of speciale dividenden", aldus Barclays.

  Barclays stelde dat Randstad de afgelopen tien jaar een leidende positie had in de uitzendsector, maar dat dit gaat veranderen, nu Adecco meer balans in de portefeuille heeft en meer blootgesteld is aan sectoren waar de meeste groei te verwachten valt. Daarbij is de waardering van Adecco aantrekkelijker.

  Voor de lange termijn blijft de bank positief over Randstad, alleen op de korte termijn ziet Barclays geen koersaanjagers.

  Randstad noteerde vrijdag op een groen Damrak min of meer onveranderd op 48,82 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Rode openingsindicatie Wall Street
  12-04-2024 15:01 - Na kwartaalcijfers grote banken.

  (ABM FN-Dow Jones) Wall Street is op weg naar een rode opening, nadat een aantal grote banken het cijferseizoen aftrapten en JPMorgan meer dan 3 procent lager lijkt te gaan openen.

  Volgens de futures gaat de S&P 0,7 procent in het rood openen en zal de Nasdaq bij opening 0,8 procent in het rood noteren.

  Na het nodige macro-economische geweld van de afgelopen dagen, met onder meer nieuwe inflatiecijfers, is het vandaag een stukje rustiger. Wel is het de aftrap van het cijferseizoen met naast JPMorgan, Wells Fargo en Citigroup die hun boeken voorbeurs openden.

  De importprijzen bleken in maart met 0,4 procent iets sterker gestegen. Vooral de import van brandstof werd flink duurder. Later vanmiddag volgt nog het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

  De euro/dollar daalde naar 1,0638 en de Amerikaanse tienjaarsrente zakte naar 4,501 procent.

  Olie werd circa 2 procent duurder.

  Bedrijfsnieuws

  JPMorgan, Wells Fargo en Citigroup bleken in het eerste kwartaal meer winst te hebben behaald dan analisten hadden voorzien. CEO Jamie Dimon van JPMorgan sprak van "sterke resultaten". Uitspraken van de topman over de rentebaten in 2024 werden echter niet goed ontvangen.

  Het aandeel JPMorgan lijkt 3,5 procent lager te gaan openen en Wells Fargo 0,9 procent. Citi daarentegen zal 1,3 procent hoger gaan openen.

  BlackRock boekte in het afgelopen kwartaal een hogere winst, terwijl het beheerd vermogen ook steeg, tot bijna 10,5 biljoen dollar. Het aandeel zal meer dan 2 procent hoger gaan openen.

  Morgan Stanley verloor donderdag meer dan vijf procent. Meerdere toezichthouders in de Verenigde Staten onderzoeken volgens The Wall Street Journal de bank over de manier waarop het klanten controleert die het risico lopen geld wit te wassen. Volgende week is het de beurt aan Morgan Stanley om de boeken te openen.

  Slotstanden

  De S&P 500 steeg donderdag 0,7 procent op 5.199,06 punten, de Dow Jones index daalde fractioneel op 38.459,08 punten en de Nasdaq sloot 1,7 procent hoger op 16.442,20 punten. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Importprijzen VS stijgen iets meer dan verwacht
  12-04-2024 14:36 - In maart een plus 0,3 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse importprijzen zijn in maart iets sterker dan verwacht gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

  De importprijzen stegen met 0,4 procent na een plus van 0,3 procent een maand eerder. De verwachting van economen vooraf was voor maart een stijging met 0,3 procent.  

  De importprijzen van brandstof stegen met 4,7 procent op maandbasis na een plus van 1,3 procent een maand eerder, herzien van een stijging met 1,8 procent. 

  De exportprijzen stegen met 0,3 procent op maandbasis. 

  Op jaarbasis lagen de importprijzen 0,4 procent hoger en de exportprijzen 1,4 procent lager.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beter dan verwachte kwartaalcijfers voor Citigroup
  12-04-2024 14:22 - Kwartaalwinst minder gedaald dan gevreesd.

  (ABM FN-Dow Jones) Citigroup heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere omzet behaald, maar de winst per aandeel viel wel hoger uit dan verwacht. Dit meldde de Amerikaanse bank vrijdag bij de kwartaalcijferrapportage.

  De inkomsten van Citigroup daalden op jaarbasis van 21,5 miljard naar dan 21,1 miljard dollar. In het vierde kwartaal kwamen de inkomsten uit op 17,4 miljard dollar.

  Onder de streep resteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 3,4 miljard dollar, of 1,58 dollar per aandeel tegen een winst per aandeel van 2,19 dollar in periode in 2023. 

  De verwachting van analisten voor het afgelopen kwartaal lag op een winst van 1,18 dollar per aandeel.

  De CET-ratio steeg op jaarbasis van 13,4 naar 13,5 procent. Eind december was dit ook 13,4 procent. "Onze balans is sterk", zei CEO Jane Fraser vrijdag in een toelichting.

  Het aandeel Citigroup noteerde vrijdag voor de openingsbel in New York 1,5 procent hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • SBM Offshore ontvangt nieuwe opdracht van ExxonMobil
  12-04-2024 13:50 - Voor FPSO.

  (ABM FN-Dow Jones) ExxonMobil heeft een contract voor de bouw van nieuwe FPSO gegund aan SBM Offshore. Dit maakte de Nederlandse oliedienstverlener vrijdagmiddag bekend.

  Het betreft de FPSO Jaguar, die voor de kust van Guyana zal worden afgemeerd. SBM zal de nieuwe FPSO bouwen en installeren. Ook wordt SBM naar verwachting verantwoordelijk voor het opereren en onderhouden van de FPSO voor een periode van tien jaar.

  FPSO Jaguar zal 250.000 vaten olie per dag kunnen produceren en zal opereren op 1.630 meter diepte. Ook kan het circa 2 miljoen vaten olie opslaan.

  Financiële details meldde SBM vrijdag niet.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Winstdaling Wells Fargo valt mee
  12-04-2024 13:32 - Aandeel voorbeurs in het rood.

  (ABM FN) Wells Fargo heeft in het eerste kwartaal minder winst behaald dan in dezelfde periode, maar kwam wel hoger uit dan analisten hadden voorzien. Dat bleek vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse bank.

  De nettowinst daalde op jaarbasis van 5,0 miljard naar 4,6 miljard dollar. En de winst per aandeel ging van 1,23 dollar naar 1,20 dollar, terwijl analisten die vooraf werden geraadpleegd door FactSet uitgingen van 1,07 dollar winst per aandeel.

  In het afgelopen kwartaal kwamen de inkomsten van Wells Fargo uit op 20,9 miljard dollar. Dat was iets meer dan in het eerste kwartaal van 2023 en ook beter dan analisten hadden verwacht.

  Wells Fargo stopte afgelopen kwartaal minder dan een miljard dollar in de pot voor kredietverliezen. Een jaar eerder was dat nog 1,2 miljard dollar.

  De zogeheten CET Tier 1 ratio noteerde eind maart op 11,2 procent en dat is hoger dan 10,8 procent een jaar eerder, maar wel lager dan de 11,4 procent afgelopen december.

  CEO Charlie Scharf sprak in een toelichting van "solide eerste kwartaalresultaten".

  Het aandeel Wells Fargo lijkt vrijdag 0,3 procent lager te gaan openen.

  Door: ABM Financial News.
  pers@abmfn.be
  Redactie: +32(0)78 486 481

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Meer winst voor JPMorgan
  12-04-2024 13:17 - Topman Dimon rekent op verdere normalisering rentebaten.

  (ABM FN-Dow Jones) JPMorgan Chase heeft in het afgelopen kwartaal meer winst behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder en presteerde beter dan analisten hadden verwacht.  Dit bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers van de Amerikaanse zakenbank.

  CEO Jamie Dimon sprak van "sterke resultaten". De topman benadrukte vrijdag "de uitzonderlijk hoge CET1 kapitaalratio van 15,0 procent". 

  Verder tekende hij aan dat de nettorentebaten afgelopen kwartaal met 4 procent daalden ten opzichte van de laatste maanden van 2023, "maar dat was zoals verwacht". Dimon verwacht dat de rentebaten zich ook in de komende maanden verder "normaliseren", net als de voorzieningen voor slechte leningen. 

  JPMorgan Chase boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 13,4 miljard dollar in vergelijking met 12,6 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar verdiende de bank 9,3 miljard dollar.

  Aangepast voor bijzondere posten bedroeg de winst per aandeel 4,44 dollar. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden voor het eerste kwartaal op een winst van 4,17 dollar per aandeel.

  De bank stopte afgelopen kwartaal 1,9 miljard dollar in de zogeheten stroppenpot. Vorig kwartaal was dit 2,8 miljard dollar.

  De inkomsten van JPMorgan stegen van 39,3 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2023 naar 42,5 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. In het vierde kwartaal van 2023 boekte JPMorgan 39,9 miljard dollar aan inkomsten.

  Het aandeel JPMorgan Chase noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 4,1 procent lager. Het lijkt dat beleggers ontevreden zijn over de vooruitzichten van JPMorgan voor de netto rentebaten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.