VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Powell geeft geen signalen af over exacte tijdstip eerste renteverlaging
  15-07-2024 20:09 - Amerikaanse centrale bank komt eind juli opnieuw bijeen.

  (ABM FN-Dow Jones) Fed-voorzitter Jerome Powell zei maandag geen enkele hint te zullen geven over het tijdstip waarop de Amerikaanse centrale bank zal gaan beginnen met het verlagen van de rente. Dit zei de Fed-voorzitter tijdens een toespraak voor de Economic Club of Washington.

  "Vandaag zal ik op geen enkele manier signalen afgeven over welke bijeenkomst dan ook. Dus.... gewoon om de pret te verpesten", zei Powell lachend.

  Eind juli vindt de eerst volgende beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank plaats en medio september komt de centrale bank opnieuw bijeen.

  Sommige economen denken dat de Fed deze maand al in actie zal komen.

  Powell zei dat de Fed een 'vergadering per vergadering'-aanpak hanteert.

  Hij zei maandag wel al geruime tijd van mening te zijn dat er een "route" bestaat om de inflatie terug te brengen naar de 2 procent-doelstelling van de Fed, zonder aanzienlijke pijn op de arbeidsmarkt te veroorzaken.

  De reden hiervoor is dat de arbeidsmarkt "zo oververhit is" dat "het wel een beetje zou kunnen afkoelen", zei hij. Bovendien zei hij dat het scenario van een zogenaamde harde landing op dit moment "zeker niet het meest waarschijnlijk scenario is".

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street koerst af op hoger slot
  15-07-2024 19:39 - Aandeel Trump Media & Technology ruim 33 procent hoger.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag hoger met nog een paar uur handel te gaan, terwijl beleggers de mogelijke implicaties van de moordaanslag op Donald Trump proberen in te schatten.

  De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 5.628,90 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 40.142,76 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent hoger op 18.459,24 punten.

  "Het verhaal van de dag wordt gedomineerd door de zogenaamde 'Trump-handel', waarbij veel beleggers ervan uitgaan dat de gebeurtenissen in het weekend bijdragen aan de herverkiezing van de voormalige president", zei strateeg Bob Savage van BNY. "De logica is dat de [toegenomen] kans op belastingverlagingen en hogere handelstarieven zullen leiden tot nog hogere Amerikaanse begrotingstekorten, naast mogelijke tegenwind voor de economische groei en intense politieke druk op de Federal Reserve om het monetaire beleid te versoepelen", voegde hij toe.

  OCBC zei dat de groeiende kans dat Trump de verkiezingen wint vanwege sympathiestemmen zou kunnen bijdragen aan marktvolatiliteit op de korte termijn. "Een overwinning van Trump hoeft echter niet per definitie een "gloom and doom" scenario voor markten te betekenen", voegde de bank toe.

  Op macro-economisch vlak werd maandag in de VS bekend dat de Empire State index in juli daalde van -6,0 naar -6,6, terwijl de markt rekende op een ongewijzigd niveau.

  Olie noteerde maandag 0,3 procent lager op 80,77 dollar per vat.

  De euro/dollar noteerde op 1,0896. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0911 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0906 op de borden. 

  Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een viertal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de detailhandelsverkopen en de importprijzen, gevolgd door het vertrouwen onder huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden.

  Bedrijfsnieuws

  De aandelen van Trump Media & Technology, waar Trumps mediaplatform Truth Social onderdeel van is, stegen maandag ruim 33 procent in reactie op de gebeurtenissen dit weekend.

  Aandelen gerelateerd aan cryptovaluta, waar Trump een voorstander van is, zaten maandag ook in de lift. Coinbase won bijna 12 procent.

  BlackRock steeg 0,4 procent na het openen van de boeken. In het afgelopen kwartaal steeg het beheerd vermogen met 13 procent naar 10,6 biljoen dollar, terwijl de aangepaste winst beter was dan verwacht.

  Goldman Sachs heeft in het tweede kwartaal van 2024 flink hogere en beter dan verwachte resultaten geboekt, inclusief een ruime winstverdubbeling. CEO David Solomon sprak zijn tevredenheid uit over de solide resultaten in het kwartaal. Het aandeel Goldman Sachs noteerde maandag 1,2 procent hoger.

  Google-moeder Alphabet voert vergevorderde gesprekken om Wiz, een startup voor cyberbeveiliging, over te nemen voor circa 23 miljard dollar, schreef de Wall Street Journal. Alphabet steeg 0,8 procent.

  Apple steeg 1,7 procent. Uit voorlopige cijfers van International Data Corp zou blijken dat de leveringen van iPhones in het tweede kwartaal met 1,5 procent zijn gestegen op jaarbasis naar 45,2 miljoen stuks. Samsung zou in dezelfde periode bijna 54 miljoen toestellen hebben verkocht.

  Super Micro Computer vervangt vanaf 22 juli Walgreens Boots Alliance in de Nasdaq 100 index. De aandelen van het chipbedrijf noteerden 2,0 procent lager.

  Aandelen van SolarEdge noteerden 14,2 procent in de min. De maker van omvormersystemen gaat 400 banen schrappen, of omgerekend 7 procent van zijn personeelsbestand. SolarEdge wees als reden op de dalende omzet en hogere voorraden. De reorganisatie moet zorgen voor financiële stabiliteit en de winstgevendheid vergroten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen lager gesloten
  15-07-2024 18:34 - Chinese macrodata vallen tegen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, na teleurstellende macro-data uit China, terwijl beleggers de impact van de mislukte moordaanslag op Trump probeerden in te schatten.

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,0 procent tot 518,73 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,8 procent op 18.590,89 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,2 procent op 7.632,71 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent lager op 8.182,96 punten.

  De Chinese economie is in het tweede kwartaal minder hard gegroeid dan verwacht. Het Chinese bruto binnenlands product steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis met 4,7 procent, na een groei van 5,3 procent in het eerste kwartaal, terwijl de markt rekende op een groei van 5,0 procent.

  "China blijft met de bekende uitdagingen kampen", zei Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen. "Zwak consumentenvertrouwen leidt tot matige bestedingen. Tegelijkertijd ondervindt de industrie tegenwind van de vastgoedmarkt en kampt met overcapaciteit", voegde hij toe.

  Afgelopen weekend heeft voormalig Amerikaans president, Donald Trump, een moordaanslag overleeft. "Het resulteerde in een iets sterkere Amerikaanse dollar en terzelfdertijd lijken de aandelenfutures hogere koersen op te zoeken. Zoals de kaarten nu liggen zouden de gezondheids-, banken- en oliesector winnen bij een overwinning van Donald Trump tijdens de presidentsverkiezingen", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van online broker Lynx.

  Op macro-economisch vlak werd maandag tevens bekend dat de industriële productie in de eurozone in mei op maandbasis is gedaald met 0,1 procent, terwijl deze op jaarbasis 2,9 procent lager uitkwam.

  WTI-olie noteerde maandag 0,5 procent lager op 81,84 dollar per vat.

  De euro/dollar noteerde op 1,0917. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0886 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0906 op de borden.

  Bedrijfsnieuws

  De aandelen van Burberry daalden maandag ruim 18 procent na een winstwaarschuwing. De teleurstellende prestatie in het eerste kwartaal leidde er ook toe dat het bedrijf zijn CEO heeft vervangen en het dividend heeft opgeschort.

  Ook Swatch Group had het lastig. Het aandeel daalde bijna 10 procent doordat de winst daalde als gevolg van een vertraging van de Chinese verkopen.

  Een andere opvallende daler was TomTom in Amsterdam. Het aandeel verloor ruim 8 procent, nadat het opnieuw rode cijfers schreef, de outlook neerwaarts bijstelde en ook de verwachtingen voor 2025 introk.

  Op de Duitse beurs stonden energiebedrijven als RWE, E.ON en Siemens Energy maandag onder druk, met verliezen van circa 1,5 procent tot bijna 5 procent. 

  In Parijs leverden de aandelen van luxemerken als Hermes, LVMH en Kering in na de teleurstellende Chinese macrocijfers, met verliezen tot ruim 5 procent. 

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 5.663,59 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het groen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX laat recordpoging los
  15-07-2024 17:51 - TomTom onder druk na cijfers.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag na een sterke ochtendhandel, waarbij een nieuwe all time high werd bereikt, 's middags stoom verloren. De AEX sloot uiteindelijk 0,8 procent lager op 937,47 punten.

  De stemming werd volgens investment manager Simon Wiersma van ING bepaald door de mislukte moordaanslag op presidentskandidaat Donald Trump in het weekend, die de grote politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten bevestigt.

  "De geschiedenis zal zich de foto herinneren van Trump met opgeheven vuist en een bloedend oor, maar bovenal heeft deze gebeurtenis de campagne veranderd en is het zeker dat Trump de presidentsverkiezingen zal winnen. Dit scenario heeft de angst voor een opleving van de inflatie weer aangewakkerd, gezien het programma van Trump", voegde de hoofdeconoom van CBC Banque Bernard Keppenne toe.

  Hoewel de gokmarkten tijdens het weekend meer inzetten op een overwinning van Trump, was de algemene beweging in lijn met wat er te zien was na het slechte debat van Biden op 27 juni.

  Tot nog toe leidde de gebeurtenis ook niet tot een duidelijke vlucht naar typische veilige haven beleggingen zoals schatkistpapier en goud. De dollar steeg aanvankelijk ten opzichte van de euro, maar gedurende de handelsdag is de wisselkoers weer opgelopen naar 1,0917. De Amerikaanse obligatierentes stegen maandag licht, terwijl de olieprijzen licht daalden.

  Crypto, waar Trump een voorstander van is, zat maandag wel flink in de lift. Bitcoin steeg zo'n 5 procent naar ruim 63.000 dollar.

  Chinese macrodata vielen maandag over de hele linie tegen. Zo werd maandagochtend vroeg bekend dat de Chinese economie in het tweede kwartaal minder hard is gegroeid dan verwacht. De groei kwam uit op 4,7 procent, waar 5,0 procent was voorzien. In het eerste kwartaal groeide de economie in China nog met 5,3 procent. Verder steeg de industriële productie in China harder dan verwacht in juni, terwijl de Chinese detailhandelsverkopen minder hard stegen in dezelfde maand.

  Wiersma van ING zag de kans op meer stimulering door de Chinese overheid wel toenemen door deze cijfers.

  Op macro-economisch vlak was het verder rustig, terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell na het slot in Europa spreekt voor de Economic Club of Washington.

  "Uitkijken welke conclusies hij trekt na de inflatiecijfers van vorige week", klonk het uit de marktenzaal van KBC.

  De Nederlandse export daalde in mei met 4,3 procent in volume, na 2,3 procent groei in april. Onder andere aardgas en olie werden minder geëxporteerd, maar ook machines en transportmiddelen werden minder uitgevoerd. De import kromp ook met 1,7 procent.

  Stijgers en dalers

  UMG ging maandag aan kop in de AEX met een winst van 0,9 procent. Besi steeg 0,8 procent en ASMI 0,2 procent. ASML verloor juist 1,3 procent. Woensdag opent ASML de boeken.

  Prosus was een van de sterkste dalers in de hoofdindex. Het aandeel daalde 2,1 procent, na het economische nieuws uit China. Het belang in het Chinese Tencent is bepalend voor de koers van Prosus. Tencent daalde maandag 1,7 procent.

  Philips en DSM-Firmenich leverden zo'n 2,5 procent in.

  In de Midkap steeg Fugro 1,3 procent. Galapagos en InPost daalden meer dan twee procent.

  Bij de smallcaps steeg NSI 1,1 procent en Sligro 1,3 procent. Beiden komen later in de week met cijfers. NX Filtration daalde 0,7 procent. Berenberg was positief over het herstel van de omzetgroei en de benoeming van een nieuwe CEO na een teleurstellend 2023.

  TomTom was de negatieve uitschieter met een koersverlies van 8,4 procent na kwartaalcijfers die als teleurstellend werden beoordeeld. TomTom kampt met tegenwind bij de Automotive-tak en moest zijn omzetoutlook voor 2025 loslaten, terwijl die voor 2024 naar de onderkant van de eerdere outlook werd omlaag geschroefd. Nieuwe contracten bij Enterprise zijn wel bemoedigend, vonden analisten.

  Wall Street

  De Amerikaanse beurzen stegen meer dan een half procent rond het slot in Amsterdam.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  15-07-2024 16:39 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met dinsdag 23 juli 2024:


  DINSDAG 16 JULI 2024

  11:00 ZEW economisch sentiment - Juli (Dld)

  11:00 Handelsbalans - Mei (eur)

  14:30 Detailhandelsverkopen - Juni (VS)

  14:30 Importprijzen - Juni (VS)

  16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Juli (VS)

  16:00 Bedrijfsvoorraden - Mei (VS)


  WOENSDAG 17 JULI 2024

  08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Juni (VK)

  11:00 Inflatie - Juni def. (eur)

  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

  14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Juni (VS)

  15:15 Industriële productie - Juni (VS)

  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

  20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)


  DONDERDAG 18 JULI 2024

  06:30 Werkloosheid - Juni (NL)

  08:00 Werkloosheid - Mei (VK)

  14:15 Europese Centrale Bank - Rentebesluit (eur)

  14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

  14:30 Philadelphia Fed index - Juli (VS)

  14:45 Europese Centrale Bank - Toelichting Lagarde (eur)

  16:00 Leidende indicatoren - Juni (VS)


  VRIJDAG 19 JULI 2024

  00:30 Inflatie - Juni (Jap)

  08:00 Producentenprijzen - Juni (Dld)

  08:00 Detailhandelsverkopen - Juni (VK)


  MAANDAG 22 JULI 2024

  00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Juni (NL)

  14:30 Chicago Fed activiteitsindex - Juni (VS)


  DINSDAG 23 JULI 2024

  06:30 Consumentenvertrouwen - Juli (NL)

  06:30 Investeringen - Mei (NL)

  16:00 Consumentenvertrouwen - Juli vlpg (eur)

  16:00 Bestaande woningverkopen - Juni (VS)


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  15-07-2024 16:39 - Cijferseizoen begonnen.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met dinsdag 23 juli 2024:


  DINSDAG 16 JULI 2024

  13;00 Bank of America - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 Morgan Stanley - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  00:00 Amazon Prime Day


  WOENSDAG 17 JULI 2024

  00:00 Amazon Prime Day


  DONDERDAG 18 JULI 2024

  13:00 Abbott Laboratories - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 American Airlines - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 United Airlines - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  22:00 Netflix - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  22:00 PPG - Cijfers tweede kwartaal (VS)


  VRIJDAG 19 JULI 2024

  13:00 American Express - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 Halliburton - Cijfers tweede kwartaal (VS)


  MAANDAG 22 JULI 2024

  22:00 SAP - Cijfers tweede kwartaal (Dld)


  DINSDAG 23 JULI 2024

  13:00 Coca-Cola - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 Comcast - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 General Motors - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 Kimberly-Clark - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 Lockheed Martin - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 Nucor - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 Philip Morris - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 Sherwin-Williams - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  13:00 UPS - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  22:00 Alphabet - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  22:00 Tesla - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  22:00 Texas Instruments - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  22:00 Visa - Cijfers derde kwartaal (VS)


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  15-07-2024 16:38 - Cijferseizoen in aantocht.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met dinsdag 23 juli 2024:


  DINSDAG 16 JULI 2024

  - Geen agendapunten


  WOENSDAG 17 JULI 2024

  07:00 ASML - Cijfers tweede kwartaal

  07:00 NSI - Cijfers tweede kwartaal


  DONDERDAG 18 JULI 2024

  07:00 Nedap - Cijfers tweede kwartaal

  07:30 Sligro - Cijfers tweede kwartaal


  VRIJDAG 19 JULI 2024

  - Geen agendapunten


  MAANDAG 22 JULI 2024

  00:00 Retail Estates - Jaarvergadering


  DINSDAG 23 JULI 2024

  07:00 Acomo - Cijfers tweede kwartaal

  07:00 AkzoNobel - Cijfers tweede kwartaal

  07:00 CM.com - Cijfers tweede kwartaal

  07:00 Randstad - Cijfers tweede kwartaal

  07:00 Wereldhave - Cijfers tweede kwartaal

  18:00 ASMI - Cijfers tweede kwartaal


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Video: kansen bij Britse smallcaps
  15-07-2024 16:27 - Trade Republic ziet na jaren van relatief slechte prestaties kansen.

  (ABM FN-Dow Jones) Hoewel Britse smallcaps het de afgelopen jaren relatief slecht hebben gedaan, is het volgens senior advisor Erik Mauritz van Trade Republic interessant om eens naar deze beleggingen te kijken.

  "En niet alleen omdat ze het relatief slecht gedaan hebben de afgelopen jaren, maar ook omdat de Britse economie aan het groeien is", zei de senior advisor.

  Mauritz wees verder op de nieuwe regering, "die best wel pro bedrijfsleven is en eigenlijk politiek stabieler is nu dan Europa."

  Klik hier voor: kansen bij Britse small caps

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Macy's onderuit na beëindigen overnamegesprekken
  15-07-2024 14:58 - Aandeel keldert met meer dan 10 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) Aandelen van Macy's zijn maandag 12 procent gedaald in de voorbeurshandel op Wall Street, nadat de Amerikaanse warenhuisketen bekendmaakte dat de overnamegesprekken met private-equityfirma's Arkhouse Management en Brigade Capital Management zijn beëindigd.

  De retailer zei maandag dat men na zeven maanden van gesprekken en onderzoek niet in staat was om tot een overname te komen en dat het Arkhouse en Brigade heeft laten weten dat het overnamebod van 24,80 dollar of bijna 7 miljard dollar in totaal te laag is. De bedrijven waren volgens Macy's ook niet in staat om toegezegde financiering te bieden, waardoor er onzekerheid ontstond voor de aandeelhouders.

  "De raad van bestuur wil dat het managementteam zich weer volledig concentreert op het vergroten van de aandeelhouderswaarde door het uitvoeren van de 'A Bold New Chapter'-strategie van het bedrijf", aldus Macy's in een verklaring.

  Arkhouse en Brigade probeerden Macy's sinds december vorig jaar over te nemen. Tot tweemaal toe werd het bod verhoogd.

  In april beëindigde Macy's nog een proxygevecht met Arkhouse met een overeenkomst om twee van haar genomineerden als onafhankelijke bestuurders in het bestuur te plaatsen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street koerst af op groene opening
  15-07-2024 14:43 - Aandeel Trump omhoog na mislukte moordaanslag.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een groene opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteerden in aanloop naar de openingsbel in New York tot 0,4 procent hoger.

  Wall Street lag vrijdag op recordkoers, waarbij de Dow Jones index weer boven de 40.000 punten steeg. Richting het slot namen handelaren gas terug en zo sloten de Amerikaanse beurzen onder de hoogste stand van de dag en onder hun recordniveaus.

  Maandag krijgt Wall Street opnieuw de kans om de all time highs aan te scherpen. Beleggers zullen kijken naar de mogelijke impact van de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump dit weekend in Pennsylvania. Trump, opnieuw kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, raakte daarbij lichtgewond.

  Tot nog toe leidde de gebeurtenis niet tot een vlucht naar typische veilige haven beleggingen zoals schatkistpapier en goud. De dollar steeg aanvankelijk ten opzichte van de euro, maar inmiddels is de wisselkoers gestabiliseerd op 1,09. De Amerikaanse obligatierentes stegen maandag licht, terwijl de olieprijzen licht daalden.

  Crypto, waar Trump een voorstander van is, zat maandag wel flink in de lift. Bitcoin steeg zo'n 5 procent naar bijna 63.000 dollar.

  Beleggers richten zich vermoedelijk op de perceptie van hoe de schietpartij van zaterdag de race tussen Trump en president Joe Biden zal beïnvloeden. De eerste reactie van de markt was echter gematigd, zeiden experts.

  "Vanuit een puur marktperspectief zien we niet dat deze gebeurtenis een dramatisch kortetermijneffect heeft," zei Keith Lerner, co-chief investment officer en hoofdstrateeg bij Truist.

  Marktkenners van OCBC zeiden dat de groeiende kans dat Trump de verkiezingen wint door sympathiestemmen juist zou kunnen bijdragen aan marktvolatiliteit op de korte termijn. Maar een overwinning van Trump is misschien geen "gloom and doom" scenario voor de markten, aldus OCBC.

  Hoewel de gokmarkten tijdens het weekend meer inzetten op een overwinning van Trump, was de algemene beweging in lijn met wat er te zien was na het slechte debat van Biden op 27 juni.

  Het algemene marktsentiment zal de komende tijd meer in het teken staan van het cijferseizoen plus belangrijke macrodata die duidelijkheid geven over de staat van de Amerikaanse economie, zoals later deze week de detailhandelsverkopen en het Beige Book van de Fed.

  Volgens Luc Aben van Van Lanschot Kempen moeten de techspelers, die "afgelopen anderhalf jaar de voortrekkers op de Amerikaanse beurs" de komende weken voldoen aan de hoge verwachtingen met hun kwartaalcijfers.

  "Gemiddeld gaan analisten uit van een 24 procent hogere winst tegenover de dezelfde periode vorig jaar. Voor de brede markt wordt een groei van 9 procent verwacht, terwijl de 'niet-technologie-sectoren' een bescheiden groei van 1,5 procent verwachten. Dit legt de lat relatief laag om er overheen te springen", aldus de econoom.

  Op macro-economisch vlak is het maandag vrij rustig in de VS, met alleen de activiteitsindex van de Empire State index. Die toonde voor juli opnieuw een krimp van de activiteit in de regio New York. De index daalde van -6,0 tot -6,6.

  Bedrijfsnieuws

  De aandelen van Trump Media & Technology, waar Trumps mediaplatform Truth Social onderdeel van is, stegen maandag voorbeurs met 48 procent in reactie op de gebeurtenissen dit weekend.

  Aandelen gerelateerd aan cryptovaluta, zoals Coinbase, zaten maandag ook in de lift. Coinbase won ruim 5 procent in de voorbeurshandel.

  BlackRock steeg in de voorbeurshandel een half procent na het openen van de boeken. In het afgelopen kwartaal steeg het beheerd vermogen met 13 procent naar 10,6 biljoen dollar, terwijl de aangepaste winst beter was dan verwacht.

  Goldman Sachs heeft in het tweede kwartaal van 2024 flink hogere en beter dan verwachte resultaten geboekt, inclusief een ruime winstverdubbeling. CEO David Solomon sprak zijn tevredenheid uit over de solide resultaten in het kwartaal. Het aandeel Goldman Sachs noteerde maandag in de voorbeurshandel een procent hoger.

  Google-moeder Alphabet voert vergevorderde gesprekken om Wiz, een startup voor cyberbeveiliging, over te nemen voor circa 23 miljard dollar, schreef de Wall Street Journal. Alphabet steeg licht in de voorbeurshandel.

  Apple steeg 2,0 procent voorbeurs. Uit voorlopige cijfers van International Data Corp zou blijken dat de leveringen van iPhones in het tweede kwartaal met 1,5 procent zijn gestegen op jaarbasis naar 45,2 miljoen stuks. Samsung zou in dezelfde periode bijna 54 miljoen toestellen hebben verkocht.

  Super Micro Computer vervangt vanaf 22 juli Walgreens Boots Alliance in de Nasdaq 100 index. De aandelen van het chipbedrijf schommelden richting de openingsbel.

  Aandelen van SolarEdge noteerden voorbeurs 7,5 procent in de min. De maker van omvormersystemen gaat 400 banen schrappen, of omgerekend 7 procent van zijn personeelsbestand. SolarEdge wees als reden op de dalende omzet en hogere voorraden. De reorganisatie moet zorgen voor financiële stabiliteit en de winstgevendheid vergroten.

  Slotstanden

  De S&P 500 won vrijdag 0,6 procent op 5.615,35 punten en de Dow Jones steeg met 0,6 procent tot 40.000,90 punten. De Nasdaq sloot op 18.398,45 punten. Dat was eveneens een stijging van 0,6 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Empire State index blijft wijzen op krimp
  15-07-2024 14:38 - Van -6,0 naar -6,6 in juli.

  (ABM FN-Dow Jones) De index van de Federal Reserve voor de industrie in de regio New York is in juli zoals verwacht weinig veranderd. Dit bleek maandag uit de zogeheten Empire State index.

  De index daalde van -6,0 naar -6,6. Vooraf werd door economen gemiddeld gerekend op een ongewijzigd cijfer. 

  Zowel de index voor nieuwe orders als de werkgelegenheidsindex daalden, maar dat gold ook voor de index voor de prijzen die fabrikanten voor hun producten ontvingen.

  Een cijfer boven nul betekent dat de meeste geraadpleegde managers bij industriële bedrijven de marktomstandigheden positief beoordelen. Een negatief cijfer wijst er op dat de beoordelingen overwegend pessimistisch zijn.

  Economen gebruiken dikwijls de eerder bekendgemaakte regionale economische onderzoeken, zoals de New York Fed index, als een indicator voor de ontwikkeling van de nationale cijfers die met een grotere vertraging bekend worden gemaakt.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Ruime winstverdubbeling voor Goldman Sachs
  15-07-2024 13:56 - Fors minder naar de stroppenpot.

  (ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs heeft in het tweede kwartaal van 2024 flink hogere en beter dan verwachte resultaten geboekt, inclusief een ruime winstverdubbeling. Dit bleek maandag uit de resultaten van de Amerikaanse zakenbank die voor de opening van de handel op Wall Street verschenen.

  CEO David Solomon sprak zijn tevredenheid uit over de solide resultaten in het kwartaal, "die een sterke groei op jaarbasis weerspiegelen bij zowel Global Banking & Markets als Asset & Wealth Management."

  De nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders kwam uit op 2,89 miljard dollar en de winst per aandeel op 8,62 dollar.  Analisten rekenden op 8,35 dollar.

  In het tweede kwartaal van 2023 behaalde Goldman Sachs een nettowinst van 1,1 miljard dollar.

  De omzet steeg met 17 procent op jaarbasis tot 12,73 miljard dollar, van 10,9 miljard dollar een jaar eerder. Analisten rekenden op 12,35 miljard.

  Het rendement op materieel vermogen was 10,9 procent. In het tweede kwartaal een jaar geleden was dit nog 4,4 procent. De markt rekende op 11,2 procent.

  De divisie Global Banking & Markets was goed voor 8,18 miljard dollar omzet, gesteund door sterke prestaties bij Equities, waar de opbrengsten met 7 procent stegen op jaarbasis. Ook was er een 17 procent hogere omzet bij de tak die handelt in vastrentende waarden, valuta en grondstoffen.

  De divisie Asset & Wealth Management boekte een 27 procent hogere omzet van 3,88 miljard dollar, inclusief kwartaalrecords voor beheervergoedingen en andere fees, aldus Goldman Sachs.

  De voorzieningen voor oninbare leningen, of de bijdragen aan de zogeheten stroppenpot, daalden tot 282 miljoen dollar, van 615 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2023 en 318 miljoen dollar in de eerste drie maanden van 2024.

  Het aandeel Goldman Sachs noteerde maandag in de voorbeurshandel 0,9 procent hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: ogen bij ASML opnieuw gericht op orderinstroom
  15-07-2024 13:35 - In het tweede kwartaal.

  (ABM FN-Dow Jones) ASML zal in het tweede kwartaal vermoedelijk sterk hebben gepresteerd, waarbij analisten vooral letten op de ontwikkeling van de nieuwe orders, waarbij een aantal experts op een meevaller rekent.

  ASML zelf zei bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal voor het tweede kwartaal te rekenen op een omzet van 5,7 tot 6,2 miljard euro en een brutomarge van 50 tot 51 procent. Voor 2024 rekent ASML nog altijd op een omzet gelijk aan die in 2023, toen die 27,6 miljard euro was.

  Hoewel de orderinstroom volatiel was, maakte CFO Roger Dassen van het Veldhovense bedrijf zich bij de cijfers in april weinig zorgen. Voor 2025 heeft ASML een outlook staan van 30 tot 40 miljard euro aan omzet.

  Kijkend naar de orderportefeuille van ASML op dit moment voor 2024, 2025 en daarna, heeft ASML om het middenpunt van deze bandbreedte te bereiken "in de komende drie kwartalen iets meer dan 4 miljard euro aan orders per kwartaal nodig", zei de financieel topman destijds.

  De Nederlandse fabrikant van halfgeleiderapparatuur zal woensdagochtend naar verwachting orders ter waarde van bijna 5,04 miljard euro rapporteren, volgens consensusschattingen van Visible Alpha. De voorspelling ligt boven de orders ter waarde van 4,50 miljard euro die ASML in het tweede kwartaal van vorig jaar rapporteerde.

  ASML zou volgens de consensus een kwartaalomzet van 6,08 miljard euro moeten boeken, lager dan de 6,90 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar, maar in lijn met de bedrijfsrichtlijn van 5,7 miljard tot 6,2 miljard euro.

  De brutowinst, een belangrijke maatstaf in deze industrie, zou volgens de consensus bijna 3,08 miljard euro moeten bedragen, onder de 3,54 miljard euro die een jaar eerder werd gerapporteerd. De brutomarge van ASML zal naar verwachting ook dalen van 51,3 procent naar bijna 50,6 procent, maar de voorspelling is in lijn met de bedrijfsrichtlijnen van 50 tot 51 procent.

  De nettowinst zou in het tweede kwartaal ongeveer 1,45 miljard euro moeten bedragen, vergeleken met 1,94 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

  ASML is bij Bank of America een favoriet, omdat de analisten steeds meer vertrouwen hebben dat het orderboek voor de geavanceerde chipmachines van ASML snel zal vollopen, omdat AI-chips intensievere litografie vergen.  

  ASML blijft onvervangbaar in het uitbouwen van de infrastructuur voor AI, omdat makers van AI-processoren en DRAM-chips de EUV-technologie moeten gebruiken, aldus de analisten. Bank of America heeft weinig twijfel dat er behoefte zal zijn aan aanzienlijk meer capaciteit voor de meest geavanceerde technologie. Bank of America rekent inmiddels op 80 EUV-machines die ASML zal kunnen leveren volgend jaar, in plaats van 70. De winst per aandeel zou naar 52 euro kunnen stijgen in 2030 en in een gunstig scenario zelfs naar 65 euro, volgens Bank of America.

  Ook Deutsche Bank blijft positief en heeft in juni het koersdoel verhoogd naar 1.100,00 euro bij handhaving van het koopadvies. In november organiseert ASML een beleggersdag, net na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en in aanloop verwacht analist Robert Sanders dat het aandeel ASML goed blijft presteren.

  Het aandeel noteerde maandag 0,8 procent hoger op 1.010,20 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • BlackRock ziet omzet en winst verder stijgen
  15-07-2024 12:52 - Beheerd vermogen met 13 procent naar nieuw record gestegen.

  (ABM FN-Dow Jones) BlackRock heeft in het afgelopen kwartaal de omzet en winst verder zien stijgen, terwijl het beheerd vermogen naar een nieuw record groeide. Dit bleek maandag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de Amerikaanse vermogensbeheerder.

  De omzet steeg ten opzichte van een jaar eerder met 8 procent naar 4,8 miljard dollar. De operationele winst steeg met 11 procent.

  “BlackRock maakt gebruik van de breedste mogelijkheden die we in jaren hebben gezien, inclusief particuliere markten, Aladdin, en hele portfolio-oplossingen voor zowel ETF's als actief. Tegelijkertijd openen we betekenisvolle nieuwe groeimarkten voor onze klanten en aandeelhouders met onze plannen voor de overnames van Global Infrastructure Partners en Preqin” aldus CEO Laurance D. Fink.

  BlackRock boekte over het tweede kwartaal een nettowinst van 1,5 miljard dollar, ofwel 9,99 dollar per aandeel, in vergelijking met 1,4 miljard dollar in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De verwachting van analisten geraadpleegd door FactSet lag op een winst per aandeel van 9,65 dollar.

  De aangepaste winst kwam afgelopen kwartaal 11 procent hoger uit op 10,36 dollar per aandeel tegen 9,28 dollar per aandeel een jaar eerder. 

  Het beheerd vermogen van BlackRock steeg op jaarbasis met 13 procent tot meer dan 10,6 biljoen dollar. Aan het einde van het tweede kwartaal een jaar geleden stond het beheerd vermogen op iets meer dan 9,4 biljoen dollar.

  Het bedrijft heeft ook nog voor 500 miljoen dollar aan eigen aandelen dit kwartaal ingekocht

  Het aandeel BlackRock noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 0,4 procent hoger.

  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Futures voorspellen groene opening Wall Street
  15-07-2024 12:50 - Aandeel Trump omhoog na mislukte moordaanslag.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een groene opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteerden rond lunchtijd tot 0,5 procent hoger.

  Wall Street lag vrijdag op recordkoers, waarbij de Dow Jones index weer boven de 40.000 punten steeg. Richting het slot namen handelaren gas terug en zo sloten de Amerikaanse beurzen onder de hoogste stand van de dag en onder hun recordniveaus.

  Maandag krijgt Wall Street opnieuw de kans om de all time highs aan te scherpen. Beleggers zullen kijken naar de mogelijke impact van de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump dit weekend in Pennsylvania. Trump, opnieuw kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, raakte daarbij lichtgewond.

  Tot nog toe leidde de gebeurtenis niet tot een vlucht naar typische veilige haven beleggingen zoals schatkistpapier en goud. De dollar steeg aanvankelijk ten opzichte van de euro, maar inmiddels is de wisselkoers gestabiliseerd op 1,09. De Amerikaanse obligatierentes stegen maandag licht, net als de olieprijzen.

  Crypto, waar Trump een voorstander van is, zat maandag wel flink in de lift. Bitcoin steeg zo'n 5 procent naar bijna 63.000 dollar.

  Beleggers richten zich vermoedelijk op de perceptie van hoe de schietpartij van zaterdag de race tussen Trump en president Joe Biden zal beïnvloeden. De eerste reactie van de markt was echter gematigd, zeiden experts.

  "Vanuit een puur marktperspectief zien we niet dat deze gebeurtenis een dramatisch kortetermijneffect heeft," zei Keith Lerner, co-chief investment officer en hoofdstrateeg bij Truist.

  Marktkenners van OCBC zeiden dat de groeiende kans dat Trump de verkiezingen wint door sympathiestemmen juist zou kunnen bijdragen aan marktvolatiliteit op de korte termijn. Maar een overwinning van Trump is misschien geen "gloom and doom" scenario voor de markten, aldus OCBC.

  Hoewel de gokmarkten tijdens het weekend meer inzetten zagen op een overwinning van Trump, was de algemene beweging in lijn met wat er te zien was na het slechte debat optreden van Biden op 27 juni.

  Op macro-economisch vlak is het maandag vrij rustig in de VS, met alleen de activiteitsindex van de Empire State index.

  Bedrijfsnieuws

  De aandelen van Trump Media & Technology, waar Trumps mediaplatform Truth Social onderdeel van is, stegen maandag voorbeurs met liefst 63 procent in reactie op de gebeurtenissen dit weekend.

  Aandelen gerelateerd aan cryptovaluta, zoals Coinbase, zaten maandag ook in de lift. Coinbase won 6 procent in de voorbeurshandel.

  BlackRock steeg in de voorbeurshandel zo'n 1,2 procent na het openen van de boeken. In het afgelopen kwartaal steeg het beheerd vermogen met 13 procent naar 10,6 biljoen dollar, terwijl de aangepaste winst beter was dan verwacht.

  Goldman Sachs komt later vanmiddag met resultaten.

  Google-moeder Alphabet voert vergevorderde gesprekken om Wiz, een startup voor cyberbeveiliging, over te nemen voor circa 23 miljard dollar, schreef de Wall Street Journal. Alphabet steeg licht in de voorbeurshandel.

  Apple steeg 1,6 procent voorbeurs. Uit voorlopige cijfers van International Data Corp zou blijken dat de leveringen van iPhones in het tweede kwartaal met 1,5 procent zijn gestegen op jaarbasis naar 45,2 miljoen stuks. Samsung zou in dezelfde periode bijna 54 miljoen toestellen hebben verkocht.

  Super Micro Computer vervangt vanaf 22 juli Walgreens Boots Alliance in de Nasdaq 100 index. De aandelen van het chipbedrijf stegen voorbeurs met meer dan 2 procent.

  Slotstanden

  De S&P 500 won vrijdag 0,6 procent op 5.615,35 punten en de Dow Jones steeg met 0,6 procent tot 40.000,90 punten. De Nasdaq sloot op 18.398,45 punten. Dat was eveneens een stijging van 0,6 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen licht lager rond middaguur
  15-07-2024 12:06 - Beurzen analyseren de impact van de aanslag op Trump.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag overwegend licht lager, terwijl beleggers de impact beoordelen van een mislukte moordaanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump tijdens een bijeenkomst afgelopen weekend.

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde maandag rond het middaguur fractioneel lager op 524,04 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,1 procent naar 18.739,43 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,2 procent op een stand van 7.710,19 punten. De Britse FTSE daalde licht tot 8.249,37 punten.

  De Amsterdamse AEX was wel een positieve uitschieter in Europa, met een plus van 0,3 procent op 948 punten, een nieuwe all time high voor de index.

  "In reactie op de aanslag werd de dollar iets sterker en daalden de futures op Amerikaanse staatsobligaties omdat de kans op een ruim fiscaal beleid en meer importheffingen bij een overwinning voor Trump groot is. Ook de bitcoin steeg omdat Trump voor cryptomunten zou zijn. Dat laatste geldt in ieder geval voor donaties aan zijn verkiezingscampagne. Het is nu nog te vroeg om grote conclusies aan de aanslag te verbinden, maar zoals gezegd is de kans op een verkiezingsoverwinning van Trump door de aanslag gestegen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

  Europese aandelen volgen maandag ook de trend in Azië, waar de markten overwegend daalden omdat de Chinese cijfers over het bruto binnenlands product niet aan de verwachtingen voldeden. Ook de stijging van de Chinese detailhandelsverkopen in juni op jaarbasis viel met 2,0 procent lager uit dan de verwachting van 3,3 procent.

  Ook bleek maandagochtend dat de industriële productie in de eurozone verder is teruggelopen. De industriële productie daalde in mei met 0,6 procent op maandbasis, nadat de afname van 0,1 procent in april werd bijgesteld naar onveranderd. Er werd vooraf door economen gemiddeld gerekend op een daling van 0,9 procent.

  Op jaarbasis daalde de industriële productie in mei met 2,9 procent. Hier was gerekend op een daling van 3,7 procent. Voor april werd de krimp licht opwaarts bijgesteld tot 3,1 procent.

  Verder zal er vanmiddag nog aandacht zijn voor de Empire State index in de VS en de kwartaalcijfers van BlackRock en Goldman Sachs.

  De olieprijzen liepen maandagochtend wat op: een vat Brentolie noteerde 0,1 procent hoger op 85,15 dollar.

  De rentes in Europa daalden wat en de euro/dollar stabiliseerde boven 1,09. "Het is nog te vroeg om te zeggen of dit gevolgen kan hebben voor de race", zeiden valutastrategen van ING. "Het is echter mogelijk dat de huidige rumoer rond deze gebeurtenis wat aandacht wegneemt van het debat over het Democratische leiderschap", volgens de bank.

  Bedrijfsnieuws

  De aandelen van Burberry daalden maandag met ruim 15 procent na een winstwaarschuwing. De teleurstellende prestatie in het eerste kwartaal leidde er ook toe dat het bedrijf zijn CEO heeft vervangen en het dividend heeft opgeschort.

  Ook Swatch Group had het lastig. Het aandeel daalde bijna 10 procent doordat de winst daalde als gevolg van een vertraging van de Chinese verkopen.

  Een andere opvallende daler was TomTom in Amsterdam. Het aandeel verloor 7,5 procent, nadat het opnieuw rode cijfers schreef, de outlook neerwaarts bijstelde en ook de verwachtingen voor 2025 introk.

  Op de Duitse beurs stonden energiebedrijven als RWE, E.ON en Siemens Energy maandag onder druk, met verliezen van een half procent tot zelfs 2,5 procent. Ook Duitse autofabrikanten konden niet overtuigen. Rheinmetall en Adidas stegen zo'n anderhalf procent in de DAX.

  In Parijs leverden de aandelen van luxemerken als Hermes, LVMH en Kering in na de teleurstellende Chinese macrocijfers, met verliezen tot ruim 3 procent. Engie daalde een half procent, terwijl ArcelorMittal in de CAC 40 anderhalf procent steeg.

  Futures Wall Street

  Rond het middaguur waren de futures op Wall Street groen gekleurd en steeg de S&P 500 0,4 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Obligatie: Nederlandse Staat haalt ruim 2,7 miljard euro op
  15-07-2024 11:56 - Met heropening van twee korte leningen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse Staat heeft ruim 2,7 miljard euro opgehaald met de heropening van twee kortlopende rekeningen. Dit meldde het Agentschap van het ministerie van Financiën maandag.

  De eerste lening loopt af op 30 oktober 2024 en daar is voor bijna 3 miljard euro ingeschreven en uiteindelijk 1,5 miljard toegewezen met een coupon van 3,38 procent. Het uitstaande bedrag van deze lening bedraagt nu 4,55 miljard euro.

  De tweede lening loopt af op 28 november 2024 en daar is voor bijna 2 miljard euro ingeschreven en uiteindelijk 1,21 miljard toegewezen met een coupon van 3,345 procent. Onder deze lening staat nu 4,02 miljard euro uit.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX scherpt record aan
  15-07-2024 11:40 - TomTom gebeten hond na intrekken outlook.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel verdeeld, met TomTom als negatieve uitschieter. 

  Hoofdgraadmeter AEX index steeg 0,4 procent tot 948,69 punten en bereikte daarmee een nieuwe all time high, terwijl de AMX 0,1 procent daalde tot 894,65 punten en de AScX 0,5 procent inleverde op 1.271,04 punten.  

  De stemming werd volgens investment manager Simon Wiersma van ING bepaald door de mislukte moordaanslag op presidentskandidaat Donald Trump in het weekend, die de grote politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten bevestigt. Het is nog te vroeg om grote conclusies aan de aanslag te verbinden maar de kans dat Trump de verkiezingen wint is voorlopig wel gestegen, zei Wiersma.

  De beurzen reageerden tamelijk lauw, met aanvankelijk een lichte stijging van de dollar versus de euro. Inmiddels heeft de Europese munt dat verlies alweer goedgemaakt.

  Chinese economische cijfers waren gemengd, met een tegenvallende groei in het tweede kwartaal, meevallende industriële productie en tegenvallende consumentenbestedingen. Wiersma zag de kans op meer stimulering door de Chinese overheid toenemen door deze cijfers.

  De industriële productie in de eurozone is in mei verder weggezakt, met een daling met 0,6 procent na een vlak niveau voor april. Economen rekenden overigens op een sterkere krimp van 0,9 procent in mei.

  De Nederlandse export daalde in mei met 4,3 procent in volume, na 2,3 procent groei in april. Onder andere aardgas en olie werden minder geëxporteerd, maar ook machines en transportmiddelen werden minder uitgevoerd. De import kromp ook met 1,7 procent.

  Olie werd maandag iets duurder. Brent-olie kostte 85,12 dollar voor een vat in september en WTI-olie 81,08 dollar per vat.

  De euro/dollar noteerde op 1,0910. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0909 op de borden.  

  Stijgers en dalers

  In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 1,6 procent.

  De koersbewegingen waren beperkt. Prosus was de sterkste daler in de AEX met 1,7 procent, na economisch nieuws uit China. Het belang in het Chinese Tencent is bepalend voor de koers van Prosus. Tencent daalde maandag 1,7 procent.

  In de Midkap-index steeg Fugro 1,6 procent en was metaalspecialist AMG de sterkste daler met een koersverlies van 2,8 procent.

  Laadpalenbedrijf Alfen won 1,6 procent, mogelijk gerelateerd aan het nieuws dat Fastned een groot snellaadstation in Nederland opende. Fastned steeg in de AScX met 0,7 procent.

  Bij de Smallcaps was NX Filtration favoriet, met een plus van 1,7 procent. Berenberg was positief over het herstel van de omzetgroei en de benoeming van een nieuwe CEO na een teleurstellend 2023.

  TomTom was een opvallende uitschieter met een koersverlies van 7,6 procent na kwartaalcijfers die als teleurstellend werden beoordeeld. TomTom kampt met tegenwind bij de Automotive-tak en moest zijn omzetoutlook voor 2025 loslaten, terwijl die voor 2024 naar de onderkant van de eerdere outlook werd omlaag geschroefd. Nieuwe contracten bij Enterprise zijn wel bemoedigend, vonden analisten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Valuta: markten negeren aanval op Trump
  15-07-2024 11:27 - Euro/dollar beweegt nauwelijks.

  (ABM FN-Dow Jones) De valutamarkten hebben maandag nauwelijks gereageerd op de mislukte moordaanslag afgelopen weekend op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, die daarbij lichtgewond raakte. De euro/dollar noteerde vanochtend stabiel net boven de 1,09.

  "Het is nog te vroeg om te zeggen of dit gevolgen kan hebben voor de race", zeiden valutastrategen van ING. "Het is echter mogelijk dat de huidige rumoer rond deze gebeurtenis wat aandacht wegneemt van het debat over het Democratische leiderschap", zei de bank.

  Volgens ING blijven de valutamarkten gefocust op macro-ontwikkelingen. Zo werd maandagochtend vroeg bekend dat de Chinese economie in het tweede kwartaal minder hard is gegroeid dan verwacht. De groei kwam uit op 4,7 procent, waar 5,0 procent was voorzien. In het eerste kwartaal groeide de economie in China nog met 5,3 procent.

  Die misser gaf geen steun aan de greenback, zag ING, die onder druk staat sinds de gunstige inflatiedata uit de VS van vorige week, waardoor de kans op een eerste renteverlaging door de Federal Reserve in september is toegenomen.

  "We verwachten dat de binnenkomende macrogegevens, waaronder die over de banenmarkt, die verwachting zullen bevestigen", aldus ING, dat voor 2024 een totaal van 75 basispunten aan renteverlagingen voorspelt. De markten zijn iets conservatiever en rekenen momenteel op 62 basispunten aan renteverlagingen dit jaar.

  Later deze week verschijnen inflatiecijfers uit de eurozone en komt de Europese Centrale Bank met zijn rentebesluit. Na de verlaging in juni wordt nu een handhaving van het monetaire beleid voorspeld. De markt verwacht een volgende verlaging door de ECB in oktober, terwijl de kans op nog een verlaging in december momenteel meer dan 50 procent is, aldus ING.

  De euro/dollar handelde maandag aan het einde van de ochtend op 1,0911. De dollar/yen koers noteerde op 157,85 dollar en voor elk Britse pond kregen beleggers 129,87 dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Industriele productie eurozone loopt verder terug
  15-07-2024 11:06 - Daling van 0,6 procent in mei.

  (ABM FN-Dow Jones) De industrie in de eurozone is in mei verder weggezakt. Dit bleek maandag uit cijfers van statistiekbureau Eurostat.

  De industriële productie daalde in mei met 0,6 procent op maandbasis, nadat de afname van 0,1 procent in april werd bijgesteld naar onveranderd. Er was vooraf door economen gemiddeld gerekend op een daling van 0,9 procent.

  Op jaarbasis daalde de industriële productie in mei met 2,9 procent. Hier was gerekend op een daling van 3,7 procent. Voor april werd de krimp licht opwaarts bijgesteld tot 3,1 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.