VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • MDxHealth wil notering Brussel opgeven
  02-10-2023 22:24 - Farmabedrijf wil wel aan Nasdaq genoteerd blijven.

  (ABM FN) MDxHealth wil zijn notering in Brussel opgeven en alleen genoteerd blijven aan de Nasdaq. Dit werd maandag nabeurs bekend. Met het oog hierop organiseert het farmabedrijf een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering op 3 november aanstaande. 

  "De raad van bestuur van de vennootschap heeft besloten dat het in het beste belang is van de vennootschap, haar beleggers en andere belanghebbenden om alle handel in effecten van de vennootschap te consolideren op één beurs in de Verenigde Staten", aldus MDxHealth.

  "Het consolideren van de handel in de effecten van de vennootschap op één enkele beurs zal de handelsliquiditeit verbeteren en de administratieve en juridische kosten verminderen die gepaard gaan met het handhaven van een aanwezigheid op twee beurzen", zei het bedrijf.

  De transactie omvat een aandelenconsolidatie met betrekking tot alle uitstaande aandelen door middel van een 1 voor 10 omgekeerde aandelensplitsing, waarna tien bestaande aandelen zullen worden vertegenwoordigd door één nieuw aandeel, en elke ADS één nieuw aandeel zal vertegenwoordigen, zei het bedrijf. Die aandelen zullen worden genoteerd aan de Nasdaq.

  Als gevolg vindt ook een verplichte ruil onder de ADS-faciliteit van de vennootschap plaats waarbij ADS-houders aandelen zullen ontvangen in ruil voor hun ADS'en op de beurs van Nasdaq.

  Meer informatie over de herpositionering van aandelen wordt bekend nadat de aandelenconsolidatie en de-listing in Brussel zijn goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering, aldus het bedrijf.

  Door: ABM Financial News.
  pers@abmfn.be
  Redactie: +32(0)78 486 481

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX op Wall Street
  02-10-2023 22:08 - Bijna alles lager.

  (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag zeven van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam lager gesloten. 

  Aegon (-0,80%)
  ArcelorMittal (-0,03%)
  ASML (-0,23%)
  ING Groep (-0,43%)
  Philips (-0,23%)
  RELX (+0,00%)
  Royal Dutch Shell (-0,09%)
  Unilever (-0,08%)

  Euro/dollar: 1,0487

  Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 724,18 punten, zijn geëindigd op 723,29 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street begint derde kwartaal terughoudend
  02-10-2023 22:08 - Obligatierentes stijgen weer.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld geëindigd. De S&P 500 sloot vlak op 4.288,39 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 33.433,35 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 13.307,77 punten. 

  Afgelopen weekend bereikte het Amerikaanse Congres een tijdelijke begrotingsdeal. Voor 17 november moet er echter een definitieve begroting liggen om alsnog een shutdown te voorkomen.

  "Het is slechts een opschorting tot half november, wanneer het hele circus weer opnieuw kan beginnen. Voor Huisvoorzitter McCarthy kwam de deal tegen een hoge prijs, dat wil zeggen het krijgen van hulp van de Democraten heeft een poging van de Republikeinse hardliners uitgelokt om hem te verdrijven. De boodschap is duidelijk, tussen nu en de verkiezingen van volgend jaar zal de politiek in de VS een puinhoop blijven", aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

  Hier hangt mogelijk een prijskaartje aan, volgens Vranken, "namelijk een hogere risicopremie voor Amerikaanse schuld. Het feit dat er zoveel onzekerheid is, heeft de kredietbeoordelaars al ongerust gemaakt en het nettoresultaat zou een hogere obligatierente op lange termijn moeten zijn", aldus de marktkenner.

  De obligatierentes zaten maandag weer in de lift. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde bij de slotbel in New York op 4,68 procent, vlak onder een piek van ruim 4,7 procent eerder op de dag. Een maand geleden stond er nog een rendement van 4,11 procent op de borden.

  Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Amerikaanse industrie in september veel minder hard is gekrompen. Uit data van S&P Global bleek zelfs dat groei in zich komt.

  "Minder bemoedigend was het nieuws over de inflatievooruitzichten, omdat de kosten van producenten in het snelste tempo in vijf maanden stegen, grotendeels als gevolg van hogere olieprijzen. Deze hogere kosten worden nu al doorberekend in hogere prijzen voor klanten, wat onvermijdelijk zal resulteren in hernieuwde opwaartse druk op de inflatie", waarschuwde econoom Chris Williamson van S&P Global wel.

  De inkoopmanagersindex steeg van 47,9 in augustus naar 49,8 afgelopen maand. Het cijfer was veel beter dan de 48,9 die in een voorlopige rapportage werd gemeld.

  De inkoopdata van ISM toonden een verbetering van 47,6 in augustus naar 49,0 in september. De markt rekende op een indexcijfer van 48,0.

  Later deze week verschijnen nog inkoopdata voor de dienstensector in de Verenigde Staten. Ook staat de twee banenrapporten op de rol. Die van loonstrookjesverwerker ADP op woensdag en het officiële rapport op vrijdag.

  WTI-olie kostte maandagavond minder dan 89 dollar en werd daarmee ruim 2 procent goedkoper dan voor het weekend. In het derde kwartaal stegen de olieprijzen met meer dan 25 procent en werden jaarrecords neergezet, als gevolg van het krapper wordende aanbod.

  De olieprijzen komen later deze week mogelijk in beweging, wanneer het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee, of JMMC, bijeenkomt. De vergadering van het technisch comité, die het OPEC+ beleid zullen evalueren, staat voor woensdag gepland. Het JMMC heeft de bevoegdheid om een volledige OPEC+ vergadering bijeen te roepen als dat nodig is.

  "De markt zal benieuwd zijn of er tekenen zijn van een verandering in het productiebeleid van de groep", schreven de analisten van ING. "Wij denken niet dat de groep haar productiebeleid zal wijzigen", aldus de bank.

  De euro/dollar handelde maandagavond onder de 1,05. De oplopende rendementen op de obligatiemarkt voorspellen nog steeds een langdurig sterke dollar en voor langere tijd een lage euro, stelde marktanalist Teeuw Mevissen van Rabobank maandag.

  Rabobank heeft intussen zijn visie op de euro/dollar aangepast naar "lower for longer", aldus Mevissen. Dat houdt in dat de bank de koers rond 1,02 verwacht over drie en zes maanden en rond 1,015 over een jaar.

  Bedrijfsnieuws

  Tesla heeft in het afgelopen kwartaal minder auto's geproduceerd én afgeleverd dan een kwartaal eerder. De fabrikant van elektrische voertuigen produceerde in het afgelopen kwartaal 430.488 auto's, terwijl er 435.059 exemplaren werden afgeleverd. 

  In het tweede kwartaal produceerde Tesla nog 479.700 auto's, terwijl er 466.140 auto's werden afgeleverd. De dalingen op kwartaalbasis waren volgens Tesla het gevolg van tijdelijke productiestop, bedoeld om fabrieken een upgrade te geven, zoals ook aangekondigd. "Onze volumedoel voor 2023 van ongeveer 1,8 miljoen exemplaren blijft onveranderd", zei Tesla maandag. Volgens Wedbush-analist Dan Ives moeten het vierde kwartaal en 2024 beter worden voor Tesla. Het aandeel steeg rond een half procent.

  Sectorgenoot Rivian kwam maandag ook met productiecijfers en wist daarmee de verwachtingen te verslaan. Het aandeel daalde toch ruim 2 procent.

  Aandelen van Coinbase stegen licht, nadat de cryptobeurs aankondigde dat het een licentie voor grote betalingsinstellingen heeft verkregen van de toezichthouder in Singapore.

  Nvidia moet mogelijk vrezen voor een mededingingsonderzoek van de Europese Commissie. Die kijkt of in de markt voor kunstmatige intelligentie wellicht misbruik is gemaakt van marktposities. De naam van Nvidia zou daarbij zijn gevallen. Vorige week werden al invallen gedaan bij de Franse kantoren van het bedrijf. Het aandeel won maandag bijna 3 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Olieprijs begint oktober onder 90 dollar
  02-10-2023 20:50 - Technisch comité OPEC+ later deze week bijeen.

  (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag gedaald tot onder de 90 dollar. Bij een settlement van 88,82 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,2 procent goedkoper.

  Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op de kracht van de Amerikaanse dollar, die "lijkt te helpen om de opwaartse trend [van olie] op de korte termijn te beperken."

  In het derde kwartaal stegen de olieprijzen met meer dan 25 procent en werden jaarrecords neergezet, als gevolg van het krapper wordende aanbod.

  De beslissing van Saudi-Arabië om een vrijwillige productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag aan te houden tot het einde van het jaar, lijkt de belangrijkste drijfveer voor deze rally. Ook Rusland houdt zich voorlopig aan een eerder afgesproken productieverlaging.

  Analisten van ING sluiten echter niet uit dat Saoedi-Arabië mogelijk toch meer gaat produceren nadat de Chinese inkoopmanagersindex voor september de eerste toename van de productieactiviteit in zes maanden liet zien. Volgens de bank is de onzekerheid over de vraagvooruitzichten van China een belangrijke factor in de beslissing van Saoedi-Arabië om de productie te verlagen.

  De gegevens "zullen enig vertrouwen geven", aldus ING.

  Inkoopdata uit de VS toonden nog wel krimp in september, maar er was wel sprake van een flinke verbetering ten opzichte van augustus.

  Later deze week komt het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee, of JMMC, bijeen. De vergadering van het technisch comité, dat het OPEC+ beleid zal evalueren, staat voor woensdag gepland. Het JMMC heeft de bevoegdheid om een volledige OPEC+ vergadering bijeen te roepen als dat nodig is.

  "De markt zal benieuwd zijn naar tekenen van een verandering in het productiebeleid van de groep", schreven de analisten van ING. "Wij denken niet dat de groep haar productiebeleid zal wijzigen", aldus de bank.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street koerst overwegend lager
  02-10-2023 19:27 - Obligatierentes stijgen weer.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag overwegend lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 0,4 procent op 4.270,09 punten, de Dow Jones index verloor 0,6  procent op 33.318,61 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent hoger op 13.244,16 punten. 

  Afgelopen weekend bereikte het Amerikaanse Congres een tijdelijke begrotingsdeal. Voor 17 november moet er echter een definitieve begroting liggen om alsnog een shutdown te voorkomen.

  "Het is slechts een opschorting tot half november, wanneer het hele circus weer opnieuw kan beginnen. Voor Huisvoorzitter McCarthy kwam de deal tegen een hoge prijs, dat wil zeggen het krijgen van hulp van de Democraten heeft een poging van de Republikeinse hardliners uitgelokt om hem te verdrijven. De boodschap is duidelijk, tussen nu en de verkiezingen van volgend jaar zal de politiek in de VS een puinhoop blijven", aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

  Hier hangt mogelijk een prijskaartje aan, volgens Vranken, "namelijk een hogere risicopremie voor Amerikaanse schuld. Het feit dat er zoveel onzekerheid is, heeft de kredietbeoordelaars al ongerust gemaakt en het nettoresultaat zou een hogere obligatierente op lange termijn moeten zijn", aldus de marktkenner.

  De obligatierentes zaten maandag weer in de lift. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde een paar uur voor de slotbel in New York op 4,67 procent, vlak onder een piek van ruim 4,7 procent eerder op de dag. Een maand geleden stond er nog een rendement van 4,11 procent op de borden.

  Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Amerikaanse industrie in september veel minder hard is gekrompen. Uit data van S&P Global bleek zelfs dat groei in zich komt.

  "Minder bemoedigend was het nieuws over de inflatievooruitzichten, omdat de kosten van producenten in het snelste tempo in vijf maanden stegen, grotendeels als gevolg van hogere olieprijzen. Deze hogere kosten worden nu al doorberekend in hogere prijzen voor klanten, wat onvermijdelijk zal resulteren in hernieuwde opwaartse druk op de inflatie", waarschuwde econoom Chris Williamson van S&P Global wel.

  De inkoopmanagersindex steeg van 47,9 in augustus naar 49,8 afgelopen maand. Het cijfer was veel beter dan de 48,9 die in een voorlopige rapportage werd gemeld.

  De inkoopdata van ISM toonden een verbetering van 47,6 in augustus naar 49,0 in september. De markt rekende op een indexcijfer van 48,0.

  Later deze week verschijnen nog inkoopdata voor de dienstensector in de Verenigde Staten. Ook staat de twee banenrapporten op de rol. Die van loonstrookjesverwerker ADP op woensdag en het officiële rapport op vrijdag.

  WTI-olie kostte maandagavond 89,45 dollar en werd daarmee anderhalf procent goedkoper dan vrijdag. In het derde kwartaal stegen de olieprijzen met meer dan 25 procent en werden jaarrecords neergezet, als gevolg van het krapper wordende aanbod.

  De olieprijzen komen later deze week mogelijk in beweging, wanneer het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee, of JMMC, bijeenkomt. De vergadering van het technisch comité, die het OPEC+ beleid zullen evalueren, staat voor woensdag gepland. Het JMMC heeft de bevoegdheid om een volledige OPEC+ vergadering bijeen te roepen als dat nodig is.

  "De markt zal benieuwd zijn of er tekenen zijn van een verandering in het productiebeleid van de groep", schreven de analisten van ING. "Wij denken niet dat de groep haar productiebeleid zal wijzigen", aldus de bank.

  De euro/dollar handelde maandagavond op 1,0502. De oplopende rendementen op de obligatiemarkt voorspellen echter nog steeds een langdurig sterke dollar en voor langere tijd een lage euro, stelde marktanalist Teeuw Mevissen van Rabobank maandag.

  Rabobank heeft intussen zijn visie op de euro/dollar aangepast naar "lower for longer", aldus Mevissen. Dat houdt in dat de bank de koers rond 1,02 verwacht over drie en zes maanden en rond 1,015 over een jaar.

  Bedrijfsnieuws

  Tesla heeft in het afgelopen kwartaal minder auto's geproduceerd én afgeleverd dan een kwartaal eerder. De fabrikant van elektrische voertuigen produceerde in het afgelopen kwartaal 430.488 auto's, terwijl er 435.059 exemplaren werden afgeleverd. 

  In het tweede kwartaal produceerde Tesla nog 479.700 auto's, terwijl er 466.140 auto's werden afgeleverd. De dalingen op kwartaalbasis waren volgens Tesla het gevolg van tijdelijke productiestop, bedoeld om fabrieken een upgrade te geven, zoals ook aangekondigd. "Onze volumedoel voor 2023 van ongeveer 1,8 miljoen exemplaren blijft onveranderd", zei Tesla maandag. Volgens Wedbush-analist Dan Ives moeten het vierde kwartaal en 2024 beter worden voor Tesla. Het aandeel daalde licht.

  Sectorgenoot Rivian kwam maandag ook met productiecijfers en wist daarmee de verwachtingen te verslaan. Het aandeel daalde toch een half procent.

  Aandelen van Coinbase stegen een procent, nadat de cryptobeurs aankondigde dat het een licentie voor grote betalingsinstellingen heeft verkregen van de toezichthouder in Singapore.

  Nvidia moet mogelijk vrezen voor een mededingingsonderzoek van de Europese Commissie. Die kijkt of in de markt voor kunstmatige intelligentie wellicht misbruik is gemaakt van marktposities. De naam van Nvidia zou daarbij zijn gevallen. Vorige week werden al invallen gedaan bij de Franse kantoren van het bedrijf. Het aandeel won maandag 2,5 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen sluiten lager
  02-10-2023 18:31 - Terwijl obligatierentes weer oplopen.

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager geëindigd, terwijl de obligatierentes weer opliepen. De Stoxx Europe 600 index daalde 1,0 procent tot 445,59 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,9 procent op 15.247,21 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,9 procent bij een stand van 7.068,16 punten. De Britse FTSE sloot 1,3 procent lager op 7.510,72 punten.

  "Het was een teleurstellende start van het nieuwe kwartaal en de week voor de Europese markten, met een brede zwakte over de hele linie, waarbij het akkoord over een deal om een shutdown van de Amerikaanse overheid af te wenden, de Amerikaanse rente hoger duwde, samen met de Amerikaanse dollar", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

  De Amerikaanse tienjaarsrente steeg maandag naar 4,70 procent en de Duitse variant naar 2,93 procent.

  Maandag verschenen inkoopmanagersindexen uit Japan, de eurozone en de Verenigde Staten. Die toonden een verdeeld beeld voor de mondiale industrie in de afgelopen maand. In Japan kromp de industrie harder, terwijl in het Verenigde Koninkrijk sprake was van een lichte verbetering. In de VS kromp de industrie veel minder hard.

  De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde in september tot 43,4, tegen 43,5 in augustus.

  "De PMI was ruim onder de 50 voor het hele derde kwartaal, dus we zijn er vrij zeker van dat de recessie in de verwerkende industrie zich in deze periode heeft voortgezet", zei Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. "We zullen waarschijnlijk pas in het nieuwe jaar zien dat de situatie weer aantrekt", aldus de econoom, die wel denkt dat de bodem van de recessie is bereikt.

  Afgelopen weekend bleek uit inkoopdata van Caixin dat de industrie en dienstensector in China in september minder hard zijn gegroeid. Officiële data vanuit Beijing toonden groei in september, na maanden van een krimpende industrie.

  Afgelopen weekend bereikte het Amerikaanse Congres een tijdelijke begrotingsdeal. Voor 17 november moet er echter een begroting liggen om alsnog een shutdown te voorkomen.

  "En dat valt nog niet mee met tot op het bot verdeelde Republikeinse volksvertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden", merkte investment manager Simon Wiersma van ING op.

  De euro/dollar noteerde op 1,0506. Olie werd 2 procent goedkoper en kostte circa 89 dollar per vat.

  Bedrijfsnieuws  

  In Frankfurt was Zalando koploper, met een plus van ruim 2 procent. Continental steeg ruim een half procent. Fresenius was de sterkste daler, het aandeel verloor ruim 3,5 procent. Deutsche Bank daalde ruim 3 procent.

  In Parijs waren er slechts enkele winnaars. Dassault Systèmes steeg ruim een procent. Financieel dienstverlener Edenred was hekkensluiter in de CAC 40 met een verlies van 11 procent. Ook Sodexo verloor meer dan 3 procent. Beide bedrijven moeten vrezen voor een onderzoek van de Franse autoriteiten vanwege het mogelijk misbruiken van hun marktposities.

  Frankrijk stelt in ieder geval een onderzoek in naar de CEO van LVMH, de miljardair Bernard Arnault, in verband met mogelijke witwassen van geld in een deal met een Russische zakenman. Het aandeel LVMH daalde licht.

  Analisten van Berenberg blijven positief over Europese defensie-aandelen. Grotere defensiebudgetten zullen leiden tot meer omzetgroei. Rheinmetall zou de beste belegging zijn in dit licht. Dit aandeel daalde toch bijna 2 procent.

  BAE Systems steeg meer dan een procent in Londen. Het bedrijf kreeg een contract voor nucleaire onderzeeërs van de Britse regering ter waarde van 3,95 miljard Britse pond.

  Verzekeraar Allianz heeft Claire-Marie Coste-Lepoutre als nieuwe CFO voorgedragen, in plaats van Giuli Terzariol. Oliver Baete blijft CEO tot 2028. Het aandeel leverde ruim een procent in.

  Ondanks een goed derde kwartaal voor Europese autofabrikanten wordt het vierde kwartaal moeilijker en het zicht op 2024 is troebel, nu de onderliggende vraag vertraagt, volgens analisten van Bernstein. Zij merkten op dat Stellantis en Volkswagen beide de productie hebben teruggeschroefd. Die aandelen stonden maandag onder druk.

  Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot verdeeld.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX start oktober met verlies
  02-10-2023 17:50 - Ondanks tijdelijke oplossing voor Amerikaanse shutdown.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is oktober met verlies begonnen. De AEX daalde maandag met 0,6 procent naar 724,18 punten, na een moeilijke septembermaand.

  "De maand september heeft zijn reputatie als moeilijke beursmaand alle eer aangedaan", wees Luc Aben van Van Lanschot Kempen op de verliezen van vorige maand. De AEX daalde met meer dan 2 procent in september. 

  En hoewel er risicofactoren zijn, zoals de aanhoudende krappe arbeidsmarkt en geopolitieke ontwikkelingen, denkt Aben dat beleggers over enige tijd kunnen beginnen uit te kijken naar monetaire versoepelingen van de centrale banken vanaf het tweede of derde kwartaal van 2024.

  Beleggers kregen van het weekend te horen dat de shutdown van de Amerikaanse overheid in ieder geval tijdelijk voorkomen is. Door een akkoord is de deadline voor een noodzakelijke verhoging van de overheidsbegroting verschoven naar 17 november. 

  Voor die datum moet er een nieuw akkoord worden bereikt. Dat valt nog niet mee met tot op het bot verdeelde Republikeinse volksvertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden", merkte investment manager Simon Wiersma van ING op.

  Verder was er aandacht voor de inkoopmanagers. In China was er een groeivertraging in de industrie, in Europa versnelde de krimp licht, terwijl in de VS de krimp bijna omsloeg in groei.

  Toch blijven er zorgen over de inflatie. "Minder bemoedigend was het nieuws over de inflatievooruitzichten, omdat de kosten van producenten in het snelste tempo in vijf maanden stegen, grotendeels als gevolg van hogere olieprijzen. Deze hogere kosten worden nu al doorberekend in hogere prijzen voor klanten, wat onvermijdelijk zal resulteren in hernieuwde opwaartse druk op de inflatie", waarschuwde econoom Chris Williamson van S&P Global dan ook.

  De euro/dollar noteerde op 1,0506 en de Amerikaanse tienjaarsrente steeg 11 basispunten naar 4,69 procent.

  Olie werd 2 procent goedkoper en kostte circa 89 dollar per vat.

  Stijgers en dalers

  In de AEX won NN Group meer dan een procent, na de fikse afstraffing een week eerder. Berenberg verlaagde maandag het koersdoel voor de verzekeraar, maar herhaalde wel het koopadvies. 

  Besi ging aan kop met een plus van bijna anderhalf procent. ASMI steeg een half procent.

  Adyen daalde licht. Jefferies verlaagde het koersdoel voor Adyen relatief beperkt, terwijl Degroof Petercam deze halveerde.

  AkzoNobel en DSM-Firmenich waren de grootste dalers, met verliezen van circa anderhalf tot ruim 2 procent. UBS verlaagde het koersdoel voor DSM-Firmenich, maar herhaalde wel het koopadvies. IMCD daalde ook anderhalf procent.

  In de AMX waren er ook nauwelijks stijgers en met iets minder dan een procent was de grootste koerswinst voor Galapagos. AMG en Alfen leverden 4 procent in en Flow Traders daalde zelfs 5,5 procent. ABN AMRO Oddo haalde Flow Traders van de kooplijst. Onder meer door de zwakke ETP-markt zal de winst van Flow Traders dit jaar onder druk staan, aldus ABN AMRO, maar mogelijk volgend jaar ook.

  Bij de smallcaps gingen Fastned en Brunel ruim een procent hoger, maar daalden PostNL, Avantium en Accsys ruim 2 procent.

  Het lokaal genoteerde Alumexx won na cijfers 6,5 procent, terwijl Ajax en Ease2pay na het openen van de boeken respectievelijk een half procent en ruim 4 procent verloren.

  Wall Street

  Bij het klinken van de slotgong op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld. De Dow Jones index daalde licht.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  02-10-2023 16:37 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met dinsdag 10 oktober 2023:

  DINSDAG 3 OKTOBER 2023
  00:00 Chinese beurzen gesloten
  06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
  16:00 Vacatures - Augustus (VS)

  WOENSDAG 4 OKTOBER 2023
  00:00 Chinese beurzen gesloten
  01:30 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Jap)
  09:15 Inkoopmanagersindex diensten - September (Spa)
  09:45 Inkoopmanagersindex diensten - September (Ita)
  09:50 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Fra)
  09:55 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Dld)
  10:00 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (eur)
  10:30 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (VK)
  11:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (eur)
  11:00 Producentenprijzen - Augustus (eur)
  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
  14:15 Banenrapport ADP - September (VS)
  15:45 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (VS)
  16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - September (VS)
  16:00 Fabrieksorders - Augustus (VS)
  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
  00:00 Bijeenkomst technisch comité OPEC+

  DONDERDAG 5 OKTOBER 2023
  00:00 Chinese beurzen gesloten
  08:00 Handelsbalans - Augustus (Dld)
  08:45 Industriële productie - Augustus (Fra)
  14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
  14:30 Handelsbalans - Augustus (VS)

  VRIJDAG 6 OKTOBER 2023
  00:00 Chinese beurzen gesloten
  08:00 Fabrieksorders - Augustus (Dld)
  14:30 Banengroei en werkloosheid - September (VS)
  21:00 Consumentenkrediet - Augustus (VS)

  MAANDAG 9 OKTOBER 2023
  08:00 Industriële productie - Augustus (Dld)
  15:30 Columbus Day in VS - Wall Street regulier open 

  DINSDAG 10 OKTOBER 2023
  06:30 Consumptie huishoudens - Augustus (NL)
  06:30 Inflatie - September (NL)
  06:30 Industriële productie - Augustus (NL)
  12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - September (VS)
  16:00 Groothandelsvoorraden - Augustus (VS)

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  02-10-2023 16:37 - Cijferseizoen komt eraan.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met dinsdag 10 oktober 2023:

  DINSDAG 3 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  WOENSDAG 4 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  DONDERDAG 5 OKTOBER 2023
  00:00 Levi Strauss - Cijfers derde kwartaal (VS)

  VRIJDAG 6 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  MAANDAG 9 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  DINSDAG 10 OKTOBER 2023
  12:00 PepsiCo - Cijfers derde kwartaal (VS)

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  02-10-2023 16:36 - Redelijk gevulde agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met dinsdag 10 oktober 2023:

  DINSDAG 3 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  WOENSDAG 4 OKTOBER 2023
  09:00 Universal Music Group - Ex-dividend

  DONDERDAG 5 OKTOBER 2023
  00:00 InPost - Bava
  00:00 Van Lanschot Kempen - Bava

  VRIJDAG 6 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  MAANDAG 9 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  DINSDAG 10 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Amerikaanse bouwuitgaven stijgen
  02-10-2023 16:03 - Met half procent in augustus.

  (ABM FN-Dow Jones) De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in augustus gestegen, maar wel iets minder dan verwacht. Dit bleek maandag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

  In augustus stegen de uitgaven met 0,5 procent op maandbasis. Er werd gerekend op een plus van 0,6 procent.

  Op jaarbasis stegen de bouwuitgaven in augustus zelfs met 7,4 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Amerikaanse industrie krimpt veel minder hard - ISM
  02-10-2023 16:03 - Inkoopmanagersindex in september op 49,0.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse industrie is in september veel minder hard gekrompen dan verwacht. Dit bleek maandag uit cijfers van Institute for Supply Management.

  De inkoopmanagersindex steeg van 47,6 in augustus naar 49,0. De markt rekende op een indexcijfer van 48,0.

  Data van S&P Global lieten eerder vanmiddag zien dat de Amerikaanse industrie in september nog net kromp. Deze inkoopmanagersindex steeg van 47,9 naar 49,8.

  Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, waar minder dan 50 krimp betekent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Amerikaanse industrie op de rand van groei - S&P Global
  02-10-2023 15:50 - In september.

  (ABM FN-Dow Jones) De bedrijvigheid in de industrie in de Verenigde Staten zat in september weer op het randje van groei. Dit bleek maandag uit een definitief cijfer van S&P Global.

  De inkoopmanagersindex steeg van 47,9 in augustus naar 49,8 afgelopen maand. Het cijfer was veel beter dan de 48,9 die in een voorlopige rapportage werd gemeld.

  "Minder bemoedigend was het nieuws over de inflatievooruitzichten, omdat de kosten van producenten in het snelste tempo in vijf maanden stegen, grotendeels als gevolg van hogere olieprijzen. Deze hogere kosten worden nu al doorberekend in hogere prijzen voor klanten, wat onvermijdelijk zal resulteren in hernieuwde opwaartse druk op de inflatie", zei econoom Chris Williamson van S&P Global.

  Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een cijfer beneden de 50 wijst op krimp.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Tesla ziet productie en aflevering terugvallen
  02-10-2023 15:11 - Ten opzichte van tweede kwartaal.

  (ABM FN-Dow Jones) Tesla heeft in het afgelopen kwartaal minder auto's geproduceerd én afgeleverd dan een kwartaal eerder. Dit maakte de Amerikaanse producent van elektrische auto's maandag bekend in aanloop naar de cijferrapportage later deze maand op 18 oktober.

  Tesla produceerde in het afgelopen kwartaal 430.488 auto's, terwijl er 435.059 exemplaren werden afgeleverd. 

  In totaal werden er 416.800 auto's van de exemplaren 3 en Y geproduceerd. Van de modellen S en X werden er 13.688 geproduceerd.

  In het tweede kwartaal produceerde Tesla 479.700 auto's, terwijl er 466.140 auto's werden afgeleverd.

  De dalingen op kwartaalbasis was volgens Tesla het gevolg van tijdelijke productiestop, bedoeld om fabrieken een upgrade te geven, zoals ook aangekondigd.

  "Onze volumedoel voor 2023 van ongeveer 1,8 miljoen exemplaren blijft onveranderd", zei Tesla maandag.

  Het aandeel Tesla lijkt maandag bijna 4 procent lager van start te gaan. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street start nieuwe maand voorzichtig
  02-10-2023 14:50 - Aandacht voor inkoopmanagers.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet, ondanks dat de Republikeinen en Democraten afgelopen weekend een tijdelijk akkoord bereikten om een shutdown van de overheid te voorkomen.

  In aanloop naar de openingsbel in New York noteerden de futures op de S&P 500 ongeveer 0,2 procent in het rood.

  Wall Street gaf vrijdag winsten prijs in afwachting van een eventuele ’shutdown’ van de Amerikaanse overheid. Dit scenario werd afgelopen weekend echter ternauwernood voorkomen. Het voorlopige akkoord, met een looptijd tot 17 november, sluit wel een nieuw steunpakket ter waarde van 6 miljard dollar voor Oekraïne uit.

  De Amerikaanse tienjaarsrente piekte afgelopen week op 4,68 procent, maar daalde vrijdag tot 4,58 procent. Vanochtend steeg de rente echter alweer met zeven basispunten naar 4,64 procent. Begin vorige maand stond er nog een rendement van 4,11 procent op de borden.

  Voor deze week zal macro-economisch gezien de aandacht uitgaan naar de inkoopmanagersindex voor de industrie die voor vanmiddag staat geagendeerd. Dan volgt woensdag de inkoopmanagersindex voor de dienstensector en zal vervolgens de aandacht verschuiven naar de cijfers over de banenmarkt in de VS. Vrijdag publiceert de Amerikaanse overheid de gegevens over de arbeidsmarkt gedurende september.

  De olieprijs steeg en een vat WTI-olie handelde 0,6 procent hoger op 91,36 dollar. Hierdoor werd een klein gedeelte van de verliezen van donderdag en vrijdag goedgemaakt, omdat beleggers zich weer concentreerden op het krappe mondiale aanbod en er een 'last-minute deal' in de VS plaatsvond die een shutdown van de Amerikaanse overheid tijdelijk voorkomt. Hierdoor lijkt de risicobereid weer wat toegenomen.

  Overigens staat er voor woensdag 4 oktober weer een OPEC+ vergadering gepland, waarbij het de vraag is of men het huidige aanbod wat zal versoepelen of dat men zich aan de geplande verkrapping houdt.

  De euro/dollar handelde rond lunchtijd 0,4 procent lager op 1,0530. De vrees voor een sluiting van de overheid leidde vorige week tot een tijdelijke verzwakking van de dollar. De oplopende rendementen op de obligatiemarkt voorspellen echter nog steeds een langdurig sterke dollar en voor langere tijd een lage euro, zo stelde marktanalist Teeuw Mevissen van Rabobank maandag.

  Rabobank heeft intussen zijn visie op de euro/dollar aangepast naar "lower for longer", aldus Mevissen. Dat houdt in dat de bank de koers rond 1,02 verwacht over drie en zes maanden en rond 1,015 over een jaar.

  Bedrijfsnieuws

  De aandelen van Coinbase stegen 5 procent voorbeurs, nadat de cryptobeurs aankondigde dat het een licentie voor grote betalingsinstellingen had verkregen van de toezichthouder in Singapore.

  De aandelen Tesla noteerden voorbeurs nagenoeg vlak in aanloop naar de cijfers over de autoverkopen die maandag naar verwachting zullen worden gepubliceerd.

  Nvidia moet wellicht vrezen voor een mededingingsonderzoek door de Europese Commissie. Die kijkt of in de markt voor kunstmatige intelligentie wellicht misbruik is gemaakt van marktposities. De naam van Nvidia zou daarbij zijn gevallen. Het aandeel lijkt ruim een procent hoger te gaan openen.

  Slotstanden

  De S&P 500 verloor vrijdag 0,3 procent op 4.288,05 punten, de Dow Jones index daalde 0,5 procent naar 33.507,50 punten. De Nasdaq daarentegen sloot 0,1 procent hoger op 13.219,32 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Video: NN en Adyen meest kansrijke aandelen voor oktober
  02-10-2023 14:35 - Beursexperts twijfelen over AEX in oktober.

  (ABM FN-Dow Jones) Beursexperts twijfelen wat oktober gaat brengen. Dit blijkt uit de enquête van analist Corné van Zeijl van Cardano.

  Klik hier voor: NN en Adyen meest kansrijke aandelen voor oktober

  "Voor oktober zijn er evenveel optimisten als pessimisten", aldus Van Zeijl. Veel geopolitieke onrust, een scherpe stijging van de rente en een negatief effect van actiegroepen op bedrijven zijn factoren die de experts volgens de analist noemden. "Sommige experts denken dat we het einde van de renteverhogingen hebben gezien. Andere denken dat er nog een aantal komen."

  Top & flop

  De experts denken dat de aandelen NN Group en Adyen de beste keuzes voor oktober zijn. "De experts hebben een voorkeur voor afgestrafte aandelen", concludeerde Van Zeijl.

  Wegblijven is het volgens de experts bij Philips en ArcelorMittal. "Dit laatste aandeel staat opmerkelijk vaak bij de floppers", merkte Van Zeijl op.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Brussel doet vooronderzoek in markt voor AI-chips - media
  02-10-2023 14:29 - Ook naar dominante rol van Nvidia in die markt.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie doet onderzoek naar chips voor kunstmatige intelligentie, naar aanleiding van mogelijk marktmisbruik. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag.

  De Europese Commissie onderzoekt op informele wijze mogelijke misbruiken in de sector voor grafische chips, om te begrijpen of daar in de toekomst mogelijk ingegrepen moet worden. Dit vooronderzoek hoeft niet te leiden tot een formeel onderzoek of tot boetes.

  Franse autoriteiten hebben ook met marktpartijen gesproken over de cruciale rol die Nvidia speelt in AI-chips, het prijsbeleid van het Amerikaanse bedrijf en de impact op de prijsvorming van de tekorten aan dit soort chips.

  De Franse mededingingsautoriteit deed vorige week een inval bij een bedrijf in Parijs, dat verdacht werd van "anti-concurrentiepraktijken in de sector voor grafische kaarten." Volgens The Wall Street Journal was Nvidia het doelwit van die inval.  

  De GPU-chips van Nvidia, die eerst populair werden in computerspellen, worden steeds belangrijker voor nieuwe systemen waarmee taalmodellen en andere soorten AI-software kunnen worden getraind. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Barclays verhoogt koersdoelen Wolters Kluwer en RELX
  02-10-2023 13:38 - In sectorrapport Europese media.

  (ABM FN-Dow Jones) Barclays heeft de koersdoelen voor Wolters Kluwer en RELX verhoogd. Dit bleek maandag uit een sectorrapport, waarin de verwachte winst per aandeel voor de twee databedrijven slechts werd aangepast vanwege wisselkoerseffecten.

  Het koersdoel voor Wolters Kluwer steeg van 128,00 naar 135,00 euro en het koersdoel voor RELX ging van 27,70 naar 28,60 Britse pond.  

  Het advies voor Wolters Kluwer bleef Overwogen en voor RELX Gelijkgewogen.

  De twee aandelen scoren het hoogst voor hun blootstelling aan generatieve AI in de Europese mediasector. Deze sterke positie is ook al beloond door de markt, merkte Barclays op.  

  De waardering van Wolters Kluwer is voor het eerst in jaren op gelijk niveau met RELX en Barclays denkt dat het aandeel de marktverwachting dit jaar in bescheiden mate kan verslaan en volgend jaar iets meer. Op termijn kan de nieuwe divisie Corporate Performance een hogere marge laten zien.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street start oktober naar verwachting vlak
  02-10-2023 12:56 - Aandacht voor inkoopmanagers.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag naar verwachting min of meer vlak openen, nadat Republikeinen en Democraten afgelopen weekend een tijdelijk akkoord bereikten om een shutdown van de overheid te voorkomen.

  Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 fractioneel lager op 4.324,75 punten.

  Wall Street gaf vrijdag winsten prijs in afwachting van een eventuele ’shutdown’ van de Amerikaanse overheid. Dit scenario werd afgelopen weekend echter ternauwernood voorkomen. Het voorlopige akkoord, met een looptijd tot 17 november, sluit wel een nieuw steunpakket ter waarde van 6 miljard dollar voor Oekraïne uit.

  De Amerikaanse tienjaarsrente piekte afgelopen week op 4,68 procent, maar daalde vrijdag tot 4,58 procent. Vanochtend steeg de rente echter alweer met zes basispunten naar 4,63 procent. Begin vorige maand stond er nog een rendement van 4,11 procent op de borden.

  Voor deze week zal macro-economisch gezien de aandacht uitgaan naar de inkoopmanagersindex voor de industrie die voor vanmiddag staat geagendeerd. Dan volgt woensdag de inkoopmanagersindex voor de dienstensector en zal vervolgens de aandacht verschuiven naar de cijfers over de banenmarkt in de VS. Vrijdag publiceert de Amerikaanse overheid de gegevens over de arbeidsmarkt gedurende september.

  De olieprijs steeg en een vat WTI-olie handelde ruim een procent hoger op 91,78 dollar. Hierdoor werd een klein gedeelte van de verliezen van donderdag en vrijdag goedgemaakt, omdat beleggers zich weer concentreerden op het krappe mondiale aanbod en er een 'last-minute deal' in de VS plaatsvond die een shutdown van de Amerikaanse overheid tijdelijk voorkomt. Hierdoor lijkt de risicobereid weer wat toegenomen.

  Overigens staat er voor woensdag 4 oktober weer een OPEC+ vergadering gepland, waarbij het de vraag is of men het huidige aanbod wat zal versoepelen of dat men zich aan de geplande verkrapping houdt.

  De euro/dollar handelde rond lunchtijd 0,3 procent lager op 1,0537. De vrees voor een sluiting van de overheid leidde vorige week tot een tijdelijke verzwakking van de dollar. De oplopende rendementen op de obligatiemarkt voorspellen echter nog steeds een langdurig sterke dollar en voor langere tijd een lage euro, zo stelde marktanalist Teeuw Mevissen van Rabobank maandag.

  Rabobank heeft intussen zijn visie op de euro/dollar aangepast naar "lower for longer", aldus Mevissen. Dat houdt in dat de bank de koers rond 1,02 verwacht over drie en zes maanden en rond 1,015 over een jaar.

  Bedrijfsnieuws

  De aandelen van Coinbase stegen 5 procent voorbeurs, nadat de cryptobeurs aankondigde dat het een licentie voor grote betalingsinstellingen had verkregen van de toezichthouder in Singapore.

  De aandelen Tesla noteerden voorbeurs licht hoger in aanloop naar de cijfers over de autoverkopen die maandag naar verwachting zullen worden gepubliceerd.

  Slotstanden

  De S&P 500 verloor vrijdag 0,3 procent op 4.288,05 punten, de Dow Jones index daalde 0,5 procent naar 33.507,50 punten. De Nasdaq daarentegen sloot 0,1 procent hoger op 13.219,32 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen noteren lager
  02-10-2023 12:39 - Na serie inkoopmanagersindices.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen stonden maandag rond het middaguur licht lager, na aanvankelijke winsten bij de opening, terwijl beleggers het afwenden van de dreigenden Amerikaanse overheidssluiting afwogen tegen een langer hoog blijvende rente.

  De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 448,32 punten, de Duitse DAX verloor 0,25 procent tot 15.347,16 en de Franse CAC40 zakte 0,4 procent tot 7.106,87 punten. De FTSE100 daalde 0,3 procent tot 7.581,94 punten.  

  Er waren gedurende de ochtend verschillende Europese landen die de inkoopmanagersindices voor de industrie publiceerden, waaruit bleek dat alle landen in deze sector nog steeds met krimp te maken hebben. Hoewel in sommige landen bleek dat de industrie minder hard was gekrompen, bleek voor de gehele eurozone dat de krimp juist iets was gestegen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone kwam deze maand uit op 43,4 tegen 43,5 in augustus. 


  Een lagere industriële productie wijst op een instortende vraag in de eurozone, volgens Pantheon Macroeconomics.  Dit zal leiden tot banenverlies in de Europese fabrieken en dat zou de inflatie moeten drukken.

  Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen steeg weer boven 4,6 procent, nadat Republikeinen en Democraten hun politieke onenigheden opzij zetten om te voorkomen dat de Amerikaanse overheid op slot moest, omdat een schuldenplafond is bereikt. Tot midden november is financiering overeengekomen.

  Voor 17 november moet er een nieuw akkoord worden bereikt. "En dat valt nog niet mee met tot op het bot verdeelde Republikeinse volksvertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden", merkte investment manager Simon Wiersma van ING op. 

  Olie werd duurder. Een novemberfuture West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 91,65 dollar terwijl Brent-olie voor december ook 1,0 procent meer kostte, namelijk 93,13 dollar.

  De euro/dollar noteerde op 1,0537. 

  Bedrijfsnieuws  

  BAE Systems steeg een procent. Het bedrijf kreeg een contract voor nucleaire onderzeeëers van de Britse regering ter waarde van 3,95 miljard Britse pond.

  Verzekeraart Allianz heeft Claire-Marie Coste-Lepoutre als nieuwe CFO voorgedragen, in plaats van Giuli Terzariol. Oliver Baete blijft CEO tot 2028.

  Frankrijk stelt een onderzoek in naar de CEO van LVMH, de miljardair Bernard Arnault, in verband met mogelijke witwassen van geld in een deal met een Russische zakenman. Het aandeel LVMH daalde 0,4 procent.

  Analisten van Berenberg blijven positief over Europese defensie-aandelen. Grotere defensiebudgetten zullen leiden tot meer omzetgroei. Rheinmetall zou de beste belegging zijn in dit licht. Toch daalde dit aandeel met 0,4 procent.
   
  Een goed derde kwartaal voor Europese autofabrikanten neemt niet weg dat het vierde kwartaal moeilijker wordt en het zicht op 2024 troebel is, nu de onderliggende vraag vertraagt, volgens analisten van Bernstein. Zij merkten op dat Stellantis en Volkswagen beide de productie hebben teruggeschroefd. Stellantis maakte een pas op de plaats het aandeel Volkswagen steeg.

  Futures Wall Street
   
  De Amerikaanse beurzen gaan maandag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het groen.

  De S&P 500 verloor vrijdag 0,3 procent op 4.288,05 punten, de Dow Jones index daalde 0,5 procent naar 33.507,50 punten. De Nasdaq daarentegen sloot 0,1 procent hoger op 13.219,32 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.